zzz333

Olenko se eurooppalainen, jollainen haluan olla?

  • Boko Haramin käsistä karannut koulutyttö. (Stern)
    Boko Haramin käsistä karannut koulutyttö. (Stern)
  • Talvisodasta 1940
    Talvisodasta 1940
  • Porin sankarien hautausmaa.
    Porin sankarien hautausmaa.

Ilkka Niiniluoto kysyy kirjassaan  "Maailma, minä ja kulttuuri", että  "Miten minäni on syntynyt?"  Vastauksen siihen tarjoaa moderni kehityspsykologia, joka tekee eron yksilön biologisen syntymän ja psykologisen syntymän välillä. Lapsi ei putkahda maailmaan valmiilla minällä varustettuna, vaan hänen minuutensa, itsetuntonsa ja itsetajuntansa rakentuu vähitellen useita vuosia kestävässä kehitysprosessissa, joka perustuu yhtäältä sisäiseen kypsymiseen ja toisaalta vuorovaikutukseen ympäristön kanssa. 

Jäin pitkäksi aikaa pohtimaan tätä ja Seppo Oikkosen tämän päivän blogia, johon ei ole kommentointi mahdollisuutta, kuten on ollut jo pitkään tapana  hänen blogeissaan. Se on vahinko, sillä mieluusti minä lukisin muiden bloggaajien mielipiteitä ja kommentteja Sepon herättämille joskus vaikeaselkoisillekin ajatuksille.  

Seppo itsekin kirjoitti siltä varalta , "että meidän joukossamme on niitä, jotka eivät ymmärrä mistä ylläolevassa kirjoituksessa puhuttiin, lisään tähän vielä, ettei kyse ollut vain puolustuspuhe eurooppalaisuudelle. Kyseessä on hätähuuto.  Emme ymmärrä mitä on eurooppalaisuus." 

Olin hänen mielipiteidensä kanssa lähes yhtä mieltä melkein kaikessa, vain siinä epäröin oman "suositukseni" kanssa, kun hän lopussa mainitsee "monikulttuurisuuden olevan sairas arvo ja vaarallinen hanke". 

Minusta se oli liian vahvasti sanottu, mutta onko ylipäätään olemassa mitään kultaista keskitietä. Keskitietä, joka ei kokonaan tuhoa meidän eurooppalaisten suurimpia arvoja ja demokratiaa?  Aikanaan Ranskan suuri vallankumous 1789 aloitti läntisissä maissa kehityksen, jonka tuloksena  1900-luvulle tultaessa suurin osa maista oli demokraatinen oikeusvaltio.  Muita tunnusmerkkejä olivat  vallankäytön sitominen lakiin, kansalaisten yhdenvertaisuus lain edessä ja perustusoikeuksien turvaaminen.  Taloudellisen kasvun myötä meille on taattua myöskin koulutus, perusterveydenhoito ja  myöskin tasa-avoisuus miesten rinnalla. 

Kaikki  nämä arvot ovat meille tänään itsestäänselvyyksiä, mutta entä tulevaisuudessa?  Siitä oletan myöskin Sepon olevan kiinnostunut kuulemaan, jos mielipiteet ovat vakavasti pohdittuja ja meidän oma " taistelumme" pehmeään ja ihmisläheisempään kulttuuriin olisi uhattuna... 

Uhkakuvat kulttuurimme katoamisesta,  joita  monien miljoonien  toiseen kulttuuriin kuuluvien maihinnousu aiheuttaisi meille pysyvästi. Ja myöskin  elämisen kokonaan toisenlaisessa arvomaailmassa, jos tulijoilla ei olisi halua sopeutua meidän arvomaailmaamme, eikä myöskään meidän lakeihimme.  Siitähän tässä on kysymys, jos olen sen oikein ymmärtänyt.  Olisiko liian vaikeaa sopeuttaa kaksi niin erilaista kulttuuria yhteen? 

"Muslimimaiden poliittinen islamismi ja terrorismi ovat akuutti  uhka lännelle", kirjoittaa filosofian tohtori Aarne Mattila vuonna 2017 ilmestyneessä "Kanava-lehdessä". 

"YK:n  kehitysohjelmien raporteissa on esitelty arabimaiden jälkeenjääneisyys keskeisillä kehittyneisyyden mittareilla , muun muassa naisten syrjintä yhteiskunnan kaikilla aloilla.  Suurille kansanjoukoille islam ei merkitse ainoastaan uskonnollista elämää. Se kuuluu myös talouden, politiikan ja koko yhteiskunnallisen elämän piiriin.  Fundamentalistit torjuvat myös demokratian lännen luomuksena. Islam edellyttää perusperiaatteiden hyväksymistä kyselemättä. Se on vallankumouksellinen ideologia uudistaa yhteiskunta" kirjoittaa Mattila. 

Suuria kysymyksiä, joihin pitäisi osata pohtia, tai edes yrittää  ennakoida, mitä meidän pitäisi tehdä?  Jo EU:n puitteissa on selvästi nähtävissä, että  monien maiden poliittiset johtajat ovat hämmentyneitä  ja  heidän asemansa on osoittanut horjumisen merkkejä.  Kansat eivät ole tyytyväisiä johtajiensa liian avoimeen maahanmuuttopolitiikkaan, ja ovi tulee varmasti vastaisuudessakin vinhasti käymään, jos rajoja ei aseteta liialliselle maahanmuuttotulvalle. "

Kansallisvaltiot romahtavat taloudellisesti, sosiaalisesti, terveydellisesti, moraalisesti -- ja myös kognitiivis-tiedollisesti", kirjoitti Seppo Oikkonen lopussa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (35 kommenttia)

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Enpä malta olla lisäämättä tähän vielä muutamaa tänään ostamani kirjan mielipidettä. "Sinivalkoinen Kirja, Menneisyyden suomi tulevaisuudessa",
vuodelta 2016. Käytännön filosofian professori Timo Airaksinen kertoo siinä näkemyksiään tulevaisuuden Suomesta.

Takakannessa hän jo pahoittelee, että Suomesta puuttuu journalistinen, pohdiskeleva keskustelu maan tulevaisuudesta. "Muutos tapahtuu joka tapauksessa. Jos siihen ei haluta osallistumalla vaikuttaa, lopputulos tuskin on suotuisa".

Otan tähän vain pienen otoksen kirjasta, joka koskee Suomen ja suomalaisten asenteiden muutosta maahanmuuton vuoksi, jota Oikkonenkin eniten pohti. Ja juuri se nykyään kiinnostaa ja myöskin huolestuttaa eniten monia suomalaisia.

"Jotkut ryhmät sopeutuvat ja kotoutuvat helpommin kuin toiset, esimerkkeinä aasialaiset. Muslimeilla on vaikeampaa , kun uskonnon vaatimuksista halutaan pitää tiukasti huolta ja ´saria-lakikin on toivomuslistalla. Siltä osin kuin vieraan kulttuuri ei muutu valtakulttuuriin sopeutuen, valtakulttuurin on sopeuduttava vieraaseen. Yksi mahdollisuus on eristäminen, ghettouttaminen, mikä ei ole suositeltavaa. Siksi suomalaisten on sopeuduttava uuteen Suomeen. Kotouttamisen vaatimus koskee myös- tai jopa ennen kaikkea- suomalaisia.

Suomi. 1 on erilainen kuin Suomi 2, siihen ajatukseen on paras sopeutua ja sitten miettiä, miten kotoutua siihen", näin ajattelee ja kirjoittaa filosofi Timo Airaksinen kirjassaan sivulla 114.

Tämä asettaakin vähän jokaisen suomalaisen ottamaan kantaa ja miettimään, että meidänkö suomalaisten olisi itse sopeutettava itsemme maahantulijoihin ja heidän kulttuurinsa tuomiin uusiin ajatuksiin. Miten se tuntuukin minusta niin kovin vieraalta ajatukselta.

Tämänkö vuoksi niin monet nuoret miehet kuten isäni ja lukuisat muut sotaveteraanit taistelivat vuosikausia Suomen itsenäisyyden puolesta. Ja liiankin suuri osa heistä antoivat henkensäkin tulevien sukupolvien vapauden ja itsenäisyyden puolesta. Sopeudumme ja joustamme, jos tulijat eivät sitä itse halua tehdä? Ja kaikkien elämä ja kulttuuri muuttuu siitä johtuen aivan toiseksi.

Eurooppalaiset arvot ainakin joutuisivat siinä rytäkässä kovalle koetukselle. Vai olenko ymmärtänyt Airaksisen teksti jotenkin täysin väärin?

Käyttäjän Setarkos kuva
Sakari Vainikka

”Kansallisvaltiot romahtavat taloudellisesti, sosiaalisesti, terveydellisesti, moraalisesti -- ja myös kognitiivis-tiedollisesti", kirjoitti Seppo Oikkonen lopussa.”

Näinhän se menee. Omissa vajavaisissa pohdinnoissani olen miettinyt sitä, mikä vaikutus on ollut eurooppalaisen kulttuurin pontevalla pyrkimyksellä päästä eroon kristillisestä perustastaan. Mitä on saatu tilalle? Raakaa markkinakapitalismia, ateistista sosialismia, myyttis-okkultistista natsismia ja nyt viimeksi islamia. Kun lähdet sutta pakoon, tulee karhu vastaan.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

On melkoisen huolestuttavaa tiedot maailman väestön uskonnollisuuden noususta. Rajuimmin kasvaa Pew`n analyysin mukaan islamistien ryhmät, koska heillä on korkea syntyvyysaste ja nuorin väestörakenne. Jos vuonna 2010 heitä oli 1,6 miljardia, niin arvion mukaan vuonna 2050 islamiuskoisia olisi jo 6 miljardia.

Siinä taidat olla oikeassa Sakari, että "kun lähtee sutta pakoon, tulee karhu vastaan.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Kiitos vaikuttavasta pohdinnastasi, Kaija!

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Seppo Oikkonen: "Kansallisvaltiot romahtavat taloudellisesti, sosiaalisesti, terveydellisesti, moraalisesti -- ja myös kognitiivis-tiedollisesti".

Oikkonen on oikeassa, epäilemättä. Romahtamisprosessi on jo käynnistynyt. Sitä ei kukaan tiedä, missä tahdissa prosessi etenee. Todennäköisintä on, että sekasorto Euroopassa lisääntyy ja laajenee vuosi vuodelta. Ja vuorenvarmaa on se, että lopullinen kollapsi, täystuho, lähenee päivä päivältä.

Oikkoselta jää näkemättä tai ainakin ratkaisevalla tavalla huomioimatta se, miten eurooppalainen (myös amerikkalainen) yhteiskunta on valtaosin luopunut kristinuskosta. Ehkäpä Oikkonen vielä saa avattua silmänsä myös tuon todellisuuden suuntaan. Siihen todellisuuteen kytkeytyy Eurooppaa kohtaavan koko tragedian ydin.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Enpä oikein tiedä olisiko tuossa "uskonnottomuudessa" se pahin syyllinen. Voi olla täysin toisinpäinkin? Uskontoja on maailmansivu ollut tuhansia ja suurimmat eripurat ja kansojen sisälläkin tapahtuneet sodat ja väkivallanteot ovat johtuneet erimielisyydestä missä, millainen ja kuka on se oikea Jumala.

Lähi-idässä mm. Irakissa ilmenee jatkuvia kahnauksia sunnien ja shiiamuslimien välillä. Ymmärtääkseni heillä on useimmiten omat moskeijat ja imaamit? Ristiriidat alkoivat jo 1400-luvulla ja kiista on näin täysin ulkopuolisen silmin aika erikoinen:

"Mohammad Nokkari
"Uskonnon kentällä pitää välttää puuttumasta sunneille ja shiioille arkoihin asioihin. Meidän sunnien on ymmärrettävä, miten shiiat näkevät meidät. Heistä me olemme shiiamuslimeille oleellisen henkilön, imaami Husainin murhaajia, vaikka se ei ole totta. Sunnimuslimit puolestaan ajattelevat, että shiiamuslimit ovat vääristäneet islamin. Tähän jälkimmäiseen pitää vastata sillä, että islamilla on viisi eikä neljä koulukuntaa. Tähän saakka erillistä, shiialaisten omaa koulukuntaa pitää kunnioittaa ja omaksua se islamin viidenneksi koulukunnaksi. Shiiojen puolestaan pitää luopua profeetan läheisten panettelusta. Kaikki historiaan liittyvät asiat pitää jättää historiaan, ja ristiriitoja lietsovat aiheet pitää tukahduttaa. Nyt on puhuttava yhdessä molempien islamin suuntausten nuorten tulevaisuudesta."

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Sinulle 'uskonnot' ovat yleiskäsite, jonka sisään niputat huolettomasti niin shiiat kuin sunnit ja kristityt ym.. No, ymmärrän kyllä suurpiirteisen pointtisi, ainakin yritän ;)

Mutta tässä spesifissä yhteydessä, kun asia liitetään eurooppalaisuuteen, niin tiedät, minkä uskontokunnan ympärille kulttuurimme ja oikeuskäsityksemme ja moraaliset hyveemme sekä hengelliset arvomme ovat rakentuneet. Ihan varmasti tiedät. Islamin rinnastaminen tässä kontekstissa kristillisyyteen on lievästi ilmaistuna karmeaa. Lapsus mikä lapsus..

Apostoli Paavali oli se uskon sankari, joka toi ensimmäisenä kristinuskon ja evankeliumin sanoman Eurooppaan. Niinhän kirkoissakin toistaiseksi opetetaan. Perusongelma on tämä: läntinen Eurooppa on de facto vetänyt vessan pöntöstä alas kristillisen sanoman sen todellisessa perusmerkityksessä. Jäljellä on jotain seremoniarippeitä ja ulkokuorta, mutta ei substanssia, ei todellista sanomaa.

Nyt islamin vihaideologia vääräuskoisia eurooppalaisia kohtaan on leviämässä syöpäkasvaimen lailla maanosaamme. Jokainen rehellinen kansalainen tietää sen. Sorry, että väännän tämän näin rautalangasta. Islam on ekspansiivinen vihaideologia, jonka alle nimelliskristitty/uuspakanallinen Eurooppa alistuu ja antautuu 'ehdoitta'. That's the point. Sharia is coming.

Toki syitä on muitakin Euroopan luhistumiseen. Yleinen moraalittomuus, tapainturmelus, dekadenssi etc. joskin ne kaikki ovat tavalla tai toisella myös seurausta jumalattomuudesta; siitä, että on hylätty evankeliumin ja rauhan sanoma.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #22

Hei Markku, huomasin vasta nyt kommenttisi, kiitos siitä. Ehkä minun ajatukseni selviävät nyt parhaiten kun luet ihan viimeisen kommenttini, jonka juuri äsken kirjoitin blogini loppuun. Terkuin ja kivaa päivää muutenkin toivotellen:)

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Viisas uskonnonopettajani puhui jo v1980 edessäolevasta islamin ja lännen yhteenotosta. Pidin ajatusta hölynpölynä.

--

Islamin nousua suurempi ongelma on kuitenkin länsimaiden rappio jota mm. oma hallituksemme edustaa.

Käytännössä koko länsimaailma on alennustilassa: EU on sekaisin ja USA:n johtajaksi on valittu vieteriukko.

Ulkoisiin uhkiin ei pidä kuitenkaan fiksoitua liikaa . Tärkeintä on ensin laittaa omat (länsimaiden) asiamme kuntoon ja maailma todennäköisesti seuraa sitten perässämme. Uskon edelleen, että länsimaisuus on lopulta voittava ideologia vaikka nyt näytääkin pahalta (ja ihan omasta syystämme).

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Kirjoitin jo vuonna 2015 tänne Usariin blogin, joka ainakin Googlen Analyticsin mukaan on ollut jatkuvasti yksi luetuimpia blogejani tähän päivään saakka. Hölynpölyä tai ei, mutta aika ihmeellisiä ennustuksia pystyi Nostradamus jo tuolloin tekemään. Ei edes vuosisadat mene kovinkaan pahasti pieleen:)

http://zzz333.puheenvuoro.uusisuomi.fi/206537-nost...

Laitoin tuonne kuvieni joukkoon kuvan 15-vuotiaasta nigerialaisesta Falmatasta, joka joutui Boko Haram terroristien vangiksi muiden satojen tyttöjen mukana. Julmuus, joka kohdistuu näihin nuoriin tyttöihin on käsittämätön. Heitä käytetään hyväksi ja lähetetään itsemurhapommittajiksi kyliin ja kaupunkeihin. Ei edes viisi vuotiaita jätetä rauhaan. Kaikki eivät edes ymmärrä, mitä ovat tekemässä.

Viimeisessä Sternissä oli 18- tytön haastattelut, jotka selvisivät elävinä Boko Haran kynsistä, kun he "elävinä pommeina" uskalsivat toimia oikein ja mennä viranomaisten luokse kädet ylhäällä rukoillen, ettei heitä heti ammuta seulaksi.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Minusta murhattu hollantilainen älykkö Pim Fortuyn (entinen marksilainen professori) kertoi hyvin minkälainen eurooppalaisuus olisi tavoittamisen arvoista. Hän kuoli voimakkaan demonisoinnin seurauksena.. Tässä lyhyt yhteenveto hänestä:

- ei äärioikeistolainen, vaan keskustaliberaali (hän inhosi Le Pen:iä, Haider:ia ym.vastaavia)
- alussa "Leefbaar Nederland"-puolue (=asumiskelpoinen Hollanti), mutta melko pian oma LPF-puolue (Lijst Pim Fortuyn/Lista Pim Fortuyn)
- lahjakas keskustelija/väittelijä ("mitä terävämpi väittely, sitä parempi!"), joka varoitti, suorapuheisena ja pelottomana, Hollannin yhteiskunnan vajoamisesta
- hyväksyi EU:ta, mutta vain hallitusten välisenä ("europarlamentti on turha ja kallis elin")
- totesi, että Hollanti on täynnä ("het land is vol")
- hyväksyi ja kannusti maassa jo olevat maahanmuuttajat, mutta esitti 10 000:n vuosikiintiön uusille tulokkaille ("lattian kuivatus mopilla ei kannata, niin kauan kun vesihana on auki")
- edellytti, että muualta tulleet omaksuvat hollantilaisen yhteiskunnan pitkän historian saavutukset (tasarvo miesten ja naisten välillä/ihmisarvo/ilmaisuvapaus/suvaitsevaisuus) ja toivoi, että he olisivat siitä yhtä iloisia ja ylpeitä kuin hollantilaisetkin
- puolusti voimakkaasti maahanmuuttajanaisten emansipaatiota (kielitaidottomuuden aiheuttama yksinäisyys/kunniamurhat/isän, aviomiehen tai veljen väkivalta)
- yritti kuolemaansa asti taistella niin median kuin vasemmiston antamaa demoni-stigmaa vastaan (ja totesi jo etukäteen, että hänen mahdollinen murhaajansa on tietysti syyllinen, mutta "niin ovat otollisen ilmapiirin luojatkin")
- ei vihannut islamia, mutta arvosteli sen takapajuista siipiä ("Ik háát de islam niet. Ik vind het een áchterlijke cultuur"); Pimin oma homoseksuaalisuus vaikutti tähän (puhui paljon muslimimaiden homojen kuolemantuomioista)
- sai lyhyessä ajassa uskomattoman suosion, niin vasemmalta, oikealta kuin kotoutuneiden maahanmuuttajien keskuudesta; vaalivoitto ja pääministeriyys olivat ovella, kunnes.....:

http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/234005-demo...

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Kiitos Ilmari viisaasta kommentistasi ja linkistä aikaisempaan tämän vuoden alussa kirjoittamaasi blogiin. Siinä oli tuotu esiin kaikki se tieto ja myöskin mitä toivoisi meidän päättäjienkin vielä huolella lukevan. Me olemme sen mielestäni kansakuntana ansainneet, samoin kuin koko Eurooppa.

Siis, lukekaa tämä vielä kerran: http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/234005-demo...

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Elleivät päättäjät ota huomioon nykykehityksen riskejä ja uhkia, niin silloin he joutuvat yhä vaikeimpiin hallitusneuvotteluihin (kuten on nähty Saksassa, Hollannissa ym). Hollannin kannalta harmittava oli siinä, että älykkään Pimin murhan jälkeen ilmestyi ihan oikeasti äärioikeistolainen Geert Wilders...(käytännössä "Brysselin luomus", sanoisin) ja näitä ilmestyi monissa EU-maissa; meilläkin valitettavasti. Vihdoin sopisi Brysselissä pohtia ja kysyä: miksi?

Kuten Pim Fortuynkin, olen monikulttuurisuuden kannattaja. Toivon päättäjiltä kuitenkin järjen käyttöä ja edellytän, että muualta tulleet omaksuvat suomalaisen yhteiskunnan pitkän historian saavutukset (tasarvo miesten ja naisten välillä/ihmisarvo/ilmaisuvapaus/suvaitsevaisuus), mutta toivon yli kaiken, että he olisivat siitä yhtä iloisia ja ylpeitä kuin suomalaisetkin.

P.S. Olen erityisen iloinen ja ylpeä siitä, että kyseisen blogini eräs suosittelija oli Niklas Herlin!

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #11

Ilmari:
"Kuten Pim Fortuynkin, olen monikulttuurisuuden kannattaja. Toivon päättäjiltä kuitenkin järjen käyttöä ja edellytän, että muualta tulleet omaksuvat suomalaisen yhteiskunnan pitkän historian saavutukset (tasarvo miesten ja naisten välillä/ihmisarvo/ilmaisuvapaus/suvaitsevaisuus), mutta toivon yli kaiken, että he olisivat siitä yhtä iloisia ja ylpeitä kuin suomalaisetkin."

Tätä samaa toivon minäkin ja lisäisin tuohon toivomuslistaan vielä suomalaisten lakien noudattamisen. Mielessäni oli nyt tuo tanskalaisten tekemä dokumentti, josta kävi liiankin selvästi ilmi imaamien kehotukset rikkoa Tanskan lakeja.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #12

Näin on, kyllä Suomessa saa vapaasti harjoittaa omaa kulttuuria, mutta kyllä Suomen lakia pitää noudattaa ja pitäisi kai oppia vähän suomalaisille tavoillekin.

Niin, kun lähdemme vieraisiin kulttuureihin, ensimmäiseksi opiskelemme vieraan maan kulttuuria ja tapoja, jotta välttyisimme konfliktitilanteilta?

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Minusta sinun blogisi olisi ollut ilmiselvästi karusellin heiniä, mutta olkoon..

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Olipa nätisti sanottu Ilmari, mutta kun ylläpito ei tykkää blogeistani, niin sekin on ihan ok. Nämä ovat niitä makuasioita, joista ei voi kiistellä:) Onneksi minulle muiden blogistien suositukset ovat niitä mieluisampia, joista saan oikeasti iloa.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kiitos Kaija mielenkiintoisesta blogista ja olen samaa mieltä kuin Ilmari. Tämä olisi ollut syytä nostaa esille. Tärkeä aihe ja erittäin kiinnostava ja hyviä kommentteja.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #16

Aihe ("Minkälaisen Euroopan haluamme") on todella tärkeä, mutta juuri sen takia, ettei siitä konkreettisesti puhuta, ovat EU-maiden äänestystulokset olleet mitkä ovat ja tulevat olemaan...ja yhä pahenee Brysselin kannalta.

Herra Juncker muka tarjosi tänä vuonna "useita vaihtoehtoja", mutta hyvin ylimalkaisella tasolla.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #17

Olen kanssanne aivan samaa mieltä, ja uskoisin monen muunkin kansalaisen, niin Suomessa kuin myöskin Saksassakin olevan huolestunut nykytilanteesta.

Ostan Sternin lähes joka viikko ja se on aina täynnä kirjoituksia maahanmuutosta ja myöskin huolta muidenkin maiden tilanteesta, kuten Ranskan ja Itävallankin. Meillä Suomessa ollaan liian arkoja ja taidetaan painaa villaisella kaikki ne kirjoitukset, joissa on kritiikin siemeniäkin?

Pelätään niin voimakkaasti rasistin leimaa, vaikka tässä useimmiten yritetään vain huolehtia tulevien suomalaisten sukupolvien rauhallisesta ja turvatusta elämästä vielä jatkossakin. Itse kuulun kuitenkin sukupolveen, joka on jo kohta tiensä päässä...mutta ei ilman "taistelua" alistu ihan kaikkeen, mitä päättäjät päättävät:)

Blogini kuva "talvisodasta" jossa isäni seisoi vielä hymyillen vasemmalla, vaaleammassa asussa juoksuhaudassa, tietämättä itse, ettei paluuta rauhanaikaan hänellä koskaan enää olisi. Jatkosota vei hänet monien ankarien taisteluiden jälkeen, kuten niin monien muidenkin isät.

Kuten Aarne Mattila Kanavassa kirjoitti, niin maahanmuuttovastaisuuteen liittyy myös kysymys liberaaleista arvoista, joissa monet katsovat mennyn liian pitkälle yksilön oikeuksien suojelussa. Kaikkien mielestä esimerkiksi siinä ei ole järkeä, että maahan pääsee kuka tahansa kunhan älyää sanoa rajalla sanan "turvapaikka" ja sen jälkeen jää laittomasti maahan hyödytettyään ensin kaikki oikeusjärjestyksen antamat keinot kielteisen turvapaikkapäätöksen jälkeen".

- Ja niitähän riittää nyt viimeistenkin tietojen mukaan, kun helsinkiläiset päättivät antaa samat edut heille kuin kantaväestölläkin ovat. Vai ymmärsinkö jotain väärin?
Ei se muuten haittaa, jos rahat kerran riittävät ilman lisävelanottoa? Ja velan jättämistä vain huolettomasti tuleville sukupolville. SE ei ole reilua.

"Poliittiselta johdolta odotetaan myös suoraviivaisempaa toimintaa kuin mihin demokratia pystyy. Lännen ulkopuolisen maailman totalitaarinen yksinvaltaisuus haastaa liberaalin demokratian, jonka tehottomuutta se suorastaan pilkkaa", kirjoittaa Mattila varsin viisaasti.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #18

Vaatii rohkeutta kertoa omasta isästä, kirjoittaa tästä kuvan nuoresta upseerista, joka ei sodasta elävänä tullut takaisin.

No lukenut olen sotapäiväkirjoista jatkosodan kesän 1944 aikaisista tapahtumista, joista juurikaan kukaan ei selvinnyt, oman isäni sotapäiväkirjaan kirjoittamana, hän selvisi täpärästi, oli saanut tehtävän käydä komppanian komentokeskuksessa kun tykistökeskitys oli osunut oman joukkueen kohdalle. Sieltä palattuaan oli sitten nähnyt tapahtuneen.

Tai kun kummisetäni oli haavoittuneena sairaalassa ja Mannerheim oli häneltä kysynyt, että kuinka noin nuori alikersantti oli ollut joukkueenjohtajana? Johon kummisetäni vastasi, että oli hänen vuoro, koska edeltä oli kaikki upseerit kaatuneet.

Keskiporin kirkossa olen jonkun kerran käynyt.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #19

Kiitos mukavasta kommentistasi Jouni. Itse en saanut nähdä, enkä oppia isääni koskaan tuntemaan. Pino mieleenpainuvia kirjeitä on onneksi jäljellä, joista olen oppinut tuntemaan isäni upeana ja lämpimänä miehenä, jolle isänmaanrakkaus oli hyvin tärkeä asia. Nuorena kansakoulunopettajana hänellä oli vielä sanakin hyvin hallussaan.

Olen itse aina ollut hyvin kiinnostunut sodasta ja sotajutuista, sillä niin pääsen jotenkin paremmin "sisään" myöskin isäni elämän viimeisiin aikoihin ja maailmaan. Tiedän monia sotaleskiä, jotka katuvat katkerasti sitä, että hävittivät kaikki miestensä sodasta tulleet kirjeet kun sensuuri kuulemma niin määräsi. Onneksi minun äitini oli tarpeeksi itsenäinen nainen, joka ei määräyksestä välittänyt, vaan säästi kaikki kirjeet...lastensakin iloksi ja onneksi:)

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #20

Joo, ei niistä sotajutuista paljoa puhuttu. Jonkun kerran pääsin kuuntelemaan isäni ja sotakavereiden keskinäisiä juttuja. Kummisetäni myös kertoi ja kirjoitti niistä jotakin.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #21

Muistan hyvin kuinka kerran tapasin vanhan miehen junassa ja kun huomasin veteraanimerkin vielä takin liepeessä, niin aloin kysellä häneltä kokemuksia sodasta. Eipä ole koskaan neljän tunnin junamatka mennyt niin nopeasti kuin silloin, kun sain rauhassa kuunnella ja kysellä sotaveteraanin omia muistoja suoraan puheliaalta mieheltä.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #23

:) JR56 ja JR60 ovat täältä päin. Internet -sivustoja täydennetään kootulla materiaalilla, sieltä löytyy osasto Törnin juttuja ym.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Kaija, yhteenvetona voidaan vissi todeta, ettemme ole sellaisia eurooppalaisia, jollaisia haluamme olla. Samaan hengenvetoon voidaan lausua, etteivät päättäjät ollenkaan tiedä minkälaista Eurooppaa he ovat meille luomassa...

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Juuri näin Ilmari. Meidän Euroopan kehitys on viime vuosina mennyt suuntaan, jota juuri kukaan ei haluaisi. Länsimaiden omat arvot, demokratia ja kulttuuri ovat nyt koetuksella. Monimuotoisuus on rikkaus, niin kielissä kuin kansallisuuksissakin, mutta se vaatii tulijoilta sopeutumista ja oikeasti halua oppia myöskin suomea ja noudattaa meidän lakejamme.

Pelko islamistisen oppien-ja hallitsemattoman leviämisen uhka on monien suuri huolen aihe. Monille radikaaleille islamin tulkinnoille yritetään antaa joistakin piireistä täysi tuki ja toivotaan vain kädet ristissä, että kaikki menisi hyvin. Terrorisminvastaisessa taistelussa keinot ovat kyllä aika vähissä. Mitkään poliisiarmeijat eivät pysty takaamaan ihmisten turvallisuutta yksilöiden tekemiltä hirmuteoilta.

Muslimimaiden "rauhoittuminen" saavutetaan vasta sitten kun sosiaalinen ja taloudellinen kehitys harppaavat ison askeleen eteenpäin. Naisten koulutus ja tasa-arvo olisi taattava kaikille. Ja kauhistuttava naisten silpominen tuomittava rikoksena kaikkialla maailmassa.

Muistan hyvin kuinka iso meteli siitä syntyi, kun Syyrian sodan alkuvaiheissa Päivi Räsänen suositteli ottamaan pakolaisten joukosta lähinnä kristittyjä, jotka olisivat myöskin helpompi kotouttaa suomalaiseen yhteiskuntaa. Jo sunnien ja shiiamuslimien keskinäiset oppiriidat ovat kuulemma täällä suomessakin aiheuttaneet pahojakin keskinäisiä riitoja, joita kukaan tuskin haluaa omalle maaperälleen?

Huomautan, etten laita tulijoita samaan nippuun, mutta miten erottaa sopeutujat ja radikaalit sopeutumattomat toisistaan? Siinä pulma.

Minulle on piirtynyt silmieni verkkokalvolle kuvasarja Sternistä, jossa Pariisin isossa maahanmuuttajien asuttamassa lähiössä aikuinen nainen seisoo parvekkeella "ulkoilemassa". Hän ei uskalla mennä levottomien katujen pelossa edes päivällä ulos.

Toinen kauhukuva tulee taas Jemenistä, josta oli kirjoitus, kuinka vain viisi vuotias pikkutyttö kuoli verenvuotoon heti häiden jälkisenä päivänä. Kulttuuriset arvot lasten- ja naistensuojelussa ovat niin pahasti jäljessä, että sitä täällä länsimaissa on vaikea sulattaa, jollei täysin mahdotonta.

Ymmärrän sen, että työttömyys ja köyhyys aiheuttavat rikollisuutta, kun mitkään sosiaalituet eivät riitä täyttämään tulijoiden suuria odotuksia "paremmasta elämästä" länsimaissa.

Keinot ovat nyt vähissä, ja hyvät neuvot olisivat tarpeen koko Euroopalle, jotta kaikki voisimme elää rauhassa, vaikka vielä miljoonien pakolaisten vyöryt oikeasti toteutuisivatkin joskus 2050-luvulla, kuten on ennustettu.

Siksi pitäisi myös pystyä puhumaan asioista ilman rasistileimaa ja yrittää edes tehdä ja toimia niin, että seuraavatkin sukupolvet voisivat nauttia kansallisista, erilaisista kulttuureista yhdessä rauhassa ja rakkaudessa.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Nimenomaan näin: EU:n idea on nyt hukassa.

EU:n pitäisi edustaa eurooppalaista ideaalia ja nyt tilanne ei todellakaan ole niin.

Päinvastoin, EU on menossa kohti hajoamista/hajaannusta.

Nyt pitäisi ottaa reippaita taka-askeleita kohti valtioliitto-rakennetta liittovaltiohaaveilujen sijaan ja keskittyä ihmisten tärkeinä pitämien arkisten asioiden korjaamiseen ja kehittämiseen.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Parahin Ilmari, voimia sinulle (ja Kaijalle;) horjuvan Eurooppa-uskon tuottamiin haasteisiin!

Tämän hyvän uutisen haluan tuoda esille ensin: meillä on rakkaassa Suomemme maassa vielä jokseenkin täysi vapaus olla juuri sellaisia 'eurooppalaisia' kuin vain itse näemme parhaaksi olla. Erityisesti meillä työelämän kovimmat paineet jo jättäneillä on siihen mitä loistavin mahdollisuus.

Sitten huonompi uutinen, vaikka lienee sinulle kohtalaisen tuttu: "Euroopan idea" on hukassa.
Sikäli kuin sitä on koskaan todellisuudessa missään ollutkaan. Yhteisen Eurooppa-idean sijasta maanosassamme on iso liuta idean palasia, joiden keskinäinen harmonisointi on pelkkä haavekuva; ainakin nykyolosuhteissa. Toki voi tulla jokin iso mullistus, joka pakottaa Eurooppaa yhdistymään saman lipun alle. Mutta sellaista yhdistävää tekijää ei ole näköpiirissä.

Vielä, jos Ilmarin luonto kestää, kolmas ja huonoin uutinen: islamilla ON idea. Olet kuullut, miten se voimallinen idea jo vaikuttaa mm. Hollannissa, Saksassa, Ranskassa, Ruotsissa.... Eurooppalaiseen idea- ja arvotyhjiöön ja kaiken suvaitsevaan näköalattomuuteen juurtuu kaiken aikaa tuo uusi ekspansiivinen Idän Idea. Tuota määrätietoista juurtumista meidän senilisoituva Eurooppamme seuraa lasittunein katsein, housut tukevasti kintuissa.

Mutta olkaamme optimisteja ja iloitkaamme; meillä on tänä päivänä vapaus olla suomalaisia.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Ilmarin luonto kestää hyvin, etenkin kun hän lukee jatkuvasti hollantilaisia nettilehtiä ja on yhteydessä sukulaisiinsa. Sieltä saadun informaation perusteella voin teille muille vakuuttaa, että Suomi on astunut viime vuosina vasta ala-asteelle (myös hallitsemattoman maahanmuuton suhteen), kun hollantilaiset saavat "käytännön EU-oppia" jo ihan lukiotasolla...Olemme siis vuosia jäljessä, mutta oletetaanpa silti, että se on meidän onneksemme.

P.S. Kuten kirjoitin aiemmassa hollanti-blogissani: "Pim Fortuyn:in suurin virhe oli vasemmiston mielestä "Tegen de islamisering van onze cultuur"-kirjan julkaiseminen vuonna 1997. Kirjan titteli tarkoittaa "Kulttuurimme islamisaatiota vastaan" ja, nyt jälkikäteen, kaikki (myös PvdA:n eli demareiden nokkamiehet) myöntävät, että Fortuynin analyysi oli kirkas, paikkansa pitävä mutta yksinkertaisesti liian totta siihen aikaan. "Totuuden puhuja ei saa yösijaa" on oivallinen suomalaissanalasku tässä yhteydessä". Miehen kohtalo oli äärivasemmistolainen luoti..

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Tavoitteemme ovat edelleen nämä: Eurooppalaiset arvot, joita kaikkien pitäisi toivon mukaan ainakin kunnioittaa.

"Euroopan unionin perusarvoja ovat ihmisarvon ja ihmisoikeuksien kunnioittaminen, vapaus, kansanvalta, tasa-arvo ja oikeusvaltio. Nämä arvot yhdistävät jäsenvaltioita eikä unioniin voi kuulua yhtään maata, joka ei tunnusta näitä arvoja.
Euroopan unionin päätavoite on puolustaa näitä arvoja Euroopassa ja edistää rauhaa ja jäsenmaiden kansalaisten hyvinvointia. Euroopan parlamentti huolehtii omalta osaltaan, että nämä arvot toteutuvat Euroopan unionin lainsäädännössä".

Kuinkahan meidän jatkossa mahtaa vielä käydä? Arvot alkavat liian helposti joustaa uusien kulttuurien ja tapojen ristipaineessa...

Ps. kirjoitin tuonne ihan alkuun vielä kommentin ja otteen Timo Airaksisen kirjasta "Sinivalkoinen kirja" jossa oli minusta aika erikoinen mielipide siitä, kenen pitäisi sopeutua erilaiseen kulttuuriin ja tapoihin. - - Suomalaisten pitäisi sopeutua!

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Hei Ilmari, voisitko kirjoittaa useammin tänne Usariin ongelmista, mitä hollantilaisilla on maahanmuuttajista ylipäätään tullut? Voisivat päättäjätkin ottaa niistä edes vähän oppia jo etukäteen ja välttää pahimmat karikot. Ole niin kiltti! Vaikka tosin liian harvoin järkipuheet menevät perille sinne mihin niiden pitäisi mennä.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Voin sen tehdä (ja itse asiassa olen niin tehnytkin). Yleisesti ottaen hollantilaiset ovat yhä enemmän tuskissaan nykykehityksestä (pelkästään tänä vuonna tuli jo 100 000 siirtolaista ja maa on jo ennestään täynnä). Niin Brysseli kuin Rutten hallitukset ovat yhä vähemmän suosiossa ja tuoreet hallitusneuvottelut kestivät hyvin pitkään ja olivat suorastaan karmeat. Uusi hallitus on varsin hauras ja jo nyt epäsuosittu.

Moni hollantilainen on muuttanut pysyvästi pois (yleensä Kanada, USA, Ranska tai Espanja). Minullakin on yksi veli Kanadassa, yksi Hong-Kongissa ja kolmas Espanjassa. Monet viljelijät ovat muuttaneet entiseen Itä-Saksaan tai Tanskaan (ostamalla maatiloja).

Hollannin media on siitä hyvä, että he sallivat nykyisin katsojiltaan ja lukijoiltaan kommentoinnin ennen niin aroista aiheista, melko yleisesti.

Umayya Abu-Hanna muutti vihaisesti pois Suomesta, Hollantiin. Ymmärsin jostain haastattelusta, ettei hän aio oppia hollantia, vaikka itse sitä kyllä hänelle suosittelisin..

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Tänään juuri päättyneessä A-studiossa oli mielenkiintoinen keskustelu, erinomaisen ja fiksun Brysselissä toimivan toimittajan Susanna Turusen johtamana. Aiheena: "Mihin suuntaan EU kehittyy?" Hän saa aina myöskin mukaan keskustelijoiksi arvovaltaisia ja osaavan tuntuisia ihmisiä virkamiehistä - toimittajiin ja selkeäsanaisiin ammattipolitiikkoihin. Nostan hattuani Susannalle!

Pääasiat ja ongelmat olivat kaikkien mielestä hyvin saman kaltaisia. Talous on nyt hoidettu jotensakin kuntoon ja työllisyys on lähtenyt nousuun. Ensi vuosi tuleekin olemaan lähes täysin eurooppalaisen EU identiteettikriisien hoitoa.

Lähes kaikki olivat sitä mieltä, ettei Saksan ja Ranskan monikulttuurinen malli toimi niin hyvin, kuin yritetään joissakin maissa sitkeästi selitellä. Näinhän se on nähty meilläkin, ainakin median piirissä vahvana ja hyvänä mallina.

Itäeurooppalaiset EU-maat katsovat, että EU-lait ovat vastoin pääperiaatteita. Keskustelut ovat liian aukinaisia ja vaisuja. Kyse on nyt myöskin koko EU:n identiteetistä, joka nykymuodossaan herättää kansoissa eniten epävarmuutta ja huolta turvallisuudesta.

Onkin mielenkiintoista nähdä, mihin tässä vielä päädytään? Löytyykö kultainen keskitie, joka ei liikaa uhkaa kansojen mielestä sen kansallista omaa kulttuuria ja identiteettiä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset