zzz333

"Hier ist kein Warum" , mutta me voimme nyt kysyä vapaasti miksi?

 • Muistoa kunnioittaen 27.1.1945 (Polttouuni, joka oli miljoonien matkan pää)
  Muistoa kunnioittaen 27.1.1945 (Polttouuni, joka oli miljoonien matkan pää)
 • Leirin makuusali
  Leirin makuusali
 • Himmler ja kuolema. Norjalaisen pilapiirtäjän piirros vuodelta 1945
  Himmler ja kuolema. Norjalaisen pilapiirtäjän piirros vuodelta 1945
 • Puolan juutalaisia matkalla Birgenauhin 1942
  Puolan juutalaisia matkalla Birgenauhin 1942
 • Nykypäivän hirviöt
  Nykypäivän hirviöt

 Heikki Hilvo kirjoitti  blogin  samasta aiheesta  eilen ja siinä tuli minulle  monta arveluttavaakin asiaa ja kysymystä esille. Ensimmäisenä jonkun kommentoijan arvelu, ettei massiivista juutalaisiin kohdistunutta kansanmurhaa edes tapahtunut ja miksi muista kansanmurhista ei niin paljoa edes puhuta. Totta onkin , ettei mistään muista kansanmurhista näytetä edelleen dokumentteja niin paljoa kuin tästä. Yksi syy siihen lienee se, ettei mitään muuta ole päästy niin hyvin kuvaamaan,  kuin näitä Hitlerin kauhutekoja, joita pystytään melkein kaikki nimiä myöten myöskin tunnistamaan.

Auschwitsissä vankina ollut kemisti ja kirjailija Primo Levi kysyikin vartialta, miksi heille tehtiin näin? Ja vartija vastasi tuon  kuuluisaksi tulleen lauseen: "Hier ist kein warum", täällä ei ole mitään "miksi."

Juutalaisvainoissa kuolonuhreja tuli eniten Puolassa, jossa surmattuja oli kolme miljoonaa, eli kaikkiaan 91 prosenttia menetti henkensä vain juutalaisuutensa tähden. Seuraavan on Ukraina 900 000 henkeä. Neuvostoliitossa heitä surmattiin 107 000, miehitetyssä Tanskassakin uhreja oli 100. 

Koko luettelo on järkyttävää luettavaa ja lopulliseksi uhrimääräksi on saatu 5 934 000, kaikkiaan 8 859 800 ennen sotaa olleista juutalaisista. Treblinkan tuhoamisleiristä pelastunut juutalainen kysyikin ihan aiheellisesti: "Oliko Jumala silloin lomalla, kun hän ei auttanut valittua kansaansa".

On kerrottu Hitlerin pohjattomasta juutalaisvihasta, vaikka emme tarkkaan tiedäkään milloin Hitler varsinaisesti sai ajatuksen, että kaikki juutalaiset on tuhottava. Himmler, joka sai tehtäväkseen vastata kaikkien juutalaisten tuhoamisesta suunnitteli vielä niinkin myöhään kuin vuonna 1940 juutalaisten kuljettamisesta Madagaskariin. Juutalaisten kokoaminen gettoihin saattoikin olla tämän siirron valmistelua.

Tilanne muuttui Neuvostoliittoa vastaan aloitetun sodan ensi vaiheessa vuonna 1941. Etenevien joukkojen kannoilla kulki SD, turvallisuuspoliisi sekä Waffen-SS, joiden virallisena tehtävänä oli panna miehityspolitiikka täytäntöön ja he alkoivatkin järjestelmällisesti ampua kymmeniätuhansia juutalaisia. Hitlerin sairas alituiseen toistama kehoitus, että venäläisiä ja puolalaisia on kohdeltava "häikäilemättömästi ja raa asti",  loi täten myös kansanmurhille otollisen ilmapiirin. Jo vuonna 1942 saksalaiset muuttivat menetelmiään ja alkoivat käyttää myrkkykaasuja.

Murhanhimoiselle ja fanaattiselle opille oli hyvät alkujuuret jo vuonna 1925 perustetulle Schutzstaffelille eli SS:lle ja sen alaisuudessa toimineelle salaiselle poliisille Gestapolle. SS piti itseään armeijan eliittinä. Sen jäsenille tuotti alusta asti nautintoa paha maine, omalaatuiset mustat univormut, koruton toverihenki..Heillä oli sykähdyttäviä seremonioita, joissa he vannoivat verivalan, jonka mukaan he olisivat Fuhrerille uskollisia opetuslapsia ja tottelisivat häntä kyselemättä. SS miehet käyttäytyivätkin  järkyttävän avoimesti ja mahtipontisesti ja olivat jopa ylpeitä aseettomien siviliilien murhaamisesta.

Tämä on se pelko, mikä tänäkin päivänä meillä ihmisillä on kaikkialla maailmassa,  tunteettomat" tappokoneet" joilla ei ole enää inhimillisyyttä mitään, eikä ketään kohtaan.  Psykologit ovatkin pitäneet Himmlerin muutamia todella kovia puheita alaisilleen merkkinä "massojen ryhmäregressiona". Tälläisissä tilanteissa itse itsensä nimittänyt ryhmä epäinhimillistää vihollisiksi kokemansa ihmiset ja muuttaa heidän tuhoamisensa elottomiksi maalitauluiksi - olivat he sitten juutalaisia 1930-luvun Saksassa,  tai  sitten New Yorkin  World Trade Centerin  tuhoamisessa vuonna 2001, jolloin tuhannet  viattomat ihmiset saivat hetkessä surmansa lenokoneiden törmättyä niihin..

Tänään meillä on yhtenä esimerkkinä taas fanaattinen ja summittaisesti toisuskovia murhaava ääri-islamilainen  Isis, joka näyttää voimaansa nyt eri puolilla maailmaa. Pahuus on vain edelleen keskellämme ja juuri siksi meidän pitää nämäkin kauhuteot pitää edelleen mielessämme, jotta voisimme kaikin mahdollisin tiedoin edes yrittää estää vastaavat tapahtumat kyllin ajoissa.  Näitä sydäntä raastavia eroja oli silloin miljoonia. Ei koskaan enää..

Primo Levi on sanonut, että hirviöitä on aivan liian vähän, jotta niistä olisi todellista vaaraa - tavalliset ihmiset ovat paljon vaarallisempia.

PS. Ote Auschwitzin keskitysleiristä selvinneen 86-vuotiaan Frau Fischerin lauseesta tänään 27.1. HS:ssä.

"Päälimmäinen muistoni on ero. Äitini yritti vielä ottaa minut käsikoukkuun, mutta SS-mies repi minut irti. Äitini oli 36-vuotias, siskoni kymmenen. Ero oli sellainen asia, jota tulen nieleksimään aina, aina, aina."

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän TuomoGren kuva
Tuomo Gren

Ihmettelin että missä oli revisionismia. En muistanut ketjussa sellaista olleen. Sitten tajusin että kommentoit omaan sanomiseeni. Wiion laki näyttää toteutuneen. Keskittymistä ei ollut, edes linkittämiseen, mutta sisältö oli kuitenkin sitten tulkittu. Olin hieman pettynyt.

Koko kommenttini oli seuraava.

"Holokaustissa ei tapettu kuutta miljoonaa juutalaista, he tekivät jotain pahempaa. Tämä on tärkeää koska näyttää että holokaustin kohdalla tiettyjen uhrien unohtaminen on tietyissä ihmisryhmissä tärkeää. Sillä homovastaisten on ikävää muistaa että homojakin siellä tuhottiin. Sillä juutalaiset ovat kätevä. Israelkysymys kun on paitsi politiikkaa jota arvioidaan etiikalla, myös tärkeä evankeelisten ennustelujen kohde. Ja kun tiettyjä on ennustettu, miljoonamiehet kuluttavat rahaa jotta ennustus toteutuu. (Mikä tietysti tekee koko ennustuksesta arvottoman.)

Tässä puhutaan siitä tietystö itsepetoksen hyvin osaavasta ihmisryhmästä joiden moraali ja logiikka joustaa kaikessa mitä Israeliin tulee. Heillä on tietty moraalinen maisema, ja sitten Israel on aina oikeassa. Näin ollen kotimaassa tanssi ja rokki on syntiä, mutta jos Israelissa näkee nuorten ihmisten tanssivan jonkin paikallisen viihdemusiikkitähden sävelten tahtiin, se on aina ”tanssia Jumalan ylistykseksi”.

Samoin on syytä huomata että israelissa on hyvin suvaitsevaiset asenteet homoihin, ja siksi euroviisuihinkin on sieltä päätynyt kaikenlaista. No. Ehkä ne israelilaiset homotkin homoilevat Jumalan ylistykseksi, ovathan he israelilaisia. Näin pitkälle ei tosin tietääkseni ole menty. Sen sijaan asiasta vain jotenkin nolosti vaietaan."

Ja siinä oli suora linkki videoon. Joka taas sanoo että on liikaa korostettu 6 miljoonaa juutalaista. Kun holokausti on kuitenkin vienyt 11 miljoonaa ihmistä. Joista sitten homot jne. halutaan vain unohtaa koska he eivät ole "oikeanlaisia uhreja". Tämä on antirevisionismia, ei revisionismia.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

En kyllä ajatellut sinun kommenttiasi ollenkaan blogiani kirjoittaessa, kun en sitä muutenkaan oikein edes Hiilamon blogissa ymmärtänyt. Enkä ymmärtänyt nytkään. Mitä sinä oikeastaan homoista puhut tässä yhteydessä? Minusta se ei ollut edes mitenkään tärkeä osa saksalaisten mielessä. Juutalaisethan olivat se varsinainen kohde ja suurin yksittäinen rikos ihmisyyttä vastaan, kun ei oteta huomioon normaalisti sodissa kaatuneita ihmisiä.

Käyttäjän TuomoGren kuva
Tuomo Gren

Viittasit holokaustin kiistämiseen. Jos se ei viitannut minun kommenttiini en ymmärrä miksi viittasit siihen. Muut kohdat kun kommentoivat enemmän kuolleiden määristä. (Syöpään on kuollut sikana ihmisiä, mutta jotenkin priorisoinnista valittavat eivät viittaa heihin. Kuolintavalla on väliä. Sota on vähemmän ihmisoikeusrikos kuin keskitysleiri tai vastaava.)

Oma argumenttini on että juutalaiset on valjastettu keppihevosiksi tarpeettomasti. Ja näin tehdessä unohdetaan 5 miljoonaa ihmistä. Joista jokainen ansaitsee parempaa. Suosittelen katsomaan sen, mielestäni varsin humaanin, videon johon linkitin. Jos et sen jälkeenkään ymmärrä, niin sitten en voi kyllä käsittää.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #4

Minä kiinnitin huomioni eilen vain tähän Aimo Remeksen kommenttiin:
"Käykääpäs Perussuomalaisista erotetut palstalla, niin siellä eräs nainen kirjoittelee ja linkittää Holokaustin olleen pelkkää valetta, väittää olevansa Perussuomalainen."

Toki tämä ei ole ainoa epäilevä nainen, kenestä olen vuosien aikana aikaisemminkin lukenut, joille mitkään dokumentit ja lukuisat aikalaisten itse kokemista tapahtumista ei vain riitä todisteeksi.

Itse olen katsonut monia kymmeniä suoraan Saksan tv:stä tulleita dokumenttifilmejä, joissa on kuvattu hämmästyttävän kauheita murhia, joita ei tahdo edes järjellä millään käsittää ihan oikeiksi tapahtumiksi. Hämmästelen kyllä myös sitä, miten saksalaiset itse niitä jatkuvasti tv:ssä näyttävät? Ehkä se on heille edelleen sitä jonkinlaista "suru-ja anteeksipyyntö-työtä" Tiedä häntä?

Käyttäjän TuomoGren kuva
Tuomo Gren Vastaus kommenttiin #5

Kiitos, lainaukset auttavat aina täsmäämään mistä on kysymys.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #5

Toisessa kommentissani tuossa alapuolella kirjoitin Wannseen konferenssista. Nykyisin jokainen berliiniläinen koululainen viedään yläasteikäisenä Wannseen konferenssin pitopaikalle ja heille tuodaan julki se, mitä siellä tapahtui. Tämä siksi, että vastaavaa ei tapahtuisi koskaan uudestaan. Saksalaiset ovat pystyneet käymään historiaansa läpi ja käyvät sitä edelleen.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kuitenkin päätös juutalaisten osalta, "die Endlösung", tehtiin vasta tammikuussa 1942 Wannseen konferenssissa.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Wannseen_konferenssi

Huomattavaa on myös se, että Hitler itse ei ilmeisesti halunnut olla paikalla.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#2

Wannseen kokouksen pöytäkirjoista sanotaan Wikipediassa:

"Pöytäkirjoista tehtiin 30 kopiota, joista ulkoasiainviraston alivaltiosihteeri Martin Lutherille kuuluneen 16. kopion liittoutuneet löysivät toukokuussa 1946. Luther oli kuollut sydänkohtaukseen vuotta aiemmin, eikä ollut ehtinyt hävittää kaikkia asiakirjojaan muiden johtavien kansallissosialistien tapaan."

Onkohan se yksi kopio siis edelleen tallella? Olisipa mielenkiintoista tietää mitä siinä sanotaan.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Jos luet Wikipedian artikkelin loppuun, on siellä linkki englanninkieliseen käännökseen kokouksen pöytäkirjasta.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll Vastaus kommenttiin #11

#11

Hyvä. Kiitos. En huomannut.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Hitler oli kyllä hämmästyttävä persoona, johon niin iso osa saksalaisista tunsi suurta ihailua ja luottamusta, vaikka hän oli uhrannut miljoonien nuorukaisten hengen vienyt kansan niin lähelle katastrofia. Ei voi muuta kuin todeta, että hänestä oli luotu ihmeen taitavasti loistava henkilökultti - mitenkään myöskään Hitlerin kiihkoisaa ja kansaan menevää puhetaitoa väheksymättä. Epäilijöitä oli säälittävän vähän.
Niin, ja ne Hitlerin kuulema hypnoottiset ja vastustamattoman siniset silmät, jotka porautuivat ihmisen sisimpää asti.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Hitler oli kyllä hämmästyttävä persoona..."

- Miehellä oli ns. pokkaa. Mahtaisiko vastaava esiintyminen purra näinä sosiaalisen median aikoina, vai vaientaisiko hallinto kriittisen nettikeskustelun "kansakunnalle vahingollisena"?

Pienestä oli kiinni Hitlerinkin elämä esikuntabunkkerissa, johon von Stauffenberg kumppaneineen kesällä 1944 asetti pommin. Raskas tammipöytä suojasi Führeriä, jonka kosto oli mielikuvituksellinen: attentaattiryhmän jäsenet surmattiin kuristamalla, ja tapahtuma taltioitiin elokuvakameran filmille.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #20

"Mahtaisiko vastaava esiintyminen purra näinä sosiaalisen median aikoina, vai vaientaisiko hallinto kriittisen nettikeskustelun "kansakunnalle vahingollisena"?"

Luulenpa, että näinä aikoina sensuuri iskisi jo etukäteen pahimpiin ylilyönteihin? Ja hyvä niin.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Minkälaisia kohtaloita juutalaiset kokivat Neuvostoliitossa?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Niin, ja kuinka Venäjä on omalta osaltaan pystynyt käsittelemään Neuvostoliiton historiaa?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

En tiedä muuta juutalaisten kohtalosta Neuvostoliitossa kuin saksalaisten miehittäjien tekemät murhat sotaretkellään kohti Moskovaa, mutta perinteisesti venäläisillä on ollut ja on vieläkin nuiva suhtautuminen juutalaisiin. Toivon mukaan joku paremmin tietävä voisi tästä kertoa enemmän. Onhan näitä sotahistorian tuntijoita täällä Puheenvuorossa useiitakin, jos nyt sattuvat yleensä minun blogiani joskus lukaisemaan... Saksalaisissa dokumenttifilmeissä ei juutalaisten murhista ole Neuvostoliiton alueella mitään mainittu.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"... sekä Waffen-SS, joiden virallisena tehtävänä oli panna miehityspolitiikka täytäntöön ja he alkoivatkin järjestelmällisesti ampua kymmeniätuhansia juutalaisia."

Suomalaisen Waffen-SS-taistelijan poikana muistutan, että SS-status ei sinänsä merkitse, että sotilas olisi surmannut aseettomia juutalaisia tai muita siviilejä sarjatyönä. Wiking- ja Nordland-divisioonissa sotineet n. 1400 suomalaismiestä osallistuivat rintamajoukoissa taisteluihin neuvostoarmeijaa vastaan.

En ole pesemässä natseja puhtaiksi heidän hirmuteoistaan, mutta sukuni edustajana pidän tärkeänä silloin tällöin muistuttaa suomalaisten SS-miesten sotilaallisesta osuudesta toisessa maailmansodassa. Arvo Kokko
tulitti konekiväärillä puna-armeijan asemia Aleksandrovkan kylässä 21.10.1941 saadessaan itse vihollisen luodista osuman olkavarteensa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

SS ja Waffen SS on syytä pitää erillään toisistaan. Hyvä, että toit asian esiin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

On syytä muistaa se, että Saksa on kohtuullisen hyvin pystynyt käsittelemään DDR:n historian ja Stasin hirmuteot Saksojen yhdistymisen jälkeen. Ja käsittelee niitä yhä edelleen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset