zzz333

#Metoo on saanut jo liiankin paljon tilaa mediassa ja eduskunnassa.

  • Kuvakopio Stern-lehdestä, Kölnin uudenvuoden yön jälkipyykistä...
    Kuvakopio Stern-lehdestä, Kölnin uudenvuoden yön jälkipyykistä...
  • Enkeleitä onko heitä..
    Enkeleitä onko heitä..

Tasa-arvokeskustelun lisäksi on tätä syksyä leimannut #Metoo-kampanja jo vähän liikaakin.  Ympäri maailmaa kuohuttanut asia, jonka melkein jokainen nainen on omakohtaisesti kokenut eri muodoissaan.  Eihän se mikään uusi asia kellekään aikuiselle ole. Hyvä kun puhutaan, mutta kohtuus kaikessa...

Tänään Helsingin Sanomat julkaisi kolme  mielipidettä asiasta, joihin oli  helppo yhtyä. Kahden naispuolisen kirjoittajan mielipiteet olivat suunnilleen samanmielisiä.  Molemmilla oli myöskin pelkona, että keskustelut ovat jo liikaakin miessukupuolta syyllistäviä.  

Joensuulainen Maria (72 vuotta) toivoi nuorten naisten jo oppineen torjumaan valta-asemassa olevien väärinkäyttöä ja uskaltavat sen tuoda myöskin julki.  Pelkona hänellä oli  normaalin vuorovaikutuksen  häiriintyminen. Vaaditaan uusia tiukkoja rajoja: vieraalle ei saa puhua tai tuijottaa, eikä koskea saa ilman lupaa. Maria kysyykin, että miten ujojen nuorten seurustelu on silloin ylipäätään mahdollista? Mihin saumaan enää kuuluu kepeä flirtti ja hakkailu, jota ennen kutsuttiin teerenpeliksi tai iskemiseksi?

Se onkin hyvin mahdollista, ettei enää luontevasti voi edes taputtaa kaveria  harteille, tai hississä pitäisi kohta katsella vain kattoon, kun muuten sekin on seksuaalista häirintää. 

Espoolainen Miia taas painottaa omassa kommentissaan, että vaikka sukupuolten tasa-arvokehityksessä olemme päässeet jo pitkälle, niin kannattaa muistaa, että olemme kaikesta huolimatta miehiä ja naisia, ja meillä on lupa iloita siitä.  Älkäämme unohtako, että kevyt, hallittu, viaton flirtti puolin ja toisin on elämän suola ja piristys.  Asian saama julkisuus on hyvä asia, kun se muistuttaa meitä siitä, että sukupuolta ja seksualisuutta ei pidä käyttää vallan, alistamisen tai häpäisyn välineenä.

Viisasta puhetta molemmilta naisilta, mikä tuntuu liiankin usein unohtuvan median ja sotekeskustelujen  välillä jo liiankin kovassa melskeessä. Nimien esiin tuominen on myöskin arveluttavaa, koska niin moni suhtautuu jo pieneenkin "taputteluun" liian neuroottisen vakavasti.  Varsinainen härski  fyysinen koskettelu ja ahdistelu ovatkin sitten jo ihan toinen juttu. Sitä ei pidä koskaan vain  hiljaa hyväksyä. Koskemattomuus on jokaisen ihmisen perusoikeus, jonka hän voi vain itse määrittellä ja  asettaa omat rajansa.

Kolmas mielipide oli helsinkiläiseltä Samilta, jonka mielestä #Meetoo-liikkeellä on ollut myöskin kyseenalaisia ja yhteiskunnallisia jännitteitä lisääviä seurauksia. Vähäisen häirinnän ja aggressiivisten tekojen samankaltaistaminen  pitäisi pystyä erottamaan selkeästi toisistaan.  Siitä olen Samin kanssa samaa mieltä. 

En tiedä kuka ylipäätään jaksaa jatkuvasti lukea ja kuunnella niin maailmalta kuin meiltä koto-Suomestakin juttuja keitä ja miten heitä on häiritty/häpäisty vuosikymmeniä sitten.  Miksi heillä, varsinkin aikuisilla naisilla  ei ole ollut kanttia kertoa siitä aikanaan, kun tapahtumat olivat ylipäätään hyvin vielä muistissakin? Nyt tuntuu jo ihan siltä, että halutaan liikaa vain julkisuutta ja päitä vadille, mutta varsinaiset motiivit jäävät siinäkin vielä kovin epäselviksi.  "Jätetyille" ja/tai  muuten loukatuille sieluille on taas oiva tilaisuus kostaa oikein  kunnolla.

Nyt tarvitaan joka tapauksessa asennemuutos, joka varmaankin on jo lähtenyt joillakin tasoilla hyvin liikkeelle.  Kiitos tästä #Meetoo-liikkeelle, mutta josko nyt vähän välillä siirryttäisiin parantamaan maailmaa muillakin huonosti hoidetuilla alueilla. Eiköhän meiltä löytyisi muitakin huomion kohteita, joista voisi välillä enemmän puhua ja myöskin toimia. Eduskuntakin linnoittautuu liian pitkäksi aikaa näihin "kevyempiin" ongelmiin.

Lastensuojelu ja vanhustenhoito lienevät niitä kaikkein tärkeimpiä, koska he ovat myöskin kykenemättömiä korottamaan omaa ääntään asioidensa parantamiseksi.  Aikuiset naiset ja miksei miehetkin pystyvät määrittämään omat koskemattomuutensa  rajat huomattavasti paremmin, kuin avuttomat  lapset ja vanhukset. - Ainakin minun näkemykseni mukaan jopa  ihan itse. 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

19Suosittele

19 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (48 kommenttia)

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Enpä etukäteen huomannut että Jarmo Lauros oli jo aiheesta oman versionsa kirjoittanut. Tosin näkökulmamme asiaan ovat vähän erilaiset.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Minuakin on kopeloitu, mutta ei millään pahalla. Naiset kai läpyttelee perseelle paremmin, kun miehet ei suuresti niistä huutele.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Alsion peräpää tuskin monia kiinnostaa. Aihepiiriin liittyvä ruotsalaisuus on häpeä Pohjanmaalla.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #15

Typerä kommentti ei voi muuta todeta. Ensinnäkin mennään henkilöön, ja sitten ruotaslaisuuteen ja maakuntaan. Kaikki tämä ilman mitään perusteita tai perusteluja.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila Vastaus kommenttiin #16

Itsehän se Ari ruumiinosansa tapetille nosti. Kommentti edustaa pohjalaista realismia, hienosti sanottuna folkloristiikkaa. Etkö pitänyt siitä? :)

Sanasta miestä, sarvesta härkää.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #17

Saivartelu ei sovi Kaijan blogiin, joten hyvää joulunodotusta sinulle Markku.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila Vastaus kommenttiin #21

Samoin sinulle Ari, hyvää Joulunaikaa!

Tästä menee kyllä pisteet Kaijalle. :)

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #15

Hei Markku, nyt sinulla on huono päivä menossa, kun laitat aina niin hyväntahtoiselle Arille noin ikävän kommentin.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila Vastaus kommenttiin #19

Kiitos viestistä, Kaija! Täällä paistaa pitkästä aikaa aurinko niin kauniisti, että silmiä hivelee. ;)

Hyvää Lucian päivää, valon päivää!

Lucia (lat. lux, valo) https://fi.wikipedia.org/wiki/Lucian_p%C3%A4iv%C3%A4

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #19

Markun mielestä minulla ei ole oikeutta puhua minuun kohdistuneista käpälöinneistä. Minulla on paljonkin sellaisia kokemuksia, liian paljon, mutta eihän miehet niistä valita, tai jos valittavat, kuten minä tuossa ylenpänä. Käy niin, että minä olenkin vetänyt perseeni esille;))) Tuossa vain on se sama pointti, kuten naistenkin kohdalla uhri syyllistetään lähes poikkeuksetta.

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen

Kyllä. Jopa vaimon sisko tekee sitä joskus. Ilman minkään valtakunnan seksuaalista merkitystä.

Pitäisi varmaan suuttua mutta kun ei vaan pysty.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #28

Hyvä niin Pekka. Itsekin tulin tässä tätä pohtineeksi. Meillä on ystävien ja myöskin pariskuntien kesken tapana aina halata kun tavataan. Minä siinä samassa yhteydessä annan aina kaikille myöskin kevyen pusun toiselle poskelle, ja vielä ihan sukupuoleen katsomatta. Onkohan sekin jo tänään katsottava sukupuoliseksi häirinnäksi?

Pitääkin seuraavalla kerralla asia ottaa muiden kanssa puheeksi. Tosin saman tein aikanaan myöskin äidilleni ja molemmat veljeni joutuvat myöskin siihen tapaani aina kärsivällisesti uhriutumaan:) SE on tapani osoittaa, että tykkään heistä ihan oikeasti. Pelkkä ranskalainen hali ei minulle riitä, kuin vieraampien ystävien kanssa.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Jeps, eräs mummo taputteli sukulaismiestä takamukselle. Mummo tokaisi ettei voinut vastustaa kiusausta kun miehellä niin hyvännäköinen peppu ;)

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #38

Niinpä, huumorintajua ja iloa pitäisi olla paljon enemmän, mutta tietysti sekään ei saisi nolata ketään....pitää tuntea vastapuolikin niin hyvin, että hänellä on sama huumorintaju:) Mummokin varmasti tiesi, että leikkisä taputtelu on vain molemminpuolista hervontonta hauskanpitoa.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

poisto, siirsin linkin loppuun.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Ennen kaikkea, oleellisin ohje kaikesta tästä vöyhötyksestä olisi, puutu asiaan heti, tee heti ilmoitus! Naurettavimpia ovat jutut "20v sitten". Ja maalittaminen. Kun joku halutaan tuhota henkilönä tai hänen uransa, tällä keinolla siihen tulee loistava mahdollisuus. Naisellisia keinoja käyttäen. Ehkä on tullut pakitkin komeimmilta ja nyt ottaa pattiin. Tilaisuuteni on tullut....

Meinasin ratketa, kun Rosa Meriläinen kertoi omasta "ahdistelu" kokemuksestaan, jossa mies tuli päihtyneenä junavaunuun ja näytti sellaiselta, että voisi ahdistella. Siis kamoon....tämähän lähentelee jo rasismia tai etnisen profiloinnin rajoja, jossa ulkonäön perusteella on olettamus, et toi voi syyllistyä ahdisteluun...

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

En tuota Rosa Meriläisen kommenttia kuullut, mutta vähän aikaa sitten hän kyllä tv-ohjelmassa kertoi itsekin joskus miehiä ahdistelleensa. Hän on kyllä niin räväkkä nainen, etten uskoisi hänen muutenkaan kovin pienestä hätkähtävän:)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Ahdistavaa tämä metoo, eli sehän ahdistaa miehiä, sellaisia jotka eivät ole koskaan älynneet, että naisia voikin puristella pimeässä, hississä tai missä vain. Se teko muistetaan jopa 40 vuotta, mutta sellaista miestä joka kulkee harmittomasti ohitse ei muista kukaan, ei edes punaista sekuntia.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula

#MeToo - propagandakampanjasta voi oppia vain sen, mikä eräille oli jo etukäteen tiedossa: naiset ovat joskus tyytymättömiä siihen maailmaan, jonka ovat yhdessä miesten kanssa rakentaneet.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Hyvin sanottu kummaltakin oululaiselta herralta. Tässä on jo alkanut epäilemään omaa käytöstään ja suhtautumistaan vastakkaiseen sukupuoleen. Kun minusta tuntuu ihan mukavalta edelleenkin, jos eivät vielä herrat ihan minua läpi katso kun ohi kulkevat. Nuorempana se olisi jopa harmittanut, jos ei jostain suunnasta olisi välillä vislauksia kuulunut:). Kevyt , pieni flirtikin on vieläkin ihan kivaa. Nainenkin on nainen aina vaan...

Ajat tulevat olemaan nuorille naisille vielä ankeat, jos poijaat katselevat vain taivasta tai ohi ajavia autoja siinä pelossa, että sekin katsotaan häirinnäksi? On tämä elämä nykyään mennyt monin paikoin kovin ongelmalliseksi ja mutkikkaaksi.

Sirpa Abdallah

Kirjoitat kaija "Kevyt, pieni flirtikin on vieläkin ihan kivaa." Noin kantasuomalaisen kohdalla. Jossain oli sanottuna, että katsekin voi antaa vihjeen seksualliseen kiinnostukseen. Tuo on muuten totta toisenlaisesta kulttuurista olevalle/vasta tulleelle. Itse katsonkin, että tällä hulapaloolla peitellään tavallaan lisääntyneen häirinnän todellista syntymekanismia eli poliittisten päättäjien epäonnistuneita päätöksiä.

Tulikohan tuo sanomiseni myös samalla tavalla kuin käyty keskustelu peitellysti ilmaistuksi, etten tule syyllistäneeksi kaikkia muualta tulleita. Kyllä muistakin erilaisen kulttuurin ympäristöstä tullut henkilön esittämän kiellon sisäistävät ja jos eivät, niin ovat "lainsuojattomia" Suomessa samalla tavalla kuin kantasuomalaiset.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #18

Sen olen minäkin oppinut, että on todellakin monia maita, jossa pelkkä hymy kuulemma on seksuaalinen viesti. Pitää vain oppia katsomaan ohitse. Tosin tässä iässä se ei enää liene suurikaan ongelma, vaikka vähän hymyilisikin? Nuorempien taas kannattaa olla varovaisempia:)

Olet oikeassa Sirpa siinäkin, että tässä saa olla kieli keskellä suuta, ettei vain vahingossa loukkaa ketään.

Käyttäjän KristianSheikkiLaakso kuva
Kristian Sheikki Laakso

Kyllä tähän keskusteluun järki pitäisi saada. Jollei saada, niin kohta sosiaaliviranomaiset joutuu tekemään ohjekirjan, koska ja missä tilanteessa voi flirttailla. Ja sitten tehdään palvelunumero jossa asiantuntija kertoo, että voiko siinä tilanteessa ehdottaa vaikka jatkoille lähtöä. Pussaamiseen taitaa jo tarvita sit kirjallisen luvan pusattavalta ja ehkä vielä viranomaiseltakin :)

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Tämä juttu on paisunut yli äyräiden ikäänkuin mitään tärkeämpää ei olisi. Tottakai härski häirintä on tuomittavaa.

Sitten ovat lisäksi kaikki nämä sukupuolineutraalijutut kuten tänään Aamulehdessä Eduskunnan puhemies Marja Lohela oli puheenjohtaja tavatessaan Kiinan merkittävän kaupallisen edustajan.

Kai me olemme kohta munattomia ja pimpattomia neutreja. Kukas ne vauvat sitten tekee ja millä vehkeillä- jakoavaimellako ?

Sirpa Abdallah

Kaijan ja monen muun kanssa samaa mieltä ylikierroksilla käyvästä seksuaalisen häirinnän keskustelusta. Kaiketi jokaiselle em. häirinnän rajapyykki on käytännössä erilainen. Hyvin tosikkomaiset eivät ymmärrä minkäänlaista pientäkään flirttiä vaan kokevat sen jo häirinnäksi.

Lainsäädäntö on jo jokseenkin kattava jokaiselle "edunvalvojana". Ei muuta kuin nostakoon tutkinnan käyntiin. Työyhteisöjäkin koskee jo käytännön ohjeistukset noihin tapauksiin, joten miksi tämä nyt on nostettu tapetille? Feministien ääni kuuluvilleko? Häirintää on ollut aina, mutta kasvanut merkittävästi ja syykin pitänee olla selvillä.

Toisaalta en ymmärrä sitäkään miksi eduskunnassa käytiin asian tiimoilta kovaa keskustelua, sillä lainsäätäjinä ovat itse olleet edesauttamassa seksuaalisen häirinnän ja tekojen edesauttamisessa. Katsoisivat peiliin ja jättäisivät puheet vähemmälle. Onko tässä ylikierroskeskustelussa tarkoituksena ollutkin etupäässä syyllistää perussuomalainen mies? Harvemmin kaiketi nainen?

Siispä itse kukin oman kehonsa vartijana huolehtikoon siitä ja käyttäköön lainsäädännön mahdollisuudet hyväkseen. Niin ja heille, jotka eivät omaa kehoaan voi rajoittuneisuuden vuoksi, tuotakoon lainsäädännöin keinoin tuohon mahdollisuus, jos ei nykykäytäntö ole riittävä.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Meetoo kampanja on sinänsä hyvästä, koska se on tuonut esiin monen yhteiskuntamme instituution tarpeettomuuden (ainakin nykyisessä laajuudessaan)ja mädännäisyyden. Tätä ei kuitenkaan ole pantu merkille, vaan on menty hulluudesta toiseen.

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Kiitos Kaija, että otit asian esille. Liiallisella hulabulalla hyväkin asia kompastuu omaan näppäryyteensä.

Huomiota pitäisi kiinnittää nyt niihin jo virallisesti todettuihin raiskaus ja lasten hyväksikäyttötapauksiin joista langetetut tuomiot vaikuttavat naurettavan
mitättömiltä.
Nämä tuomiot kuvaavat asenneilmapiiriä mikä vallitsee. Muutosta tarvitaan.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Itse pidän myös lisäksi yhtenä pahimpana ja uusimpana muotona nuorten ja lasten yleistynyttä nettikiusaamista. Siinä voi mennä pilalle koko nuoren elämä, kun häpeä ja estää normaalin elämän ja jopa koulunkäynnin. Voi vain ihmetellä, miten paljon me ihmiset toisillemme teemme tieten pahaa ja aiheutamme toistuvasti pahaa mieltä.

Ehkä tämä asioiden nostot esiin näinkin selkeästi julkisuuteen, tulee myöskin estämään edes osan pahoista teoista. Pelko lehtien palstoille joutumisesta ja vielä julkisesti lynkattavaksi on varmasti itsessään jo raskas ajatuksenakin.

Väinö Hirvelä

"Joensuulainen Maria (72 vuotta) toivoi nuorten naisten jo oppineen torjumaan valta-asemassa olevien väärinkäyttöä ja uskaltavat sen tuoda myöskin julki. "

Mun mielestä oli aka erikoista että feministi Minja Koskela oli vahvasti twitterissä sitä mieltä, että Maria edustaa pahaa patriarkiaa ja puolustaa dudekulttuuria. XD Anna mun kaikki kestää.

https://twitter.com/minjakoskela/status/9405041051...

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Hyvä kirjoitus, Kaija! Tämä näyttää vain olevan nykyaikaa. Asiat vahvistuvat positiivisen takaisinkytkennän kautta niin kauan, että ne lopulta romahtavat. Tämä 'me too' ei koske pelkästään #metoo ilmiötä vaan lähes kaikkea. (Voisi sanoa, että minäkin syyllistyn tässä 'me too' toimintaan, koska minun oli pakko vahvistaa sinun sanomaasi.)

On tuo kampanja myös totta. Toivottavasti se vaikutti siihen, että oikea ahdistelu tulee sosiaalisesti tuomittavammaksi. Uskon kyllä, että monet pahasti turpiinsa saaneet ovat sen myös täysin ansainneet. Mutta eivät kaikki.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Juha: "On tuo kampanja myös totta. Toivottavasti se vaikutti siihen, että oikea ahdistelu tulee sosiaalisesti tuomittavammaksi. Uskon kyllä, että monet pahasti turpiinsa saaneet ovat sen myös täysin ansainneet. Mutta eivät kaikki."

Tämä onkin se olennaisin asia, joka myöskin korjaa paljon oikeaa ahdistelua, kuten sanoit. Ikävän julkisuudenpelko olkoon vahvin aseemme:) Kunhan sitäkin vain käytetään reilusti, ilman julkisuudenkipeyttä.

Eniten tunnen myötätuntoa niitä miehiä kohtaa, jotka syyllistetään turhanpäiten ja aiheetta, pienestä "selkään taputtelusta". Joskus tuntuu ihan siltä, että jotkut liiankin yliherkät naiset ovat turhankin ankaria ja tiukkapipoisia vastakkaiselle sukupuolelle. Joillakin ihmisillä näyttää olevan aina vähän huono olo, ja sitä sitten puretaan muihin lähimmäisiin liiankin herkästi.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Useimmat eivät ole yliherkkiä, onneksi. Muutama vuosi sitten kävi työpaikalta lähtiessä, että samaan hissiin oli jo ylemmästä kerroksesta tullut kaunis nuori nainen.

Yleensä pidän suuni kiinni mutta tällä kertaa hän oli niin tyylikkäästi pukeutunut ja erityisesti päässä oleva hattu kruunasi kokonaisuuden, että oli pakko todeta: 'Sinulla on upea hattu'. Ei hän suinkaan pahastunut vaan kertoi ostaneensa sen Stockmannilta, koska hattu oli 'puhutellut' häntä välittömästi. Uskon. Tyylikkyys ei ollut mitenkään yliampuvaa vaan pikemminkin minimalistista mutta kaikki elementit täsmälleen kohdallaan.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #44

Hei Juha, jatka vain samaan tyyliin, on aina mukava saada kohteliasta palautetta. Kukapa ei siitä tykkäisi? Mitä vanhemmaksi olen tullut, niin sen useammin teen sitä itsekin. Kehun vaikka kaupan kassatytön hienoja kynsiä, jos oikeasti olen sitä mieltä.

Viimeksi kehuin Stokkan hississä ollutta herrasmiestä hänen tyylikkäästä asustaan, jonka kruunasi hohtavan valkoiset tennarit..( olivat muotia vielä tänä syksynäkin:). Hän selvästi ilahtui, ja kun minulla oli vielä oma mies vieressäni, niin hän ei voinut edes ajatella kehujani miksikään kielteiseksi "häirinnäksi" :). Miksi emme ilahduttaisi lähimmäisiämme pienillä huomaavaisilla kohteliaisuuksilla useamminkin, ei se edes maksa mitään, ei vaadi aikaa, eikä lisäenergiaakaan.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Jo liikaakin miessukupuolta syyllistävä? Pitääkö ottaa niiden miesten tai naisten tunteet huomioon, jotka eivät koskaan ahdistele, ja hyssytellä sen vuoksi?

En ymmärrä. Kamppis on osoittanut että ihmisillä on ollut suuri tarve puhua ahdistelusta, ja nyt pitäisi hyssytellä?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Petra, ei pidä hyssytellä. Asiat pitää puhua halki poikki ja pinoon.

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen

Ei tämä ole enää keskustelua vaan villiintynyttä hurmosta. Järkiperäinen keskustelu ei etene häshtägeillä. Valtava yleinen haloo nimenomaisesti leimaa ihmisiä ja kokonaisia ihmisryhmiä joidenkin tekojen takia. Toisaalta tämä näyttää siltä että muutama äänekäs mölisijä pyrkii saamaan hegemonisen vallan määritellä ihmisten käyttäytymissäännöt oman näkemyksensä mukaiseksi. Kun puhutaan ahdistelusta, kukaan ei enää tiedä puhutaanko nyt väkivaltaisista raiskauksista vai seksivitseistä. Tämän vuoksi haloo on .. koginitiivisesti ahdistavaa. Etten sanoisi ahdistelua.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Mun leuka loksahtaa jatkuvasti kun katson tätä keskustelua. Et oo tosissasi, Pylkkönen.

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #32

Yritän vääntää rautalangasta: liian laaja ja yleinen keskustelu, sikäli kun sitä keskusteluksi haluaa kutsua, menee yli hilseen. Puhutaan häirinnästä jonkinlaisena kattoterminä jonka sisälle on kääritty vähän mitä tahansa. En ymmärrä mitä nuo vielä haluavat? Olisiko mahdollista tunkea se "häiritä" termi sinne minne kuunvalo ei paista ja kertoa vähän tarkemmin että mitä nykyisen lainsäädännön lisäksi pitää vielä kieltää? Minua ihan oikeasti häiritsee esimerkiksi korkea verotus ja sen puolustelu, mutta en kai voi ketään ruveta syyttämään häirinnästä?

Ehkä se ongelma ainakin itselläni on juuri tässä. En vain kerta kaikkiaan pysy kärryillä. Tämä keskustelu ei mahdu mihinkään loogiseen kokonaisuuteen jota pystyisin käsittelemään fiksusti.

Mikä on se objektiivinen määritelmä häirinnälle? Mitä se kattaa ja mitä ei? Ne jotka sanovat että se on yksin subjektiivinen asia voivat haistaa pitkän paskan, sillä sellaista seikkaa mistä vain itse on tietoinen, ei voi vaatia muilta.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Varmaankin Petra ihmisillä on tarvetta puhua juuri nyt kymmenien vuosienkin takaisista ahdisteluista, mutta jos kuitenkin kokija/uhri on itse ollut silloin jo aikuinen nainen? Miksi siis puhua siitä vasta nyt, kun se on myöskin tälle ajalle niin kovin muodikasta?

Aika, olosuhteet ja muisti ovat jo hämärtäneet tilanteet mahdollisesti ihan toiseksi? Jälkikäteen tulee varmaankin asiat väritettyä jo liikaakin, joka ei ole taas reilua ahdistelijaa kohtaan. Lasten ja nuorten kohdalla asia on tietysti toinen. He tarvitsevat kaiken mahdollisen avun ja tuen selvitäkseen eteenpäin.

On ollut myöskin joitakin naisten kirjoituksia, joissa he harmittelevat sitä, että pintaan on noussut asioita, jotka mieluusti olisi unohtanut. Joskus, jos ne eivät ole tähänkään asti mitään traumoja elämään aiheuttaneet, niin olisi viisainta jättää nekin omaan arvoonsa.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Suomi on yhden-asian-kerrallaan-maa. Johtuuko se maskuliinisuudesta vai feministisyydestä? Miehistä kun sanotaan,että he ovat putkiaivoisia, ja etteivät he pysty käsittelemään kuin yhtä asiaa kerrallaan. Mutta naiset ovat tippaleipäaivoisia, ja he pystyvät käsittelemään monia asioita kerrallaan.

Siitäkö johtuu myös tämä metoo/ahdistelu taikka alpakka- taikka kolpakkoajattelut taikka mikä milloinkin on pop ja päivän polttava märehdintä? Sateenkaarisuuntauskin on jo mennyttä kauraa yliampuvane luonnottomine nimityksineen ja sukupuolineutraaline avioliittoineen.

Aikansa kutakin, jotta medialla olisi jotain kirjoitettavaa ja kommentoitavaa leipänsä eteen...ajankohtaista ja luettavaa ja myyvää...höpöhöpöä ja humpuukia lillukanvarsista. Nyt toki presidenttipeliä ja NATOa jne, kun SOTEakin on jo kalutti riittävästi...

Onko niin että asialliset jutut ja arvokeskustelu eivät myy mediassa?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Kari: "Onko niin että asialliset jutut ja arvokeskustelu eivät myy mediassa?"

Siltähän tuo on näyttänyt jo pitkään. Asiallinen, virheisiin ja kaikkiin epäoikeudenmukaisuuksiin puuttuminen on toki hyvä asia ja ne pitää hoitaa kuntoon, mutta kohtuus kaikessa.

"Alpakka-pöhinäkin sai täälläkin varmaankin tuhansia kommentteja, kunnes HS:n toimittajan kirjoitus maanantainlehdessä vähensi jutuntarvetta ja uskottavuutta huomattavasti. Hänen mukaansa jo "Pieni alpakkavale oli iso isku luottamukselle", ja näinhän se yleensä menee...

Olemme joka asiassa, kuten Kari sanoitkin, "yhden-asian-kerrallaan-maa". Asiallisetkin asiat ja kommentit alkavat ryöpytä kiivaaseen tahtiin, ja kaksi eri näkökantaa asioiden kulusta sekoaa täysin. Täysin sivullinenkin lukija, joka ei asiasta varsinaisesti mitään tiedä, on täysin sekaisin selitysten ja nähtävästi myöskin kaunisteltujen totuuksien ristitulessa. Täytyy kyllä myöntää, että suomalainen sitkeys ja sisu viedä se "viimeinen sana" on suorastaan ihailtavaa:)

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Kyllä! Asiaa on paisuteltu aivan liikaa.

Näyttää olevan niin, että kuka tahansa (lähinnä) nainen voi tuoda esiin eri medioissa, että se ja se on häntä kopeloinut. Esittämättä minkäänlaista todistetta. Siihen on tekijäksi väitetyn paha sanoa mitään.( Mutta onhan toki paljon todistettujakin tapauksia, ja ne tuomittakoon.)
Tai tuodaan esiin, että häntä on kymmeniä vuosia(!) sitten lääpitty.

Jenkeissä Trumpin kopeloimaksi mukamas joutuneet saavat erittäin näkyvän mediahuomion. Paistattelevat oikein huomion kohteina.

Toki asia on vakava, mutta överiksi on kaiken kaikkiaan mennyt - ja pahasti!

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Nikki Haley,Trumpin valinta YK lähettilääksi esitti hiljan,että Trumpia ahdistelusta syyttäneiden naisten kertomuksia ei tule vähätellä.Tuuli on kääntymässä.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

No, mitäs se oli siellä hieman yli n 12- vuotiaina koulussa ? Pojat hakeutuivat yleensä kivojen ja hyvän näköisten tyttöjen seuraan. Eikä se siihen jäänyt. Oppikoulun luokassa mentiin samaan pulpettiin ja vähän yritettiin kopeloida. Eikä ne tytöt sitä vastaan panneet.
Sitten tapahtui liian pitkälle mennyt juttu; eräs Pekka kopleoi oikein äänekkäästi- "anna nyt". Opettaja tuli ovesta sisään ja Pekka jatkoi edelleen - "anna---". "Pekka ulos" ! Sai eropaperin koulusta. Sain minäkin huomautuksen, en kopeloinnista, mutta muuten pikkutuhmista jutuista tyttöjä kohtaan. Isä, kun kuuli, oli sentään toista mieltä. Mutta eivät ne työtötkään kovasti olleet pahoillaan- päinvastoin.

Sieltähän tuo kaikki alkaa.

... ei ihan pahaa ollenkaan !

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

Olen kirjoittanut lokakuun 20. pnä seuraavaa:

me too - suomeksi siis sama täällä tai minä myös. Jo kampanjan nimi edellyttää osallistujalta kampanjaan kelpaavaa kokemusta. Tällä kertaa kokemus oli seksuaalinen häirintä. Voidaksesi osallistua kampanjaan on sinulla siis oltava omakohtainen kokemus asiasta. Mutta, mikä sitten on seksuaalista häirintää. Korostan, että seuraavat koskevat kaikkia sukupuolia kaikkiin suuntiin.

1. Tarkoituksellinen seksuaalinen häirintä
2. Seksuaalinen häirintä vitsin varjolla
3. Tahaton seksuaalinen häirintä

Mitä noista mikäkin pitää sisällään onkin sitten vaikeampi kysymys, joka vaihtelee sekä häiritsijällä että kohteella. Vaikein varmasti on kolmas kohta. Se, mikä toiselle on flirttiä, on toiselle häirintää. Tällaisessa tilanteessa asian tai tilanteen arvioinnin on oltava hyvin herkkää.

Helsingin Sanomissa haastatelluista joku piti paikan antamista bussissa ja siinä tilanteessa tytöttelyä seksuaalisesti häirintää. Me too - tuossa haastattelussa kysymyksen asettelusta johtuen kolmannes vastauksia oli vastaavan tyyppisiä.

Tällainen me too- kampanja ohjaa asiaa väärään suuntaan. Kun meidän tärkein toimenpiteitä vaativa kohta olisi tuo ensimmäinen, tuhlaamme me panoksia vääriin asioihin.

Tilanne näyttää myös sukupuolittuneen. Televisiossa toimittaja kysyy: "Onko sinua Johanna ahdisteltu?" Seuraava kysymys menee miehelle: "Oletko sinä Jussi ahdistellut?".

Toisaalla toimittaja toteaa: "Kaikkia naisia on ahdisteltu. Ja ahdistelijoita on yhtä paljon." Tarkoittaako, että kaikki miehet ovat ahdistelijoita?

Tässä me too- innossa näyttää unohtuneen, että on olemassa myös sukupuolinen lähentely. Meidän jokaisen tulisi muistaa, että, jos isämme ja äitimme eivät olisi lähennelleet ja menneet sitäkin pitemmälle, meitä ei olisi täällä mieltämme pahoittamassa.

Älkää ahdistelko vaan lähennelkää rakkaudella. Sellainen maailma on meille jokaiselle parempi.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Kiitos Veli kommentistasi. Tuo viimeinen lauseesi oli hieno ja yhdyn täysin toivomukseesi.

Minulle kokemus vakavammasta härinnästä tapahtui ensikerran vasta siinä vaiheessa kun olin onneksi tarpeeksi vahva, niin henkisesti kuin fyysisestikin tappelemaan vastaan sillä kaikella voimalla, mitä vain kiukkuinen ja ärsytetty nainen voi tehdä. Ehkä juuri siksi en myöskään ymmärrä miten jotkut nostavat metelin vasta kymmeniä vuosia tapahtuman jälkeen? Kaikkinainen alistaminen, härintä ja vastentahtoinen "iholle tuleminen" on tietysti aina väärin. Sen pitäisi jokainen normaali, inhimillinen osapuoli pystyä tunnistamaan ilman tarkkaan yksilöityjä määräyksiä ja lakejakin.

Nämä korkeamman asemansa takana "rietastelevat trumpit " ja muut pienemmät pomot ovat itse "sairastuneet" ylemmyydentunteeseen, joka sallii heille myös toisten ihmisten alistamisen... Heille tuskin mitkään lait tehoavat?

Tuo tytöttelyn tuomitseminen on minulle myös aina ihan outo asia, jota en itse ole koskaan pahana asiana pitänyt. Näin vanhanakin siitä tulee vain niin tyttömäinen olo:) En osaa edes lähteä siitä, että se olisi minulle alentava nimittely, joka osoittaisi, niin oikeastaan mitä?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Kiitos kaikille kommenteista ja osallistumisesta. Liitän tähän vielä selityksen tuohon alastoman naisen kuvaan, josta aikaisemmin jo tein aihetta käsittelevän blogin.

Kuvani alaston nainen selittää motiivinsa tarkemmin tässä linkissä, joka liittyi Kölnin uudenvuodenyöhön.

http://zzz333.puheenvuoro.uusisuomi.fi/209608-frau...

 "Arvostakaa meitä! Me emme ole vapaata riistaa, vaikka olisimme alasti"  Kirjoittaa Milo Moire` kyltissään.

Kaikki tämä väkivaltainen häirintä ja kopelointi ovat kohdistuneet naisiin, joka saikin tämän Dusseldorfilaisen taiteilijan tekemään oman  varsin rohkean vastalauseperformansinsa seisomalla kyltti kädessään 20 minuuttia täysin alastomana  vain lenkkarit jalassaan Kölnin Tuomiokirkon edessä. Rohkea tyttö, jolle nostan hattua!

( Myöhemmin hän antoi lehdille tarkemman ausuntonsa: "Ich bin fest davon uberzeugt, dass die Frauen nicht mehr als Sexobjekt wahrgenommen werden, wenn man einer nackten Frau so viel Respekt entgegenbringt wie einer angezogenen Frau. Man soll uns Frauen respektieren; Man soll keinen  Unterschied machen, ob  man nackt ist oder angezogen. Die Werte der Frau bleiben erhalten.")

Käyttäjän VeijoPaasonen kuva
Veijo Paasonen

Vai voi tämän ongelman pyyhkiä maton alle? Jokin aika sitten oli juttua että neljännes alle 13 vuotiaista on joutunut seksuaalisen häirinnän kohteiksi.

Mikäli itseä ei ole häiritty, niin siitä ei pidä vetää johtopäätöksiä ja väittää ettei ongelma ole tärkeä. Vaikka saatankin ymmärtää tätä mielipidettä.
http://puheenvuoro.uusisuomi.fi/sites/default/file...

Ei ehkä kuitenkaan kannata kaikkea käsitellä vain omien kokemusten kautta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset