zzz333

Suomi tarvitsee oman siirtolaispolitiikan. Vai tarvitseeko?

  • Kuva elokuulta Berliinissä. Kaikille ei löydy heti  tilaa...
    Kuva elokuulta Berliinissä. Kaikille ei löydy heti tilaa...
  • Suomi tarvitsee oman siirtolaispolitiikan. Vai tarvitseeko?
  • Suomi tarvitsee oman siirtolaispolitiikan. Vai tarvitseeko?

Tänään turvapaikanhakijoita tuli Tornioon 800 ja eilen 500 - huomenna ennustetaan jo tuhatta, entä ensi viikolla? Ihmiset alkavat olla jo varsin hämmentyneitä tämän valtavan pakolaistulvan takia. Miten pystymme kotouttamaan näin isoa joukkoa yhdellä kertaa ja jos emme pysty, niin mitä sitten. Syntyykö jatkuvia ikäviä kahnauksia, jos emme pysty tarjoamaan heille kunnollista asuntoa, koulutusta, työpaikkaa tai lääkärinhoitoa.

Kaikki ymmärrämme, että hädässä olevia ihmisiä pitäisi auttaa, se lukee jo kansainvälisissä sopimuksissa ja Suomen perustuslaissa. Kukaan tuskin olisi aavistanut, että Syyrian sodan lisäksi näin massiiviset pakolaisaallot  vyöryisivät Eurooppaan myös muualta arabimaista.

Kuten YK:n ihmisoikeuksien julistuksessa vuodelta 1948 sanotaan, "että jokaisella henkilöllä on oikeus vainottaessa hakea ja nauttia turvapaikkaa muissa maissa".   Eilen ilmestyneessä Kanava-lehdessä oli joukko hämmennystä herättäviä kysymyksiä kirjoituksessa, jonka oli laatinut Venäjän tutkimuksen professorina toimiva Timo Vihavainen.   Rohkeakin kirjoitus nyky Suomessa, jossa niin helposti saa rasistin leiman otsaansa, vaikka yrittääkin hoitaa itse  asiaa järkevästi, mutta myös pakolaisten hädän tunnistaen.

"Kun Lähi-idän maat ovat ns.arabikevään jälkeen joutuneet  hallitsemattoman väkivallan kierteeseen, tämä on entisestään kiihdyttänyt muuttoliikettä, jossa potentiaalisia lähtijöitä on miljoonia. Ikävä kyllä tämä joukko ei yleisesti ottaen täytä toivottavien siirtolaisten kriteerejä, vaan muodostaa vastaanottajamaille välittömästi taakan ja pitkällä tähtäyksellä     sosiaalisen ongelman. Asiasta on niin paljon empiiristä näyttöä, ettei sitä tarvitse erikseen todistella. Tiedämme kulttuuriltaan erilaiset tulokkaat ovat omiaan rikastuttamaan uusien kotimaidensa kulttuuria, mutta ongelma syntyy, kun heitä on liian paljon. Silloin syntyy kulttuurien välistä kitkaa".  

Hyvä kysymys, mikä sitten on liikaa?  "Baltia maiden kokemuksen perusteella tiedämme, että jos kansakunnan keskuuteen siirretään noin puolet toista kansallisuutta, syntyy epävakautta ja vihamielisyyttä, vaikka kansat olisivat kulttuurisesti lähellä toisiaan... Jos uusi etninen aines poikkeaa kulttuurisesti huomattavasti kantaväestöstä, ovat kriittiset luvut ilmeisesti paljon pienempiä. Kansainvälisissä tutkimuksissa on voitu todeta, että islamilaiset maat edustavat elämänarvojen kannalta toista ääripäätä Pohjoismaihin verrattuna, eli kansojen kulttuurinen etäisyys on suurin mahdollinen", kirjoittaa Vihavainen.

Taannoisen Suomen Kuvalehden tutkimuksen mukaan peräti yhdeksän kummenesosaa suomalaisista pitää kaikkia ihmisiä samanarvoisina. Tälläistä suvaitsevaisuutta esiintyy World Values Surveyn mukaan lähinnä vain maapallon pohjoiosissa. Hämäästyttävää kylläkin, että  islamilaiset eivät itse ole valmiita auttamaan "omiaan" - ei edes rikkaat öljymaat. Luin, että he pelkäävät uusien tulokkaiden liittyvän heidän oppositioonsa ja muuttavan liikaa valtasuhteita.

Meillä nähtävästi otetaan maahan valikoimatta kaikki jotka tulevat Ruotsista suoraan tänne ja kuitenkin juuri Ruotsi on   se maa, joka on julistanut tervetulleeksi kaikki pakolaiset .  Heillekin ihmistulva on  jo liikaa, joten junalippu Suomeen on yksinkertaisin tapa hoitaa asia pois päiväjärjestyksestä.     Mitä tekee Suomi?  Onko antanut nyt noottia ruosalaisille, että me emme kestä täysin hallitsematonta tulvaa rikkaan Ruotsin  lailla?  En ole ainakaan kuullut moisesta valituksesta...   Huono taloudellinen  asemamme  ei kestä äkkinäistä kymmenien tuhansien tulvaa lyhyessä ajassa, vaikka kuinka paljon  auttaa haluaisimmekin.  Kuitenkin Suomen hallituksen pitäisi hoitaa asia niin, ettei siitä koidu hallitsematonta kaaosta, josta emme selviä kunnialla. 

 Auttaminen paikanpäällä on ylivoimaisesti  kustannustehokkain tapa hoitaa asia niin, että mahdollisimman moni saa avun ilman riskiä joutua ihmis-salakuljettajien piittaamattomuuden uhreiksi.      Siihen pitäisi pyrkiä ja koko Euirooppa olisi varmasti tekemässä kaikkensa, jotta hanke onnistuisi kaikkien parhaaksi.                                                                                    

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (45 kommenttia)

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Sternissä oli jo artikkeli elokuussa, kuinka vaikeaa heidän on löytää asuntoja näin valtavan suurelle joukolle pakolaisia, vaikka hyvää tahtoakin näyttää riittävän. Se on tietysti hieno asia.

Ministeri Barbara Hendricks on luvannut sosiaaliseen asuntorakentamiseen 500 miljoonasta jopa miljardiin euroon tänä vuonna. Rikas Saksa voi näin tehdä, vaikka soraääniäkin jo kuuluu. Koulut tarvitsevat paljon lisärahoitusta, kielenopetus pitää järjestää kaikille ym. puhutaan jopa kymmenestä miljardista eurosta vuosittain. Se on valtava summa saksalaisillekin, mutta 800 000 pakolaista tänä vuonna ja luvut tuntuvat edelleen vain kasvavan. Valtiovarainministeri Schäube olettaa, ettei ehkä kaksitoista miljardiakaan riitä.

Onkohan Suomi varautunut mitenkään suurempaan säästökuuriin, jotta pystymme vastaamaan lisääntyviin kuluihin moneksi vuodeksi vielä eteenpäin.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Kemijärven kunta tyhjentää kerrostalon asukaista vastaanotto keskuksen tieltä, onnenksi häädetyt päsevät isompiin korvaaviin asuntoihin mutta muutto aikaa on viikko.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Helppo rasti, noudatetaan dublinin sopimusta ja Ruotsista tulevat Wallströmin köketiin syömään surströmningiä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Niinpä, tämä se on siitä seurauksena. Helpolta näyttää Balkanillakin.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Vihavainenkin kirjoitti Saksan tarvitsevan siirtolaispolitiikkaa ja jostakin syystä se ei tahdo onnistua. "Ideoita on kyllä esitetty. Vapaa maahanpääsy voitaisiin myöntää kaikille, joka on saanut korkeakoulutuksen ja hankkinut työpaikan, jossa vuotuiset tulot ovat yli 40 000 euroa".

Just, näinhän mekin haluaisimme, mutta totuus on kuitenkin paljon karumpi.. Meillä parhaiten sopeutuneet ovat koulutetut venäläiset ja virolaiset. Eikä ystävällisistä , ahkerista ja sopeutuvaisista aasialaisistakaan ole poikkipuolisia sanoja koskaan kuulunut. He ovat hyvin sopeutuneet kantaväestön tapoihin ja tyyliin. Ihan kuin me suomalaisetkin olimme aikoinaan tunnettuja samoista syistä amerikkalaisten siirtolaisten joukossa.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

En usko että yksikään unionimaa kykenee itse hoitaman nyt tämän mittakaavan asiaa vaan siihen tarvitaan yhdistettyjä voimia. Mikään sopimus ei loputtomiin päde jos maa jätetään yksin hoitamaan valtavaa määrää ihmisiä.

Yhteiset rajajoukot ulkorajoille ja sen jälkeen sisätarkastukset voidaan lopettaa. Lisää taakanjakoa.
Seuraava asken on unionille yhteinen ulkopolitiikka niin että valtiot eivät voi itsekseen sooloilla ja vetää kotiinpäin toisten kustannuksella. Yhteinen ulkopolitiikka on välttämätön jos kriisien syihin halutaan paremmin puuttua. Se myös edellyttää yhteistä puolustusta koska Venäjänhän on tällä hetkellä yksi kriisejä aiheuttavista tekijöistä.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Olen täysin samaa mieltä kanssasi Tomi ja lähinnä ihmettelen, etteivät unionin maat ole jo paljon aikaisemmin tehneet mitään yhteisiä suunnitelmia.
Nyt maat sooloilevat vain itsekseen ja pakolaiset kärsivät entistä enemmän suljettujen rajojen takana. Miksi kaikki yhteiset neuvottelut kestävätkin niin julmetun kauan?

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Niitä yhteisiä suunnitelmia on meilläkin kovasti vastustettu. Ainakin tietyillä tahoilla.
Nyt sitten herätään vähän myöhään mutta parempi että edes nyt.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #7

Mitä tulee esille nostamaasi unionin maiden yhteiseen sopimiseen EU:n ulkopuolelta tulevan muuttovirran käsittelemisestä, niin enpä usko että Suomi, kuten mainitset, on yksinään esittämässä vastahankaisuutta sen enempää kuin kriittiset yleensä. Onhan paljon Suomea kriittisempiä maita, kuten Unkari esimerkkinä, siitä että raja tuli hyvin pian vastaan ja sulki pakkotoimin rajansa. Unkari ei varmaankaan tule suostumaan Saksan ja komission ehdottamaan pakottavaan taakanjakoon. Muitakin maita löytyy. Suomen hyväksyntä taakanjakooen esitetyn suuruisen vaikkakin ei pysyvänä vastaa käytännössä pysyvän mekanismin hyväksymistä. Näin se vain on nähtävä.
Ennemmin taitaa käydä siten että tästä alkaa pahin eripuraisuus jäsenmaiden välillä, joka saattaa johtaa jopa EU:n hajoamiseen. Kaikenlaiset pakottamiset kun eivät kuulu demokraattisen yhteisön toimintakuvaan. Tosin onhan tuota pakottamista ollut havaittavissa jo kohtuullisessa määrin siellä sun täällä. Suomikin juoksee Saksan pakottavan käskyvallan alla kuin juoksunaruun kytketty koira. Tämä on havaittavissa Suomeen vyöryvän muuttoaallon hitaista järkeistämistoimista. Kuten Tornioon suunnitellun järjestelykeskuksen avaamisen vaikeus tai hitaus paremminkin. Miksi avataan vasta tiistaina kun rakennus on tyhjillään? Päteekö sanonta "hitaita ovat herrojen kiireet"?

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #17

Lisään tuohon kommenttiini aiemman hallituksen ministeri Thorsin aikana tekemättä jääneen palautussopimuksesta johtuvat vaikeudet palauttaa Irakiin kielteisen päätöksen saaneet. Niinpä nyt olisikin tässä nykyisessä tilanteessa erittäin tärkeä käännyttää irakilaiset hakijat kaikki Ruotsiin, jolla tuo sopimus on. Ruotsi voi halutessaan käsitellä siellä turvapikka-anomukset ja hoitaa palautukset voimassa olevan sopimuksen mukaan. Tästä voisi ministeri Orpo jopa ilmoittamaan Ruotsille että näin menettelemme kun ette toimineet Dublin sopimuksen mukaisesti vaan annoitte kulkea vapaasti maanne läpi turvapaikan hakijat.

Iltasamomissa on kirjoitus Irakin palautussopimuksesta. Kirjoituksessa on todettu;

"Pääsääntöisesti palautukset Irakiin eivät ole onnistuneet, sanoo sisäministeriön maahanmuutto-osaston johtaja Jorma Vuorio.

Ruotsi taas voi palauttaa kielteisen päätöksen saaneen hakijan Irakiin, sillä toisin kuin Suomella sillä on palautussopimus Irakin kanssa. Vapaaehtoisesti palaavat Irak ottaa vastaan Suomestakin.

Silloinen maahanmuuttoministeri Astrid Thors (r) lupasi Suomen ja Irakin solmivan palautussopimuksen jo vuonna 2009.

– Sopimuksestamme tulee sisällöllisesti Ruotsin käytäntöä vastaava. Sopu on valmis syksyn aikana, kuitenkin viimeistään vuoden loppuun mennessä, Thors sanoi Kalevalle elokuussa 2009."

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-144262123402...

Ministeri Thors ei halunnut viedä sopimusta päätökseen, sillä hän oli kuitenkin vastuullinen ministeri myös vaalien jälkeen. Ministerinä vastuussa 19.4.2007 - 22.6.2011,

https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Vanhasen_II_hallitus

https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Kiviniemen_hallitus

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

En itsekään ymmärrä, miksi nyt ei pystytä pistämään nopeasti tulppaa tuonne Tornion rajanylityspaikalle. Onko vika virkamiehissä, jotka eivät osaa organisoida, vai ministereistä, jotka eivät uskalla ottaa vastuuta.

Järjestelmädynamiikan kannalta on itsestään selvää, että nopea muutos muuttuu luultavasti hallitsemattomaksi, ellei dynamiikkaa tunneta tarkasti ja lisäksi ohjata dynamiikan perusteella. Jos taas ohjausvoimaa (resursseja) ei ole tarpeeksi, on paras ajaa prosessi varmasti stabiilille alueelle.

Hirvaskosken kirjoitus tuossa on erittäin hyvä. Itse vain en jaksa oikein uskoa, että edes niitä resursseja on saatavissa riittävän nopeasti. Silloin ainoa tapa reagoida on ryhtyä rajoittamaan tulvaa.

Ymmärrät varmaan, miksi kannatin Hirvaskoskea viime vaaleissa. Ikävä, että riittävän moni ei kannattanut häntä.

Ikävä myös, että maahanmuuttokeskustelua käytiin pitkälti siltä pohjalta, ovatko muslimit ja neekerit hyviä vai huonoja maahanmuuttajia. Kun oikea ongelma on tuossa muutoksen nopeudessa, joka nyt kaatuu syliin. Viranomaisilla näköjään oli tieto, mitä pakolaisten tulon lisääntyessä pitää tehdä. Jäi vain tekemättä myös suunnitelma, miten äkilliseen kasvuun reagoidaan.

Toisaalta tämä kaikki on ehkä ihan oikein meille suomalaisille, koska emme enää kykene keskustelemaan edes keskenämme. Niin paljon täälläkin väitellään siitä, kuka oli väärässä ja kuka oikeassa ja kuka on syyllinen. Sääli pakolaisia, jotka tulevat tällaiseen ympäristöön.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Kyllä ymmärrän myös harmisi kun hän ei nyt päässyt läpi, mutta ehkä ensi kerralla käy paremmin. Hirvaskosken blogi oli myös erinomaisen hyvä ja piti oikein tarkistaa olinko häntä myös aikaisemmin peukuttanut. Onneksi olin:)

Totta kirjoitat, - meillä on nyt turhan selkeästi syntynyt kaksi rintamaa, jotka eivät edes halua ymmärtää toisiaan ilman ikävää syyllistämistä. Täytyy kyllä myöntää, että minuakin usein kiukuttaa, kun varsinkin oppositio on aina lähes kaikkea hallituksen suunnittelemia uudistuksia vastaan.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Tornion vuotaminen ihmetyttää sikälikin että Ruotsista tullaan busseilla, jotka käsittääkseni olisi helppo tarkastaa rajalla ja palauttaa ainakin irakilaiset Ruotsiin, jolla on palautussopimus Irakin kanssa.

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-144262123402...

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Juho hyvään kommenttiisi oma mielipide tähän kirjoittamaasi "Onko vika virkamiehissä, jotka eivät osaa organisoida, vai ministereistä, jotka eivät uskalla ottaa vastuuta."

Kyllä mielestäni kysymyksessä on ministeri Orpon kyvyttömyys olla tilanteen tasalla aikanaan. Tuonne Tornion rajalle olisi pitänyt jo ainakin viikko sitte saada rajavalvonta pelaamaan ihan kunnolla. Tarkastettu maahan pyrkivien asianmukaiset dokumentit ja jos niitä ei ole tai sitten pyydetään täällä ensimmäisen kerran sitä turvapaikkaa niin ei muuta kuin takaisin Ruotsiin, joka toiminee sitten oman käytäntönsä mukaan. Dablin sopimuksen mukainen toiminta olisi käytettävissä jos iihen ministeriltä ja hallitukselta rahkeet riittävät.

Nythän on nähtävissä melkein toimessa kuin toimessa Suomen päättäjien kuuntelevan mitä Saksa sanoo ja haluaa. Miksi näin? Eikö Suomi olekaan enää itsenäinen valtio, joka voi päättä omista rajoistaan tarpeen mukaan silloin kun rajoihin kohdistuu huomattavaa "uhkaa"?

En malta olla vielä mainitsematta RKP:läisten edustajien maailman halailevaa kantaa, joka kylläkin oli nähtävissä rkp:läisen ministeri Thorsin toimissa maahanmuuttokysymyksissä. http://www.verkkouutiset.fi/politiikka/rkp_suuri_v...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Tornion rajavalvonta tuntuu olevan kiinni resurssipulastakin, tällaiseen ilmiöön kun ei oltu varauduttu:

Rajan resursseja länteen – tehostettu ulkomaalaisvalvonta vie suojaa itärajalta

http://yle.fi/uutiset/rajan_resursseja_lanteen__te...

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #19

Tottahan toki järjestelykeskus vaatii suurempaa virkamismäärää, mutta rajavalvontaa olisi voitu hoitaa pienemmin resulssein. Kyllä siihen olisi resulssit ollut käytettävissä jos vain ministeri Orpo olisi sitä halunnut. Nyt ei halunnut vaan halusi pitää rajan täysin avoinna vapaaseen maahan tuloon.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #20

Eiköhän sentään ole hallituksen yhteinen päätös laitetaanko raja kiinni vai ei, ja jos laitetaan niin missä määrin.

Edit: Ja niitä resursseja ei ilmeisesti liiemmin ole:

Rajavartiolaitos: Itärajan valvontaa heikennetty rajusti – "partiota ei ole laittaa paikalle"

http://yle.fi/uutiset/rajavartiolaitos_itarajan_va...

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #21

Toisaalta Orpo on asiasta vastaava ministeri ja hänellä pitäisi olla alaistensa kautta tieto tilanteen vaatimista ja mahdollisista toimenpiteistä. Olisi aika vahva veto hallitukselta (pääministeriltä) kävellä ministerin yli hallinnollisessa asiassa. Siinä tilanteessa kai ei jäisi Orpolle paljon muuta mahdollisuutta kuin pyytää eroa.

Siksi vähän kyselen myös tuota virkamiesten vastuuta... Joskus virkamiehenkin pitäisi lukea madonluvut ministerille vaikka komentosuhde normaalisti meneekin toiseen suuntaan.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #24

Kyseessä lienee kuitenkin sen suuruusluokan asia, että siitä päätetään hallituksessa yhdessä. Sen käsityksen sai ainakin viime viikon kyselytunnista:

Sen lisäksi me olemme hallituksen toimesta aktivoimassa myöskin mahdollisuutta käyttää pistotarkastuksia. Mutta tärkeää on ymmärtää se, että vaikka meillä olisi Ruotsin rajalla pohjoisessa sisärajatarkastus Schengenin mukaisesti, se ei yhtään turvapaikanhakijaa vähennä luultavasti, koska samalla tavalla turvapaikkaa hakeva tai sitä haluava Suomessa voi marssia rajavartijan luo ja pyytää turvapaikkaa.

- Ja tuo mahdollisuus pyytää turvapaikkaa mainittiin jokin aika sitten rajavartiolaitoksenkin taholta.

https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/PoytakirjaAsiako...

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #21

Puolustusvoimilla on vielä käyttämättömiä resunsseja ja ylipäälliköllä.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Olen samaa mieltä, mutta uskoisin suomalaisten päättäjien myös pelkäävän turhankin paljon Saksan arvostelua. Halutaan istua samassa pöydässä ja vielä mahdollisimman lähellä. Vaikka muut katsovat yhteisiä sääntöjä väljästi sormien välistä, niin Suomi pitää tiukasti kiinni kaikista eduista pakolaisille, vaikka ne ovatkin Euroopalaisittain kärkiluokkaa. Vetovoimaa siis riittää...

Mielestäni myös Ruotsi toimii varsin löperösti lähettäessään irakilaiset suoraan tänne. Ihmeekseni luin vasta eilen ettei Suomella ole edes palautus sopimusta Irakin kanssa, vaikka lähes kaikilla muilla onkin....myös Ruotsilla. Miksi meillä kuljetaan aina vähän jälkijunassa... Kummallista.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #22

Strateginen virhe tehtiin Lipposen aikaan, jolloin ilmoitettiin, että Suomi haluaa 'päättäjien pöytiin'. Jos pieni maa haluaa päättäjien pöytiin, sille on aina tarjolla apupojan tehtävät. Jos pieni maa halutaan pääättäjien pöytiin, se voi itse miettiä, kannattaako.

Sinänsä saksalaisia kannattaa kuunnella ja heidän kanssaan neuvotella. Ovathan he ehdottomasti EU:n tärkein valtio. Ja Merkel tuntuu tarvittessa olevan nopea käänteissään. Mutta viesti voisi olla enemmän niin, että olemme mukana mutta tarvittaessa teemme päätökset ihan itsenäisesti.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Kyllä Suomi tarvitsee siirtolaispolitiikan. Se tarvitsee sen jo pelkästään sen takia, että meillä on oltava käsitys siitä, mitä me tarvitsemme ja haluamme kun erilaisista yhteisistä toimenpiteistä neuvotellaan. Muuten me olemme, kuten nyt olemme, pelkkä ajopuu.

Siirtolaispolitiikan määrittely on pohjimmiltaan optimointikysymys. Seuraavassa joitakin päällimmäisiä asioita, joita siirtolaisuuspolitiikassa tulisi huomioida. Kuinka paljon me tarvitsemme väkeä. Kuinka paljon me voimme vastaanottaa väkeä. Minkä laajuiseen humanitääriseen siirtolaisuuteen meillä on varaa. Millä kriteereillä vastaanotamme siirtolaisia. Miten huomioimme erilaisten kulttuurien yhteensopivuuden ja mahdollisen konfliktialttiuden vaikutukset sekä kulttuurien vaikutuksen kotiutuvuuteen. Todellinen lista toki olisi pidempi ja kattavampi.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Hyviä ehdotuksia, joita toivon mukaan tullaan myös toteuttamaan. Liian usein tuntuu siltä kuin Suomi olisi juuri tuo mainitsemasi ajopuu, jolla ei ole omaa vakaata tahtoa ja suunnitelmaa vastaisen varalle.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

poisto....tuli kahteen kertaan.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

#9

Koska olemme täällä kaukaisimmassa nurkassa, on siitäkin syytä sopia unionin puitteissa. Muuten tänne voi alkaa tulla väkeä moninkertaisesti yli oman tarpeen ja voimavarojen.

Jos taas tuosta itärajan yli alkaa jonain päivänä tulla massoittain pakolaisia, ollaan muiden unionimaiden taakanjakohalukkuuden varassa ellei ennalta ole sovittu muuta.

Pahin skenaario tietysti olisi tilanne jossa Suomesta kansalaiset lähtisivät joukolla pakoon. Sellaisia voisi olla esim sotilaallinen hyökkäys Suomeen tai Sosnovoy Borin mossahdus ja sopiva luoteistuuli siihen till.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Saksa suunnittelee antavansa kenkää = junalippu kaikille dublin-pakolaisille:

http://www.politico.eu/article/germany-tightens-as...

Todennäköisesti neuvottelemalla saa myös Luulaja-Tornio linja-autolipun kaupan päälle.

Hyvin vähälle huomiolle on jäänyt se, että tämän iPakolais-sirkuksen vuoksi jää auttamatta tuhansia ihmisiä, joilla on akuutti ja oikea hätä. Yhdelläkään ihmisellä, jolla on varaa kävellä ilmaisen asunnon ja ruokapöydän äärestä "isompaan kaupunkiin" ei ole oikea hätä.

Jahas, tästä olikin Huopasella jo oma kirjoitus ylempänä.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Juu, näyttää tässä olevan niin monta kirjoitusta tästä samasta aiheesta, mutta sittenhän tulevat mielipiteet joka puolelta tarkkaan sanottua. Aina ei vain ehdi kaikkeen mukaan...Luulen, että monilla kommentoijilla on omat "kanavansa" joita he vain itse seuraavat ja muut jäävät sitten aina väliin. Samaa käytäntöä huomaan itsessänikin kun aika on kuitenkin rajallinen.

Mielenkiintoista onkin nähdä tuleeko seuraavat ryntäykset tänne Tallinnan kautta? Katsovatko hekin asian Ruotsin lailla ja kertovat auliisti satamien lähtöpaikat . Virolaiset ovat tunnetusti suhtautuneet hyvin nihkeästi pakolaisiin ja se on sinänsä aika ymmärrettävää, kun maassa itsessään on paljon köyhyyttä.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Säätöteknisesti ihan ymmärrettäviä ratkaisuja. Jos säiliö uhkaa vuotaa yli äyräiden eikä tuloventtiiliä saa kiinni, avataan lähtöventtiili.
Tässä suunnassa Suomi on EU:n alin säiliö, jolla olisi vain kaksi lähtöventtiiliä, Venäjä ja Norja.

Venäjän rajavalvonta taitaa pitää, joten sitä lähtöventtiiliä ei saa auki sopimatta asiasta Putinin kanssa. Sinänsä hyvä jippo järjestää bussikuljetus Torniosta Ala-Kurttiin... Siellähän on laajennettu vastaanottokeskusta.

Jos lähesttytään asiaa puhtaan pragmaattisesti...
- sulje tuloventtiili?
- rakenna säiliö suuremmaksi?
- avaa lähtöventtiili?

Rakentaminen on hitainta.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama Vastaus kommenttiin #29

Jokerina painelaitetekniikasta tuttu ratkaisu: Riko painemittari, niin ongelmaa ei ole, ainakaan ihan heti. Tukes ei lämpene tällaiselle ratkaisulle, mutta kaikki muut virastot kyllä.

Käyttäjän JariMartikainen kuva
Jari Martikainen Vastaus kommenttiin #29

Ei mitään bussikujetusta Ala-Kurttiin - liian kallista. Torniosta porukat bussiin ja pohjoista kohden, Ylitornion seutuvilta Ruotsin puolelle ja sitten tiputetaan kyydistä jossain Ruotsalaisessa pikkukunnassa.
Sama bussi jatkaa sitten Haaparantaan ja tarjoaa ilmaista matkaa Suomeen...

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Heh' hyviä ehdotuksia - erityisesti tuo bussikuljetus suoraan Ala- Kurttiin.. . - - En muuten edes unta näkisi, että suomalaiset voisivat toimia näin rohkeasti sivuuttamalla yhteisiä sääntöjä. Suomihan haluaa aina olla tähtioppilas:)

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Kyllä. Suomi tarvitsee sekä oman siirtolaispolitiikan (työperäisyys) että pakolais- ja turvapaikkapolitiikan.

Saksa, joka Merkelin suulla myönsi näissä epäonnistuneensa jo 5 vuotta sitten, toimi välillä päinvastoin toivottaessaan kaikki tervetulleeksi, mutta nyt maa on sorvaamassa uutta lainsäädäntöä pelkästään turvapaikkaongelmien vuoksi:
http://www.politico.eu/article/germany-tightens-as...

"The bill [uusi laki] cuts benefits for these “Dublin transfers” sharply. If passed, these refugees would only receive a train ticket to the country where they entered the EU, and some provisions for their way. They would have no more right to an accommodation or medical treatment. This is supposed to minimize incentives for “Dublin transfers” to illegally come to Germany."

Saksa taisi törmätä tosiasioihin? Suomi pitää mieluummin silmät kiinni tosiasioilta...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Hallitus taisi nostaa kädet pystyyn, onkohan meillä kaikilla kohta kotipakolainen:

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) ja sisäministeri Petteri Orpo (kok) järjestivät perjantaina pikavauhdilla tiedotustilaisuuden, jonka aiheena oli Suomeen vyöryvät turvapaikanhakijat.

Pakolaistilanteen ratkaisu ei ole Suomen käsissä, sanoi pääministeri Sipilä.

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015091820374408_u...

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Henkilöiden joilla on hallinnassaan armeija, poliisi ja rajavartiosto ei kannattaisi mainostaa, että tilanne ei ole heidän hallinnassaan.

Sellainen voi johtaa joko kaaokseen tai vigilante-tyyppiseen järjestyksenvalvontaan, jotka molemmat ovat varsin huonoja vaihtoehtoja.

Vasta sitten kun poliisit, rajavartijat, armeija, reserviläiset ja vapaaehtoiset oikeasti loppuvat voi todeta, että "every man for himself and the devil take the hindmost". Silloin tilanne ei ole hallinnassa.

Oikea ilmaisu tässä vaiheessa olisi, että tilannetta ei syystä tai toisesta haluta ottaa hallintaan. Jonkun tien poikkaseminen kun nyt onnistuu vaikka laiskalta lapiomieheltä, traktorikuskista puhumattakaan.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #36

Alkaa nyt sentään jotain tapahtua kun Ruotsi alkoi lähettää turvapaikanhakijoita Suomeen, saa nähdä mitä ja milloin seuraavaksi:

Tiistaina sitten avataan uusi järjestelykeskus, johon turvapaikanhakijat jatkossa ohjataan rajalta. Pakolaiset eivät voi jatkaa täten Torniosta muualle Suomeen ennen rekisteröitymistä turvapaikanhakijaksi.

Valtioneuvosto päätti Tornion järjestelykeskuksen perustamisesta torstaina, ja ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta käsitteli asian eilen.

http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/suomen...

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Hyvä näin, jos se nyt edes vähän hillitsee kaaosta. Toivoisin kuitenkin lapsiperheille enemmän hoivaa ja huolenpitoa, etteivät he jää liikaa nuorten miesten jalkojen alle. Tosin lapsia on hämmästyttävän vähän, kuten naisiakin. Kuitenkin kuvissa näkee sateisilla teillä kävelevän juuri näitä kaikkein haavottuvimpia pakolaisia.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Ajattelin juuri samoin. Tosin nythän homma vasta alkaa, kun pitää ryhtyä selvittämään, mitä jo tulleille tehdään ja mistä täysin seulan läpi livahtaneet löydetään.

Ja sitten varmaan kannattaisi alkaa myös miettimään tuota varsinaista otsikon kysymystäsi. Tai oikeastaan, millaista siirtolaispolitiikkaa on järkevää noudattaa tulevaisuudessa yleensä ja juuri nyt muuttuneessa (,joka tulee kestämään vuosia) tilanteessa erityisesti.

Se ainakin tuli kai selväksi, että rajat auki ei toimi kuin pienellä virralla. Viranomaisten suunnitelma, miten toimia (väliaikaisten) vastaanottokeskusten perustamiseksi oli hyvä. Siinä vain ei ollut suunnitelmaa, miten toimia, jos tulijoita on niin paljon, että keskuksia ei ehditä perustaa samaan tahtiin.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Varsinaiseen otsikon kysymykseeni on aika vaikea vastata, ainakaan kovin selväsanaisesti. Tietoakin on liian vähän, mutta voi vain arvella tulevaisuutta ja Syyrian sodan pituutta. Ja onko meillä yleensä mahdollisuutta tehdä oma ratkaisu, vai olemmeko kiinnitettynä Saksan johtamaan yhteiseen päätökseen.

Toisaalta, jos Saksakin alkaa laittamaan rajojaan kiinni pakolaistulvan kahlitsemiseksi kuten monet EU- maat suunnittelevat, niin pakolaiset ovat todella ahdingossa.

Meillä on tilaa, mutta liian vähän varoja hoitaa kotouttaminen asiallisesti ja hyvin. Emmehän pysty edes omiakaan kansalaisiamme hoitamaan ilman leipäjonoja ja kattoa pään päälle.

Oletan myöskin, että nämä nuoret miehet ovat odotuksia täynnä elämänsä suhteen "rikkaassa" Euroopassa, joista he ovat nähneet hienoja kuvia, niin komeista autoista ja muodikkaista tytöistä kivoine asuntoineen..

Entä sitten kun todellisuus iskee pintaan? Rahat eivät riitä kuin niukkaan elämiseen, jos ei satu saamaan hyväpalkkaista työtä...kuten paperitehtaan koneenhoitajaksi ym.:) Tosin sekin mahdollisuus tulee vasta sitten eteen, kun kieli on edes vähän hallussa ja osalle sekin taitaa olla ylivoimainen suoritus, jos koulut ovat jääneet heikoille ja sekin on ollut pääasiassa koraaninlukua.

Naisetkin täällä ovat usein liian itsenäisiä, liikaa koulutettuja ja määräileviä, ja kun suurin into on muutenkin kivoista blondeista laantunut. Mitäs sitten? On kylmää, pakkasta ja pimeääkin.

Nyt pitää odottaa viisaampien ehdotuksia, jotka pystyvät näkemään paremmin nuorten miesten mieleen tulevaisuuden näkymiin. Vakavat etniset ja uskonnolliset konfliktit ovat meillä olleet kai ihan olemattomia, vaikka onhan ulkomailla syntyneitä noin 9 prosenttia ja Helsingissä on jo useita alueita, joissa maahanmuuttajien määrä ylittää 20 prosenttia.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #40

Sipilähän neuvoi miten kotiutetaan:

Hän haluaa rohkaista jokaista suomalaista avaamaan kotinsa turvapaikanhakijoille.

http://yle.fi/uutiset/sipila_annan_kotini_turvapai...

Keijo Räävi

Tornioon saapuneiden nuorten miesten joukossa näytti olevan yllättävän paljon länsimaalaisten oloisia tyyppejä. Monilla oli merkkilenkkarit jalassa ja urheilukassit kannossa. Aivan kuin olisivat tulleet tennisturnaukseen. Isis tai koraanikoulu ei todellakaan tule ensimmäisenä mieleen. Ehkä täällä lännessä liikaa rakennetaan mielikuva pakolaisista tv-sarjojen ja terrorismiuutisten kautta eikä ymmärretä että Lähi-idässä asuu hyvin monikulttuurinen kansa.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Totta puhut, Lähi-idässä asuu monenmoisia ihmisiä, vaikka useimmiten dokumenteissa näytetäänkin näitä rukouksiin kumartuneita kansalaisia ja koraanikoulun oppilaita toistelemassa opinkappaleitaan ulkoa.

Vähiten tulee kuitenkin mieleen Isisin uhkaukset, että pakolaisten seassa on jo soluttautunut noin 4000 taistelijaa valmistautuneena aiheuttamaan sekasortoa Eurooppaan. Mahdollista se toki on, mutta riskit on vain otettava, jos oikeasti heitä auttaa haluaa.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

...Irakilla arvioidaan olevan maailman neljänneksi suurimmat öljyvarat, joten kovin köyhiä eivät nuo irakilaiset ainakaan ole.

Venäjä dosentti (tai desantti) Johan Bäckman kirjoittaa blogissaan 18.9.2015 seuraavia "totuuksia".

http://kohudosentti.blogspot.fi/

"Suomi on ISIS-terroristien kohde numero 1. Matkaraportti II Syyriasta ja Libanonista,
Tässä pieniä otteita dosentin blogista.

"Venäläisen tutkijadelegaation matka Syyriaan ja Libanoniin oli ainutlaatuinen. Pääsimme tutkimaan laajoja alueita, ajoimme satoja kilometrejä ja tapasimme joukon merkittäviä vaikuttajia Syyriassa ja Libanonissa. Matkan perusteella tilanne näyttää varsin selvältä. Syyrian ja Venäjän kumppanuus on voittamaton eikä Assadin asemaa voi kyseenalaistaa. Assad hallitsee edelleen enemmistöä Syyrian asutuimmista alueista....

..... "ISIS-uhkaan isäntiemme kanta oli selvä. ISIS lähettää parhaillaan massoittain terroristeja kaikkiin Euroopan maihin tarkoituksena järjestää niissä todellinen Harmageddon. Kuulemani arvion mukaan nyt Eurooppaan liikkuvista pakolaisista jopa 20 prosenttia on ISIS-taistelijoita. Heidän tavoitteenaan on terrorihyökkäyksillä avainkohteisiin lietsoa sekasortoa Eurooppaan. Arvion mukaan ensimmäinen ISIS-terroristien kohde on Suomi ja sen jälkeen Bryssel. Suomessa ISIS-taistelijoiden tavoitteena on iskeä avainkohteisiin, lamauttaa Suomi ja vaikuttaa siten Venäjään, jolle puolueeton ja rauhallinen Suomi on erittäin tärkeä."

Uskokoon ken tahtoo, vaikkei tuo nyt mikään kiva asia olisi. Irakilaisia on muuten 30 miljoonaa, joten väkeä kyllä riittää tännekin, jos Suomi vain kohtelee heitä tarpeeksi nätisti.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Suomen natokeskusteluissa on kohta hoettu kuusi vuotta että "kylläse Venäjä sieltä vielä hyökkää, pitää vaan puolustaa masta ihan varulta jos se hyökkääkin ja ammutaan nyt varulta ne torjuntalaukauksetkin", ihme ja kumma kun ei ole hyökännyt maahan, olisi voinut vallata suomen ajat sitten jos niin olisi halunnut. Suomi on tuiki tärkeä puskurivaltio venäjälle, vaikka niin myös väittävät isisläisetkin. Ja vaikkei sieltä tulisikaan isis taistelijoita niin pitäisi olla kyllä huolissaan ettei tänne otettaisi pakolaisi ylivarojen vaikka olisivatkin kauinka paljon vaan parempia kuin kantasuomalaiset.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

...Tällä vauhdilla taitaa nyt mennä yli Suomen varojen, mutta kiristetään me vyötä ainakin sen verran, ettei velat ainakaan paljoa enää nousisi.

Lastenlastemme pöydästä ei pitäisi meidänkään liikaa syödä - heillä tulee olemaan joka tapauksessa paljon vaikeampaa taloudellisesti kuin meillä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset