zzz333

Esikoiskirjailija: "Ideologisesti työtön". Röyhkeä vai kunniahimoton?

  • Lusikalla jo syötettävä vanhus...
    Lusikalla jo syötettävä vanhus...
  • HS:ssä 14.10.2017
    HS:ssä 14.10.2017

Töitä olisi tarjolla, mutta Ossi Nymannilla on oma ideologinen kantansa: "Nymannin mielestä on merkittävä ihmisoikeusloukkaus, että ihmisiä pakotetaan töihin. Hän näkee itsensä tietynlaisena esitaistelijana. Moni hänen lähipiiristään ihailee hänen elämäntapaansa ja sanoo: "älä missään nimessä mene töihin". 

En oikein tiedä, mitä tästä ajattelisin -  lähinnä se hämmentää ja ihmetyttää.  Onkohan tämä hyvinkin yleinen ajatuskuvio nuorilla? Tosin Ossi ei ole enää mikään kovin nuori, 39-vuotias ja tänä syksynä  esikoiskirjansa julkaissut nimellä "Röyhkeys". 

Kolme, neljä viime vuotta hän ei kuitenkaan ole ollut toimetonna, sillä hän on kirjoittanut täyspäiväisesti proosateostaan. Nyt hän kuitenkin toteaa, ettei menisi töihin, vaikkei mitään kirjoittaisikaan.  "Nymannin mielestä ihmisiä ei saa pakottaa töihin". Kansalaispalkkaa hän kannattaa, jotta ihmiset saisivat itse päättää, haluavatko tehdä töitä vai eivät. Syvemmin hän ei ole asiaa pohtinut, miten tälläinen järjestelmä oikein toimisi, mutta se olisi sitten taas poliitikkojen ja virkamiesten työtä.  

Ennen kirjailijaksi ryhtymistään hänen päivänsä täytyivät työvoimatoimiston kanssa taistelusta ja omien sanojensa mukaan se onnistuu, kun on haastattelussa riittävän epäkiinnostuneen oloinen, ettei vahingossakaan saa työpaikkaa.  Itse hän on aikanaan valmistunut ravitsemustyöntekijäksi ajatellen, että siitä olisi hyötyä myöskin arjessa. Armeijan jälkeen hän sitten ryhtyi työttömäksi, joka ei halua, että häntä pakotetaan tekemään asioita, joita hän ei halua tehdä. 

Tänään hän taas sai kuulla ikävän uutisen. TE-toimisto on päättänyt nyt katkaista toistaiseksi hänen työmarkkinatukensa. Työmarkkinatuen, joka oli 518 euroa kuukaudessa. Tukien lisäksi hän on turvautunut läheisiin ihmisiinsä. Uudenmaan TE-toimiston johtajan Jarmo Ulkkosen mukaan työmarkkinatuki voidaan evätä, jos henkilö omalla toiminnallaan osoittaa haluttomuutta ottaa työtä tai koulutusta vastaan.  Ukkosen mukaan työttömyysturva kuuluu päätoimisesti työtä hakeville ja työmarkkinoiden käytettävissä oleville henkilöille.

Nymannin  mukaan hän ei halua tehdä omasta mielestään "typeriä hommia". En tätä nyt oikein täysin tahdo ymmärtää, että voiko joku ylipäätään  ajatella näin ihan vakavissaan, että suurin osa ihmistä tekisi vain kivoja ja mieluisia töitä?  

"Eläväthän hyvätuloisetkin muiden - työläisten - työpanoksen varoilla, kuten minä elän muiden varoilla. Ja suuryritykset tuhoavat maailmaa, riistävät ihmisiä, valmistavat kaikenlaista paskaa ja pakottavat ihmiset ostamaan." 

Varsinaisesti viisain lause näistä kaikista oli tämä Nymannin toteamus. "Työtön on hänen mukaansa ihminen, joka ei ole töissä vaikka haluaisi. Hänet on syytä erottaa ihmisestä, joka ei edes halua mennä töihin, kuten hän itse."

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (67 kommenttia)

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Harmi, ettei tuota Nymania saatu alle 25-vuotiaana töihin. Aina tulee huteja, ihan joka järjestelmässä. Tärkeintä olisi saada nykyiset nuoret työllistettyä. Minua ei haittaa yhtään, jos on muutama systeemin väärinkäyttäjä. Nykytilanteessa haittaa valtavasti se, että tulevaisuuden veronmaksajia pidetään toimettomina vaikka työhaluja löytyisikin. Ei työhön synny välttämättä motivaatiota, jos ei koskaan pääse kokeilemaan oikeaa työntekoa, josta saa palkkaa.

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen

Tuossa voi osin olla samaa mieltä. Ensisijaisesti panokset pitäisi panna nuoriin. Ylipäätään se että osaa olla työelämässä, siis herätä säännöllisesti ja olla siellä missä sovitaan silloin kun sovitaan, pitää oppia.

Yli viidennes nuorista on ilman työ- ja koulupaikkaa. Tämä ei lupaa hyvää.

Työttömyystukien, siis kotiin maksettavien tukien ehdoksi, pitäisi panna joku 20 vuoden työhistoria. Sen tehneet kaverit ovat yleensä tehneet jo enemmän kuin me jotka työttömyydestä valitamme. Meiltä nuoremmilta taas pitää vaatia työpanos jos meinaa rahaa saada. Vaikka sitten jonain yhteiskuntapalveluna jos ei muuta.

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

Niin kauan kuin Suomessa on satoja tuhansia työttömiä, on vaikea pitää Ossin valintaa kovin suurena rikoksena.

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen

Eihän se olisikaan jos hän kieltäytyisi myös tuista.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Pekka: "Yli viidennes nuorista on ilman työ- ja koulupaikkaa. Tämä ei lupaa hyvää."

En tiedä, mutta luulisin monenkin nuoren innostuvan runsaasta vapaa-ajasta ja työttömyystuista, jotka tulevat ihan ilmaiseksi ja automaattisesti tilille? Se jo yksistään laiskistaa aika monen mielen. Luulisin ainakin?

Harva varmaankaan tulee edes ajatelleeksi, siis nekin, joilla olisi mahdollisuus työllistyä - vaikkakin ehkä paskahommiin, että he samalla alistuvat jatkuvaan köyhyyteen. Nuorena on niin helppo köyhäillä, kun on terve ja meno aina muutenkin päällä. Jostakin se työelämäkin on kuitenkin aloitettava, jos koulutus ei kiinnosta, jonka avulla saisi ehkä muutakin kuin ikäviä rutiinitöitä.

Olen samaa mieltä Pekan kanssa, että pitäisi kaikilta nuorilta vaatia edes joku työpanos vastineeksi sille rahalle, mikä ilmaiseksi myöskin tilille tulee. On niin helppo sanoa, ettei itseä huvita nousta aamulla ylös, jos ei ymmärrä ettei se kenestäkään ole aina niin kivaa.

Elämä nyt ei vain koostu kivoista asioista ja eivät nuo Ossin mainitsemat hyvätuloisetkaan saa palkkaansa ilman kovaa työtä. Ylitöitäkin joutuvat monet tekemään yli kohtuuden, vaikka kotona odottaisi vielä toinenkin työpäivä - ainakin perheellisillä naisilla.

Vanha sanonta, että nuorena se vitsa olisi väännettävä, niin kyllä se pätee ainakin moniin nuoriin, jotka eivät koskaan pääse/halua tehdä säännöllistä työtä. Minulla on ystävä, joka työnantajana olisi halunnut työllistää useammankin nuoren, mutta muutaman päivän jälkeen nuoret jättävät tulematta töihin, kun ei vaan jaksa...

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen

Sen verran kuitenkin että tuo toveri 1) kiitti veronmaksajien maksamista tuista ja 2) oli tyytyväinen niihin eikä ollut vaatimassa lisää.

Näistä syistä itseäni ei vituta tuo juttu.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Nymanin mielestä ihmisiä ei saa pakottaa töihin mutta hänen mielestään muut ihmiset voidaan kyllä pakottaa elättämään hänet?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Se on vähän kuin tuolla minun ensimmäisessä kuvassani, jossa Prahan eläintarhan vanhaa gorillaa syötetään ihan oikealla lusikalla, kun sillä ei enää itsellään ole hampaita millä syödä. Joskus se vain käy meillä ihmisilläkin ihan samoin, vaikka se ei vanhuudesta johtuisikaan...

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Minusta tuo on täysin ok. Miksi pakottaa joku tekemään töitä, ellei hänellä ole minkäänlaista motivaatiota siihen. Toistaiseksi taitaa löytyä ihan riittävästi työhaluisia, joten hänen työpanoksensa puuttuminen ei oleellisesti yhteiskuntaa heilauta.

Eihän työpanosta odoteta sairailta ja vammaisiltakaan... Ei jätkä ihan pälli liene, koska on kyennyt kirjoittamaan kirjan, tulemaan julkisuuteen ja vieläpä rakentamaan perustellun logiikan työn välttämiselle. Moni sanoo olevansa vain laiska.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Jätkä on täysi pälli! Jos haluaa olla, elättäköön itse itsensä, omilla ansaituilla rahoillaan.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Harva tunnustaa olevansa loinen, rohkeutta se vaatii.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Siteeraan taas ystävääni Eeroa:

"V. 2005 Nobel palkittu matemaatikko Robert Aumann uskoo ihmisen itsekkyyteen. Palkinnon myöntäjät taisivat ihastua, kun matemaatikko samaan hengenvetoon tämän havainnon kanssa esitti matemaattisia laskelmia ja kertoi niiden avulla uskovansa sen, mikä uskonnon ja psykologian piirissä oli jo kauan tiedetty = ihminen on itsekäs olento. Heureka!""

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen

Ymmärrän Kaijan näkökulman hyvin. Se on rehellinen ja aito protestanttinen; "Otsasi hiessä sinun pitää leipäsi syömän". Onhan tässä asiassa ainakin kaksi puolta - ehkä useampikin.

Hienoa on se, että Ossi on säilyttänyt - ilmeisesti - päänsä toimivana, jos kirjan kirjoittamista voi pitää tuosta todisteena. Kantsotaan kuitenkin ensin millainen hänen kirjansa on tasoltaan. Muutenkin hän näyttää jemptiltä ja terveeltä eikä ole sortunut työtöntä vaaniviin vaaroihin. Sanalla sanoen hän on aktiivinen - jota ei kaikista työttömistä voi sanoa. Ossi siis ei ole toimeton, kun saa tehdä sitä mitä haluaa. Hänellä on tahtoa ja visio. Pahimmillaahan työttömyys on erittäin ikävä inhimillinen tragedia.

Sitäpaitsi, kuten Pekka yllä totesi: Ossi "2) oli tyytyväinen niihin (tukiin) eikä ollut vaatimassa lisää."

Oletettavaa on, että Ossin kirja ei ole huono. Tässä tehdää selkeästi laskelmoitua markkinointia kirjalle, jota HS on sopivasti suostunut puffaamaan.
Mielenkiinnolla odotan kirjaa. Kaikki esikoiskirjailijat eivät saa tuollaista buustia urallee. Tulevaisuus näyttää.

Sanoo hän joka ei nuoruudessa voinut kuvitella saavansa työttömyyskorvauksia. Siihen aikaan saatiin / otettiin vastaan mikä tahansa työ - parhaimmillaan ns. paskaduuneissakin oppi jotain - elämää.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Kirja nähtävästi kannattaa myöskin lukea.
"Kirja-arviossa sanotaan mm.näin: Ossi Nymanin esikoisromaani "Röyhkeys" testaa millaista elämää jää kuvattavaksi työrealismin ulkopuolella. Kirja sai aikaan poikkeuksellisen keskustelun, kun Nyman ilmoitti julkisuudessa taktikoineensa itselleen yhteiskunnan tuet vuosien ajan."

Minua hämmensi eniten tuo Nymanin oma arvio kirjastaan: "Kritiikissä on oivallettu, että romaanin yksi pääteema on kunnianhimo, ja että kunnianhimottomuus voi olla hyve. Sitä se onkin minulle itsestään selvästi ollut jo pitkään."

Tarkoittako tämä sitä, että jos et halua/päde olla töissä, niin se on sitä kunnianhimottomuutta. Vai ymmärränkö lauseen jotenkin väärin? Liian monikin työ on vain enemmän tai vähemmän tylsää puurtamista, joka ei sinänsä kunnianhimon kanssa ole mitään tekemistä.

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

Vaikka itse olenkin päättänyt elää toisin, arvostan sellaisia "kiljupunkkareita" jotka eivät aatteensa myötä valehtele itselleen tukiakaan. Haluavat siis olla vapaita sieluja tekemään haluamiaan asioita omalla tahdillaan, mutta eivät sitten myöskään koe että yhteiskunnalla olisi velvoite heitä elättää. Suomessa tällaisia punkkareita on varmaan aika vähän, mutta monissa muissa Euroopan maissa kylläkin, etenkin maissa joissa sosiaalitukia ei ylipäätään jaeta yhtä runsaskätisesti. Oskari Nyman yrittää olla vähän "punk" kaikessa röyhkeydessään, mutta arvostaisin häntä enemmän jos hän toimisi rehellisemmin. Silloinkin hän voisi kyllä hakea asumistukea ja ehkä joissain tilanteissa toimeentulotukeakin. Ainakaan asumistukea nostamalla hänen ei tarvitsisi esittää mitään mitä ei oikeasti ole. Tietysti hyvä kysymys on, miten hän sitten elämänsä rahoittaisi. Voisiko osa-aikaiset pätkätyöt olla jotain? Jos ei, taitaa tämä kaveri olla vähän turhantärkeä prinsessa punk-henkiseksi "kapinalliseksi".

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Ja siinäpä yksi esimerkki siitä, miksi koitan parhaani mukaan käyttää kulutukseen ylijäävät varani muualle kuin Suomeen.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

"En tätä nyt oikein täysin tahdo ymmärtää, että voiko joku ylipäätään  ajatella näin ihan vakavissaan, että suurin osa ihmistä tekisi vain kivoja ja mieluisia töitä?"

Kenen pitäisi mielestäsi tehdä niitä pahoja ja epämieluisia töitä?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Aika moni joutuu tekemään ikäviäkin töitä ihan vain leipänsä eteen. Minäkin tunnen heitä useampiakin ja myös niitä, jotka ovat ns. oppineita hyvätuloisia.

Kaikkien jonkinnäköinen moraalinen omatunto saa menemään töihin joka aamu, vaikka kuinka väsyttäisi ja työpaikalla odottaa vähemmän haastavat työt. Ja jotka menevät jo rutiinilla, mutta eivät vähääkään kiinnosta. Keski-iässä ei enää ammatin vaihtaminekaan ole enää helppoa.

Tunnen vain yhden ainoan työtä kaihtavan, jolla ei ole keski-ikään mennessä ollut yhtään työpaikkaa, eikä se ole johtunut työpaikan liian hankalasta saamisesta, vaan puhtaasta laiskuudesta:) Syyt löytyvät syvemmältä, eli jo lapsuudenkodin perinteestä, että sossusta saa kaiken tarpeellisen, kunhan vain osaa fiksusti puhua ja toimia. Näitäkin on. Tämäkin tuttava on vain tyytyväinen vapaaherrana oloon, eikä kaipaa autoa, eikä omaa kesämökkiä, joita hänen opiskelukavereillaan on ollut jo kymmeniä vuosia.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Paha ja epämiellyttävä työ pitäisi, ihmisarvoa alentavana, lailla kieltää.

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

Ossi toteuttaa antiikin Kreikassa vallalla ollutta ajatusta, jonka mukaan työnteko sopi orjille (ja naisille), mutta vapaalle miehelle se oli elämän haaskaamista. Oleellista oli kahviloissa/kylpylöissä istuskelu ja itsensä kehittäminen pohdiskelemalla filosofiaa, avaruuden tähtiä, tuonpuoleisia asioita jne.

Ossi on tajunnut, että elämä on lyhyt, ja päättänyt käyttää sen tavalla, jota pitää itselleen parhaana. Niin kauan kuin holhousyhteiskunta mahdollistaa tuollaisen elämäntavan, pidän valintaa täysin ymmärrettävänä.

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

Muistan millainen työn eetos oli 50-luvulla, kun maailma ja vallankin oma pohjoinen paljon kärsinyt Suomemme vasta valmistautui tekniikan esiinmurtoon ja maailman muuttumiseen niin että ihmisen ainaisesta raadannasta saataisiin lopulta vapahdus.

Tekniikka lupasi paljon -- kaiken koneistuminen ja tuotantoon tuolloin luvassa ollut valtava kasvu. Kun fyysisestä työstä päästäisiin eroon, kukaan ei sitä enää kaipaisi. Työn kaikkinaisen rasittavuuden poistuminen oli kaikkien haaveena -- eli asenteet olivat jotenkin aivan päinvastaiset kuin mikä nykyinen irvikuvamme työn eetoksesta on.

Mehän nyt olemme valmiit sylkemään jokaisen päälle joka ei osoita halua ponnistella mahdollisimman fyysisesti mahdollisimman kuormittavassa ja epämieluisessa työssä. Meillä on suorastaan ekstriimi mitätöivä ja halveksiva suhtautuminen jokaiseen joka uskaltaa toivoa helpompaa elämää. -- Työn eetoksessa on jotain samanlaista kuin ekstriimien rämäpäiden maailmanmatkaajien asenteissa, kun he matkustavat maailman toiselle puolelle syömään värikkäitä matoja ja alkuasukkaiden nuotioilla valmistettuja nokeentuneita raakoja sisälmyksiä.

Tuo alkuaikojen usko tekniikan mahdollisuuksiin -- että ihmiselämä voisi muuttua ainaisesta raatamisesta helpommaksi ja vaivattomammaksi -- tuntuu nyt kaukaiselta kangastukselta. Tekniikka ei tuonut helpotusta. -- Muistan senkin, miten ydinvoiman valjastamisen rauhanomaiseen käyttöön piti tehdä energiasta niin halpaa "ettei sähkölaskuakaan kannattanut lähettää". --

Teollinen maailma päinvastoin kiristi kilpailua ja teki työelämästä uudella tavalla entistä rasittavamman ja stressaavamman.

Sellainen ihminen on. Edistystä ei käytetä sen hyvän lunastamiseen mihin koneistuminen ja teollistuminen olisi tarjonnut mahdollisuuksia. Keskinäisen kilpailu ja pudotuspeli vain edelleen kiristyivät.

Ihminen ei ole varustettu hyvinvoinnin lisääntymistä varten. Olemme pohjimmiltamme keräilijöitä ja metsästäjiä, emmekä edelleenkään pysty orientoitumaan tarpeidemme pohjalta, vaan nokimme toisiamme kehittäen aina vain uusia ja uusia tarpeita.

Ja todellakin: nyt työn eetos on keikahtanut tajuttomalla tavalla aivan päälaelleen. Kehitämme yhä ankarampia kriteereitä toisillemme lunastaaksemme oikeuden olemassaoloomme -- vain se joka ahertaa otsansa hiessä on ansainnut vähäisen leipänsä ja välttämättömän toimeentulonsa. --

Mutta sille joka on elänyt nuo 50-luvun ajat, nykyiset työmoraalin asenteet voivat näyttäytyä aika sairailta.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Jatkuva kasvun- ja kulutuksen ihannointi on mennyt täysin jo kaiken maallisen järjen ulottumattomiin. Meillä on liian paljon tavoitteita saada aina vain enemmän ja parempaa, joten itse elämästä nauttiminen alkaa olla harvojen herkkua.

Eniten minua kuitenkin huolestuttaa ja surettaa nämä nuoret, joilla lukion ja koulun jälkeen olisi kykyä ja intoa jatko- opiskeluihin, - ja sen kautta valloittaa koko maailmaa, mutta tiet katkeavat liian ankariin karsintoihin. On monia, joiden into katkeaa kahden-kolmen yrityksen jälkeen epäonnistumiseen ja lopputuloksena on vain turhautunut masennus.

Opiskelupaikkoja pitäisi ehdottomasti lisätä ja karsia heitä vasta myöhemmässä vaiheessa, jos opintopisteitä ei ala riittävästi syntyä.

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

Minua surettaa se ettei sivistyksellä ole enää itseisarvoa. Kun tutkintojen suorittamisesta tulee vain yksi suoritus suorituskeskeisessä maailmassa, koko elämällä on vain välinearvoa.

Ja juuri sellaisessa maailmassa sitten myös ihmistä arvioidaan sen perusteella onko hänellä välinearvoa siinä-ja-siinä raha-arvoa muodostavassa ketjussa.

Huomaan kirjoittaneeni paljon koulusta viime aikoina. Ilmeisesti koulu -- ja koulutus -- ovat instituutioita joihin monet nykymaailman ongelmat tavalla tai toisella kietoutuvat. Alkaen tiedon laatutekijöistä ja päätyen juurikin näihin pelkästään välineellisen sivistyksen ongelmiin.

Ja kouluhan on nimenomaan meillä Suomessa myös yhtenäiskulttuuri-instituutio, jossa historiallisesti alistetulle kansalle ominainen toinen toisensa kiusaaminen voivat ikuisesti hyvin -- ja koululaiset huonosti.

Kukaan ei usko, jos sanon, että kaiken tietoni ja ymmärrykseni pohjalta pakkoruotsista vapautuminen olisi ensimmäinen ja likimain ainoa keino joka merkitsisi aitoa muutosta niissä asenteissa, jotka todellisuudessa syvätasolla sementoivat kiusaamiskulttuuria.

Suomalaisen yhteiskunnan työelämä on yhtä kiusaamiskulttuuria, työn eetos kuri- ja kiusaamismentaliteettia, kouluinstituutio roolittaa ja kasvattaa tähän kulttuuriin, ja hallitukset rankaisevat työvoimaa, joka ennen vanhaan ennen kilpailu- ja kiusaamiskulttuurin muuttumista itsetarkoitukselliseksi oli "valtiovallan erityisessä suojeluksessa".

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #25

Kiitos Seppo kommentistasi, johon voin täysin yhtyä. Uskon myös täysin sinun laillasi, että tuo pakkoruotsi vaatimus on pilannut monen nuoren kouluelämän, kun on tullut liian raskaaksi opiskella peruskoulusta lähtien kahta vierasta kieltä, kun voi muutenkin olla vaikeuksia pysyä tahdissa muiden mukana.

Se jos mikä on kiusaamista täysin turhalla määräyksellä ja sekin vain puoluepolliittisista syistä, jossa ei ole yhtään järkisyytä mukana. Jopa itse ruotsalaiset Ruotsissa ovat katsoneet, että monille oppilaille riittää yksi ja se tärkein kieli pakolliseksi aineeksi. On vaikea ymmärtää, mikä siinä loppujen lopuksi on se oikea syy tähän nykykäytäntöön?

Puoluepolitiikka näyttäytyy tältä osin täysin piittaamattomalta kansan oman tahdon huomioimiseen, jonka näen aika erikoisena jo siksikin, että taka-huoneissa tilannetta arvostellaan kovin sanoin, mutta edessäpäin ollaan täysin hiljaa. Kiusaajat ovat päättäjissä enemmistönä ja voipi kysyä, että miksi tilanne vain jatkuu kaikissa uusissakin päätöksissä ja jopa lisääntyy ja. aikaistuu entisestään...ketkä siitä hyötyvät ja miten? Mitähän meillä on vielä edessä, jos kehitys jatkuu tähän suuntaan samalla vauhdilla.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Niin kauan kuin oravanpyörässä ei riitä tilaa kaikille halukkaille, vapaaehtoisesti syrjään jäävät/siirtyvät tekevät palveluksen muille.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Onneksi meillä on ainakin halukkaita virolaisia ja aasialaisia tekemään töitämme, joita eivät oman maamme kansalaiset viitsi itse tehdä. Sehän näyttää olevan suosittu trendi muuallakin länsimaissa.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"Tuoreita nuubialaisia!", kuten Asterixissa orjakauppias mainosti torilla tuotteitaan...

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Janne, kun tunnet hyvin Pohjois-Korean sosiaaliturvaa, voiko siellä ilmoittaa ettei työnteko huvita ja siitä huolimatta saada valtion asunto ja täysihoito?

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Pohjois-Korea on sosialistinen valtio ja siellä oikeudet ja velvollisuudet kulkevat käsi kädessä. Kaikilla on oikeus asuntoon, ruokaan, vaatteisiin, koulutukseen, terveydenhoitoon, kulttuuritarjontaan jne. ja kaikilla on myös velvollisuus osallistua noiden tuottamiseen.

Pohjois-Koreassa ihmisille opetetaan sosialistisen yhteiskunnan periaatteita ja mentaliteettia pienestä pitäen. Jos joku ilmoittaisi, että hän ei halua tehdä töitä, hänellä luultavasti epäiltäisiin olevan jonkinlainen mielenterveyshäiriö ja siihen tarjottaisiin hoitoa. Suomessakin moni on työkyvyttömyyseläkkeellä esimerkiksi masennuksen takia. (Luin jokin aika sitten Pyongyang Timesista artikkelin, jossa kerrottiin masennuksen hoidosta Pohjois-Koreassa.)

Jos joku kieltäytyisi työnteosta Pohjois-Koreassa sillä perusteella, että vastustaa sosialismia, hänelle luultavasti tarjottaisiin lisää ideologista koulutusta. Sosialismin vastaisen propagandan levittäminen on rikos, aivan kuten kiihottaminen kansanryhmää vastaan on rikos Suomessa.

Kapitalistisessa yhteiskunnassa työnteko on vain köyhien velvollisuus; jos säästösi tai omistamasi pääoman tuotto riittävät toimeentuloon, niin sinun ei tarvitse tehdä töitä.

Tässä ketjussa aiheena oleva ideologinen työttömyys on mahdollista vain niin kauan kuin liian moni ei sitä harrasta. Jos liian moni heittäytyy laiskaksi, sosiaalitukia pienennetään niin että työ alkaa taas maittaa useammille.

Pohjois-Korean perustuslaki on luettavissa täällä: Socialist Constitution

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #22

Mielenkiintoinen ja hyvä vastaus Jannelta! Mitäpä tuohon muuta voi sanoa, kuin kiitos.

Janne: "Kapitalistisessa yhteiskunnassa työnteko on vain köyhien velvollisuus; jos säästösi tai omistamasi pääoman tuotto riittävät toimeentuloon, niin sinun ei tarvitse tehdä töitä."

Tuo ei taas pidä paikkaansa. Kaikkien on tehtävä kuitenkin sen eteen töitä, että ylipäätään noita pääomia saavat kerättyä.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #24

Kaija, suosittelen lukemaan esimerkiksi tämän The Economist'issa julkaistun artikkelin:

Inherited wealth

"...But from the 1950s onwards, two of Mr Piketty's factors started to shift back; the capital/income ratio and the dead/living wealth ratio. Inheritances are back at 11% of French national income. How will this change going forward? On Piketty's central assumption of 1.7% annual economic growth and a 3% return on capital, inheritance flows will rise to around 16-17% of national income by mid-century and then stabilize. A more pessimistic view (1% growth rate and 5% return on capital*) would see the ratio get back to 24-25% of national income, the pre-1914 state. In this latter case, inherited wealth would be 90% of all wealth..."

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #26

Kiitos Janne huomautuksestasi, huomasin sen vasta nyt, mutta tietysti työn avulla ensin omaisuutta kerätään, tai sitten hyvällä taidolla ja vähän onnellakin myös sijoitustuotoilla. Sekin on tärkeä osa yritysten rahoitusten saamiseksi uusiin investointeihin.

Sitä en kiellä, etteikö minustakin palkkaerot joissakin tapauksissa ovat meilläkin täysin kohtuuttomia ja tarkoitan sillä näitä valtioyhtiöiden ja myöskin eläkeyhtiöiden pomojen palkkoja, eläkkeitä ym. lisäosuuksia, joissa ei ole mitään tolkkua.

Toki sanotaan, että meillä palkkaerot ovat muihin maihin verraten vielä pieniä, mutta itse en katso kenenkään oikeasti ansaitsevan jopa satakertaisia palkkoja työntekijöihin verraten. Kaikkein vähiten vielä valtion monipoliyhtiöiden pomojen:) Enkä nyt tarkoita yrittäjiä, joilla itsellään on myös tulosvastuu tappioistaan ja voitot ovat silloin myöskin ansaittuja. Heille nostan hattua ja heitä Suomi myöskin tarvitsee, jotta voimme jatkaa hyvää huoltovarmuutta edelleen...

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #24

Joku voi periä vaikka satojen miljoonien omaisuuden. Luuletko ettei tuotot riittäisi elämiseen?
Mitä varten jotkut saavat satakertaisen palkan kuin toiset?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #34

Perintöihin en halua edes sanallisesti puuttua, se ei mielestäni kuulu muille.
Perintövero on kyllä sitä meillä Suomessa edelleen tasaamassa, mikä taas esimerkiksi Ruotsissa on kokonaan poistettu. Veropakolaisia ei ole vielä jonoksi asti, mutta kiristysten uhan alla niitäkin varmaan tulee vielä lisää.

Palkkaerojen suuruutta on vaikea millään järkisyillä selittää. Muistan hyvin kuinka presidenttimme Niinistö jo muinoin ylisuurista optioista puhuttaessa sanoi jotenkin näin: "Se on laillista ryöstöä, johon ei lakikaan voi puuttua"

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #43

Voihan perinnöistä puhua osoittamatta ketään. En siis tarkoita että sinun pitäisi mutta vaan että aihe kuuluu yhteiskunnalliseen keskusteluun. Jos sen sivuuttaa tabuna silloin kun se liittyy asiaan josta puhutaan niin silloinhan se vasta mielenkiintoiseksi tulee.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #43

Minä en tässä ota kantaa mihinkään verotukseen vaan huomautin ainostaan, että perintö mahdollistaa monelle tulla toimeen työtä tekemättä. Mutta harva on niin laiska ettei mitään työtä haluaisi tehdä. Kaikissa yhteiskunnissa on varmaan ollut muutama vastahakoisesti työhön osallistuvaa. Se tuskin on mikään yhteiskunnallinen ongelmaa.
Jos joku haluaa vain sohvalla maata kyseessä on todennäköisemmin jonkinlainen masennus. Tällainen ihminen tarvitsee tukea. Ellei omin voimin pääse edes ovesta ulos on parasta, että joku menee hakemaan ja kädestä pitäen ohjaa johonkin toimintaan. Syvässäkin masennuksessa oleva saattaa piristyä toimeliaaksi ja iloiseksi muutamassa päivässä jos joku tulee vastaan ja pikkasen auttaa.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #22

Kiitos Janne vastauksesta. Miksi muuten omissa blokikirjoituksissa olet evännyt kommentoinnin?

Kirjoitit Pohjois-Koreasta: "Kaikilla on oikeus asuntoon, ruokaan, vaatteisiin, koulutukseen, terveydenhoitoon, kulttuuritarjontaan jne. ja kaikilla on myös velvollisuus osallistua noiden tuottamiseen."

Täsmää Suomen oloihin sillä erolla että Suomessa ei tunnu olevan työvelvollisuutta, jos ei halua. Oikeus yhteiskunnan kustantamaan toimeentuloon on vain heikko-osaisilla, ei niillä, joilla on varaa kustantaa oma elantonsa.

Mitä mahtaa tapahtua jos pohjois-korealainen ei viitsi lähteä töihin? Miten tuo mainitsemasi työvelvollisuus pannaan täytäntöön? Tämä on tietenkin täysin teoreettinen kysymys koska en usko, että yksikään kieltäytyy.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #29

Blogini kommentoinnin päättymisestä keskusteltiin muun muassa Arto Vihavaisen blogissa taannoin. Laitoin sinne linkin kirjoitukseeni, jossa kerroin vaikuttimistani kommentoinnin sulkemiseen. Tässä kommenttini Arton blogiin: http://artoartovihavainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/244220-banaamisen-syvaanalyysi#comment-3667242

En tiedä, miten Pohjois-Koreassa työvelvollisuus pannaan täytäntöön sellaisessa tapauksessa, jossa henkilö kieltäytyy johdonmukaisesti ja pysyvästi tekemästä työtä.

Pohjois-Korean rikoslaista löytyy joitain erityistapauksia kuten esimerkiksi jos lääkäri kieltäytyy antamasta potilaalle tämän tarvitsemaa hoitoa tms. Laitan näistä muutaman esimerkin tähän.

"Article 209 (Medical Malpractice)
A medical worker who does harm to the health of a patient by negligently treating or nursing
the patient or by administering the incorrect drugs shall be punished by short-term labour for
less than two years.
In cases where the foregoing act causes the patient to die, the punishment shall be reform
through labour for less than three years. In cases where the person commits a grave offence,
he or she shall be punished by reform through labour for more than three years and less than
five years."

"Article 248 (Dereliction of Duty)
A management worker who does not execute his or her superior’s orders or directions, or his
or her normal duty, or executes the aforementioned in a careless manner, thereby causing
grave consequences shall be punished by short-term labour for less than two years. In cases
where the person commits a grave offence, he or she shall be punished by reform through
labour for less than two years."

"Article 250 (Ignoring Petition and Complaint)
A management worker who deliberately ignores or wrongly deals with a petition or a
complaint from citizens shall be punished by short-term labour for less than two years.
In cases where the person commits a grave offence, he or she shall be punished by reform
through labour for less than two years."

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #29

Suomessa ei ole oikeutta työhön.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Poistin...vastaukseni tuli väärään aikaan.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Ei kukaan pakota Nymania töihin, jos ei hän halua. Mutta hänelle ei tule kenenkään myöskään maksaa mitään jouten olosta, jos ja kun hän on työkykyinen ja jos hänelle on työtä tarjolla. Jos Nyman saa kirjojaan myydyksi niin paljon, että elää sillä tai hänellä on säästöjä ja/tai omaisuutta, niin hyvä. Jos ei ole, eikä halua ottaa vastaan tarjottua työtä, niin huonompi juttu. Pidän Nymania varkaana, joka katsoo, että muiden pitää elättää hänet, koska ei itse viitsi!

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Minusta on päivänselvää, ettei ihmistä saa pakottaa sellaiseen työhön joka tuntuu vastenmieliseltä.
Ymmärrän hyvin että joku suostuu elämään köyhyydessä tehden jotain mielestään tärkeätä vaikka kirjoittaakseeen tai musiikkia säveltäen mielummin kuin menemään johonkin itselle merkityksettömään tai ehkä jopa haitallisena pitämäänsä työhön.
Työ jolla osallistuu yhteiskunnan ylläpitoon pitäisi olla jokaisen yhteiskunnan jäsenen oikeus ja velvollisuus kykyjensä mukaan.
Jos on sellaisia välttämättömiä paskaduuneja joita kukaan ei haluaisi tehdä niin voihan niistä vähän ekstraa hyvittää, kaiketi siten löytyisi tekijöitäkin.
Kerran menin työvoimatoimiston virkailijan puheille ja sanoin, että nyt on saatava työpaikka. Mies otti käteensä korttipakan jossa oli ns velvoitetyöpaikkoja pinossa, ja kysyi millaista työtä haluaisin. Edellistä velvoitetyöjaksoa muistaen jossa istuin yksin kellarihuoneessa järjestäen arkistoa, vastasin että jotain sosiaalista työtä. Sain paikan nuorten kerhotoimen ohjaajana. Näinkin hyvin oli joskus.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Miksi käydään töissä? Siksi, että on kivaa vai? Minä käyn töissä siksi, että voin elättää itseni ja perheeni. Läheskään aina ei ole kivaa ja mukavaa, mutta ikinä, en ikinä ole kieltäytynyt tarjotusta työstä.

Toivottavasti tämän siipeilijän tuet katkaistasn heti, eikä viidestoista päivä! Miksi toisilla pitäisi olla mahdollisuus valita, haluaako vai ei? Toki, jos ei halua, voi silloin olla ilman kaikesta muustakin. Voi taivas varjele!

Kirjottas ees kirjojansa ja elelis niillä tuloilla....

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Niinhän hän tuleekin tekemään kun tukia on nyt vähennetty.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Niinpä, harvalla lienee ihannetyö, jossa on lähes aina kivaa. Luovat alat lienevät niitä tykätyimpiä, mutta esimerkiksi vähän julkaisevat, ei niin suositut kirjailijat ansaitsevat Suomessa todella vähän. Hekin kuulemma tarvitsevat usein yhteiskunnan apua.

Muistan lukeneeni kirjailijoiden vuosipalkan liikkuvan enemmistöllä alle 20 000 euroa vuodessa. Kun taas painosten kuningattaret ja kuninkaat (vuosituotot parhailla ovat noin 300 000 vuodessa) elättävät niillä tuloillaan myös muitakin kirjailijoita, kuin myös kustantajia.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Kati Outinen on julkisesti kertonut työttösjaksoistaan. Hänelle tarjottiin joulupukin muorina esiintyminen markkinatapahtumissa. Pistääkö vihaksi,että hän kieltäytyi työstä joka ei vastannut hänen ammattiinsa?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #59

Ei pistä vihaksi minua ainakaan, sillä ymmärtääkseni pienikin työtehtävä, joka ylittää muistaakseni 300 euroa poistaa sen kuukauden tukia lähes yhtä paljon. Ehkä joku tietävämpi kertoo tarkemmat luvut. Minulla tämä on vain hataran muistini varassa, mitä on tullut aikaisemmin luettua.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Joillekin työ on kutsumus.
Harva elää kirjoittamalla. Tälläkin foorumilla on ammattitaitoisia kirjoittajia jotka ilmaiseksi tuottavat sisältöä julkaisuun. Pitäisikö mielestäsi kieltää työttömien toimittajien kirjoittamasta blogia?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Eipä tietenkään pitäisi keneltäkään tätä kirjoittamisen iloa kieltää. Hyvä vain, että heitä ylipäätään on, jotta tasokin säilyy paremmin:)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #58

Kysymys oli vastaus Outi Maran kommentiin, ei sinulle suunnattu.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Kai nuori mies on katsellut ettei kunniamaahanmuuttajiltakaan vaadita kuin oppia Kelakortin käyttö.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Minuu riipii se tosiasia, että meillä on työvoimareserviä vaikka kuinka ja siellä roikutetaan löysässä hirressä pitkäaikaistyöttöminä ihmisiä, jotka eivät OIKEASTI ole työkykyisiä, vaan ovat sairaita tai vammautuneita. Ei heillä ole mahdollisuutta valita. Sitten on näitä "mie en haluu, minuu ei kiinnosta, minuu ei huvita"....

argh, vihaksi pistää.....

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Miten monta työtöntä luulet olevan jotka eivät haluaisikaan saada työtä ja kohtuulliset palkkatulot?
Minä en viittisi noin mitättömästä asiasta vihastua. Sensijaan suutun kun näen jonkun heittelevän roskia polun varteen tai kukkaistutuksiin.

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen

Aiheesta on kehkeytynyt kiintoisa kommenttien vaihto.

Eikös Ossi Nyman voisi olla esimerkkinä kaikille työttömille: ei pidä alistua "systeemiin". Tärkeämpää kuin työ, on itsestään huolehtiminen ja kehittäminen,
vähällä toimeen tulemista harjoitellen - antiikin aikojen tyyliin. (Toisaalta emmehän me tiedä paljonko Nymannilla on perintörahoja pankissa.)

Nyt joku työtön tahtoisi tölväistä minua turpaa ja syystä. Kaikki eivät osaa kirjoittaa ja kaikilla ei ole kykyä tai halua kehittää itseään niin onnettomassa yksilön katastrofissa kuin mitä työttömyys on työntekoa haluavalle.

Ossin ulostulon ajoitus on varmasti harkittu. Sen näkee jo täälläkin. Kiinnostaa.
Kuten jo olen maininnut HS on markkinoimassa kirjaa liki samalla volyymilla kuin Jari Tervon teoksia.
Pian näämme Ossin työttömyyskeskuskeluiden asiantuntijana A-studiossa jne. Hyvä niin.

Sitä paitsi Ossi Nymannin romaanille on markkinarako. Suomessa on "sisäsiistejä" ammatikirjailijoita vaikka kuinka, mutta sitten Arto Salmisen (mm. Varasto, WSOY, 1998) ei ole ollut työläiskirjailijoita. Ehkä Ossi Nyman on luonut tasokkaan rosoisen työttömyysromaanin, joka voitaneen luokitella työläisromaaniksi. Voidaanko?.

Joskus Suomessa oli tapa, että oli julkaistava kaksi romaani ennen kuin kutsuttiin kirjailijaksi. Nykyisin pienen omakustanneläpyskän painattamista suunnittelevaa kutsutaan naistenlehdissä kirjailijaiksi.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Kiitos Matti, sinulla on kommentissasi hyviä huomioita.

Tänään oli HS:n mielipideosastolla myöskin erinomaisen hyvä ja tuoreen makuinen kirjoitus nuorelta lukiolaiselta Ella Okolta, jossa hän mm. huomioi hyvin nämäkin ongelmakohdat:

"Kaiken työn pelkistäminen vastenmieliseksi hommiksi on argumenttina laiska ja välinpitämätön. Hyvinvointiyhteiskunnalle työttömyyttä ihannoiva on yhtä haitallinen kuin omistaja-arvon maksimoiva ja veroparatiisiin rahansa siirtävä keinottelija. Molemmat välttelevät vastuuta yhteisestä hyvinvoinnista sulkien silmänsä toisen tuottamalta työpanokselta.
Mitä suuremman osan yhteiskunnastamme nämä kaksi ryhmää vievät, sitä kehnompaan hyvinvointiin me kaikki joudumme tyytymään".

Voitko tämän enää selvemmin sanoa. Itsekin melkein pelästyin ajatusta lukiessani ensi kertaa Nymanin työttömyyden ihannointia, että kuinka moni nuori seuraa perässä entisten lisäksi?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Työttömät ovat erilainen ryhmä kuin veropakolaiset ja omaisuuksiaan paratiiseihin (Sampo Terhon avustuksella) junailevat. Työttömissä on ihmisiä joilla ei ole käytännössä mahdollisuutta työelämään. Veroepäisänmaalliset taas tekevät aktiivisen valinnan suosia paratiiseja ja levittää epäisänmaallisuuden eetosta. Nyman (fiktiossaan) muistuttaa kyllä heitä mutta sellaista ei voi sanoa työttömistä yleensä.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #44

Sini, tämä oli vain vertaus Ella Okolta. Hän vertasi näiden molempien ryhmien haitallisuutta yhteiskunnalle puhtaasti vain esimerkkinä. Näin ainakin sen itse ymmärsin.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #47

Niin varmaan. Siitähän kuitenkin keskustellaan että onko edes kaikki työttömyys haitallista yhteiskunnalle. Yhteiskuntaa ei ole enää niin helppo järjestellä kuin 50- ja 60-luvuilla. Silloin oli vielä maalaisyhteiskuntaa jäljellä. Yksilöt jotka eivät sijoittuneet mihinkään saattoivat saada tehdä helpompia aputöitä sukulaisten huomassa maaseudulla jne.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Pystyisikö joku edes jotenkin arvioimaan näiden kahden yhteiskunnallisen ryhmä merkittävyyden suhde? Jos rahalla arvioitaisiin ja pantaisiin vaakakuppeihin , taitais toinen puoli painua pohjaan.
Jos graafina esittäisi vaikka asteikolla 0-100 niin toinen pylväs lähentelisi nollaa ja toinen olisi jotain 99,?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Kirjailijaliiton pääsykriteerinä lienee edelleen kaksi vähintään kaksi jonkun kustantamon julkaisema kirjaa.
Pitkäaikainen työttömyys on tosiaankin monelle elämää romahduttava katastroofi. Monet sairastuvat masennukseen ja/tai alkoholisoituvat ja syrjäytyvät. Jotkut kykenevät säilyttämään työkykynsä, mutta heillekin on vaara joutua "kuntoutettavaan" luokkaan josta palkkatyöhön pääsy on entistä epätoddennäköisempää.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Pentti Linkola sanoi aikoinaan: "Työttömyys on parempi kuin tuhoisan työn tekeminen."
Linkola keskittyi tuossa yhteydessä ympäristöteemaan, mutta laajemmin ajatellen myös yhteiskuntaa ja ihmisten hyvinvointia tuhoavaa työtä tehdään todella paljon, vain palkan eteen.

Hra. Nyman on tuottanut joutoajallaan proosaa kanssaihmisten luettavaksi. Tämä parempi vaihtoehto kuin että hän olisi huijannut vanhuksia puhelinmyynnissä, tuottanut tilaajan manipuloimaa tutkimustietoa bisnespohjalta, tarjonnut pikalainaa kiskuriehdoin hädänalaisille, tms.

Se, ettei Nyman ole päässyt aiemmin palkkatyöuralle on varmasti monen tekijän summa. Aiemmat huonot kokemukset työelämässä, psyykkisesti vetäytyvä persoona, henkinen luovuttaminen kilpailuympäristössä yms. Ei varmaankaan ole ollut aito puhdas oma valinta.

Elämme vaihdantataloudessa. Kukaan ei tule toimeen enää omavaraistaloudessa rahatalouden ulkopuolella. On siis päätettävä, onko kaikilla ihmisillä oikeus olla elossa ja olemassa. Tästä perimmältään on kysymys. Siis karenssin määräävä työvoimahallinnon virkailija on sitä mieltä, ettei tällaisilla ole oikeutta olla olemassa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Tiedän monia jotka ovat heti ammattiin valmistuessaan joutuneet työttömyysputkeen alalle valmistuneiden ylitarjonnan tai ammatin vanhentumisen takia. Yhteen aikaan kaikki koulut joilla mahdollisuuksia oli perustivat jonkun media-alan tutkintolinjan haaliakseen opiskelijoita.
Uuden ammatitutkinnon hankkiminen on ollut varsin kinkkistä jos vielä on vanhaa opintolainaakin. Vaikka nyt voi opiskellakin työtömyystuella määrättyjen ehtojen täyttyessä, niin sen järjestyminen ai aina käy kovin helposti.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

On Nymanissa sen verran kyrpää ollut että on työttömyydessään kirjoittanut julkaisukelpoisen kirjan. Ei ole maannut sohvalla syljeskelemällä kattoon.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Tai ainakin vanhetessaan hän on viisastunut, sillä olihan hän kirjaa aloittaessaan jo 35-vuotias ja kirjaan meni aikaa noin neljä vuotta. Kaikilla muillakin työttömillä on vielä toivoa.

Nyt on toki helpompi ottaa vastaan myöskin läheisiltä avustusta elantoonsa, kun hänen itsensä kertomana sivu uutta tekstiä päivässä on häntä täysin tyydyttävä työpäivä. Hyvä niin, on aina mukava kuulla kun ihminen on tyytyväinen työhönsä ja elämäänsä.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

" kun hänen itsensä kertomana sivu uutta tekstiä päivässä on häntä täysin tyydyttävä työpäivä"

Tuon verran kaiketi sallitaan taiteilijalle harrastusmielessä kirjoittaa ajatuksiaan paperille ettei tule karenssia omassa työssään työllistymisestä.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Kiitos kaikille kommenteista. Keskustelut jatkuvat vielä pitkään tämän asian tiimoilta - näin ainakin oletan.

Tänään oli yksi uusi blogi asiasta, joka kannattaa lukea.

http://amosahola.puheenvuoro.uusisuomi.fi/244557-a...

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Tänään Ilta-Sanomat julkaisi presidentin kommentin asiasta:

"Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ei ole ilahtunut ilmiöstä, joka on noussut viime päivinä valtakunnan puheenaiheeksi. Kyse on henkilöistä, jotka kuvaavat itseään julkisuudessa ”ideologisesti työttömiksi”.

– Olen heistä samaa mieltä kuin ymmärtääkseni jokainen tervejärkinen suomalainen, Niinistö sanoi.

Niinistö nosti aiheen esille muutama vuosi sitten uudenvuodenpuheessaan. Niinistö puhui tuolloin ”oleskeluyhteiskunnasta”.

– Jokainen ymmärtää, ettei pitäisi tietoisesti tahallaan – jos itse voi vaikuttaa tilaisuuteen – laiminlyödä velvollisuutta olla mukana. Tai ainakin velvollisuutta pitää huolta itsestään."

Erityisen ikävää Niinistön mukaan on se, että asenne nostetaan tietoisesti esille.

– Se, että asiaa mainostetaan, kuvastaa jotain, jota ei toivoisi näkevänsä, Niinistö korosti. "

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset