zzz333

Valtakunnan viisaamme uusin kirja: "Jäähyväiset eduskunnalle"

  • Valtakunnan viisaamme uusin kirja: "Jäähyväiset eduskunnalle"
  • Toivo herää hiljalleen...
    Toivo herää hiljalleen...

Osmo Soininvaara ei petä koskaan, tai ehkä joskus hänkin, vaan en ole sitä huomannut. Hänen viimeisin tänä vuonna ilmestynyt kirjansa " Jäähyväiset eduskunnalle" on viisasta ja varsin suorapuheista tekstiä. Eipä sieltä näin nopeasti ja suorastaan ahmimalla luettusta tekstistä löydä juuri sivuakaan, jossa ei nyökyttelisi hyväksyvästi päätään. Ei, ei tuo minun jo monta kertaa julistamani titteli Soininvaaralle petä koskaan. Voi vain surulla todeta, että juuri tämä mies jättää eduskunnan, jonka siellä pitäisi olla juuri nyt  päättämässä ja puolustamassa näitä vaikeita tulevia leikkauksia.

Ville Komsi sanoi joskus viisaasti, mainitsee Soininvaara kirjassaan, "etteivät ihmiset pidä niinkään tärkeänä sitä, että me olemme samaa mieltä heidän kanssaan ja ajamme juuri heidän asioitaan. Tärkeintä on, että he voivat luottaa siihen, että olemme toimissamme vilpittömiä."  Tämä onkin yksi niistä asioita, joihin pitäisi kohdistaa enemmän panoksia, pelkkä puolueen oma etu ja uudelleen valinnan varmistaminen ei voi koskaan saada aikaan koko Suomelle parasta ja viisainta politiikkaa.

Toinen asia mikä herättää myös hyväksyviä nyökytyksiä on tuo Sipilänkin korostama hallituspuolueiden keskeinen luottamus, joka on yksi tärkein päätöksiin vaikuttava asia. 

Kertoessaan viime hallituksen keskinäisistä ristiriidoista Osmo S. "Kun hallituspuolueet eivät tule toimeen keskenään ja luota toisiinsa, aletaan hallitusohjelmaa lukea pilkuntarkasti. Hallituksella oli taakkanaan miljardien kestävyysvaje, mutta se onnistui tekemään muutaman miljoonan euron asioista maata järisyttäviä periaatekysymyksiä."

Yksi ongelma liittyy myös näiden varsinaisten erityisavustajien ja valtiosihteerien taustaan. Huomattava osa heistä on lainassa etujärjestöistä tai muista lobbausorganisaatioista.  "On aika luontevaa valita avustajat etujärjestöistä, sillä mistä muualta osaavaa väkeä voi saada. Etujärjestöjen asiantuntijat tuntevat päätettävät asiat erittäin hyvin. Ongelma on heidän vinoutunut näkökulmansa ja suoranainen jääviytensä. Lobbari on oppinut katsomaan asioita vain yhdeltä kannalta. Hänen on vaikea toimia vastoin järjestönsä kantaa, josta hän on lainassa, sillä hänen pitää palata sinne töihin."

Soininvaara kehuu heidän asiantuntemustaan, mutta toteaa heidän olevan huonoja päättäjiä.  "Heitä kannattaa kuunnella, mutta kaikki esitetyt väitteet on syytä tarkistaa muualta, eikä missään tapauksessa pidä päästää heitä tekemään päätöksiä. Siitä tulee huonoa jälkeä."

Neliraajajarrutus ei ollut hallituksessa vain erityisavustajien tehtävä, sillä suoranaista raivoa herätti muissa puolueissa ministeri Krista Kiurun tapa jarruttaa ja jumiuttaa kaikkea päätöksentekoa. Se kertoi myös hallituksen huonosta hengestä, kertoo Soininvaara.

Kirjassa on  paljon mielenkiintoisia- ja kulissien takaisia asioita kerrottu niin järkevään kuin myös rehelliseen tyyliin, mikä Soininvaaran teksteissä on aina mielyttänyt, niin minua kuin muitakin, jotka eivät edes ole poliittisesti suuntautuneet läheskään kaikkiin vihreiden aatteisiin.

Kirja on todella hyvä ja suosittelen sitä erityisesti kansanedustajille ja siksi aikoville - sopii myös oppikirjaksi kaikille:) "Tätä ei politiikan pidä olla"

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Vielä teki mieli lisätä tähän kirjasta yksi tärkeä huomio. "Vääristä asioista päättäminen"

Eduskunta käyttää valtavasti aikaa pienten lainsäädännön detaljien käsittelyyn. Kun päätetään suuresta määrästä toisarvoisia pieniä asioita, niin suurten asioiden päättäminen jää liikaa sivuraiteille.

Esimerkiksi meidän oikeasti huonon kielipolitiikan muuttaminen näyttää olevan näitä toisarvoisia asioita, joita ei pystytä käsittelemään pois päiväjärjestyksestä, vaikka jostain kalastusluvista väännettiin kättä kuukausikaupalla. Kielipolitiikan ei pitäisi olla toisarvoista, kun katsotaan asioita kansainvälisen kaupan-ja talouden kannalta.

"Pakkoruotsin takia Suomi menettää aina yhden vieraan kielen paikan muihin maihin verraten" on tämä valtakunnan viisaamme aikoinaan sanonut, mutta nämä "vanholliset voimat" eivät näe vieläkään maailman muuttuneen niistä vanhoista ajoista.

Meidän olisi nyt panostettava kaikki voimat kansainväliseen kauppaan ja tehtävä itseämme tykö myös monipuolisella kielitaidolla muun osaamisen lisäksi. Pelkällä englannilla ja ruotsilla emme siihen pysty. Nyt meillä on kerrankin mahdollisuus nauttia insinööritaitojen parhaista puolista ja laskutaidoista... joka edelliseltä hallitukselta puuttui. Odotan sitä innolla!

Kalle Isokallio eilisessä Iltalehdessä:" Aivokapasiteetistä on pulaa ja lihasvoimasta ylitarjontaa. Hallitus tekee myös ajatusvirheen puhuessaan tuottavuusloikasta, kun pitäisi puhua jalostusarvoloikasta. Ellei suomalaisissa tuotteissa ole huomenna korkeampi jalostusarvo tehtyä työtuntia kohden, mikään palkkaratkaisu ei meitä pelasta."

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

"HS:n tietojen mukaan hallitusneuvotteluissa on päätetty korottaa kotitalouksien sähköveroa. Sähkövero on jaettu kahteen veroluokkaan, teollisuudelle on halvempi kakkosveroluokka ja kotitalouksille kalliimpi ykkösveroluokka."
http://www.hs.fi/politiikka/a1432606955018
Nyt jo sähkövero on noussut 255% vuoden 2010 tasosta kun tuulivoiman syöttötariffi otettiin käyttöön v.2011. Nousu rokottaa kotitalouksia suhteellisesti eniten.

Osmo Soininvaara kiteytti tuulivoima puolesta/vastaan keskustelun Iltalehdessä yksinkertaisesti ja selvästi: "Petoksista kaikkein typerin on itsepetos".
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015012119048893_u...

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Sanoinhan että Soininvaara on fiksu mies: "Petoksista kaikkein typerintä on itsepetos".

Soininvaara sanoi viihtyneensä hyvin BMH:n hallituksen kokouksissa kuin poliittisissa elimissä, koska on mukavampaa pelata yhdessä tuumin samaan maaliin. "Kaiken kaikkiaan poliitikkojen sekä pitäisi että kannattaisi ryhtyä suoraselkäisimmiksi." Niin, sitä me äänestäjätkin toivomme.

Oikeastaan on aika masentavaa ajatella, jos puolueet ajattelevat vain omaa ja äänestäjiensä intressejä ja kerran päätettyä virhearviotakaan ei voida vetää reilusti takaisin. Tästä on hyvä esimerkki Hannun antamasta linkistä. Tärkein tieto on tässä niille, jotka eivät viitsi linkkejä availla:

"Pahiten Kiviniemen hallitus epäonnistui arvioidessaan sähkön markkinahinnan kehityksen, johon koko tuki perustuu.

Hallitus sanoi uskovansa, että sähkö maksaisi markkinoilla keskimäärin 50 euroa megawattitunnilta. Megawattitunti on tukkumarkkinoiden mittayksikkö.

- Todellisuudessa hinta on ollut noin 20 euroa vähemmän, sanoo johtaja Pekka Ripatti Energiavirastosta. Ripatti vastaa virastossa uusiutuvan energian asioista.

Veronmaksajat maksavat tuulisähkön tuottajille tuon virhearvion kokonaisuudessaan. Kahden kympin poikkeama paisuu vuosia jatkuessaan satoihin miljooniin euroihin.

Jos markkinahinta on 35 euroa megawattitunnilta, valtio maksaa tuottajalle tänä vuonna tuotantotuen joka on noin 70 euroa. Tuulivoima on näin yksi Suomen subventoiduimmista hyödykkeistä.

Tuki maksetaan valtion budjetista. Käytännössä tuki kerätään pieniltä sähkönkäyttäjiltä kuten esimerkiksi kotitalouksilta, joilla on muita suurempi sähkövero."

Suostummeko me tähän hiljaa kaikki hyväksyen?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset