zzz333

Hylätäänkö nyt presidentti Niinistöstä tehty muotokuva?

  • Hylätäänkö nyt presidentti Niinistöstä tehty muotokuva?
  • Hylätäänkö nyt presidentti Niinistöstä tehty muotokuva?

En yhtään ihmettele presidentti Niinistön kielteistä kantaa juuri nyt, kun on tullut ilmi valokuvataiteilija Päivi Koskisen melkoisen omalaatuinen ratkaisu laittaa omaan 7,5 x 10 sentin palaansa afganistanilaisen turvapaikanhakijan Sadiq Bahroozin posken. Hänelle on jäänyt siitä "outo tunne", kun taiteilija Koskinen perusteli ratkaisuaan julkisesti .

Helsingin Sanomien haastatteleman Koskisen idea oli näin herättää Niinistön huomio. Hänestä  arvojohtajan pitäisi enemmän vaikuttaa turvapaikkahakijoiden  kohteluun. Koskisen mukaan Niinistö ei ole tarpeeksi puheissaan ottanut heitä huomioon ja nostanut esille sen, että "turvapaikanhakijoiden tarinat ovat monenlaisia".  Sitä tuskin kukaan on epäillyt - tarinoita riittää niin heillä kuin  meilläkin.

Minusta tämä teko ilman Niinistön omaa suostumusta oli jopa melkoisen raukkaimainen teko, joka ei sovi näin arvokkaaseen tauluun. - Sehän  jää myöskin sadoiksi vuosiksi yhdeksi tärkeäksi kuvaksi presidentti Niinistön ajasta. 

Nähdessäni ensi kertaa tämän kuvan, niin pidin siitä heti. Se oli mielestäni omaperäinen, raikas tuulahdus kaikkien muiden pönöttävien muotokuvien joukossa, mitä nyt yleensä museoissakin nähdään.  Toin sen täälläkin selvästi esiin, mutta nyt näen siinä eräänlaista falskiutta ja piiloviestintää, joka ei ole siihen oikea paikka.  Nyt näen vain sen väärän posken ja mietin samalla, kuka muistakin taiteilijoista on jotain sinne omaan palaansa piilottanut? 

Mieleeni tulikin, että taulun voisi lahjoittaa Suomen Kansallismuseolle ja presidentti Niinistölle tehtäisiin uusi taulu ilman piiloviestintää ja hiljaista, mielestäni aiheetonta moitetta. Kyllä Niinistö on ansainnut paremman taulun, josta henkii hän itse omine poskineen ja silmäryppyineen.  Se olisi tietenkin kova isku näille muille lähes sadalle taiteilijalle, mutta olisi sekin lohdutus, että taulu päätyisi suuremman katsojajoukon "ihailtavaksi" meidän arvostetuimpaan museoomme.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (29 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Ei hylätä, sehän on parasta mitä täi taiteelle voi tehdä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Moderneilla ideoilla kikkailu ei kestä ajan saatossa muutoinkaan. Ei myöskään tuo mosaiikkiteos, vaikka siinä ei mamun poskea olisikaan. Rubensin ja Michelangelon maalaamia muotokuvia ihaillaan vielä tuhannen vuoden kuluttua.

Tuossa Salen kuvassa oli tavallaan tavoiteltu osittain picassomaista kubismia hiukan virallisempana versiona. Mutta ei Picassokaan tarkoittanut, että sen kaltaisella tyylisuunnalla maalattaisiin presidenttien tai muiden valtiopäämiehien muotokuvia tuleville polville säästettäviksi.

Eduskuntatalon edessä seisovat Ståhlbergin ja Svinhufvudin patsaat, hiukan etäämmällä heistä istuu Kyösti Kallio. Kun Paasikiven patsas julkistettiin entisen Hankkija-talon eteen vastapäätä Mannerheimia, niin Kari piirsi seuraavana aamuna Hesarissa kuvan missä vanha pariskunta katselee kahta kivenmurikkaa. Toinen tuumaa: "Kyllä siitä vielä Juho-Kustin tunnistaa, mutta Alli on liian lihava!"

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Siinä taidat olla ihan oikeassa Juha. Tämä versio ei kestä aikaa, vaikka niin on tietysti ollut tarkoitus. Luulen, vaan en tiedä, niin Niinistö on alun kehujen jälkeen tarkistanut omaakin kantaansa ja nyt tuli vielä tämä piiloviestikin lisäämään turhaa taakkaa taulun päälle. Kasvojen keskiosa vaatii jo monelta katsojalta liikaa sulattelua.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Voi tulla eteen samanlainen kohtalo kuin sille Glazunovin maalaamalle Kekkosen muotokuvalle. Ripustetaan ensin jonnekin vähän syrjemmälle ja lahjoitetaan sitten eteenpäin. Tietynlaisten taulujen kohtalo tahtoo olla, että ne kiertävät kädestä käteen. Kukin lahjoituksen saaja vuorollaan hymyilee pingoittuneesti ja ryhtyy miettimään, että kenelle sen seuraavaksi saisi lahjoitettua.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Glazunov ei ollut lainkaan arvostettu Neuvostoliitossa, vaan häntä pidettiin lähinnä huijarina. Suomeen rantautuessaan hän sai täällä YYA-ilmapiirissä nostetta, jota oli jäänyt vaille kotimaassaan. Hehkutus oli suurta ja siksi häntä pyydettiin maalaamaan Kekkosestakin kuva. Kuvasta tuli amatöörimainen tekele, jossa Kekkosesta välittyi suuren valtiomiehen sijasta korkeintaan jonkinlainen pikkukunnan virkamiehen aura. Ja sekin melko tökerö sellainen.

Loka-Laitinen kuvasi kirjassaan "Narri Galleria" muotokuvan paljastustilaisuutta, jossa Kekkonen seisoi kuvan edessä. Kun kangas vedettiin pois päältä jokainen odotti jännittyneenä Kekkosen kommenttia. Kekkonen oli puoli minuuttia sanaton ja kokosi sitten itsensä toteamaan teennäinen hymy huulillaan: "Täytyy sanoa, että kyllä tuossa kuvan miehessä on jotain tuttua." Hän löysi tavan vapauttaa hämmentynyt ilmapiiri.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Muistan myös hyvin reaktiot Glazunovin maalauksesta. Se olikin tosi ylimakea, ihan samoin kuin Marimekon Armi Ratiankin kuva.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Sattumalta näin tuon kuvan tänään Ateneumissa. Oli paljon porukkaa siinä katselemassa sitä, joten en mennyt lähempää tutkailemaan enkä ottanut valokuvaakaan. Kantani kuvasta säilyi muuttumattomana.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Hyvä, kun joku seisoo vahvasti edelleen omassa kannassaan, minä en siihen vain nyt pystynyt. Kiva lukea nyt jälkeenpäin, mitä taulun oikeasti nyt Ateneumissa nähneet siitä lehdissä kommentoivat.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Minusta muotokuvaan tuli tänään vahva lisämauste. Taitelijan viesti ei näytä avautuvan presidentille eikä blogistillekaan. Itse pidän viestiä vahvana ja presidentin muotokuvaa täydentävänä.

Siloisen julkikuvan takana on kiukutteleva mielipidejohtaja, joka ei seisokaan kaikkien sanojensa takana.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Aivan samaa ajattelen, että nyt siinä on edes joku juju. Toisaalta taiteilija on muokannut sitä nuoren miehen poskea vanhemmaksi, että se ei enää miusta ole kenenkään poski. Kulmakarvakin on muokattu niinistömäisemmäksi, joten parempi kun taiteilija ei koskaan olisi paljastanut valhettaan.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Vahva lisämauste? Onko oikein taiteilijan arvostella presidenttiä Valtioneuvostoon tulevassa taulussa ilman etukäteen annettua informaatiota itse valitsijoille. En itse siitä asenteesta pidä. Makuasioista ei kyllä voi kiistellä.

Nyt katselen taulun neliöitä sillä mielellä, että esimerkiksi paljon kritisoitu nenän-otsan- ja silmienalukset ovat jonkun kommaritaiteilijan väsäämiä pientä tarkoituksellista ilkeilyä:)

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Ajattelepa asiaa näin: Niinistöä äänesti vähän alle puolet äänioikeutetuista. On hyvä, että muotokuvassa on pieni paikka kansan enemmistöllekin. Eläköön se pieni särö!

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #12

"Niinistöä äänesti vähän alle puolet äänioikeutetuista. On hyvä, että muotokuvassa on pieni paikka kansan enemmistöllekin. Eläköön se pieni särö!"

Taidemaalarina joutuu joskus lukemaan mitä älyttömimpiä arviointeja ja arvosteluja erilaisista taideteoksista ja tämä on yksi niistä kaikista älyttömimmistä.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Löysin papereistani osakopion jonkun toisen blogissa olleesta omasta kommentistani 5.5.2018. Se kuului näin:

"Kansalaissodan muistot ja kärsimykset löytyvät mustista aukoista, mutta myöskin ilo ja toive itsenäisestä ja vapaasta Suomesta. Historia on siinäkin hyvin mukana, jos vain antaa mielikuvituksensa lentää. Kollaasi antaa siihen hyvät mahdollisuudet.

Taivaan- ja lippumme siniset sävyt ja turkoosien eri värikirjot luovat edelleen mieleen iloa ja jopa kansallista ylpeyttä kaikesta hyvästä mitä meille suomalaisille kuitenkin on runsain mitoin suotu.

Arvokkaat ja pönöttävät herrojen kuvat eivät juuri ketään enää innosta, ne kuuluvat johonkin menneeseen aikaan, jota ei enää kaivata. Näin oletan?
Minusta Niinistö sai ja valitsi itselleen parhaan mahdollisen teoksen, joka kuvaa myös jotenkin häntä itseään. Hyvänä kirjoittajana/kirjailijana hänellä on myös hyviä ajatuksia, eikä vain politiikassa. JA jos oikein häntä arvioin, niin hän on myös edelleen hyvin maanpinnalla pysyvä vaatimatonkin mies, joka ei pönötä kuin pakosta, jos tietää sitä häneltä odotettavan."

Näin komiasti runoilin ja nyt olen sen koko taulun hylkäämässä Kansallismuseon kokoelmiin. Näin muuttuu naisen mieli eskoseni, mutta olkoon se minun häpeäni ja myöskin oikeuteni:)

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

En usko, että Niinistö pitää siitä, että hänen muotokuvaansa laitetaan pala afgaania taiteilijan poliittisen agendan esilletuomiseksi.

Valtiopäivien avajaisissa 2016 presidentti Niinistö toi tätä pakolaisasiaa esille, omasta mielestäni kylläkin hieman arveluttavasti, koska mainitsi sanan ”asylum” ikään kuin, että jokainen varmasti ymmärtäisi, että se on taikasana, joka aukaisee kaikki rajat, vaikka toisaalta huolestuneesti puhui kansainvaelluksesta. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000001111618.html

Uskon, että tämä taulu haudataan vähin äänin kaiken kansan katseltavaksi ja Niinistölle maalataan uusi taulu, joka on perinteinen valtiomiehen taulu. Mielenkiintoista on nähdä, kenet valitaan taulun tekijäksi.

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

Alusta asti mielipiteeni kuvasta on ollut kielteinen. Perusteluna sama kuin Juha Kuikalla kommentissa kaksi.

Enkä ollenkaan ymmärrä Koskisen perustelua arvostelulleen. Niinistö on ottanut usein suvaitsevaista kantaa maahanmuuttoon.

Johonkin Koskisenkin tulisi älytä vetää raja!

Haudataan hiljaisuudessa!

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Historia toistaa itseään. 70-luvullakin oli näitä järjestötaiteilijoita, jotka eivät loistaneet taiteellisilla ansioillaan, mutta hankkivat apurahoja oikeaoppisilla julkilausumilla.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Vaikuttaakin tosiaan, että taiteilija halusi tuoda itseään esille poliittisella agendallaan. Toisaalta, kun tietää Niinistönkin kaksijakoisuuden voi olla, että tämä oli harkittu teko, joka haluttiin nostaa päivänvaloon.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Ainakin nyt saadaan taidekeskustelua.
Oletko nyt ihan varma että et tykkää että muotokuvataiteilija sisältää teokseen kriittisiä 'vetoja'? Aika huonoa taidetta tulisi jos taiteilijat eivät sisältäisi teoksiinsa myös kriittisiä tulkintoja.
Nyt en siis keskustele tästä nimenomaisesta Koskisen valinnasta vaan sinun tekstistäsi.
Ihannoiva taide on kyllä järjestäen huonoa taidetta. Vai mitä? Vaikka tekisi paavista tai YKn pääsihteeristä muotokuvaa niin hyvä taiteilija kuvaa myös mallin heikkouksia tai erityisominaisuuksia vaikkei ne mairittelevia olisikaan.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Juu, olen samaa mieltä siitä, että hyvä kun taiteesta ylipäätään keskustellaan edes vähän. Kriittinen tulkinta taiteessa on hyvä asia, mutta tähän viralliseen muotokuvaan se ei vain sovi - ei ainakaan "salaa" tehtynä.

Hyvä silti, että se tuli esille ennen kuin taulu laitetaan oikealle paikalleen ja malli saa itse päättää hyväksyykö sen kaikkine virheineenkin. Minusta Niinistön kommentit maahanmuutosta ovat olleet ihan asiallisia ja noudattavatt myöskin muiden eurooppalaisten päämiesten linjaa ja puheita.

Hyväksyn toki kriittisen taiteen, mutta se sopii paremmin museoiden kokoelmiin, ei meidän presidenttimme muotokuvaan, joka ripustetaan meidän valtiomme ehkä arvokkaimmalle paikalle jälkipolvien ihailtavaksi/kauhisteltavaksi.

Keskustelu toivottavasti tästäkin asiasta jatkuu. On tämä sen verran poikkeavan mielenkiintoinen aihe! Odotan jatkoa muissa medioissa.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Mieleeni tulikin, että taulun voisi lahjoittaa Suomen Kansallismuseolle ja presidentti Niinistölle tehtäisiin uusi taulu ilman piiloviestintää ja hiljaista, mielestäni aiheetonta moitetta. Kyllä Niinistö on ansainnut paremman taulun, josta henkii hän itse omine poskineen ja silmäryppyineen. Se olisi tietenkin kova isku näille muille lähes sadalle taiteilijalle,..".

Hyvä ehdotus. Uusi kunnon muotokuva olisi tarpeen tämän demonstraation sijaan. Mielenosoitukset eivät kuulu presidentin viralliseen muotokuvaan.

Mitä muita mielenilmauksia taulusta saattaisi paljastua? Otsan rokonarvet voisivat muistuttaa kansalaisia eräiden jo voitettujen sairauksien ilmaantumisesta maahamme ja nenän punaisuus protestoisi alkoholistihoitoon suunnattujen varojen vähäisyyttä, jne.

En olisi huolestunut näiden taiteilijoiden saamasta "iskusta", sillä osa joukosta petti heille uskotun luottamuksen. Niin se meni armeijassakin aikoinaan: kun yksi töppäsi, koko porukka sai kärsiä.

-------------------

http://lokari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/255734-kene...

http://lokari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/254971-onko...

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Hyvä ja hauskakin kommentti, joka sai hymyn pitkäksi aikaa minunkin naamalleni. Kiitos myöskin linkeistäsi, joista saa hyvän kuvan meidän erilaisista mielipiteistämme.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Haeskelin varsinaista taustatietoa tästä taulun ideasta, joka mielestäni oli varsin hyvä ja kiintoisa tapa toteuttaa kohteen luonne ja ajatukset historiallista taustaa vasten.

"- Muotokuvan idea juontaa juurensa vuoteen 2012, jolloin silloin vastavalitulle tasavallan presidentti Sauli Niinistölle luovutettiin visuaalisena adressina yhteisötaiteellinen muotokuva. Lahden Taideinstituutin opiskelijatyöryhmän ohjaama teos otti kantaa muun muassa lakkautusuhan alla olevien taidekoulujen puolesta. Samalla metodilla toteutettiin tämäkin muotokuva. Kiitos presidentille rohkeudesta lähteä toteuttamaan työ tällä tavalla. Muotokuva on oodi taiteen monimuotoisuudelle!
Valokuvaaja Maija Savolaisen Niinistöstä ottama muotokuva jaettiin sataan osaan, osat arvottiin ja jaettiin lähtökohdiksi mukaan kutsutuille taiteilijoille. Taulusta löytyy monenlaista symboliikkaa.

Lähtökohtana oli työn tilausajankohta, Suomen viime vuoden satavuotisjuhlallisuudet. Siksi muotokuvassa on sata erilaista elementtiä, ja tekijöinä sata eri alan taiteilijaa - graafikoita, kuvanveistäjiä, taidemaalareita, video-, performanssi- ja valokuvataiteilijoita.
- Ihminen kuten maa (Suomi) on moni-ilmeinen. Tästä taulusta löytyy satakunta signaalia tästä. Ehkä joku pitää tätä Doria Grayn muotokuvana, Niinistö sanoi kiitospuheessaan ja viittasi Oscar Wilden maailmankuuluun romaaniin."

Osakopio vanhasta Apu-lehdestä. Teksti: Liisa Talvitie, taulun julkistamistilaisuuden jälkeen.

PS.

Dorian Grayn muotokuva (1890) kuvaa maalaustaiteen ja todellisuuden suhdetta. Kirjassa viaton ja lapsellisesti itsekäs herrasmies Dorian Gray tutustuu taiteilijaa, joka tekee Graystä muotokuvan. Taiteilija ei uskalla julkaista teostaan, koska se paljastaa liikaa taiteilijan todellista persoonaa.
Varsin osuva vertaus Niinistöltä:)

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Näyttää ihan hyvältä ja myöskin mielenkiintoisilta töiltä. Kiitos Marjatta linkistäsi.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Astuessani Finnairin koneeseen ulkomailla matkalla kotiin minulla on tapana sanoa vaimolleni, kun saan käsiini pitkästä aikaa päivän kotimaisen sanomalehden: ”Mitähän hullua ne nyt ovat tehneet?”

Tämä presidentin ”muotokuva” toimii hyvin aikamme ”ilmapuntarina.” Jälkipolvetkin saavat sitä kautta tietää, mikä oli ”meno ja meininki” kuvanteon aikaan tässä tasavallassa.

Kysymys ei ole muotokuvasta, vaan kuvamosaiikista. Onko tällä menolla tarkoitus omalta osaltaan heikentää Tasavallan presidentti- instituutiota? Perustuslakiuudistus ei ilmeisesti siihen vielä riittänyt. Kertooko tämä omalta osaltaan jotain Suomi-neidon tämän hetkisestä psyykkisestä tilasta?

Toivottavasti presidentti Sauli Niinistö saa vielä asiallisen muotokuvan joskus tulevaisuudessa. Kyllä ns. taiteellisella vapaudella pitää olla sentään jotakin rajaa. Pesäpallotermiä käyttäen nyt on lyöty kyllä takalaiton.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Minusta tämä kuvakollaasi oli ideana sinänsä ihan hyvä ja vastaa hyvin aikamme pirstaleisuutta. Lisäksi sillä oli myöskin historiallista ulottuvuutta, kun kutsuttuja taiteilijoitakin oli meidän juhlavuonna juuri tasan nuo hienot 100 ! Kuvien kokoojilta olisi kuitenkin toivonut enemmän asetteluun malttia ja arvostusta itse mallin kasvojen kokoamiseen. Voisi kai ne helposti myöskin korjata jälkikäteen?

Nythän kuulee enemmän arvostelua juuri punaisesta nenästä, silmäpusseista ja nyt tuli vielä ilmi tämä taiteilijan piiloviesti jopa moitteen muodossa presidenttimme puheista. Luulen, että takaisinpaluuta vanhaan ei nyt enää ole ja vaihto, tai korjaus on edessä??

Kustannuksetkin ovat olleet varsin maltilliset muihin presidenttiemme tauluihin verraten. Muistaakseni vähän yli 30 000 euroa?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Kiitos kaikille kommenteista, joita oli mielenkiintoista lukea. Näin jälkikäteen olen joiltakin ystäviltäni kuullut hyvinkin kielteistä palautetta koko taulusta ja nyt itse taulun nähtyään, niin protestimieliala on nyt selvästi enemmän esillä.

Ensimmäinen valokuvani, jossa oli kuvattu "kukkaseinä", niin oli ystäväni ottama tänä keväänä Pariisissa olleesta Gustav Klimt`in - näyttelystä. Miten se liittyi Niinistön tauluun?
Minulla oli kyllä siihen tekstikin, joka ei tässä näkynyt - eli "annetaanko kaikkien kukkien kukkia?" Mukavaa viikonloppua kaikille.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset