zzz333

Pienten hammaslääkäriasemien tuho, jos ylisääntelyllä tuhotaan kannattavuus?

  • Pienten hammaslääkäriasemien tuho, jos ylisääntelyllä tuhotaan kannattavuus?
  • Pienten hammaslääkäriasemien tuho, jos ylisääntelyllä tuhotaan kannattavuus?

"Eduskunnassa parhaillaan käsiteltävänä olevan valinnanvapauslain myötä tämä muuttuisi jatkossa siten, että maakunta järjestäisi ja rahottaisi hoidon niin julkisilla kuin yksityisilläkin vastaanotoilla.  Uhkana kuitenkin on, että ylisääntelyllä käytännössä estettäisiin pienten toimijoiden mukaantulo",  kirjoittaa  toiminnanjohtaja Matti  Pöyry Suomen hammaslääkäriliitosta. 

Tässä on taas yksi erikoisuus Sote-uudistuksesta, joka herättää tavallisen kansalaisen hämmästystä  uudistusten tarkoitusperistä. Onko pienten hammaslääkäriasemien taru lopussa, jos ylisääntely toteutuu tälläkin saralla?

Pienten, yksityisten vanhusten palvelutalojen toiminta jo tehtiin lähes mahdottomaksi vaatimalla kalliita saneerauksia  entisiin tiloihin ja monet joutuivat lopettamaan toimintansa. Suurille pörssiyhtiöille tämä ei ollut ongelma ja isot yksiköt toki myös tuottavat enemmän ja tehokkaammin ison joukon palvelut.  Tehdäänkö nyt sama tilanne pienille hammaslääkäriasemille, joiden ei enää kannattaisi jatkaa toimintaansa liiallisten ylisääntelyiden lakiehdotusten myötä?

"Ylisääntelyä on esimerkiksi lakiehdotuksessa oleva kielto tuottajalle asettaa kattoa vastaanotolle mahtuvien asiakkaiden määrälle  tai mahdollinen maakunnan asettama velvoite vastaanotolle tarjota palveluja vuoden ympäri.  Nämä eivät ole ongelma isolle tuottajalle, kuten terveyskeskukselle, mutta tälläiset ehdot väistämättä karsivat lisääntyvän byrokratian myötä  pienet tuottajat pois pelistä." 

Tuntuu kuin koko sote-uudistus tähtäisi vain isojen  yksityisten  toimijoiden ylivaltaan kaikessa?  Hinnat tietysti nousisivat samaan tahtiin kun yksityisyritykset on saatu syötyä pois markkinoilta. Vai olenko käsittänyt jotain aivan väärin? Toivottavasti.

Nyt jo olen itse huomannut meillä Tapiolassa pienten kotoisten hammalääkäriyritysten sulautuneen isojen   pörssiyritysten  haltuun,  ja vanhat tutut hammaslääkärit siirtyneen heidän palvelukseensa.  Ainakin se tuntuu hinnoissa jo nyt huomattavana nousuna. Kaikkein selkein esimerkki itselleni oli kun kävin hammashygienikolla pari vuotta sitten pienellä asemalla,  ja silloin käyntini maksoi 68 euroa.  Sama tekijä, sama käytetty aika, sama suu, mutta iso pörssiyhtiö otti samasta työstä 125 euroa.  Nousu oli melkoinen, joten ihmettelen, jos soten myötä saamme päättäjien mukaan jopa säästöjäkin aikaan? 

Ymmärrän toki, että pörssiyrityksessä on voittoja jakamassa  monia ihmisiä. On itse sijoittajat,  hallinto ja kallispalkkaiset toimitusjohtajat, joille yleensä pitää maksaa myöskin bonuksia ja erorahoja ja suurempia eläkkeitä, joten samalla rahalla ei voi enää saada samoja palveluja kuluttajakaan.  Mutta mistä nämä kaikki rahat revitään kasaan?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Oletkos selvillä siitä, jotta kuntoutuspsykoterpiat loppuvat saman tien? Samoin fysioterapeuttien pienet yksityisvastaanotot.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Voin kuvitella Pekka, että jos näin tiukkoihin lakimuutoksiin ryhdytään, niin se koskee myös kaikkia muitakin pienempiä toimijoita, jotka kuuluvat sote-maailman piiriin. Tarkoituksella en kirjoittanut sote-uudistuksen piiriin. Tässä kohtaa "uudistuksella" ei ole positiivistä kaikua:)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Surkea juttu, kun piti avata tietä yrittäjyydelle saatiinkin tie auki vain sääntelylle, joka tappaa pienet, mutta ei voi isoille mitään.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Muistankohan väärin, että Sipilä itse pääministeriksi tullessaan totesi, että liikaa sääntelyä pitää ehdottomasti purkaa? Ehkä hän tarkoittikin vain ihan päinvastoin:)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #5

Sipilä kuulostaa puhuessaan lampaalle, mutta olen todennut, että susi on ja paha sellainen. Kerää kaiken omaan pussiinsa. Suosii vain omiaan ja omia ideoitaan. En pidä yhtään sellaisesta. Sudesta on päästävä ennenkuin tuhoaa koko maan.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Luulen, että aika moni kuluttaja haluaisi edelleen pitää lähikorttelissa olevan pienen ja sympaattisen hammaslääkäriaseman, vaikka siellä ei olisikaan iltapäivystystä, ja taatusti kesälomankin soisi asiakas tutulle hammaslääkärilleen mielihyvin. Jokainen ymmärtää, ettei yrittäjäkään voi aina olla töissä kaikkina päivinä ja kaikkina aikoina.

Juhani Vehmaskangas

Onneksi tulee... : SOTE

Ai niin: SOTE on ymmärretty väärin, tai siis... minä olen...?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Luulenpa Juhani aika monenkin vielä ihmettelevän koko sote-soppaa ja sitten vielä enemmän, kun me kaikki siinä sopassa lillutaan. Vaikea on sieltä kattilasta enää ylös päästä muuten, kuin isolla rahalla ja veronmaksajien verisellä selkänahalla:) Siinä vielä monen hymy hyytyy.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Olin Annan kadulla olevan pienen hammaslääkäriaseman asiakas vuosikymmeniä. Mutta muutosta tuli hammaslääkärit siirtyivät syystä tai toisesta isomman palvelukseen. Nyt ovat Oralin palveluksessa. Samalla vaihtui minun hammaslääkärini nuorempaan. En haluaisin muualle asiakkaaksi, mutta voi olla että hinnat todella tulevat vastaan. Olen jo miettinyt julkista, mutta yksityiseltä olen saanut aina nopeasti ajan. Hammashygieenikko todellakin jo yli satasella jne.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Minä tein jo niin kuin sinä vasta suunnittelet Irja. :) Tosin jos on kiireellinen tapaus, mutta vain omasta mielestäni, niin olen käynyt välillä yksityiselläkin... Varsinkin jos ajat venyvät liian kauas kohtuudesta.
Terveyskeskuksessa on tietysti myöskin saatavilla kiireellisiä aikoja, mutta heidän tulkintansa ja mahdollisuutensa niitä antaa ovat rajallisia. Pitää Olla vain kaikessa vähän kärsivällisempi ja jaksaa jonottaa... Siihen tautiin sopii hyvin kännyn räplääminen, niin aika kuluu nopeammin:)

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Huomasin vasta äsken kuinka positiivisesti Sanna Lauslahti kirjoittaa koko sote-uudistuksesta. Entisen kokoomuslaisen hyvän poliitikon pitääkin kai olla uudistuksiin myönteisesti suhtautuva? Kaikkihan me toivomme juuri näin tapahtuvan myöskin oikeassa elämässä...

https://www.verkkouutiset.fi/kammenella-terveydenh...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset