Itsenäisyyssota, vapaussota, vaiko sisällissota? Mitä mieltä olette?

"Niinistön puheesta alkoi nahistelu sodan nimestä", otsikoi Helsingin Sanomat eilen 3.1. Presidentti käytti neutraalia sisällissota-sanaa vuoden 1918 tapahtumista Suomessa.  "Kyllä vapaussodalla nimikkeenä on perusteensa. Moni lähti  liikkeelle karkottaakseen Suomesta Venäjän asevoimat, mutta ei se kaikenkattava nimi ole", Ilkka Kanerva sanoo. 

Kansanedustaja Erkki Tuomiojan mukaan taas se oli yksiselitteisesti sisällissota. Puolustusministeri Niinistön mielestä on lupa käyttää muitakin termejä.  "Siksi myös vapaussota, kapina jne on OK" Jussi Niinistön mielestä. 

Tänään HS:n mielipideosastolla oli Mikko Urpalaisen kirjoitus, jossa hän ehdottaa nimeksi itsenäisyyssotaa, koska juuri siitähän oli kysymys. Olen lähes samaa mieltä, että se sana ei leimaisi erityisesti ketään, eikä mitään osapuolta. 

Urpalaisen mukaan vuoden 1918 sotaa on vaikea kutsua sisällissodaksi, koska siihen osallistuivat vieraina kansoina ainakin venäläiset ja saksalaiset.  Sodan rauha tehtiin venäläisten kanssa Tartossa vuonna 1920. 

Olen parhaillaan lukemassa  Juhani Salokanteleen kirjaa. "Sivistystahto, Jaan Kross, hänen teoksensa ja virolaisuus".  Siinä hän kertoo Viron vapautumisen eri vaiheista, joista kamppailtiin kauan, kun rajojen takaa ryntäsi ylivoimaiset hyökkääjät.  "Vihamielisiä voimia oli kolme, tai pitäisikö sanoa neljä: saksalaiset, punaiset venäläiset, punaiset virolaiset – ja valkoiset venäläiset. On itsestään selvää, että Virossa puhutaan Vapaussodasta isolla alkukirjaimella, eikä tästä nimestä kiistellä nykyään sen enempää oikeinkirjoituksen, synonyymien kuin poliittisen tai historiallisen tulkinnankaan osalta. Vapaussota on Vapaussota.  

zzz333
Sitoutumaton Espoo

Maailma on vaarallinen paikka, ei niiden vuoksi, jotka tekevät pahaa, vaan niiden vuoksi, jotka katsovat vierestä eivätkä tee mitään.
Albert Einstein

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu