zzz333

Onko hallitusammattilaisten palkkioista puhuminen "Populismin sulosointuja"?

  • Onko hallitusammattilaisten palkkioista puhuminen "Populismin sulosointuja"?
  • Herra antaa, jos niin hyväksi katsoo..
    Herra antaa, jos niin hyväksi katsoo..

Cilla B kysyy tänään Kauppalehdessä , että onko Paatero ihan pihalla ja kuka veti maton ja kenen alta? Paatero oli saanut etukäteen tietoja omistusohjausyksikön johtajalta Eero Heliövaaralta, joka on tietysti korotusten kannalla kuten odottaa saattaa.

Ministerille oli esitelty siitä  huolta , että meille ei saada valtio-omisteisten yhtiöiden hallituksiin tulevaisuudessa tarpeeksi hyvää  osaamista, jos palkkiot jäävät pahasti jälkeen yksityisistä yhtiöistä.

Just, näinhän se on aina mennyt ja sitten taas sulle-mulle peli on saanut alkaa:) Tätä pelottelua on tehnyt Kopran  yritys, joka on hoitanut lähes yksin konsultointia suurten pörssiyritysten johtajien palkoista.  Alexander Incentives on jo vuosikymmmenen ansiokkaasti ollut aina nostamassa johtajien palkkoja ja töitä on aina hyvin riittänyt. Eipä ole sekään ihme, kuten tässä taannoin jo edellisessä blogissani kirjoitin.

Muinoin Fortumin palkkio-ja optiolaskelmissa ministeri Sinikka Mönkärekin  meni ihan metsään, vaikka hän oli myös Fortumin hallintoneuvoston puheenjohtaja. Siinä paikassa voidaan kyllä sanoa, että kaikki olivat todellakin yhtä  pihalla. Kukaan heistä ei ymmärtänyt miten suureksi optiot voivat kasvaa ja kyllä ne kasvoivatkin historiallisen suuriksi, mitä tuskin kukaan pörssin kehitystä seuraava tulee koskaan unohtamaan.

Nyt ei ole siitä edes kysymys, vaan tässä taloudellisessa tilanteessa on kysymys siitä, että voiko ennestään runsaasti palkittu ryhmä saada monen kymmenen prosentin korotuksia! Kun taas työväkeä pannaan pihalle ja vaaditaan tyytymään lähes nollan palkankorotuksiin?

"Yksi näkökulma on jäänyt pimentoon, nimittäin Neste Oilin ja Fortumin runsailla osinkotuloilla valtio hoitaa monta vanhusta ja lasten päivähoitopaikan kustannuksia" kertoo Cilla B.
Kyllä vain ja se on toki hieno asia, mutta ei se ole yksin johtajien aikaansaannosta, jotta ei totuus kokonaan unohtuisi.

Yhtiöiden hyväpalkkaiset toimitusjohtajat ja hallituksen ammattilaisetkin tekevät vain sitä työtään mihin heidät on palkattu ja toivon mukaan parastaan antaen? - Oli palkka sitten jonkun tuhat lappusen suurempi tai pienempi. Tosin Kopran muinoisen lausunnon mukaan, johtajat tulevat palkallaan vain työpaikoilleen ja vasta ajattelusta saavat sitten ne suurimmat palkkiot.

Emme edes välttämättä voi sanoa, että menisikö Suomella vielä paremmin, jos palkat olisivat olleet paremmat. Ainakin näyttää ihan siltä, että myöskin politiikassa mukana olleet ovat valittu aina väärin, jos puheenvuoron arvosteluja lukee:)  Eikä taida itse palkkapolitiikka ylätasollakaan merkitä niin paljoa kuin tuo Kopran porukka yrittää väittää?

Paatero teki joka tapauksessa miehen työn ja uskalsi  lopulta tehdä oman omantuntonsa mukaan ja ottaen huomioon nykyisen tilanteen ja mikä vaikutus sillä lähes 30 prosentin korotuksella olisi ollu näihin lukuisiin Fortumilta ja Neste Oililta pois potkituille työntekijöille.  Jotain oikeudentuntoa on sentään vielä lupa toivoa.

No, tunnin päästä tänään kuulemme A-studiossa kuinka kansanedustaja Lehti itkee ministerin tyhmää päätöstä, ja kertoo kuinka suurella rahalla ja isoilla palkkioilla olisi saatu Talvivaarakin täydellisestä suosta nousuun. Tuosta lausahduksesta kyllä jo variksetkin nauraa. Minä ainakin:)

PS:

No, lähetys loppui vajaa tunti sitten ja kansanedustaja käyttäytyi juuri niin kuin oli odotettavissa.  Olisin toivonut, että Lehti olisi myöntänyt, että duunaritkin tekevät sentään oman tarpeellisen  osansa firman eteen.  700 euron palkkiota puhelinkokouksesta pidän kyllä minäkin melkoisen kohtuuttomana, vaikka se joskus jopa kolme tuntia kestäisikin. Keskustelu jatkukoon myöskin etiikasta ja moraalista, jos sitä tärkeänä pidetään...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

En huomannut kansanedustaja Lehden silmissä kyyneleitä, mutta joillekin herroille tyypillistä ylimielisyyttä kuitenkin ja katse harvinaisen usein katossa lienee siitäkin yksi todiste.

Elijas Bijur

Joku roti pitäisi olla herrojen varastamisellakin. Kirkkomaat ovat täynnä korvaamattomia henkilöitä.

Käyttäjän ViljoRafaelHeinonen kuva
Viljo Heinonen

Ylisuuret palkkiot eivät sitouta ketään muuhun kuin omaisuutensa kasvattamiseen. Ehken paras esimerkki rahan voimalla sitouttamisesta on Stephen Elop. Hänen pääjohtajaaikanaan Nokin teki miljonatappioita päivittäin.

Mitään yteyttä yrityksen tehokkuuden ja johtajien palkkioiden suuruudela ei ole ollut Fortumissakaan. Monopoliasemassaan yhtiö on voinut nostaa tuottamansa sähkön ja mun energian hintaa niin, erttä varmasti päirjää. Ei siihen mitään erityisälyä eikä ahkeruuttakaan tarvita. Herrana on hyvä olla, mutta siihen asemaan on vaikea päästä. Nykyajan johtajista suurin osa keskittyy lähinnä lypsämään palkkioita itselleen.

Lehti vetosi, että on maksettava. Muuten huippujohtajat menevät muualle. Menkööt. Eivät parhaat palkkioiden metsästäjät johtajina parhaita ole. He ovat erityispäteviä vain palkkoittensa paisuttajina. Vaan niinhän se, ettei se ole tyhmä, joka pyytää, vaan se, joka maksaa.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Duunarin osalta tilanne tänä päivänä on se, että jos on niin tyhmä, että pyytää, niin siitä saa maksaa.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Hyvä muistutus tuosta merkillisestä Nokia tapahtumasta, jossa Elopin aikana hän tosiaankin tahkoi tappiota minkä kerkesi...Kesällä osakkeen hinta oli vielä halvimmillaan 1,39 euroa ja kun hänen eronsa yhtiöstä tuli tietoon, niin osakekurssi lähti nousuun ja Elopin varallisuus lisääntyi päivittäin vain tämän tiedon tähden. Saman syksyn lopussa olikin sitten jo muistaakseni "ylimääräistä" palkkaa kertynyt noin 20 miljoonaa euroa kun osake kipusi yli neljän euron. Joskus pelkällä toimarin erotiedollakin voi olla ihmeellinen vaikutus:)

Eivät palkkioissa, palkoissa tai eläke-etuisuuksissa vieläkään ole toimivaa kattoa viitsitty tehdä, vaikka valtioyhtiöissä sellaisesta on puhuttu ja jotain palkkakertoimia jopa ajateltu, mutta tietääkseni niitä ei oikeasti tarvitse noudattaa.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Viljo "Lehti vetosi, että on maksettava. Muuten huippujohtajat menevät muualle. Menkööt. Eivät parhaat palkkioiden metsästäjät johtajina parhaita ole."

Muistan vieläkin hyvin kuinka erään todella suuren suomalaisen valtioyhtiön toimitusjohtajan toivottiin eroavan ja lähtevän ulkomaille mahdollisimman kauaksi omasta firmasta.
Kuulemani mukaan ei hänen epäonnistuneita ulkomaan ostojaan enää pystytä millään paikkaamaan suomalaisten omin voimin. Lopulta alettiinkin sitten yritystä pilkkomaan ja jouduttiin eroon niistä parhaista paloista...

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Osoittaa huonoa johtajuutta palkata alaisia, jotka ovat ainakin rahassa mitattuna sata kertaa huonompia kuin johtaja itse.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Nyt parhaillaan Ylellä keskustellaan samasta asiasta ja Ben Z puhuu juuri niin hyvin kuin häneltä on aina odotettu kun ylisuurista palkoista puhutaan. Hyvä. Vastapuolena on on aina palkkioiden nousua kannattava Vesa Puttonen, joka jää kyllä kirkkaasti Benistä jälkeen mitä tulee asiasisältöön. Katsokaa ihmeessä.

Kalervo Palonen

Joukkoja johdetaan edestä on vanha sanonta. Tämä on unohtunut monelta talouseliittiin kuuluvalta. Se mitä vaatii muilta, on vaadittava myös itseltä!

ulf fallenius

Hyvinvointivaltion pelastus on silti aina huippu laadukkaat ja erittäin kalliit tuotteet jotka pitää myös mennä kaupaksi mistä seuraa huippupalkat ja huippuverot.Niin kuin nyt mennään halpatuotteet halpapalkat ikuiset säästöt niin koko kansantalouden volyymi kutistuu siihen malliin että näivettyminen ja jopa konkurssi on tosiasia.Yritysten kannattaisi melkein maksaa mitä vaan johdolle jos aitoa hyvää tulosta syntyisi mutta jos ei synny niin palkkiot lähemmäs nollaa yrittäjäriski pitää ulottaa myös johtajiin .

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Tuosta yrittäjäriskistä olen samaa mieltä. Hyvät johtajat ovat toki korvaamattomia koko Suomelle, mutta pelkkä raha ei heitä yksin tee...Ei edes taloustiede pysty sanomaan kiistattomasti, missä vaiheessa tuloerot menevät överiksi. Monopoliyhtiöt ovat yksi hankalasti määriteltävä yritysmuoto, jossa ei kilpailua ole, mutta sitä ei juuri palkoissa oteta huomioon mitenkään (Veikkaus, Alko ym.)

Suuristakaan palkkioista ei aina ole hyötyä, kuten kaikkien tuntema Nokia muinoin todisti.
Lähinnä se kuulemani mukaan vain laiskisti yhtiön työmoraalia. Arvostelijoiden mukaan optiot jaettiin väärin perustein ja ovista astui sisään kateus ja katkeruus. Lisäksi monet johtajat jättivät yhtiön miljoonat saatuaan, joten se siitä sitouttamisesta.

Jorma Ollilakin ansaitsi parhaimpina vuosinaan 100-200-kertaa enemmän kuin Nokian aiemmat toimitusjohtajat. Asiaa on jälkeen selvitelty ja tulos on, etteivät optiot ole vaikuttaneet yhtiöiden menestykseen (Tuomo Pietiläinen,HS:ssa) "Optiot korostavat johdon ja omistajien merkitystä, vaikka yritys tarvitsee myös tavarantoimittajia, luotottajia, työntekijöitä ja asiakkaita."

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset