zzz333

Opetusneuvosten ehdotus: "ruotsin ei tule olla pakollinen korkeakouluissa"

  • Helsingin Sanomat 18.5.2017
    Helsingin Sanomat 18.5.2017
  • Rut Brykin teos, kuvattu Emmassa.
    Rut Brykin teos, kuvattu Emmassa.

"Pidot Suomessa" Erno Paasilinna, Otava 1972.  Keskustelukirja Suomesta, jolloin vielä keskusteltiin rakentavasti...  "Kirjailija: Aina. Naiset pitävät yhteiskunnan pystyssä, koska ne ovat niin kuin Anhava sanoo kanoja, jotka jaksavat jatkuvasti nokkia ja hoitaa poikaisiaan. Ja kukko kannustelee siellä takapihalla". 

Mitäpä tässä muuta voi, kun todeta, että naiset  ovat edelleen niitä, jotka puolustavat tulevienkin sukupolvien lapsia ja yrittävät  nokkia parhaita jyviä lapsilleen, joita miehet vain piilottelevat selkiensä takana. 

Ilahduin suuresti, kun näin taas kahden  vahvan ja rohkean naisen mielipidekirjoituksen Hesarissa, joita nähtävästi lehden toimitus ei kehdannut jättää julkaisematta. Onkin  harvinaista herkkua lukea Hesarista muuta kuin pakkoruotsia puoltavia juttuja... Sehän on ollut aina lehden päälinja.

 Kirjoittajat Anna-Kaisa Mustaparta ja Liisa Jääskeläinen ovat molemmat opetusneuvoksia ja eläkeläisiä, joilla on ollut pitkät urat takanaan seurata kielipolitiikkaamme ja sen ohessa monikielisyytemme mahalaskua jo vuosikymmeniä.

Ensimmäinen isku lyötiin peruskoulun alkaessa 70-luvulla, kun pakkoruotsi tuli koko kansan taakaksi.  Seuraava isku lyötiinkin sitten  opetusministerinä olleen Rkp:n  Kerstin Gestrinin taholta, jolloin  loppui myöskin vapaaehtoinen virkamiesruotsin tentti.  Aikaisemmin ennen vuotta 1978 yliopistojen pakollinen pro exercitio-koe kahdessa vieraassa kielessä, jonka  voi loppuvaiheessa vaihtaa toiseen nykykieleen 

Mitään pakollista ruotsia ei siis ollut ja elämä pyöri sittenkin.  

Nyt nämä rohkeat opetusneuvokset  (naiset!) ehdottavat seuraavaa, koska kuten kaikki tiedämme, niin  vieraiden kielten opiskelu on meillä ollut jo pitkään laskusuunnassa.  "Jotta perheet uskaltaisivat valita ruotsin sijaan muita kieliä, korkeakoulujen opinto-ohjelmia ja virkamiesten kielitaitovaatimuksia on muutettava kokeiluun osallistuvien oppilaiden osalta". 

Ihmetellä täytyykin,  miten meidän hallituksemme on ylipäätään jättänyt tämänkin asia vain puolitiehen?  Tosin paras ehdotus tuleekin opetusneuvoksilta, johon yli 70% Suomen kansasta yhtyy, -  ainakin kaikkien kyselyiden mukaan ja sitä se on jo tehnyt vuosikymmeniä.  Presidentti kärjessä ja kaikki  puolueiden puheenjohtajat vanavedessään, jotka tosin  muuttavat  aina mielipiteitään sen mukaan mitä isot viirit näyttävät.  Jos on tiedossa opetusministerinposti, tai muuten jotain tärkeää virkaa,  niin mielipide vaihtuu alta aikayksikön. Nähty on. 

Nyt itse ehdotukseen, jota vähän lyhentelen, etteivät laiskemmat lukijat jätä tärkeimpiä kohtia   väliin:) 

- - -

"On aika alkaa miettiä kieliohjelman radikaalimpaa muutosta.  1. Englannin tulee olla kaikille pakollinen kieli. Ilman englannin taitoa ei nykymaailmassa selviä.  2. Ruotsin kieli tulee muuttaa vaillinaiseksi suomenkielisille.  Kaikissa peruskouluissa on tarjottava ruotsille vaihtoehdoksi vähintään yksi kieli. Samalla on korjattava lainsäädäntöä niin, että ruotsin osaamista ei enää edellytetä kaikissa viroissa eikä ruotsin tule olla pakollisena korkeakouluopinnoissa. 

3. Sekä peruskoululaisia että lukiolaisia tulee rohkaista monipuolisiin kieliopintoihin.  Työelämässä on matalalampi kynnys jatkaa jo kouluaikana opiskeltuja kieliä kuin aloittaa kokonaan uusia.  Nykyinen keskipitkän ruotsin oppimäärä ei riitä tuottamaan akateemisissa ammateissa tarvittavaa kielitaitoa.  Tästä kertoo jo Vaasan ja Seinäjoen sairaaloiden päivystyksestä käyty keskustelu. On määriteltävä tehtävittäin ja paikkakunnittain virat, joissa ruotsin taitoa tarvitaan ja edellytetään. 

Samalla, kun ruotsi muutetaan valinnaiseksi, on keskipitkän kielen tuntimääriä korotettava niin, että tuntien vähimmäismäärä  peruskoulussa ja lukiossa olisi noin 600 nykyisen 418 sijaan. Se nostaisi osaamisen uudelle tasolle."

Hieno ja viisas ehdotus! Nyt vain odotetaan mitä hallituksen ministerit ja puoluejohtajat vastaavat näihin järkeviin ehdotuksiin, vai nokkivatko vain mielummin takapihalla vanhoja jyviään , ettei tarvitse ajatella mitään uudistuksia tulevien sukupolvien parhaaksi.  Vanhassa aina vara parempi tuumivat päättäjät, vai miksi ei mitään uudistuksia voi tehdä? 

Täytyy vielä siteerata Seppo Oikkosen lausetta: " Kahtiajakautuneessa yhteiskunnassa eliitti nyt sisäistää oman sivistysarvonsa, sen mitä kansa kokee käytännön tasolla järjettömyytenä. Vastassa on suomalaiskansan kohonnut omanarvontunne, jota ei enää ehkä nujerreta".   Näin yhtenä "nokkijana" näen, että näin se vaan on.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

HS:ssä oli myös 25.5. kirjoitus: "Opiskelu ulkomailla muutti suunnan täysin".

Kirjoitus paljastaa kouriintuntuvasti, miten suomalaiset opiskelijat joutuvat tyytymään vain niihin yliopistoihin, joiden kieltä he ovat koulussa lukeneet. Suosituimmat kohdemaiden uudet tutkinto-opiskelijat vuonna 2016.

Ruotsi 622, Britannia 601, Viro 376, Hollanti 176, Yhdysvallat 130. Kaikkien maiden uudet opiskelijat yhteensä 2586. - Missä muut maat??

Virossa ja Hollannssa he yleensä ovat englannin kielisillä kursseilla. Missä ovat Saksan, Venäjän ja Ranskan yliopisto-opiskelijat? Taannoin Saksassa opiskeleva valitti kuinka kestää lähes vuoden oppia riittävä kielitaito lyhyelläkin saksalla. Samaahan kertoi meidän näyttelijä-Villekin, jolla meni venäjän kanssa aikaa "hukkaan" ennen kuin kieli taipui riittävästi:)

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Itse olisin muuten säilyttämässä ruotsinkielisten kaikki muutkin vanhat edut, omat yliopistot, koulut ym. Myöskin nämä yliopistojen kielikiintiöt, jotka muualla Euroopan kaikissa muissa sivistysmaissa on poistettu oikeuden vastaisina jo aikoja sitten. Mutta vastineeksi mukaville ruotsinkielisillemme antaisin heidän kyllä edelleen pitää muut etuoikeutensa, kunhan vain edes antaisivat meille suosiolla kielivapauden. Ei kai se ole liikaa pyydetty?

Olen aina ollut vahvasti sitä mieltä, että vieraissa kielissä, ihan niin kuin pörssiosakkeissakin, ei ole viisasta panna kaikkia munia samaan koriin. Hävittävää tulee kerralla liiaksi, jos ei hajautusta tehdä viisaasti. Pääministeri Sipilän luulisi jo olevan tässä vertauksessani ihan samaa mieltä:)

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Tänään oli hesarissa juttua 2o vuotta sitten itsemurhan tehneestä hesarin kulttuuritoimittajasta Seppo Heikinheimosta, eli Mätämunasta. Heikinheimo oli tehnyt jutun Hufvudstadbladetiin tanskaksi, koska lehden mukaan kielitaito "rikkautta" tai jotain sinne päin. Heikinheimo oli aikoinaan Sampo Terhon nykyisellä pestillä Suomalaisuuden Liiton puheenjohtajana.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Juu, huomasin saman ja tuo tanskaksi jutun kirjoittaminen oli häneltä niin tyypillistä selkeää torveilua, kun kaikki ruotsintaitoiset eivät tanskaa hyvin ymmärrä. Siksi myöskin tanskalaiset itse puhuvat muiden pohjoismaalaisten kanssa mieluiten englantia.

Heikinheimo oli pakkoruotsia vastaan ja fiksuna kaverina ymmärsi hyvin, ettei kaksi marginaalikieltä ole viisasta kielipolitiikkaa pienelle Suomelle.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Väittämäsi on palturia. Olen viettänyt Gudhjemissä Bornholmin saarella vuodesta 1972-2008 kesiä ja voin vakuutta ettei kukaan ole koskaan puhunut englantia minulle. Ei perhe jonka vierasmökkiä olen vuokrannut, ei kaupan kassat jotka möivät minulle leipää, juustoa ja punaviiniä ilalla eikä paikalliset ravintoloissa tai muualla kaupoissa ja kadulla. Ja minä olen puhunut heille ruotsia minkä he ovat ymmärtäneet yhtälailla hyvin ja jos joku asia on jäänyt epäselväksi ollaan selvitetty käyttämällä muita sanoja, Mutta ei englantia. Ei Legolandissa myöskään puhuttu englantai eikä Esbjergin hotellissa missä asuin.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #7

Ehkä sinä Ralf osaat ruotsia niin hyvin, että sen myötä ymmärrät myöskin paremmin tanskaa. Muistan kyllä vielä hyvin kuinka Martti Ahtisaarikin puolusti pakkoruotsia sillä, että voi suomalainenkin mennä Tanskaan Nokialle töihin tai Norjan yliopistoihin. Ahtisaarihan on myös innokas pakkoruotsin puolustaja.

Kaikki eivät ole sinun kanssasi samaa mieltä, mutta eläköön myöskin erimielisyys:)

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

En oikein malta olla viittaamatta Ahvenanmaahan, joka on itse taistellut tiensä yksikielisyyteen, tietysti ihan oikeutetusti, kuten kaikki tiedämme.

HS:n Kuukausiliitteessä vuonna 2014 kirjoitti loistava valitettavasti jo edesmennyt toimittaja Ilkka Malmberg mielenkiintoisen jutun "Onnellisten saaresta, joka on saanut erityisaseman, eikä siellä ole puhettakaan, että opiskeltaisiin pakkosuomea."

Suomen kielisiä oli tuolloin 4,9 prosenttia väestöstä, eli he ovat hauskasti juuri saman kokoinen vähemmistöä kuin meillä ovat ruotsinkieliset. Mutta heidän lapsensa eivät pääse edes omankieliseen päiväkotiin tai kouluun, eivätkä edes kirkkoon kuuntelemaan suomenkielisiä saarnoja. Ahvenanmaalla on vanha nationalistinen ajatus yhdestä kansasta ja yhdestä kielestä.

Meillä ei kukaan ole ehdottanut näin tiukkoja rajoituksia kielipolitiikkaan, vaikka se tietysti järkevää olisikin. Tyydymme vain pakko- ja virkamiesruotsin poistoon, joka tuntuu sekin olevan monille liikaa. Miksi? Mikä erottaa meitä niin suuresti tästä kuitenkin Suomeen kuuluvasta "onnellisten saaresta", että heille se on onneksi ja meidän ruotsinkielisillemme pahin mahdollinen tapahtuma? Onko syynä se, että kielipolitiikka on yhden puolueen elinehto? Ja siksi siihen ei voi edes kepillä koskea...

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Tuo onnellinen saari ei alunperin halunnut kuulua Suomeen vaan järjesti kansanäänestyksen missä 98% Ahvenanmaalaisista äänioikeutetuista äänestivät saariryhmänsä liittämisestä Ruotsiin. Asia mutkistui ja aiheutti pahan särön Ruotsin ja vasta itsenäiseksi julistautuneen Suomen välille. Kansainliitto ratkaisi asian Suomen hyväksi mutta asettivat tiukat kielisäännöt ja kulttuurin ylläpitäminen ehdoksi.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Tuo onnellinen saari ei alunperin halunnut kuulua Suomeen"

Suomeen se nyt kuitenkin kuuluu ja samaa perustulakia sielläkin noudattavat, Erikoista että yksikielisyys on Ahvenanmaalla toivottavaa ja sallittua mutta mantereella taa päivastoin. Kahdet standardit tässä taas tulee mieleen.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #10

Minustakin se on erikoista ja minusta Ahvenanmaalla poljetaan suomenkielisten oikeuksia. Mutta siihen heillä on autonomiansa puitteissa oikeutensa.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #16

Nätisti sanottu Janne, mutta minä kyllä katson myös, että ahvenanmaalaiset olisivat voineet inhimillisyyden nimissä jättää edes yksi suomenkielinen lastentarha ja koulu Maarianhaminaan. Mutta pakkosuomen opiskelujen syrjäyttäminen oli taas ihan viisasta, koska siellä pätee sama "sääntö" kuin meillekin: on turhaa ja epäviisasta pakottaa kahden pienen marginaalikielen opiskeluun koko ikäluokkaa.

Viisaampaa onkin, että vain jotkut opiskelevat suomea vapaaehtoisesti ja muut taas jotain muuta vierasta kieltä, jota itse haluavat. Englantihan on Ahvenanmaalla ainoa pakollinen vieras kieli, ihan niin kuin nämä tämänkin blogin alkuunpanijat ehdottivat.. samoin kuin Ruotsissakin.

Tarkoitan näitä entisiä Opetushallituksen naisia, joista molemmat olivat virassaan opetusneuvoksia ja varmaankin itse alan vaikeuksiin hyvin perehtyneitä. Opetushallitus on ollut pitkään Rkp:n "vallassa", jos sen oikein muistan.

Kaikki merkittävämmät "kovennuksetkin" ruotsin kielestä, ovat tapahtuneet ruotsinkielisten opetusministerien aikana. Mutta merkittävää onkin, että suomenkieliset ovat siihen aina lehmänkaupoillansa alistuneet:)

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Tiedän Ralf, ja itse olisin kyllä auliisti antamassa heille Ruotsin kansalaisuuden, jos he sitä itse haluavat. En olisi ketään pakottamassa mihinkään vastoin heidän omaa tahtoaan.

Tosin ruotsalainen kansainvälisen politiikan emeritusprofessori Krister Wahlbäck on todennut, että ahvenanmaalaisten kuuluminen Suomeen oli heille lottovoitto (Kanava 6/2012) "Ruotsiin liitettynä siitä olisi tullut Tukholman saariston ja Norrtäljen kunnan jatke vailla mitään itsehallintoa, tukholmalaisten huvila-alue. Mutta mitään kiitollisuutta ahvenanmaalaiset eivät tästä onnestaan ole Suomea kohtaan osoittaneet". Lähinnä päinvastoin.

Malmberg sanookin Hesarin Kuukausiliitteessä, että "Ahvenanmaa onkin yksi maailman parhaimmista paikoista syntyä! - Jos Suomeen syntyminen on lottovoitto, niin Ahvenanmaalle syntyessään tämä onnekas vauva saa jotain vielä Jokeristakin".

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Ketkä siellä hallituksessa jarruttavat pakkoruotsin purkamista?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Sen minäkin haluaisin kuulla jokaiselta omin sanoin, ilman poliittista koukerointia:) Harmittaa vain, kun kukaan ei koskaan vastaa kysymyksiin, tai ota kantaa kun tulee liian vaikea kysymys eteen - eli järkiperäistä vastausta ei löydy.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Naiset eivät puolusta tulevien sukupolvien lapsia kun uhraavat lapsensa sodissa eturintamaan. "nuorukaiselle kuolla kuuluu"..
Eturintamaan tulee laittaa meidät vanhemmat jotka lisääntymistoimemme olemme jo suorittaneet.

Ai paska. Pitikö puhua pakkoruotsista?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Jarmo, olen kyllä valmis vaikka tuleen juoksemaan lapsieni ja lastenlasteni puolesta, jos voisin heidän turvallisuutensa siten taata. Tankinesteeksi olen jo aikaisemminkin luvannut mennä, jos joku Suomeen hyökkäisi... Perinteet ja suuret menetykset sen jo minulta vaativat ja soutajiin en ainakaan liittyisi:)

Olen sen verran kiukkuinen ja ärhäkkä "kana", että nokkasen kyllä kovaa, jos sille päälle satun, mutta aina oikeudenmukaisuutta noudattaen.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Eipä täällä näytä liikennettä olevan, ei ainakaan vastauksia ja pohdintoja kysymyksiini. Tietysti se olikin ihan odotettua. Ensi kertaa kävijöitä on kuitenkin ollut eilisestä asti Google Analyticsin mukaan jo yli kaksisataa.

Tarkoitushan minulla on tietysti levittää tietoja pakkoruotsista ja siihen liittyvästä tiedosta, joita kaikki eivät ole koskaan edes aikaisemmin tienneet. Heitäkin on vielä paljon:)

Saanen jälleen kerran huomauttaa, että en ole ruotsinkielisiä, enkä ruotsia vastaan, vaan vain pakkoruotsitusta koko kansalle. Eittämättä se vie aina yhden toisen tärkeämmän kielen paikan ja monikielisyys siitä pahasti kärsii.

Seuraavaksi otankin joskus ohjelmaani kirjoittaa mielenkiintoista tietoa monestakin vanhasta historiallisesta kirjasta. Koska niin usein pakkoruotsin kannattajat vetoavat menneeseen aikaan, jolloin Suomi oli ja eli vieraan vallan alla.

Yksi vähemmän tunnettu kirja vuodelta 1910 on V.Lounasmaan muistelmat, "Elämäni taipaleelta". Hän seurasi toimittajana tapahtumia muinaisista koulutaisteluista, joita monet ovat pitäneet vain räyhäporukan mellakointeina. Historia kirjoitetaan helposti tukemaan vain vallassa olevia asenteita.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset