zzz333

"Eutanasian kieltävät lait ovat häväistys parantumattomia sairaita kohtaan"

  • Ron Mueck
    Ron Mueck
  • Molemmat kuvattu Hildenin taidemuseossa
    Molemmat kuvattu Hildenin taidemuseossa

"En halua, että elämääni pitkitetään. Moni pahoittaisi mielensä, jos sanoisin haluavani avustetun kuoleman, mutta minua se ei haittaisi" sanoi Nobel-palkittu 82-vuotias arkkipiispa Desmond Tutu brittiläisen sanomalehden The Observerin kirjoittamassa artikkelissa kesällä 2014.  Tutu sanoi myöskin, että hänen mielestään sairailla ihmisillä on  oikeus kuolla arvokkaasti ja avustettuna, mikäli he niin itse tahtovat. 

Näin uskoisin monen muunkin kirkonmiehen sydämessään uskovan, vaikkei kaikilla ole ehkä samaa  rohkeutta sanoa sitä ääneen arkkipiispa Tutun tavoin.

Suomalaisista reilu enemmistö on samaa mieltä ja nyt ensimmäistä kertaa meillä on mahdollisuus astua iso askel eteenpäin kohti tätä itsemääräämisoikeutta kansalaisaloitteen kautta.  Terhokodin johtajan Juha Hännisen sanoin: "Jos valtaosa psyykisesti rationaalisista ihmisistä on sitä mieltä, että jokin asia on oikein, silloin se on oikein". 

Täällä Uudessa Suomessa veteraanipoliitikko Esko Seppänen on kirjoittanut siitä puolustuspuheita useinkin ja samoin Iiro Viinanen monissa lehtihaastatteluissa ennen tätäkin uutta vaihetta.  Eutanasian vastustajat,  ja vielä monet lääkäritkin,  puhuvat usein ihmisen oikeudesta saada vaikeassa sairaudessa kivuttoman kuoleman nykylääketieteen keinoin, mutta eihän se todellisessa maailmassa pidä paikkaansa. Sen he itsekin tietävät.

Kuinka moni meistä on nähnyt kivuliaan ja kärsimyksiä täynnä olevan läheisensä tuskalliset viimeiset päivät, viikot tai kuukaudet?  Minä tiedän liian monia, enkä olisi  toivonut itse  näitä  tuskallisia lähtöjä koskaan näkeväni.  Miksi parantumattomasti sairaan, joilla ei  ole edessään muuta elämää kuin pelkkää kärsimystä, johon mitkään tavanomaiset lääkitykset eivät edes enää auta, pitää jatkaa. Ei voi muuta kuin kysyä, että miksi? Mikä on sen tarkoitus?

 Belgiassa on Euroopan liberaalein eutanasialainsäädäntö, josta mekin voisimme ottaa oppia. Myös Hollanissa ja Luxemburgissa eutanasia on laillista, mutta hoitoja saa vain oman maan kansalaiset. Sveitsissä sen sijaan on käytössä avustettu itsemurha, jota annetaan myös ulkomaalaisille.

Meillä siitä on ollut nähtävillä  niistä jo useitakin dokumenttejä, jotka kaikki ovat olleet hienotunteisia ja antaneet  hyvän kuvan ihmisen arvokkaasta lähdöstä. Huonoin puoli siinä onkin vain se, että mahdollisuus siihen on yksinomaan  varakkailla ihmisillä ja pitäisi osata myöskin  ennustaa  hyvissä ajoin oman kärsimyksensä kestokyvyn jo  etukäteen,  pitkän matkan ja oman kuntonsakin takia.

Vuosia sitten täällä Uúden Suomen puheenvuorossa yksi vaikeata sairautta poteva tamperelainen arkkitehti kertoi omasta sairaudestaan ja aikomuksestaan mennä Sveitsiin, kun hänen elämänsä alkaisi olla liian tuskallista kestää.  Muistan hänen kirjoittaneen, että koko prosessi pitää aloittaa hyvissä ajoin ja pitää olla myös niin hyvässä kunnossa, että jaksaa ylipäätään lähteä lentokoneella  Sveitsiin. Hän ei ehtinyt. 

Se tuntui näin sivullisestakin  todella pahalta. Eipä voi muuta kuin toivoa, että mahdollisimman moni allekirjoittaa tämän kansalaisalotteen, jotta "hyvä kuolema" olisi monelle suomalaiselle  etuoikeus ja mahdollisuus omassa maassamme.

Desmond Tutun mukaan elämän pituuden sijaan ihmisten olisi paras keskittyä hyvään elämään ja sen laatuun. "Olen ollut onnekas saadessani viettää elämäni työskennellen ihmisten, elävien ihmisten ihmisarvon hyväksi. Nyt haluan syventyä kuolevien ihmisarvoon. Kunnioitan elämän pyhyyttä, mutten hinnalla millä hyvänsä". Jääköön tämä Tutun viimeinen lause myöskin monen eutanasian vastustajan mieleen

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Allekirjoitukseen vaaditaan vahva tunnistautuminen eli pankkitunnukset, mobiilivarmenne tai varmennekortti. Allekirjoittaa voi osoitteessa
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2212

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä
Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Kiitos adressilinkistä, Kaija. Allekirjoitin, ilman muuta. Suomi tulee Hollannin, Belgian, Sveitsin ym. perässä, joskin turhan pitkällä viiveellä. Lääkäriliitto taitaa olla pahin kanto kaskessa, mutta sielläkin asenteet muuttuvat koko ajan parempaan suuntaan.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Hienoa Ilmari ja kiitos kun allekirjoitit, toivon mukaan moni muukin tekee samoin. Lääkäriliiton vastustus on mielestäni kummallista, koska juuri he ovat eniten nähneet kuolemansairaiden tuskan ja toiveen.

Ei heidänkään pitäisi mennä moralisoimaan ihmisten omaa päätöstä, eikä heidän tarvitsisi sitä lopullista piikkiä edes itse vastoin tahtoaan antaa. Sekin voidaan järjestää vain niiden taholta, jotka oikeasti haluavat auttaa ihmisiä pääsemään kärsimyksistään oman tahtonsa mukaan.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #14

Hieman harmittaa, Kaija, että tärkeä blogisi jää "Trumpin puristuksiin", mutta itse aloite etenee kuitenkin vauhdikkaasti: pian jo 18 000 allekirjoitusta.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #18

Niin harmittaa vähän minuakin Ilmari, sillä tämä aihe olisi ollut hyvä pitää enemmän esillä, jotta oltaisiin saatu myöskin mielipiteitä enemmän esiin ja tietysti myöskin allekirjoituksia.

Tiesin kyllä, että pressanvaalit vievät lähes kaiken huomion kuten aina Suomessa:) Meillä on kerrallaan aina yksi aihe ja siitä syntyy nopeaan tahtiin blogi toisensa perään...onkohan niitä jo kohta neljäkymmentä täynnä?

Toivon mukaan joku muu kirjoittaa tästä aiheesta uuden ja paremman blogin, jotta Huuskokin voisi panna se enemmän esille Karuselliin? Tee sinä se, joka olet tunnetusti yksi parhaita kirjoittajia, ketä myös ylläpito arvostaa!

Juu, nyt ollaan jo kohta 20 000 tätä vauhtia, joten hyvin sujuu ainakin alku:)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Nykyään on aivan riittävän hyvät kriteerit saattohoidossa. Tietenkin voidaan aina keskustella kipulääkityksen tasosta kuolevien ollessa kyseessä. Eutanasia itsessään on kovin vaarallinen polku ihmisten kärsimysten lievittämisessä.

Valtion tehtävänä tulee olla yksiselitteisesti ihmiselämän suojelu. Valtion toteuttama itsemurhan suojelu voi johtaa valtion toimeenpanemaan eutanasiaan.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Pertti, kyseessä on parantumattoman ihmisen valtavien kärsimysten lopettaminen, eli laupeuden teko.

Ei kai millään valtiolla ole koskaan ollut mitään esteitä tappaa kansalaisiaan jos on kova halu. Esim. aikoinaan Neuvostoliitossa tapettiin miljoonia valtion toimesta. Tosin niitä ei taidettu sanoa armomurhiksi. Loppuvaiheessa tuskallisen elämän jatkaminen on kiduttamista.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Pertti, "Nykyään on aivan riittävän hyvät kriteerit saattohoidossa."

Eipä ole Pertti-hyvä, ei niin hyvät kuin moni virheellisesti luulee ja jotkut lääkäritkin sitä julkisuudessa vakuuttavat.

Jos on mahdollista päästä Terhokotiin, niin oletan siellä annettavan niin runsaasti vahvaa kipulääkitystä tai pitkää armeliasta unta, josta ei enää onnekseen koskaan herää?
Mutta, mutta niitä on ihan liian harvassa ja varsinaiset kipulääkkeet, voimakkaatkin eivät edes kaikkiin kipuihin auta. Tukehtumiskuolemiin ei auta muu kuin "nukutus", jota taas ei monessakaan sairaalassa saa.

Valtio hoitaa tehtävänsä huonosti, jos se jättää vain yksistään hyvän kuoleman ihmisten/lääkäreiden varaan. Juha Hännisen mukaan eutanasia pitäisi sallia silloin, kun osaava hoitopaikka ei enää kykene kovia kipuja lievittämään. Hän, jos kuka tietää mikä tilanne oikeasti meillä on.

Eutanasiaan pitäisi riittää jo kuolemaan tuomitun sairaan, ja toivoa vailla olevan potilaan oma toive ja tahto. Lain pitäisi taata sen, että lääkärit antaisivat siihen hyvään kuolemaan kaikille mahdollisuuden, ilman moraalisaarnoja ja uskonnollista höpötystä.

Useimmiten kipuja ei voida hoitaa määrätyissä syövissä ollenkaan, kuten täällä Esko Seppänenkin on oman poikansa sairauden edessä kokenut. Jos itse ei ole kokenut, tai ei ole läheltä seurannut kuinka tuskallista kipu voi todellakin olla, niin ei pitäisi myöskään eutanasiaa vastustaa. Kivun jatkuminen yötä päivää viikosta toiseen on hirvittävä kokemus, joka myöskin on täysin turha, kun se vain päättyy kuolemaan. Siinä ei ole enää mitään mieltä.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Luin aloitteen ajatuksen kanssa ja allekirjoitin. Minulla on jo hoitotestamentti, mutta se kattaa lähinnä onnettomuuden tai jonkin muun äkillisen tapahtuman. Pitkää, hivuttavaa ja tuskallista sairautta tuo testamentti ei koske.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Hyvä kun allekirjoitit Sari. Kukaan meistä ei tiedä, koska me itse "rukoilisimme" ikuista unta vain, jotta kärsimys loppuisi, vaikka vain viikkoa tai päivää aikaisemmin lopullista lähtöä.

Pitää vielä mainostaa, että jopa meidän presidenttimmekin on eutanasian sallimisen puolella, kun hän on nähnyt kärsimisen tarpeeksi läheltä. Se onkin yksi allekirjoituksen suurin motiivi ja tavoite, estää ihmisen turhat ja toivottomat taistelut kivun edessä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Oli ensimmäinen kansalaisaloite jonka kävin allekirjoittamassa, saa nähdä tuleekokaan muita.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #8

Kiitos Seija! Hyvä kun allekirjoitit, sillä tämä on mielestäni hyvin, hyvin tärkeä juttu jo itsemääräämisoikeudenkin puolesta.

Olen itse kokenut niin kovaa, tuskallistaja ja raastavaa kipua puolisen päivää ennen leikkaukseen pääsyä, että ajatuskin siitä, että tätä samaa voisi jatkua päiväkausia ilman kuitenkaan pienintäkään toivoa eloon jäämistä olisi ollut kammottavaa. En ymmärrä kärsimyksen täysin turhaa merkityst...kun ja jos sillä on vain tarkoitus "jalostaa" ihmistä kärsimyksen kautta jo valmiiksi kuolemaan tuomitulle ihmiselle.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Nyt juuri tuntuu tämä eutanasia-asiakin siirtyvän toistaiseksi syrjäään, kun järkyttyneenä juuri äsken tv-avattuani näen vain totiset kasvot ja jähmettyneet ilmeet... Trump on voittanut Floridan ja tärkeän Ohion....Trump 221 ja Clinton 209 ! Todennäköisesti Trump on voittanut vaalit 97prosenttisesti.

Olen järkyttynyt, vaikka kirjoitinkin eilen lapulle ennustukseni, että Trump 50,2 ja Clinton 49'8.... En kuitenkaan oikeasti uskonut, että niin voisi käydä..New York suomalaiset kommentaattorit ovat mustissa jakkupuvuissa. Anu Partanen sanoi juuri äsken, että on järkyttynyt....Amerikka ei ole sitä mitä hän on jo 9-vuotta siellä asuneena luullut....edistyksellinen.

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Kaija vaikuttava kirjoitus. Ajan henki on eutanasialle myönteinen.

Mielestäni Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Heikki Pälve puhui asiaa sanoessaan, ettei eutnasia ole yksinkertainen asia. Kärsimyksen taso on niin moninainen.

Miksi tässä aloitteessa todistetaan, vain fyysinen kärsimys on niin valtaisa, että siihen on saatava armomurha.
Kyllä ihminen voi kärsiä myös psyykkensä tasolla niin paljon, että ajautuu tuhoisiin tekoihin.
Yhteiskunnalla on yleinen tapa tuomita omankäden kautta aiheutettu "armomurha".

On paljon pohdittavaa ennenkuin tuon aloitteen allekirjoittaa. Ainakin minulla.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Huomenta ja kiitos Elle Marketta mielipiteestäsi, jota en ehkä oikein nyt osaa ajatella toteutumiskelpoisena, kun psyykinen tuska on mielestäni kuin veteen piirretty viiva. Sitä ei voi millään mittareilla tutkia pitkäkestoiseksi ja jatkuvaksi tilaksi kuten ihmisen fyysiset sairaudet. Minulle tämä asia on ollut aika selvä jo kymmeniä vuosia vaikka uskonkin, että monille asia on hyvin vaikea edes ajatella.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Lääkärit ja lääketeollisuus hyötyvät kärsimysten pitkittämisestä taloudellisesti.

Tilastojen mukaan joka toinen päivä yksi eläkeläinen päättää päivänsä.

Monet meistä ovat rakastaneet koiraansa niin paljon että ovat vieneet piikitettäväksi loppuvaiheessa.

Minäkin allekirjoitin adressin illalla.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Leo, tuo on kyllä aika raadollinen ajatus, mutta voi olla että taustalla on sitäkin, eli julmaa oman voitonpyyntiä. Kiitos kun allekirjoitit ja katsoinkin nyt yön illan ja yön aikana tulleen yli tuhat allekirjoitista lisää.

Itse olen muuten myöskin vienyt jo kaksi todella rakasta koiraani piikitettäväksi ja ne saivat nukkua rauhassa itkevän emäntänsä syliin. Toivon mukaan saan minäkin toivottomassa tapauksessa nukkua pois koirieni tavalla, vaikka en siinä kenenkään syliä taida juuri silloin kaivata...

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#15

>Lääkärit ja lääketeollisuus hyötyvät kärsimysten pitkittämisestä taloudellisesti.

ooo

Tuollaiset epäkohdat (kohtuuton voitto) pitää poistaa. Se ei ole helppoa.

On helpompi allekirjoittaa adressi kunhan saadaan selville, mitä siinä allekirjoitetaan ts mitä kuoleman jälkeen seuraa ja riippuvatko seuraukset siitä miten olemme eläneet ja mm suhtautuneet kuolemaan.

Lienee varauduttava hirvittäviin, ylimaallisiin tuskiinkin.

Lääkäreiden ym tehtävä on säilyttää elämää.

Onko meille oma elämä lahja vai jotakin muuta.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Jorma "...mitä siinä allekirjoitetaan ts mitä kuoleman jälkeen seuraa ja riippuvatko seuraukset siitä miten olemme eläneet ja mm suhtautuneet kuolemaan."

Kuoleman jälkeen seuraa ainakin tuskaton olotila ja meidän jälkeenjäävät läheisemme sitten vain arvottavat, mitä me olemme jälkeemme jättäneet hyvän-tai pahantiedon puuhun. Kuoleman jälkeen itsellämme tietoisuutta ei enää ole.

Lääkäreiden työ on pelastaa, pitkittää ja helpottaa elämää, kun ihminen on sairas. Mutta myöskin kuoleman ollessa vääjäämättä edessä liian tuskallisena kestää, niin heidän pitää edes taata apu sen pyytäjälle, millä keinoin siitä parhaiten selviää.

Elämä on lahja, joka on laulajan sanoin,...on lainaa vain...

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Ihmiseen istutettu omatunto on merkki Jumalan eli Luojan olemassa olosta. Omatuntoni ei salli eutanasiaa. Olisi väärin lääkäreitä kohtaan säätää laki eutanasiasta. Se on vastoin lääkärinvalaa, joka pohjautuu Hippokrateen valaan ja Maailman lääkäriliiton vuonna 1949 hyväksyttyyn Geneven julistukseen. Lääketieteen lisensiaatit vannovat valan valmistumistilaisuudessa.

Itse kukin on saanut lääkärin apua milloin mihinkin sairauteen elämänsä varrella aina syntymästä lähtien ja kaikki tämä saatu apu vesitettäisiin lopuksi mahdollisesti eutanasialla. Se ei ole hyväksyttävää.
Itselleni tehtiin ohitusleikkaus lähes pari vuotta sitten ja siitä saadut lisävuodet ovat tuoneet aina leikkauksesta lähtien kiitollisuuden tunteen lääkäreitä ja koko hoitohenkilökuntaa kohtaan. Ilman heitä olisin tuskin elossa.

Google: Lääkärinvala

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Jukka "Ihmiseen istutettu omatunto on merkki Jumalan eli Luojan olemassa olosta."

Tämä on tietysti näitä uskon asioita, joihin muut eivät voi puuttua, mutta ei heidänkään kantansa voi arvottaa ja estää muiden ihmisten toiveita "hyvästä kuolemasta".

Nyt 85 prosenttia suomalaisista hyväksyy eutanasian osana suomalaista terveydenhuoltoa. Sitäkään ei pidä unohtaa.

Iltalehdessä 24.11.2016 kerrotaan Anja Terkamo-Moision väitöskirjatutkimuksesta, että "mitä voimakkaammin ihminen pelkää tai pyrkii välttelemään kuolemaa, sitä kielteisemmin hän suhtautuu eutanasiaan." Tästä väitöskirjasta tullaan vielä puhumaan paljon, oletan ainakin.

Ei eutanasia minun mielestäni "vesitä elämää", kuten sanot. Sehän olisi vain lopunlahja kärsivälle ihmiselle, jonka elämä on kuitenkin jo eletty.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Siitä on kulunut nyt pari tuntia kun viimeksi katsoin tuloksia. Kannatusaloitteen kirjoittajia on taas tullut yli tuhat lisää ja se on tosi hienoa, että ihmiset ottavat siihen myönteisesti kantaa. 50 000 nimeä saadaan tällä vauhdilla nopeasti kasaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset