zzz333

Eutanasia. Pettymys jälleen, kansalaisaloiteet ovat vain onttoja kulisseja

  • Eutanasia. Pettymys jälleen, kansalaisaloiteet ovat vain onttoja kulisseja
  • Eutanasia. Pettymys jälleen, kansalaisaloiteet ovat vain onttoja kulisseja
  • Eutanasia-hyvä kuolema-keskustelijat, puh.joht. Krista Kiuru, 9.3.2018.
    Eutanasia-hyvä kuolema-keskustelijat, puh.joht. Krista Kiuru, 9.3.2018.

Eduskunnan sosiaali-ja terveysvaliokunta sai mietintönsä valmiiksi tänään.  Jälleen surullista luettavaa, johon on saanut tietysti  usein jo  varautua.  Valiokunnan puheenjohtaja Krista Kiurun (sd) mukaan valiokunta hylkäsi kansalaisaloitteen eutanasiasta, mutta  vaati hallitusta asettamaan laajapohjaisen asiantuntijaryhmän selvittämään elämän loppuvaiheen hyvää hoitoa. 

Tämänhän jo saattoi arvata, että asiaa pitkitetään mahdollisimman kauan ja työryhmiä syntyy taas vuosien aikana toinen toisensa perään.  Saadankohan tämän hallituksen aikana tätäkään asiaa kuntoon.  Halutaan aina vain lisää  asiasta arvokeskusteluja ja laajempien asiantuntijatyöryhmien selvityksiä.  Eikö näitä ole ollut jo vuosikausia? 

Fakta on ainakin se, että oireita lievittävää hoitoa riittää alle puolelle tarvitsevista.  Toki kaikki päättäjät itse saavat todennäköisesti viimeistä miestä ja naista myöten hoitoa suurissa keskussairaaloissa tai erikoistuneissa saattohoitokodeissa, mutta entä me muut, tavallinen kansa?  Sveitsiin? Kellä vain siihen on rahaa ja voimia.

Paikkoja ei vain riitä kaikille. Siksi me  kansalaiset joudumme kuoleman lähestyessä  eriarvoiseen asemaan.  Yksi pääsee saattohoitoon ja palliatiivisen hoidon piiriin, mutta niitä paikkoja on vielä harvassa. Pienissä kunnissa ne ovat hyvin harvinaisia.  Kuten tiedämme, niin hoidon tarve kasvaa tulevina vuosina merkittävästi.  

Vuosittain jopa 30 000 elämänsä viimeisiä hetkiä viettävää ihmistä tarvitsisi saattohoitoa tai ylipäätään lievittävää palliatiivistä hoitoa, mutta joutuvat edelleen odottamaan työryhmien tuloksia, kunhan ne ensin saadaan koottua.

Toivomus kansalaisaloitteesta ja eutanasian sallimisesta sitä itse haluavilta siirtyy taas vuosia eteenpäin, kun joukko politiikkoja ja lääkäreitä vakuuttavat mediassa, ettei kenenkään tarvitse Suomessa kärsiä. 

Me suuri joukko läheisiään kivulla ja tuskalla menettäneitä omaisia haluamme vihdoinkin lain voimaan, jossa eutanasian mahdollisuus annetaan sen ITSE valinneille ihmisille!  Ei siihen lääkäreitä tarvita, kunhan annetaan edes potilaalle itselleen sopiva myrkkyampulli käteen ja niille, jotka eivät sitä enää pysty itse tekemää voidaan perustaa Sveitsin mallin mukaisia pieniä klinikoita, joista tarkan seulonnan läpi voidaan lähtö toteuttaa. 

Ne uskovaiset, joiden omaan etiikkaan ja moraaliin tämä ei sovi,  voivat edelleen elää elämäänsä ihan rauhassa ja uskon voimalla kärsiä viimeiset hetkensä, jos niin on heille  määrätty. Meidän agnostikkojen ei sitä tarvitse tehdä, vaan itsemääräämisoikeus omasta elämästämme olkoon meidän ikioma  oikeutemme. Amen.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

24Suosittele

24 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (38 kommenttia)

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"Elämä voittaa", kirjoittaa Niikko toisaalla.
Miten v-ussa joku ihminen voi olla noin kylmä ja tunteeton toisten kärsimystä ja omaa tahtoa kohtaan? Miten v-ussa se elämä voittaa sillä että jotakuta pidetään kärsimässä vastoin tämän omaa tahtoa kuukausia tai vuosia epäinhimillisissä oloissa?

Anteeksi alatyyli, en vaan löydä tästä mitään muutakaan sanottavaa.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Sanopa muuta Janne. En ole koskaan ymmärtänyt sitä, että mitä eutanasia heitä haittaa? Eihän heidän itsensä tarvitse muuta kuin kärsiä ja saada kirkkaamman kruunun, jota en ainakaan minä yhtään itselleni havittele.

Samoin laki murhasta säilyisi edelleen samana kuin ennenkin, joten sillä on turha pelotella.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Mika Niikko valitti omassa blogissaan tänään, että jo nyt vanhuksia kohdellaan vain kulueränä. Se lienee pitkälti totta, kun sairaitakin vanhuksia siirrellään kotihoitoon, vastoin heidän omaa tahtoaan. Rahaa säästyy tärkeimpiin kohteisiin kuten yritystukiin, mutta sehän on nykyisten päättäjien oma tahto. Mitä sitä valittamaan. Itsehän ovat niin päättäneet olevan oikeudenmukaista ja oikein.

Olettaisin uskovaistenkin olevan tyytyväisiä tähän seuraavaksi ehdottamaani ratkaisuun, joka olisi meiltä agnostikoilta jopa kristillinen hyvä teko. Kuka sitä vastaan olisi?

Eutanasialain voimaantulo olisi myös hyvä ratkaisu tähän ongelmaan! - Kun me joilla ei ole tahtoa elää kivulloisena kasvina loppuvuosiaan sairaalan sänkyyn sidottuina, vaan lähtisimme itse hiljaa nukkuen pois... siis omasta tahdostamme.

Siitä säästettäisiin jo valtavasti, jopa satoja miljoonia terveimpien vanhusten parempaan ja inhimillisempään hoitoon. Itse näkisin sen heidän kannaltaankin hyvänä asiana, kunhan ei niillä säästyneillä rahoilla nostettaisi vain päättäjien palkkoja. Jokainen eutanasian tehnyt kansalainen voisi itse korva-merkitä säästön vain käytettäväksi vanhusten hoitoon ja lisähenkilöstön palkkaukseen.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

En ole salaliittoteorioiden ystävä tai niihin sinänsä ollenkaan uskova, mutta nyt näyttäytyisi pörriäisten lobbaus ehkä tuottaneen tulosta. Uskovaiset ja voittoa tavoittelevat yritykset, sekä niiden tuesta oleellisesti riippuvaiset edustajat ovat aina kulkeneet käsi kädessä.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Pelkäänpä Eero, että olet oikeassa tuossa veikkauksessasi. Sääli meitä.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Itse olen kipupotilas enkä saa edes nyt tarvittavaa hoitoa? Miten on tulevaisuus?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

On se Taru niin väärin. Rahaa säästetään väärissä paikoissa.

Sairaaloissa makuutetaan vaikeastikin sairaita kärsiviä vanhuksia, joiden paranemisesta ei ole enää pienintäkään toivoa. Heidän omalla toivomuksellaan ei siinä paikassa ole mitään merkitystä.

Minusta se on häpeällistä ja samoin koki tänään julkaistu juttu 104-vuotiaasta australialaisesta tutkijasta ja tiedeyhteisön ikäpresidentistä.

Australian lainsäädäntö ei salli avustettua itsemurhaa, joten David Goodall on tehnyt sopimuksen sveitsiläisen klinikan kanssa saadakseen inhimillisen lopun itselleen.

Kuulemme hänestä varmasti vielä, kun hän on jo saapunut Eurooppaan.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Siis valitset sen sopivan, itsellesi sopivan hoitolaitoksen. Sitten maakuntahallituksen virallinen lääkäri tutkii paperit ja päättää tarvitaanko alemmalla tasolla lisätutkimuksia. Jos Yes näytetään, voit päästä alustaviin tutkimuksiin. Alessa ovat tutkittava ja veronmaksaja.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Ei ole muuten mitään uutta. Meitä niskavammoista kärsiviä pidetään toisen luokan kansalaisina.
Mulla itsellani näkyi kulumia niskassa jho kun olin 17-kesäisen.

Koko ajan lyttyyn menen niskasta ja jonain päivänä annetaan armo muutamille kaltaisistani.

Elikkä rullatuoliin pitää päätyä ennenkuin on leikkaus edessä.

Hermokipuja en toivo edes pahimmalle vihollisellenikaan.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Vielä osakopiointia suoraan Ilta-Sanomista:

"En. En ole onnellinen. Haluan kuolla, Goodall vastasi.

Useat kansainväliset tiedotusvälineet, kuten BBC, CNN ja Washington Post ovat kertoneet viime päivinä, että Goodallin toive kuolemasta on toteutumassa.

Muutamia kuukausia sitten Goodall kaatui kotonaan, ja hän joutui makaamaan kahden päivän ajan lattialla, kunnes apuun tuli siivooja. Lääkärit kielsivät miestä tämän jälkeen liikkumasta yksinään julkisessa liikenteessä sekä jopa ylittämästä katua itsekseen.

– Sellainen rajoittaminen ja pakottaminen järkyttivät minua suuresti. Siihen todellakin liittyy kunnioituksen puutetta. Kunnioitusta ei ole lainkaan, Goodall totesi syntymäpäivillään ABC:lle."

Käyttäjän PeliSuomi kuva
Pertti Lindeman

Kirjalija Stephen Cave toteaa minusta osuvasti eliniän noususta kirjassaan Immortality "Me emme elä kauemmin, vaan kuoleminen kestää vain pitempään"

Neljä vuotta sitten yhdessä blogissani otin eutanasiaan kantaa tähän tapaan:

”Miksi me sitten haluamme pitää niin tiukasti elämästämme kiinni? Elämänhalumme on jo alunperin geeneissämme, jotka ovat vahvempia kuin oma mielemme, joten se on varmasti se vahvin syy? Me kuitenkin tiedämme, että synnyttyämme tähän maailmaan, me sairastumme, vanhenemme ja lopulta kuolemme.

Meitä pidättelee vakavasti sairaanakin oma kuolemanpelkomme ja kiintymyksemme läheisiimme ja elämän aikana koottuu aineelliseen hyvään ja erilaisiin haluihimme ja tapoihimme. Täytyisikö niistä alkaa luopuomaan jo aiemmin, kuin vasta kuolinvuoteella? Täytysikö niille antaa ne oikeat arvot, eli timantit ovat vain kimaltelevia kiviä, setelit vain paperia, talo vain kasa tiiliiliä tai hirsiä, auto vain muotoiltu metallimöhkäle jne. Kiintymys rakkaisiin läheisiin, puolisoon, lapsiin ja ystäviin. Heidän kiintymys meihin on vielä voimakkaampaa, sillä he kuoltuamme menettävät meidät ja meihin liittyvät kauniit muistot jäävät vain mieleen elämään. Siksi meille on vaikeata luopua läheisistämmme lopullisesti ja haluisimme heidän elää vähintään yhtä kauan kuin itse elämme, mutta se ei useinkaan ole mahdollista. Me olemme jopa valmitaa pitämään läheisemme letkuissa ja märissä vaipoissa sairaalan vuodeosastolla vuosikausia, ettemme vain häntä menettäisi ja joutuisi kohtaamaan omaa suruamme.

Me kaikki olemme joutuneet kohtaamaan läheisemme kuoleman, minunkin vanhin veljeni haudattiin viime lauantaina. Eli kuolema on meille tuttu, mutta miksi se on niin turvaton?

En siis ota suoranaista kantaa tässä blogissani, että mikä on oikein, vähentää vanhusten hoitoa tai sallia eutanasia. Tämä oli tällaista vapaata pohdiskeluani elämästä, sairaudesta, vanhuudesta ja kuolemasta.

Lopuksi Sokrateen kuolema: (Sokrates koki kuolmisensa terveenä parempana, kuin kärsiä vanhuuden tuomista sairauksista ja kärsimyksistä)

Ksenofonin mukaan Sokrates ei muuttanut vankeusaikana elämäntapojaan eikä menettänyt elämäniloaan. Päivää tai paria ennen Sokrateen kuolemaa, kun Deloksesta saapuvaa laivaa jo odotettiin palaavaksi, Sokrateen lapsuudenystävä Kriton yritti taivutella Sokratesta pakenemaan. Sokrates kieltäytyi, sillä hänestä pahan tekeminen tai pahan teon kostaminen ei ollut sallittua missään olosuhteissa. Hänestä pakeneminen ja lain rikkominen olisivat myös osoittaneet, että oikeus olisi ollut oikeassa syyttäessään häntä nuorison turmelemisesta, sekä saattaneet hänen sukunsa ja ystävänsä häpeään.

Platonin mukaan Sokrates tapasi perheensä viimeisinä hetkinään ja vietti loppuajan ystäviensä ympäröimänä. Hän keskusteli filosofiasta ystäviensä kanssa ja puolusti sielun kuolemattomuutta sekä kehotti heitä etsimään lakkaamatta totuutta.[50] Toisaalta hän kehotti heitä hillitsemään tunteensa.[51] Lopulta niin kutsutun ”Yhdentoista” eli arvalla valittujen vankilaviranomaisten palvelija toi Sokrateelle myrkyn, antoi hänelle ohjeet sen nauttimisesta ja kertoi, kuinka myrkky vaikuttaa. Palvelija kutsui Sokratesta kaikista vangeista ”jaloimmaksi, lempeimmäksi ja parhaimmaksi”. Sokrates joi myrkyn tyynesti.

Hänen arvoitukselliset viimeiset sanansa olivat: ”Kriton, olemme Asklepiokselle velkaa kukon. Uhratkaa se hänelle, älkää unohtako!” Oletettavasti Sokrates tarkoitti tällä lausumalla kuoleman parantavan hänet elämästä, poiketen täten aikaisemmasta elämänasenteestaan. Kukon uhraaminen lääketieteen jumalalle oli täten vertauskuvallinen lääkärinpalkkio tästä ”parannuksesta”.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Pertti, "Meitä pidättelee vakavasti sairaanakin oma kuolemanpelkomme ja kiintymyksemme läheisiimme ja elämän aikana koostuu aineelliseen hyvään ja erilaisiin haluihimme ja tapoihimme. Täytyisikö niistä alkaa luopumaan jo aiemmin, kuin vasta kuolinvuoteella?"

Hyvä kirjoitus Pertti. Kiitos. - Tuo kuolemanpelko on jo useimmille pelkkänä ajatuksenakin liian kauhistuttava, ja siksi siitä eivät monet edes mielellään koskaan puhu mitään. Uskovaisille, se lienee lähes yhtä pelottava ajatus, joka on ihme sinänsä?

Vaikeinta kaikille onkin ajatus luopua rakkaista läheisistään, mutta älä ajattele sitä, että ihminen ei voi sitä kestää, kun se on meidän jokaisen edessä kuitenkin. Sitä et pääse koskaan karkuun...

Harva ihminen pystyy suhtautumaan stoalaisella tyyneydellä omaan lähtöönsä, mutta heitäkin on, ja onnekseni olen itse saanut kunnian valvoa/tavata heitä heidän viimeisiä hetkinään ja nähdä, että se on mahdollista.

Ihailen monia Markus Aureliuksen mietteitä (121 jkr) Tässä niistä yksi, jonka toivon muistavani viimeisinä päivinäni. Suoraan kirjasta: "itsetutkiskelua".

"Ajattele kaikkeuden olemusta, jonka turha osanen olet! Ajattele kohtaloa, josta oma kohtalosi on vain murto-osa."

Itse olen kokenut yhden kerran niin kovaa kipua ja tuskaa, että olin siinä paikassa täysin valmis lähtemään, jos niin olisi tapahtunut. Se ei kestänyt kuin noin puolipäivää, mutta jos se olisi kestänyt viikkoja ja kuukausia, niin olisin kironnut ihmiset, jotka eivät minua auta siitä kivusta pois. Olisin vaikka hypännyt sairaalan ikkunasta ulos, vaikka olenkin korkeanpaikan-kammoinen.

Luulen, että Esko Seppänen kertoo juuri tästä asiasta, kun oli kyseessä hänen oma poikansa? Tuskasta, joka ei ole enää millään lääkkeillä hallittavissa.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Kansalaisaloite on nykyisellään joukkoaloite.
Allekirjoittaneiden määräksi 10% äänioikeutetusta kansasta ja voidaan puhua kansalaisaloitteesta.

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Kaija hyvä mielipiteeni on, että jos tämän terveydenhuollon kaaoksen keskellä olisi tehty vielä eutanasiapäätös, ihmisyys olisi meistä kaukana.
Puhutaan miten rahat eivät riitä esim. vanhusten hyvään hoitoon. Kerrotaan miten kalliita ovat lääkkeet vaikeiden syöpä sairauksien hoitamiseen. Sote järjestelyssä
on suuri pyrkimys säästää rahaa.
Ei voi olla ajattelematta etteikö eutanasiasta tulisi priorisointikeino.
Ensin pitää olla varmuus, että yhteiskunta ajattelee ihmisen hyvää oloa elävänä, hänen kaikissa tilanteissaan, kun tämä varmuus on voi puhua kuoleman helpottamisesta.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

"Kaija hyvä mielipiteeni on, että jos tämän terveydenhuollon kaaoksen keskellä olisi tehty vielä eutanasiapäätös, ihmisyys olisi meistä kaukana".
Kotkille ja sääksille on jo järjestetty pesäkamera. Sen kautta voi ihailla seurattavia.
Pitäisikö myös kipupotilaille järjestää kamera ja oikein äänen kanssa ? Saisi sitten katsella ja kuunnella kärsiviä. Olisi se upeeta. Äänet täysille ja eikun nauttimaan.
Voisi myös järjestää veikkauksen, kuinka kauan potilas kärsii. Puuttuu vain kärsimysmittari.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Elle Marketta: " Sote järjestelyssä on suuri pyrkimys säästää rahaa.
Ei voi olla ajattelematta etteikö eutanasiasta tulisi priorisointikeino.
Ensin pitää olla varmuus, että yhteiskunta ajattelee ihmisen hyvää oloa elävänä, hänen kaikissa tilanteissaan, kun tämä varmuus on voi puhua kuoleman helpottamisesta."

Minun on vaikea uskoa jos ottaisimme tuon kannan, että eutanasiasta tulisi yksi priorisointikeino yleiseen käytäntöön. Onhan jo nytkin laissa kielto ihmisen tappamisesta, joten miksi eutanasian hyväksyminen antaisi luvan murhata niitäkin ihmisiä, jotka eivät ole tehneet itse omaa hoitotahtoaan?

Esimerkiksi Belgian eutanasialainsäädäntö pidetään maailman vapaamielisempänä. Maa salli eutanasian 2002 ja vuonna 2014 parlamentti hyväksyi myöskin lisälain, jonka mukaan eutanasia voidaan tehdä myös alaikäisille. Miksi pienten ihmisten pitäisi kärsiä enemmän juuri ennen kuolemaansa kuin kirjoitustaitoisten aikuistenkaan. Minun on sitä vaikea ymmärtää...

Edellytyksenä eutanasialle ovat kuitenkin tiukat. Eli potilasta ei voi enää parantaa ja tämän kärsimykset ovat sietämättömiä. Belgiassa noin 15 000 ihmisen elämä kaikkiaan on päättynyt eutanasiaan. viime vuosina se on liikkunut noin 2000 ihmisen rajoissa. Se ei ole paljon, mutta ainakin he ovat saaneet inhimillisen ja tahtonsa mukaisen kuoleman.

Mitä tulee Sote-järjestelyistä, niin en edes usko hetkeäkään, että sillä säästettäisiin rahaa. Päinvastoin kulut vain kasvaisivat ja jo nyt yritetään niihin varautua supistamalla kaikkia mahdollisia hoivapalveluita juuri vanhuksille ja vammaisille. Kotihoito kaikkine puutteineen on hyvin tiedossa, mutta edelleen huonokuntoisia vanhuksia jätetään kotiin täysin heitteille. Se ei ole oikein, mutta karavaani vain kulkee...

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Vaikka 50 000 allekirjoitusta onkin iso määrä, ei se kuitenkaan edusta koko kansaa. Ei demokratiaa saada toimimaan, jos kaikkien vähemmistöjen kaikki oikut toteutetaan.

Minua eutanasiassa kammottaa itsemurhan ulkoistaminen murhaksi. Jos Eutanasiayhdistys hankkisi tervekätisille jäsenilleen luvalliset revolverit, niin mikä minä olisin siihen puuttuman.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

Sääli, ettei Josef Mengele enää elä. Eutanasian vastustajista tulisi varmaan Mengelelle innokkaita kannattajia ja ystäviä.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Tuo oli Pekka aika pahasti sanottu:) Eivät eutanasian vastustajat sitä ehkä edes tajua, että Mengelen oma empatian puute oli kokonaan lukossa ihmisten kärsimysten edessä. - Ja sama ongelma on heilläkin, jotka edelleen vakuuttavat, että Suomessa kenenkään ei tarvitse kuolla kivulla ja kärsimyksellä. Kuunnelkaa ihmisiä ja heidän omaisiaan, niin se tietokin voisi tuskaa lisätä.

Käyttäjän niklaschristianrenner kuva
Niklas Renner

"Vaikka 50 000 allekirjoitusta onkin iso määrä, ei se kuitenkaan edusta koko kansaa. Ei demokratiaa saada toimimaan, jos kaikkien vähemmistöjen kaikki oikut toteutetaan."

Aina kun eutanasiasta on tehty kysely, niin selvä enemmistö kansalaisista on sitä kannattanut. Eduskunnassa voitti (jälleen) se vähemmistön kanta, vieläpä niin, että moni kansanedustaja äänesti aiempien puheidensa vastaisesti.

https://yle.fi/uutiset/3-9360962

"Jos Eutanasiayhdistys hankkisi tervekätisille jäsenilleen luvalliset revolverit, niin mikä minä olisin siihen puuttuman."

Keskustelenko minä nyt täysijärkisen yksilön kanssa?

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

"...vieläpä niin, että moni kansanedustaja äänesti aiempien puheidensa vastaisesti".
Tuo lienee enemmän sääntö kuin poikkeus. Edes laki kuluttajansuojasta ei auta. Poliitikot saavat huijata mielin määrin. Muilta sentään ainakin kysellään tekemisten perään. City-stoorien mukaan joku huijari olisi joutunut jopa käräjille petoksestaan.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Voisiko eutanasian vaihtoehtona olla se, että keskitytään ja taataan kaikille kuolemansairaille maksimaalinen kivun lievitys kaikin keinoin.

Pysyvästi liikuntakyvyttömät ja koneellisessa avussa elävät ovat vaikeampi kysymys, miten heidän tahtonsa menee ja millainen lainsäädäntö heitä koskisi.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Ongelma on se, ettei edes maksimaalinen kivunlievitys pysty aina poistamaan kipuja.

On myös tautitiloja, joissa ihminen hiipuu varjoksi fyysisestä itsestään , mutta aivot ja ajatus toimivat normaalisti.

Hengityskoneessa kituminen toisten ihmisten armoilla ei vastaa esimerkiksi kaikkien ALS-potilaiden käsitystä elämisen arvoisesta elämästä. Mahdollisuutta päästä pois turhasta, kärsimyksiä täynnä olevasta elämästä ei kuitenkaan ole.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

"Voisiko eutanasian vaihtoehtona olla se, että keskitytään ja taataan kaikille kuolemansairaille maksimaalinen kivun lievitys kaikin keinoin".
Ei kuulemma onnistu, sanovat ne jotka tuntuvat tietävän.

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Kovista kivuista kärsivän keho sietää kymmeniä kertoja enemmän esim. opiaatti pohjaista kipulääkettä määrästä joka riittäisi tappamaan terveen kehon, jolloin kivun lievitys käy hankalaksi, tämä huomio tehtiin jo 80-luvun puolella. Myös elämä tuollaisessa lääketokkurassa ei ole elämää muuta kuin byrokraatin kirjoissa.

Toki nykyään voidaan aiheuttaa kemiallinen kooma, eroaako tuo sitten kuolemasta, kun tiedetään että tuo kooma tulee jatkumaan kuolemaan saakka?

Huomiona vain että jännä miten uskovaisista tulee tieteen kannattajia kun kyse on elämän pakotetusta jatkamisesta, muutenhan tiede on kuraa heille.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Heikki: "Voisiko eutanasian vaihtoehtona olla se, että keskitytään ja taataan kaikille kuolemansairaille maksimaalinen kivun lievitys kaikin keinoin."

Sitähän tässä on yritetty jo vuosikymmeniä - tuloksetta. Juuri siksi tarvitaan eutanasialakia, jotta ne joilla on etukäteen kirjoitettu hoitotahto saisivat poistua kivutta rajan toiselle puolelle. Jos jokaiselle tarjottaisiin oikeaa ja hyvää kuolinapua, viimeisenä keinona nukuttaminen ikuiseen uneen, niin erillistä lakia ei edes tarvittaisi.

Nythän se ei toteudu, joten lakia tarvitaan, vaikka jotkut lääkärit vakuuttavatkin, että Suomessa kaikki hoidetaan kivuttomasti nykytekniikoin. Sehän ei pidä paikkaansa. Kuten tuolla aikaisemmin mainitsin, niin kuunnelkaan itse läheisensä menettäneitä ihmisiä.

He tietävät miten asia oikeasti on - kaikki eivät saa apua.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Itse en osaa edes ajatella, etteikö muilla ihmisillä ja minulla olisi itsemääräämisoikeutta, jos elämäni olisi vain selviytymistä kovista kivusta aina vain seuraavaan minuuttiin asti. Se on mielestäni jokaisen ihmisen ihmisoikeus.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Lääkärit ovat aina tehneet eutanasioita, ja tulevat aina tekemään.

Suomessa voisi aloittaa siitä, että luotaisiin ohjeistus itsemurhassa avustamista varten.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Kuinkahan yleistä se mahtaakan olla jää ikuisesti arvoitukseksi, mutta siitä tuskin ääneen kukaan uskaltaa huudella. Ystävä lääkäri on minulle tunnustanut tehneensä sen vain yhden kerran ja kohteena oli hyvin vanha kärsivä miespotilas, jolla oli pitkälle levinnyt vatsa-ja suolistosyöpä.

Potilas aneli ja rukoili tuskiensa lopettamista ja teko oli minusta häneltä vain laupeuden teko, joka yleensä sallitaan vain koirille ja muille eläimille. Ihminen saa edelleen useimmiten kivusta kouristella, jos kohdalle ei satu inhimillistä avunantajaa.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Sehän on hyvin yleistä. Kun esimerkiksi "toivottomalta" tapaukselta lopetetaan lääkitys tai elintoimintojen ylläpito- se on siinä. Näin tapahtui lähisukulaiselleni. Eikä siinä lupaa kyselty häneltä itseltään eikä muiltakaan.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Tarpeettomien, haitallisten ja kärsimystä pitkittävien hoitojen lopettaminen on lääkärin velvollisuus. Ei se ole sama asia, kuin eutanasia.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #32

Näin olen minäkin kuullut, että monet omaiset itse vaativat omaisilleen raskaitakin hoitoja ja lääkityksiä, jotta voivat edes muutaman viikon saada itse aikaa sopeutua läheisensä lähtöön. Siinä ei enää ajatella itse kärsivää potilasta, vaan vain omaisen omaa surua.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kun sain tietää AML -leukemiadiagnoosini ja 50 % mahdollisuuden parantua tai olla parantumatta, kohtasin ajatukset kuolemastani melkoisen konkreettisina. Kun leukemian remissio vielä purkautui, olen tietoinen siitä, että kuolen. Milloin ja miten ovat vain kysymyksiä. Olen mukana tutkimuksessa, jossa ilmeisesti ollaan lähellä seuraavaa remissiota, silti kuolema on usein mielessä. Olen keskustellut lääkärini kanssa hoidoista, joita en halua, mikäli kunto huononee. En halua letkuihin, joissa joutuisin olemaan. Mieluummin haluan elämäni päättyvän. En halua perheeni näkevän kärsimystäni. Näin oman äitini kärsimyksen syöpäsairaalassa ja elin sen vaiheen, kun nuorin lapseni oli alle kaksi vuotias. Äitini kärsimys meni luihini ja ytimiini. Näin hänen myös antautuvan kohtalolleen, olevan valmis kuolemaan. Hän sai opiaatteja tuskiinsa, mutta näin hänet välillä ennen lääkitystä. Sellaista en halua kokea, mutta niin voi käydä minullekin, vaikka lääkäri lupasi, että hoidoin tuskia livitetään parhaalla mahdollisella tavalla. Näinkö todella on? Olen valmis lähtemään. Olen sen asian kanssa sinut, mutta tällä hetkellä kuitenkin täysipäinen ja tunnen oloni melkein terveeksikin. Jotenkin vain tiliä joutuu joskus tekemään itsensä kanssa.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Olen ajatellut ihan samoin kuin sinäkin Irja. Mieluummin minäkin haluan elämäni päättyvän viittä vaille, ennen kuin olen jo niin voimaton, etten jaksaisi lähteä esimerkiksi Sveitsiin kuolemaan. Olen nähnyt liikaa turhaa kärsimystä, joka ei minusta toisin, kuin uskovaiset ajattelevat vain jalostaa ihmistä. Kysyisin vain että mihin?

Muistan hyvin kuinka seurasin sinun kirjoituksiasi sairaalasta ja ihailin kovin harvinaista sisuasi. Harva pystyy samaan kuin sinä Irja ja toivottavasti uudet lääkkeet purevat sinuun vielä pitkään.

Minulle anoppini viimeiset kaksi viikkoa olivat täynnä tuskaa vaikka loppu tapahtuikin isossa helsinkiläisessä sairaalassa. Silloin ei ollut edes tarjota pieniä, rauhallisia huoneita edes kuolevalle haimasyöpää potevalle vanhukselle. Hän oli loppuun asti oma järkevä itsensä, mutta tuskia oli silminnähden "kaikkialla" kuten hän sen ilmaisi. Jatkuva tiputus suoniin, ei enää mennyt nähtävästi muualle kuin käsiin? Molemmat kädet olivat tummansiniset, turvotuksen aiheuttamana paksut kiiltävät tukit.

En unohda niitä sinisiä käsiä koskaan, mutta lääkäri ei halunnut tiputusta lopettaa, vaikka jo sairaanhoitajatkin sanoivat minulle, että jatkuva tiputus vain lisää turvotusta entisestään. Kokemus kaikkineen oli niin surkea, että näin jälkikäteen ajatellen siinä meni kaikki pieleen. Muutamaa päivää ennen kuolemaakin, hänen olisi pitänyt nousta vielä "jaloittelemaan", ettei vain tule veritulppaa. Siihen hän ei pystynyt kuin tuettuna nousemaan sängyn viereen.

Luin tässä vanhan Hesarin (13.11.2017) kirjoituksen eräältä nimimerkki "kuolemansairaalta", joka kertoo sairastavansa pitkälle edennyttä keuhkosyöpää, joka jatkuvasti täyttää keuhkoja ja on vaikeuttani hänen hengitystään. Aikaa hänelle oli annettu pari kuukautta. Surkea kohtalo.

"Lopulta kuolen hitaasti tukehtuen, ellen sitä ennen tee itsemurhaa, tai hakeudu maahan, jossa eutanasia on mahdollinen. Toivon todella, että se laki saadaan pikimmiten voimaan auttamaan kaltaisiani kuolemansairaita. Eutanasiamahdollisuuden puute aiheuttaa minulle ahdistusta ja pelkoa tulevasta kärsimyksestä. Toivoisin voivani elää luottavaisesti näitä viimeisiä päiviäni, ja pystyä rauhassa sulkemaan silmäni viimeisen kerran kun sen aika on".

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Tuon kaiken tuskan ymmärtää vain se joka on joutunut kokemaan tai näkemään sen. Meidän eduskunnassamme ei ole ymmärrystä. Ovat liian hyvin voivia ja paapottuja. He ymmärtävät asiat ehkä vasta silloin, kun eivät enää ole päätöksiä tekemässä. Oma on häpeensä. Turhan rajoittuneita ihmisiä päättämässä sotesta. Saammeko paremman eduskunnan jatkossa, sitä epäilen. Mutta soten toivon kaatuvan mahdottomuuteensa ja eutanasia lopulta hyväksyttävän.

Minkä verran kärsimystä on inhimillisesti ihmiselle riittävän iso määrä, että voitaisiin armahtaa?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #36

Minäkin odotan sotea ja sen kaikkinaista kaaosta lähinnä kauhun vallassa. En muista kirjoitinko jo aikaisemmin geriatrienkin pelkäävän soten huonontavan vanhusten hoivapalveluita, kertoi jo Lääkärilehtikin. Kukapa ei pelkäisi?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #36
Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Vielä pieni lisäys koko tähän surkeaan tilanteeseen ja päättäjien loputtomaan vetkutteluun.

Ihmettelen, ettei kellekään yksityiselle toimijalle ole tullut mieleen perustaa myöskin Suomeen vastaavaa yritystä, kuin mitä on Sveitsissä? Toimiva ja tehokas malli olisi nopeastikin saatavissa suoraan sveitsiläiseltä klinikalta. Meidän oikeuslaitoksemme voisi sitten arvioida tämän avustetun itsemurhan järjestämiseksi. Ainakin se tulisi halvemmaksi kuin lentää Sveitsiin saattajien kanssa ja se vaatii myöskin enemmän voimia liikkua tavallisella reittilennolla.

Liian moni jo etukäteen sovittu lähtö Sveitsiin kuolemaan, on lukemani mukaan päättynyt potilaan liian heikkoon kuntoon,eikä varat ole riitäneet yksityiskoneen käyttämiseen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset