zzz333

Päätös lisäeläkkeestä oli yksin Finnairin hallituksen päätös.

  • Kollaa kesti -  kestääkö rehellisyys Finnairilla? Kuva Pekka Jaakkola
    Kollaa kesti - kestääkö rehellisyys Finnairilla? Kuva Pekka Jaakkola
  • Päätös lisäeläkkeestä oli yksin Finnairin hallituksen päätös.

Pääministeri Sipilä kertoi asiasta eilen illalla, ettei hänelle kerrottu etukäteen Finnairin lisäeläkkeestä. Hyvä, että asia tuli siltä osin selväksi.  Tosin se asettaa myöskin koko Finnairin hallituksen outoon valoon, kun Sipilä kuitenkin oli silloin vastaavana ministerinä ja lisäeläkkeiden käyttäminen oli vastoin valtion ohjeistusta. Selityskenttä jäi siten kokonaan nyt vapaaksi Finnairin hallitukselle. 

Finnairin hallituksen puheenjohtaja Jouko Karvinen  hämmästelee, ettei viesti lisäeläke-esityksestä ole mennyt perille. Sitä taitaa ihmetellä moni muukin, että miten näin korkealla tasolla käyty viestittely ei tavoita asiasta vastaavia ihmisiä?  Karvinen pahoittelee tilannetta, mutta selittää päätöstä tehtäessä toimitusjohtaja Vauramon vahvoista näytöistä kaikkina kolmena vuotena Finnairin palveluksessa.

Yhtiö myös kertoo tehneensä valmistelun pohjaksi muiden pörssiyritysten toimitusjohtajien  kompensaatiovertailun, joka tehdään joka vuosi. Tämän mukaan ero oli suurin lisäeläkkeen osalta muihin pörsiiyhtiöihin verrattuna. 

Juuri näinhän meillä ylipäätään yhtiökokouksissakin kerrotaan, toimitusjohtaja on palkkakuopassa muihin yhtiöihin verraten. Tämä on kuin musiikkia kaikille hyville veljille, sillä joka palkka-ja lukuisat muut eri nimikkeillä toimivat palkkakorotukset tietävät taas omankin palkan nousua seuraavalla kierroksella. Avainsanana on kompensaatiovertailu! 

Monissa liemissä keitetty Jouko Karvinen on tottunut tuuliseen olotilaan jo Stora Enson aikana, jolloin vuonna 2008 Kemijärven sellutehdas suljettiin väärin perustein, niin kuin kemijärviläiset aikanaan väittivät.  Lunta tuli tupaan ja myöhemmin Karvinen erosi Stora Enson toimarin tehtävästään.

Seuraava kohu onkin taas odotettavissa tämän Finnairin selvitysten jälkeen... OP:n Karhinen petti lupauksensa palkkatalkoista kertoo Ilta-Sanomat tänään. Hän oli luvannut kaksi vuotta sitten alentaa "kohtuullistamistalkoissa" omaa palkkaansa muutaman muunkin toimarin kanssa ja he pitivät siitä näyttävän tiedotustilaisuuden ja kehoittivat muitakin hyvätuloisia liittymään seuraan.  OP:n pääjohtaja lupasi itse alentaa palkkaansa viisi prosenttia. Samoin tekivät Alahuhta ja Antti Herlin.

Jälkikäteen 2015 Taloussanomat kyseli palkanalenuksesta, mutta silloin hän vastasi alennuksen tapahtuvan vasta sitten, kun yhteiskuntasopimus on syntynyt. Lopputulema on, että kaikki ovat noudattaneet "alennuslupauksensa", antamalla hyväntekeväisyytteen vastaavasti omia varojaan.  Karhisen kohdalla olisi viiden prosentin alennus tehnyt noin 3000 euroa.  Oletan, että muiden kahden osalta summa on vielä paljon suurempi. Niin tai näin, mutta lupaukset ovat mitä ovat ja oikean näkyvän teon tekivät hallituksen ministerit leikkaamalla omia palkkojaan.  Esimerkki oli erinomainen, kun vielä ottaa huomioon, että hallitus ja pörssiyhtiöt toimivat palkkapolitiikassaan ihan eri tasoilla.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (35 kommenttia)

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Vielä pieni otos Finnairin kirjeestä:

"Kunnioitan ministerin näkemystä"
Kirjeen on allekirjoittanut Finnairin hallituksen puheenjohtaja Jouko Karvinen. Hänen mukaansa viesti lisäeläke-esityksestä ei ole jostain syystä tavoittanut ministeriä.
– Kunnioitan ministerin näkemystä siitä, että päätös ei mielestänne ollut valtio-omistajan tahtotilan mukainen. Olen erittäin pahoillani myös siitä, että huolimatta selkeästä tavoitteestamme ja toimistamme pitää omistajaohjaus hyvin tietoisena suunnitelmasta, näyttää nyt siltä, että te asiasta vastaavana ministerinä saitte tiedon vasta median kautta. Näin ei saa käydä jatkossa, Karvinen sanoo kirjeessä."

Riittääkö pelkkä "kunnioitus", vai pitäisikö tehdä jotain enemmän? Se on yhtä tyhjän kanssa vain pelkkänä sanana, ihan samoin kuin tavallisesti kuultu lause; "otan siitä täyden vastuun."

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

"...Näin ei saa käydä jatkossa...".
Missä jatkossa ?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu
Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Hommahan on täysin selvä. Karvinen tiesi valtion palkitsemisohjeen ja tietoisesti toimi sitä ohjetta vastaan. Muistaakseni Finnairissa on valtiolla osake-enemmistö, jolloin isännän ääni ratkaisee. Mitä Lintilä tekee?

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Ainoa mitä käsittääkseni Lintilä voi tehdä, on kutsua koolle ylimääräinen yhtiökokous erottamaan Finnairin nykyhallitus. Lisäeläkepäätöstä tuskin voidaan mitenkään kumota/mitätöidä. Mikäli muutosta esitetään F:n hallitukseen, niin kaiketi hallitukseen tulisi saada mukaan joko itse omistajaohjausministeri tai joku toinen valtion etua valvova henkilö hallitukseen, sillä hallitus on juuri se elin joka päättää johdon palkoista ja eduista, kuten myös lisäpalkkioista.

Toinen juttu on sitten se voiko valtio nostaa kannetta lisäeläkkeestä annetun menettelyohjeen sivuuttamisesta jotain/joitain henkilöitä vastaan. Tuskinpa "korppi korpin silmää" nokkii.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Sirpa, hyvin sanottu! Ei todellakaan "korppi korpin silmää noki".
Pienessä maassamme koko johto-ja hallitseva porukka ovat tuttuja keskenään ja monet varmasti jopa ystäviäkin, joille on vaikeampi panna kapuloita rattaisiin. Peli jatkuu vuodesta toiseen samana...

Palaisin vielä Nobelisti Stiglitzin ehdotukseen: "Jos lopettaisimme talouskurin, poistaisimme verojärjestelmän porsaanreiät ja käyttäisimme saadut rahat koulutukseen ja terveyteen, voisimme edistää talouden rakennemuutosta ja puuttua samalla eriarvoistumiseen."

Johdon lisäeläkkeet ovat myös selvää veronkiertoa eli siirtämistä veroja hamaan tulevaisuuteen. Ei vaikuta kovin reilulta peliltä, kun lisäeläkkeetkin kuuluvat vain suppealle piirille muutenkin suurtuloisille johtajille. Kenen maksettavaksi nekin ylimääräiset eläkkeet joskus maksatetaan??

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Kyl niist rahois on riesaa, eiks kukaan taju, et raha on mennyttä aikaa?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Kiitos kommentistasi Antero. Samaa mieltä olen minäkin. Todennäköisesti niinkin vanha kettu, kuin mitä Karvinen on talouselämässä jo kauan pyörineenä, niin hyvin tiesi, mutta ehkä ajatteli, ettei ennenkään ole Finnairissa valtion ohjeita noudatettu ja jälkikäteen ei voi kuin levitellä käsiään.

"Valtio  omistaa Finnairista 55,8 prosenttia, joten sillä pitäisi olla myöskin määräysvalta yhtiössä.  Vai eikö ole?  Antaako se päätösvallan yhtiön löperölle hallitukselle, joka ei omia  lupauksiaan pysty pitämään muutamaa vuotta kauempaa." Näin kirjoitin edellisessä blogissani muutama päivä sitten. 

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Lintilä on vastuuton ministeri, joka on lykkäämässä ongelman Heliövaaralle ja Sipilälle. Kuitenkin hän on ministeri, joka vastaa tästä asiasta. Mutta milloin poliitikot ottavat vastuuta? Oikeat toimenpiteet ovat, että Heliövaara ja Karvinen vaihtoon ja Finnairin hallitus tekee uuden päätöksen. Hallitukset tekevät koko ajan päätöksiä, joilla korjataan, paikataan ja kumotaan aikaisempia päätöksiä.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila Vastaus kommenttiin #9

Ollilan olisi kannattanut malttaa mielensä ennen kuin väittää Mika Lintilää 'vastuuttomaksi ministeriksi'. Ministeri Lintilä on ainakin tähän saakka hoitanut "Heliövaara-Karvinen-Vauramo" -tapausta hyvinkin mallikkaasti.

Jos tässä vaiheessa halutaan syyllistä nostaa esiin, niin kansalaisten kannalta ehdottomasti ykkösvastaaja on valtion omistajaohjausyksikön johtaja Eero Heliövaara.

Valtion palkkaama konsuli ei ole valvonut. On painavaa syytä kysyä, miksi ei!

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

"Mitä Lintilä tekee?".
Taatusti ei yhtään mitään.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Luulenpa, että ministeri Lintilän kädet ovat sidotut, kun varsinaiset Suomen Kuninkaat, eli hallitusammattilaiset ja Hyvät Veljet määräävät kuitenkin tahdin. Ministerit voivat vain pahoitella ja nuhdella, mutta peli jatkuu siitä ja niistä huolimatta.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #22

Peli jatkuu peiton alla, tavallinen kansa on hyvin perillä korruptiosta kaikilla tasolla. Lahjonnan lisäksi voi päätellä että myös kiristystä ja uhkailua esintyy. Onhan helppo vihjailla että duunipaikka menee ellei suostu erinäisistä tosiasioista pitämään suu suljettuna...

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Suomeen pitää perustaa poliisille korruptiosta vapaa, korkean moraalin omaava laillisuusvalvonta elin, jonka tehtävänä on karsia hallinnosta pois oma-etu kähminnät. Samalla saataisiin kaltereiden taakse samankaltaisen julkisten rahojen väärinkäyttäjät hyväveli systeemistä.
Italiassa on poliisilla erikoisjoukot mafian vastaisen rikollisuuden kitkemiseksi ja tulosta on syntynyt.
"Vuonna 2013 poliisi takavarikoi Italiassa Nicastrin omaisuutta yli 1,3 miljardin edestä mafian vastaisessa operaatiossaan". Miehen tuulivoimabisneksiä käytettiin muun muassa mafian rahanpesussa.

"Hollannissa 8 milj. euron petosvyyhdissä on pidätetty 3 henkilöä ja mm. arvoautoja takavarikoitu. Tutkinnan kohteena on hollantilainen sijoitusyhtiö Hollandsche Wind. Hollannin yleisen syyttäjän sekä veroviranomaisten (FIOD) mukaan kyse on laittomasta pyramidipelistä, jossa sijoittajat maksoivat minimissään 5 000 euroa ja rahat luvattiin investoida tuulivoimaan ja sijoittajille luvattiin korkeita tuottoja - näin ei kuitenkaan käynyt. Yli 100 viranomaisen voimin tehtiin ratsioita 4 kotiin ja 5 liikehuoneistoon. Suuri määrä kalliita autoja sekä museoautoja takavarikoitiin. Tutkinta koskee myös Hollandsche Windin edeltäjää Noordenwindia".

Tämä tuulivoima bisnes on ollut myös Suomessa raukkamaista julkisen rahan jakopolitiikkaa, ennen kuin mitään on kerrottu jukisuuteen niin rahat on jo pääasiassa jaettu. Kerrotaan vaan että saa valittaa, mutta ei valituksilla ole mitään merkitystä mihinkään, kun koko ketju on samassa juonessa mukana ja hallitus tukee toimintaa.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Enpä kyllä tiedä olisiko poliisilla tarvittavaa talouden tietämystä? Luulisin parempaan tulokseen päästävän täysin mistään kiinteistä sidonnaisuuksista vapaiden talousasiantuntijoiden avulla. Keitähän he sitten olisivat?

Tietämättömyys ei saisi ainakaan olla selitysverho, kun joku meni pieleen. Palkkioehdotuksiaan järjesteltävät tahot ovat kuitenkin aina askeleen edellä muita, sehän on myöskin heidän voimansa...nimiä mainitsematta:) Töitä riittää!

Yliopistojen-ja korkeakoulujen parhaista asiantuntijoista koottu ryhmä, joka saisi valtioyhtiöistä aina ensimmäiseksi hallitusten ehdotukset käsiinsä, eikä olisi missään vaiheessa vaihdettavissa, vaikka hallituksen kokoonpanot ja ministerit vaihtuvat. He antaisivat aina valtion ja yrityksen parasta ajatellen hyväksymisensä jokaiseen työsopimukseen jo ennen allekirjoituksia ja lopullisia päätöksiä.

Vai olisiko tämä ryhmä vuosien kuluessa rapistuva ja korruptoitunut ryhmä, jolla olisi jo ajan myötä taas liikaakin valtaa ja "tukijoita" yritysten johtoportaissa?

Vaikea sanoa, mutta johonkin vilpittömään ja rehelliseen kansan ja yhtiöiden väliseen luottamukseen pitäisi tie löytyä, ettei aina oma hyvä menisi kaiken muun edelle ja olisi vain rahassa mitattavissa. Naiivi jo ajatuksenakin? Ehkä on.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

"Se, miten finanssisijoituksiksi luokiteltaviin yrityksiin on suhtauduttava on aiheuttanut keskustelua Suomessa corporate governancesta eli siitä, voiko valtio vaikuttaa yhtiökokouksen ohi tilikaudella päätöksentekoon suoraan siten, että sen on katsottava vähentävän omistaja-arvoa ja loukkaamalla muiden osakkeenomistajien, yleensä vähemmistöosakkaiden oikeuksia. Keskustelua on herättänyt muun muassa Soneran suorittama Saksan UMTS-toimiluvan osto yhdessä Telefonican kanssa Saksasta ja StoraEnson päättämä Kemijärven selluloosatehtaan lakkauttamispäätös."

Niinpä, voiko valtio vaikuttaa oikeasti, jos tietoa ei etukäteen edes anneta? Esimerkkejä löytyy moniakin vuosia taaksepäin katsoen. OLisiko ennakkotieto ja Suomen parhaat asiantuntijat pystyneet suurimman osan virheistä estämään?

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Valtioei ole ollut halukas käyttämään sitä valtaa, joka sillä on ollut enemmistöosakkaana. Yksityiset enemmistöomistajat käyttävät valtaa niin kuin omassa yrityksessä pitääkin käyttää.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Antero Ollila puhuu edelleen palturia, mikäli hän tarkoittaa tuoretta Finnair-jupakkaa.

Mikään ei viittaa siihen, että valtio (pääministeri, koko valtioneuvosto) ei olisi oikeasti halunnut estää palkkioeläkkeen järjestämistä Vauramolle.

Ollilan kannattaisi ainakin nyt alkuun pohtia, mikä rooli ja vastuu on valtion omistajaohjausyksikön päälliköllä, siis Eero Heliövaaralla. Mainittu virkamies, monissa liemissä keitetty kokenut finanssipeluri on tasan tarkkaan tiennyt palkkioeläkkeen päätösvaiheista. Avautuuko keissi, Ollila?

Näin on päivän kuluessa uutisoitu: "Valtion omistajaohjausosaston päällikkö Eero Heliövaara jätti kertomatta omistajaohjauksesta vastanneelle pääministeri Juha Sipilälle Finnairin päätöksestä."

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #14

Kiitos kommenteistasi Markku! Kyllä minäkin katson, että tässä tilanteessa kun kaikki puheet ja teot on kerrottu, niin Eero Heliövaaran pitäisi ottaa viimekädessä vastuu koko jupakasta. Ei hän voi ainakaan tietämätöntä leikkiä.

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila Vastaus kommenttiin #14

Lintilä istuu korkeammalla kuin Lintilä ja hänen kuuluu oikaista tehty virhe. Koska virheen ovat tietoisesti tehneet Heliövaara ja Karvinen, niin Lintilän pitää antaa heille kenkää, jos ottaa asiassa vastuun. Merkit viittaavat siihen, että hän meinaa siirtää vastuun jollekin muulle. Jos Heliövaara ja Karvinen ei halua lähteä, niin Lintilän pitää laittaa heidät pellolle. Muuten hän ei kanna vastuutaan, vaan tämäkin homma hoidetaan, että "näitä virheitä sattuu alemmissa portaissa, mutta minkäs minä sille enää voin". Lintilä on voiman oikealla puolella, eikä hänen tarvitse huudella Sipilää apuun, vain lähettää sähköpostia tiedoksi tulevista toimenpiteistä.

Onko Markku Marttila sitä mieltä, että vaikka Heliövaara ja Karvinen ovat mokanneet eivätkä meinaa korjata virhettään, niin Lintilän ei tarvitse tehdä mitään? Valtuuksia ei ainakaan puutu.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila Vastaus kommenttiin #23

Antero Ollilan "keuhkoamisesta" ;) tulee mieleen nuoren kyntöorin telmintä keväisellä pellolla. Sallinet tämän kielikuvan. Mitä muuten tarkoitat sanonnalla: "Lintilä istuu korkeammalla kuin Lintilä"?

Eikö olisi kohtuullista antaa ministeri Lintilälle vielä hieman aikaa kuulla asianosaisia ja käydä huolella läpi palkkioeläkkeen taustat? Malttakaamme siis tovi, ettemme tuomitsisi ennen aikojaan Lintilää, joka sentään nosti kissan pöydälle.

Virkamies Heliövaaralle ehkä kuuluisi antaa välittömästi kenkää, mutta miten Lintilä voi potkaista Karvisen pellolle? Ei ainakaan ministerin ukaasilla. Onhan se mahdollista kutsumalla koolle ylimääräinen yhtiökokous, joka vaihtaa yhtiön hallituksen. Uusi hallitus voisi sitten ensi töikseen erottaa toimitusjohtajan ja niin edelleen. Kelpaisiko tuo ministerin toimintamalliksi, Ollila!

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila Vastaus kommenttiin #24

Näköjään tuli kirjoitusvirhe: Lintilä istuu korkeammalla kuin Heliövaara. Kuvaamasi toimintatapa on se, jota Lintilän olisi noudatettava. En vain katsonut tarpeelliseksi ruveta selostamaan, mitä toimenpiteitä hänen on tehtävä saadakseen Karvisen ulos ja muutettua päätöstä. Ei se Karvinen siellä hallituksessa istu omalla mandaatillaan vaan Suomen hallituksen edustajana. Silloin hänen kuuluu noudattaa päämiehensä ohjeita ja näkemyksiä. Jos ne eivät kelpaa, niin mies vaihtoon.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila Vastaus kommenttiin #25

Samaa mieltä ollaan. Toivottavasti Lintilä panee nyt kunnolla tuulemaan.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #25

Mikä vastuu on PM,VM Lintilällä ja koko hallituksella?

Jos ministerivaliokunta ei ole tietoinen Finnairin tuloksesta ,eikä mitä on tulossa valtion Budjettiin rahaa. Niin voiko jo siitä päätellä saako johtajat boonuksia ja lisäeläkkeitä.Vai huonosta tuloksesta "Kikyn".

Hautala pisti Finnairin hallintoneuvoston uusiksi kokonaan. Löytyykö Lintilältä kanttia siihen?
Finnairin tulos oli jo tiedossa Sipilän ollessa omistusohjaus vastuussa.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

"Toimitusjohtajalle nyt maksettava lisäeläke hiertää matkustamohenkilökuntaa Kuurneen mukaan siksi, että vuoden 2010 alussa Finnairin johto päätti säästösyistä lopettaa lisäeläkkeen kerryttämisen kaikille vuoden 1993 jälkeen taloon tulleille lentoemännille ja stuerteille.

Pettyneisyyttä ja tuohtumusta Kuurneen mukaan jäsenistön suunnalta tullut palaute on vaihdellut syvästä pettymyksestä syvään tuohtumukseen. Toimitusjohtajalle räätälöity lisäeläkejärjestely koetaan Kuurneen mukaan epäoikeudenmukaisena ja kohtuuttomana, koska Finnairin eläke-etuuksia on eri henkilöstöryhmien osalta heikennetty vuodesta 1992 alkaen."

Tämän otoksen poimin tänään Kauppalehdestä ja se onkin mielestäni täyttä asiaa.
Voikin kysyä, että miksi ylipäätään Finnairin hallitus ja muut tahot eivät yhtään ajattele mikä on korrektia yhtiön muita työntekijöitä kohtaan kun vanhoja sopimuksia muistellaan?

Kauppalehdessä myös heiteltiin kohun johdosta taas kateuspykälääkin kehiin. Meillä vanhoilla pienosakkailla ei kyllä ole paljoakaan ollut Finnairin osakkeesta iloa moniin vuosiin, kun osake on laahannut pohjamudissa ja osinkojakaan ei vuosiin maksettu ollenkaan...Nyt kun päätä nostetaan pinnan yläpuolelle, niin tulee taas nämä ikävämmät asiatkin pintaan.

Oikeus ja kohtuus myös muita osapuolia kohtaan, ei pitäisi kokonaan unohtaa ja nyt ajattelen nimenomaan työntekijöitä ja seuraavia mahdollisia kriisineuvotteluja. Nekään eivät ole jatkossa poissuljettuja ongelmia, jotka joskus ovat taas edessä...

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Suomessa vaikuttaa sellainenkin toimikunta kuin Turvallisuuskomitea, se ei tee ulkopolitiikkaa. Tämän komitean mahdollisuus olisi selvittää puolueettomasti (jos haluaisi) kaikki epäselvyydet julkisen rahan käytössä.

Turvallisuuskomiteaan kuluvat ministeriöiden kansliapäälliköt, turvallisuusviranomaisten edustajat, erityisasiantuntijoita voi olla korkeakouluista jne. alan asiantuntijoita ja edustajia elinkeinoelämästä ja järjestöistä tarpeen mukaan.

Tämän komitean työn tuloksia ei vaan ole missään uutisoitu, nostaako se vaan kulukorvaukset ym. tuet mitä on aikojen saatossa saanut työstään, ja nyt sitten samat edut tulee varmaan siitä ettei vaan ota kantaa mihinkään epäkohtaan.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Kiitos tiedosta Hannu. Tästä Turvallisuuskomiteasta en ole ennen kuullutkaan. Henkilöiden ammateista ja viroista päätellen ehkä vastuu on jo jakautunut liiankin monelle taholle, jotta kukaan ei viitsi vastuuta ottaa? :)

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro Vastaus kommenttiin #13

Ei kestä kiittää, näitä kiemuroita kun lukee ja jonkun aikaa seuraa julkista keskustelua huomaa kyllä Suomi taudin kuvan, se on kuin yhteen köyteen punotut oman edun mukaiset säikeet. Kaikki vaikuttaa kaikkeen, on jos jonkinmoisia säätiöitä ajamassa oman edun mukaisia selvityksiä ym. tutkimuksia poliitikoille ja niin kuin tiedetään harva poliitikko on asiantuntija missään tekemässään päätöksessä.

Tuskin Pekkarinen tiesi mitä kertoi kun puhui tuulivoimamelusta ja vertasi sitä jääkaapin hyrinään. Ei ymmärtänyt Oras Tynkkynen ilmastopolitiikasta yhtään mitään kun oli luomassa strategiaa Suomelle Vanhasen kakkos hallituksessa.

Pajunköysi meni herroille täydellisesti läpi ja seuraukset näkyy ja kuuluu ympäristössä. Tämän takia jokaisesta hallituksen lakiesityksestä ja säädöksestä pitäisi tehdä kokonaisvaikuttavuus selvitys, ja siihen työhön pitäisi ottaa Suomen parhaat asiantuntijat mukaan jotka yhteiskunnasta löytyy, korkeakouluista, akateemikot jne. Yleensä pitkän työuran tehnyt ja eläkkeellä oleva on paras asiantuntija ilman mitään paineita miltään suunnalta uhkaavasta selkään puukottajasta ym. painostuksesta uran etenemisen pysäyttämisestä.

Samaa uralla etenemis ja palvelu palvelusta avunanto politiikka pyörii joka tasolla, ne jotka ovat vielä mukana ja haluavat menestyä urallaan kirjoittavat mieluusti oman edun mukaisia selvityksiä ja raportteja. Ja ainakin tuulivoimahankkeissa liikkuu niin suuret rahat että selvityksiin kulutetaan paperia niin paljon ettei niitä kukaan edes kahlaa läpi. Kaavoitustoimen on alihankkijat kaapanneet ja viranomaiset tukevat selvityksiä, kun heitä tuetaan jne. Raha ja palvelu palvelusta toimii hyvässä ja pahassa, tämän takia se ylin laillisuusvalvonta olisi tärkeää.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Muistelisin lukeneeni kuinka Pekkarisen tytär teki väitöskirjan tuulivoimasta ja tuskin isä Mauri on jättänyt sitä lukematta. Nyt kun tyttären miehellä on paljon pelissä tuulivoimayrityksessään, niin tuskin Pekkarinen siitä mitään negatiivistä haluaa edes mainita. Piiri pieni pyörii ja valtakunnassa on kaikki hyvin:)

Olin iloinen siitä kun juuri kuulin tv-uutisista, että Jouko Karvinen oli luvannut toteuttaa nyt jälkikäteen elokuun palkastaan 5 prosentin lahjoituksen hyväntekeväisyyteen, joka hänen palkkatasollaan ei ole ihan pieni summa eli noin 3000 euroa. Minusta se on reilu teko vielä tässäkin tilanteessa toimia lupaustensa mukaan. Hatun vilpitön kohotus täältä Espoosta!

Amerikkalaisilla miljonääreillä on tapana julkistaa summa ja kohde mihin he lahjoittavat rahojaan, joita eivät itse tässä elämässä koskaan pysty omin voimin tuhlaamaan. Minusta sekin tapa voisi olla varsin hyvä ja kannustava tyyli meillekin. Jos lahjoitat isojakin summia, niin ei ole itsekehua kertoa siitä eteenkin päin. Muuten se jää pimentoon, tai kokonaan vailla oikeaa pohjaa. Ainahan voi heitellä, että annan lahjoituksia avokätisesti, jotta saa kansan taas hiljaiseksi.

Käyttäjän NiiloMkel kuva
Niilo Mäkelä

Mikä merkitys omistaja-ohjauksella jos päätöksiä ei edes kerrota? Minusta omistajan pitää olla paikalla päättämässä ja vastaamassa päätöksistä.

Käyttäjän HeikkiRinnemaa kuva
Heikki Rinnemaa

:)

Suomessa valtio suuryritysten johtoon valitaan toimitusjohtaja ja hänelle palkka,

on tosiaan omistajaohjauksen osalta todella tökeröä toimintaa jos ministerit ei ehi näitä asioita pohtimaan ja vaikuttamaan hallituksen päätöksiin,saatikka sitten eivät ole selvillä näistä asioista

Muistettakoon että niitä isoja valtion (siis veronmaksajien) omistuksia ei nyt enää niin järin monta ole,,kun niitä samalla siirretään pikkuhiljaa yksityisomistuksiin pörssiin

että näistä lopuista voisi sitten pitää parempaa huolta.

Kuten myös rautateistä ja vr;stä.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Pitkälti samaa mieltä kanssasi ja ihmettelen eniten johdon ja hallituksen huonoa ennakointia tuleville palkka- ja mahdollsesti myöskin lakkoneuvottelujen suhteen. Ennen pitkään ne ovat edessä, kun jaettavaakin näyttää riittävän. Ei pidä sitten parkua henkilökunnan vaatimuksia ja "itsekkyyttä", kun palkkaneuvottelut eivät suju....pitää vain sitten katsoa peiliin.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Ei näytä täällä korvessa oikein yhteydet pelaavan..

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset