zzz333

"En pelkää kuolemaa, mutta pelkään kuolemista". Kuunnellaanko ihmistä?

  • Saara Hildenin museossa kuvattuja...
    Saara Hildenin museossa kuvattuja...
  • Ron Mueckin teoksia..
    Ron Mueckin teoksia..
  • "En pelkää kuolemaa, mutta pelkään kuolemista". Kuunnellaanko ihmistä?

Samaa sanon  tai huudan minäkin,  kuten tänään teki iltapäivälehdessä  Iiro Viinanen: "Ihminen on unohdettu. Vastuun pakoilua"!  

Eutanasiaa käsittelevän kansalaisaloitteen tulos on taas kerran tyrmäävä.  Sosiaali- ja terveysvaliokunnan ehdottaa aloitten hylkäämistä.  Valiokunta ehdottaa,  että asetetaan  laajapohjainen asiantuntijaryhmä selvittämään elämän  loppuvaiheen hyvää hoitoa.  Valiokunnan lausunto on yksimielinen.

Just, jälleen kerran meillä ei osata tehdä päätöksiä, joiden takana on kuitenkin suuri joukko niin asiantuntijoita, kuin tavallisiakin kansalaisia.  Kuolinavusta on puhuttu jo vuosia ja myöskin monelta suunnalta todettu, ettei  "hyvä kuolema" ole Suomessa tasa-arvoista.  Eikö hyvä kuolema olisi jokaisen ihmisen oikeus? 

Taannoin Iltalehdessä 17.2.2018, kuolevien ihmisten ja heidän läheistensä parissa lähes 25 vuotta tominut lääkäri Juha Hänninen toteaa, " olen nähnyt noin 10 000 kuolevaa  ihmistä ja osa heistä kärsii jossain vaiheessa suuresti.  Olenko valmis päättämään toisen ihmisen kuolemasta?  - Pohdittuani tätä  25 vuotta olen päätynyt siihen, että olen minä valmis. Jos mitään muuta kuin kammottava kärsimys ei ole vaihtoehtona".   

Hänninen on myös kirjoittanut kirjan "Kuolemme vain kerran" (Otava 2018)  Hänen on täytynyt miettiä myöskin omaa kuolemaansa ja Terho-kodin pitkäaikaisena johtajana hänellä lienee kokemusta ja herkkyyttä nähdä mikä ja millainen on hyvän kuolema?   Hän toteaaki: " haluan itselleni nopean kuoleman, kun kukaan ei voi enää minua auttaa. Sitä ennen haluan kuitenkin, että on olemassa ihmisiä, jotka osaavat ja haluavat helpottaa kärsimyksiäni".  Sitähän me kaikki  haluamme.  Harva uskoo, että mitä enemmän kärsit, niin sitä kirkkaamman kruunun saat.

Saattohoito-osastoille on vaikea päästä, näin olen ymmärtänyt. Mutta siellä useimmat ihmiset tuntevat saavansa hyvää hoitoa ja riittävästi kivunhoitoa, joten olo tuntuu turvallisemmalta, kuin tavallisella terveyskeskuksen  tai sairaalan vuodeosastolla, jossa kuoleminen ei  ole helppoa. Sen olemme  melkein kaikki läheiset myöskin kokeneet ja nähneet omien rakkaittemme kohdalla suurta surua tuntien. 

Näistä omaisten lukuisista kirjoituksista olemme saaneet lukea vuosikausia eri päivälehtien yleisönosastoilta, vaikka osa lääkäreistä edelleen yrittääkin vakuuttaa, että hyvä kuolema on kaikille saatavilla.  Ammattitaitoinen saattohoito - palliatiivinen hoito ei ole mahdollista juuri muualla kuin isoissa keskuksissa ja muutamissa erikoistuneissa saattohoitokodeissa.  Edelleen ihmiset kuolevat tuskia ja kärsimyksiä kokien viimeisinä viikkoinaan ja vain siksi, kun joukko päättäjiä on sitä mieltä, ettei se ole oikein, tai sitä käytettäisiin  jotenkin väärin.  Onko siis meillä tavallisilla suomalaisilla taipumus murhata läheisiään tuosta vain? Naurettava ajatuskin. 

Kansalaisten enemmistö kannattaa eutanasiaa, näin olen ymmärtänyt? Ja huom. jokainen uskovainen, tai muuten kärsimyksen loppuun asti haluava voi sen vapaasti tehdä. Me muut kirjoitamme oman eutanasia -tahtomme jo valmiiksi Omakantaan tarpeeksi ajoissa, josta se voidaan aukottomasti  tarkistaa lopullista hetkeä varten.  Itse olen sen jo tehnyt. Uskoen siihen, että itsemääräämisoikeus vielä voittaa.

Vuosittain jopa 30 000 elämänsä  viimeisiä hetkiä elävää suomalaista tarvitsisi saattohoitoa tai lievittävää palliatiivista hoitoa. Se on suuri luku, ja palliatiivisen hoidon tarve kasvaa edelleen merkittävästi, iäkkäiden ihmisten määrän lisääntyessä, kun suuret ikäluokat tulevat tiensä päähän.  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Vaikka kärsien kuollut lähimmäinen ei muista viime hetkiään, en hyväksy kiduttamalla tapettujen ihmisten kohtaloa.

Jos muutamme ajatuksissamme lähimmäisemme kokeman kärsimyksen kidutukseksi, saattaa jopa paatuneinkin eutanasian vastustaja hetkeksi pysähtyä miettimään kärsimyksen olemusta.

Kun sallii lähimmäisensä kidutuksen tämän elämän lopussa ?

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Olen itsekin laittanut oman hoitotahtoni Omakantaan. Valitettavasti maallikkona en osaa määritellä kaikkea itse, joten olen kopioinut sinne valmiin tekstin, jonka löysin verkosta.

Meille maallikoille hoitotahdon kirjoittaminen on oikeasti vaikeaa, koska emme osaa ennakoida kaikkia tilanteita emmekä tunne kaikkia hoitoja.

Mielestäni olisi kohtuullista, että me kaikki saisimme tilaisuuden keskustella lääkärin kanssa ja saada valistunutta tietoa hoitotahtomme pohjalle. Ensimmäinen kerta voisi olla vaikkapa kun tulemme täysi-ikäiseksi. Tämän jälkeen tämä mahdollisuus lääkärin kanssa keskusteluun voitaisiin järjestää tarvittaessa, tai vaikkapa viiden vuoden välein sen jälkeen kun täytämme 60 vuotta.

Lääketiede kehittyy koko ajan,ja me maallikot olemme aina yhtä pihalla. Kyllä hoitotahdon kirjoittamiseen kaivataan ammattiapua ihan siinä missä muunkin testamentin tekoon.

Tuntuu välillä siltä, että rahan ja omaisuuden testamenttaaminen on helpompaa kuin vaatia itselleen sopivaa hoitoa.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Minulle hoitotahtoni kirjoittaminen oli aika selvä ja nopeakin toimitus, kun tiedän niin tarkkaan itse mitä haluan ja mitä en. Tai sitten olen niin yksinkertainen ihminen, etten tajua kaikkia mahdollisia "porsaanreikiä" edes ottaa huomioon. Kaivan sen huomiseksi esiin ja ehkä laitan sen tännekin, en esimerkiksi muille, vaan vain tiedoksi.

Minä olen kokenut oman läheisen sukulaiseni turhan kuolin kärsimyksen niin vahvasti, etten sitä ikinä unohda ja se tapahtui vielä Helsingin Marian Sairaalassa kymmenisen vuotta sitten. Huoneessa oli neljä henkilöä joista lähin vaikertava potilas oli vain kevyen verhon takana. Hänen oli vaikeaa niellä edes vettä ja ryntäsin useammankin kerran kohottamaan häntä istuvampaan asentoon, kun korina alkoi kuulua ja hengitys vaikeutui.

Hoitajista vain yksi oli näiden vajaan viikon kärsimyksen aikana kauniisti läsnä ja auttavainen, mutta muuten läheiseni suuhun tökättiin kipupilleri tylysti tökäten ja sekin vasta pyyntöjeni jälkeen. Jälkikäteen huomautin siitä hänelle ja hän totesi elävänsä itse nyt niin vaikeaa elämänvaihetta...Niinpä, ihmisiä me kaikki olemme, mutta koin sen kohtelun vanhalle ja viimeisillään olevalle ihmisille hyvin loukkaavana. Siinä tuli monta kertaa mieleeni, että mitä olisikaan ollut kipulääkkeiden antamisen kanssa, jos ei itse omainen olisi niitä kivuliaalle haimasyöpäpotilaalle vaatinut? Hyvä kuolema oli siitä hyvin, hyvin kaukana.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Kiinnostuneena itsekin luin oman "hoitotahtoni", ja tältä se näytti:

"Määrään hoitotahtonani seuraavaa:
Käytännössä turhat ja kivuliaat tutkimukset toivon jätettävän väliin, jos olen itse siinä kunnossa, että mitään toivoa tai hyötyä ei niistä enää minulle ole. En katso haluavani elää, jos en enää pysty tuntemaan läheisiäni ja olen käytännössä vain pelkkä kasvi.

Halvaantuneena sängyssä makaamiseen, ilman toivoa paremmasta on vain verorahojen tuhlaamista hyödyttömiin hoitoihin ja kituvan, tuskaisan elämän väkisin jatkamiseen on kohdallani turhaa.

Olen myös kirjoittanut vuosien varrella useita blogeja Uuteen Suomeen, jossa ilmaisen tahtoni eutanasian hyväksymiseen myöskin Suomessa. Omalla kohdallani se toivon mukaan voidaan toteuttaa tyylikkäästi ja ilman sen kummempia kyselyjä... Mieheni ja molemmat lapseni tietävät hyvin toiveeni, joten ei niiltä suunnilta tule ongelmia."

PS. Eiköhän tämä kata kaikki mitä yksi pieni ihminen voi toivoa. Puuttuukohan vielä joku tärkeä maininta?

"Uni suuri ylleni lankeaa, sen siimes silmäni peittää:
nyt aika on tullut huoahtaa ja toiveet pettävät heittää...

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Juups. Konstit ovat monet.
En yhtään ihmettele talvipakkasilla tai yleensä kylmässä säässä pilleripurkin kanssa karkuteille lähteviä vanhuksia jotka haluavat mennä vain kuusen alle metsään kuolemaan. Niin teki oma isoenonikin aikoinaan, tyhmät me läheiset laitoimme radioon etsintäkuulutuksen hänestä vaikka selvästi hänen aikansa oli jo täysi.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Kuulostaa niin tutulta. Itse olen jo myöskin suunnitellut oman lähtöni "viittä vaille" ennen loppua, jos eutanasiaa ei hyväksytä kuolemansairaalle kärsivälle ihmiselle. Jossain vaiheessa ajattelin jo tätä Sveitsin klinikkaakin, mutta ei sekään ihan yksinkertaista ole, jos ei kivuiltaan ja kunnoltaan pääse edes lentokoneeseen kapuamaan.

Erään suomalaisen potilaan mukaan siihen Sveitsin reissuun menee pikkuauton hinta, johon harvalla on edes siihen varaa. Tuo "metsään meno" on kyllä rankka päätös, mutta oikeasti myöskin tuskallinen itse potilaalle. Minulle rakas täti teki myös itse ratkaisunsa omassa kodissaan, hän lopetti vain niin syömisen kuin juomisenkin. Kaikkea sitä joutuukin miettimään, jos lääketieteestä ei saada helpompaa apua, kun päättäjät eivät ajatuksesta tykkää.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Kaija on elämänviisas. Tervehdys pohjoisesta.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Lämmin tervehdys sinullekin sinne pohjoiseen Ilmari!

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

https://www.savonsanomat.fi/kotimaa/Tammerkoskesta... Tammerkoskesta löytynyt vainaja tunnistettiin.

Omaiset ja poliisi toimivat hienosti koskeivät laittaneet asiaa, katoamista, koskaan julkiseksi. Voihan se olla että oli myös vainajan testamenttiin kirjattu oma tahto.
Aina ei tarvita kyylääjiä toisen omaehtoiseen katoamiseen.
Kepeät mullat vanhalle rouvalle.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

"Onko siis meillä tavallisilla suomalaisilla taipumus murhata läheisiään tuosta vain?"

No ei toki ole toistaiseksi. Ei onneksi. Mutta eutanasian myötä tuo de facto tappaminen tulee ajankohtaiseksi. 'Mitäs siinä vielä kidut, ota lähtöpiikkisi ja häivy.' Semmoinen fiilispohja ja taustakuva luodaan heikkoon kuntoon "erehtyneille" tuottamattomille vanhuksille kunhan eutanasian ihanuudet on saatu kaikkien ulottuville ja osaksi "luonnollista ja nopeutettua poistumista".

Tässä Kaijalle sitä toista näkökulmaa pohdittavaksi hieman kärjistettynä. Koetetaan kestää vasta-argumentteja. Ne ovat varsin hyvin perusteltavissa ottaen huomioon, että kivunlievitykseen voitaisiin investoida tarpeen mukaan lisää.

SDP:n Arvo Salon retoriikkaan kuului tiettävästi slogan "Tapa talonpoika päivässä". Analogia kustannusmielessä tulee lähelle yhä uusia ihmisryhmiä, jos Pandoran lipas aukaistaan. Kauan eläköön suuri ikäluokka!

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Harva läheisensä kuolemaa toivoo, jos toivoo niin kannattaa lempata sellaiset läheiset jo ensikättelyssä.

Sedaatio eikä saattohoito toimi monien ihmisten kohdalla.

Suorastaan on julmempaa nykyisen käytännön lailla estää nesteytys ja ravinnon saaminen. Suoranaista sadismia. Ehkä joku tykkää siitä.

Onneksi oma äitini kaatui saappaat jalassa sairaalaan mennessään rutiinileikkaukseen. Ei tarvinnut kärsiä.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

En näe sitä kehitystä missään nimessä noin mustana kuin sinä Markku. Arvostan suuresti suomalaisten moraalia ja kunniantuntoa, joka ei todellakaan alkaisi kustannussyistä mihinkään murhatöihin - emmehän me mitää psykopaatteja olla. Enkä edes usko, että tappavia lääkkeitä saisi jokapoika tuosta vain. Kyllä ne olisivat edelleen lukkojen takana ja vain harvojen saatavilla.

Jos itse ajattelen läheiseni suunnatonta tuskaa, jota pitäisi kestää tauotta päiviä ja jopa viikkoja ilman, että mikään kärsimys tai lääketieteen keinot pystyisivät häntä enää auttamaan, niin miksi ei eutanasia olisi silloin se suurin lahja ihmiiselle? Miksi sitä ei silloin hänelle suotaisi, jos hän itse sitä haluaa? Aina on tietysti ihmisiä, joille ajatuskin on kovin vieras, mutta he saisivat toki edelleen toivoa, että juuri he pääsevät sellaiseen hoitoon, jossa on kaikki mahdollisuudet hoitaa kipua nukuttamalla ym. parhaimmille hoidoille.

Totuus on kuitenkin nykypäivänä se, että suurin osa näistä tuhansista syöpäsairaista ja muista kärsivistä ihmistä eivät saa/ ehdi saada koskaan asianmukaista kuolinapua. Miten voidaan ajatella, että tämäkin asia ratkaistaisiin nopeasti, vaikka toimikuntia tulisi useampikin vielä asiaa pohtimaan? Tästäkin on puhuttu ja kirjoiteltu jo monia vuosia - tuloksetta. Luonnollisesti jokainen lääkäri tai muu terveydenhuollon ammattilainen saisi noudattaa omaa vakaumustaan ja myöskin kieltäytyä antamasta kuolinapuaan omatuntonsa mukaan.

Itse näen tästä tehtävän liian monimutkaisen ja ongelmaisen asian, joka oikeastaan pitäisi kaikkien demokratian sääntöjen mukaan asettaa kansanäänestykseen. Tämä sentään koskettaa ihan meitä kaikkia, eikä kukaan pääse täältä kuitenkaan elävänä pois, joten senkin voisi järjestää kaikkia tyydyttävällä tavalla, ilman niitä suurimpia kärsimyksiä, joita osa joutuu kuitenkin kokemaan.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

Pitäisi voida kysyä Josef Mengelen ja kaltaistensa uhreita mitä haluavat. Voin melkein kuvitella mitä uhrit itse ovat halunneet. Sitä vaan ei heille suotu.
"...että kivunlievitykseen voitaisiin investoida tarpeen mukaan lisää".
Eikös se siitä juuri kiikastakin. Ettei kivunlievitys aina onnistu. Ei, vaikka kaikilla osallisilla tahtoa olisikin. Saattaa kivunlievitysrahakin päätyä "tärkeämpään" kohteeseen.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Kiitos kommentistasi Pekka. Juuri näin. Kivunlievityksen ei edes juuri kukaan oleta onnistuvan, jos sairaalan huoneessa on monta kivuliasta potilasta, joilla kaikilla kunto on jo niin huono, etteivät itse edes jaksa painaa hälytyskelloa. Siinä pitäisikin vieressä istua aina joku omainen, joka pystyy toteamaan kivun määrän ja kutsuu hoitajan paikalle.

Suomalainen hyvä hoito toteutuu joissakin sairaaloissa varmasti hyvin, kuten on ollut jo aikaisemminkin puhetta, mutta enemmistössä laitoksissa se lienee ihan henkilöstön määrän- ja empatian varassa?

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Kuunnellaanpa arkkiatrin sanoja eutanasiasta. Jotain hänkin ymmärtänee asiasta.

https://www.kainuunsanomat.fi/kainuun-sanomat/kain...

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

#10
Kuunnellaanpa arkkiatrin sanoja eutanasiasta. Jotain hänkin ymmärtänee asiasta.
..............

Ainoa asia mitä ihmisten tarvitsee asiasta ymmärtää on se, että ymmärtää olla puuttumatta toisten ihmisten itsemääräämisoikeuteen.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Niinpä, arkkiatri toimii oman uskonsa ja vakaumuksensa mukaisesti, vaikkei se kovin inhimilliseltä kuullostakaan. Luulisin jopa hänenkin ymmärtävän lähimmäisen "avun tarpeen" , jos itse joutuisi siihen tuskalliseen kärsimyksen kehään, mistä niin monet ovat täälläkin puhuneet. Kaikille kun ei edes rukous riitä, eikä tuo apua.

Esko Seppäsen kokemus oman poikansa vaikeasta ja pitkästä kuolinkamppailusta on varmaankin meille kaikille täälläkin puheenvuorossa tullut tutuksi. Sellaista tuskaa ei kukaan omalla lapselleen haluaisi koskaan nähdä, mitä hän joutui läpikäynään.

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen

Arkkiatri näemmä unohtaa, että hyvään elämään kuuluu myös hyvä kuolema. Eutanasian vastustus on kaikessa epäinhimillisyydessään todella vastenmielistä.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Nobel-palkittu 82-vuotias arkkipiispa Desmond Tutu saa kaiken mahdollisen arvostukseni, kun hän uskovainen mies, on sanonut brittiläiseen sanomalehteen The Observeriin kirjoittamassaan artikkelissa:

"Ihmisillä on oikeus kuolla arvokkaasti ja avustettuna, mikäli he niin itse tahtovat. Eutanasian kieltävät lait ovat häväistys parantumattomasti sairaita ja heidän läheisiään kohtaan. Elämän pituuden sijaan on hyvä keskittyä elämän laatuun", Tutu sanoi ja lisäsi vielä:

"Olen ollut onnekas saadessani viettää elämäni työskennellen elävien ihmisarvon hyväksi. Nyt haluan syventyä kuolevien ihmisarvoon. Kunnioitan elämän pyhyyttä - mutten hinnalla millä hyvänsä".

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

Harva uskoo, että mitä enemmän kärsit, niin sitä kirkkaamman kruunun saat.
.............

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsenet näyttävät näin uskovan.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

On kerrassaan häpeällistä, että Suomesta matkustetaan eutanasiaan ulkomaille isoin kustannuksin. Köyhillä ei tätä mahdollisuutta ole.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Katsoin Sosiaali-ja terveysvaliokunnan jäsenluettelon ja yllätyin monista nimistä:

Puheenjohtaja
Krista Kiuru
Sosialidemokraattinen eduskuntaryhmä

Varapuheenjohtaja

Hannakaisa Heikkinen
Keskustan eduskuntaryhmä

Jäsenet
Outi Alanko-Kahiluoto
Vihreä eduskuntaryhmä
Arja Juvonen
Perussuomalaisten eduskuntaryhmä
Niilo Keränen
Keskustan eduskuntaryhmä
Anneli Kiljunen
Sosialidemokraattinen eduskuntaryhmä
Jaana Laitinen-Pesola
Kansallisen kokoomuksen eduskuntaryhmä
Anne Louhelainen
Sininen eduskuntaryhmä
Ulla Parviainen
Keskustan eduskuntaryhmä
Aino-Kaisa Pekonen
Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä
Pekka Puska
Keskustan eduskuntaryhmä
Sari Raassina
Kansallisen kokoomuksen eduskuntaryhmä
Veronica Rehn-Kivi
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
Vesa-Matti Saarakkala
Sininen eduskuntaryhmä
Kristiina Salonen
Sosialidemokraattinen eduskuntaryhmä
Sari Sarkomaa
Kansallisen kokoomuksen eduskuntaryhmä
Martti Talja
Keskustan eduskuntaryhmä

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Huomautan vielä, että äänestys oli yksimielinen.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Tänään Ilta-Sanomassa ex kansanedustaja Esko Seppänen toivoo, että kansanedustajat saavat äänestää eutanasiasta omantunnon kysymyksenä. " Edustajilla pitää olla vapaat kädet, sillä tämä on omantunnon kysymys mitä suurimmassa määrin.".

Minusta olisikin täysi katastrofi jo ajatuksenakin, että puolueiden pieni johtoporukka pakottaisi omien puolueidensa kansanedustajat äänestämään heidän tahtonsa mukaan näin tärkeässä kysymyksessä, joka koskettaa kaikkien ihmisten itsemääräämisoikeutta. Oikeutta, joka pitäisi olla jokaisen ihmisen oma päätös, johon politiikoilla ei pitäisi olla mitään sanomista.

On turha väittää muuta ja kehua kuinka hyvät palliatiivisen hoitomahdollisuudet ja saattohoito meillä on taata kaikille? Se ei pidä paikkaansa, kun meistä jokainen kansalainen tietää ja näkee mikä todellinen tilanne mellä on tänään koko Suomessa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset