zzz333

Robert Mugabe, afrikkalainen tyranni pahimmasta päästä.

  • Robert Mugabe, afrikkalainen tyranni pahimmasta päästä.
  • Hänkö olisi Hyvän tahdon lähettiläs?
    Hänkö olisi Hyvän tahdon lähettiläs?

Afrikan maiden yhteistyöjärjestö Afrikan unioni tuomitsi heti sotilasvallankaappauksen ja vaati "perustuslaillisen järjestyksen palauttamista".   Näyttää siltä, ainakin tiedotusvälineiden mukaan, että kansa on ottanut tämän rauhallisesti ja on odottavalla kannalla.  Elämä  Mugaben tiukasti ja despoottisesti johtamalle  kansalle   on merkinnyt eristäytymistä muusta maailmasta,  suurta köyhyyttä ja  väkivaltaa. Kansa on oppinut olemaan hiljaa.  

Hän oli kerran itsenäisen Afrikan  myönteinen symboli, mutta valtaan tulonsa jälkeen Mugabe on raunioittanut Zimbabwen aikaisemmin kukoistaneen talouden ja kohdellut vastustajiaan julmasti despoottien tapaan.  Valtansa hän on pystynyt säilyttämään, koska siitä on ollut hyötyä hänelle ja  hänen liittolaisilleen Zanu-PF-puolueessa.  Taloudellinen valta on valunut kokonaan Mugaben kannattajien ja palvojien taskuihin. 

Maailman terveysjärjestön (WHO) mukaan  Zimbabwessa on nykyisin maailman lyhin elinajanodote, miehillä 37 vuotta ja naisilla 34, ja suurin suhteellinen määrä orpoja, 25 prosenttia kaikista vastasyntyneistä.  Itse Mugabe on 93 vuotias ja maailman pisimpään hallinneita johtajia.  Vuotuinen inflaatio  -  yli 10 miljoonaa prosenttia ?merkitsee sitä, että Zimbabwessa on tapahtunut rauhan ajan pahin talousromahdus.  Itse hän on kehunut , että hänellä on seitsämän akateemisen tutkintonsa lisäksi "tutkinto väkivallassa".  Näin kertoo vuonna 2009 julkaistu Tom Ambrosen kirja "Hirmuvaltiaita vai valtiomiehiä?" (The Nature of Despotism)

Kun Mugabe nousi valtaan pääministerinä  ensimmäisen kerran 1980 ja  useat hänen  entiset kollegansa alkoivat kuolla mystisesti: yksi sai surmansa auto-onnettomuudessa ja muut löydettiin ammuttuina. Opposition lehtien konttoreita räjäyteltiin ja toimittajia kidutettiin. Vieläkin jokainen hallinnon vastustaja raahataan vankileireille. Mugabe on myöskin hyvin  kiusallinen henkilö monille afrikkalaisille ja pysyy vallassa vain siksi, että hän aikanaan kunnostautui taistelussa siirtomaaisäntiään vastaan.  Pitkä on ihmisen mieli ja kiitollisuus  "sankaria" kohtaan on edelleen  uskomaton.  

Itse järkytyin, kun näin viime lokakuun lehdessä  Mugaben valinnan maailman terveysjärjestön WHO:n  " Hyvän tahdon" lähettilääksi!  Nimitys onneksi peruttiin kohun vuoksi, mutta epäilys näitä ihmeellisiä valintoja kohtaan herättää ainakin  vastenmielisyyttä.  Eivätkö valitsijat tiedä mitä maassa tapahtuu, vai eivätkö edes välitä?  Oliko nyt vain afrikkalaisen vanhan miehen vuoro palkitsemislistalla, vaikka mitään ansioita ei edes näytä olevan? 

Kuinkahan runsaskätistä  on  ollut länsimaiden rahanjako suoraan Robertin omalle tilille ilman valvontaa, mihin niitä sijoitettiin. Ainakin lehtitietojen mukaan Mugaben perheellä on useita asuntoja ympäri maailmaa, niin kuin despooteilla on ollut tapana sijoittaa vain itseensä.

Kansainvälisten yhteisöjen kyvyttömyys  muutenkin puuttua kriiseihin on käsittämätöntä.  Syynä lienee länsimaisten demokratioden haluttomuus loukata maiden itsemääräämisoikeuksia?  En ainakaan minä sure, vaikka Robert Mugabe on kotiarestissa ja syrjäytetään vallasta... Enemmänkin huolestuttaa taas  alkavat valtataistelut, jossa heikommat osapuolet joutuvat aina eniten kärsimään, -  myöskin syyttömät ihmiset.  

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Muistin virkistämiseksi otan vielä otteen vanhasta kirjoituksestani:

En tunne Afrikan asioita enempää kuin mitä olen lehdistä lukenut ja sinänsä  kehitysapu tässä nykyisessä muodossaan  kyllä kuulostaa aika toivottomalta tehtävältä ja liian usein kehitysapu näyttää menevän  maan eliitille, korruptioon  ja rikollisille.

En vastusta kehitysapua, mutta se pitäisi olla tarkemmin valvottua, jotta raha auttaisi juuri niitä, joilla on eniten siihen tarvetta. Tarvetta pitkäjänteisesti auttaa, jotta ihmiset jatkossa selviäisivät ihan itse, ilman jatkuvaa rahankeruuta muilta mailta.
 
"Pauli Vahteran mukaan vain 12 prosenttia suomalaisista tietää, että avun määrä on 1,1 miljardia euroa.  25 vuoden aikana 1990-2014 Suomi on käyttänyt kehitysapuun 15,4 miljardia euroa."

Sambialaisekonomisti Dambisa Moyon kuuluisin teos on  vuonna 2009 julkaistu "Dead Aid". Nimensä mukaisesti kirja torppaa täysin kehitysavun, pois lukien humanitaarisen ja tilapäisen tuen. "Kehitysapu ei ole luonut talouskasvua tai vähentänyt köyhyyttä missään, se on laastari murtuneelle jalalle",  Moyo sanoo.
"Nämä suuret avustusvirrat syövyttävät vastaanottavien maiden poliittisia järjestelmiä. Miksi välittää omista veronmaksajista, jos joku kirjoittaa sinulle aina shekin?"

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Myöskin Suomen entinen suurlähettiläs Matti Kääriäinen on arvostellut kovin sanoin kehitysapumme toimimattomuutta. Kirjassaan "Kehitysavun kirous" hänen olettaisi olleen parhaalla aitiopaikalla seuratessaan Mosambikin- ja Kenian tilanteita ja kehitysavun hyötyä. Hänen mielestään apu auttaa enemmän rikkaita kuin köyhiä.

Ote kirjasta:"Mosambikissa, jonka Afrikan maista parhaiten tunnen ja joka on myös Suomen pitkäaikainen yhteistyökumppani, äärimmäinen köyhyys ei ole vähentynyt viimeisten kymmenen vuoden aikana lainkaan huolimatta siitä, että talous on ollut prosentuaalisesti yksi nopeimmin kasvaneita koko maailmassa. Hyvin kehitysapuriippuvaisessa maassa kehitysavulla on tuettu sellaista talouspolitiikkaa, joka on jopa estänyt köyhyyttä vähenemästä."

"Myytti: Kehitysyhteistyö edistää demokratiaa
Tämä johtuu siitä, että köyhimmissä maissa ei ole toimivan demokratian kannalta tarpeellisia rakenteita, kuten toimivaa oikeuslaitosta tai poliisia, vapaata mediaa eikä koulutettua väestöä. Näin ollen pyrkimykset demokratian rakentamiseksi johtavat näennäisdemokraattisten, toimimattomien rakenteiden pystyttämiseen ja jatkuvaan resursseja vaativaan valtataisteluun. Se johtaa huonon hallinnon lisääntymiseen.

Myytti: Kehitysyhteistyö on yhteistyötä
Todellisuus on juuri päinvastainen. Tämä johtuu siitä, että kaikista puheista huolimatta avunantajille on mahdotonta hyväksyä kehitysmaiden analyyseja omasta tilanteestaan ja tarpeistaan. Kehitysyhteistyöhön juurtunut lähtökohta on, että kehitysmaat ovat kehitysmaita juuri siksi, että ne eivät tiedä, mikä niille olisi hyväksi."

Olen itse lukenut, että monissa maissa avustustyöntekijöitä on niin paljon, että päät kolisevat jopa liian usein yhteen. Jokainen maa yrittää toimia "omin avuin" kysymättä paikallisilta, että mikä olisi heidän kannaltaan järkevin tapa toimia ja auttaa ihan oikeasti maan kehitystä.

"Neekerit tuntevat syvää kunnioitusta valkoisia kohtaan. Niin kauan kuin valkoiset pitävät ne palvontaetäisyydellä kaikki sujuu hyvin" näin rumasti kirjoitti Etelä-Rhodesiassa työskentelevä rautatieinsinööri. Hänen lausuntoaan lainasi Sir Frank Fox vuonna 1929 ilmestyneessä kirjassaan "The British Empire".

Nuo sanat kuvasivat silloista "ylimyksellistä" ilmapiiriä, kun valkoisten valta näytti olevan Afrikan mantereella ehdoton ja ikuinen. Ei kai voida enää olettaa, että valkoisten asenteessa olisi vieläkin paljon korjattavaa? Eivät hekään vaan tiedä kaikkea.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Aikoinaan paikalliset taksinkuskit eivät uskaltaneet ajaa huonokuntoisella autolla Mugaben kotilinnan ohi viettävää valtatietä kun pysähtyneet autot katsotiin vaaratekijäksi. Ne ammuttiin singolla pois vaarastamasta presidentin turvallisuutta.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Just, ei ollut helppoa tuokaan. Ystäväni lähetti minulle kerran linkin Mugaben kotitaloon ja mitään niiin hienoa en ole koskaan ennen edes nähnyt. Upea linna voitti ainakin kuvissa kaikki eurooppalaistenkin kuninkaiden linnojen kuvat. Vahinko, etten sitä enää ole jälkeenpäin löytänyt.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Ei ole epäilystäkään siitä, etteikö Robert Mugabe olisi jo pitkään ollut omalle kansalleen suurta vahinkoa ja onnettomuutta tuottanut häikäilemätön tyranni.

Mugaben valtakausi näytti olevan päättymässä vuonna 2008, kun opposition edustaja Morgan Zwangirai voitti presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen. "Vaalien toinen kierros järjestettiin 27. kesäkuuta. Tsvangirai vetäytyi ehdokkuudesta ennen toista kierrosta lisääntyneen Mugaben hallinnon harjoittaman väkivallan vuoksi." Wikipedia

Väkivaltaa, henkilökulttia ja pelkoa aseenaan käyttävä Mugabe on oppinut röyhkeäksi yksinvaltiaaksi. Ugandan legendaariselle Idi Aminille hän ei ehtinyt vetää vertoja muussa kuin hallintokauden pituudessa. Mugabe on tiettävästi sinänsä lahjakas ja etevä henkilö, mitä tuskin Aminista voitiin sanoa.

Merkillistä todella on, että Zimbabwen poliittinen systeemi ei edes armeijan tuella ole toistaiseksi saanut aikaan Mugaben syrjäyttämistä. Maan poliittinen järjestelmä on Mugaben aikana murjottu niin mahoksi, että muutos uhkaa vieläkin jäädä suutariksi. Armeija empii ja Afrikan Unioni tukee 'demokraattista menettelyä'. Mitä se sitten Zimbabwen oloissa merkinneekin.

Olihan meilläkin kansallinen kestoikonimme, Kekkonen, mutta hänelle ei sentään suotu ikää ja terveyttä niin pitkälle kuin teräsvaari Robertille. Toki UKK oli kesy ja kansanvaltainen hallitsija noihin Afrikan urhoihin verrattuna. Rauha olkoon Kekkosen muistolle.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Kiitos Markku asiantuntevasta kommentistasi. Tuohon minun on vaikea kommentoida mitään lisää.

Tai ehkä sittenkin lukemani kirjan mukaan paras suoja despotiaa vastaan on tieto siitä, että tyrannia voi tulla mistä suunnasta tahansa, sekä oikealta, ja vasemmalta, tai uskonnollisesta kiihkoilusta.

"On rauhoittavaa uskoa, että miehet, jotka surmasivat despootiksi pyrkineen Julius Caesarin 15.3 44eKr., toimivat menneen, nykyisen ja tulevan demokratian puolesta.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Tiedot Zimbabwen tilanteesta ovat vielä jossain määrin epävarmoja, mutta vaikuttaa siltä, että nyt käydään taistelua Mugaben vallan perimyksestä. Mugabe on tietysti ollut maansa kannalta tuhoisa tyranni, mutta keinoja hänen valta-asemansa horjuttamiseen ei ole löytynyt. Niinpä on jouduttu tyytymään siihen, että aika lopulta hoitaa tämän ongelman. Nyt, kun on käynyt niin, että Gracesta on tullut miehensä vahvin seuraajaehdokas maan presidentiksi ja uhkaksi on tullut ongelmien paheneminen vielä nykyisestäänkin ja niiden jatkuminen hamaan tulevaisuuteen, mitta on tullut täyteen. Aika näyttää, kuka on se vahva mies jonka käsiin valta lopulta päätyy. Nykynäkymiä huonompi se vaihtoehto tuskin voi olla.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Kun Zimbawessa miesten elinpäivät ovat vain keskimäärin 37vuotta, niin Mugabe on pahasti itse pettänyt ne odottajat, jotka ajattelivat hänestä päästävän eroon paljon, paljon aikaisemmin:)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Mugaben arvostelija ottaa riskin rasismisyyttelylle, ainakin siinä tapauksessa, ettei arvostelijalla ole samaa suojaväriä. Riskiä kohottaa vielä se, että Mugabe on äärivasemmistolainen, joita eivät länsimaiseen tyhmistöön kuuluvat salli arvosteltavan.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Niinpä oli ja vielä 1939 jopa Etelä-Afrikan "rotukysymyksestä" puhuminen merkitsi valkoisten keskeisiä ristiriitoja. Mustien afrikkalaisten pyrkimykset olivat vain "syntyperäisten ongelma".

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Kyllähän Mugabea on arvosteltu vaikka kuinka paljon ilman mitään rasismisyyttelyä.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu
Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Jääskeläisen kommentti heijastanee sarkasmia. Nykyään rasistikortti heilahtaa niin helposti.

Sarkastiseen sävyyn voi kysyä, tulisiko arvostelu oikeutetummaksi, jos - ainakin väliaikaisesti - onnistuisimme tekemään suojaväriä ja ideologiaa harmonisoivan transmutaation. :)

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Hienoa Kaija. Zimbabve on entinen Rhodesia sai Cecil Rhodesista, voi olla että osa kirjsimista, puuttuu. Joka tapauksessa entinen Brittiläisen imperiumin tukipylväistä oli kyseinen herra ja loi itse asiassa eteläisen afrikan kautta valtapiirin pohjoiseen ja silloin syntyi Rhodesia vaikka paikalliset sitä eivät tienneet.

Kuten aina kolonialismin vika on siinä, että esim. britit ylpeydessään eivät tajunneet, että paikallinen väestö jakautuu heimoihin tai eivät yksinkertaisesti ymmärtäneet sitä, että kyse on satoja vuosia kestäneestä vihanpidosta ja rasismista ennenkuin edes ilmestyivät tontille ja paaluttamaan paikkansa.

Rhodesia oli yksi imperiumin helmistä. Hyötysuhde ei kuitenkaan ollut enää toivottu, kun afrikan valtiot alkoivat itsenäistyä. Kylmä sota 1960 luvulla ei ainakaan auttanut rauhanomaisuutta. Molemmat osapuolet kun aseistivat tasapuolisesti ja heimot ottivat vastaan sen minkä saivat. Ei siinä ideologialla ollut mitään tekemistä. Niinpä ajettiin siirtomaaherrat veke ja alettiin tappeleen keskenään. Voittaja kuittasi kaiken.....

Surullista mutta totta kun Mugabven kaltainen koltiainen saa vallan on perheonni kaukana. Länsimainen sivistys ja sen perille vieminen ei ihan natsaa, mitä se sitten onkin.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

Ainakin Iltalehden mukaan Zimbabwen entinen varapresidentti on palannut maahan ja Zimbabwen armeija pidätti Mugaben liittolaisia:

http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/20171117220053989...

Tähän loppuun pieni vitsi. Yksi kansainvälinen voima vielä tukee Mugabea ja se on numismaatikot. He jäävät kaipaamaan Mugabea ja hänen suuria seteleitään.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Kiitos Antti kommentistasi.
Luin Collin Crossin kirjoituksesta, että valkoisen vallan vahvin linnoitus oli Etelä-Afrikan unioni ja siihen liittyvä eteläinen Rhodesia. Molemmissa valkoinen väestö piti valtaa ja katsoi, että nämä maat kuuluivat valkoihoisille.

Vuonna 1919 eteläisessä Rhodesiassa oli 30 000 valkoista asukasta, joista suurin osa oli peräisin Etelä-Afrikasta. Siirtomaaministerinä ollut meillekin tuttu mies, Winston Churchill päätti, että alueesta tulisi Etelä-Afrikan maakunta. Kukaan ei katsonut, että olisi ollut tarpeellista neuvotella alkuasukkaiden kanssa. Kuitenkin heitä oli 845 000, jotka asuivat hajanaisesti heimoissa. Etelä Rhodesiaa pidettiin tuolloin "tyhjänä maana", jonka alkuperäinen väestö oli vain mitätön jäänne menneisyydestä.

Valkoisten uudisasutus käynnistyi hitaasti, ja samaan aikaan afrikkalainen väestö monikertaistui nopeasti, ja pian heillä oli omat poliittiset liikkeensä kaupunkien mustalla keskiluokalla.

Kun 1930-luvulla löydettiin runsaasti Etelä-Rhodesiasta kupariesiintymiä, niin nämä vetivät suuresti puoleensa lisää siirtolaisia. Mihinkä maailma olisikaan karvansa kadottanut, maan rikkaudet vetivät puoleensa entistä tiukemmin.

Tuosta tulikin mieleeni, että mikähän tilanne on tänään? Vieläkö kuparia riittää, kun kuulemma työttömyyskin on hiponut jopa 90 prosenttia?

Hannu Töyri

Etelä-Rodesia oli eteläisen Afrikan ruoka-aitta ennen Mugaben tuloa, jonka elintarvikkeiden vienti oli huomattavaa. Tuhansia valkoisia tapettiin Mugaben vallankaappauksen jälkeen ja tilat ryöstettiin.

Rodesiasta en tiedä, mutta EAT:n historia "tyhjänä maana" pitää ainakin osiltaan paikkansa, sillä neekeri kansat, siis useita eri heimoja, eivät asuttaneet lohikäärme vuoriston eteläistä puolta, vaan sen asukaita oli pienempi kokoiset ihmiset, jotka olivat keräilyasteella ja neekerikansat Afrikassa olivat tuolloin elinkeinoltaan metsästjä-kalastajia harjoittaen myös aleellista maanviljelyä. Näin voitiin puhua "tyhjästä maasta", sillä maata viljelemään ryhtyneet valkoiset eivät vienneet mitään näiltä keräilijäkansoilta. Kerälijä kansojen väentiheys on pieni ja niissä usein säännellään syntyvyyttä.

Käyttäjän ChristerSuominen kuva
Christer Suominen

Muistuttaisin, että Robert Mugaben hirmuhallinto on pystytetty suurelta osin nimenomaan suomalaisella ja ruotsalaisella kehitysapurahalla, ja että Suomenkin vasemmisto häntä ajoi valtaan aikoinaan.

Sittemmin on vasemmisto ollut asiasta tavattoman hiljaa, kun kävi ilmi, että olivat nostaneet valtaan tyrannin.

Ilmiö ei muuten ole ainutlaatuinen. Myös Nicaraguassa kävi samoin, ja taas asialla oli suomalainen vasemmisto.

Tämänhetkinen samanlainen läpimädän ja korruptoituneen hirmuhallinnon tukemisprojekti meillä on "Palestiina".

Suomalaisella kehitysyhteistyörahoituksella mm. tuetaan kansainvälistä terrorismia, lasten ja nuorison vihakoulutusta ja hirmuhallintoa pönkittävän tv-, ja nettipropagandan valmistusta ja juutalaisvihaa esimerkiksi YLEn käynnissä olevan kehitysyhteistyöprojektin voimalla.

Kuinka kauan tällä kertaa saa maamme veroeurojen tuhlaaminen tyranniaan, eli vasemmiston mukaan muka "paremman tulevaisuuden rahoittaminen" saa jatkua?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Christer: "Muistuttaisin, että Robert Mugaben hirmuhallinto on pystytetty suurelta osin nimenomaan suomalaisella ja ruotsalaisella kehitysapurahalla, ja että Suomenkin vasemmisto häntä ajoi valtaan aikoinaan.
Sittemmin on vasemmisto ollut asiasta tavattoman hiljaa, kun kävi ilmi, että olivat nostaneet valtaan tyrannin."

Kiitos kommentistasi Christer, vaikkei se minua nyt yhtään ilahduttanut. Tästä haluaisin tietää paljon enemmän. Tiedän toki, että suomalaisia pidetään yleisesti sinisilmäisinä ja monien maahanmuuttajien mukaan "hyvin kiltteinä ihmisinä", mutta, että vielä hyvin tyhminäkin? Rahoitammeko linnoja Mugabelle ympäri Eurooppaa?

- Mutta olemmeko oikeasti tukeneet yhtä pahinta afrikkalaista diktaattoria, jonka salainen poliisi Central Intelligence Organization (CIO) joka pitää kaikkia kaupunkeja rautaisessa otteessaan. Mugabe on jopa niin itsevarma asemastaan, että antaa poliisin hakata opposition johtajia täysin julkisesti, eikä välitä tippaakaan jyrkästäkään kritiikistä!

Kuten hän itse on sanonut, niin hänellä on "tutkinto väkivallasta". Voidaanko kysyä, että mikä tutkinto meillä suomalaisilla sitten on vallitsevana piirteenä? :)

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Vihdoin ja viimein on Zimbabwessa mahdollisuus saada valkoinen valta takaisin maan johtoon.

Kaikki Afrikan valtiot ovat kriisissä kun valkoiset eivät enää hallitse.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Täytyy kyllä myöntää, että itse tämän tapaista artikkelia lukiessani, hätkähdin jo pelkkää ajatustakin. Samoin häkellyin suuresti, kun taannoin erään USA:n afrikkalaistaustaisen johtajan lausuntoakin lukiessani, että "me afrikkalaiset, joiden esi-isät tuotiin muinoin tänne orjiksi, niin se oli meille nyt eläville jälkipolville vain onneksi". - Eihän näitä ajatuksia tai kommentteja pitäisi hiljaa, ja ääneen kohti tyhjyyttä koskaan edes kuiskailla!

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Ihonvärillä ei ole mitään merkitystä. Rotuoppi on pelkkä myytti ja samat geenit meillä on jokaisella rodusta riippumatta.

Kehitys ja sivilisaatio on tietysti toinenjuttu. Vaikka välillä tuntuu, ovatko omat vallassa olevat möhlijät sen parempia kuin nuo kehitysmaiden töpeksijät.

Nyt näyttää siltä Zimissä on homma hanskassa.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Kiitos Antti kommentistasi, johon me kaikki voimme yhtyä. Rotuoppi on jo aikaa sitten hylätty ja kuopattu. Hyvä niin.

Eri maiden kehitys, korruptio ja kulttuuri, - uskontojakaan unohtamatta, on vaikuttanut monien maiden elämään liiankin kielteisesti ja rakenteita jäykistävästi. Naisten aseman parantaminen köyhissä maissa, koulutus ja syntyvyydensäännöstely, ovat niitä kohteita joihin itse haluaisin nykyistäkin enemmän uhrattavan panoksia ja nopeutetun tarkkaan kohdennetun ohjelman.

Kaikesta kovastakin kritiikistä huolimatta, voimme olla todella kiitollisia Suomen, ja ylipäätään Euroopan tapaan hoitaa asiotaan... Sitä ei pitäisi koskaan unohtaa, ja vain katse vähän kauemmaksi, niin se on niin totta kuin vain osaan sanoa:)

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Minusta tuntuu, että blogini on vielä puutteellinen ilman Collin Crossin selitystä maailmansotien välisestä ajasta, niin Rhodesian että Etelä-Afrikan "valkoisesta vallasta". Se oli itsekeskeisyyden ja härkäpäisyyden leimaamaa, että moista on nykyaikana vaikea ymmärtää.

Yksi valkoisten etelärhodesialaisten erikoisuuksista oli heidän palava rakkautensa uutta isänmaataan kohtaan. Ainoastaan valkoisten vähemmistöllä, maanviljelijöillä ja lähetyssaarnaajilla oli jonkinlainen kosketus mustaan väestöön. Valkoisten itseriittoisuus perustui suurelta osin tietämättömyydelle.

Toisin kuin Amerikan intiaanit, afrikkalainen väestö lisääntyi sotien välisenä aikana. Afrikkalaisten taitojen kehittyminen johtui osittain lähetyssaarnaajista, jotka huolehtivat heidän koulutuksestaan, mutta vielä suurempana syynä oli valkoisten uudisasukkaiden taloudellinen vaikutus.

Kyvykkäimmät afrikkalaiset muuttivat uusiin valkoisiin kaupunkeihin heikentäen siten vanhoja heimoyhteyksiä. Jokainen afrikkalainen, joka oppi lukemaan, saattoi ammentaa innoitusta intialaisten kansallisjohtajien Nehrun ja Gandhin menestyksestä. Sitä paitsi lukutaitoiset eivät hyväksyneet eurooppalaisten määritelmää kulttuurista eivätkä myöskään suostuneet kuvaamaan menneisyyttään "raakalaisuutena".

Valkoisen vallan huippuaika oli samalla myös ajanjakso, jolloin tulevat afrikkalaiset johtajat hankkivat koulutuksensa ja muodostivat aatteensa. Osa eurooppalaisista suhtautuivat siihen torjuvasti ja puheella "mustasta turmiosta".

Kuvaavaa onkin erään etelärhodesialaisen parlamentin jäsenen alentuva, ikävä lausahdus: "Alkuasukas pysyy rehellisenä, jos hänet jätetään omiin oloihinsa huopineen ja helyineen... Jos me voisimme lopettaa jokaisen lähetysaseman toiminnan ja tukahduttaa kaiken alkuasukkaiden korkeamman koulutuksen, meistä tulisi nopeammin imperiumin elinvoimaisin alue...Nyt me olemme yksinkertaisesti tekemässä itsemurhaa".

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Tänään uutisissa kerrottiin, että Mugabe on vaimonsa kera irtisanottu puolueesta ja puolueiden johtoelimistä, joten presidentin virka häipyi häneltä saman tien. Hyvä näin, ja kansa kuvista päätellen on riemuissaan, kun alkoi uuden toivon aika, että elämä helpottuu ja maa pääsee taas jaloilleen.

Kiitos kaikille kommenteista ja toivotaan, että paremmat uutiset ovat vielä edessäpäin:)

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Tänään 23.11. ilmestyneessä Sternissä kerrotaan vielä Mugaben terrorin aiheuttamasta nälänhädästä ja erityisesti kaupunkilaisten suuresta ahdingosta. Jopa 76-prosenttia kotitalouksista joutuu tulemaan toimeen 1,25 dollarilla päivässä. Eipä ihme, että kansa on ollut riemuissaan hänen erostaan.

Mugaben oma tuhlaileva elämäntyyli ei ainakaan parantanut luokkaeroja. Hänen 93. vuotis-syntymäpäiviään vietettiin komeasti tämän vuoden helmikuussa, johon Sternin mukaan upposi rahaa 1,9 miljoonaa euroa. Vaimo Gucci-Grace sai Pariisissa muutaman tunnin aikana käytettyä enemmän kuin 80 000 euroa, joten jos hän on myöskin tuhlaileva, niin myöskin varsin nopea ostaja. Huviloita pariskunnalla kerrotaan olevan useita ja Grace on ostanut 330 000 eurolla Rolls-Roycen, joten hyvä maku hänellä näyttää olevan myöskin autoissa.

Tarina jatkukoon joskus myöhemmin, kun tiedämme kuinka kansan olot joskus vielä toivottavasti paranevat ja nuo nyt nälkäkuoleman partaalla olevat, joka viides lapsi saa riittävästi ruokaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset