zzz333

Euroopan kollektiivinen hermoromahdus on vasta alussa?

  • Euroopan kollektiivinen hermoromahdus on vasta alussa?
  • Euroopan kollektiivinen hermoromahdus on vasta alussa?
  • Palmyran yksi upea  maailmanperintökohde...Isisin tuhoama.
    Palmyran yksi upea maailmanperintökohde...Isisin tuhoama.

Ulkopoliittisen instituutin tilaisuudessa Helsingissä puhunut Carnegien Europe-tutkimuskeskuksen johtaja Jan Techau arvioi Euroopan tilaa: "Kyseessä on aidosti ahdistava tilanne. Ahdistus tulee inhimillisen hädän ohessa siitä, että menneillään on nopea ja monimutkainen mullistus, jota on vaikea hahmottaa." Näin kirjoittaa tänään HS:n turvallisuuspolitiikan toimittaja Kari Huhta.

Techau luettelee jopa 12 epäonnistumista, jossa Eurooppa on epäonnistunut maahanmuutossa, kotouttamisessa, turvapaikoissa, rajavalvonnassa, humanitaarisessa avussa, järjestäytyneen rikollisuuden torjunnassa, työvoimapolitiikassa, identiteetin rakentamisessa, kaupassa, Euroopan sisäisessä solidaarisuudessa, kehitysyhteistyössä ja lopuksi myös ulkopolitiikassa."

 

Melkoinen lista, josta ainakin osa vastuusta jää päättäjien piikkiin.  Näin jälkiviisaana voi vain todeta, että Syyriasta  jo neljä vuotta sitten alkanut al Assadin-vastaiset rajut  mellakat ja Syyrian hallituksen kovat vastatoimet ja  pommitukset olisi pitänyt pikaisesti johtaa maailmanlaajuisesti vasta-sanktioihin.  Miksi niin ei tehty, vaikka siitä silloin paljon puhuttiinkin..  YK:n hampaaton linja esti sen Kiinan ja Venäjän (hölmöön) veto-oikeuteen. Olisiko jo korkea aika lopettaa  YK:n toiminta, jos tätä pykälää ei saada poistettua kokonaan. Ei taida edes olla ensimmäinen kerta,  kun Kiina ja Venäjä vastustavat yhteisiä  YK:n järkeviä ehdotuksia vastaan, koska heillä on omat lehmät tiukasti ojassa.

Nyt tämä sekava "monimukaisuuden helvetti" on riistäytynyt täysin käsistä.  Syyrian sodan kärsimykset koskevat jo miljoonia ihmisiä, joiden hätää Syyriassa on vaikea edes käsittää. Ihmisten paot sodan jaloista rauhallisemmille seuduille  on täysin  ymmärrettävää.  Se  tulee  vielä vuosiakin  eteenpäin olemaan jatkuvaa, sekasortoista, miljoonien ihmisten vyöryä Eurooppaan,  jos sotaa ei saada pian  loppumaan. 

Mitä tekeekään nyt Venäjän osallistuminen Syyrian sotaan al Assadin tukemiseksi. Hyvää vai huonoako...  Sitä on vaikea ennustaa. Onko toivoa, että Venäjä pystyy neuvottelemaan rauhaa eri osapuolten kesken ja mitä tekee terroristijärjestä Isis?

Veneiden käännyttäminen takaisin ja niiden tuhoaminen tuskin helpottaa pakolaisten elämää, mutta  tärkeintä olisi saada kohtuuton "rikollisten rahastaminen"jo vihdoinkin  loppumaan. Ainoa keino olisi kai  saada  toiminta aisoihin, jos eri  maat pyrkisivät ottamaan pakolaisia  vain suoraan pakolaisleireiltä, jotta nämä turhat ja järkyttävät kuolemantapaukset saataisiin sen myötä myöskin loppumaan.

Toinen suuri ongelma tulee olemaan suurten joukkojen kotouttaminen, jotta olosuhteet pakolaisille eivät kasvaisi  suhteettoman suuriksi. Siihen tarvitaan meillä ja muualla koko kansan osallistumista yhteiseen talkoisiin, muuten vaikeudet ja ristiriidat repivät vastaanottajamaidenkin yhtenäisyyttä. Nyt ei ole siihen aikaa haaskata, kun muitakin ongelmia on yllin kyllin.

Eurooppa on valitettavasti  epäonnistunut monissa päätöksissään ja yhteinen järkevän,  ja eniten kärsiviä pakolaisia hyödyttävän linjan hakeminen näyttää kestävän luvattoman kauan. Talvi on tulossa ja kuolemat lisääntyvät, jos jotain uudistuksia ei tehdä pakolaisten elämän helpottamiseksi.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Joo ja son johettu tuolta Ameriikoista ja rahotettu tämä romahus sotateollisuuella (johon kuuluu Natoki) ja mie voin vain ihmetellä vaikka meän Yleä, kuinka se puhhuu löperösti uutisten nimissä aivanko sokea kana, ei asiayhteyksiä, ei historiaa, ei laaja-alasempia näkemyksiä, ei ei ja ei.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

HilikkaAnneli jos ossoot käöyttää iha oiekeeta suomen kieltä, nii usseimmat tietäs mistä puhut.

Murre on hieno juttu mutta ....

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Kielenkin sisäinen vaihtuvuus on rikkaus. Ja tarpeeksi kuin altistuu voi tulla murresokeaksi.

Lauri Wirén

Eurooppa voi edetä kahteen suuntaan. Komission ja monen muun tarkoitus on, että näiden jatkuvien kriisien vuoksi EU-maat vähitellen luovuttavat enemmän ja enemmän päätäntävaltaa komissiolle ja EU:sta kehittyy liittovaltio. Jean-Claude Juncker piti juuri pitkän puheen, jossa toivottiin syvenevää taloudellista integraatiota, yhteisiä instituutioita, yhteisiä lakeja ja muuta federalistituubaa. Tänään Brysselissä useimmat parlamenttiryhmät kannattivat ajatusta siitä, että EU saa jaella turvapaikanhakijoita jäsenvaltioihin mielensä mukaan. Tällainen tuskin lopettaa surffailua, vaan pikemminkin kiihdyttää sitä.
EU:n epäonnistuminen monessa keskeisessä asiassa saa jäsenvaltiot epäilemään koko homman järkevyyttä. Yhteisvaluutta epäonnistui surkeasti, ainoa hyötyjä on Saksa. Schengen-sopimus ja Dublinin sopimus ovat näyttäneet valuvikansa ja niitä on nyt mahdoton nopeasti korjata. Mitä surkeammaksi EU:n tilanne käy, sitä todennäköisempi on Brexit ja se taas tarkoittaa koko EU:n uudelleenjärjestelyä tai hajoamista.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Lauri, " Yhteisvaluutta epäonnistui surkeasti, ainoa hyötyjä on Saksa. Schengen-sopimus ja Dublinin sopimus ovat näyttäneet valuvikansa ja niitä on nyt mahdoton nopeasti korjata."

Pitää paikkansa, että olisi pitänyt tarkemmin sopia ja pitää myöskin kiinni sovituista sopimuksista.

Saksalle nyt halpa maahanmuuttajien työvoima on taattu useaksi kymmeneksi vuodeksi, kun lukemani mukaan siellä maahanmuuttajat tekevät kahta-kolmeakin työtä noin viiden euron työpalkalla.
Viime sodan jälkeen Saksan jälleenrakentamisessa olivat taas turkkilaiset vierastyöläiset suurena apuna tekemässä p-hommia. Tosin heillekin työn jakaminen ja palkka Saksassa oli elinehto koko suvun elämälle tärkeää.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Oli mielenkiintoista lukea Suomen Kuvalehden tutkimusta, 2.-13.8.2015, johon osallistui tuhat vastaajaa. Virhemarginaali on noin 2,5 prosenttiyksikköä...

Rotuajattelu ei välttämättä johda rasismiin. SK:n tutkimuksen mukaan suomalaiset uskovat tasa-arvoon, vaikka pitäisivätkin ihmisrotuja tosiasiana. Yhdeksän kymmenestä oli täysin tai jokseenkin samaa mieltä väitteestä "Kaikki ihmiset ovat samanarvoisia riippumatta heidän ihonväristään tai etnisestä taustastaan". Hieno tulos!

Pelko, jopa 30 000 pakolaisen tulosta Suomeen johtuukin lähinnä huolesta, miten suomalaiset pystyvät hoitamaan omat köyhänsä ja sosiaaliturvansa tässä meidän tosi surkean huonossa taloustilanteessamme.

Siihen nähtävästi Sipilän hallitus yrittää nyt vastata. "Raippavero laajenee nyt koskemaan myös entisen rajan 90 000 vuositulon saajista jo 72 300 euron vuosituloon. Solidaarisuus osallistua talkoisiin on jo tosiasia muillakin kuin vain eläkeläisillä:) Niin, eläkeläiset ovat asiasta eniten aina valittaneet...

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Kyseisissä tuloluokissa prosentti tai kaksi ei merkitse mitään, solidaarisuusvero on lähinnä kosmeettista näpertelyä, eläkeläisten asumistuen poisto voi viedä osan lääkkeistä tai ruuasta. Eläkkeistä perittävät verot ovat aivan liian korkeat, eläkeläinen on maksanut eläkkeestään jo kertaalleen verot.

Tiedän tapauksia joissa takuueläkkeestäkin meidän tehokas ulosottojärjestelmämme vie velalliselta vielä muutaman kympin, lääkkeet jää sitten ostamatta.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Tuo "kosmeettinen näpertely" tuo kuitenkin muistaakseni vuodessa 65-miljoonan tulot, vaikka eihän silläkään pitkälle pötkitä. Eipä sillä pystytä kuin pakolaisten ensimmäisen vuosi kustantamaan, vaikka toivoa toki on, että he työllistyvät aikanaan ja hoitavat meidät myöhemmin loppumetreille saakka.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Kiitos Kaija Kelhulle blogista, joka kuvaa erinomaisesti ylhäältä pakotetun järjestelmän huonoa hallintoa ja epäonnistuneita valintoja ja ratkaisuja, jotka unionin koneisto kylmästi kaataa jäsenkansakuntiensa päälle. Legitimiteetti siinä vain rapisee...

En ole käynyt ns. yhteisen unionimme pääkaupungissa, mutta siellä kuulemma tiedetään parhaiten, mitä eurooppalainen ihminen tarvitsee ja odottaa EU:n erinomaiselta hallinnolta, joka kuten Kelhu toteaa, on epäonnistunut lähes kaikissa pyrkimyksissään huonommin kuin mikään sen jäsenmaa edes osasi kuvitella. Kansa ajattelee toisin:
http://www.ts.fi/mielipiteet/kolumnit/634705/Kansa...

Ruotsia on pidetty esikuvana eräissä piireissä - vaikkakin euron ulkopuolisena - etenkin turvapaikkapolitiikan saralla. Ruotsin onnistumista voi nyt tarkastella sosiaalisten ja poliittisten seurausten kautta. Puolue, jonka kaikki muut ovat eristäneet 'väärinajattelun' vuoksi, kertoo gallupien valossa, että Ruotsikin lyö laimin unionin puitteissa tehtyjä sopimuksia ja kotimaan ns. poliitinen kartta on menettämässä hermonsa:
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article21390075.ab

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Kiitos Seppo kommentistasi ja mielenkiintoisista linkeistä.

Tuleepa taas mieleeni nuo jo edesmenneen Erkki Toivasen blogit täällä Puheenvuorossa. Kuinka oikeassa hän olikaan hyvin monessa kohtaan.

"Väärinajattelu" Ruotsissa tulee vielä kostautumaan pahasti "eristäjille", eikä se edes ulkopuolisin silmin katsottuna edistä demokraattista oikeutta olla eri mieltä valtaa pitäviä vastaan.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Keskisuomalainen kirjoitti tänään (ke 10.9.) ruotsun suunnittelevan luopumista sairaspoissaolojen karenssipäivästä luopumista. Käytäntö on lehdenmukaan muutenkin ruotsissa esim jos työterveyslääkäri toteaa sairastelun jatkuvan yli viisipäivää tai jos sairauspoissaolojen perään sairastuu uudelleen ei karenssia ole pidetty.

Lauri Wirén

Euroopassa tullaan kärsimään hermoromahduksen partaalla ennen Britannian jäsenyysäänestystä ja tällä hetkellä näyttää siltä, että äänestyksestä voisi tulla monien toivoma Brexit. Kuinka paljon Cameron pystyy kiristämään komissiolta neuvotteluissa ja kuinka paljon Juncker on valmis lupaamaan Cameronille pitääkseen Britit mukana soutamassa uppoavaa ja hajoavaa EU-laivaa? Kuseeko Labor-puolueen tuleva puheenjohtaja viimeisenkin kannatuksen lähtemällä EU:n takuumieheksi Britanniassa? Anti-federalistit EU-parlamentissa ja Euroopan eri maissa seuraavat silmä kovana ja korvat höröllä tulevia tapahtumia. Samaan aikaan EU hajoaa sisäisesti, kun komissio haluaa lykätä surkean rajavalvontansa tulokset tasaisesti eri maihin, jotka taas eivät niitä halua ottaa vastaan. Euroalueen taloudellinen toivottomuus pitää ihmiset näissä maissa kiinni huonossa palkkakehityksessä vielä vuosia ja kaiken lisäksi suhteet Venäjään jatkuvat huonoina, mistä on myös paljon taloudellista haittaa.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Nyt pitää taas siteerata minua viisaampia, kuten Helsingin yliopiston historian professoria Juha Siltalaa: "Suomalaiset kestävät kyllä kovaa työtä, kunhan vain näköalattomuus ei valtaa alaa. Taloudellinen epävarmuus näkyy siinä, että Suomi jakautuu arvokysymyksissä yhä enemmän".

Minusta se pitää pitkälti paikkansa ja se on suuri sääli, koska se myös lisää eripuraa ja ikävää ymmärtämättömyyttä toisiamme kohtaan.

Filosofi Maija-Riitta Ollila taas on sanonut, että "Suomi tarvitsee positiivisiä päämääriä, joiden saavuttamiseksi voidaan ponnistella. Viralliset tavoitteet, kuten velkaantumisen taittaminen ja kilpailukyvyn parantaminen, eivät inspiroi."

EI, eivät näytä inspiroivan, mutta pitäisi kuitenkin joku järki säilyttää ja ponnistella yhteisten koko kansan etujen säilyttämiseksi, vaikka se vähentäisikin omia saavutettujakin etuja.

EU:n asioihin emme juuri voi vaikuttaa - pyörät pyörivät niin kuin isoiset ja vahvat maat haluavat sitä pyörittää.. Suomi voi vain vähän vikistä ja noudattaa annettuja sopimuksia pilkun tarkasti.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Suomi voi vain vähän vikistä ja noudattaa annettuja sopimuksia pilkun tarkasti."

Tämä tarkoittaa alistumista jatkamaan taloutta supistavaa politiikkaa. Saattaa olla että Suomi on ainoa EU-maa joka lampaana tekee mitä käsketään ja tuhoaa oman taloutensa, tai onhan Kreikka esikuvamme.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Parhaillaan katson uutisia ja sateessa kuraisilla maanteillä näyttää kulkevan äitejä lapsi sylissään ja loput heidän helmoissaan. Säälittävää katsottavaa, joka ei voi olla koskettamatta jokaista äitiä ja isää syvältä sydämestä. Ai, miksi kerron tämän? Siksi, että missä ovat nämä ihmiset meillä? Miksi tuntuu siltä, että meillä on vain nuoria miehiä ja juuri äsken näytettiin joukkoa, joka pelasi suomalaisella kentällä jalkapalloa.

Eikö meille kukaan lapsiperhe halua tulla hakemaan turvaa lapsilleen, vai ehtivätkö nämä reippaat nuoret miehet aina edelle tässä kilpajuoksussa. Ei tulijoiden sukupuolella ole merkitystä, mutta haavottuvuudella ja avuttomuudella on. Kyynärpäillä tulonsa raivaavilla on meillä etuoikeus tulla maahan etujoukossa - niinkö?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset