zzz333

Veljenpoika: "Suomen karjalaiset valloittajat" vuodelta 1948

  • "Rukoile ja tee työtä" (Agricolan patsas Viipurissa)
    "Rukoile ja tee työtä" (Agricolan patsas Viipurissa)
  • Veljenpoika: "Suomen karjalaiset valloittajat"  vuodelta 1948
  • !5.5. 1948
    !5.5. 1948

"On jotakin ihmeellistä siinä, mitä kestävyyttä ja henkistä joustavuutta karjalaiset ovat osoittaneet. Ajatellapa, että sama kohtalo olisi tullut niiden länsisuomalaisten osaksi, jotka nyt murehtivat yhden pellonkulman menetystä valtion obligaatioita vastaan. Miten olisi nyt heidän laitansa, jos he olisivat saaneet jättää kaikkensa ja sen jälkeen vuosikausia viereksiä outojen arvostelevien ihmisten nurkkapielissä, ennen kuin taas pääsevät omille, vielä varsin huojuville permantopaikoille??"

 

Näin kirjoitti Suomen Kuvalehdessä Urho Kekkonen, joka kirjoitti sen nimimerkillään Veljenpoika, vuonna 1948.

 

Aikakirjoihimme voidaan syystä merkitä, että parina viimeksi kuluneena vuonna on Suomen metsämaille muodostettu noin 7000 kylmää so. uutistaloa, joilla ei alkajaisiksi ole edes kämmenenleveyttä sulaa peltoa. Nämä tilat on annettu Karjalasta siirtyneille talonpojille, perheille, jotka ovat jättäneet hyvin kasvavat viljavainionsa Vuoksenlaaksossa tai Laatokan rantamilla.

 

Siirtoväen asutusohjelmaan kuuluu kaikkiaan 40 000 erilaista viljelmää. Niihin tarvitaan 250 000 hehtaaria peltoa, lähes sama määrä maatalouskelpoista viljelysmaata ynnä nelin kerroin metsää. Tilojen muodostamista on vaikeuttanut se, että 90% Suomen maatiloista on pienviljelmiä, joiden peltoala on alle 15 hehtaaria. Suurtiloja, joilla peltoa on yli 100 ha, on maassamme vain viitisensataa. Lisäksi ruotsinkielisen alueemme kartanoiden maille karjalaisilla on pääsy kielletty.

 

Nämä ovat kuitenkin vain teknillisiä vaikeuksia, joista järjestelyillä selvitään. Mutta miten on  henkisesti kestänyt se osa suomalaisia, jotka syksyllä 1939 ja uudelleen kesällä 1944 jättivät viljavat ja kauniit kotiseutunsa, se väestön osa, johon kuuluu joka kymmenes suomalainen?"  Näin runoili  kauniisti Veljenpoika.

 

Kun rauha solmittiin ja Suomen uusi raja vedettiin  Uudenkaupungin rauhan linjoille, joutui noin 420 000 karjalaista hyvästelemään kiireessä omat maansa, kotinsa ja lähes koko muun omaisuutensa. Mukaan ehdittiin ottaa ne mitä jokainen jaksoi itse kantaa. Lähempänä rajaa aikaa valmisteluun oli vähän enemmän, mutta evakuointia ei oltu suunniteltu riittävästi etukäteen.

 

Yli puolet siirtokarjalaisista oli viljellyt maata ja kasvattanut karjaa. Sodassa menetettyjen  alueiden väestö oli asutettava nopeasti uudestaan ja tätä varten säädettiin maanhankintalaki. Valtaosa maasta pakkolunastettiin kuitenkin maanviljelijöiltä. Siirtolaisia asutettiin eniten Etelä-ja Keski-Suomeen. Itä-ja Pohjois-Suomen raivaamattomiin korpiin perustettiin näitä ns. kylmiä tiloja. Vieläkin kuulee kertomuksia vanhojen ihmisten suusta, miten erityisesti Pohjanmaalla karjalaisia kohdeltiin kuin vihollisia ja jopa ryssittelykin oli yleistä.  Varsinkin karjalaiset koettiin uhkaksi ruotsin kielen asemalle ja ruotsalaiselle kulttuurille.

 

Onneksi kuitenkin karjalaiset olivat sitkeää sorttia. Heillä olisi ollut monesti aihetta valituksiin ja parkumiseen, kuten Veljenpoika kirjoitti. Mutta ahkerat kädet rakensivat kymmenillä tuhansilla uudisrakennuksilla kirvesmiehen töitä, muokkasi maata ja raivasi uutta peltoa, valloittamalla menetettyä Karjalaa muualta Suomesta. Siinä kysyttiin lujaa elämänuskoa ja valoisaa mielenlaatua, jotta ei sorruttu siirtolaisuuden lisäksi valittamaan puutetta rautanauloista ja takkikankaista.

 

Veljenpojan juttu on pitkä ja täynnä uskoa karjalaisten pystyvyyteen ja ahkeruuteen. Niinpä, ja kuten hän lopuksi kirjoittaa: "Tuolla esimerkillisellä optimismilla- sanokaamme iloisella itseluottamuksella - karjalaiset jälleen valloittavat Suomea, valloittavat sitä meidän kanta-asukkaiden eduksi".

 

-------

 

Kun luki tänään Hesarista  Kanadan maahanmuuttopolitiikasta, joka perustuu vain  täysin terveiden - ja ammattitaitoisten ihmisten tarpeeseen  puhtaasti itsekkäästä syystä, niin sille täytyy kuitenkin antaa täydet pisteet!  Kanadalaiset saavat tällä politiikallaan vain  tarpeeseensa kuoria kermat päältä ja voikin kuvitella, kuinka tulijat pystyvät myös nopeasti kotoutumaan maahan, koska he käyvät sitä ennen läpi tarkan seulan...

Samaa voisimme tehdä mekin koko kansamme hyödyksi. Kanadaan tulijoille  on vaatimuksena englannin kielen taito, luku-ja kirjoitustaito ja tarpeellinen määrä rahaa  omaan ja perheensä elättämiseen noin kuukauden ajaksi.  Koko prosessi haastatteluineen kestää noin kaksi vuotta.  Periaatteessa he ottavat kaikki vaatimukset täyttävät tulijat, jotka läpäisevät nämä heidän ehtonsa.

 

Miksi juuri nyt koin suurta intoa kirjoittaa juuri tästä aiheesta? Onko ilmassa sitä henkeä, että meidän pitäisi ennen kaikkea kantaa nyt enemmän  huolta omista vaikeuksissa olevista suomalaisista veljistämme? Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettemmekö kantaisi huolta myös muista oikeista pakolaisista, mutta nämä elintaso-shoppailijat eivät kuitenkaan kuulu siihen joukkoon. Toki pitäisi ottaa inhimilliset seikat myöskin huomioon niiltä, jotka ovat jo perheineen tänne jo hyvin asettuneet ja opettelevat myöskin maamme kieltä.

 

Eilen kirjoitettiin, että Maahanmuuttovirastossa on jonossa jo nyt 11 000, lähinnä Irakista tulleita ihmisiä, jotka ovat jättäneet  muutoshakemuksensa hallinto-oikeuteen, eikä loppua näy. Seteleinä maksettavat paluupalkkiot ja palautus ovelta-ovelle  eivät taida paljoakaan houkutella, kun meillä voi aina uudestaan valittaa korkeimpiin asteisiin  asti.

Alkuperäinen ajatus, että meilläkin otetaan avuttomia sotapakolaisia suoraan kurjilta  leireiltä on enää kaukainen ajatus. Miksi näin? Mikä muutti suunnitelmat?

Meillä verrataan aina rikkaaseen Ruotsiin, jossa työttömyys on pientä ja samoin velat, joten vertailu heihin lienee kohtuuton?  Meidän ei tarvitse tehdä samoja asioita ja virheitä kuin Ruotsi.

 

"Valtio odottaa edelleen kansalaisiltaan solidaarisuutta, verojen maksamista ja jopa henkensä uhraamista edustamiensa arvojen ja etujen, kuten valtionrajojemme puolustamista. Ilman kansallista itsekkyyttä ei ole Suomen kansakuntaa, ja mikäli sitä edustava valtio menettää jopa oikeuden määrätä omista rajoistaan, lähestymme kriittistä pistettä. Suurta osaa netin vihapuheesta kannattaa tarkastella tätä taustaa vasten" kirjoittaa Timo Vihavainen Kanava-lehdessä 7/2016.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"Hyvä" esimerkki siitä miten ennakkoluulot hallitsevat mutta kun aikaa kuluu, ihmiset ymmärtävät että uudet tulijat eivät ole sen kummallisempia kuin me itsekään. Tuolloin epäilemättä karjalaiset evakot, vieraat tulijat, olivat uhka länsi-suomalaisille.

Itse asuin lapsuuteni pikkukaupungissa jonka elämänmeno muuttui 70-luvulla, kun kaupunkiin saapui autotehtaalle yht'äkkiä suuri joukko vierasta väkeä jonka tavat ja murre olivat erilaisia. "Lappalaisia", joiden lapsiakin kiusattiin tästä syystä ainakin vuosikymmenen. Torilla saivat turpaansa jos minkkitarhoistaan sinne erehtyivät, siihen riitti väärä murre ja Saabin takki.

Tuntuu että joidenkin tapauksessa ei meno ole muuttunut vuosikymmenten saatossa, ainoastaan kohde on eksoottisempi.

Ps. luuletko oikeasti, että Kanada ei vastaanota humanitaarista maahanmuuttoa? Tai että Suomeen ei oteta pakolaisleireiltä perheitä sodan jaloista?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Itse muistan myöskin hyvin sen, kuinka meille samaan puutalokortteliin Porissa tuli karjalaisia evakkoja yhteen asuntoon, mutta ei heitä pidetty sen kummallisempana kuin muitakaan.

Vasta jälkeenpäin vähän isompana muistan joidenkin aikuisten puhelleen, kuinka monet ottivat sukulaisia asumaan isompiin asuntoihin, ettei olisi tarvinnut vieraita karjalaisia perheitä ottaa kotiinsa. En tosin silloin niin pienenä pentuna ymmärtänyt, kuinka väärin sekin oli.
Länsi-suomalaiset ovat kyllä muutenkin ihmisinä vähän liiankin itseriittoisia ja heihin lähemmin tutustuminenkin on kuulemma vaikeaa.

Muistan kuinka eräs karjalaismummo selosti minulle syynkin. He, karjalaiset ovat aina joutuneet repimään leipänsä kivikkoisista pelloista, joten yhteistoiminta on aina ollut myöskin heille elinehto. Lännessä taas on ollut helpompaa, leipä ja pellot leveämpiä, joten muita ei ole niin tarvittu. Voipi olla tottakin, tai sitten ei.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Ei tänäpäivänäkään tarvitse matkustaa lounaisrannikolta Tamperetta kauemmas niin huomaa eron avoimuudessa ja ihmisten sosiaalisuudessa. En oikein usko että sisäänpäin sulkeutuminen johtuisi elon helppoudesta vaan oikeastaan päin vastoin, ainakin saaristossa yhteisöllisyys oli elinehto ja jokainen ulkopuolinen koettiin siihen uhaksi.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #5

Janne, tuon voin hyvin uskoa. Avoimuus ja sosiaalisuus eivät ole tyypillisiä porilaisia ominaisuuksia. Muistan vielä hyvin kuinka ylpeä silloin olin, kun tämä karjalaismummo tokaisi minulle, että "sie kaija oot enempi ko venäläis-karjalainen luonteeltas".

Hänellä itsellään oli venäläinen mies, joten kai vertailupohjaa oli tarpeeksi:)

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Hyvä kirjoitus.

Uudisasuttamisen haaste on tosiaan ollut sodan jälkeiselle köyhälle Suomelle mieletön. Samalla kun vielä maksettiin kiltisti N-liiton sotakorvaukset ja remontoitiin poltettua Lappia. Silloin kansaa yhdisti menetetty Karjalan maakunta ja sen asukkaat, jotka olivat suomalaisia ja koettiin myös suomalaisiksi. Eriäviäkin näkemyksiä oli, kun ainoastaan oli ahtautta tarjolla.

Mitä tulee nykyiseen Eurooppaan suuntautuvaan kansainvaellukseen, niin se on haasteena valtava. Veikkaan, että jos nykymeno jatkuu, niin tilanne ei enää pysy hallinnassa. On todella outoa, että nykyään ilmaisten lounaiden perässä kulkevat myös ne, jotka on aiemmin laskettu siirtolaisiksi. Jos jokaiselle kulkijalle annetaan mahdollisuus ilmaiseen ylläpitoon, edes väliaikaiseen, on systeemissä iso päivityksen puute, joka on syytä heti korjata. Tähän tietysti voidaan sormi pystyssä kommentoida kaikkea mahdollista humaanisuudesta, kansainvälisistä sopimuksista jne

Toiminta Välimeren ylityksen tukemisessa lienee suurena syynä kasvavalle tulijavirralle Eurooppaan. Nämä tulijat tulevat Afrikasta, monen maan läpi hakemaan parempaa elämää. Siis ovat nk. siirtolaisia, vain osa avun tarpeessaa olevia pakolaisia.

https://www.kansalainen.fi/boat-refugee-foundation...

Mitähän ihmettä siellä EU ssa asian eteen tekevät ne kovapalkkaiset patsastelijat ja puhuvat päät turvatakseen Euroopan turvallisuuden jatkossa. Pelkkä kokoustaminen ja lässyttäminen ei ihan riitä.

Sitten vielä huulet tötteröllä ihmetellään, miksi EU n toiminta on isossa vastatuulessa.

Juuso Hämäläinen

EU ei ole mikään pakolaisleiri tietenkään. Nykyhetkessä eläminen on täysin väärä tapa käsitellä asiaa. Tulijoita on kymmeniä miljoonia Afrikasta ja Aasiasta. Eurooppa on jo riittävän tiheään asuttu. Emme tarvitse emmekä halua miljoonittain muuttajia. Meidän on itse tuettava nuoriamme, että heillä on pysyviä töitä kunnollisella ostovoimalla, jotta he uskaltavat lisääntyä riittävästi. Homma ei ratkota tuomalla tänne ihmisiä muualta.

Kehitysmaiden ongelmat on ratkottava paikan päällä eikä tuotava niitä tänne. Näiden alueiden väestön on itse opittava sopimaan asiansa. Ja lopetettava lisääntyminen kanien lailla. Humanismi on heidän omissa käsissään eikä meidän siirtolaispolitiikassamme. Olen tässä asiassa tylyn pragmaattinen.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Hurskaita sanoja!
Kuka heiltä on ottanut parhaat maat ja viljelee niillä meitä varten banaania?
Kuka on tehnyt sellaiset kauppasopimukset piruparkojen kanssa, että tuontielintarvikkeet ovat halvempia, ei kannata itse kasvattaa?

Sinä ja minä emme tarvitse tänne lisää pakolaisia mutta kokoomus ja tuotantoelämä tarvitsee halpaa työvpimaa.
Haluammeko me itse hoitaa edes nuorisotyöttömyytemme?

Sekä piruparkojen että Sipilän hallituksen pitäisi itse ratkoa omat ongelmat, eikö niin. Piruparat eivät itse kykene ratkomaan ongelmiaan ja sipilämme eivät halua niitä ratkoa.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Ihmettelenkin sinun laillasi, että miksi niin monet ihmiset eivät ole ollenkaan huolissaan, mitä meille ja koko Euroopalle tulee vielä olemaan edessä, jos kehitysmaiden väestöräjähdystä ei saada kuriin?

Ote Osmo Soininvaaran blogista:
"Tämä on täysi katastrofi. Pahemmaksi sen tekee, ettei asia ole afrikkalaisten mielestä mikään ongelma.
Nigeriassa oli 38 miljoonaa asukasta silloin kuin synnyin. Nyt heitä on lähes 190 miljoonaa ja vuonna 2030 vielä sata miljoonaa enemmän. Ennusteet vuodelle 2100 puhuvat 900 miljoonasta. Ei tule olemaan, ei ainakaan Nigerian sisällä. Tämän kehityksen taittumiseen uhkaa liittyä jotain todella ikävää."

Tästä löytyy koko juttu. Kannattaa lukea ja katsoa myös nenäänsä pitemmälle.

http://www.soininvaara.fi/2015/11/16/vaestorajahdys/

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Välimerellä seilaavat laivat lisäävät vain afrikkalaisten tulijoiden määriä, näin uskon minäkin. Ymmärrän hyvin pelastusalusten tarpeen pelastaa ihmisiä merestä, mutta heidän pitäisi palauttaa heidät lähtömaahan.

Jos minä olisin köyhä nigerialainen, niin toki ehkä minäkin pyrkisin nimenomaan Eurooppaan, jossa minusta pidettäisiin ainakin minimitasolla huolta. Olisin myös ottamassa helpommin riskin laivamatkasta, kun tietäisin sen vievän minut turvallisesti oikeaan maahan.

Nigerian yli 140-miljoonainen eripurainen kansa on liian väkirikas, jotta se voisi elättää koko maan näillä resursseilla mitä sillä nyt on käytettävissään. Mikä avuksi? Se on ihan mahdoton kysymys. Ensimmäisenä olisi kai Paavin käsky käyttää ehkäisyä, ja lopettaa myöskin sodat toisiaan vastaan?

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

1.2.1940
Neuvostoliitto aloitti suurhyökkäyksen Suomea vastaan valatavalla tykistökeskityksellä.
Samana päivänä minä synnyin Karjalaan silloiselle Ruokolahden Tainionkosken Karhunmäelle. Nykyinen Imatra. Eli muutaman kilometrin päähän sinne mistä Vuoksi saa alkunsa.

Olenkin kertonut, että se naapurin tykistökeskitys oli neuvostoliittolaisten kunnianosoitus kunnialaukauksineen syntymäni kunniaksi. Vähän myöhemmin heidän tarkoituksensa oli tulla Karhunmäelle tervehtimään vastasyntynyttä. Se kuitenkin jäi heiltä haaveeksi.
En olisi ollut paikallakaan. Meidät kun oli siirretty seudun tyhjentämisen myötä pois tulevan rytinän jaloista läntisempään Suomeen. Karkkuun nykyiseen Sastamalaan.

Elämäni ensimmäisenä viitenä vuotena meikäläistä kiikutettiin sinne sun tänne, kun Vuoksen seudulla elettiin aika rauhatonta aikaa. Välillä tultiin takaisin ja taas jouduttiin lähtemään lipettiin. Riippuen naapurin liikkeistä.
Usein olen miettinyt, oltiinko sitä evakkoja, siirtolaisia vai pakolaisia? Karkuun me ainakin lähdettiin m.m. Karkkuun.

p.s.
Kai siitä tohinasta on jäänyt jonkinlaisia traumoja, koska kirjoituksenikin on vähän sitä sun tätä.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Eiköhän tuo evakko sana ole ihan se oikea? Ainakin omat rakkaat ystävämme käyttävät sitä itsestään ja toki aina joku trauma jää, kun pitää jättää omat rakkaat kotikuntansa ja talonsa.

Äitini hyvä ystävä, ison talon Sirkka-tyttö kävi jälkikäteen syntymätaloaan katsomassa ja pettyi pahan kerran. Kaikki oli surkeassa kunnossa, eikä hän enää siellä sen jälkeen halunnut edes käydä. Hän oli muuten Eeva Kilven lapsuuden toveri naapurista, jonka kanssa yhdessä vaihdeltiin haikeita viestejä siitä, mitä oli silloin ennen... Paikkakuntaa en enää kyllä muista.

Näin jälkikäteen ei voi muuta kuin ihailla karjalaisten sopeutumista ja ahkeraa aherrusta kaiken sen surun jälkeen mitä joutuivat kokemaan.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Nykytila:
Itähelsinkiläisessä askartelupajassa istuu kymmenkunta lihavaa maahanmuuttaja-rouvaa. Suomalainen ohjaaja näyttää miten helmiä pujotetaan lankaan, tehdään koruja.

Tulipa mieleen lapsuuteni, äitini hoiti lehmänkantturoita ja lapsia, teki ruokaa perheelle, auttoi isää peltotöissä. Vain ensimmäisenä vuonna 1944 asuttiin vieraissa nurkissa ja autettiin talonväkeä. Vuonna 1945 vain 10 prosenttia oli sosiaalituen varassa, eli sotalesket lapsinee.

Nykyiset tulokkaat eivät koskaan pääse omaan työhön. Heistä tulee valitettavasti pysyvästi veronmaksajien elätettäviä. Heidän jälkeläisistään harva pääsee ns. elämänsyrjään.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Voin hyvin kuvitella kuinka silloin ennen vanhaan ihmiset oikeasti tekivät koko ajan töitä. Äitinikin joutui jo 11-vuotiaana lähes "yksinhuoltajaksi" neljälle nuoremmalle sisarukselleen, kun isä oli peltotöissä kaiket päivää. Eipä se tänä päivänä olisi enää millään mahdollista edes ajatella. Hän kertoikin koulussa usein ajatelleensa, että mistä hän saisi tehtyä halvalla ruokaa lapsille.:)

Tuosta Kanadasta vielä sen verran, että he tarvitsisivat vielä noin 350 000 asukasta vuodessa! "Me olemme onnistuneet, koska me saamme ja tuomme maahan ihmisiä, jotka haluavat tulla Kanadaan ja joiden me haluamme tänne tulevan"

Onkin aika erikoista, että Kanadassa asuvista tohtoreista on muualta muuttanut joka toinen ja maisterin tutkinnon suorittaneista 40 prosenttia. Kolme suurinta maahanmuuttajaryhmää ovat kiinalaiset, intialaiset ja filippiiniläiset. Kaikki maista, jotka ovat jo perinteisesti tottuneet kovaan työntekoon.

Näinhän se näyttää olevan meilläkin jo täällä Tapiolassa, kun aasialaisia ravintoloita on useampiakin pienellä alueella ja palvelu on loistavaa...ja hymyt leveät. Heistä tykätään kovasti ja ruoka on hyvää.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Haluan vielä kertoa mielenkiintoisen jutun Hesarin kirjoituksesta niille, joille Hesari ei tule. Islantilainen kalastaja Robert, joka menetti vuoden 2008 talousromahduksessa omaisuutensa yhdessä yössä. Hän muutti ensin Tanskaan, mutta hän kyllästyi siellä katselemaan, kun maahanmuuttajat elivät sosiaaliturvalla, mutta hänelle ei jäänyt työstä juuri mitään taskuun. "Skandinaviassa on maahanmuuttajia, jotka eivät ikinä ole elämässään tehneet työtä yhtään päivää" ja se on jo romahduttanut Ruotsin ja Tanskan. Ne ovat matkalla kohti tuhoa".

Robert täytti hakemukset Kanadaan ja hakuprosessi vei 2,5 vuotta. Vaimo ja kaksi lasta muuttivat Kanadaan ja hän sai töitä mekaanikkona suurelta maatilalta. Myöhemmin hän perusti autokorjaamon ja nyt menee kaikki hyvin. Robertin mielestä "Kanadassa yhdistyvät Euroopan ja Amerikan parhaat puolet: terveydenhoito ja koulut ovat ilmaisia, mutta verot matalia. Kanadassa pääsee eteenpäin, jos on jotain korvien välissä, kun täällä ei ole niitä pirun sosialisteja".

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Marraskuun 2015 jälkeen Kanada on ottanut vastaan melkein 40 000 Syyrian pakolaista. Trudeau ja hallituksensa ovat yksi avoimia ja humanistisimpia joita koskaan on nähty, ja maa toivottaa turvapaikanhakijat tervetulleeksi.

http://www.reuters.com/article/us-usa-trump-immigr...

Jos Kanadasta haetaan mallia niin toivotan vastaavan tervetulleeksi Suomeenkin. Aika moni ei, kun jopa nykyinen hallitus tuntuu olevan liian "suvakki" monelle. Mutta Kanada ei todellakaan ole mikään esimerkki tiukasta humanitaarisesta maahanmuuttopolitiikasta.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Tosiasia kuitenkin näyttää olevan, että Kanada valvoo tarkasti tulijoita ja heidän taustojaan, vaikka nyt kiistelty Trudeau onkin luvannut ottaa lisää pakolaisia, juuri mm. niitä syyrialaisia, jotka Trumpin asettama kielto torjuu...

Kanadassa on 36 miljoonaa asukasta ja se haluaisi ottaa joka vuosi maahanmuuttajia prosentin verran väestöstään. Suomessa vastaava määrä tarkoittaisi 55 000 asukasta vuodessa. Minusta on kuitenkin aivan eri asia, jos pääosa tulijoista olisi näitä tarkan seulan läpi tulijoita, kuten normaali käytäntö on ollut, niin Kanadassa kuin USA:ssakin.

Jos ei pystytä kunnolla tulijoita kotouttamaan, niin se on se suurin riski kaikelle epävakaudelle ja rikollisuudelle. Ainakin siihen pitää koko kansan sitoutua, että voidaan oman maan sosiaaliturvaa vähentää ja veroja nostaa, jotta kaikki saadaan avun piiriin.

Siinä on todella suuria haasteita eri puolueille, kuka sen uskaltaa tehdä? Velaksi tuskin pystymme tuohon prosentin tulijamäärään määrään yltämään, jos suurin osa tulijoista on ilman mitään koulutusta ja ammattia.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Tästä maasta paettiin sankoin joukoin Ruotsiin, Kandaan ja Australiaan aivan vasta äskettäin... ei tämä maa elätä tulijoita montaakaan... ostovoimakorjattu kansantulokin Bulgarian luokkaa, sanovat tilastot mitä sanovat...

Juuso Hämäläinen

Eiköhän nämä Suomen ja EUn siirtolaispolitiikan ongelmat tunneta jo riittävän hyvin. Niissä ei ollut mitään yllättävää koskaan. Ainut yllätys on se kuinka hitaasti herätään käyttämään tervettä järkeä. Käsittämätöntä hitautta ja ajattelun heikkoutta.

Toinen huvittava ilmiö on nuoren polven tietämättömyys Suomen omista pakolaisista. Moni tuntuu luulevan, että evakko oli jokin elintasomuuttaja tai turisti. Edes näiden karjalaisten määrää ei moni nuorempi tiedä.

Isäni on evakko, mutta hänen kotoaan lähtö jatkui suoraan sotimisella. Kotipihaan tuli kranaatteja. Raja oli niin lähellä. Isäni oli viisi vuotta sotapalveluksessa ja palasi siviiliin ilman mitään muuta kuin päällään olevat vaatteet. Ei ollut rahaa, ruokaa tai asuntoa. Ei terapiaa eikä nappeja ahdistukseen.

Hän opiskeli kolme tutkintoa, yhden työn ohessa. Hän ei ole koskaan saanut mitään tukea tai korvauksia mistään ennenkuin oli 99v. Hän edelleen hoitaa kotonaan vaimoaan kokopäiväisesti ja täyttää kohta 101v. Nykypolvien valittaessa tukiensa pienuudesta voi vain sanoa, että valitukselle ei löydy minulta mitään ymmärrystä työikäisille terveille ihmisille.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Juuso, näin minäkin ajattelen. On jopa myös verrattu suomalaisten Ruotsiin menoa turvapaikanhakijoihin, vaikka silloin 60-luvulla ruotsalaiset kävivät itse täällä houkuttelemassa työväkeä omiin tehtaisiinsa. Eivät suomalaiset saaneet siellä mitään ilmaiseksi ja sama oli muinoin näillä Amerikkaan lähtijöillä. Suomalainen, ahkera "raivaajakansaa" kun oli, tekikin siellä suuren työn, josta kiitostakin herui ainakin jälkikäteen:)

Onkin muuten mielenkiintoista nähdä muuttuuko jotkut käytännöt järkevimmiksi, kun saatiin uusi suomalainen johtaja Europoliin, joka on EU-maiden korkein lainvalvontaviranomainen, jonka tehtävä on kansainvälisen rikollisuuden - ja terrorismintorjuntaan tarkoitettu virasto?

Ainakin tänä aamuna tv:ssä haastateltu Jari Liukku vaikutti jämäkältä ja järkevältä mieheltä. Aika näyttää? Jotain rajaa pitäisi hallitsemattomalle tulolle tehdä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset