zzz333

Varhaiskasvatuslain uudistus, vai lastensuojelutyö? Vastakkainasettelu tökkii.

  •  Varhaiskasvatuslain uudistus, vai lastensuojelutyö? Vastakkainasettelu tökkii.
  •  Varhaiskasvatuslain uudistus, vai lastensuojelutyö? Vastakkainasettelu tökkii.

En malta olla vielä puuttumatta tähän järjettömään suunnitelmaan kiristää varhaiskasvatuslakia, kun ne ongelmat eivät edes ole henkilökunnan pätevyyden puutteissa, vaan liian suurissa ryhmissä.  Eivätkö päättäjät edes viitsi kuunnella ammattihenkilöiden valituksia ja toiveita?  Lastentarhanopettajista on jo nyt kova pula,  ja osaa heistä ennen opettajiksi kelvanneista  alennetaan nyt pykälä alemmaksi, koska heillä ei ole neljän vuoden yliopistotutkintoa? Eriarvoisuuden ylistystäkö?

Eikö virkamiehillä ole muuta työtä keksitty, kuin yrittää muuttaa jo nyt hyvin toimivaa työnjakoa vaikeammaksi? Alan ammattijärjestöt ovat lakiesityksestä täysin toista mieltä.  Eilen Uudellamaalla järjestetty ulosmarssi ei varmaankaan jäänyt päättäjiltä huomaamatta.  Osallistujat, Talentia, JHL, Jyty, Tehy ja Super -edustavat lastenhoitajia ja sosionomeja.  Kyse ei ollut palkankorotuksesta, vaan  suoraan työpaikoista ja heidän ammatillisesta asemastaan ja arvostuksesta.  

Opettajien ammattijärjestö OAJ ja sen alla toimiva Lastentarhanopettajaliitto eivät osallistuneet protestiin, joka ei liene yllätys kellekään.  He pitävät  pientenkin lasten kohdalla oikeana suuntaa, joka tähtää entistä selvemmin osaksi koulujärjestelmää.  Ollaanko nyt ihan oikeasti sitä mieltä, ettei muut tämän  alan ammattilaiset osaisi opettaa näille pikkuisille kurahousuissaan leikkiville lapsille ihan riittävästi kirjoittamista ja laskentoa?? 

Jos edukunta hyväksyy lain, niin se tulee voimaan jo ensi elokuussa. Henkilöstöä koskevat muutokset sen sijaan alkaisivat täysin vaikuttaa vasta vuonna 2030, mutta varsinaiset arkiset haitat alkaisivat välittömästi, jos kuntien laskelmiin on uskomista.  Vastakkainasettelu riivaa päiväkoteja jo nyt, kertovat paikalle tulleet lastenhoitajat. 

Sitten toiseen vastakkainasetteluun, joka olisi oikeasti tärkeä saada hoidettua heti tänään, eikä vasta sitten joskus, kun päättäjillä riittää energiaa tarttua oikeaan ongelmaan! 

- -

Lastensuojelun ammattilaiset jo vuosia toivoneet, että tähän tilanteeseen puututaan,  kuten tänään HS:n mielipideosastolla, otsikolla: "Yhtäkään lasta tai nuorta ei ole varaa menettää".

Yhteiskuntatieteiden tohtori Maria Ohisalo ja yhteiskuntatieteiden maisteri, sosiaalityöntekijä,  Hanna-Leena Laitinen kirjoittavat asiakasmäärien noususta lastensuojelussa, joka tarkoittaa sitä,  "että yhdellä sosiaalityöntekijällä voi olla hoidettavanaan jopa sadan lapsen asiat.  Aloitteissa on ehdotettu rajausta 30 asiakkaaseen työntekijää kohden.  Lastensuojelussa on kyse näistä kaikkein heikommassa asemassa olevista ihmisistä ja siitä millaisen tulevaisuuden yhteiskuntamme heille rakentaa." 

Voin vain kuvitella kuinka aivan liian monella lapsella on  turvatonta ja vaikeaa elää jatkuvassa huonon hoidon, tai kaltoinkohtelun alaisena omissa kodeissaan.  Millainen yhteiskunta jättää nämä sosiaalihoitajien toiveet huomiotta?

Ja pohtii mielummin vain lakia, joka tulisi  voimaankin vasta vuonna 2030, ja siinäkin on vain kysymys lastentarhan yhden työryhmän jäsenen koulutuksen  lisäyksestä, jotta lasten ryhmä saisi opetusta   yliopistotasoiselta opettajalta.  Ottaen kuitenkin sen huomioon, että liian monissa kodeissa pienokaiset jäävät täysin yksin neljän seinän sisällä tapahtuvissa laiminlyönneissä ja väkivallassa vain rahan puutteen takia. Rahoja siirretään sitten sinne, missä niitä ei varsinaisesti edes tarvita.  Korvaamalla lastenhoitajat huomattavasti kalliimmalla vaihtoehdolla, joka ei edes heikennä lastentarhalaisten elämää nytkään, miksi se sitten myöhemmin niin tekisi yli 10-vuoden kuluttua?  Tähän olisi hyvä saada edes yksi järkevä ja loppuun asti ajateltu vastaus..

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Hyvä kirjoitus Kaija! Puhut taas asian ytimestä. Eräs yksi erittäin läheinen henkilö on toiminut lastenhoitajana sekä omassa virassaan, yliopistotasoisten lastentarhan opettajien määräaikaisissa viroissa ja Helsingin päivähoidon luottamustoimissa.

Nyt tilanne on se, ettei hän voi toimia missään muussa kuin lastenhoitajan toimessa. Se, että hänet on aikoinaan työnnetty yliopistotasoisten lastentarhanopettajien toimesta vetämään päiväkodin vuosisuunnitelmia, arvioimaan asiakkaiden tilannetta, suunnittelemaan päiväkodin juhlat, edustamaan aluettaan päättäjiin nähden ja vetämään pk:n vanhempainryhmiä, on nykyäänkin mahdotonta. Tulevaisuudessa laitonta.

Läheinen ihminen jää kohta eläkkeelle, osallistui toki mielenilmaisuun tulevaisuuden puolesta ja on vihainen, surullinen tulevaan todellisuuteen, missä lapsi ei saa halutessaan syliä, eikä toimistossa kyykkäävän opettajan huomiota.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Kiitos Eero kommentistasi ja kehuista. Tilanne läheiselläsi on juuri niin kurja kuin vain voi kuvitella tuhansilla muillakin ammattilaisille sen nyt olevan.

En ymmärrä muutenkaan miten tasa-arvoa muutekin aina joka paikassa toivovien päättäjien järki heittää näin paljon, että edes kehtaavatkin esittää näin surkeaa uutta lakia? Saisivat hävetä. Jos se vielä menee läpi, niin pitäisi jo huutaa Harkimoa apuun:)

Minulla ei ole tässä omaa lehmää edes ojassa, vaan olen nähnyt paljon lastentarhoja, kun olen taannoin kuljetellut lapsenlapsiani melkein päivittäin, joista nuorin on nyt 9-vuotta ja heitä on kaikkiaan eri vuosilta neljä kappaletta. Kokemuksia hoitajista on siis useita ja eniten minua on aina viehättänyt juuri lapsirakkaus ja aito välittäminen, se onkin hoitajien tärkein ominaisuus. Oletan lähes kaikkien vanhempienkin tähän toiveeseen yhtyvän. Näyttää tulevan vain yksistään sutta ja sekundaa näistäkin lakialoitteista.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Olen katsellut ihmeissäni päiväkotilapsia retkellä. Isoa lapsilaumaa paimentaa pari aikuista liikenteen keskellä. Joukossa saattaa olla muutama vilkas lapsi. On siinä hoitajat tai opettajat helisemässä.
Aika turhanpäiväiseltä tuntuu muutosaikeet. Pääasia kai on että on riittävästi sopivaa henkilökuntaa. Mutta ei kai sentään nykyiset lastentarhaopettajiksi kelpaavat menettävät arvonsa?
Nykyisin yliopistotutkintojen suorittaminen venyy turhan pitkiksi, kun opinnot on silputtu erilaisiksi kursseiksi joiden sisältö saattaa olla melko tyhjänpäiväistä touhailua.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Kiitos kommentistasi, josta olen täysin samaa mieltä. Olihan tässä muutama päivä sitten tv:ssä haastateltu yhtä äitiä, joka oli ottanut 3-vuotiaan lapsensa pois kokonaan päiväkodista, kun pikkuinen oli päässyt jossain välissä kadulle yksin hortoilemaan. Onneksi joku kadulla kulkeva ihminen oli tajunnut huomioliiveissään kulkevan lapsen olevan nyt väärässä paikassa ja palauttanut hänet takaisin lähitarhaan.

Enemmän henkilökuntaahan kaikki alan ihmiset toivovat, mutta päättäjät vain sorvaavat uusia kiristyksiä lakeihin, jotta vain vaikeammaksi työnhaku tulisi. Aikaisemmin nämä opettajiksi kelvanneet sosionomit eli varhaiskasvattajat, jotka ovat käyneet ammattikorkeakoulun, saavat pitää työnsä siirtymäajan, mutta sen jälkeen eivät enää kelpaa siihen tehtävään.

Mielenosoittajien mielestä sekin luo vain syvää juopaa eri ammattinimikkeiden välille. Eikä ihme. Eivät nämä pikkupiltit siitä tule yhtään onnellisemmaksi, vaikka opetusministeri Sanni eduskunnan pöntössä vakuutti, että mennään uudistuksessa lapset edellä. Arkipäivän ongelmat eivät päättäjiä huoleta. Enemmän hoivaavia käsiparejahan juuri ammattilaiset ovat toivoneet, joka oikeasti parantaisi lasten turvallisuutta ja viihtymistä.

Aivan sama toivomus lisäväestä on ollut pitkään jo lastensuojelun, ja kuten eilen näimme A-studiossa, niin vanhusten kotihoito on myös ihan sairaan huonossa jamassa, ainakin pääkaupunkiseudulla. Pahin esimerkkitapaus oli vielä meiltä Tapiolasta...Voikin vain kysyä, että mihin verorahamme oikein karkaavat hyvinvointivaltiostamme, kun kaikkein heikompien olosuhteisiin eivät rahat riitä?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Keskustelin joidenkin naapureiden kanssa vanhustenhuollosta eilen. Joku väitti, että Tampereella olosuhteet ovat aika hyvät. Mutta kyllä täälläkin pahoja laimiinlyöntejä tapahtuu.
Nyt täälläkin leikataan köyhimmiltä, kaivellaan ennestäänkin tyhjistä taskunpohjista senttejä kustantamaan kaikkea uudirakennusinfraa ym. Ja uusia virkoja on ilmestynyt kuin sieniä sateella kaupungin tippaleipämalliseksi mulkattuun organisaarioon.
Just aamulla ajattelin että pitää katsoa, kun joutaa, pääkaupunkiseudunkin organisaatiokaavioita, löytyykö. Mitä kilpailuttaminen maksaa?
Mihin verorahat menevät? Mm. uusiin hävittäjiin.
Hyvinvointivaltio on jo mennyttä ja sen rauniotkin ollaan kovaa kyytiä romuttamassa.

http://margaretablafield.puheenvuoro.uusisuomi.fi/...

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #5

Saatte olla siellä tyytyväisiä, jos vanhuksenne hoidetaan hyvin, meillähän se jopa Tapiolassa on luvattoman huono. Oikein hävettää kun meillä on noin avuton joukkue kotihoidonpalveluja järjestämässä. Rahat riittävät vain kaikkeen muuhun, muttei vanhusten edes kohtuulliseen huolenpitoon.

Ystävänikin jolla käy päivittäin aamuin-illoin hoitaja hoitamassa pahoja palovammoista jääneitä makuuhaavoja. Hän erityisesti valitteli viikonloppupäivystystä, jolloin Mehiläinen tekee sen ostopalveluna ja sieltä tulee kuka sattuu avuton henkilö, joka ei osaa juuri mitään. Jos itse ei osaa neuvoa, niin pulassa hänkin olisi. Voin vain kuvitella miten kävisi dementoituneelle vanhukselle, joka ei osaisi edes kertoa mitä pitäisi ylipäätään tehdä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #6

Kyllä täälläkin joku omainen nosti metakan laiminnlyönneistä. Mutta en todellakaan tiedä mikä tilanne täällä on, olen vain kuullut jotain esimerkkejä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset