zzz333

Valtio-omistajan tahto, vai vain ystävällinen toivomus?

  • Kumpi on ylempänä, Finnairin hallitus tai valtio?
    Kumpi on ylempänä, Finnairin hallitus tai valtio?

Finnairissa päätettiin, että lisäeläkkeitä ei makseta (Toimitusjohtajsa Mika Vehviläinen 9.2.2013).  Yhtiö alkoi noudattaa valtioneuvoston kanslian omistajaohjausosaston neuvoa, jonka mielestä lisäeläkkeitä ei enää pidä valtioyhtiöissä käyttää.  Vuoden 2016 linjausten perusteella valtio edellyttää omistajana aina, että palkitseminen on kohtuullista ja oikeudenmukaista. Tähän yhtyvät varmasti myös  oikeuden ja kohtuuden nimissä kaikki pienomistajat ja suurin osa keskiluokkaista Suomea. Näin ainakin oletan?

Ihmeellisintä tässä on kuitenkin, että valtion omistaohjauksesta vastaava ministerin täytyi lukea tämäkin lehdestä, ihan kuin me muukin rahvas.  "Finnairista yli 50 prosenttia omistavan valtion kanta on ollut 2012 ja 2016, että lisäeläkkeitä ei käytetä valtioyhtiöissä johdon palkitsemiseen".  Miten tämä on ymmärrettävä?  Eikö näitä valtion ohjeita tarvitse noudattaa, vai mistä on kyse? 

Muistan vielä hyvin muutamien vuosien takaiset ongelmat Finnairissa, jolloin osake laahasi pohjamudissa ja kuitenkin valtion ohjeistuksesta huolimatta silloinen toimari Mika Vehviläinen oli myrskyn silmässä johdon palkkioista ja stay-bonuksista. Muistaakseni Heidi Hautala oli silloin vastaavana ministerinä ja hän kertoi jälkikäteen, ettei näitä palkitsemisia enää voida jälkikäteen muuttaa. Sama juttuhan oli jo aikoinaan Fortumin virheelliset kymmenien miljoonien optiot, jotka jouduttiin maksamaan toimitusjohtajalle ministerin liian vähäisten tietojen tähden koko laskentatavasta, millä option arvot määritellään. 

Näin tavallisesta kuluttajasta tuntuu ihmeelliseltä, että mitä varten ylipäätään meillä on valtiovarainministeriö, ja siellä runsas joukko toinen toistaan viisaampia ja tietävämpiä asiantuntijoita, mutta itse Suomen hallituksen ministeri pidetään pimennossa ja tietämättömänä, miten valtion asioita hoidetaan ja valvotaan? Katselin   vuoden 2013 ministeriön hallintokuluja, eivätkä ne ole mitenkään vähäisiä.  Työntekijöitä oli tuolloin 397 ja  hallinnon toimintamenoihin kului 37.448.000 €, ei mikään pieni summa.  Luulisi, että sieltä tieto kantautuisi myöskin ministerin korviin ennen kuin lehdet siitä kirjoittavat. (kiitos HS:n taloustoimitus!)  

Hallitusammattilaisten rooli on myös hyvin suuri, kun määritellään johdon palkkausta ja muita etuja. Usein  tulee kyllä ihmeteltyä, että mitä annettavaa aina näillä samoilla kierretetyillä ammattilaisilla on, jotka voivat tulla täysin erilaisilta aloilta ja melkoisen suppealla kokemuksella, ainakin näin puusta katsoen. Piiri pieni pyörii, ja samat ihmiset pyörivät monissa hallituksissa, joka jo herättää epäilyksiä yhteisistä intresseistä, mitä tulee jatkuviin palkkojen ja muiden etujen nostamiseen.  

Valtioyhtiöissä odottaisi jotain parempaa käytäntöä ja vakavampaa suhtautumista valtion suosituksiin, jo tämän veronkierron hillitsemiseksi, mikä tällä lisäeläkkeellä on nähtävästi hyvin ominaista. Lisäeläke on käytännössä lisäpalkka, mikä samalla siirtää ja pienentää veronmaksua.  Ei se ainakaan herätä luottamusta valtioyhtiön toimintaan, jos se antaa tämän valua sormiensa läpi, ilman mitään sanktioita. Valtio  omistaa Finnairista 55,8 prosenttia, joten sillä pitäisi olla myöskin määräysvalta yhtiössä.  Vai eikö ole?  Antaako se päätösvallan yhtiön löperölle hallitukselle, joka ei omia  lupauksiaan pysty pitämään muutamaa vuotta kauempaa. 

"Taloustieteellä on peiliin katsomisen paikka, sanoo Nobel-palkittu taloustieteilijä Joseph Stiglitz. Hän uskoo, että valtavirran talousteoriat ovat johtaneet kasvavaan epätasa-arvoon. Stiglitz pitää Yhdysvaltojen talousmallia epäonnistuneena, koska tavallisten kansalaisten tulot ovat polkeneet paikallaan jo neljännesvuosisadan. Samaan aikaan rikkaat ovat rikastuneet."   Eipä tarvitse olla  kummoinenkaan tietäjä, kun tähän voivat kaikki helposti uskoa.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Onhan näitä ministereiden selvityspyyntökierroksia nähty jo ties kuinka monta kertaa ja ties kuinka monen hallituksen aikana, että teatteriahan nykyinen "omistajaohjaus" on.

Tulisikohan hallituskriisiä siitä, että omistajanvaltaa käyttävä ministeri vaihdattaisi koko Finnairin hallituksen ja siten viestittäisi, että koira heiluttaa häntää eikä häntä koiraa?

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

"Tulisikohan hallituskriisiä siitä, että omistajanvaltaa käyttävä ministeri vaihdattaisi koko Finnairin hallituksen ja siten viestittäisi, että koira heiluttaa häntää eikä häntä koiraa?"

Loistava ehdotus, jonka luulisi vastaisuudessa tepsivän tähän kurittomuuteen. Jotain tarttis oikeesti tehrä. Olen samaa mieltä myöskin kanssasi tuosta "teatterista", mitä tämä "omistajaohjaus" on ollut jo kauan.

Mieleeni tulee myöskin määrätietoinen ja topakka Mauri Pekkarinen, joka vain valtiovarainministerinä levitteli käsiään ja seli..seli.. miten taas oli omistajaohjaus mennyt pieleen, eikä mitään voida enää tehdä.

Samaa teatteria on nykyään myöskin yhtiökokoukset, joissa en itse enää edes ilkeä käydä. Kaikki päätökset ovat jo ennalta sovittu, lähinnä suurten eläkeyhtiöiden voimin. Ei siinä äänestyksistä ole enää mitään hyötyä. Yksittäisten pienomistajien kritiikki saa vain hyväntahtoista hymyilyä, ja toteamuksen, että tämä on jo sovittu asia.

Minulla on tässä edessäni vanha kellastunut Kauppalehti elokuun 12.pnä1982. Siinä on etusivulla mielenkiintoinen ja hauskakin tieto tuolta historialliselta ajalta:)
"Kauppalehden tutkimuksessa: Valtionyritysten johtajat tulilinjalla"

Taloustutkimus Oy:llä teettämän tutkimuksen mukaan valtion yritysten johtajiin kohdistuva tyytyväisyys on vähäistä. Erittäin tyytyväisiä näihin oli kaksi prosenttia. Vain 25 prosenttia on melko tyytyväisiä. Melko tyytymättömiä löytyy 33 Prosenttia, ja erittäin tyytymättömiä on 17 prosenttia. Ilman kantaa on 23 prosenttia. Millaiseen tulokseen pääsisimme tänään?

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Pahoin pelkään, että Lintilän rohkeus ei riitä tuohon toimenpiteeseen, vaikka sinänsä ilmeisestikin valtuudet olisivat. Jos hallitus ei noudata pääomistajien tahtoa, niin ainoa mahdollisuus on kai vaihtaa hallitus.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Pahoin pelkään sitä minäkin., joten mitään ei tule tapahtumaan, vaan asia haudataan hiljaisuudella. Todennäköisesti saman tapaisia uutisia saadaan taas viimeistään ensi vuonna joistakin muistakin valtionyhtiöistä ja aikamme täällä netissä ja lehdostössä rähistään, kunnes hiljaisuus taas jatkuu... Tämä on maan tapa.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Suomi on kaapattu EU:n toimesta, hallitus toimii marionette nukkena EU:n alaisuudessa. Onneksi suurin osa veteraaneista jotka saivat meille itsenäisyyden taistelemalla henkensä kaupalla ei näe tätä alennustilaa johon Suomi on joutunut taitamattomien poliitikkojen toimesta.

Selvien virheiden korjaamista ei poliitikon arvovalta kestä.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Niinpä, se tässä ihmetyttääkin, että miksi selviä virheitä ja määräyksiä ei korjata tai vaadita niitä myöskin toteltavan? Ulkopuolisesta tuntuu, että valtio ei niin välitä mitä tapahtuu ja antaa vain virheellisenkin toiminnan mennä omalla painollaan taas unholaan. Onhan niissä tietysti töitä ja vaivaakin, mutta eikös se ole kuitenkin juuri sitä yhteisten asioiden hoitamista ja yhteiseen hiileen puhaltamista.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Asiaa. Lukiessa Finnair Oyj:n vuosikertomusta 2016 selviää siitä millaisia etuja henkilöstölle sekä toimitusjohtaja Vauramo on saava. Vauramolla on kiinteän palkan 649 000 lisäksi;
- Lyhyen aikavälin kannustinpalkkiot 196 000
- Luontoisedut 2 000
- Pitkän aikavälin kannustimet (osakepalkkiot) 172 000
- Lakisääteinen eläke** 159 000
- Maksupohjainen lisäeläke 124 000
https://investors.finnair.com/~/media/Files/F/Finn... (sivulla 46)

Finnairin hallituksen nykyinen kokoonpano (16.3.2017) ja osatehtävän kuvaus "Hallitus nimittää ja erottaa toimitusjohtajan ja muut ylimmän johdon jäsenet sekä arvioi heidän suoriutumista tehtävistään ja päättää heidän palkitsemisestaan. Hallitus osallistuu lisäksi johdon seuraajasuunnitteluun. Hallitus päättää yhtiön henkilöstöpolitiikan ja palkitsemisen pääperiaatteista ja arvioi niitä säännöllisesti. Hallitus arvioi työskentelyään vuosittain. Hallituksen työjärjestys on kokonaisuudessaan saatavilla Finnairin internet-sivuilla."
https://investors.finnair.com/fi/governance/board-...

Hallituksessa ei ole näin ollen enemmistö-osakas valtion edustajaa ja edunavalvojaa vaan ns. "hyvä velikerhon" jäsenet, hallitusammattilaiset, saavat toimia päätöksiä tehdessään miten hyväksi kokevat. Vaikea on hallituksessa tehtyjä päätöksiä kumota jälkikäteen, kuten Vauramon lisäeläkejärjestelyä. Tuollainen elinkeinoministeri Mika Lintilän selvityspyyntö näyttäytyy jonkinlaiselta "hurskastelulta ja kasvojen pesulta" omistajaohjausministerinä. Tämähän on sitä maan tapaa toimia "päättäjien yläpäässä".

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Kiitos Sirpa mielenkiintoisista luvuista ja tekstistä. Tosin niistä tuli lähinnä masentunut olo, kun mitään ei ole Finnairissakaan opittu miten nopeasti voivat taas markkinat muuttua. Nyt kovat säästökuurit on käyty ja pää saatu hyvin pinnan yläpuolelle, mutta kuinka kauan? Onko henkilökunta taas valmis supistuksiin ja joustoihin, jos heikommat ajat tulevat? Missä oikein kulkee raja, kuinka paljon "hyvät veljet" kehtaavat yhtiön rahoja jatkuvasti tunkea johtajajien taskuihin?

Kuulen korvissani kuinka puolustelut jälleen alkavat, "johdolla on suuri ja raskas vastuu harteillaan" ...Kyllä, mutta taloudellinen vastuu on vain itse yhtiöllä työntekijöineen ja muilla omistajilla. Toimarin vastuu on vain jonkin asteinen häpeä ja isot erorahat kivun lievittämiseksi.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Lintilä ei ole selvästi asioiden tasolla. Pantu liian isoista asioista vastaamaan: ".valtion omistaohjauksesta vastaava ministerin täytyi lukea tämäkin lehdestä, ihan kuin me muukin rahvas". Tämän saattoi jo aavistaa Sipilän siirtäessä ison osan valtion varoista eduskunna ulottumattomiin. Näinhän siinä käy, kun taitamattomat hoitavat tehtäviä, joihin heillä ei ole edellytyksiä.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Irja...Samaa ihmettelin minäkin. Olen ministeri Lintilästä lukenut, että hän on kuitenkin Keskustan paras talous - ja veroasiantuntija ja siksi Sipilä valitsi juuri hänet valtion varoja hoitamaan... Huolestuttaa kyllä koko hallituksen puolesta, jos tätäkin toimintaa pidetään ihan normaalina käytäntönä? Mitähän muitakin tärkeitä päätöksiä ministerit joutuvat lukemaan Hesarista meidän muiden kuolevaisten tavoin?

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Ministreillä kun on vielä liuta avustsajia, niin pitäisi siinä tietoakin kertyä muulla tavoin. Eivät siis työtään tee avustajatkaan. Hohoijaa tätä maata!

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Sanoppa muuta Irja! Julkinen sektori vain paisuu , mutta mikään määrä virkamiehiä ei vain "ehdi" ministerille tiedottaa tehdyistä virheellisistä päätöksistä jo enakkoon, jolloin kuulema muutoksia ei niihin enää voi tehdä. Kansalaisten vääriä tukia ym. kyllä voidaan periä takaisin jälkikäteenkin kissojen ja koirien kanssa:)

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Ote Heikki Pursiaisen ja Harkimon haastattelusta, johon voi helposti yhtyä.

"Harkimo kiinnittää huomiota samaan asiaan.
–Suurin ongelma tässä on, että työläisen on todella vaikea ymmärtää miljoonien vuosipalkkoja. Kun vielä samat ihmiset istuvat ristiin eri hallituksissa ja pitävät huolta toistensa palkoista ja palkkioista, voi hyvällä omalla tunnolla sanoa, että Suomessa on hyvä veli -verkosto. Kun nämä samat toimitusjohtajat esittävät, että Suomen kilpailukyvyn vuoksi työväen palkkoja ei saa nostaa, on päivänselvää, että näyttää härskiltä, että omia palkkoja kyllä voi nostaa. 
Valtio-omisteisissa yrityksissä on Pursiaisen mukaan erityisongelmansa."

PS. Se ei vain näytä härskiltä, vaan on myös sitä. 

https://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/talous/fi...

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Vielä lisätarkennus tästä linkistä.

https://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/mielipide...

Siinä muun muassa kerrotaan näiden henkilöiden ehdottaneen vastoin valtion suositusta lisä-eläkettä toimitusjohtajalle:

"Näin se meni.Finnairin toimitusjohtajan Pekka Vauramon 130 000 euron lisäeläkettä ehdotti kolme ihmistä yhtiön palkitsemisvaliokunnassa vuonna 2016: Jussi Itävuori, Gunvor Kronman ja Jaana Tuominen.Tämän lisäksi palkitsemisvaliokunnan kokouksissa oli läsnä toimitusjohtaja Pekka Vauramo itse".

Ainakin Gunvor Kronma valittiin jo 2012 Finnairin hallitukseen ensimmäistä kertaa, joten hän oli myös hyvin tietoinen yhtiön lupauksista pidättäytyä lisäeläkkeistä (muistan sen hyvin, kun olin silloin yhtiökokouksessa paikalla ja myöskin ihmettelin valintaa ja hänen kykyjään Finnairilla vain järjestöissä toimineena ihmisenä)

Näin se pieni piiri pyörii vain isojen asioiden päättäjinä... Entä miten se vaikuttaa yksityisen pienen ihmisen rehellisyyteen ja luottamukseen valtioon päin?

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

"Entä miten se vaikuttaa yksityisen pienen ihmisen rehellisyyteen ja luottamukseen valtioon päin?".
Mihin luottamukseen ? Eihän sellaista ole eivätkä tuollaiset sitä tarvitsekaan. Huseeraavat tyyliin "Mitä ne meille mahtaa..." ja oikeassa ovat. Eivät lampaat mitään mahda.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Hei Pekka, kyllä minä ainakin tähän asti olen uskonut suomalaisten, ainakin suhteelliseen rehellisyyteen, kun he täyttävät kansallisvelvollisuutensa täyttäessään veroilmoituksia. Tosin se alkaa olla kyseenalaista, jos suuret herrat näyttävät useinkin esimerkkiä, miten he valtion virkamiesten kyhäämillä lailla pystyvät verojaan siirtämään myöhemmäksi, tai vievät rahansa piiloon muille maille vierahille:)

Voisivat vielä laatia tiedotusvihkosia, miten homman voisi hoitaa kätevämmin pienipalkkainen työntekijä, joka ei ilman maksullista apua pysty hommaa yksin fiksusti ja laillisissa rajoissa hoitamaan.

Kuka nyt veroja ylipäätään rakastaisi ja jos vielä jopa kaksikymppinenkin tuo jollekin iloa, jos se sattumoisin lompakosta löytyy... Tämä tuli konkreettisesti ilmi juuri tv-uutisista vieläpä varsin havainnollisesti mieleeni, kun siellä kadulla haastateltu työtön nainen tästä mainitsi. Puheena oli suomalaisten säästämisestä ja esimerkkejähän löytyy joka tasolta.... Jotkut puhuu kympeistä ja toiset sadoistatuhansista.:) Ilokin on suhteellista.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Fortumin Optiot/Lilius!
Fortum on valtionyhtiö, sillä Suomen valtion omistusosuus on 50,8 % (31.12.2015)
(muistaakseni -05 se oli suurempi)

-En todellakaan ota vastuuta kohtuuttomista sopimuksista, Pekkarinen sanoi TV1:n Ykkösaamussa.
Pekkarisen mukaan kaikki kannustusjärjestelmän sopimukset oli tehty ennen vuotta 2003.
-En hyväksy toimittajan väitettä siitä, että minä tai Keskustan ministerit olisivat olleet kertaakaan hallituksessa Fortumin optiojärjestelmiä tekemässä.

Siitäkään huolimatta että M.Pekkarinen oli -05 Talousvaliokunnan PJ edm.valvoo valtionyhtiöitä.
Siitäkään huolimatta että myönsi Fortumin hallituksen voida itse päättää Fortumin optioista.
Hallituksessa istui M.Vanhanen (kesk) ja T.Karpela (kesk)

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Sen voin hyvin uskoa, ettei kukaan ministeri koskaan itse tunnusta, tai ota mitään vastuuta virheellisesti myönnetyistä optioista tai muista palkkioista. Itse vierittäin suurimmat syylliset eli pörssiyhtiön hallitukset pahimmiksi, jotka ylipäätään eivät näytä tuntevan pienintäkään vastuuta palkioiden ym. nousemisesta täysin kohtuuttomille tasoille.

Pörssiyritysten hyvistä vuosista otetaan kaikki mahdollinen irti, mutta seuraavista mahdollisista huonoista vuosista ei tehdä edes mitään tasauksia, vaan vain hyvät vuodet rahastetaan ja huonoista ei oteta mitään vastuuta. Tämä pitäisi jo hyvissä ajoissa sopimuksissa ottaa huomioon, jottei kävisi niin kuin takavuosina, että erään valtion yhtiön koko vuoden tulos meni aikaisempien sopimusten mukaisesti kokonaan toimarin taskuun:) Muistaakseni yritys teki aseita?

No, hyvien veljien tekemät reilut sopimukset hyödyttävät aina myös heitä itseään, kun palkkojen kehitys yläpäässä seuraa muiden esimerkkiä. Hallituksissa taas kierrätetään mieluusti sitä joukkoa, joka itse ei varsinaisesti kuulu hyviin veljiin, mutta on muuten aina siinä myöntyvässä jees-ryhmässä. ...siis kivoja ihmisiä.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Eikä yksin nuo palkat, vaan tulossa on seuraaville ikäluokille maksettavaa. Isot palkat tuottavat jättieläkkeidne ikäluokan, joka ei ole hyväksi tälle maalle eikä koko maailmallekaan. Ihmisten jakautuminen sellaisen myötä vain kasvaa. Orjat raatavat saadakseen kasaan rahat niihin jätti eläkkeisiin ja jättieläkeläisten pitkään jatkuvan elämän ylläpitämiseen. Tuota eläkeläisjoukkoa voisi verrata vaikka suuriin ikäluokkiin monellakin tavalla.

Pienistä eläkkeistä suurella määrää ihmisiä ei valtiokaan kostu. Epätasainen tulojakauma (palkat ja eläkkeet) on valtioita rampauttavaa. Koskahan se huomataan?

"We have a generation of boomer retirees with less disposable income than the people who went before them, and they won't be spending on all the things the companies sell," he said. "You get the short-term profits, but you get the long-term weaker economy and weaker consumer income growth."

https://www.cnbc.com/2015/10/28/ceos-have-millions...

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Onkin todella mielenkiintoista seurata miten tämäkin asia nyt etenee, kun ministeri Lintilä pyytää tänään 7.8 lisäselvityksiä ja Herrat kokoontuvat setvimään syitä ja syyllisiä lisäeläkkeen myöntämiseen. Todennäköisesti kaikki jatkuu taas ennallaan ja todetaan Toimitusjohtaja Pekka Vauramon täysin ansainneen eläkkeensä. Nauraisiko vai itkisikö taas tällekin farssille? - Eli maan tavalle.

Sipilältä kuulisin myös mielelläni, että miksi pääministeri ei ole julkisesti ottanut täyttä vastuuta tästä tapahtumasta, kun hän käsittääkseni on hyväksymisensä Finnairille antanut?

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Saamari, valtiohan ei enää omista Finnairia kokonaan, vaikkakin hiukan yli puolet.
Mikähän oli tilanne, kun Hautala lakaisi luudalla?
http://www.is.fi/taloussanomat/art-2000001746208.html

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Se olikin Heidi Hautalalta melkoisen räväkkä teko, mutta ei silläkään ollut nähtävästi toivottua tulosta, tai Finnairin hallitus oli sen unohtanut. Silloinkin oli kysymys valtion ohjeistusten ohikävelystä, jos sen oikein muistan?

Olen melkoisen varma, ettei Sipilä nyt samaan suostu, koska hän ymmärtääkseni on lisäeläkkeeseen luvankin antanut... ei kantti tule sitä ratkaisua kestämään, eikä Lintilällä ole siihen sitten mitään sanottavaa. Ärhennellä voi, - ainakin malliksi. :)

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Talouselämässä kerrottiin, että Britanniassa on johtajien palkat laskeneet vuoden aikana noin 17-prosenttia juuri julkisen paineen tähden. Meillä taitaa olla niin jääräpäinen luonne, ettei se vapaaehtoisesti suostu moista alennettua palkkaa koskaan hyvällä hyväksymään?
Kansa vain turhaan rähisee ja purnaa, mutta karavaani kulkee omaa suoraa linjaansa syrjään poikkeamatta:)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset