zzz333

Opetusvirastosta kuuluu kummia. Rikoksen suuruus jo 9-miljoonaa euroa?

  • Ruma kuva, mutta ruma on tekokin...Lapsilta viedään työvälineitä.
    Ruma kuva, mutta ruma on tekokin...Lapsilta viedään työvälineitä.

 Selitys tämäkin. Opetusviraston mukaan on kyse pitkään jatkuneesta "Lain ja ohjeiden vastaisesta menettelystä". Nyt juuri äsken uutisissa mainittu rikoksella aikaan saatu summa on kohonnut jo yhdeksään miljoonaan euroon.

Vuosilta 2012-2016 summa oli  vähän yli neljä miljoonaa.  Sillä summalla on hankittu atk-laitteita ja tarvikkeita, opetustoimen johtaja Liisa Pohjolainen kertoi taannoin Ylelle. 

Nyt summa olisi kasvanut  siitäkin huimasti  ja huuli pyöreänä  sitä tässä koko kansa luultavasti  ihmettelee, näin ainakin  luulisin.  Miten näin on ylipäätään voinut tapahtua? Helsingin poliisi luonnehtii tätä tapausta kaikkien aikojen suuremmaksi korruptiotutkinnaksi.  Siis meillä voi  valtion virastossa tilata surutta myytäväksi  miljoonilla  esimerkiksi juuri tietotekniikkaa, eikä kukaan katso perään, että mihin ne  hankinnat oikeasti joutuvat? 

Onko meillä ylipäätään jotain valvontaa, jos tilattu summa ei yllä tuon yli 30 000 euron, joka on sallittu määrä työntekijän yksin hoidettavaksi. Tämän yli yhdeksänmiljoonan summan suuruuden huomioon ottaen, niin Suoniemen käsien kautta on kulkenut jatkuva virta laitteita ja laskuja, joita kukaan ei ole kaivannut, puhumattakaan tarkastanut. Olenko jotain mahdollisesti ymmärtänyt nyt väärin?

Maallikon mielestä tähän on täytynyt sotkeutua hyvin moni virkamies... Se  laskee ison varjon myöskin  meidän kaikkien virastojen jälkitarkastukseen, joista kärsivät eniten juuri ne kansanosat, joiden hyväksi nämä virastot ylipäätään toimivat. Suomea on aina pidetty vähän korruptoituneena maana, mutta löytyykö siihenkin yksinkertainen selitys tarkastusten leväperäisyydestä?

Haluaisinkin kuulla politiikkojen ja virkamiesvastuussa olevien meriselitykset, miten tämä on ylipäätään edes mahdollista?  Ei riitä selitys, kuten opetusvirastosta kuului: "Tämä on todella ikävä asia. Olemme suhtautuneet tähän erittäin vakavasti".

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (41 kommenttia)

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Kysehän on Helsingin kaupungin opetusvirastosta, ei valtion virastosta. Käsittämätön juttu, silti.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Lähinnä ajattelin ylipäätään meidän suomalaisten rehellisyyttä ja moraalia, joka on ollut yksi eniten kehuttu ominaisuus kansamme luonteessa.

Ei se katso missä ja mikä virasto on tehnyt näin pahan teon, joten täytynee laskea kokonaisuudessa rimaa aika paljonkin alaspäin. Muistelen vielä kaiken muun lisäksi tätä Aarnio-juttua, mistä tuskin on ehditty vielä edes toipua.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Blogissasi on selvä ja iso asiavirhe, mutta se ei näytä sinua eikä oikein äreän wanhanaikaisesti herravihaisia kommentoijia haittaavan.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #16

Kiitos huomatuksestasi Esa, mutta kerrotko myöskin mikä asiavirhe on kyseessä. Tietonihan ovat vain aikaisemmin lehdistä luettua tietoa ja nyt tänään uutisissa mainittua poliisin antamaa vähäistä uutta tietoa. Eihän tässä ole kysymys mistään herravihasta vaan puhtaasta rikollisesta toiminnasta, joka on saanut jatkua vuosikausia.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #18

Kirjoitit: "Siis meillä voi valtion virastossa tilata surutta myytäväksi miljoonilla esimerkiksi juuri tietotekniikkaa,..."

Kyseessä ei ole kuitenkaan valtion virasto, vaan Helsingin kaupungin.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #22

Kyllä, se oli minulta virhe. Onneksi se tuli nyt korjattua.
Vaikka itse moraalinen kysymys ei siitä mihinkään muutu, eikä myöskään seurannan suuret puutteet, jotka olivat johdon ja muiden tarkastusten leväperäsyyttä, joka olikin koko jutun tärkein pointti. Valta turmelee ja tilaisuus tekee varkaan.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #25

Silti, jos Helsingin kaupungin johto on laiskaa, leväperäistä ja välinpitämätöntä veronmaksajien rahoista, niin ei siitä voida vetää johtopäätöstä, että myös valtio olisi.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #28

Täytyy myöntää, että olen nyt vähän lohduton ja ajattelen, että josko tämäkin on nykyään maan tapa kaikkialla, missä kontrolli ei ole tarkkaa ja asianmukaista.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #31

Totta kai on myös valtion virkajohtajia, joille takapuolen paino asettaa haasteen reisilihasten ja lonkankoukistajien ponnistusvoimalle.

Mutta toistan itseäni: on epäreilua vetää johtopäätöstä, että jos Hgin kaupungin virkamies jää kiinni kavalluksesta, niin siitä seuraa, että tekeehän ne valtion virkamiehetkin.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #32

Ei tietenkään pitäisi yleistää, mutta kun tänään samasta aiheesta kirjoitti Helsingin Sanomat paljon tarkemmin tiedoin, kuin mitä minulla oli. Niin kyllä jo tuon Suoniemen ympärillä pyörinyt saman mielinen joukko vaikuttaa niin isolta, että herää epäilys, että meillä ylipäätään tarkastukset ovat muuallakin turhan leväperäisiä... Epäreilua vai realismia?

Se, jos mikä mahdollistaa myös isojen organisaatioiden väärinkäytökset. Jospa tuo onkin nykyään suomalaisten tapa toimia muuallakin kuin vain "hyvienveljienkerhossa"?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #16
Käyttäjän suvituuli952 kuva
Juha Lehtinen

Aika sekavaa uutisointi on.

Voihan olla, että nyt mainitut summat pitävät paikkansa. Mutta ainakin aikaväli on venynyt mainitsemastasi vv. 2006-2016, Se selittänee osan.

Tärkeämpi lienee - en ole tarkkaan tutkinut mutta näin veikkaan - se, että kun puhutaan 9 miljoonasta eurosta, viitataan tutkittavien kauppojen loppusummaan, eikä rikoksella saatuun hyötyyn.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Olen samaa mieltä kuin sinäkin ja siksi laitoin tuon kysymysmerkinkin mukaan. Jäi epäselväksi koskeeko tuo isompi summa jotain uutta löydettyä lisätilausta, vai kokonaissummaa. Sinänsä uskomatonta, että tässäkin on tapahtunut jälleenmyyntiä...ja missä ja ketkä olivat ostajia? Tavaraa on ainakin liikkunut ja paljon. Ei ihan helposti salassa pidettäviä määriä, luulisin? Perästä kuulunee.

Eero Mattila

Tää on taas tätä Talvivaaraa... Maksettuja laskuntarkastajia on taas ollut, mutta kun virkamiestyössä ei ole mitään vastuuta niin aina vaan veronmaksaja joutuu maksamaan laskun.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

En kyllä ymmärrä, miten tämä liittyy Talvivaaraan?

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Varmaankin kyseessä on yksittäistapaus, joka on ostanut itselleen 22500 kappaletta 400 euron arvoisia kannettavia tietokoneita. Työkaveritkaan eivät ole ihmetelleet mitään, koska ainahan niitä läppäreitä kotiin viedään, jotta voi tehdä ylitöitä.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Heh, heh, mutta kummasti seuraavana päivänä pitää viedä taas uusi läppäri kotiin ja vanha unohtuu jälleen kerran komeroon:)

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Kyseinen herra teki kaikki yksin. Muita ei ole osallisena...

Siellä nyt väsätään sopimusta tuomion suhteen, ko. kaveri kun voisi käräyttää varmaan aika määrän muitakin. Pari tyyppiä todetaan syyllisiksi ja lopuilla "ei ollut syytä olettaa, että mitään väärää oli tapahtumassa".

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Luin tässä samalla uutisia katsellessani suuresti arvostamani Erno Paasilinnan kirjaa "Maailman sanoja ja tekoja" (vuodelta 1986) "Jos sinä ajattelisit, muuttaisit maailman. Ja itsesi. Mutta itseäsihän sinä et muuta. Etkä siis maailmaa. Kyllä olet tyhmä"

Yksinkertaisia ja tehokkaita sivalluksia juuri meistä:

"- Menet kaikille opettamaan oikeutta mutta itse et opi mitään.

- Minä kasvattaisin helpommin sian maisteriksi kuin sinut ihmiseksi, niin mahdoton olet.

- Rakenteesi on yhtä yksinkertainen kuin lapamadolla. Sillä on suu ja suoli. Se ahmii niin paljon kuin ikinä kykenee, järjettömiin asti. Sillä ei ole aivoja.""

Voitko tämän enää tämän selkeämmin ilmaista? :)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Nykyinen kunnallinen byrokratia on sellaista sekasotkua, ettei kukaan tiedä kuka on vastuussa mistäkin. Valvontaa ei todellakaan ole.
Yksityisiä firmoja joille kunnalliset toiminnat on ulkoistettu kukaan ei valvo. Esimerkiksi metsänhoitaja voi väittää parhaimmat tukkipuut lahoiksi ja kääriä rahat omaan taskuunsa.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Argeologisia kaivauksia tiedossa, jos kaveri asuu omakotitalossa. Tai kesämökillä. 9 miljoonan edestä tavaraa on monta täysperällistä rekkaa piripintaan lastattuna. Ei voi olla yhden miehen show, ei ikinä. Onkohan valtakunnansyyttäjänkin veli käynyt ostoksilla basaarissa tyyliin OVH - 66%?

ps Taas tulee mieleen paskalait, mummonmökit .. kauas pilvet karkaavat.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Ehkäpä nyt täytyy vain kaivaa paljon syvemmältä, sillä lähihistoriastakin on varmaankin jotain otettu opiksi.

Ehkä kannattaisi kaivauksia lisätä myöskin vanhempien ja lasten mökkipihoille? Onneksi maatkin ovat jo melkoisen sulana, ettei poliisien tarvitse liikaa voimiaan käyttää.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Espoossahan oli sama tilanne. Tietokoneita oli kadonnut kymmenientuhansien
arvosta. En tiedä, onko jo selvinnyt, mihin tietokoneet joutuivat.

Jotenkin tulee mieleen, että julkisista laitoksista syntyy mielikuva siitä, että valvonta on heikkoa, jos ollenkaan.

Tekeekö tilaisuus varkaan?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Kiitos muistutuksesta Mirjami. Niinhän se olikin, että meillä Espoossa oli myöskin hämmentävä tilanne ja asiaa päiviteltiin viime syksynä, mutta en muista jatkoa? Taidettiin painaa villaisella, jotta kansalaiset eivät liikaa hermostuisi.

Pitäisi varmaankin perustaa taas uusi puolueeton tutkimusvirasto kaikille virastojen epämääräisille hävikeille ja petoksille... Ja tutkijoille palkka määräytyisi vain tulosten mukaan. Se olisi ainoa keino saada tarkka selvitys miten laskutukset ja kirjanpidot täsmäävät tehtyihin ostoksiin. Tämän mukaan palkka voisi nousta suorastaan huimiin summiin ja laskentaekonomeille riittäisi tunkua hyväpalkkaiseen työhön. :)

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Kiitos Kalevi, asia selvisi, mutta teki minut espoolaisen lähinnä surulliseksi. Nähtävästi Hyvät veljet täälläkin vain katsovat toistensa väärinkäytöksiä läpi sormiensa ja vastuulliset tekijät pääsevät jatkossakin rötöstelemään rauhassa. Eipä paljoa innosta vaaliuurnille meno.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Yksi löytyi Jyrki Kasvin komerosta.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Oletko Harri ihan tosissasi? Varmaankin unohtui työhuoneen komeroon:)

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #27

Jyrki Kasvi ei ole, eikä ole ollut ministeri - Luojalle kiitos!

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #29

Kaija, ehdit juuri korjata virheellisen väittämäsi, kun olin kirjoittamassa oikaisua siihen.

Sulla vaan menee suloisesti kunnallispolitiikka ja valtion asiat sekaisin.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #30

Ei toimintatavoissa välttämättä suurta eroa ole.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän PerttiAaltonen kuva
Pertti Aaltonen

Julkisella puolella ei ole kunnollista johtoa. Sama se on näissä Sote-palveluissa.

Tässä Helsingin opetusviraston tapauksessa pitäisi kyllä kaikille linjassa oleville antaa lopputilit, alkaen apulaiskaupunginjohtaja Viljasesta.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Pertti, tuosta ehdotuksestasi olen samaa mieltä. Näin löperöä johtamista ei saisi olla missään virastossa vuosikausia. Eikä nähtävästi myöskään kukaan muista työntekijöistä ole hitustakaan seurannut kuinka paljon kouluille annetaan tietokoneita ja muita sovittuja välineitä kuluja vastaavia määriä. Ei luulisi senkään olevan mitään rakettitiedettä.

Ei myöskään kenenkään luulisi pystyvän toimimaan yksin näinkin suuressa asiassa, jossa on vielä kysymys koulutukseen tarvittavista välineistä, joita ymmärtääksen oli kouluille luvattu. Eikö kukaan edes sanonut ihmetyksiään ääneen, kun tavaraa tuli ja häipyi sanan tien jonnekin?

Toivon mukaan ei käy samoin kuin Aarnion kohdalla, että edelleen myöskin opetusvirasto maksaa vuosikausia palkkaa näille rikollisille, joiden oikeudenkäynti kuluihin jo kuluu miljoonia veronmaksajien rahoja. Jotain rajaa ja oikeudenmukaisuutta pitäisi edes yrittää meilläkin...

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Ihan yksinkertaiset rutiinit estävät valtaosan tällaisista tapauksista. Sääntö numero yksi on, että kukaan ei saa hyväksyä oman tilauksensa laskua, vaan siihen tarvitaan toisenkin henkilön nimi. Ei edes toimitusjohtaja. Tietääkseni valtiolla ja kunnilla ei ole tällaista käytäntöä. Yleensä tilaaja tarkistaa, että lasku vastaa tilausta (asiatarkitus) ja toinen henkilö varmistaa, että tilaus on asiallinen. Tällä menettelyllä pystytään estämään esimerkiksi valelaskut. Jos laskulle ei löydy tilaajaa, niin se on valelasku.

Tämän ohjeen saa ottaa heti käyttöön kaikissa kuntien ja valtion virastoissa, enkä lähetä konsultointilaskua.

Tämä kyseinen tapaus antaa ymmärtää, että yhdelle henkilölle oli keskitetty valta tilata koululaitoksen laitteita. Jos valta olisi ollut koulujen rehtoreilla tilata suoraan sopimustoimittajilta, niin asia olisi ollut kontrollissa. Tämä viittaa ns. päällikkövirastomalliin, jossa liikaa valtaa on keskitetty yhdelle henkilölle. Ja sitä henkilöä ei valvo kukaan.

Näinhän kävi esimerkiksi Destiassa, että toimitusjohtaja teki satojentuhansien eurojen konsulttisopimuksia kaveriltaan. Destian hallitus ei ollut tehtäviensä tasalla. Helsingin kaupungin tapauksessa voidaan sanoa, että siinä organisaatiossa hommat ei ole hallinnassa.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Niinpä, luulisikin näillä yksinkertaisilla ohjeilla pystyttävän estämään väärinkäytökset, mutta se edellyttää myöskin tinkimätöntä sääntöjen noudattamista. Sitähän ei tässä tapauksessa kuulemma ole noudatettu, mitä ne nyt sitten ovatkin olleet. Toivottavasti sinun ohjeesi menevät kuitenkin perille ja niitä myöskin alettaisiin vaatia ja vielä jopa noudattaakin:)

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Olen joskus tehnyt yksityisellä puolella sisäisen tarkastuksen töitä. Ihmettelen vain sitä, että julkisella puolella ei ole joko vähäisintäkään ammattitaitoa tai sitten tarkastajat ovat korruptoituneita. Mitäköhän haisevasta pesästä oikein paljastuukaan, mikäli selvitykset tehdään kunnolla?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Sehän tässä ihan ensimmäiseksi tuli mieleen, kun asiasta aikanaan lehdissä kirjoitettiin. Korruptio tai sitten vain yksinkertaisesti laiskuus tehdä työnsä kunnolla... Ammattitaidottomuudesta tuskin on näin isossa organisaatiossa edes kyse?

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Julkisella puolella ongelmana ovat poliittiset sidonnaisuudet. Oman puolueen tai sen liittolaisten ja sidosryhmien tekemisiä katsotaan sormien lävitse.

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Jollain tavalla valaiseva uutinen vuodelta 2007:

Helsingin opetusviraston tietohallintopäällikkö Hannu Suoniemi sanoo, että Pctv:n avulla voidaan hyödyntää opetusviraston olemassa olevaa kuiturunkoverkkoa ilman uusia investointeja tai ylläpitokustannuksia. Suoniemi uskoo Pctv:n maksavan itsensä nopeasti takaisin.

Wisu mies...

Lähde:
http://www.tivi.fi/Uutiset/2007-03-30/Ei-digibokse...

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Kiitos Ilmari. Tuohan oli suorastaan loistava ehdotus Hannu Suoniemeltä ja sehän oikeastaan kumoaa kaikki syytteet, kun ei niitä muita laitteita olisi edes tarvittukaan:) Todella fiksu mies. Se mikä ihmetytti tässä eniten, oli tuo julkilausuman vuosiluku 2007. Näin sitä pitää... viisas mies, joka vähättelee rikoksensakin jo etukäteen....

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Tänään Helsingin Sanomat on kirjoittanut samasta jutusta koko sivun jutun, josta myöskin varmistuu, että tuo 9-miljoonan euron lasti on mennyt kaikki Hannu Suoniemen omaan taskuun, tai jaettuna myöskin kanssarikollisille. Apurit ovat myyneet koneet sitten suoraan eteenpäin yksityisille henkilöille. Ostajia onkin riittänyt hämmästyttävän paljon pimeille koneille?

Rikokset tapahtuivat vuodesta 2006- vuoteen 2016, jolloin Suoniemi siirrettiin toiseen tehtäviin. Suoniemen esimiehet tuolta ajalta ovat lähteneet opetusvirastosta ja johtaja Rauno Jarnila jäi eläkkeelle. Marraskuussa 2016 alettiin vasta asiaa tutkia ainakin Hesarin mukaan.
Tämä tieto "puhdistanee" osaksi myöskin uuden opetustoimen johtajan Liisa Pohjolaisen osallisuuden, koska hän aloitti työnsä vuoden 2016 huhtikuussa.

Suoniemen lähimpänä esimiehenä toimi kehittämisjohtaja. Eikä kumpikaan heistä enää ole viraston palveluksessa. Rikoshyöty on ollut noin miljoona euroa vuodessa, joten ei voi kuin edelleen ihmetellä tarkastusten olemattomuutta. Kaikki selitykset ontuvat myöskin pahasti, mutta näinhän se usein menee...osallisia on liian paljon ja kaikki puolustavat omaa nahkaansa.

Opetusvirasto käynnisti Suoniemen rikosepäilyt, kun hänen tilalleen nimitettiin toinen työntekijä. Olisikohan tämä meno saanut jatkua vielä pitkäänkin ilman kenenkään heräämistä siihen, että jotain on pielessä?

Kaupungin tarkastusjohtaja Pirjo Hakanpää sanoo, että sisäinen valvonta on virastojen johdon vastuulla ja siinä keskitytään vain isoihin hankintoihin ja investointeihin. - - Olisikohan nyt syytä laskea monta pienempää hankintaa yhteen ja katsoa miten suuri summa niistä lyhyessäkin ajassa kertyy??

Viitaten aikaisempaan saamaani kommenttiin "herravihasta", niin näyttää Hesarikin siihen syyllistyvän, eikä vain tämän blogin kommentoijat. :)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset