zzz333

Euroopan unioni ja Merkel roikkuvat kiusallisen tiukasti Erdogan naruissa...

  • Kuvakaappaus Stern-lehdestä
    Kuvakaappaus Stern-lehdestä
  • Turkin pakolaissopimuksen "äiti".
    Turkin pakolaissopimuksen "äiti".

Turkin pakolaispolitiikka on herättänyt jo pitkään ankaraa arvostelua ja nyt mahdollisesti kesäkuussa annettava viisumivapaus Turkille herättää pelkoa EU:n alueella.  Onko Euroopan unioini antanut liikaa periksi itsevaltaiselle ja yhä enemmän valtaa kahmivalle presidentti Erdoganille?

Erdogan pudotti jo pääministeri Davutoglun, jota EU:n päättäjät pitivät hyvänä ja maltillisena neuvottelukumppanina. 

Yksinvaltaisuuden kasvaessa tulee myös yhä suurempi vaara, että Turkki tekee niin kuin se itse haluaa, eikä noudata yhteisiä sopimuksia. Ja kuka niitä pystyy edes valvomaan. Oikeusvaltion kriteereitä Turkki ei täytä nytkään ja jälleen uudet oikeudenkäynnit ja kahden toimittajan viiden vuoden tuomiot eivät myöskään vakuuta oikeuskäytäntöjen muuttuneen parempaan suuntaan. 

Turkin pakolaispolitiikkaa saa jatkuvasti moitteita  ja onkin epäilty ihmisoikeusjärjestöjen taholta, ettei Turkin uuden rajamuurin yli kannata katsoa niitä kymmeniätuhansia Syyrian pakolaisia, joiden pääsyn maahan Turkki on estänyt.

"Illuusioita" pidetään yllä siistityillä leireillä, missä Saksan liittokanslerinkin nähtiin taannoin vierailevan Eurooppa-neuvoston  puheenjohtajan  Donald Tuskin kanssa. 

Amnestyn mukaan Turkki ei ole pakolaisille turvallinen maa.  Antaako Euroopan unioni sinisilmäisesti Turkille miljardikorvaukset ja viisumivapauden vaikka ehtoja ei ole oikeasti noudatettu?

Saksa ja Ranska ovat vaatineet Turkin viisumivapaudelle kirjattavaksi ehtoja, jos suuri määrä turkkilaisia käyttäisi sitä hyväkseen eikä palaisi kotimaahansa 90 päivän jälkeen.  Jo nyt on arvioitu noin 250 000 ihmistä jää vuosittain EU:n alueelle viisumin umpeuduttua. Paperittomia turkkilaisia voi jonkun arvion mukaan jäädä Eurooppaan viisumivapauden jälkeen jopa miljoonia ihmisiä...

Turkissa on 75 miljoonaa asukasta ja voidaan myös olettaa, että suuret määrät kansalaisia haluaisi pois omasta maastaan, joiden ihmisoikeudet ja myöskin elinolosuhteet ovat  heikot liian monille kansalaisille.  Mitä muita vaihtoehtoja meillä eurooppalaisilla ylipäätään olisi tehdä jotain viisaampia ratkaisuja, kuin roikkua avuttomana Turkin öykkäri- presidentin naruissa. Onko meidän EU:ssa  pakko suostua kaikkeen ja katsoa Erdogan sivusta ihmisoikeusloukkauksia sormien läpi ja antaa turkkilaisille  etuja, vaikka sopimuksia ei edes noudateta?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Erinomaisia kysymyksiä. Vastauksia täytyy joitakin sekunteja miettiä...

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Voisit miettiä vähän kauemminkin ja kaikki ehdotukset otetaan mielenkiinnolla ja suurella kiitollisuudella vastaan. On vain vähän liian kaunis ilma olla nyt sisällä miettimässä asiaa, johon ei yksinkertaista vastausta taida helpolla löytyä:)

Pasi Ranta

No, arvaus vastaukseksi. Lisätään rannikkovartioston laivoja Välimerelle ja palautetaan kaikki kumiveneilijät takaisin lähtösatamiin. Ei siis kuljeteta niitä EU alueelle ja voivotella kun niitä tulee niin paljon. Sieltä ei tulijat lopu jollei sille tehdä loppua.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Eipähän tässä taida olla kenelläkään mitään viisastenkiveä taskussaan, kun asia on kokonaisuudessaan jo niin vaikea. Rannikkovartioston laivojen lisäys ja välitön palautus olisi tietty yksi keino. Se ainakin vähentäisi tulijoita ratkaisevan paljon ja ehkä sana kiirisi lähtijöillekin ettei epävarma ja vaarallinen venereissu kannata, mutta sekään ei ole asian kokonaisratkaisu.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Afganistaniin ei laivalla oikein pääse ja Irakiin on pitkä matka eikä syyriakaan lähellä ole.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #6

Sepä se ja kunhan ilmat paranevat kesää kohden, niin IItalia, joka nyt jo saa kiihtyvään tahtiin pakolaisia kontolleen, on vielä helisemässä veneiden tulon kanssa. Aikaisemmin, vuosia sitten he laittoivat pakolaiset junaan ja suoraan matkalle Saksaan, mutta nyt se jo taitaa olla hankalampaa...

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Ilmeisesti täytyy tapahtua jotain todella huikeaa, että tapahtumiin edes reagoidaa saati että tämä johtaisi tekojen asteelle. Tällä 'jos emme ole / olisi eu:ssa asiat olisivat vielä huonommin' argumentti on jo suoranaisen aivopesun tasolla.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Merkel on ainakin joutunut kovan arvosteluryöpyn kohteeksi Saksassa ja enemmistö kansasta pitää Turkin kanssa solmittua yhteistyötä hyvinkin epäilyttävänä.

Vihreiden kansanedustaja Jurgen Trittin kehoitti jopa Merkeliä luopumaan vaaleanpunaisista laseistaan ja keskustelemaan enemmän itse pakolaisten kanssa ja kuuntelemaan heidän mielipiteitään turkkilaisten asioiden hoidosta.

On sentään myös kysymys siitä, kuinka kolme miljardia käytetään pakolaiskriisin hoitoon, vai onko niistä liian suuri osa menossa vain presidentti Erdogan vallan vahvistamiseen. Erdogan on jo liikakin pullistellut äänestäjilleen omaa valtaansa ja kuinka hänellä on nyt narut vahvastio käsissään.

Itse ajattelen, että jos viisumivapaus myönnetään turkkilaisille, niin liian moni lähtee "pakosalle" ennen kuin sekin vapaus peruutetaan täyttämättä jääneiden lupausten tähden. Siinä meillä on sitten taas uusi lisäongelma muiden pakolaisten ohella, miten selviämme koko lystistä.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Minun on vaikea nähdä suurta periaatteellista eroa Erdoganin ja Putinin välillä. Moisten hyvään tahtoon tai sopimusten noudattamiseen ei ole mitään syytä luottaa.

En ymmärrä Suomen ja EU-päättäjien itsetuhoisuutta ja saamattomuutta. Miksi ihmeessä tehdä mitään diilejä kaiken maailman roistojen kanssa. Totta kai ne saa asioita tapahtumaan, mutta se hintalappu ei koskaan lakkaa kasvamasta, koska ne luottaa siihen, että vastapuoli on täysin avuton ja kyvytön.

Se on vihoviimeinen virhe näyttää minkäänlaista heikkouden merkkiä moisille saalistajille.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Antti, olen täysin samaa mieltä kanssasi ainakin siitä mielipiteestäsi, että minullekin on tullut toisenkin kerran mieleeni näiden herrojen samankaltaisuus. Erdogan ja Putin voisivat hyvin olla veljeksiä, kun ovat niin samasta puusta veistettyjen kaltaisia. Heidän lupauksensa ovat niin kauan voimassa, kunnes hyödyt on käytetty ja voi sitten sen jälkeen tehdä taas oman päänsä mukaan sopimuksista välittämättä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Heidän lupauksensa ovat niin kauan voimassa, kunnes hyödyt on käytetty"

Vaikuttaa ihan kotimaisilta poliitikoilta.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

No, no Jarmo, eihän se nyt ihan noinkaan kurjasti meillä asiat ole! Suomessa on sentään maailman paras sananvapaus, jos olen kehut oikein ymmärtänyt. Ja Turkissa taas presidentin arvostelusta tai pilapiirroksesta voi joutua virumaan linnassa pitkäänkin.

Itse muuten olen jo boikotoinut Turkkia monia vuosia juuri heidän sanan-ja ihmisoikeuksiensa puutteiden vuoksi. Jos minulta joku ylipäätään kysyisi lupaa matkustaa lomalle Turkkiin, niin estäisin sen heti kättelyssä, jos voisin. Meillekin on tullut Turkista "lahjakortteja", joilla olisi voinut asua ilmaiseksi Turkissa kaksikin viikkoa ja matkat maksaisivat vain 200 euroa hengeltä. Ei olla tartuttu tilaisuuteen, eikä tartuta jatkossakaan.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Suomessa on sentään maailman paras sananvapaus, jos olen kehut oikein ymmärtänyt."

Eihän tuo sananvapaus mitään poliittisiin lupauksiin vaikuta, saa sentään sanoa että Suomessa poliitikkojen lupauksiin ei ole luottamista.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Totta puhut, ja lupaukset on helppo unohtaa niin politiikassa kuin oikeassakin elämässä. Turkin presidenttiin en kyllä luota yhtään, sillä hän on omavaltainen despootti, jonka päätä ei sen paremmin oikeuden- ja etiikantaju ole varmaankaan koskaan häirinnyt.

Pasi Ranta

Sananvapaus Suomessa, samana päivänä kun sanavapaus julistettiin, MV- lehti yritettiin haastaa oikeuteen sananvapauden rikkomisesta. Naurettavaa toimintaa valtamedialta. Valtamedian ainoa konsti on kertoa tosiasiat ennen vaihtoehtomediaa, oikeilla tiedoilla, saattaa olla vaikeaa poliittisen painostuksen takia.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

En ole koskaan lukenut mitään MV-lehdestä, niin en voi myöskään tähän oikein mitään muuta sanoa, kuin että sananvapaus on arvo sinänsä, josta ei pitäisi ketään oikeuteen haastaa. Olettaen tietysti, ettei siinä syvästi loukata nimeltä mainittua ihmistä - se olisi ehkä ainoa syy harkita oikeutta syyttää henkilöön menevästä kunnialoukkauksesta?

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

En oikein usko EU johtajien sinisilmäisyyteen. Lakaisevat tietoisesti ongelman maton alle. Näin pääsevät helpommalla. Vastuuttomuutta pakolaisia kohtaan ja meitä eurooppalaisia sekä turkkilaisiakin sitoutumalla epävakaaseen diktaattoriin.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Kiitos kommentistasi Elle Marketta. Se on tietysti ihan mahdollista, etteivät he keksineet muutakaan ja tarttuivat mieluusti heti Turkin tarjoamaan koukkuun kaikkine hankaline vaatimuksineen.

Pakolaisille tämä on raakaa peliä, josta kärsivät eniten juuri heikommat, niin lapset kuin vanhuksetkin. Minua kiukuttaa eniten se, kun pakolais-statuksella tulee eniten näitä elintasopakolaisia, jotka vievät liikaa mahdollisuuksia oikeilta sotaa pakoon lähteviltä ihmisiltä. Eikä heistäkään loppua näytä tulevan, kun taas uutisissakin näytettiin Italiaan saapuvia pakolaisia, joista lähes kaikki olivat aikuisia miehiä.

Ymmärrän toki, että on helppo soluttautua juuri nyt pakolaisten sekaan, mutta sitä useampi maa tulee heidän vuokseen myöskin sulkemaan rajojaan yhä tiiviimmin.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

http://www.liveleak.com/view?i=707_1462223007

Vai että näitä tarvitaan viisumitta Unionin alueelle? Merkelistä saattaa kehkeytyä se persoona, joka aiheutti Unionin kaatumisen. Vielä jos britit lähtee, menetämme luotettavimman jäsenen, jolla on vielä sotilaallista uskottavuutta, näyttää erittäin huonolta.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Näin uskon minäkin. Ei Unioni, eikä Eurooppa tule kestämään näitä kaikkia sinänsä pelottavia uhkia, ja jos vielä brititkin meidät hylkäävät, niin kaikki leviää liian pahasti käsiimme. Merkel saa jo omiltaan niin kovaa kritiikkiä, että sääliksi häntä käy, jos nyt tämä Euroopan ja EU:n mahtinainen joutuu näkemään koko katastrofin katkeraan loppuun saakka...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset