#Metoo on saanut jo liiankin paljon tilaa mediassa ja eduskunnassa.

Tasa-arvokeskustelun lisäksi on tätä syksyä leimannut #Metoo-kampanja jo vähän liikaakin.  Ympäri maailmaa kuohuttanut asia, jonka melkein jokainen nainen on omakohtaisesti kokenut eri muodoissaan.  Eihän se mikään uusi asia kellekään aikuiselle ole. Hyvä kun puhutaan, mutta kohtuus kaikessa…

Tänään Helsingin Sanomat julkaisi kolme  mielipidettä asiasta, joihin oli  helppo yhtyä. Kahden naispuolisen kirjoittajan mielipiteet olivat suunnilleen samanmielisiä.  Molemmilla oli myöskin pelkona, että keskustelut ovat jo liikaakin miessukupuolta syyllistäviä.  

Joensuulainen Maria (72 vuotta) toivoi nuorten naisten jo oppineen torjumaan valta-asemassa olevien väärinkäyttöä ja uskaltavat sen tuoda myöskin julki.  Pelkona hänellä oli  normaalin vuorovaikutuksen  häiriintyminen. Vaaditaan uusia tiukkoja rajoja: vieraalle ei saa puhua tai tuijottaa, eikä koskea saa ilman lupaa. Maria kysyykin, että miten ujojen nuorten seurustelu on silloin ylipäätään mahdollista? Mihin saumaan enää kuuluu kepeä flirtti ja hakkailu, jota ennen kutsuttiin teerenpeliksi tai iskemiseksi?

Se onkin hyvin mahdollista, ettei enää luontevasti voi edes taputtaa kaveria  harteille, tai hississä pitäisi kohta katsella vain kattoon, kun muuten sekin on seksuaalista häirintää. 

Espoolainen Miia taas painottaa omassa kommentissaan, että vaikka sukupuolten tasa-arvokehityksessä olemme päässeet jo pitkälle, niin kannattaa muistaa, että olemme kaikesta huolimatta miehiä ja naisia, ja meillä on lupa iloita siitä.  Älkäämme unohtako, että kevyt, hallittu, viaton flirtti puolin ja toisin on elämän suola ja piristys.  Asian saama julkisuus on hyvä asia, kun se muistuttaa meitä siitä, että sukupuolta ja seksualisuutta ei pidä käyttää vallan, alistamisen tai häpäisyn välineenä.

Viisasta puhetta molemmilta naisilta, mikä tuntuu liiankin usein unohtuvan median ja sotekeskustelujen  välillä jo liiankin kovassa melskeessä. Nimien esiin tuominen on myöskin arveluttavaa, koska niin moni suhtautuu jo pieneenkin "taputteluun" liian neuroottisen vakavasti.  Varsinainen härski  fyysinen koskettelu ja ahdistelu ovatkin sitten jo ihan toinen juttu. Sitä ei pidä koskaan vain  hiljaa hyväksyä. Koskemattomuus on jokaisen ihmisen perusoikeus, jonka hän voi vain itse määrittellä ja  asettaa omat rajansa.

Kolmas mielipide oli helsinkiläiseltä Samilta, jonka mielestä #Meetoo-liikkeellä on ollut myöskin kyseenalaisia ja yhteiskunnallisia jännitteitä lisääviä seurauksia. Vähäisen häirinnän ja aggressiivisten tekojen samankaltaistaminen  pitäisi pystyä erottamaan selkeästi toisistaan.  Siitä olen Samin kanssa samaa mieltä. 

En tiedä kuka ylipäätään jaksaa jatkuvasti lukea ja kuunnella niin maailmalta kuin meiltä koto-Suomestakin juttuja keitä ja miten heitä on häiritty/häpäisty vuosikymmeniä sitten.  Miksi heillä, varsinkin aikuisilla naisilla  ei ole ollut kanttia kertoa siitä aikanaan, kun tapahtumat olivat ylipäätään hyvin vielä muistissakin? Nyt tuntuu jo ihan siltä, että halutaan liikaa vain julkisuutta ja päitä vadille, mutta varsinaiset motiivit jäävät siinäkin vielä kovin epäselviksi.  "Jätetyille" ja/tai  muuten loukatuille sieluille on taas oiva tilaisuus kostaa oikein  kunnolla.

Nyt tarvitaan joka tapauksessa asennemuutos, joka varmaankin on jo lähtenyt joillakin tasoilla hyvin liikkeelle.  Kiitos tästä #Meetoo-liikkeelle, mutta josko nyt vähän välillä siirryttäisiin parantamaan maailmaa muillakin huonosti hoidetuilla alueilla. Eiköhän meiltä löytyisi muitakin huomion kohteita, joista voisi välillä enemmän puhua ja myöskin toimia. Eduskuntakin linnoittautuu liian pitkäksi aikaa näihin "kevyempiin" ongelmiin.

Lastensuojelu ja vanhustenhoito lienevät niitä kaikkein tärkeimpiä, koska he ovat myöskin kykenemättömiä korottamaan omaa ääntään asioidensa parantamiseksi.  Aikuiset naiset ja miksei miehetkin pystyvät määrittämään omat koskemattomuutensa  rajat huomattavasti paremmin, kuin avuttomat  lapset ja vanhukset. – Ainakin minun näkemykseni mukaan jopa  ihan itse. 

 

zzz333
Sitoutumaton Espoo

Maailma on vaarallinen paikka, ei niiden vuoksi, jotka tekevät pahaa, vaan niiden vuoksi, jotka katsovat vierestä eivätkä tee mitään.
Albert Einstein

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu