zzz333

Kanava-lehti: "Maahanmuuton taloustiede" Karua luettavaa.

 • Merkel toki voittaa, mutta entä miten muut paikat jakautuvat?
  Merkel toki voittaa, mutta entä miten muut paikat jakautuvat?
 • Kyse ei aina ole rasismista, vaan köyhyydestä ja osattomuudesta.
  Kyse ei aina ole rasismista, vaan köyhyydestä ja osattomuudesta.
 • Kuva Sternin jutusta, jossa 16-vuotias pakolaistyttö ajettiin kadulle
  Kuva Sternin jutusta, jossa 16-vuotias pakolaistyttö ajettiin kadulle
 • Otin kuvan noin 20 min. sitten Saksan TV:sstä. Ilmeet olivat lähinnä murheellisia ja yllättyneen kauhistuneita.
  Otin kuvan noin 20 min. sitten Saksan TV:sstä. Ilmeet olivat lähinnä murheellisia ja yllättyneen kauhistuneita.

Valtiolla on oikeus päättää, kuka saa tulla rajan yli sen alueelle, ei ole ristiriidassa ihmisoikeuksien kanssa.  Munchenin yliopiston yhteydessä toimiva CESifo-tutkimuslaitoksen raportti kertoo  "Migration in the European Union: Too Much of a Good Thing? toteaa, että muuttoliike Euroopan sisällä perustuu pääasiassa taloudellisiin tekijöihin: palkkaeroihin, työpaikkoihin, verotukseen, tulonsiirtoihin ja julkishyödykkeisiin."   Nämä eivät liene kenellekään epäselviä asioita.  

"Maahanmuuttopaine  Euroopan ulkopuolelta on pitkäkestoinen CESifon mukaan. Euroopan on osattava toimia viisaasti ja hyväksyttävällä tavalla. Toinen raportti (EEAG 2017) analysoi maahanmuuttoa sekä humanitaarisesta että taloudellisesta näkökulmasta.

Perusviesti on, että Eurooppa on toiminut lyhytnäköisesti." kirjoittaa Kanninen.  CESifo arvostelee Merkelin politiikkaa, joka loi virheelliset odotukset siitä, että Eurooppa kykenee sulauttamaan kaikki tänne pyrkivät.  Merkel toivotti kaikki tervetulleeksi, mutta totesi samalla, että kun sota on ohitse, heidän on palattava kotiin." Se onkin helpommin sanottu kuin tehty. Ongelmia ja kustannuksia riittää siitäkin vielä vuosiksi eteenpäin.

Merkel ei nähtävästi osannut ajatellakaan, että Syyrian pakolaisten vanavedessä  kaikkialla köyhemmissä ja työttömyyden kurittamissa maissa myöskin herättiin toivoon paremmasta elämästä Euroopassa ja nyt vielä kutsujen kera, vaikka sen ei ollut tarkoituskaan kattaa kaikki köyhiä maita. 

Liberalistisen taloustieteen mukaan ihmisten vapaa liikkuvuus on lähtökohtaisesti hyvinvoinnin lisäystä.  Ihmiset hakeutuvat tehtäviin, joissa he kykenevät  hyödyttäämään osaamistaan ja tuottamaan perheilleen hyvinvointia. Näinhän tuo oli myöskin sata vuotta sitten, kun eurooppalaiset muuttivat USA:han ja elanto hankittiin työnteolla. Mitään sosiaaliturvaahan ei heillä ollut saatavilla... Sama koski suomalaisten maahanmuuttoa Ruotsiin 1960-luvulla: Ruotsi hyötyi  työhaluisista ja kävi jopa hankintamatkoilla houkuttelemassa töihin suomalaisia , jotka myös omalla panoksellaan osallistuivat sosiaaliturvan  rakentamiseen.

Vapaa muuttoliike hyvinvointiyhteiskuntaan on taas Friedmanin mukaan kestämätön yhdistelmä.  Koulutetut ammatti-ihmiset ovat haluttuja tulijoita, mutta kouluttamattomat eivät.  Massamuutto kohdistuukin niihin Euroopan maihin, jotka ovat luoneet kansalaisilleen vahvimman sosiaaliturvan.  Veronmaksajat maksavat kaikki julkishyödykkeet, puolustuksen, poliisin, tuomioistuimet, koulujärjestelmän, julkisen terveydenhoidon sekä sosiaaliturvan. 

Kannisen mukaan maahanmuuton kokonaiskustannuksia  eivät  edusta vain  budjettimenot, joita sen prosessointi, hallinto ja valituskierrokset oikeuslaitokselle aiheuttavat.  Suomessa on 5,5 miljoonaa asukasta. Bruttokansantuotteella mitattuna heidän tuottamansa kokonaistulo on 215 miljardia euroa. Kokonaisveroaste eli kaikkien maksettujen verojen suhde on Suomessa 44 prosenttia.  Tuolla veroasteella on kerätty silloin 94 000 miljoonaa euroa.    Sen verran rahaa tarvitaan julkisten menojen kattamiseen. Ne jotka maksavat tulo-, hyödyke-ym. veroja enemmän kuin 44 prosenttia tuloistaan, ovat nettomaksajia, muut vähemmän maksavat ovat nettohyötyjiä.  

Kanninen kiteyttää hyvin koko laskelman kuvittelemalla, että kaikilla olisi samat tulot ja sama 44 prosentin veroaste ja kaikki kuluttaisivat tulosiirtoja yhtä paljon.  Tällöin kukaan ei olisi nettosaaja, eikä nettomaksaja. Jokainen maksaisi silloin täsmälleen saman verran veroja vuodessa eli 17 400 euroa.  Se on luku, joka käytännössä osoittaa kuinka monet saavat tulonsiirtoja,  kuin itse osallistuvat julkisten menojen rahoitukseen.   Käytännössä ylivoimaisesti suurin osa maahanmuuttajista maksaa vähemmän veroja kuin tuon 17400 euroa.

CESifon mukaan  maahanmuuttajat ovat laajalti lukutaidottomia ja nuoretkin maahanmuuttajat ovat koulutukseltaan useita vuosia jäljessä eurooppalaisista nuorista.  Kulttuuriin kuuluu myöskin  naisten pysyminen pois työmarkkinoilta. Perheilä  on tavoitteena suuri lapsiluku eikä heillä ole mitään  koulutusta. He eivät siis  edusta työperäistä maahanmuuttoa, mitä Martti Ahtisaari on toivonut Kanadan esikuvan mukaisesti.

Kuuntelin tänään Saksan tv-lähetystä, jossa joukko ulkomaalaisia journalisteja keskusteli maahanmuutosta ja erityisesti jäi mieleeni ranskalaisen toimittajan toteamus, että  mm. kanadalaiset ottavat pakolaisia vastaan jopa mielellään, mutta he valitsevat tarkkaan vain ne, joita heidän maansa työllisyys tarvitsee.  Kiinnitti myös erityisesti huomiota kuinka hyvin saksaa nämä kaikki neljä toimittajaa eri maista puhuivat.  Monikielisyys kukoistaa muissa maissa paremmin kuin meillä:)

On näyttöä, että hyvinvointiyhteiskunta houkuttelee nimenomaan matalan osaamisen ihmisiä. CESifon tutkimuksen mukaan sosiaaliset reformit johtivat suureen köyhien ihmisten muuttoliikkeeseen New Yorkiin sillä seurauksella, että kaupunki ajautui 1970-luvulla konkurssin partaalle.  Suomessa keskituloiset maksavat  20-30 prosenttia verojen ja maksujen kokonaissummasta, suurituloinen kymmenesosa noin 42 prosenttia kaikista veroista ja maksuista.  Todellisuudessa tilanne on vielä vaikeampi, sillä 44 prosentin veroaste jää paljon alle julkisen menoasteen, joka Suomessa on 57 prosenttia. Julkinen talous elää velaksi, selventää professori Kanninen! 

Vapaa  kansanvaellus voi  johtaa ongelmiin, eikä se kuitenkaan edes tavoita niitä kaikkein köyhimpiä ihmisiä. Ellei massamuuttoa hallita, Lähi-idästä ja Afrikasta tulleet ylikansoittavat Euroopan maat vuosikymmenessä. Maiden sisäiset konfliktit pahenevat ja lontoolaisen  ajatuspajan kyselyiden mukaan selvästi yli 50 prosenttia eurooppalaisista haluaa maahanmuuton muslimimaista loppuvan.  

Afrikan väkiluku, 1,2 miljardia, kaksinkertaistuu 25 vuodessa  ja on vuonna 2050 kolme kertaa Euroopan väkiluku.   Naista kohden syntyy Afrikassa keskimäärin 4,7 lasta ja Nigeriassa 7,63 lasta naista kohden. Seuraavina tulevat Somalia (6,6) ja Mali (6,35)  

Kanninen toteaakin hyvin, että vastuu ylikansoituksesta kuuluu Afrikalle itselleen, vaikka Euroopan on oltava jakamassa vastuuta afrikkalaisten auttamisessa. Pakolaisten vastaanottamisessa kieltäytyneet rikkaat öljymaat olisi saatava mukaan ainakin rahoittamaan kollektiivista vastuuta heidän hädästään.  Nyt monet turvapaikanhakijat ovat täysin heillä rahaa tekevien hämärämiesten armoilla ja monet nuoret naiset on pakotettu tekemään heille töitä kaduilla ja klubeilla.  Monia hyviä ehdotuksia on tiedossa, mutta mitään oikeaa muutosta ei vielä ole saatu aikaan. Pakolaisleireiltä eivät eurooppalaiset maat ole olleet sovitusti ottamassa vastaan pakolaisia, kun nähtävästi rajan yli vapaasti tulleidenkin kanssa ollaan vielä ongelmissa.  

Turvapaikanhakijat olisikin poimittava vastaanottokeskuksista, jolloin voitaisiin paremmin auttaa niitä, jotka ovat eniten avun tarpeessa. Heissä on enemmän naisia,  lapsia ja vanhuksia ja nykyistä vähemmän nuoria miehiä. Tämä ei helpottaisi tulijoiden integroitumista työmarkkinoille, mutta suuntaisi avun niill, joille se alunperin oli tarkoitettu.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Elintilaa ei tänään afrikkalaiset Euroopasta hae. Asukastiheys EUn aluella on 113/neliökilometri ja Afrikan vastaava 26.
Mitä tulee Suomeen, meitä on 15/neliökilometri, Kongon demokraattisessa tasavallassa asutaan puolet väljemmin.

Olenkin täysin ymmällä. Mitä mahtavat afrikkalaiset velalla elävästä kylmästä maastamme, Euroopasta hakea?
Sovinistina onnittelen Merkeliä. Neljänteen kauteen eivät edes kaikki miehet ole kyenneet.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Mitä mahtavat afrikkalaiset velalla elävästä kylmästä maastamme, Euroopasta hakea?"

Eipä afrikkalaisia juuri tänne paljon ole tullutkaan. Olen varma, että suomalaisia on vaikkapa Nigeriassa monin verroin enemmän Suomen väkilukuun suhteutettuna kuin nigerialaisia Suomessa.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Tarkoitatko Juha heitä, jotka ovat kymmenien eri kehitysapu ym. tehtävissä?
Niin, kuinkahan paljon afrikkalaisia ylipäätään tulee tänne Suomeen asti palelemaan? Itse en ole heitä ainakaan liiemmälti nähnyt. Mutta ainakin Italiassa heitä oli todella paljon ja näyttää pakolaisveneissäkin kuvista päätellen olevan vankka enemmistö juuri afrikkalaisia.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Suomalaiset Nigeriassa eivät elä paikallisten sosiaaliturvan varassa.
70-luvulla kävin , ja silloin suomalaiset, YIT rakensi Nigeriassa.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

"Eipä afrikkalaisia juuri tänne paljon ole tullutkaan. " ––– ???

Missähän maanosassa se Somalia sitten mahtaakaan olla?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #14
Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Merkel tulee kärsimään nähtävästi varsin paljon avoimesta kutsustaan pakolaisille...Hän tietysti tarkoitti vain hyvää, mutta ei hänkään osannut odottaa näin suurta tulijoiden määrää. Kotouttaminen on pahasti takkuillut, ja kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet eivät suostu poistumaan maasta kuten alkuperäinen tarkoitus oli.

Merkel myös on luvannut sulkea ongelmamoskeijoita, joissa radikaalit saarnaajat ovat saarnanneet vihamielisiä oppejaan länsimaita vastaan. Tämäkään yritys pehmentää kansan mielipidettä ei ollut riittävän tehokasta.

Itäsaksalaisten pettymys omaan elintasoonsa länsisaksaan verraten, on tietysti lisännyt katkeruutta ja äänet menevät uudelle Vaihtoehto Saksalle puolueelle eli AfD:lle. TV:ssä näkyi jo AfD:n puolueen riemua ja taitaa vain tässä vielä tunnin aikana entisestään lisääntyä.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Valtiokohtainen rajavalvonta passintarkastuksineen on syytä palauttaa. Eurooppalaisittain yhteisraja kun ei toimi. Kupan, sukupuolitaudin hoitoonkin on kortonki jälkihoitoon keksittyä penisilliiniä edullisempi.

Etelä-Sudanissakin oli hiljattain politiikkomme Haavisto edesauttamassa uuden valtion syntyä, rajanvetoa etelän ja pohjoisen välille. Heh. Täällä Suomessa Haavisto katsoo, että maamme kuuluu kaikille telluksen kansalaisille.

Mieleni tekisi sanoa, että vituttaa, mutta en sano. Sanon että kyrpii.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Hei Jarmo olehan nyt varovainen ilmaisuissasi, sillä sain hetki sitten huomautuksen yhdestä lauseestani ja voin joutua kuulemma jopa poliisin kuulusteluun ja EPRi:n tarkkailuun. En sitä kyllä ymmärrä, mutta korjasin kuitenkin yhtä lausetta, jossa pidin kirjoittamaani "tietoa" yleisesti tunnettuna tosiasiana...tai jotain sinne päin.

Nytkin katson suoraa lähetystä Saksasta ja heidän vaaleistaan...keskustelua on monenlaista, eikä nyt aina niin helläkätistä kun meillä nyt nähtävästi odotetaan...
Pitää kai alkaa pitää kieltä paremmin keskellä suuta, josko uskaltaa enää juuri mitään kirjoittaa. Taidan siirtyä kirjoittamaan Vapaavuoroon vain taiteesta ja viemäreiden remonteista.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Havainnollinen esimerkki hallitsemattoman maahanmuuton kielteisistä vaikutuksista Suomeen: yhteiskunnassamme vallitsi ennen vanhaan sananvapaus, nyt "väärinajattelusta" uhataan jopa poliisin kuulustelulla ja "EPRi:n tarkkailulla" – mikähän ihme tämä EPRI on, Hesari käyttää siitä nimitystä "Putin-rekisteri". http://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005106908.html

Siis, ajatuspoliisi on täällä Suomessa tänään! Yhteiskuntamme on pitänyt muuttaa totalitääriseksi, jotta poliittisesti korrektia maahanmuuttoa suomalaisten kustannuksella ja vahingoksi voidaan jatkaa ilman sen julkista kritiikkiä ja maksajien vastalauseita. Ihmettelen kyllä, mikä tuon uhkailun käynnistänyt valtakunnansalaisuus mahtaakaan olla.

Ne muut kaksi syytä Suomen sisäisen ilmapiirin pilaamisen lisäksi, joiden takia itse pidän Suomen tähän saakka harjoittamaa maahanmuuttopolitiikkaa epäonnistuneena, ovat

– vahingot kansantaloudelle, joita professori Kanniainen käsittelee Kanavassa (täytyykin hankkia alkuperäisteksti luettavakseni)

riskit sisäiselle turvallisuudelle (jotka realisoituivat "epäiltynä" terroritekona ensimmäisen kerran Turussa, Ruotsista olemme vielä jäljessä...)

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #15

Kanava-lehti onkin mielestäni paras ja kiinnostavin julkaisu nykypäivänä. Kannattaa tilata se kotiinkin, niin kaikki hyvät jutut saa tuoreena heti kotiin. Tämä professori Kanniaisen erinomaisen hyvän jutun kannattaa kyllä kaikkien ehdottomasti lukea kokonaan.

Tämä blogini alareunaan tullut ilmoitus mahdollisesta "poliisikuulustelustani" oli minulle täysi arvoitus. Kirjoitus näkyi vain minulle blogini alareunassa siniselle pohjalle painettuna...liekö jonkun pila vai mikä lieneekin ollut? Itseasiassa odotin jo innolla sieltä soittoa, kun en ennen ole poliisilaitoksella käynyt muuten kuin ajokorttiasioissa silloin muinoin, kun siellä piti itse vielä henkilökohtaisesti käydä. Olisihan ollut siitäkin retkestä kiva tehdä tänne Puheenvuoroon kuvallinen blogi:)

Hetken aikaa kyllä mietin, että tähänkö meillä on tultu? Oikeasti me kiltit iäkkäät mummotkin pannaan hiljaiseksi oikein viranomaisten taholta, jos kritisoimme vähääkään vallitsevaa tilannetta. Voi olla, että siihen vielä mennäänkin, jos kaikki kritiikki ja liika yleistys katsotaan tänään "natsimiksi" ?

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #17

Siis sininen palkki ruudun alareunassa, ja siinä uhkaustekstiä? Oliko siinä Poliisin leijona-miekka -logo mukana? Kyllä kuvankaappaus näytöltä olisi kiinnostavaa nähtävää, jotta saisi itselleen tallennuksen mokomasta.

Härski on kyllä pilakin, jos joku hakkeri moista harrastaa.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #18

Ei ollut mitään logoa, mutta muuten teksti oli ihan asiallinen. Poistin sen itse, mutta harmikseni en ottanut siitä valokuvaa. Ehkä se oli vain jonkun iloluontoisen suvakin harmiton pila? Meni kuitenkin minuun aluksi ihan täydestä, olin lähinnä hämmentynyt.
Kiitos muuten tuosta linkistä, jonka lähetit. Se oli mielenkiintoista nähdä...ehkä minäkin olen tuossa luvussa jotakin yli 49 600 ja kirjattu johonkin ihme rekisteriin? :)

Käyttäjän MattiKarjalainen1 kuva
Matti Karjalainen

Kanavan hyvän kirjoituksen Maahanmuuton taloustiede kirjoittaja on prof.emeritus Vesa Kanniainen ei Kanninen kuten jostain syystä kirjoitatte.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Kiitos huomautuksesta. Itsekin ihmettelen, miksi nimen niin huolimattomasti olen lukenut. Paha moka minulta. Huomasin vasta nyt, että minun esittelyni Kanava- lehden kirjoittajasta ei näykkään esittelytekstissäni. Olen ottanut mukaan vain pienen osan koko professori Kanniaisen kirjoituksesta, joka toki kannattaisi jokaisen lukea ihan kokonaan.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

"Koulutetut ammatti-ihmiset ovat haluttuja tulijoita..."
Jos lähtömaa on jotenkin alikehittynyt tai vasta kehittyvä (mikä se nyt onkaan tämän kuun nimitys niille?) niin tuollainenkin maahanmuutto on vahingollista, siis lähtömaalle. Vähän kuin riistoa tuo aivovuotokin? Sama juttu siinäkin tapauksessa, että tulija tulee länsimaihin opiskelemaan, muttei palaa lähtömaahansa.
Koulutuksen kehittäminen lähtömaissa saattaisi olla kohtuullista kehitysapua, vaan ei se tietenkään yksin riitä.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Totta puhut Risto. On suuri vahinko monille maille, kun hyvin koulutetut jättävät kotimaansa, joita tarvittaisiin hoitamaan oman maan hyvinvointia. En tiedä onko se totta, mutta muistan kuulleeni, että virolaiset ovat erittäin huolestuneita, kun suomalaiset vievät heiltä koulutetut radiologit, tai tavallisessa puhekielessä enemmän käytetty ammattinimike röntgenlääkäri.

Turvapaikkaprosessin luominen/palautuskäsittelyt valituksineen ja jatkuvine oikeuskäsittelyineen tulee meille myös erittäin kalliiksi. Siitä hyötyvät eniten juristit, joilla tietysti ei ole jatkuvista valituskierroksista mitään valittamista.

Kansanedustaja Pekka Haavistokin on todennut, että ihmisiä kannattaa auttaa heidän lähialueillaan, jolloin samalla summalla kuin meillä avustetaan yhtä, niin saadaan pakolaisleireillä avustettua montaa ihmistä. Samalla pystytään auttamaan oikeasti turvapaikan tarpeessa olevia laillisia muuttajia. Samaa mieltä olevia löytyy joka maasta, mutta mitään konkreettista ei ole siinä asiassa saatu mitään oikeasti aikaan. Vai onko?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Viimeisimmät tulokset osoittavat oikeiston nousun olevan yli kymmenen prosenttia, joka on aivan toinen luku mitä odotettiin. "Tulos AfD:lle vetää vakavaksi", sanoi CDU-politiikko Adreas Quebbemann. Pettymys Merkeliin on pysynyt vakaana, vaikka Merkel on jonkin verran tiukentanut maahanmuuttopolitiikkaansa.

Vetoapua AfD:lle oli myös laajasti levitetty tieto Tanskan television keväällä 2017 julkaisema salaa kuvattu imaamien neuvoja muslimipariskunnalle kaikissa kahdeksassa moskeijassa. Viesti oli, että tanskalaiseen yhteiskuntaan ei tule integroitua, vaan voidaan toimia myöskin vastoin Tanskan lakia.

Kuten Professori Vesa Kanniainen toteaa kirjoituksessaan, "että tavallinen muslimiperhe haluaa samaa kuin kantaväestö: turvatun elämän itselleen ja perheelleen. Moskeijoissa imaamien sanomana ei kuitenkaan näytä olevan maahanmuuttajien integroituminen länsimaiden arvomaailmaan. Onkin vaikea puolustaa ajatusta, että rinnakkainen oikeuskäytäntö esimerkiksi avioeroasioissa voisi kuulua läntiseen oikeusvaltioperiaatteeseen.".

Tähän Imaamien levittämään sanomaan moskeijoissa on Merkelkin jo puuttunut ja toivon mukaan radikaalit imaamitkin ottavat sen jo todesta. Tanskalaisten kaikkialla julkaistun dokumentin tiedot ovat kuitenkin vielä pitkään kansojen muistissa, jollei selkeästi ilmaista, että uudet ja länsimaisia arvoja kunnioittavat lait menevät vanhojen oppien edelle.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset