zzz333

Parhaat onnittelut teille kaikille armaat virolaiset veljemme 24.2.2015

  • Parhaat onnittelut teille kaikille armaat virolaiset veljemme 24.2.2015
  • Parhaat onnittelut teille kaikille armaat virolaiset veljemme 24.2.2015
  • Parhaat onnittelut teille kaikille armaat virolaiset veljemme 24.2.2015
  • Parhaat onnittelut teille kaikille armaat virolaiset veljemme 24.2.2015

Viron tasavallan perustamisjulistus, jonka Viron maapäivien pelastuskomitea julkaisi helmikuun 23. päivän iltana 1918 Pärnussa. Seuraavana päivänä 24. helmikuuta julistus painettiin ja julkaistiin Tallinnassa, jolloin siitä tuli myös virallinen juhlapäivä. Tätä päivää juhlitaan  nyt Viron uutena itsenäisyyspäivänä.

Toukokuussa 1990 osa vuoden 1938 perustuslaista palautettiin voimaan ja nimi muutettiin Viron tasavallaksi. Virosta viimeiset Venäjän joukot vetäytyivät elokuuhun 1994 mennessä.

Muistan vieläkin sen uskomattoman iloisen tunteen,  joka valtasi myös meidät suomalaiset mielet, kun Viro lopulta  kaikkien kärsimystensä  jälkeen sai taas itsenäisyytensä ja vapauden laulaa riemusta oman itsenäisyytensä kunniaksi.  Veljeskansamme oli vihdoinkin monien koettelemustensa  jälkeen saavuttanut sen vapauden, joka kuuluisi kaikille itsenäisille valtiolle.

!990-luvun lopulla suomalaiset matkailijat löysivät Viron ja nykyään tuntuu siltä, että Tallinnan upeassa vanhassa kaupungissa kuljeskelee pääasiassa suomalaisia matkailijoita.. Ja mikäs onkaan  kulkiessa, kun Tallinna on vielä Euroopan parhaiten säilynyt keskiaikainen  kaunis kaupunki.

Uusi uljas Kumun taidemuseo on nähtävyys, myös rakennuksensa puolesta ja taidekokoelmat ovat varsin kiinnostavia. Kuvitukseni on nytkin kuvattu muutama viikko sitten ottamillani Kumun taideteoksilla, joita kyllä kelpaa näytellä.

Mielestäni Kumu myöskin voittaa mennen tullen meidän Kiasmamme, mutta ehkä meilläkin uusitussa, keväällä saneerauksen jälkeen on vielä toivoa vastata Kumun haasteeseen:)

Viro hyväksyttiin Natoon keväällä 2004 kuuden muun maan kanssa sotilasliitto Naton jäseneksi ja jo toukokuun alusta Virosta tuli myös Euroopan unionin jäsenvaltio yhdeksän muun maan kanssa. Vuoden 2011 alussa Viron valuutta vaihdettiin euroon. Viro on kehittynyt nopeasti länsimaiseksi  kaupungiksi, jossa on aina ilo käydä.

  Toivoa sopiikin, että hyvä kehitys jatkuu edelleen  ja suuri,  mahtava rajanaapurimme Venäjä pysyy rauhallisena, ystävällisenä naapurinamme hamaan maailman loppuun saakka... Sitähän me kaikki hartaasti toivomme.

Vielä pieni pätkä virolaista kansanrunoa

EMON AR MOT EHTOISEMMAT.

Päivän kesti päivän armot,

tuokioisen tuulen armot,

emon oli armot ehtoisemmat,

ison palvehet paremmat.

Emon veivät viime tietä:

meni armot aian myötä;

hautakuoppa kaivettihin:

alas arkku laskettehin:

myötä armotki menivät.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Todellakin, onnittelut!

Toivotaan myös myötätuulta Helsingin ja Tallinnan väliselle tunnelihankkeelle:

http://www.hs.fi/kaupunki/a1423623119858

http://www.hs.fi/kaupunki/a1405222241612

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Todellakin, täytyy toivoa kaikkea hyvää. Tilanne lienee todella vakava. Äskeinen ohjelma ykkösellä yrityskaappauksista venäjällä taas vastavuoroisesti masentaa, kun tajuaa minkälainen pimeys vallitsee 1300 km matkalla itärajaa. Toivotaan tuon pimeyden pysyvän ikiaikaisesti siellä, niin Suomen kuin Vironkin kohdalla. Ukrainan me unionistit jollakin tavoin tuomitsimme tuohon hiidenkirnuun.
Kannattaa katsoa Areenasta tuo ulkolinja, ei monikaan usko moisen olevan mahdollista valkoihoisten hallitsemassa maassa, tsiisus sentään.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Areenan ohjelma antoi todellakin kauhukuvan siitä mihin itäinen naapurimme pystyy kun kysymyksessä on liikaa päättäjien toimista tietäviä tai niitä tutkivia ihmisiä. Suomen Kuvalehdessä oli jo siitä myös juttu, joka sai ihon kananlihalle.

Onneksi nämä meidän veljemme Virossa ovat nyt päässeet myös paremman varjon alle turvaan. Ilahduin muuten kovin kun näin , että vilpittömiä onnittelioita näyttää täällä riittävän. Olen aina itse tuntenut suurta lukkarinrakkautta Viroa kohtaan.. Pidän maasta, ihmisistä, ilmapiiristä, kuin myös koen heissä koko kansana sen kärsimyshistorian koko kuvan, joka pelkistyi vielä Tarton vankisellejä katsoessa ja Viron historiaa lukiessa.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Räävelin käviöitä on ollut Suomesta paljon samoinkuin Virumaan josta maan nimikin muodostunut kieleemme. Neuvostoaikana tuo nimi oli facistisenä kielletty.
Turun tuomiokirkossakin on Saarenmaan dolomiittiä joten yhteyttä on pidetty.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Katselin tässä vähän tilastoja ja huomasin virolaisia olevan Suomessa jo noin 40 000 rekisteröityä muuttajaa. Meillä Tapiolassa kuulee kyllä jo puheesta monen myyjättären olevan kotoisin Virosta, mutta ihmeen hyvin he ovat kielemme oppineet, vaikka toki toistemme kieli onkin niitä helpommin opittavia ja ymmärrettäviä kieliä. Näinhän tuo näyttää olevan:)
"Mul on koht täis. Mul on viiskummed euro ja kakssada markka Soome raha"

Kari Ahveninen

90-luvun alussa viinaa hinkuvat kansalaiset löysivät Viron, kun neukkulan määräilyt loppuivat. Oliko se edistystä?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Eipä tietenkään ollut, mutta eihän se virolaisten syy ole. Meidän alkoholipolitiikkamme ja viinan korkea verotus vie tietysti ihan luonnollisesti ostajat naapurin puolelle.... Näinhän on tapahtunut ja tapahtuu edelleen kaikkialla maailmassa, joissa kansalaiset valuvat rajojen yli ostamaan halvempia tuotteita naapurista....

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset