zzz333

Seppo Oikkonen tänään blogissaan: "Kansallisvaltio on kirosana".

  • Venäläinen siirtolaisperhe New Yorkissa
    Venäläinen siirtolaisperhe New Yorkissa
  • Hatun nosto Tarja Haloselle
    Hatun nosto Tarja Haloselle
  • Tuntemattoman maalaus siirtolaisuudesta
    Tuntemattoman maalaus siirtolaisuudesta
  • Seppo Oikkonen tänään blogissaan: "Kansallisvaltio on kirosana".

 

Nyt minusta tuntuu ihan siltä, että vedän liian suuren kakun suuhuni, kun yritänkin pohtia Oikkosen blogin antamia ajatuksia ja vielä uskaltaudun ne  tuoda julki minua paljon viisaammille ihmisille. Mutta kuten olen aina sanonut, niin yrittänyttä ei laiteta, vaikka pilkkanauruakin sivusta ja edestä kuuluisikin.  Ei tämä ole niin vakavaa, mitä mieltä minä olen tai mitä yritän edes pohtia. 

Sepon idänkortista olen täysin samaa mieltä ja Kekkonen osasi taitavasti luovia noina vaarankin aikoina venäläisten kanssa, ja se olikin siinä mielessä taloudellisestikin meille hyvää aikaa. Idänkauppa  ja "ystävyys" kukoistivat.  Suuri lama jätti 90-luvun lopussa jälkeensä paljon kärsimystä konkurssien ja pankkien huonon toiminnan ansioista, jota ei edes jälkikäteen voi mitenkään puolustella.

Ei sen paremmin kuin tätä meidän tuhatvuotista historiaammekaan alistettuna kansana. Alistettuna kielellisesti, ainakin viipurilaisen  valtiopäivämiehen ja Uuden Suomettaren päätoimittajan (1870 -1906) Viktor Lounasmaan mukaan, jonka kirjaa olen tässä lueskellut ankarien suomenkielisten koulujen ja oppikoulujen perustamisesta edes isompiin kaupunkeihin. Taistelut suomenkielisistä kouluista olivat hänen mukaansa merkillisimpiä tapahtumia koko Suomen kansan historiassa. 

" Täydellinen esitys siitä olisi, jos mikään, omiansa lujittamaan kansamme luottamusta omaan voimaansa ja vahvistamaan kansallistuntoamme".  Varsinaisena Kouluhallituksen esimiehenä toimi vapaaherra v. Kothen, jonka mielestä mitään myönnytyksiä vain suomenkielisiin kouluihin ei pidä myöntää. Hänen hengenheimolaisensa juoksivat kilpaa valtiosäätyjen kanssa... Jopa silloinen lääkintähallituksen professori oli valittu virkaansa luultavasti siksi, että hän "tarkkoihin tieteellisiin tutkimuksiin perustuvan selityksen mukaan toteaisi suomen kielen vaikutuksesta lasten terveyteen, tai ainakin siitä, eikö Hämeenlinnan ilmanala olisi terveellisempi normaalikoulun suomalaiselle osastolle kuin Helsingin". 

Kaikki keinot olivat silloin luvallisia, että Helsingissä toiminut ainoa yksityinen suomenkielinen alkeisopisto  lakkautettaisiin. ( Mainittakoon, että ruotsalaista väestöä varten oli Helsingissä mm. kolme täydellistä oppikoulua ja venäläisillä yksi.)  "Ne jotka tämän osaston surmattavaksi tuomitsivat, olivat tietysti toivoneet, että tuo yksityinen luokka tulisi kuolemaan, ennen kuin olisi syntynytkään, oppilaiden puutteeseen".  Toivo petti pahasti. Suomalaisia oppilaita tuli 41, niin monta kuin sija salli ja normaalikoulun ruotsalaisen osaston ensimmäiselle luokalle tuli vain 34 uutta oppilasta.  Valtiosäädyt kokoontuivast helmikuussa 1872 valitsijainsa evästäminä pelastamaan normaalikoulun suomalaista osastoa ja anomaan opetuskieleksi maamme kouluissa sitä kieltä, jota enin osa kansaa koulun piirissä puhuu.  Kiivaita taisteluja käytiin edelleen suomenkielestä, jotta oppilaat saavuttaisivat täydellisen taidon, niin puheessa ja kirjallisissa ilmaisuissa. 

Oli siinä  meidän  Keisarillinen Majesteettimme saanut lukuisia "armollisia" pyyntöjä ja ehdotuksia molemmin puolin aitaa, meidän jo silloin kahtia jakautuneelta kansaltamme. Korkein opinahjomme, yliopisto, oli vielä silloin suomenkielellä valloittamatta. "Taistelua on jatkettava, kunnes tämäkin päämäärä on saavutettu", jatkoi Viktor Lounasmaa kouluolojen tarkastelua silloisessa Suomessa.   Lounasmaan vanhemmat olivat muuten hovioikeudenneuvos Karl Löfgren ja Fredrika Wilhelmina Aminof.  Täydellistä herrasväkeä siis:)

Taisin nyt vetää mukaan liiankin pitkän pätkän meidän kouluolojemme muistelua, mutta se myöskin tukee Oikkosen usein kirjoituksissaan mainitsemaa Suomen kansan nöyryyttä ja alistetun kansan ahdistusta, jos olen sen oikein ymmärtänyt. 

Leipäjonoista Oikkonen kertoo juuri niin kuin suurin osa Suomen kansaa ajattelee: "On minullakin  ollut nälkä." Joskus tuntuu suorastaan pilkalta lukea " kuinka meillä kaikilla Suomessa asuvilla ja tulijoilla  on samat ihmisoikeudet" Onko se todellakin niin?  Kokonaisuus tuntuu kuitenkin olevan hukassa, jos leipäjonot yhä vain kasvavat, eikä kukaan puolusta suomalaista köyhää, jolla on nälkä... 

Totta on, että me sota-ajan lapset emme saaneet mitään ilmaiseksi, mutta emme myöskään osanneet mitään enempää juuri kaivatakaan. Jokainen oli oman onnensa seppä, eikä ollut kummoisiakaan vertailukohteitakaan liiemmälti näkyvissä.  Moni oli köyhä, asui pienessä asunnossa ahtaasti ja rahaa oli hyvin vähän käyttää mihinkään ylimääräiseen iloon.  Muistan itse käyneeni elokuvissa vain muutaman kerran vuodessa, koska se oli yksinkertaisesti meille  liian  kallista, mutta sitäkin hienompaa.. Suorastaan silkkaa onnea.

Minustakin olisi kivaa olla suvaitsevainen ja kaikkia maailman ihmisiä rakastava hyvis. Oikeasti tunnen olevani hyväntahtoinen ihminen, mutta myöskin pelokas siitä, että miten meidän lastenlastemme käy?  Onko Suomen hajoaminen jo täydessä käynnissä? Elintaso todennäköisesti tulee olemaan huomattavasti alempi tuleville sukupolville. Mutta  onko se niin huono, että palaamme tähän Suomen viime sotien jälkeiseen aikaan sillä erotuksella, että nykyiset ja tulevat sukupolvet tietävät, mitä muutakin se voisi olla?  Tieto tuskaa lisää.

Kansanvaelluskatastrofi on edessämme paljon nopeammin kuin osaamme edes odottaa. Sodat, nälkä ja ilmastomuutos tulevat sitä ruokkimaan vuosi vuodelta yhä  enemmän, mutta olemmeko me tarpeeksi ajoissa suunnitelleet, miten me pärjäämme mahdollisesti miljooniin nousevan  kouluttamattoman pakolaistulvan edessä? Kaaos koko Euroopassa on ihan odotettavissa, jos avaamme rajamme kaikkien tulolle, tai ainakaan emme voi näillä säännöillä sitä estää.

Olikin mielenkiintoista lukea kuinka laajaa siirtolaisuustulva muinoin 1900-1914 välisenä aikana oli liikakansoitetuissa maista Euroopassa, joista miljoonia ihmisiä lähti onneaan etsimään  lähinnä Amerikan maihin. Näissä maissa laaja siirtolaisuus vaati erityisiä lainsäädöksiä.  Monia rotuja haluttiin estää tulemasta ja lähinnä houkuteltiin siirtolaisia Euroopasta ja näiden muuttoa jopa helpotettiin erityislain.  Erityisesti Pohjois-Amerikan ja Australian asuttamisessa oli siirtolaisilla suuri merkitys, kun kaivattiin kipeästi työvoimaa.

"Ei -  toivotut karsittiin arvioimalla fyysinen, henkinen ja moraalinen kunto, koulutus ja taloudellinen tila. Uudentyyppinen maahanottojärjestelmä johti lopulta kiintiöihin, joiden käyttöönotto vakiintui jo 1917 alkaen.  Ei voitu enää toimia hurskaan optimistisen ja liberalististen näkemysten mukaan.  Enää ei varauksettomasti uskottu yksilönvapauteen, eikä oitis  suosittu liikakansoitettujen maiden ylijäämäväestön muuttoa työvoimapulaa poteviin maihin."

Saapa nähdä kuinka meidän vielä käy?  Osaako meidän hallitus ja muu Eurooppa tehdä myöskin omia kansallisen edun mukaisia päätöksiä ja lakeja?

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (127 kommenttia)

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Pitää vielä mainita niille, jotka eivät ole tänään Seppo Oikkosen omaan blogiin vielä tutustuneet, niin hän ei anna siellä edelleenkään kommentointiin mahdollisuutta, joten siksi kirjoitin myös tämän oman versioni.

http://kuinkakarlmarxtavataan.puheenvuoro.uusisuom...

Käyttäjän Setarkos kuva
Sakari Vainikka

Oikkoselle on tähän mennessä kertynyt 26 suosittelijaa, joiden joukossa sinun lisäksesi vain yksi ainoa nainen. Mistä tämä kertoo?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Vaikea sanoa, mutta varmaankin heitä tulee huomenna vielä lisää. Olen aina lukenut Oikkosen blogit ja on siellä tuttuja naisia aina jonkun verran ollut mukana suosittelemassa. Ehkä liiankin moni nainen kokee, ettei Seppo ole tarpeeksi suvaitsevainen ja myötämielinen kulttuurien sekoitukselle, jotka vielä tulevat niin erilaisista lähtökohdista ja odotuksista tänne meidän kylmään maahamme. En tiedä, mutta ehkä Seppo tietää vastauksen paremmin kuin minä.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Mielestäni Oikkosen tekstin paras anti on se, ettei suvaitsevaisuus ole arvokysymys vaan nimenomaan sosiologiset yhteisöjä ohjaavat lainalaisuudet toimivat eri kulttuurien suhteen vääjäämättä, ilman että niitä kyetään käsittelemään yksilötasolla.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Totta, olen samaa mieltä ja siitä minun pitikin myös mainita, mutta se unohtui.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Mitä tarkoitat "sosiologisella yhteisöllä"?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Hänhän kirjoitti: "sosiologiset yhteisöjä ohjaavat lainalaisuudet"

Eli sanojen "sosiologiset" ja "yhteisöjä" väliin voisi halutessa pukata pilkun.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #14

Kiitos, noinhan se on. Minultakin jää usein pilkut pois tai laitan väärin monien lyönti- ja kielivrheiden lisäksi.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Kansallisvaltio ei ole kirosana mutta sen merkittävyys on vähentynyt nykyisin kun kansalaiset saavat enemmän päättää asioistaan itse.
Toki sekin voi merkitä kuinka ruman kuvan jotkut sillä isänmaallisuus/kansallisvaltiolla meuhkaamisella aiheuttavat. Käy niinkuin leijonakorulle, ei siihen koske Erkin velikään.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Oikkosen Sepolla on niin painava kynä, että on ihan raskasta lukea. Kiitos sinulle Kaija, että kirjoitat samasta teemasta.

Ihan vaan sivuhuomiona: Suomen yliopistot ovat hylkäämässä suomen opetuskielenä.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Kiitos Risto kiitoksista:) Kyllä, välillä Sepolla on liiankin vaikeasti ymmärrettäviä lauseita, joita ei nopeasti lukaisemmalla edes ymmärrä ja pitää palata taas alkuun. Saman voin sanoa Heikki Hyötyniemestä, mutta silti en jätä kummankaan blogeja koskaan lukematta, jos ne vain suinkin huomaan. Tykkään molemmista herroista ja heidän tavastaan kirjoittaa, vaikka tosin joskus mietin, että ymmäränkö oikein mitä he kirjoittavat, vai luulenko vain ymmärtäväni.

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

Huh, nyt punastun ... nostat minut itseäni parempaan seuraan <3

http://jpvuorela.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri...

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #17

Älä nyt ole Heikki turhan vaatimaton! Sinä kuulut eittämättä tuohon parhaaseen kastiin, joka ei vain toista muiden kirjoituksia, vaan myös ajattelee itse ja vielä uutta luoden.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

En nyt ole ihan varma, kuinka laajasti tuo sivuhuomiosi pitää paikkansa. Mutta on todellakin aloja, joilla siirtyminen englanninkieliseen opetukseen on tietyssä määrin perusteltua.

Tekniikassa, luonnontieteissä, lääketieteessä ja ainakin joillain taidealoilla työelämä on niin kansainvälistä, että on ihan hyvä, jos maisteriopinnot ovat pääosin englanniksi. Vaikea linjanveto tuo on joka tapauksessa, koska arvonsa on myös sillä, että pystyy ajattelemaan ja ilmaisemaan alan käsitemaailman myös äidinkielellään.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Enhän sanonutkaan, että ovat jo hylänneet. Eikä vaikuttaisi kovin uskottavalta, että suomenkielen opettajat saisivat yliopistokoulutuksensa jollakin vieraalla kielellä.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #10

Minua kyllä ajatus jo siitäkin hirvitti, että meidän oma lentoyhtiömme olisi tiputtamassa kuulutuksista kokonaan suomen pois. Miten kävi lopulta, niin en tiedä. Sen kyllä ymmärrän hyvin, ettei kaikkien lentoemäntien tarvitse osata suomea, koska Aasiaan suuntautuvat lennot tarvitsevat enemmän muiden kielen osaajia.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Ei nyt sentään! Vaikka yhä enemmän opinäytteitä kirjoitetaan englanniksi. Ja sitä käytetään opetuskielenäkin.
Sain aikoinani suomenkielen opettajalta kehuja siitä, että jälkijättöisessä gradussani olin käyttänyt suomea. Tarkoittaen että terminologiakin oli suomeksi eikä vieraskielistä lainaa tai tieteellistä slangia.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Luen huomenna-tänään paremmin kirjoituksesi. Pitääkö sun vähätellä omia kykyjäsi; varmaan olet omalla tavallasi vähintään yhtä viisas ihminen kuin Oikkonenkin.
"Toki sortuminen numerotalouteen tapahtui muuallakin. Se on raha-ajatteluun ja rahaohjasteiseen talouteen sisäänrakennettu taloudellisen järjen sairaus, jota ei ole koskaan osattu hoitaa. Mitä globaalimpi talous on, sen suurempia sen väistämättömät romahdukset. Suomikin romahti tänne laivalasteittain rahdattuihin ”halpoihin” dollareihin, ei suinkaan idänkaupan loppumiseen kuten jotkut yhä uskottelevat." (Oikkonen)
Tästä olen yhtä mieltä ja joistakin muistakin hänen näkemyksistään. Mutta en käsitä ketkä ovat "kommunistit" jotka nälästä ei tajua. Onko aatteellisia kommunistejä enää olemassa?
Ketkä ova nämä ymmärtämättömät "me". Pitääkö Oikkonen tosiaankin itsensä niin ymmärtämättömänä?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Helsinkiläiset (entiset) taistolaiskommunistit olivat/ovat pääosin keskimääräistä varakkaimmista perheistä kotoisin ja he muodostanevat sen viiteryhmän kommunistien keskuudesta, jonka kanssa Oikkonen eniten nuorempana on ollut tekemisissä moisissa keskusteluissa.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Olikin mielenkiintoista saada käsiinsä harvinainen teos, 2014-julkaistu "Sankareita vai pelkureita / Suomalaisen aseistakieltäytymisen historia" (Kalevi Kalemaa).

Siinä esiintyy näitä tuttuja nimiä Ilkka Taipaleesta, Erkki Tuomiojaan ja Seppo Oikkoseen. En voi vielä sen enempää kirjasta kertoa tai luoda kokonaiskuvaa, kun löysin sen vasta Konttitorilta, joka onkin nykyään minun paras kirjakauppani. Kirja kertoo ensimmäistä kertaa maamme aseistakieltäytymisen koko historian 1800-luvulta nykypäivään.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Itselleni oli aikoinaan ihmetyksen aihe Marxin teorioita jalostaneen Ernest Belfour Baxin räikeä antifeministisyys, mikä lopulta selittyi varsin yksinkertaisesti - naisasialiike Englannissa ja Yhdysvalloissa nimittäin lähti liikkeelle 1900-luvun alkupuoliskolla ylemmän ja ylemmän keskiluokan naisten aktivoituessa ja Bax sosialistisen luokkataistelun ideaalin sisäistäneenä ei voinut sietää mitään yläluokkaista :

https://en.wikipedia.org/wiki/Ernest_Belfort_Bax

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #33

Minulle Bertrand Russell oli ihanne älykkö, matemaatikko, filosofi ja yhteiskunnallinen ajattelija, joka ei vain puhunut ja kirjoittanut, vaan myös konkreettisesti toimi tavallisenkin ihmisen puolesta, joka siihen aikaan yläluokkaisissa piireissä oli poikkeuksellista.

Vielä vanhana miehenäkin Russell osallistui 1950-60-luvulla aktiivisesti poliittiseen toimintaan marssien ja kirjoittaen ydinaseriisunnasta ja Vietnamin sodan vastustamisesta.
Kunpa hänen kaltaisiaan merkittäviä miehiä olisi vain enemmän tänäkin päivänä! Tavallista kansaa ei juuri kukaan kuuntele riittävän tarkasti, tai ei ainakaan toimi sen toiveiden mukaisesti juuri missään asiassa. Raha ratkaisee.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #39

"Tavallista kansaa ei juuri kukaan kuuntele riittävän tarkasti, tai ei ainakaan toimi sen toiveiden mukaisesti juuri missään asiassa. Raha ratkaisee."

Tavallista kansaa on kuunneltu aivan liikaa. Tavallinen kansa ei ymmärrä mitään kansantaloudesta, mutta sitäkin enemmän yhteiskunnan palveluksista ja verotuksen rasittavuudesta.

Tavallinen kansa haluaa että valtio parantaa palveluitaan kansalle ja vähentää kansalaisilta perimäänsä verotusta. Politiikko kuuntelee kansaa ja tekee niinkuin kansa haluaa ja lainaa rahat, kun ne ei muuten riitä, niinpä valtio velkaantuu kaiken aikaa .... lisää ja lisää.

Tämä ei ole vain Suomen ongelma, vaan ongelma on kaikkialla missä kansaa kuunnellaan herkällä korvalla.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Tamperelaiset taistolaistutkijat heittivät jossain vaiheessa Marxin ja Engelsin valokuvat roskikseen ja jostakin täälläkin esiintyvästä tuli kovin Venäjävihamielinen.
Minäkin tapasin näitä helsinkiläisiä enkä ole aivan vakuuttunut, että pääosin olisivat olleet keskimääräistä varakkaimmista perheistä. Tampereella ainakin oli paljon köyhistäkin oloista tulleita taistolaisia samoin kuin revarikommunistejakin.
Mutta minä puolestani kysyn onko aatteellisia kommunisteja enää olemassa?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #85

Hyvä kysymys Margareta. Minulle ainoat oikeat ja rehelliset kommunistit ovat olleet Aarne Saarinen ja Ele Alenius. Heitä kunnioitin, vaikka kommunisteja olivatkin.

Näin tässä muutama viikko sitten kauppakeskuksessa Ele Aleniuksen ja teki niin mieli mennä häntä puhuttelemaan, mutta en sitten kehdannutkaan...tosin uutta minulle itsellenikin:) Hän varmaankin tunnisti, että minä hänet tunnistin, kun yritin olla varma oikeasta henkilöstä. Ikää hänellä on varmaankin jo lähes yhdeksänkymmentä? Olen lukenut viime vuosina joitain hänen erinomaisia kirjoituksiaan Kanavasta, joten hän on vielä ihan fiksussa kunnossa. Hienoa!

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kansallisvaltiosta on tullut kirosana siksi, että kyseisen määritteen ovat omineet tietyt ääriliikkeet. Ei minulla ole sinänsä mitään kansallisvaltiota vastaan, se on yksi monista mahdollisista perustoista valtion olemassaololle.

Lukuisten toisistaan kielellisesti ja kulttuurisesti poikkeavien kansallisuuksien Euroopassa kyseinen valtioperusta nostettiin arvoon arvaamattomaan 1800-luvulla, mutta sitä aiemmin sillä ei Euroopassakaan ollut kovin paljon merkitystä valtioiden olemassaolon kannalta. Kun vanhoissa eurooppalaisissa saduissa tarina päättyy siihen, että köyhä kuninkaalle palvelun suorittanut nuorukainen saa palkkioksi prinsessan ja puolet valtakuntaa, niin se on satojen valtakuntien alueella ollut totisinta totta.

Suomi oli itsenäistyessään melko luonnollinen kansallisvaltio. Toki täällä asui ruotsinkielinen vähemmistö, mutta koska se oli etnisesti ja kulttuurisesti hyvin yhtäläistä muun samoilla alueilla asuvan väestön kanssa ja toisaalta oli ollut hallitsevassa asemassa aiemmin, juurikaan mitään ongelmaa ei sukeutunut kansallisvaltioidean pohjalle kehitettävän valtion muodostamisen kannalta.

Jos kyse ei ole eristäytyneen saarivaltion, esimerkiksi Japanin, kaltaisesta kansallisvaltiosta, 1900-luvulla alkanut globaali kansainvälistyminen on vääjäämättä aiheuttanut sen, että niin sanotut kansallisvaltiotkin joutuvat sopeutumaan siihen, että niihin tulee enemmän kansalaisia, joiden etninen tai kielellinen tausta poikkeaa valtaväestöstä. Tämän ei kuitenkaan tarvitse tarkoittaa sitä, että valtakulttuurin säätämiä lakeja tai normistoa pitäisi ryhtyä muuttamaan.

Aggressiiviset ja osittain häiriintyneet itseään "kansallismielisiksi" nimittävät usein rasistiset ääriliikkeet tai jengit ovat aikaansaaneet sen, että myös "kansallisvaltio" kuulostaa monien korvissa pahaenteiseltä. Itse asiassa tuokin sana pitäisi vallata takaisin sen alkuperäiseen normaaliin käyttötarkoitukseensa.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

Japanin saarimaisuus ei kyllä sinänsä vaikuta, vaan heidän maahanmuuttopolitiikkansa.

Japanissa on ollut n. 7000 turvapaikanhakijaa vuosittain, mutta vain parikymmentä saa turvapaikan. Japaniin siis kyllä pääsee, vaikka se on saari. Sinne ei vain niin helposti pääse asumaan heidän maahanmuuttopolitiikkansa takia.

Ei ole siis mitään "vääjäämättömyyttä" minkä vuoksi rajojen pitäisi olla auki.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tuo 7000 on pieni luku 130 miljoonan asukkaan valtiossa. Jopa syrjäisessä Suomessa vuosittainen määrä on ajoittain ollut viisinkertainen, eli väestömäärään suhteutettuna yli satakertainen Japaniin verrattuna.

Lisäksi Japanin sijainti ja juuri saarellinen etäisyys mahdollistaa omaperäisen maahanmuuttopolitiikan, kun naapureista ei tarvitse välittää.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #19

Niin no, se 7000 nyt vain kertoo, että saarelle kyllä pääsee. Se, että sieltä ei juuri saa turvapaikkoja, varmaan hidastaa jonkin verran saarelle tuloa. Jos sieltä saisi, niin tulijoita olisi varmasti enemmän.

En tiedä mitä tarkoittaa, että naapureista ei tarvitse välittää?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #20

Sinne ei niin vain uida mistään toisesta maasta eikä siellä ole merellä ajelehtivia pakolaislaivojakaan. Joten rajalta ei tarvitse käännyttää ketään naapurimaahan takaisin. Japaniin ei juuri pääse turvapaikanhakija kuin reittilennolla, joten sen tilanne on kyllä saavutettavuudenkin kannalta kokonaan toisenlainen kuin Euroopan maiden kohdala on asian laita.

Vaikka hakijoista vain pieni osa saa saman tien turvapaikan, niin useimmat voivat jäädä maahan väliaikaisstatuksella.

"With the help of a Tokyo-based support group, he soon applied for refugee status and is now in Japan on what is called a “designated activities” visa that — while allowing him to work full time — requires renewal every six months."
http://www.japantimes.co.jp/news/2017/02/21/nation...

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #22

Vaikeampaahan niitä on käännyttää rajalla juuri Japanissa, koska ovat jo saarelle päässeet. Suomi voisi vain sanoa rajalla, että älkääpä tulko.

Itä-Eurooppa taitaa säilyttää näillä näkymin myös kansallisvaltiot, vaikka EU-kovasti painostaakin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #24

Ei Suomi voi Ruotsin rajalla sanoa noin, koska molemmat maat ovat Schengenmaita, eli Ruotsissa oleskelevilla on jo sinänsä lupa tulla Suomeen.

Mutta ennen kaikkea pointti Japanin suhteen on se, että sinne on vaikea matkustaa ja turvapaikanhakijamäärä on todellakin hyvin minimaalinen. Saksan kohdalla puhutaan jopa miljoonista. Ja Saksan väkimäärä on luokkaa 70% Japanin väkimäärästä. Lisäksi Japaniin menevät eivät juurikaan lukeudu nälkäänäkeviin ja kuolemaa tekeviin "ryysyläisiin", vaan he saattavat mennä sinne turistin näköisinä ja vasta myöhemmin alkaa anoa turvapaikkaa.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #25

Vain Schengen-maiden kansalaisilla tai Schengen-viisumin haltijoilla taitaa olla vapaa liikkuvuus, ei kenellä tahansa EU:n ulkopuolisella.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #31

Millä tahansa alueella voi tietysti oleskella ihmisiä laittomasti, siis ilman säädöksiin kirjoitettua kansallisuuteen perustuvaa oikeutta tai asianomaisia lupapapereita/viisumia.

Mutta olettamus on, että jokainen "valtio" vartioi rajojaan eikä ehdoin tahdoin päästä alueelleen sellaisia, jotka eivät täytä maahantulokriteereitä.

Olettamus siis on, että myös Schengen on rajoillaan jossain kaukana Ruotsista tarkistanut tulijoiden maahantulo-oikeuden. Suomen ja Ruotsin välillä ei Schengensopimuksen mukaan ole rajaa liikkumisen suhteen lainkaan. Tietysti viranomaiset voivat tarkistaa papereita Tornionjoellakin, mutta periaatteessa vain samalla oikeudella tai perustalla kuin missä hyvänsä kaupungin kadulla, vaikka Espalla Helsingissä.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #36

"Mutta olettamus on, että jokainen "valtio" vartioi rajojaan eikä ehdoin tahdoin päästä alueelleen sellaisia, jotka eivät täytä maahantulokriteereitä. "

Ruotsihan ei toimi noin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #37

"Ruotsihan ei toimi noin."

Koska Ruotsi ei maahantulosäännöksien valossa ole "valtio" kuten ei Suomikaan, vaan "Schengenin osa". Schengenin siis pitää ulkorajoillaan tehdä nuo tarvittavat tarkistukset ja sitten alue on vapaasti liikuttavissa. Aivan sama kuin Yhdysvalloissa, jossa New Yorkin lentokentällä tehty viisumitarkistus riittää vaikka Kaliforniaan matkustamiseen.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #38

No mutta ei EU:n ulkopuolisella ole oikeus liikkua maasta toiseen ilman Schengen-viisumia, sehän on selvä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #40

Älä nyt jankkaa.

Kukaan ei voi päästä mihinkään Schengen alueella laillisesti, ellei hän kuulu porukkaan, jolta ei viisumia vaadita tai sitten hänellä on schengenviisumi. Joten oletuksena on, että jokainen, joka Schengen alueella liikkuu, on oikeutettu oleskelemaan Schengenissä.

Titetenkään ei Yhdysvalloissakaan viisumitta itsensä maahan salaa keplotellut ole sen enempää oikeutettu matkustamaan Kaliforniaan kuin matkustelemaan New Yorkin alueellakaan. Mutta hyvin epätodennäköistä olisi, että Kalifornian ja Nevadan rajalla joku kyselisi viisumia.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #44

Mutta sitä *saa* kysyä. Ainakin väliaikaisesti (tai vaikka pidemmäksi aikaa jos "tilanne" pysyy päällä) voi EU:ssa laittaa rajatarkastukset käyntiin. Joten ei papereiden kysyminen ole mikään ongelma.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #37

Ei keskelle Välimerta voi mitään muuria rakentaa.

Käyttäjän Yhteiskuntajutustelija kuva
Janne Koski Vastaus kommenttiin #24

EU:n ulkopuolisella Islannilla on myös hyvät mahdollisuudet kansallisvaltion säilyttämiseen, sehän sijaitsee kaukana kaikesta keskellä pohjoista Atlanttia.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #19

Samoinhan tekee Australiakin. Näin joskus vuosia sitten dokumentin, missä pakolaiset kärrättiin keskitysleirien kaltaisiin oloihin mm. Nauru-ja Manus-saarille. Kohtelu ja olosuhteet olivat todella huonoja ja se jos mikä toimii myös vastaisuudessa pelotteeksi uusille tulijoille. Kärsimys oli todellista ja ihmiset katuivat lähtöään, kun sen huonommaksi ei enää olisi voinut mennä.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #45

Joo, Australiaan on (tai siis oli) myös menijöitä, veneillä. Eli vaikka on saari ja kaukana, niin kyllä sinne mentiin.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #69

Purjelaivoillahan ne brititkin 1700-luvulla matkasivat sinne Australiaan perustamaan rangaistussiirtoloita ja samalla he alistivat manteretta vuosikymmentuhansia hallinneet leppoisan mukavat ja muutenkin sympaattiset aboriginaalit valkoisen miehen ikeen alle...

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Juha: "Aggressiiviset ja osittain häiriintyneet itseään "kansallismielisiksi" nimittävät usein rasistiset ääriliikkeet tai jengit ovat aikaansaaneet sen, että myös "kansallisvaltio" kuulostaa monien korvissa pahaenteiseltä. Itse asiassa tuokin sana pitäisi vallata takaisin sen alkuperäiseen normaaliin käyttötarkoitukseensa."

Olen täysin samaa mieltä, että "kansallisvaltio" pitäisi nostaa tuosta alamäestään taas ylös normaaliin puhekieleen. Kansallisvaltio on minun mielestäni rajattu alue, jossa asuu enimmäkseen saman mielisiä ihmisiä, joilla on samat arvot ja sama tunne, että me kuulumme yhteen ja samaan kansaan, joka haluaa pitää huolta toisistaan. Haluamme myös puolustaa itseämme vihamielisiltä valloittajien pyrkimyksiltä... Haluamme vain elää rauhassa ja tyydymme rajoihin, jotka meillä nyt on. Naiviako?

Itse ymmärrän kansallisvaltion ja kansallismielisyyden alkuperäisen tarkoituksen hyvänä asiana, joka ei kuitenkaan tarkoita sitä, että valtio oli suljettu yhteisö muilta toisilta kansallisvaltion asukkailta.
Se on minulle kokonaan absurdi käsite. Toinen asia onkin, että jos täysin toisesta kulttuurista tulee meille liikaa ihmisiä ja joskus vielä "enemmistö", niin kuinka käy yhteishengen, eli yhteen hiileen puhaltamisen? Tosin sekin alkaa olla nykyään kortilla.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Koulussa pakkovenäjää opettelematta jättänyt isoäitini kertoi, että oli lapsena jollain tavoin osallistunut kun aseita salakuljetettiin ruumisarkuissa. Taru vai totta, en tiedä, tarinoita hänellä riitti.
Minulla on tallella isän ensimmäinen aapiskirja johon kiihkomielinen fennomaani-isoisäni on huolellisesti pränttänyt ja liimannut suomenkieliset tekstit ruotsinkielisten päälle.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Kun vanhoissa eurooppalaisissa saduissa tarina päättyy siihen, että köyhä kuninkaalle palvelun suorittanut nuorukainen saa palkkioksi prinsessan ja puolet valtakuntaa, niin se on satojen valtakuntien alueella ollut totisinta totta."

Ei se totta ole, vaan satua. Jos käyhä poika, olipa miten ansioitunut tahansa, uskalsi lähestyä aatelisneitoa, oli hän kohta päätänsä lyhyempi.

Aatelispojat sen sijaan saivat liehitellä rahvaan tyttäriä miten halusivat, ja jälkeläisiäkin sai tehdä, mutta ei näitä liittoja virallisiksi katsottu, eikä jälkeläisiä perintökelpoisina pidetty. Perinnön ja aatelisarvon saivat vain aatelisnaisten kanssa siitetyt jälkeläiset.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Ei se totta ole, vaan satua"

No juu, eikä sekään ole totta, että se köyhä mies kantoi aasia harteillaan saaden siten masentuneen prinsessan nauramaan, mutta käytin ilmaisua "totisinta totta" metaforamaisesti tarkoittaen, että niitä valtakuntia kyllä piisasi jaettavaksi.

Käyttäjän Yhteiskuntajutustelija kuva
Janne Koski

Muusta Euroopasta Unkari, Puola, Tšekki ja Slovakia ovat toimineet oma kansa ensin-linjalla alusta lähtien, Unkari etunenässä.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

# 26

Ennätysmäärin kaduille lähtenyt kansa saattaa olla hieman eri mieltä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tuo Unkari on etunenässä harjoittanut tietynlaista politiikkaa jo ennen pakolaisaaltoa maassaan runsaslukuisina asuviin juutalaisiin, mustalaisiin ja romanialaisiin.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Se "oma kansa ensin" ei tuu koskaan tällaisessa taloudessa jossa kaivetaan köyhien taskunpohjilta viimeiset sentit rikkaiden pitojen kustantamiseksi.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Oikkonen hallitsee melko lahjakkaasti klassisen filosofian koukerot, mielestäni hänen johtopäätöksensä maailmanpoliittisista tapahtumista sen sijaan rakentuvat joko puutteellisen tiedon varaisesti tai sitten hänellä on muu tarve yksinkertaistaa ilmiöitä kohtalonomaisiksi ja jopa mahtipontisesti kansakuntamme säilymistä koskeviksi.

Seppo on vähän sellainen muinaissuomalainen tietäjä, joka pelottelee omiaan noitumalla esille synkkiä tulevaisuudenkuvia - "suuri musta pilvi tulee nousemaan etelästä ja peittää alleen koko Euroopan ..."

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Enpä oikein tiedä Juho, oletko oikeassa vai väärässä tuosta Sepon "pelottelusta".

Kun nyt tänään on lukenut lähes säälittävää tietoa jälleen Hesarin etusivuilta:

"Johtajanpalkat yhä kauemmas muista". Johtajien peruspalkat, rahabonukset, osakepalkkiot ja lisäeläkemaksut olivat vuonna 2016 keskimäärin kaksi miljoonaa euroa. Se vastaa 47 työntekijän palkkaa, kun se taas vuonna 2010 korvaus oli vain 36-kertainen.

Pörssiyhtiöiden toimitusjohtajilla on toki suuri vastuu yhtiön menestyksestä! Vai onko? Jos hän epäonnistuu toimissaan, niin odottamassa on takuuvarmasti miljoonilla euroilla korvattava takuupalkka erorahoina. Nekin ovat vain vuosi vuodelta kasvaneet.

Nyt minuakin syytetään tietysti kateudesta, kun en halua etevien ihmisten rikastuvan. Höpsistä. Täytyyhän tässä maailmassa olla vielä joku oikeus ja kohtuus, miten varallisuutta firmoissakin työntekijöille jaetaan! Taatusti siivoojien työn tekemättömyys aiheuttaa kaikille pahoinvointia, mutta toimarin rokulipäivää kukaan ei tuskin edes huomaa?:)

Tästä aiheesta voisin puhua vaikka koko päivän. Lukemattomat pörssiyhtiöiden osakkeen omistajille tarkoitetut tilaisuudet, joissa olen ennen ollut läsnä, niin eivät enää houkuta. Siellä haisee itsekkyys ja omanvoitonpyynti, joka menee kaiken muun edelle.

Suuret osakeomistukset omistavat eläke-ym. yhtiöt hyvine veljineen päättävät keskenään jo etukäteen, miten palkka ja bonuskehitystä jälleen nostetaan ja se tietysti koskee vain yksinomaan ylintä johtoa. Surkeaa on kehitys! Missä luuraa solidaarisuus?

Tosin tämä tulee kasvattamaan vasemmistoa, johon todennäköisesti tulee liittymään yhä enemmän myöskin hyvin koulutettua keskiluokkaa, joka ei enää kohta siedä nykykehitystä, joka antaa vallan päättää omista tulistaan ilman mitään tolkkua. Kehitys, joka on jo kaikkialla muuallakin nähtävissä on jo mennyt liian pitkälle.

Kyllä, luulen Sepon olevan aika oikeassa siinä, että "narsismin systeemissä kaikki maailman minät ovat minä. Se ymmärtää vain yksilön".

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Siirtolaisuutta ja pakolaisuutta lieventäisi myös Suomessa sosiaaliliberalistinen tulonjakoa tasaaava politiikka - kehittyvien maiden keskeisempiä sisäistä vakautta horjuttavia ja hyvinvoinnin kehittymistä jarruttavia ongelmia kun on pääomien pakeneminen kansainvälisten suuryritysten osakkeenomistajien pankkitileille veroparatiiseihin. Tulonjakoa tasaava antelias sosiaalipolitiikka velvoittaa yrityksiä yhteiskuntavastuun kantamiseen paikallisesti täällä Suomessaja ja samalla se politiikka vaikuttaa yritystoiminnassa eettisten pelisääntöjen tarkentumisena kansainvälisen vastuunkannon näkökulmasta.

Terveenä narsistina uskon, että tulevia väestönkasvun ja elinolosuhteiden köyhtymisestä aiheutuvia kansainvaelluksia voidaan ennaltaehkäistä ilman kansallista eristäytymistä ja muukalaisvihan lietsontaa...

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #57

Juho,Terveenä narsistina uskon, että tulevia väestönkasvun ja elinolosuhteiden köyhtymisestä aiheutuvia kansainvaelluksia voidaan ennaltaehkäistä ilman kansallista eristäytymistä ja muukalaisvihan lietsontaa...

Toivottavasti niin tapahtuu ja uskoisin sen muutenkin tässä meidän yhteisessä Euroopan Unionissa olevan yksi tärkeimpiä projekteja hoitaa vihdoinkin tyylillä ja taidolla. Nyt se on riistäytynyt melkoisesti käsistä, kun Italiaan purkautuu jatkuvalla syötöllä myöskin näitä elintasopakolaisia, joiden loppua ei tule olemaan koskaan...jos se vain sallitaan.

Vihasta en haluaisi koskaan puhua, vaan yksinkertaisesti vain oikeasta pelosta, että Eurooppa vajoaa samaan kaaokseen, kuin mitä nyt on monissa muissa Afrikan maissa jo on tapahtunut. Jatkuvat sodat ja valtava syntyväisyys sen ohella, etteivät diktaattorit välitä muusta kuin omista ja oman piirinsä eduista.

Pelastaisin ensin mahdollisuuksien mukaan naiset ja lapset, joilla ei ole osaa eikä arpaa maan huonosta kehityksestä, eivätkä he voi myöskään koskaan niistä vallan hedelmistä nauttia, - pelko vain on aina läsnä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Niinhän se on helppo kuitata kaikki kritiikki ja epäkohdista huomauttaminen kateutena.
Eikö Seppo ollenkaan koe itseään yksikön tai monikonkaan ensimmäisenä persoonapronomiininä?
5o-luvulla joku Usalainen sosiologi keksii käsitteen "yleistyneet muut" jolla voitiin kuitata oma syyllisyys. Nyt viljellään tiheästi jotain yleistynyttä "me", johon aina ei kirjoittaja edes sisällytä itsensä. Olen miettinyt mitä tehtävää tämä palvelee.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Maailmanlopun ennustajat on aina olleet kovin suosittuja, varsinkin naisten keskuudessa.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Hei, älä nyt vähättele meitä naisia Arto:)

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #107

Ei ollut tarkoitus sellainen. :)

Olisiko se naisten vähättelemistä jos sanoisin että nämä maailmanlopun "ennustajaja-eukot" taitaakin sitten, nimestä huolimatta ollakin pääasiassa miehiä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Federalisteille kansallisvaltiot ovat ongelma ja kirosana.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Jarmo, "Federalisteille kansallisvaltiot ovat ongelma ja kirosana."

"Federalismi on poliittisessa merkityksessään valtiojärjestelmä, jolle ominaista on valtion eri alueiden laaja itsemääräämisoikeus."

Tuosta tulikin mieleeni tuosta Viktor Lounasmaan kirjoittamasta kirjasta ikävä kappale Suomen historiaa, joka ei tunnu sen jälkeen yhtään kivalta, kun pakkoruotsikohussamme toiset kiittelevät Ruotsia siitä, kun se on antanut meille aikoinaan kaiken sivistyksen, josta tulisi olla heille kiitollinen.

"Osa kansasta oli siirtynyt v.1871 syntyneeseen ns. "viikinki"-ryhmään, joka siten oli kasvamistaan kasvanut ja saanut tuntuvan jalansijan aatelis- ja porvarisäädyissä. Ja pääpykälä tämän ryhmän ohjelmassa oli se, että "fennomaaneja" älköön päästettäkö mihinkään vaikutusvoimaiseen asemaan tässä maassa, älköön suomalaisuudelle hyvällä luovutettako tuumaakaan alaa ruotsalaisen sivistyksen perintömaasta".

Jotenkin surullisenakin kysyin itseltäni, että olemmeko me paljonkin vielä velkaa Ruotsille? - Jos olisimme saaneet vapaasti perustaa jo Ruotsin-vallan aikana suomenkielisiä kouluja ja oppikouluja, niin kuinka pitkälle me itse olisimme voineet itsenäisenä kansakuntana mennä? Miksi siitä kukaan ei puhu mitään? Ei sovi nykyisillekään johtaville puolueille, joten ollaan vaan hiljaa ja nöyrää tyttöä:)

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Pieni selvennys vielä itse "Fennomaniasta", joka on myös lähes kirosana monille.

"Fennomania, suomenmielisyys, suomenkiihko[1] oli suomalaisten kansallisen heräämisen liike, joka syntyi 1800-luvun alkupuolella ja vaikutti erityisesti saman vuosisadan jälkipuolella. Fennomaniaan sisältyi pyrkimys saattaa suomalaisuus ja suomen kieli hallitsevaan asemaan Suomessa. Myöhemmin fennomania on usein suomennettu suomalaisuusliikkeeksi... Vastareaktio, ruotsalaismielinen svekomania, syntyi kun osa suomenruotsalaisista alkoi kokea vahvistuneen suomalaisuusliikkeen uhaksi identiteetilleen".

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #42

Fennomania oli kuitenkin ruotsinkielisten luomus. Omasta puolestani kumpikaan nimitys kansallisvaltio tai fennomania eivät ole kuin normaalikäsitteitä. Ja väite että ne olisivat kirosanoja on retorista uhriutumista eli läpikohtaisesti falskia eli vastenmielistä.

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi Vastaus kommenttiin #49

"Fennomania oli kuitenkin ruotsinkielisten luomus"

Sinä olet kuulemma RKP-läinen, joten absurdisuutesikin on pelkkää johdonmukaisuutta.

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara Vastaus kommenttiin #49

Miksi kansallisvaltio ei ole normaalikäsite?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #53

Hänhän kirjoitti: "eivät ole KUIN normaalikäsitteitä".

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #53

#53 Paavo Vaattovaara, sitä sinun pitää kysyä Seppo Oikkoselta. Minusta se on normaalikäsite.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #49

Palapelimaisena nippelitietona todettakoot, että ainakin Lönnroth osasi jonkin verran myös suomen kieltä...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #60

Snellmankin oppi vanhoilla päivillään jopa kommunikaatioasteelle, mutta Runeberg ei tiettävästi osannut juuri lainkaan, vaikka vietti pitkän aikaa Saarijärvelläkin.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #62

Vaikeata se oli herroille ja narreille oppia suomea, kun edes suomenkielisiä kouluja ei tahdottu perustaa, vaikka tarve ja toiveet olisivat olleet suuria..

Yksityisin varoin kerättiin tarvittavia rahoja keväällä 1873 koulujen perustamiseen, johon pieniä roposiaan toivat myös köyhät työläiset joiden lahjoitusten arvot olivat vain noin 10 tai 20 penniä. Naiset uhrasivat jopa helynsä sormuksia myöten, kirjoitti Lounasmaa omissa muistelmissaan.

"Suurimman summan, 10 000 mk., oli lahjoittanut kauppaneuvos A. Ahlström. Keväällä 1873 oli kertynyt rahaa 99 786 mk. Täydellisen oppikoulun perustaminen Helsinkiin vaati jo lukukausimaksujen lisäksi vuosittain ainakin 35 000 mk.

Syyskuussa avattiin 1879 avattiin vihdoinkin suomalaiset yksityislyseot Viipurissa, Turussa ja Porissa. Helppoa ei ollut koulujen perustaminen suomenkielisille, kun vastustus oli niinkin kovaa, mutta onneksi suomalaiset talonpojat ja köyhät olivat kaikki yhteisrintamassa haluamassa sivistystä myöskin toiselle, tälle alistetulle väkirikkaammalle kieliryhmälle.

Vielä puuttui tuolloin vuonna 1882 suomenkielisten tyttökoulujen perustaminen, jommoisia ei vielä ollut olemassa ainoatakaan. Se taistelu oli vielä silloin edessä. Kuviot ja vastustus olivat kyllä hämmästyttävän kovia suomenkielisiä kohtaan, joten ei voi kuin ihailla niitä miehiä, jotka tämän taistelun jaksoivat loppuun hoitaa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #74

Suomalainen Jyväskylän Lyseo perustettiin jo 1858 ja se on vanhin suomenkielinen oppikoulu. Helsingin Suomalainen Yhteiskoulu perustettiin 1886, myös ensimmäisten joukossa siihen aikaan.

Perinteitä on vaalittu siinä mielessä, että nuorempi tyttäreni suoritti oman kansainvälisen IB-lukionsa Suomeen muuttamisemme jälkeen loppuun ensiksi mainitussa opinahjossa ja itse kävin kouluni viimeeksi mainitussa.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #79

Juha, "Suomalainen Jyväskylän Lyseo perustettiin jo 1858 ja se on vanhin suomenkielinen oppikoulu."

Lounasmaan kirjassa kerrotaan, että "Jyväskylän ylialkeiskoulu, joka perustettiin 1858 ja jota sanottiin ensimmäiseksi suomenkieliseksi oppikouluksi, ei pitkään aikaan ollut todellisesti suomalainen.

"Sen perustamisessa määrättiin, että kahdella alimmalla luokalla oli opetettava oppilaiden äidinkielellä, suomeksi tai ruotsiksi, ja ylimmillä luokilla suomeksi ainoastaan yhdessä tai useammassa aineessa tarpeen mukaan. Ja tätä määräystä noudatettiin vielä senkin jälkeen, kun ylialkeiskoulu v. 1862 oli määrätty täysiluokkaiseksi alkeisopistoksi, siinä määrättiin, että ne oppilaat, jotka 1860 päästettiin yliopistoon, olivat kouluaikanaan lukeneet useimmat opetusaineet ruotsiksi, kahdella keskiluokalla kaikki." (olipa muuten pitkä lause)

Näytti suomalaistuminen olleen varsinainen peikko joka tilanteessa:) Eipä ole oikeastaan fiilikset muuttuneet nykyaikanakaan, kun pakkoruotsin vapaaehtoisuuttakin pidetään jopa vain ruotsin ja ruotsalaisten vihana. Se on minusta epärehellinen ja ala-arvoinen tulkinta, joka kertoo sanojasta vain ikäviä asioita.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #49

Kai joskus oli kirosana vastaavasti kuin nykyisin jotkut käyttävät kirosnana vaikka vihervasemmistolainen.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Jotenkin surullisenakin kysyin itseltäni, että olemmeko me paljonkin vielä velkaa Ruotsille? - Jos olisimme saaneet vapaasti perustaa jo Ruotsin-vallan aikana suomenkielisiä kouluja ja oppikouluja, niin kuinka pitkälle me itse olisimme voineet itsenäisenä kansakuntana mennä? "

Ei Ruotsi ole mitään muuta kuin sivistyksen välittäjä, jos edes sitäkään. Kaikki sivistys on tullut Ruotsiin etelästä. Suomeen se sivistys on tullut Ruotsin kautta, mutte en usko että viivettä on ollut juurikaan sen enempää kuin miten sitä on ollut Ruotsin muihin maakuntiin kuin Suomeen. Sitäpaitsi, kyllä se sivistys osasi tänne Suomeen tulla myös suoraan keski- euroopasta. Turkuunhan oli hansakauppiaiden kautta Keski-Euroopasta suorat yhteydet.

Kyllä Ruotsin merkitystä Suomen "sivistäjänä" on kovasti liioiteltu ja kyllä se kaikki sivistys on Keski-Euroopasta ja vialäkin kauempaa peräisin.

Mitä taas koulutukseen tulee, niin eiköhän suomalaista rahvasta ole ryhdytty kuitenkin kouluttamaan suurin piirtein samoihin aikoihin kuin ruotsinkielistäkin rahvasta ja kyllä se ruotsinkielisenkin rahvaan kouluttaminen on aikoinaan saanut paljonkin kritiikkiä osakseen. Monen mielestä koulutusta eivät nimittäin tarvinneet muut kuin säätyläisperheiden lapset.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #99

Arto, hyvä kun toit sinäkin esiin tuon "velattomuuden" Ruotsille, jota täälläkin monet ovat kovasti kannattaneet. Ruotsinkieliselle rahvaalle oli kuitenkin edes mahdollisuus koulutukseen, kun kouluja ruotsiksi riitti ylinkyllin jokaiselle halukkaalle ja vielä valtion tuella.

Suomalaisilla oli ensi alkuun suuria vaikeuksia saada riittävästi rahoitusta koulujen perustamiseen yksityisiltä perheiltä kuten olen tuolla aikaisemmin kertonut. Köyhät ihmiset antoivat jopa vaatimattomia korujaan kulujen katteeksi, jotta lapset pääsisivät kouluun.
En kuitenkaan halua ketään nyt syyllistää, menneet ovat menneitä, mutta kiitollinen en suostu kuitenkaan Ruotsille olemaan:)

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #103

"Suomalaisilla oli ensi alkuun suuria vaikeuksia saada riittävästi rahoitusta koulujen perustamiseen yksityisiltä perheiltä kuten olen tuolla aikaisemmin kertonut."

Näin on varmaan ollut. Varakkaimmat perheet ovat varmasti olleet ruotsinkielisiä perheitä. Ruotsin kieli oli joko vanhemmilta peritty tai ainakin opeteltu, sillä ilman sitähän ei voinut Suomessa kuulua yläluokkiin, porvaristoon, virkamiehiin tai aateliin.

On varsin ymmärrettävää että varojen saaminen suomen kielellä tapahtuvaan opetukseen on ollut vaikeampaa kuin ruotsin kielellä tapahtuvaan rahvaan opetukseen.

Myös Aleksis Kivi, köyhä kraatarin poika, kävi koulua ruotsin kielellä, näin muistelen. Suomenkieliset kelpasivat siis ilmeisesti ruotsinkielisiin kouluihin, mutta ilmeisesti katsottiin että suomen kielellä opettaminen olisi turhaa, koska ruotsin kieli olisi kuitenkin jokatapauksessa, kunnolla opeteltava.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #106

Ongelmia riitti enemmän kuin tarpeeksi...Yksi ongelma oli myös saada suomea taitavia opettajia.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #119

Ongelmia oli, eikä suomen kielinen opiskelu varmaan oikeasti ollut yhtä ratonaalista kuin mitä se oli sen ajan ja nykyajan fennomaanien päiväunelmissa.

En sitäpaitsi usko että suomenkieliset suomalaiset olisivat missään historian vaiheessa olleet mitenkään erikoisesti, tai muutenkaan sorrettuja Ruotsin tai Venäjän toimesta.

Ns. sortovuodet Venäjän vallan loppuaikoina johtuivat kansainvälisestä muoti-ilmiöstä,nimeltä kansallismielisyys, joka vaikutti sekä Venäjällä että Suomessa ja sortotoimet johtuivat sekä venäläisestä kansallismielisyydestä, että vastatoimista suomalaiseen kansallismielisyyteen.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #121

Voi veikkonen, kyllä meitä vain on sorrettu enemmän kuin tarpeeksi. Eikä vain kolmikymmenvuotisessa sodassa. Kuolleen suomalaisen sotilaan reppu ja nimi seurasivat seuraavalle pakko-otetulle sotilaalle...yksinkertaista kirjanpitoa.

Miehiä vietiin vieraille sotatantereille kiivaaseen tahtiin ja raukat vaimot orpolapsineen jäivät yksin taistelemaan leivästä, joka ei siihen aikaan ollut helppoa. (Ei ollut tukia, eikä lapsilisiä, eikä leskeneläkkeitä:)

En jaksa enempää nyt kirjoittaa tästä aiheesta, mutta kopsaan vanhasta blogistani erään fiksun kaverin kommentista pätkän..(Olavi Salokangas)

"Ei esimerkiksi minua huvita tipan tippaa liputtaa 6.11. Svenska Dagenina eli ruotsalaisen rosvokuninkaan Kustaa II Adolfin päivänä, miehen joka tapatti pitkin Euroopan sotatantereita 70 000 suomalaista sotilasta kolmikymmenvuotisessa sodassa (1618-1648), aikana jolloin Suomen alueen väkiluku oli vain 350 000. Niitä poikia ei sitten muuten tuotu hautaan suomalaisen alusmaan multiin. Ihme, etteivät suomalaiset esi-isämme suoranaisesti kuolleet sukupuuttoon tuossa hirveän verisessä suoneniskussa. Nuo suomalaiset vietiin suomalaisesta alusmaasta kolonialistiseen tyyliin pakko-otolla väkisin kaatumaan Ruotsin kuninkaan puolesta, vaikka köyhä alue olisi kipeästi tarvinnut heidät Suomen peltoja kyntämässä."

Alkuperänen teksti löytyy täältä:

http://zzz333.puheenvuoro.uusisuomi.fi/214542-kuin...

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #122

Niin joo.

Kyllä suomalaisia tietenkin sorrettiin, mutta ei siksi että olivat suomalaisia, mikä oli minun pointtini. Sellaista kansallisuusaatetta ei silloin vielä ollut olemassa jonka perusteella voitiin vainota muita "kansallisuuksia".

Ruotsin kuninkaat ja Venäjän tsaarit vainosivat yhtä kovalla kädellä kaikkia hallitsemiaan kielialueita. Venäjän tsaarit kohtelivat varmasti venäjänkielisiä alamaisiaan kovemmin kuin suomenkielisiä.

Sitäpaitsi, tsaarithan eivät suinkaan olleet etnisesti mitään venäläisiä, vaan kuuluivat yleiseurooppalaisiin kunigas- ja aatelissukuihin, siis sukua Englannin, Saksan, Ranskan, Unkarin, Puolan ja Ruotsin hallitsijoille ja aatelisille.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Mitä kansallisvaltio sitten mielestänne tarkoittaa?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Itsemääräämisoikeutta, suvereniteettiä. Esimerkiksi kukaan ulkopuolinen ei saisi esittää perustelemattomia haittoja Suomelle kuten vaikka metsänhoidossa, energiankäytössä tai siirtolaisuudessa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tuon mukaan mikään Pariisin ilmastosopimukseen kuuluva valtio ei olisi suvereeni valtio.

Sveitsihän torppasi kauan YK-jäsenyytensä juuri siksi, että se halusi pysyä "itsenäisenä". Se liittyi vasta tämän vuosituhannen alusta alkaen menettäen siten suvereenisuutensa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #52

Perusteettomia haittatekijöitä ja Pariisin ilmastosopimuskin on näitä täynnä eikä edes auta mitään ilmaston suhteen. Itsenäinen USA siitä irtisanoutuikin, Suomi tekee mitä komissio määrää.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #58

Linkin takaa löytyy havainnollistava maailmankartta, jossa vihreällä ja keltaisella väritetyt maat voidaan esittämäsi kriteerin perusteella luonnehtia epäsuvereeneiksi valtioiksi.

http://www.globalis.fi/Kv-sopimukset/Pariisin-ilma...

Pieni punainen täplä löytyy Lähi-Idän kohdalta ja Väli-Amerikasta. USA on puolestaan oranssina. Jos haluaisit muuttaa johonkin näistä kolmesta maailman ainoasta suvereenista valtiosta, niin minkä niistä valitsisit?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

"Metsänhoito" on eufenismi eli kiertoilmaisu avohakkuulle.
Kollektiivinen egoismi: jokainen kansallisvaltiollinen "me" saa tehdä ihan mitä lystää muusta maailmasta ja tulevastakin piittaamatta.

Hannu Töyri

Kansallisvaltiokaudella - jota vieläkin elämme pääsääntöisesti - luotiin hyvinvointi Eurooppaan ja meilla pohjoismaille hyvinvointiyhteiskunta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Puhut samassa lauseessa kansallisvaltioista ja pohjoismaista.

Eivätkö pohjoismaat olisi voineet yhdessäkin luoda samanlaisen hyvinvointiyhteiskunnan, kun ne moiseen sosiaalipolitiikkaan yhteiskuntaeetokseltaan ovat osoittaneet kuuluvaksi?

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

... Sellaisen hyvinvointiyhteiskunnan, jossa suomenkielinenkin hyvin voi ollessaan finnjävel.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #55

Niin, tuollainen on sitä kansallisuusaatteen nurjaa puolta...

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi Vastaus kommenttiin #56

Jos tarkoitat "suomalaisuus-kansallisuusaatteen nurjaa puolta", olet uskomaton orjasielu.

Jos tarkoitat "ruotsalaisuus-kansallisuusaatteen nurjaa puolta", olet ... oikeassa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #64

Tietysti tarkoitin, että tuollainen nimittely on sitä kansallisuusaatteen nurjaa puolta. Silloin siihen nurjuuteen syyllistynevät eniten ruotsalaiset eivätkä suinkaan suomalaiset "finnjävelit" itse.

Mutta tulipahan nyt todistetuksi, että kansallisuusaatteellakin on nurja puolensa, kuten itsekin myönnät.

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi Vastaus kommenttiin #65

Mikään kansalllisuusaatteen tasoinen tiedollinen ismi ei ole kyseessä vaan syvemmällä oleva inhimilliseen hahmonmuodostukseen perustuva perusmalli: lapsen "minä" ja "maailma" dikotomian laajentuma tyyliin "me" ja "muut". Stereotypiointitaipumus poistuuu meistä vain lobotomialla.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #66

Juuri siksi monet pitävätkin liian voimakasta kansallisuusaatetta vaarallisena aatepohjana, koska tuollainen me vastaan muut konfrontaatio on omiaan korostumaan joskus epämiellyttävin seuraamuksin.

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi Vastaus kommenttiin #67

Luovuutta ja "kukoistusta" ajatellen: sensuuria pahempaa on vain itsesensuuri.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #68

Ei kai tässä sen suuremmin sensuurista ole kyse, mutta mielestäni itsesensuuri ei ole niin paha asia. Jos vaikkapa halutaan välttää julkaisemasta sanaa "finnjävel" ruotsalaisessa lehdessä, niin eikö ole parempi, että toimittaja harjoittaa itsesensuuria asian kohdalla kuin että päätoimittaja joutuu sanan sensuroimaan oikovedoksesta?

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi Vastaus kommenttiin #70

Imelää pakkosuvaitsevaisuutta kaikkine konnotaatioineen ja hammasten kiristelyineen!

Kansallisvaltion maksimikoko: kun ei luonnostaan loukkaa toisia (liikaa), kun luonnollinen vuorovaikutus enemmänkin vahvistaa yhteisyyden tunnetta.

Luovuus edellyttää rohkeutta heittää peliin ennalta kokeilemattomia ajatuksia. Pahinta myrkkyä tälle on "mitähän toiset tästä ajattelee, loukkaantuuko joku".

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #72

Kaija ylisti kirjoituksiasi samassa lauseessa Oikkosen kanssa ylempänä ja täytyy minunkin todeta, että esitystapanne on teillä molemmilla joskus sillä tavoin vaikeaselkoinen, etten aivan ymmärrä mitä esimerkiksi tarkoitat tuolla kommentillasi. Se menee pitkälti arvailun puolelle.

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi Vastaus kommenttiin #80

No "aiemmassa vimeisessä" kommentissani yritin yhteenvetoa keskustelustamme, siinä on kolme erillistä asiaa -- sinulle selvennykseksi niihin omat määritelmäni:

- Suvaitsevaiseminen: sietämistä, vain vaivoin peitetyin inhon tuntein.
- Kansallisvaltio: metafyysisten kenttien herkkä, ainutkertainen ilmentymä.
- Luovuus: kaikkien mallien ja ennalta-annettujen sääntöjen rikkomista.

Oikkoselle, jos on kuulolla: alan ymmärtää ... oivallukseni lamppu palaa, himmeästi ...
Muille vain :o)

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #82

Vastustan himmeää ajatustasi, jonka Oikkonen toteutti. Pysy ruodissa.

Tuli tenkkapoo...ruodissa vai ruodussa...kysyy lukihäiriöinen?

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi Vastaus kommenttiin #83

... Älä huoli, meillä on Oikkosen kanssa käynnissä "metakeskustelu" ...

Metakeskustelu = keskustelu keskustelijoista

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #83

Minä pysyn mielummin ruorissa. Kaikkea ruodussa pysymistä olen aina inhonnut. Paitsi kun osallistuin marsseihin mm. Vietnamin sotaa vastaan.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #82

Kaikkien mallien ja ennalta tiedettyjen lainalaisuuksien rikkominen johtaa kaaokseen.
Sopiva kaaos voi edistää luomisprosessia.
Mitä se luovuus oikein on, sitä en tiedä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Kansallisvaltiokaudella - jota vieläkin elämme pääsääntöisesti - luotiin hyvinvointi Eurooppaan ja meilla pohjoismaille hyvinvointiyhteiskunta."

Ei sitä hyvinvointia kylläkän kansallisvaltio-aatteella luotu, se oli päinvastoin paha este hyvinvoinnin leviämiselle.

Kyllä se hyvinvointi luotiin nimenomaan kansainvälisellä yhteistyöllä ja se hyvinvointi lankesi niiden osalle jotka tätä yhteistyötä tekivät, ne maat jotka eivät yhteistyötä tehneet, jäivät myös hyvinvoinnista paitsi.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield
Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Pohjoismainen hyvinvointi rakentuu edelleen johdonmukaiselle ja kasaantuvalle eriarvoisuuden lieventämiselle ja tulonjaon tasaamiselle - sosiaalipolitiikka on Pohjoismaissa tähän asti ollut keskeisen päätöksenteon alue. Pahasti sanottuna suurten ikäluokkien "ulosmitattua" itselleen saatavilla olevan hyödyn siirtyessään eläkkeelle sosiaaliturvajärjestelmään on kasvavassa määrin alettu suhtautua jopa turhanaikaisena rasitteena, josta ainakin pitäisi karsia rönsyjä pois.

Minusta julkisia menoja ei pitäisi katsella likinäköisesti pelkkinä julkisina rahareikinä ja potentiaaleina säästökohteina kilpailukyvyn parantamiseksi, vaan pikemminkin sosiaalista pääomaa kasvattavana investointina. Perustulomallien yksi tärkeimpiä perusteluita onkin se perustulon yksilöä yhteiskuntaan osallistava vaikutus, joten voin helposti argumentoida eriarvoisuutta lieventävän ja nykyisin kasvavassa määrin ihmisoikeuksien toteutumista edistävän sosiaalipolitiikan vahvistavan kansallisvaltiomme yhtenäisyyttä...

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

'Nyt leipäjonot ovat kilometrin mittaisia, ja hallituksen herrat eivät enää sano niistä sanaakaan. Suomesta on tullut veroparatiisien alihankkija. Vallankumouksen ainekset ovat ilmassa, mutta ilmaan ne jäävätkin.'

Seppo Oikkosen tekstistä poimin nuo lauseet. Saman ajatukseni kirjoitin aiemmin tänään kommenttina M. Asikaisen pv-blogiin. Vaikka kansallinen hätätila vaatisi täyskäännöksen sosiaalipolitiikkaan, yksikään ministeri ei ota kantaa.

Nykyhallituksen toimet tähtäävät päinvastaiseen. Yhä suurempi polarisaatio vallitsee ja leikkaukset jatkuvat samaan aikaan, kun pörssiyhtiöt jakavat suuria osinkoja ja yhtiöiden johtajat käärivät entistä suurempia palkkioita.

Olen pannut merkille, että leipäjonoista on tuon tuostakin lehtikirjoituksia, mutta esim. Yle ei juurikaan asiasta tee ohjelmaa.

Uskon, että presidenttiehdokkaaksi ryhtyneellä Paavo Väyrysellä saattaisi olla 'ässä' hihassaan, mutta miestä yritetään halventaa ja vähätellä hänen ikäänsä ja poliittista uraansa.

Muistaakseni Tunisian nykyisen presidentin ikä alkaa yhdeksällä. Eikä Niinistökään enää mikään rippikoulupoika ole.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Mirjami, "... Vaikka kansallinen hätätila vaatisi täyskäännöksen sosiaalipolitiikkaan, yksikään ministeri ei ota kantaa.
Nykyhallituksen toimet tähtäävät päinvastaiseen. Yhä suurempi polarisaatio vallitsee ja leikkaukset jatkuvat samaan aikaan, kun pörssiyhtiöt jakavat suuria osinkoja ja yhtiöiden johtajat käärivät entistä suurempia palkkioita."

Se on piittaamatonta politiikkaa, jota en minäkään voi hyväksyä, vaikka kohonneista osingoista itsekin hyödyn. Se ei ole oikeaa, eikä humaania palkka- ja osinkopolitiikkaa. Toki sijoittajat haluavat vähän tulosta sijoittamalleen pääomalle, mutta ei se tarkoita sitä, että firmat eivät jaa suurempaa osaa itse työntekijöilleen, eikä vain härskisti "omin luvin" itselleen hyvien veljien tapaan.

Joka kokouksessa on yksityisiä rohkeita osakkeenomistajia, jotka arvostelevat kovin sanoin johdon ja hallituksen toimia tältä osin, mutta se on vain hyttysen ininää, jolle lähinnä edun saajat vain naureskelevat huvittuneena. Tämän takia en enää halua edes osallistua tähän teatteriin, mutta toivon näiden rohkeiden vastarannankiiskien jatkavan arvosteluaan edelleen.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Turussa oppikoulun alaluokilla jotkut luokkakaverit kutsuivat nimellä Myggan. Muistui mieleen ja jatkuvasti olen inissyt. Ei todellakaan vaikuta. Mutta kuitenkin, ehkä jokin ihan pikkasen liikahtaa jossain. Toivotaan sittenkin.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"'Nyt leipäjonot ovat kilometrin mittaisia, ja hallituksen herrat eivät enää sano niistä sanaakaan. "

Leipäjonot on hyvä merkki eikä paha. Pahempi tilanne silloin minun nuoruudessani oli, kun leipää ei saanut ilmaiseksi jonottamalla, vaan se piti kaupasta kalliisti ostaa. Se leipä jota silloin kaupasta sai, oli lisäksi jotain inhottavaa sekaleipää, eikä sellaista herkullista ruisleipää, reissumiestä, jota nykyisin saa leipäjonosta.

Leipäjonoon saa mennä kaikki, eikä vain köyhät. Tiedän, olen kuullut, että leipäjonossa jonottamalla saa ilmaiseksi sellaisia herkkuja mitä tavallinen kuluttaja ei raaski kaupassa käydessään ostaa. Jouluna jaetaan kinkkujakin ja kaikenlaisia erikoisherkkuja, niin paljon kuin jaksaa kotiin kantaa.

Minusta leipäjonot on kerrassaan mainio asia, eikä niissä ole mitään hävettävää.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Niinpä, muutenhan tämä hävikki menisi kaatopaikalle. Mutta onko pakko tuottaa niin paljon ylimääräistä ruokaa? Massoittain kumminkin päätyy kaatopaikalle. Onko parempi omatunnolle jakaa köyhille kuin laittaa kaikki tunkiolle?
Täällä tietääkseni ev.lut.seurakunnat järjestävät ruokajakelun ja pitää käydä jonkun diagonissan puheilla ennen kun saa jonkun jakeluun oikeuttavan tunnuksen.
Jos hävikkiä ei juuri olisi, niin hinnatkin voisivat olla halvempia.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Ilman kansakuntia ei olisi YKta, kansakuntien liittoa.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Heh, sekin on vain hampaaton liitto veto-oikeuksineen, josta ei ole paljoakaan hyötyä. Syyrian pakotteetkin olisivat voineet ennen varsinaista sotaa purra, jos eivät Kiina ja Venäjä olisi käyttäneet veto-oikeuttaan oman edun tavoittelun tähden.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Heh, sekin on vain hampaaton liitto veto-oikeuksineen, josta ei ole paljoakaan hyötyä."

Johtuu siitä että jäsenvaltiot on liian "itsenäisiä". Kun ei ole pakko noudattaa yhteisiä päätöksiä, niin niitä ei sitten noudateta. Ei yksikään perhekään voi toimia kunnolla jos jäsenet eivät noudata sääntöjä, tehdään mitä halutaan ja jos ei haluta, niin ei sitten tehdä mitään.

Jos yritykset toimisivat kuin YK tai muut sellaiset kansojen väliset järjestöt, ne menisivät konkurssiin heti. Kansojenkin liitot tarvitsevat kuria toimiakseen.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #102

Hyvä kommentti...kiitos Arto!

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #102
Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Kari Suomalainen kertoi v. 1988 kuvallaan Suomen historiaa niiden kansallisuusaatteiden ja sosiologisten lainalaisuuksien kautta, jotka ovat ohjanneet yhteisöä nimeltä 'suomalaiset'.
Pahaksi onneksi en tähän saanut siirretyksi piirrosta. :-(

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Harmi juttu. Kari Suomalainen oli nokkela ja viisas mies ottamaan olennaisista asioista vaarin.

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Leipäjonoissa seisoo lähinnä alkoholistit ja muut epäsosiaaliset ainekset. Suomi on vuonna 2017 tullut pitkän matkaa sotien aikaisesta "pettuleivästä".

Oikkosen logiikan mukaan nyt elettäis muka Suomen huonointa aikakautta vaikka se on todellisuudessa päinvastoin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Leipäjonoissa seisoo lähinnä alkoholistit ja muut epäsosiaaliset ainekset."

Ei tuo nyt taida aivan pitää paikkaansa tuokaan:

https://im.mtv.fi/image/4349446/landscape16_9/1021...

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Maailmassa on kautta historian ollut tapahtumia, ilmiöitä, jotka tulvan lailla pyyhkivät kaiken yli, joita ei voi pysäyttää lainsäädännöillä eikä raja-aidoilla.

Onko meillä harha, jossa voimme lokeroitua ulkopuolelle, "turvaan"?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ja kuinka kalliiksi tuo turva sitten tulisikaan. Risto Ryti aikoinaan totesi ennen presidenttikauttaan talousmiehenä, että kansakunnan omavaraisuus on köyhyyden oppi.

Samaten kuin on totta, että mainitsemiesi kaltaisia ylivyöryviä ilmiöitä historian saatossa sukenee, niin on myös totta, että kaikkein ylivoimaisimmilta ja muuttamattomissakin olevilta vaikuttavat ilmiöt saattavat yhtäkkiä kuin taikaiskusta laantua ja kadota.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Onko meillä harha, jossa voimme lokeroitua ulkopuolelle, "turvaan"?"

Siirtolaisuus Afrikasta ei ole mikään luonnonilmiö, miksi epäilet ettei rajojamme ja rahojamme voi suojella?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Siirtolaisuus Afrikasta ei ole mikään luonnonilmiö, miksi epäilet ettei rajojamme ja rahojamme voi suojella?"

Rajat on siitä hankalia kun niitä pitää aina vahtia ja suojella.

Katsotaan nyt vaikkapa tuota Venäjän ja Suomen rajaa. Suomalaiset vahtii toista puolta ja Venäläiset toista puolta rajaa. Se tulee kalliiksi molemmille osapuolille.

Ruotsin raja on paljon helpompi, sitä voitaisiin valvoa joko yhteistuumin, tai sitten jättää kokonaan valvomattakin. Se olisi kaikkein halvin vaihtoehto.

Jos halutaan estää aseettomien pakolaisten virta Suomeen Ruotsin kautta, niin ei siinä tosiaan monia vartiopisteitä tarvita, riittää jos Ruotsi vahtii omia rajojaan sinne etelään päin, mitä se nyt vissiin tekeekin. Eikä sieltä niitä enää taida Suomeen juurikaan tulla.

Nyt ne pakolaiset kasaantuu kaikki sinne Italiaan tällä kertaa, mikä on Italialle todella suuri ongelma.

Macron on onneksi käärinyt hihat heti valtakautensa alussa ja yrittää hoitaa ongelmaa niin ettei väkeä enää salakuljettamalla tuotaisi Välimeren yli.

Toivottavasti Macron onnistuu ja toivottavasti hän saa tukea muilta järkeviltä tahoilta Euroopasta.

Euroopan rasistisilta puolueilta ei tukea tarvita, ne hautukoot omissa rasistisissa liemissään, kunnes kypsyvät tarpeeksi.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #125

Arto, "Nyt ne pakolaiset kasaantuu kaikki sinne Italiaan tällä kertaa, mikä on Italialle todella suuri ongelma."

En osaa edes kuvitella miten suuri ongelma tuo onkaan tänä päivänä, kun jo pari vuotta sitten Milanossa vuokraemäntä valitteli varkauksien määriä, mitkä syytökset hän osoitti suoraan pakolaisten piikkiin. Samaa valitti Venetsian Lidossa myöskin vuokraemäntämme. Molemmissa asunnoissa oli kaltereita ja lukkoja niin paljon käänneltävänä, että päätin, että seuraavalla kerralla asumme hotellissa. Avainniput olivat jo liian raskaita kantaa koko päivää ja ulos lähtö, ja huoneistoon tulo jo oli rasittavaa monien lukkojen avaamista.

Tietysti se on ihan ymmärrettävää, että paikallisilla asukkailla alkaa tunteet kuumentua, mutta kaikille tulijoillekaan ei pystytä riittävästi antamaan aineellista apua. Se on valitettava totuus. Tässä on sitten tulos, johon on vaikea keksiä oikeaa ja inhimillistä ratkaisua?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Kiitos teille kaikille, jotka teitte tästäkin blogista lukemisen arvoisen kommenteillanne! Olenkin aina ollut sitä mieltä, että vasta muiden kommentit tekevät blogista sen, mitä sen pitäisi olla, jos vain mielenkiintoisia vuoropuheluja riittää. Nyt riitti. Kaikki vastakkainasettelut ja kritiikki ovat aina tervetulleita.

Luin oman blogini nyt uudelleen jälkikäteen ja totesin, että olisi pitänyt siihenkin käyttää enemmän aikaa ja "tupakkia", mutta nyt se taas meni kiireessä näin:)

Tarjan kuvan selitykseni ei myöskään ollut riittävä, sillä arvostan oikeasti hänen asettumistaan Punaisen Ristin mannekiiniksi ja vielä Kassi-Almaksi pukeutuneena. Siihen harva entinen presidentti suostuisi. Siitä hatunnosto! Siis...Auta sinäkin lähimmäistäsi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset