zzz333

Lenita-Rautarouva, rohkea ja räväkkä nainen parhaasta päästä!

  • Suoraan tv:stä kuvattu tänään.
    Suoraan tv:stä kuvattu tänään.
  • Onnittelut rohkealle "Ketulle":)
    Onnittelut rohkealle "Ketulle":)

Katsoin juuri hetki sitten tv-ykköseltä Lenita Airiston haastattelun ja olen suorastaan ylpeä, kun saan kuulua samaan sukupuoleen tämän älykkään, suorasanaisen, ahkeran ja etevän naisen kanssa. 

Lenitasta on tullut vuosikymmenien aikana varsinainen suomalainen  legenda, mutta myöskin ärsyttävä ja kateutta herättävä persoona, niin kauneudellaan, kuin myös äänekkäällä suorasanaisuudellaan. Pelottavakin, näin olen kuullut. 

Ohjelmaa kuunnellessani voisin antaa myöskin täydet pisteet haastattelijalle, joka antoi Lenitan rauhassa puhua, eikä keskeyttänyt tätä voimakasta ja ihailtavan selväsanaista naista kertaakaan.

Jospa meillä olisi Lenitan kaltaisia tehopakkauksia enemmän, niin tuskin edes olisimme tässä taloudellisessa tilanteessa, kuin mitä me nyt olemme. Tumput suorana, vaikka meidän pitäisi olla tekemässä rohkeasti fyrkkaa maailmalla, kuten tämä tehopakkaus antoi  ohjelmassaan ymmärtää. 

Eloisa, mutta myöskin huumorintajuinen nainen, joka edelleen pilke silmäkulmassa puhuu asiaa ja välillä jopa sen vierestä, mutta aina kiinnostavasti.  Sitä oli todella  hieno katsella ja kuunnella.  Kuinka moni tämän ikäinen nainen pystyisi samaan.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

15Suosittele

15 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kaijan kuva on lähes Lenitan näköinen, paitsi hiukan kauniimpi vielä.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Tuo oli muuten hienosti sanottu Ari! (Näin Lenitakin olisi tähän suurenmoiseen kohteliaisuuteen vastannut) Luulen ainakin?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Mietin hetken, että pitäisikö tämä blogi laittaa Vapaavuoroon, mutta hetken tuumittuani, katsoin Lenitan ansaitsevan ehdottomasti tämän pääkanavan:)

Tapasimme kerran Lenitan kauan aikaa sitten Helsingin Sanomien varsinaisen tähtitoimittaja Mirja Sassin vappukutsuilla.

Muistan kuinka mieheni meni puhumaan Lenitan kanssa ja kertoi hänelle, että he olivat tanssineet joskus yhdessä Polilla. Nokkelana tyttönä Lenita oli heti vastannut, etten siellä minä ollut, vaan vanhempi sisareni.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Olen vain kerran nähnyt Lenita Airiston livenä; - hänen kotiovellaan;)

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Hienona miehenä et sitten halua paljastaa enempää:)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #5
Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Ne jotka eivät itse katsoneet ohjelmaa, niin toisen kuvani alla oleva maininta "Kettu" saa selityksen Lenitan omasta vertauksesta, että hän on tuo kettu, eikä siili.

"Ikiaikainen inhimillinen mysteeri kuuluu näin: ”Mistä tiedän, mitä minun pitää tehdä?” Isaiah Berlin esittää esseessään ”The Hedgehog and the Fox”, että ihmisiä on kahdenlaisia. On siilejä, ja on kettuja. Jaottelu perustuu kreikkalaisrunoilija Arkhilokhoksen toteamaan: ”Kettu tietää monia asioita. Siili tietää yhden ison asian.”

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Kuinka moni tämän ikäinen nainen pystyisi samaan."

No ainakin häntä kymmenen vuotta iäkkäämpi Aira Samulin.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Aira iäkkäpänä pystyy, mutta moni nuorempi ei kokemattomuuttaan pysty.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Miten tähän vastaisi, ettei yhtään vähättelisi loistavan Airan elämänuraa, mutta ei hän sentään Lenitalle pärjää. Aira korostaa enemmän pehmeitä arvoja, kun taas Lenitalla on tuo rautainen tahto ja äly potkia koko Suomea eteenpäin taas vähän toisella tavalla.

Kumpiakin naistyyppejä kuitenkin tarvitaan kulkemaan eturintamassa ja myöskin esimerkeiksi meille vähän liian nynneröille ja epävarmoille naisille.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Molemmilla on ulosanti ja puhetaito yhtä hyvä, samoin ajatuksen juoksun vireys.

Uskon kyllä, että Lenitan haastattelu hänen 90-vuotispäivänään tulee olemaan yhtä tasokas kuin tämänpäiväinenkin.

Käyttäjän lassinpalsta kuva
Lauri Turpeinen

Olipa hieno haastattelu, selvää tekstiä
Hyvä että joku vielä arvostaa työn tekemistä.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Kaikkeen sitä Lenita onkin ehtinyt ja pystynyt! Tämän alla olevan jutun kopioin hänen omilta sivuiltaan, joihin nyt ensi kertaa tutustuin. Häneen pätee hyvin tuo suomalalainen vanha sananlasku, "rohkea rokan syö". Tätä samaa rohkeutta ja eteenpäin rohkeasti puskemista tarvittaisiin meillä kipeästi tänäänkin. Niin, ja vielä tuota Lenitan kuuluttamaa yhteishenkeä, joka tuntuu olevan välillä nykyään meiltä ihan hukassa.

"Suomi Neidon Syntymäpäivät. Talkoo Gaala, nollabudjetilla. Työnilolla irti lamasta! Kahden ja puolen tunnin suora lähetys YLE TV1 ja TV2 -kanavilla.
Mediamyrskyt yleisöosastoilla huipentuivat vuonna 1992 kun YLE esitti kahden ja puolentunnin pituisena suorana lähetyksenä TV1 ja TV2 -kanavillaan Lenita Airiston nollabudjetilla tuottaman SUOMI-NEIDON SYNTYMÄPÄIVÄT TALKOO-GAALAN, jonka suojelijana oli Tasavallan presidentin puoliso, rouva Tellervo Koivisto.
TALKOO-GAALA, yhteishengen ja yrittämishalun lujittamiseksi, oli karnevaalihenkinen tilaisuus, jolla kuitenkin oli vakava tarkoitus lujittaa suomalaista yhteishenkeä ja yrittämishalua. ”Suomessahan on kaikkea: raaka-aineita, tietotaitoa, ammattitaitoisia ihmisiä ja yritteliäisyyttä. Lopetetaan valittelu ja peukaloiden pyörittely ja ruvetaan töihin”, Lenita Airisto julisti."

Käyttäjän eerojalkanen kuva
Mari Yritys

Kiitos ohjelmavinkistä. Upea haastattelu, upea nainen!

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Lenita puhui hyvin, asiaa. Ihan unohdin, että hän on nainen.
Lisään; Kaijalla ja Lenitalla sama kampaaja?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Heh, hauskasti sanottu Jarmo. Ei meillä ole samaa kampaajaa, kun Lenita ja minä olemme vain tämmöisiä täysin luomunaisia, jotka eivät ulkonäköään koskaan mitenkään parantele:)

---

Löysin vielä todella hyvät ja hauskatkin kuvaukset Lenitan ansioista, jotka pitää saada vielä tähän mukaan:

Lenita Airiston kirjojen ydinviesteinä ovat yrittäjyys, naisten oikeudet, väestön ikärakenteiden muutokset ja globaalitalouden hyödyntäminen.

Ote Juha Nummisen kirjoittamasta kirjan esittelystä pieniä otteita, joita ei kenenkään kirjailijan tarvitsisi hävetä.

"Minua ei pidetä piilossa eikä pimennossa. Minähän loistan kuin lamppu. Tulen aina pääovesta. "Lähikuvassa Lenita Airisto" on hänen 34. kirjansa.

Kaunis, elegantti ja sumeilematon ? Kokeneen toimittajan intiimissä muotokuvassa Lenitasta paljastuu myös arvaamattomampia puolia.
Tietokirjailija, TV-persoona, kansainvälisessä liike-elämässä menestynyt yrittäjä, aikoinaan myös Suomen Neito, ja tähtimalli, joka ”tekee työtä ja elää kuin mies”. Älykkäiden miesten nainen ja aito feministi. Pesunkestävä porvari. Tätä kaikkea on Lenita Airisto, ja paljon muuta. Lenitan naarasenergian, kuohuvan temperamentin ja läpitunkevan naurun tuntevat kaikki..."

Suomen Peppi
Hauska, vauhdikas, ärsyttävä, kiihottava, rasittava. Juha Nummisen elämänkerta Lenita Airistosta on kohteensa näköinen kirja. --- ”Teen töitä ja elän kuin mies” sanoo Airisto itse. Se lienee totta. Pelkillä räpsyripsillä ja hyvin istuvilla jakkupuvuilla kukaan ei olisi saanut parikymmentä vuotta sitten pystyyn isoa vientishowta Kiinan pyhimpään, Kansojen halliin, Lenita sai.
- Talouselämä, Hanna Säntti

Säihkyvä-älyinen maailmankaunotar? Karviaispensaaksi naamioitunut megafoni? Jo puolikkaan vuosisadan ajan on kansallisomaisuutemme piiriin laskettu Lenita Airisto ja yhä hän närkästyttää, yllättää ja hurmaa ihmisiä.
- Helsingin Sanomat, Veli Pekka Leppänen
"Lenita on yhden naisen bunkkeri, josta lähtee kranaatteja ja ohjuksia tarpeen mukaan."
- Kirjailija Mauno Saari / YLE TV 1 Lukupiiri ohjelmassa

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset