zzz333

Pirkko Saision hieno puheenvuoro tänään HS:ssä.

  • Kiitos Pirkko Saisio!
    Kiitos Pirkko Saisio!
  • Presidentti Mauno Koiviston muistoa kunnioittaen
    Presidentti Mauno Koiviston muistoa kunnioittaen

Pirkko Saisio toivoo lastenlapsilleen keskustelevampaa Suomea, joka myös arvostaa itseään kansakuntana enemmän. " Kahtiajako on yksi Suomen suurimpia ongelmia, on kuin keskusteleminen olisi loppunut kokonaan - jos sillä tarkoitetaan erilaisten mielipiteiden esittämistä, pohdintaa ja analyyttistä keskustelua" Saisio sanoo. 

Kirjailija itse on alkanut epäillä punavihreää kuplaa...  on ihmisiä, joille käsitteiden tarkka määritteleminen tuntuu tärkeämmältä kuin ajatusten vaihto, ja sitten on toinen ryhmä, jolle keskustelu on pelkkää tunnepitoista ryöpsähtelyä.   Saisio on kriittisempi ensimmäistä ryhmää eli määrittelijöitä kohtaan.  Hänestä pitäisi lakata ajattelemasta niin kuin monet suvaitsevaisiksi itsensä mieltävät ihmiset nyt tekevät: että oma maailmankuva on ainoa oikea, että kaikki muulla lailla ajattelevat ovat ikään kuin matkalla sitä kohti ja pääsevät kyllä perille, kunhan saavat tarpeeksi tietoa. 

"Tosiasiassa miljoonat maailmassa, esimerkiksi monet islaminuskoiset, eivät näe modernien, suvaitsevaisten eurooppalaisten maailmankuvassa mitään tavoiteltavaa. Ja silti eri ryhmien pitäisi kyetä keskustelemaan keskenään" Saisio toteaa.   Ihmisten sanoja kuitenkin väännellään,  käännellään ja väritetään sen mukaan, mitä mieltä puhuja on.  "Kyllä meidän pitäisi voida ihan rauhassa keskustella siitä, paljonko työperäistä maahanmuuttoa Suomessa tarvitaan ja paljonko humanitaarista, vaikkei siitä taloudellista tai sosiaalista hyötyä olisikaan." 

Saision  seuraamilla verkkosivuilla ja sosiaalisessa mediassa nämä ulostulot ovat kuitenkin aiheuttaneet pillastumista ja pilkkaa.  Näinhän se täällä Puheenvuorossakin näyttää molevan, kun rasisti - persu huutelut alkavat pienestäkin kritiikistä hyvin helposti ja ásiallinenkin keskustelu ja pohdinta loppuu siihen kuin seinään. 

Pirkko Saision ulostulo oli minulle positiivinen yllätys, kun olen niin usein monessa muussakin asiassa toivonut meidän älymystön mukaan tulemista paljon useammin, kuin mitä  nyt tapahtuu.  Kuten Saisiokin toteaa, niin monet uudet asiat ovat meille tapahtuneet liiankin nopeasti, esimerkiksi maahanmuuton aiheuttamat pelot, jotka aina niin helposti  tulkitaan rasismiksi.  Huoli tulevasta on nyt tullut konkreetiseksi,  ja kun vielä tiedämme, että köyhyyden, sotien ja kuivuuden aiheuttamat valtavat  ihmismassat ovat vielä  lähitulevaisuudessakin lähdössä  kohti eurooppaa. Mitä meillä on vielä edessä, pystymmekö huolehtimaan kaikista, jotta kaaosta ei syntyisi?

"Sen pohtiminen, millainen maailma lapsenlapsia kohtaa, on isoäidin tehtävä" sanoo Saisio kauniisti. 

Saisio vertaa myös tutkimusta, jossa sanottiin itä ja länsisuomalaisen geeniperimä eroavat yhtä paljon toisistaan kuin italialainen ja suomalainen. On tehty jopa johtopäätös, että emme ole kansakunta ollenkaan. Mutta onhan meillä kieli, mytologia, historia ja yhteinen kulttuuripohja. Niiden pitäisi riittää siihen, että arvostamme itseämme myös kansakuntana. Ilman sitä ollaan epävarmoja, kyräillään, pelätään ja hyökätään". 

Saisio myös muistelee, kuinka Sauli Niinistö sai kritiikkiryöpyn niskaansa, kun hän jo 2016 käsitteli uudenvuodenpuheessaan maahanmuuttoa ja vaati Eurooppaan suuntautuvaa kansanvaellusta paremmin hallintaan. 

 Itse mietin tänään kuunnellessani Esko Ahon erinomaisen hyvää haastattelua, joka koski lähinnä hänen muisteluaan eilen edesmenneen Presidentti Mauno Koiviston aikaa ja omaa rooliaan pääministerinä.  Erityisesti jäi mieleeni Ahon toteamus, että silloin olimme yhtä vaikeassa tilanteessa kuin nytkin,  Suomen valtiovelat painoivat päälle ja koska tahansa olisi katastrofi voinut olla edessä, mutta silloin ei ajateltu vain seuraavia vaaleja, vaan toimittiin  niin kuin piti toimia.  - -  Pitkäjänteisesti Suomen parasta ajatellen, joka on ainoa oikea tapa minunkin mielestäni.

Nyt ei tehdä niin, vaan luvataan kaikille kaikkea ja otetaan vain lisää velkaa, josta   me isoäidit emme yhtään tykkää:) -  -  Ainakin, jos tarkoituksena on vain jättää velat tulevien sukupolvien harteille. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (39 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Mummoille suklaata, lapsenlapsille porkkanoita.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Minä kyllä säästäisin mieluiten sen oman suklaanikin lapsenlapsilleni, sillä oletan heidän maailmansa olevan paljon vaikeampi ja myöskin köyhempi kuin meidän maailmamme. Jaettavaa täytyy silloin säännöstellä enemmän ja veroja pitää myöskin maksaa runsaammin, jotta kaikista voidaan pitää huolta.

Vielä pieni lisäys Saisiolta, joka minusta oli hyvä kommentti.

"Kun on tänä keväänä kävellyt Kansallisteatteriin, on Rautatientorilla joutunut ohittamaan kaksi mielenosoittajien leiriä. Yhden pystyttivät helmikuussa tänne tulleet turvapaikanhakijat tukijoineen, protestoidakseen Maahanmuuttoviraston kielteisiä päätöksiä vastaan. Toisessa ovat viime päiviin asti istuneet maahanmuuttoa vastustavat Suomi Ensin-yhdistyksen kannattajat.
Leirit ovat yksi konkreettinen esimerkki siitä, miten Suomessa nykyään toimitaan: eri mieltä olevat kyyristyvät tahoilleen, yrittämättä kommunikoida".

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Päivän iltapäivälehdessä sivulla 5 en näe miestä enkä naista. Näen elämää kokeneen taiteilijan silmineni arvokkaan ihmisen.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Minulla ei ole käsissäni nyt iltapäivälehteä, mutta varmaankin tarkoitat juuri Pirkko Saisiota... Näiden viisaiden ja elämää laajalti kokeineiden ihmisten haastatteluja pitäisi nähdä paljon enemmän. En tainnut mainita tämän HS:n hyvän toimittajan nimeä, joka oli Suvi Ahola. Pidän häntä myös yhtenä parhaana toimittajana Hesarissa.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Tämän olen huomannut itsekin!
Jos puhut pikkuisenkin maahanmuuton rajoittamisesta, olet minimissään Hitler.. Et voi edes aloittaa asiasta puhumista, kun olet Hitler ja vaikka mitä.. Ja sinut sivutetaan sillä..

Ei mikään ihme koska muutakaan ei (anteeksi nimitys) suvakki voi asialle, koska hän tietää että "Hitler"* on oikeassa.. Eikä heillä ole mitään vastaan sanomista

*Siis tämä henk. joka ehdottaa tiukennuksia ja muutenkin yrittää avata keskustelua.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Näinhän tuo on, ja se on minua aina suunnattomasti harmittanut, Tiedän myös monia fiksuja kansalaisia, jotka eivät viitsi juuri siksi ottaa mitenkään osaa tähän maahanmuutto keskusteluun, kun pitävät sitä tyyliltään vain ala-arvoisena nimittelynä. Asiallinen pohdinta, eri vaihtoehdoista ei vain kaikille sovi.

Jore Puusa

Muistakaapa kuitenkin, että HS juttu ei ole Saision itsensä kirjoittama itsestään. Se on toimittajan näkemys siitä mitä hän Saision kanssa keskusteli.
Ihmiset usein käsittävät jonkinlaiseksi absoluuttiseksi totuudeksi haastateltavan sanoista - siinä mitä lehdessä on ymmärtämättä - että lehtijuttu on vain näkemys aiheesta. Moni haastateltava ei tunnista koko jutusta itseään. Kokonaan toinen asia on uutisjuttu.
-
US:n maahanmuuttovastaiselle - vihapuhetta ja henkilökohtaisia hyökkäyksiä nimellä vilejelevälle enemmistöporukalle on mannaa se - miten toimittaja esittää Saision sanoneen.
-
"Ei mikään ihme koska muutakaan ei (anteeksi nimitys) suvakki voi asialle, koska hän tietää että "Hitler"* on oikeassa"
-
Minä en usko rasistien olevan ihmisvihassaan oikeassa- kun luen rajatkiinni liikkeen esiintuloja tai HallaAhon tekstejä tai Hommaforum vihaa. Kannattaaa arvioida rinnakkain rasistien ja suvaitsevaisten ryhmiä. Jos jostain tappouhkauksia ja solvausta tulee - se tulee nimenomaan rasistien leiristä ja hyvin huonolla Suomem kielellä. Yleensäkään en usko erillaisuuden pelkoon ja epäinhimillisyyteen arvomaailmansa perustavien ulostulojen olevan oikeassa.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Eli sinä haluat edelleen jatkaa tätä vihapuhetta, joka ei taas minulle oikein luonnistu. Saanen huomauttaa, että en lue muita mielipideosastoja kuin Hesarin, Kauppalehden ja tietysti tämän Usarin, joka on lähes vapaa vihapuheesta...mitä teitä nyt muutamia aktiivisia on, mutta onneksi suhteellisen vähän.

Näitä tappouhkauksia ym. ala-arvoista juttua suoltavia pidän vain joidenkin marginaalin kuuluvien ja vaikeuksissa elävien juttuina, jotka purkavat vain omaa pahaa oloaan muille. Lähinnä heitä pitäisi kai sääliä? - Samoin heitä, jotka vielä levittävät niitä eteenpäin, jottei kukaan näistä tuotoksista vain jäisi ilman...

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Saisio sen hienosti sanoo, että vaikeaa on keskutella kun välittömästi leimakirveet heilahtaa Hitleriin ja rasisteihin. Tuo edellä oleva kommentti osoittaa juuri sen, että vaikeaa on mitään puhua, kun heti on rasisti, jos arvostelee edes hiukan turvapaikkapolitiikkaa ja sitä, että on eri mieltä jostain.

Nyt sitten vedetään tämäkin Saision puheenvuoro muka siihen, että toimittaja puhuu, ei Saisio. Lapsellista höpötystä tuokin.

Turvapaikan tarvitsijat tottakai paikan saavat, mutta ei se ole mikään vale, että niitäkin on, jotka eivät oikeasti paikkaa tarvitse.

Tämäkin kommentoija, joka pelkää, että hänen nimeään näissä teksteissä näkyy, on sitä mieltä, että kaikki, jotka jotain negatiivista turvapaikanhakijoista tai koko prosessista sanoo, on heti rasisti.

Keskusteleppa siinä sitten.

Höyrypäitä on varmaan enemmän rajat kiinni porukoissa, ja sieltä sitä kuraa tulee paljon, mutta ei kaikki siihen porukkaan kuulu, vaikka asioista kriittisesti puhuukin.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #9

Katselen tässä viimeviikolla ilmestyneen Sternin koko aukeaman kokoista kuvaa, jossa on pienessä ja ahtaassa Libyasta tulleessa kumiveneessä 134 vahvan näköistä tummaa miestä. Hiljakkoin kuoli samaisella merimatkalla 97 miestä. Ilmat ovat olleet huonot, mutta ei tarvitse enää kauaa odottaa kun tie Afrikasta on jälleen huomattavasti parempi kuin nyt. Samaa reittiä on käyttänyt vuonna 2017 noin 33 000 Eurooppaan jo päässyttä tulijaa. Entä tulevana kesänä?

Minun kauhukuvani on se, että meille tulee niin paljon väkeä, lähinnä nuorehkoja miehiä, jotka ovat myös muiden maiden kokemusten mukaan niitä kaikkein haastavampia ihmisiä. Ei niin, etteivätkö he olisi ihan yhtä hyviä tai huonoja ihmisiä kuin kuka tahansa meistä. Rasisti en ole koskaan ollut, hyviä ystäviä ja opiskelukavereita on ollut niin Sudanista kuin Libyastakin. Lähisukulainen taas oli Intiasta ja itkin suruissani, kun hän lähti taas takaisin Amerikkaan. Kaikki he olivat upeita ja fiksuja ihmisiä.

Mutta ajatus ja pelko isoäitinä on se, että heitä tulee niin paljon kerralla, ettemme voi tarjota riittävästi kunnon asuntoa, ruokaa, emmekä hyvää kotouttamista koulutuksen lisäksi. Saksa, joka on paljon väkirikkaampi ja vauraampi maa kuin me, on jo lähes miljoonan tulijansa kanssa ollut ongelmissa ja lisää tulee varmasti vieläkin. Kansa kapinoi..

Auttamishalua ei puutu, mutta resurssit ovat kuitenkin kaikilla rajalliset. Meille tuli viime sodan jälkeen noin 400 000 pakolaista Karjalasta ja heidän asuttamisensakaan ei aina sujunut toivotulla tavalla. Monet joutuivat ottamaan koteihinsa vieraita, vaikka olivathan he sentään omaa väkeä, mutta entä jos he olisivat kaukaa Afrikasta?

Yhteistä kieltä ei olisi, eikä yhteisiä kulttuurisia tapoja. Ovatko suomalaiset ilman rajoituksia ottamassa kaikki, jotka ovellemme kolkuttavat? Jos ovat, niin pitäisi myöskin osata luopua paljosta siitä mitä meillä nyt on, elintasosta, tilasta ja myöskin turvallisuudesta.

Meillä on paljonkin hyviä esimerkkejä, kun meille tuli muistaakseni kymmeniä tuhansia pakolaisia Vietnamista ja Kiinasta. He sopeutuivat hyvin meidän maahamme, ihan niin kuin virolaiset ja venäläisetkin. Tuntuu, että nyt nämä uudet tulijajoukot odottavat jotain paljon enemmän, parempaa elintasoa ja kulutushyödykkeitä, joita meillä kantaväestölläkin on.

Tyytymättömyys siitä, kun ei toiveet vastaa unelmia on monelle käsin kosketeltava ongelma. Siitä syntyy monille turhautuminen ja rikollisuus tulee sen myötä todennäköisesti myöskin kasvamaan, näin itse ainakin pelkään. Minun elinaikanani tätä tuskin vielä ehtii tapahtua täysillä voimillaan, mutta entä kun lastenlapseni ovat aikuisia? Mikä on silloin heidän Suomensa? Onko se kaunis muisto vain rauhallisesta tasa-arvoisesta Suomesta, jossa kaikista pidettiin huolta.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Etkö lainkaan koe itse nyt syyllistyväsi nimittelyyn, vihaisuuteen, kärsjistämiseen, tahalliseen väärintulkintaan ja tarttumisen vain yhteen näkökulmaan ?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #12

Se on itse vaikea sanoa, mutta en ainakaan muista syyllistyneeni nimittelyyn tai vihaisuuteen ja tahallisen väärintulkinnan kiellän myös ehdottomasti. Kärjistäminen taitaa olla tavallinen reaktioni, kun joku asia harmittaa.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin Vastaus kommenttiin #15

Tarkoitin vastaustasi tuolle Jore Puusalle , hänen kommenttiinsa numero 5.

Jore Puusa Vastaus kommenttiin #12

Minä olen kolme vuotta nähnyt -mitä rasistien viha saa aikaan Suomessa, enkä enää anna milliäkään periksi. Olen totaalin vakuuttunut - että jokaisen maahanmuuttokriittisen takana on rasisti, vaikka sitten miten huoliteltu.
Aloitin 3 vuotta sitten aiheesta kirjoittamisen kun Janitskin varasti tuttuni 7v. tyttären kuvan lapsiprostituutiojuttuun MV lehteen. Tyttöä alettiin huudella huoraksi koulussa ja kiusaaminen meni siihen - että hän joutui terapiaan ja vaihtamaan koulua kolme kertaa.

Maahanmuuttokriittisten sananparret suvakkihuorista alkaen ovat nyt käytössä kouluissa - joissa murretaan heikoimpia suomalaisten rasistien kehittämillä sloganeilla.

Kirjoitettuani nyt noin 3 vuotta rasistien copyrightrikkomuksista olen saanut lähes 50 tappouhkausta.
Minusta on tehty solvaussivuja webiin koska olen ainoa lehtikuvaaja joka uskaltaa nousta maahanmuuttokriitisiä vastaan...
Työtäni ostaville on kerrottu mailissa - että olen väkivaltainen sekakäyttäjä joka terrorisoi Keravaa :-)
Työni ovat rasistien kampanjoiden takia miltei lopussa.
Kun olen mennyt syvemmälle - olen kuullut miten rasistit ovat tuhoneet ihmisiä kaikkialla suomessa.
On itsemurhia ym... masennukseen romahtaneita- jotka ovat nousseet vastaan maahanmuuttokriittisiä rasisteja ja tuhoutuneet.

Vihaan ja pahoihin tekoihin ei voi vastata kääntämällä toinen poski - vaan nämä ihmiset pitää saada vastuuseen siitä - miten hajoittavat yhteiskuntaamme ja heitä mielistelevien pitää saada kuulla sitä samaa mitä he hiukan ---enemmän kieliopillisesti oikein kirjoitettuna syöttävät. Samaa rasismia se on vaikka puuteroitua.
Olen sotakuvaaja ja kuvannut kymmeniä vuosia tappamista siellä -mistä nämä onnettomat pakenevat.
-
Tilanne suomessa on kammottava.
Olin Otanmäessä lokakuussa ja se viha oli niin hirveää - että moni toimittaja lähti pakoon paikalta. minua tönittiin ja uhattiin tappaa ja näytettiin puukkoa.
On helppo kirjoittaa täällä US:ssa liirumlaarumia, menkää katsomaan itse.

Tässä linkki rasismiavastaan blogiini joka on vain yksi teoista..
http://rasismiavastaan.blogspot.fi/

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #24

Jore, "Olen totaalin vakuuttunut - että jokaisen maahanmuuttokriittisen takana on rasisti, vaikka sitten miten huoliteltu."

Rauhaa hyvä ystävä, nyt olet juuri sitä toista ääripäätä, joka ei edes halua keskustella ja ymmärtää. Näillä eväillä Suomi vain jakautuu entistä enemmän ja kohta on täysi rähinä päällä, kuten niin monissa muissa maissa on jo saatu siitäkin viitteitä.

Sternin viime vuoden numerossa oli todella ikävä kuvaus Pariisin yhdestä isosta lähiöstä, missä artikkelin mukaan eivät edes maahanmuuttajanaiset naiset itse uskalla liikkua yksin alueella , ei edes päivisin. Kuvakin oli parvekkeelta, jossa tumma nuori nainen katsoo alas kaupunginosan kadulle.. Tätä viha ja kotouttamisen puutteet aiheuttavat, ja samaa virhettä toivon mukaan me emme koskaan tee.

Resurssimme pitää etukäteen pystyä ennakoimaan tarpeeksi hyvin ja kaikkien on katsottava samaan suuntaan... "lintukoto" emme ole, emmekä tule, mutta toivon mukaan keskusteleva ja turvallinen maa edelleenkin.

Jore Puusa Vastaus kommenttiin #26

En todellakaan halua ymmärtää ihmisiä jotka peittävät rasisminsa puuterin, meikin ja hymyn alle.
-
Mene katsomaan.
Mene rasistien räyhäämistä kaysomaan mielenosoitukseen.
mene maaseudun kapakoihin ja jututa rasisteja.
mene ja katso Odineita silmiin ja
men ja puhu DeWitin kanssa torilla.
jne.
Minä olen tehnyt sen ja teen sitä koko ajan.
Jos ei tee sitä - eli mene rintamalle ei ole kompetenssia väittää suomen rasismista mitään.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen Vastaus kommenttiin #28

Ootko ite puhunut DeWitin kanssa? Vai mistä päättelet hänen olevan räyhäävä rasisti?

Aah. Tuolla lukeekin että oot käynyt juttelemassa. Miksi hän on sinusta rasisti? Mitä hän sanoi jotta olet tuota mieltä?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #28

En Jore nyt oikein ymmärrä sinua. Olen käynyt maalla useinkin kuppiloissa kesäisin, mutta en ole kuullut koskaan kenenkään puhuvan rasistisesti yhtään mitään...Toreilla erityisesti ennen vaaleja jututan aina kaikkia puolueeen jäseniä ja samalla tulee juteltua muidenkin ihmisten kanssa, mutta onneksi kohtaan vain ystävällisiä ja mukavia suomalaisia.

Olen ennenkin todennut kuinka minä näistä meidän "junteistakin" tykkään" ja tykkään monista muunkin maalaisista,:). Ehkä sinä liikut vain eri paikoissa kuin minä ja joissa hämäräporukat eniten liikkuvat? Eivät ne minua kiinnosta.

Puuteria toki käytän ja lisään vain iän myötä myöskin enemmän silmämeikkiä, mutta ajatuksiani se ei muuta miksikään:)

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #28

Minusta tuntuu, että lavennat aikalailla rasismi-käsitettä. Voisitko määritellä millainen on suomalainen henkilö, joka ei ole rasisti. Onko esimerkiksi rasismia se, ettei kaikille turvapaikan hakijoille anneta turvapaikkaa?

Kun turvapaikka myönnetään, se kai tarkoittaa myös elatusvelvollisuutta.

Oma esimerkki olisi suotavaa. Vähintään ne, jotka pitävät suurta ääntä MUIDEN suvaitsemattomuudesta voisivat näyttää esimerkkiä sijoittamalla kotiinsa maahanmuuttajia. Montako itse olet sijoittanut?

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Olisiko Puusan kommentti Saision ajatuksista ollut erilainen, jos Saision mielipiteet olisivat hänen mielipiteittensä mukaiset olleet?

Se on pakko myöntää, että haastattelussa haastateltavan sanoma ei juttuun aina sellaisenaan mene. Jos Puusan kommenttia miettii, niin hän antaa haastatteluista ja toimittajista aika epäluotettavan kuvan. Onko niin, että
hänelle mieleinenkin juttu saattaa olla hyvinkin vastoin haastateltavan todellisia sanomisia?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Vaikea tietää, mutta olettaisin Pirkko Saision olevan jo kirjailijana sanoista ja sanamuodoistakin niin tarkka, ettei päästä julkisuuteen mitään haastattelua, jota ei itse ensin tarkistaisi.

Toinen asia onkin se, että olenko minä ymmärtänyt kaiken juuri oikein, niin kuin Saisio ne on tarkoittanut. Juttuhan oli varsin pitkä ja minä vain poimin sieltä asiat, jotka katsoin olevan olennaisia koko asialle ja otsikon huolestuneelle isoäidille.

Samaistuin juuri tuohon Saision pääteemaan, miten meidän lastenlapsillemme tulevaisuudessa käy, jos kaikki milljoonakustannukset mitä maahanmuutosta tulee vuosikausiksi eteenpäin, niin velat jätämme kylmästi vain tuleville sukupolville. Saksalaiset ovat laskeneet, että menee keskimäärin neljä vuotta, ennen kuin maahanmuuttaja pystyy toimimaan omillaan.

Jore Puusa Vastaus kommenttiin #18

ettei päästä julkisuuteen mitään haastattelua, jota ei itse ensin tarkistaisi.
----------
MITÄ IHMETTÄ kirjoitat.
Ei toimittaja anna haastateltavan päättää mitä lehdessä on..ei ikinä.
Mistä maailmasta sinun journalismitietoutesi tulee.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #27

Jore "Ei toimittaja anna haastateltavan päättää mitä lehdessä on..ei ikinä.
Mistä maailmasta sinun journalismitietoutesi tulee."

Laatutoimittajat antavat haastateltavaan mahdollisuuden, jos he sitä haluavat. Monet panevat sen myöskin ehdoksi toimittajalle. Minäkin olen saanut tarkistaa oman haastatteluni muinoin, tosin pienessä lehdessä ja tiedän toki muitakin, joten älä tuomitse toimittajia, luulo ei ole tiedon väärtti.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala Vastaus kommenttiin #27

"27"
Ilmeisesti kirjoittajan mielestä henkilöhaastattelun antajalla ei ole "oikeutta", mahdollisuutta puuttua tilanteeseen, jossa hänen sanomansa on tulkittu aivan väärin.

Näin maalla taitaa sitten olla toimittajilla eri säännöt. Ainakin itselläni on aina tarvittaessa ollut mahdollisuus tarkistaa itseäni koskevat asiat.

Koulutuksessa, jossa olen ollut - kouluttajana 30 vuotta ammattitoimittajana ollut henkilö - kehoitettiin tarvittaessa ennakkoon tarkistamaan itseään koskevia asioita. Varsinkin asiapitoisessa haastattelussa.

Monesti yksi kirjain, iso alkukirjain jne edelleen muuttaa asian aivan toiseksi, mitä haastateltava on tarkoittanut.

Jo siksikin ennakkotarkistus on monessa tapauksessa välttämätön, että tekstin oikaisulla yleensä ei ole mitään merkitystä. Jos sivun haastattelun virheen oikaisu on muutaman rivin asia, ei se virhettä kykene oikaisemaan.

Jore Puusa

Jos Puusan kommenttia miettii, niin hän antaa haastatteluista ja toimittajista aika epäluotettavan kuvan
---------
Nyt et käsittänyt. Lue uudestaan.
Siellä on selvästi että EI KOSKE UUTISIA. Uutisjuttu on aina aivan eri asia kuin kulttuurihaastattelu.
Toimittajalla on kaksi tapaa tehdä ns. haastis.
1. Tehdään nauhoitteesta ns transkriptio, eli kysymys ja vastaus ovat 100% se mitä oli. Niitä vaan ei kukaan jaksa lukea.
2. Sitten on normaali haastis - jossa toimittaja kirjoittaa haastatellun pohjalta jutun.
sitä tehdään oikeistolehdistä vasemmistolehtiin. Sitä kutsuaan journalismiksi.

-
Journalismin idea on että halutessaan lukea oikeistolaista paskaa lukee oikeistolaista lehteä ja halutesaan lukea vasemmistolaista paskaa lukee niitä. On olemaassa bias..juttu on aina BIASED. On ollut aina. Ikuisesti.
Siksi on ihmisen oma kyvyn varassa muodostaa mediaani eli lukea läpi monia lehtiä ja hakea keskialuetta.
Vain torvi väittää että toimittaja valehtelee. Toimittaja tekee sitä --- mitä hänelle maksetaan esim oikeistolehdessä. Amen. Luulin etä Suomessa on koulu -- jossa nämä selitetään. Ei näköjään ole.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Tulipa vielä mieleeni, että arvostaisin kovasti, jos joku näistä tavallisistakin kritiikeistä hermostunut puheenvuorolainen kertoisi missä minun viimeinen kommenttini tekee virheen?

Mikä siinä on pahin kohta, joka ansaitsee rasistin leiman minunkin otsaani. En sitä ihan puremati halua niellä, vaan selitän asian sitten taas uudestaan, josko siitä nyt mitään hyötyä on, niin on taas eri asia:) Yritän kuitenkin. Olisi ainakin merkki siitä, että edes yritetään ymmärtää toisiamme ja keskustella asiasta ystävällisessä hengessä.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Jore on oikeassa, jotkut toimittajat eivät välitä hevon peetä haastateltavan oikeudesta vaatia häntä koskevan jutun sisällön tarkastamiseen. Kun Sipilää koskevassa uutisoinnissa JSN:n kanta ei riittänyt, tarvittiin "ulkopuolinen" selvitys.

Tänään saadaan professori Olli Mäenpään tekemä selvitys toimiko Yle riippumattomasti Sipilä-jutussa.

Jos joku lehti kirjoittaisi esim. että Puusa on heikkotasoinen, juoppo valokuvaaja, olisiko Puusalla mitään mahdollisuutta saada siihen oikaisua?

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Pahoittelen, ettei vastaukseni mennyt siihen kohtaan, johon sen osoitin.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Kuitenkin : on hyvin oireellista, että tässäkin nyt tartutaan vain yhteen aiheeseen, jonka senkin Pirkko otti esiin vain siksi, että halusi ikäänkuin ojentaa kätensä ulos omasta poteroistaan.
Ja tämäkin vielä toimittajan tulkintana.

Ainoa, mikä tässä blogikeskustelussa näyttää kiinnostavan, on " leimaaminen rasistiksi".

Olisiko mitenkään mahdollista, että jotain pientä asenneongelmaa voisi olla tälläkin puolella?
Esim se, että aina ja aina ja aina jankutetaan tästä " rasismileimasta " ?

.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Rasismi tulee kuitenkin aina eniten esille, kun yrittää edes nätisti tuoda julki omia pelkojaan hallitsemattomasta maahanmuutton ryntäyksestä.

Arvostan kovasti, että yleensä tulit esittämään nämäkin mielipiteesi, mutta olisin ollut vielä tyytyväisempi, jos olisit kertonut mikä minun pitkässä selostuksessani on väärin ja tuomittavaa ajattelua. Yrittäisin kovasti ymmärtää mikä on se pahin asia, jossa osoitan olevani juuri tuo rasististesi ajatteleva ihminen, kun en ole kaikkia halukkaita ottamassa avosylin vastaan.

Minusta tuo Kanadan malli on järkevä pienelle ja velkaiselle maalle ja siitä olen myös muistaakseni bloginkin kirjoittanut.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Kirjoitit ilmeisesti pitkää kommenttiasi samaan aikaan kuin minä edellistä vastaustani, joten vastaus tuli väärään kohtaan, vaikka olin merkinnyt sen.

En ottanut kantaa siis siihen enkä mihinkään maahanmuuton / pakolaispolitiikan malleihinkaan.
Ainoastaan siihen, että
1) Pirkon kädenojennus on tulkittu niin, etttä hänestä vikaa on vain " vihervasemmistolaisessa kuplassa".
2 ) keskustelukulttuuri ei voi parantua, ellei myönnä o m a s s a ryhmittymässään/ poterossaan olevan mitään vikaa.
3) eikä se voi parantua sillä, että parannuksen sijaan aletaan toistaa samoja väitteitä, joita aina muulloinkin toistetaan.

Jore Puusa Vastaus kommenttiin #21

keskustelukulttuuri ei voi parantua, ellei myönnä o m a s s a ryhmittymässään/ poterossaan olevan mitään vikaa
------------
Ei pidä myöntää sellaista jota ei ole.
Minun kuplassani ei erimielisiä uhata raiskata, tappaa tai heistä ei levitetä valheellisiä juoruja verkkoon, eikä heidän lapsiensa kimppuun hyökätä somessa - minun kuplassani ei erimielislle anneta nimityksiä kuten suvakkihuora tai mutakuono.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Muistutan vielä, että minä e n sanonut sinun olevan " rasistisesti ajatteleva ihminen".

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #22
Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Mä en oo koskaan oikeen ymmärtäny tätä keskutelua, koska luulen etttä valtaosa Suomalaisista on sitä mieltä, että ihmisiä, jotka turvapaikan tarvitsevat heitä pitää auttaa.

Mutta sitten on se toinen puoli, että varmasti on niitä, jotka eivät sitä tarvitse, ja silti aitä hakevat. Heidät ailloin oikeusasteiden jälkeen palautetaan lähtömaahan.

Suomessa on lait joiden mukaan toimitaan ja korkein hallinto-oikeus viime kädessä asioista päättä. Elämme oikeusvaltiossa ja ainakin minä luotan oikeusviranomaisiin, jotka muuttavat väärät päätökset.

Eli mistä siis on kyse, jos edellämainitusta ollaan yksimielisiä?

Nämä Suomi ensin ääliöt ja muut vihapuheeseen ryhtyvät ovat tietystä säälittäviä, mutta enpä usko, että he ovat Suomalaisten enemmistö, kovaa ääntä pitävät, mutta merkitykseltään pieniä.

Kaikki vihapuhe ja kiusaaminen on tuomittavaa tottakai. Mutta ei se ole vihapuhetta, jos arvostelee maahanmuuttoa ja turvapaikanhakijoiden motiivia.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Petteri "Nämä Suomi ensin ääliöt ja muut vihapuheeseen ryhtyvät ovat tietysti säälittäviä, mutta enpä usko, että he ovat Suomalaisten enemmistö, kovaa ääntä pitävät, mutta merkitykseltään pieniä."

Näin minäkin ajattelen ja ihmettelen aina, miten heille annetaan tässä pelissä kokoonsa nähden liian suuri rooli. Onhan kautta aikojen ollut "kylähulluja" ja muita hyvin marginaaliin asettuvia ryhmiä, mutta ei heidän huuteluistaan pidä syyttää koko Suomea.

Kuten eilen Sauli Niinistökin muistopuheessaan Mauno Koivistolle sanoi, että Suomi on hyvä ja yksi maailman turvallisin maa. Olen samaa mieltä, ja toivon hartaasti, että se on sitä vielä jatkossakin.
- - Silloinkin kun nuo nuo isoäitien lapsenlapsetkin kasvavat, sitä asuttavat ja hoitavat yhtä hyvin kuin menneetkin sukupolvet. Heille on vain annettava siihen mahdollisuus ja pidettävä huoli, ettemme me nykypolvi tee sitä heille kaikkine velkoineen liian raskaaksi.
Hyvää äitienpäivää kaikille ja samoin myöskin isille kaunista päivää.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

Jos joku epäilee, että Pirkko Saisio ei seisoisi artikkelin takana, kannattaa lukea Saision kommentti: https://www.facebook.com/pertti.ronkko/posts/10154...

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Kiitos Ilkka, tuo oli todella mielenkiintoinen linkki. Linkitin sen myös omille kavereilleni.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Tämä tänään Hesarista lukemani juttu sopii blogini kauniiksi, mutta huolestuneeksi lopuksi ja tietopaketiksi. Otsikko oli jo räväkkä:

"Pysykää poissa ja vaurastukaa". Vuoteen 2100 mennessä Afrikan väestö voi kasvaa tätä vauhtia nykyisestä vuonna 2015 tilastoidusta luvusta 1,186, jopa 4,4 miljardiin. Koko maailman väestö oli 2015: 7,349. Siitä meitä eurooppalaisia on 0,738 henkeä.

Afrikka on haasteellinen maa ja väestö kasvaa nopeammin kuin he pystyvät itse elättämään ja sama tilanne on ollut jo vuosikymmeniä. EU-maat ovat vuonna 2015 tehneet suoria sijoituksia 32 miljardin euron arvosta ja EU maat antoivat yhteensä 21 miljardia kehitysapua Afrikalle.

Valtava väestönkasvu tulee tuottamaan vielä paljon vaikeuksia koko Euroopalle, jos syntyvyyttä ja myöskin valtavaa korruptioita ei saada kuriin. Huoli on oikeasti todellinen, eikä sillä ole mitään tekemistä Hitlerin tai rasismin kanssa, vaikka nämä omassa kuplassaan elävät ihmiset niin yrittävätkin sitkeästi sitä väittää. Tämä sukupolvi ei ehdi sitä näkemään, mutta jo seuraavat saavat tuta, mitä se heidän omalle elämälleen tulee merkitsemään.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset