zzz333

Käsittämätön uusi lakiehdotus tänään eduskunnassa: Varhaiskasvatuslaki!

  • Käsittämätön uusi lakiehdotus tänään eduskunnassa: Varhaiskasvatuslaki!

Eipä voi taas kuin ihmetellä, mitä meidän päättäjiemme päässä oikein liikkuu? Lastentarhanopettajien kelpoisuusehtoja kiristettäisiin, joka johtaisi vain suurempaan työvoimapulaan, eikä laki tarttuisi varhaiskasvatuksen suurimpiin ongelmiin mitenkään.  Uuden lain tarkoitus on parantaa  huomattavasti laatua ja henkilöstön pedagogista osaamista.  Entä lasten hyvinvointia?

Oikeat ongelmat vain kasvaisivat näistä ehdotuksista entisestään.  Miksi uusi  lakiesitys ei arvosta riittävästi nykyisten lastenhoitajien ja sosionomien osaamista?  Nyt lastentarhaopettajien kelpoisuusehtoja kiristettäisiin tuntuvasti.  Jatkossa vain  yliopistopohjan valinneilla olisi mahdollisuus työskennellä lastentarhaopettajina. Kun taas ammattikorkeakoulun käyneet lastentarhanopettajat menettäisivät pätevyytensä!  Käsittämätön päätös, kun nyt sentään puhutaan alle kouluikäisten pikkulasten opettamisesta ja hoivatyöstä?  Aikaisemmin siihen riitti opistotason koulutus. 

Samanaikaisesti säädettäisiin, että vähintään kahdella kolmesta päiväkodissa työskentelevistä tulisi olla lastentarhanopettajan tai varhaiskasvatuksen  sosionomin tutkinto. Tämän mukaan lastenhoitajien määrä lähes puolitettaisiin.  Nykyisin 60 prosenttia on lastenhoitajia, joita on kaikiaan 25 000.  HS:n mukaan, jos laki toteutuisi, niin päiväkotehin ei saataisi riittävästi päteviä opettajia edes vuoteen 2030 asti kestävän  siirtymäajan kuluessa. Jo nyt monet lastentarhaopettajat vaihtavat alaa huonon palkkauksen ja liian suurten ryhmäkokojen tähden.  Tuskin kaikille edes nämä haasteet riittävät?

Eivätkö päättäjät ja virkamiehet seuraa edes sen vertaa lehtiä, että ottaisivat huonon nykytilanteen huomioon ennen lakiesitysten esittämistä.  Ammatillisen koulutuspolun valinneet lastenhoitajat ja sosionomit ovat jo nyt käsi kädessä hoitaneet pikkulapsia yhdessä. Väkeä vain on  ollut liian vähän.

. Olisi myöskin huomioitava, että mitä korkeampi koulutus, niin sitä haastavampaa työtä ja palkkausta yleensä halutaan.  Tässä yhtälössä se tuskin ihan toteutuu. 

Puhutaan sentään alle seitsämän vuotiaista lapsista, joille tärkeintä on kuitenkin hellä  ja turvallinen huolenpito, riittävästi virikkeitä ja aikaa jokaisen lapsen huomioimiseen riittävästi.  Sitähän me vanhemmatkin haluamme.  Tässä ehdotuksessa mikään näistä  toiveista ei toteudu. Pääasiana olisi  varmistettava riittävästi henkilökuntaa  jokaiseen päiväkotiin ja  liian tiukat koulutusvaatimukset voidaan silloin unohtaa.

Enemmän olisikin kiinnitettävä huomiota positiiviisiin ja lapsirakkaisiin työntekijöihin, joille lasten kanssa yhdessä leikkiminen on mukavaa työtä - olettaen, että henkilökuntaa ja aikaa on riittävästi muuhunkin kuin kurahousujen pukemiseen ja riisumiseen.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän ArtoNakkila kuva
Arto Nakkila

"Jatkossa vain yliopistopohjan valinneilla olisi mahdollisuus työskennellä lastentarhaopettajina. Kun taas ammattikorkeakoulun käyneet lastentarhanopettajat menettäisivät pätevyytensä!"

Onko tämä lakiehdotus muuttunut tältäosin?

Minulla on käsitys että tuleva laki koskisi vain uusia opiskelioita jotka aloittaisivat opiskelun lain voimaan astumisen jälkeen,eikä jo opiskelun aloittaneita.
Aivan kuten on menetelty muissakin vastaavissa tapauksissa joissa koulutusvaatimusta on lisätty.Esim Poliisikoulu/poliisi ammattikorkeakoulu. Sairaan hoitajien koulutus ym...

Juhani Vehmaskangas

Eräässä TV-jutussa muistan kerrotun tuon niin, että koskisi kaikkia niitä jotka valmistuvat lain voimaanastumisen jälkeen. Mutta ei niitä jotka tuolloin olisivat jo valmistuneet.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

" Ote uudesta varhaiskasvatuslaista: "Lain tullessa voimaan opettajien, lastenhoitajien sekä johtajien kelpoisuudet nykyisiin tehtäviin säilyvät. Sama koskee henkilöitä, jotka lain voimaan tullessa opiskelevat tai on hyväksytty opiskelemaan alaa."

HS:ssä 16.4.Vieraskynä: Päivi Niemi-Laine, puheenjohtaja, ja Janne Hernesniemi koulutuspoliittinen asiantuntija Julkisten ja hyvinvointialojen liitosta:

"Uudistus vaikuttaisi kuntien rekrytointiin heti, kun uusi laki tulisi elokuussa. Lastenhoitajia ei enää palkattaisi. Alalle valmistuvat lähihoitajat ja lastenohjaajat jäisivät tyhjän päälle. Työvoimapulaa jo nyt potevan alan houkuttelevuus kärsisi entistä pahemmin".

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Iso Plussa kirjoituksestasi!

Jos kurahousujen pukemiseen valjastetaan entistä koulutetumpaa väkeä "eturintamassa" seisovien sijaan, tulos tulee olemaan yhä suurempi kaaos päiväkodeissa. Suunnitteluajat rajoittavat (antavat rauhaa) korkeakoulutettujen lastentarhanopettajien toimia ryhmässä, ammattikorkeakoulutettujen opiskelijoiden ryhmät romahtavat ja lastenhoitajien toimeen saadaan vain joitain henkilöitä "kadulta" jollain poikkeussäännöllä.

Suomea ajetaan voimalla täydelliseen kaaokseen, se perustuu siihen tämän hallituksen perusideaan kansan jo tarpeeksi laskeneesta sivistystasosta, että nyt voidaan myydä kaikki, ihan kaikki. Siihenhän sotekin perustuu. Elämme Itsenäisen Historiamme tuhoisimman hallituksen aikoja.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Jumaliste, Eero puhui taas kylmää, kliinistä asiaa. Peukku.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Sairasta!! Mutta niinhän nykymeininki alasta riippumatta on!! Se on niin helppo pöydän takaa allekirjoittaa nämä uudistukset koska ne eivät koske itseään. Ja kyllähän lisäkoulutus,kirja viisauden lisääminen aina plussaa on eikö? Mutta liika on liikaa!! Logistiikka-alan ovat jo "tuhonneet" ja monia muita.. Nyt on aika tarhatätien.. :/ ikävää, erittäin ikävää..

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Eipä ole ihme, että hyvin koulutettuakin väkeä joutuu sivuun työmarkkinoilta ja kortistoon, kun vaatimukset alkavat ylittää kohtuuden ja tarpeellisuuden rajat. Onko tarkoituksena pitää ministeriöt ja henkilökunta vain tarpeeksi puuhakkaana?

Tulipa tässä vähän ilkeäkin ajatus mieleeni, että mitäpä jos alettaisiin vaatia lakia kansanedustajien kelpoisuuden muuttamiseksi. Koulutus, kielitaitovaatimusten lisäksi pitäisi olla hyväksytty mensan-testi ja psykologin suorittama testi loogisessa ajattelussa. Lyhyt kurssi filosofiassa olisi ehkä myös tarpeellinen?

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Eikä se pelkkä turha opiskelu ole ongelma, vaan raha.. Opiskelijan talous? Mistä rahaa lisää pitempiin koulutuksiin? lainaa vain?

Entäs mites paljon nämä tulee maksamaan valtiolle?

Itse kun aloitan koulun tänä vuonna ja tämänvuoden koulutusuudistus pidentää minun valmisusta alalta ainakin yhdellä lukukaudella , siis syksy-kevät.. Ja mitä siitä hyödyn? En mitään? Mutta joku idiootti vain jossain opetusministeriössä (?) on pättänyt että jokainen joutuu käymään yleisivistävät aineet iästä riippumatta. Kiva olisi tietää rahallinen haitta valtiolle?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #12

Jos raha on ongelma sen voisi nykyisenä it-aikana turhakkeena lopettaa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Tuota minäkin olen ajatellut kun joutuu kysymään eikö kukaan heistä osaa ollenkaan ajatella omaa nenänsä pidemmälle. Mutta Mensan testikään ei ole takeena jos järki puuttu ja sillä tarkoitan todellisuuteen perustuvaa johdonmukaista ajattelua.
Kun olen katsonut ministereiden tyhjiä katseita tulee ajatelleeksi, että ovatko tosiaankin kaikkinaisten lobbareiden aivopesemiä. Selkäpiitä karmii.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Uudessa lakiehdotuksessa on myöskin tämä kummallinen lause, jota ihmettelin. Eikö tämä todellakaan ole niin itsestään selvä asia ihan jokaiselle, ettei sitä edes tarvitse mainita?

" Varhaiskasvatuksessa opitaan toimimaan ryhmässä ja ottamaan toiset huomioon. On tärkeää, että päiväkodissa puututaan kiusaamisen ensimmäisiin merkkeihin. Päiväkodin tulee olla lapselle turvallinen ympäristö, jossa ketään ei kiusata eikä kukaan opi kiusaajaksi. Henkilöstöllä on yksiselitteinen velvollisuus ehkäistä häirintää ja kiusaamista sekä puuttua siihen, sanoo opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen."

Juhani Vehmaskangas

Miten tuo voisi nykyihmiselle olla selvää. Selvää on, että se mikä ei ole kiellettyä on sallittua. Jos esim. kiusaamista ei ole nimenomaisesti kielletty niin saa kiusata, minuakin, täälläkin - olen vaan havainnut.

Saatan olla väärässäkin. Saattaa vaan olla, että jotkut blogistit ovat niin pirun tyhmiä, etteivät kykene ymmärtämään mitä on kiusaaminen. Ja noinhan se on!

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Olin Turun Yliopiston kasvatustieteen tiedekunnassa töissä, kun opettajatutkinto muutettiin korkeakoulututkinnoksi, ja opettajista tehtiin kasvatustieteen maistereita. Sitä ennen oli opettajaseminaarit.

Raavimme päitämme, mistä taikoisimme tarpeeksi opintoviikkoja tutkintoa varten. Opintoppaaseen poimittiin kaikki mahdollinen, mitä Turun yliopistossa oli tarjolla.

Harkittiin jopa yliopiston kahvilan listan ottamista mukaan, jotta saataisin kasaan maisterin tutkintoon vaadittavat opintoviikot :)

Opinto-oppaasta tuli yliopiston paksuin, yli 300 sivua.

Sen jälkeen oli vuorossa lastentarhan opettajat...

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Hauska juttu, kiitos. Nyt vain seuraavaksi täytyykin mm. sairaanhoitajille keksiä konstit saada maisterinpaperit jokaisen hoiturin taskuun ennen soten tuloa:). Nykyiset hoiturit saavat siirtyä sitten apuhommiin petaamaan potilaiden sänkyjä .

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Onhan sitä jo pitkään ollut sairaanhoitajilla mahdollisuus suorittaa Hoitotieteen maisterin tutkinnon. Jotkut hoitajat ovat jopa väitelleet tohtoreiksi.

Käyttäjän ArtoNakkila kuva
Arto Nakkila Vastaus kommenttiin #14

Hoitotieteitä ei edes pääse opiskelemaan pelkällä lukion oppimäärällä, ei edes yhdistelmä opinnoilla lähihoitaja/lukio. Vaan pitääolla suoritettuna sairaanhoitaja tai sosiaalialan (AMK) tutkinto ensin.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #16

Aivan, hoitotiede onkin räätälöity sairaanhoitajien jatko-opinnoiksi.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #14

Juu kyllä vain! Mutta on eri asia kuitenkin, kun se on vain mahdollisuus, eikä lain säätämä pakko saada maisterinpaperit, jotta voi päästä ylipäätään töihin?

Juhani Vehmaskangas Vastaus kommenttiin #18

Eivät ne maisterinpaperit aina ole välttämättömät. Ylen uusi toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila on Valtiotieteen ylioppilas, ikää 57v.
https://areena.yle.fi/1-4416076?autoplay=true

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #21

Niinpä, tästäkin sen näkee, ettei koulutus, tai sen puute, ei pysty jarruttamaan luontaista lahjakkuutta menestymään työssään hyvin. Jopa paremmin kuin alalle varta vasten koulutetut ihmiset.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Suomessa on maailman koulutetuimmat työttömät.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Näin on. Onhan tässä jo vuosia valiteltu myöskin tohtoriksi itsensä kouluttaneiden työtilanteesta. Työnantajat eivät mielellään edes palkkaa ylikoulutettua työntekijää - pelosta, etteivät he kauaa viihdy liian vähän vaativissa töissä. Ei ole pitkääkää aikaa, kun luin jonkun työttömän tohtorin haastattelun, jossa hän mainitsi, että jättää nykyään jo työnhaussa kertomatta tutkinnostaan. Se, jos mikä on resurssien tuhlausta.

Sama vaara olisi lastentarhaopettajilla, kun näitä "ylikoulutettuja" olisi enemmistö joka lastentarhassa ja kuitenkin varsinaista "opetusta" ei edes riittäisi kaikille? Pitäisi tarttua vähemmän koulutusta vaativiin leikittämisiin ja vaaterumbaan. Se ei ainakaan lisäisi työntekemisen mielekkyyttä ja odotuksia koulutuksen jälkeen huonon palkkauksen lisäksi?

Juhani Vehmaskangas

Mutta tuokaan koulutus ei aina riitä, että osaisi hakea töitä. Siksi järjestetään erityisiä kursseja joilla työnhakua opetetaan - tai ristisanantäyttöä, tms.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Heh, tärkeää toki on osata hakea töitä oikein, jos siihen ei ole aikaisemmin saanut mitään koulutusta.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Lopputulemani keskustelusta on kuitenkin, että hallituksen ja eduskunnan on syytä tehdä tästäkin järkipäätös ja hylätä täysin tyhmä ja epärealistinen lakialoite. Harvemmin sitä saa kokea elämässään, että tieten tahtoen yritetään hankaloittaa työllisyyttä kiristämällä vaatimuksia täysin vailla perusteita.

Työttömyys tästä varhaiskasvatus aloitteesta vain roimasti lisääntyy ja kustannustaso nousee...väistämättä! Lisää vain pikkupennuille auttavia ja helliä käsiä, niin heilläkin on hyvä olla!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset