zzz333

Jacques Attali, ranskalaisintellektuelli pelkää Euroopan puolesta.

  • Jacques Attali, ranskalaisintellektuelli pelkää Euroopan puolesta.
  • Jacques Attali, ranskalaisintellektuelli pelkää Euroopan puolesta.

Hätkähdyttävä kirjoitus tänään suoraan Pariisista Jenni Virtaselta, HS 11.9.2018.  Otsikolla "Sota ei ole nyky-Euroopassa mahdottomuus".  Attal on  ehtinyt paljon:  Kirjoittanut yli 70 teosta ja viimeisin niistä on  "Polkuja merkittävien asioiden äärellä", joka ilmestyi tänä vuonna.  Suomeen 74 vuotias tulee luennoimaan Helsingin yliopistoon Euroopan tulevaisuudesta. 

Attal on ollut jo 1980-luvulla Ranskan voimahahmo ja presidenttien neuvonantaja jo Mitterradista lähtien.  Viimeisin suojatti on Emmanuel Macron, jota Attali  suositteli jo Hollandelle talousministeriksi.  Attali onkin sanonut, että Macroni on hyvin älykäs ja nopea oppimaan ja hänen kunnianhimoiset visionsa Ranskan uudistamiseksi saavat Attalilta kiitosta. 

"Ranska on suuri,  rikas ja mahtava maa, mutta sitä on vaikea uudistaa. Kun uudistaa asioita, on myös normaalia olla epäsuosittu. Kamalinta  olisi olla epäsuosittu, kun ei tee mitään - tai toisaalta suosittu, kun ei  tee mitään, Attali sanoo viitaten Macronin katoavaan kansansuosioon".  

Attalin suurin pelko Euroopassa liittyy ensi toukokuun vaaleihin. Riskinä on, että niiden jälkeen EU:n merkittävin ryhmä koostuu vain EU:n vastustajista. Attalin mukaan EU:ta vihataan, koska eurooppalaiset politiikot ovat pelkureita. He ottavat kaiken kunnian itselleen, kun asiat menevät hyvin, mutta kun menee huonosti, se on Euroopan syytä.  Arvostelijat sanovat, että emme tarvitse Eurooppaa. Sensijaan pitäisi sanoa, että me tarvitsemme enemmän ja toimivampaa Eurooppaa."

Yhteistyötä pitäisi lisätä monella alalla, jopa aseteollisuudessa ja yhteisessä puolustuksessa, joka ei nojaa sotilasliitto Natoon.  Jos emme kokoa voimiamme venäläiset, kiinalaiset ja amerikkalaiset ostavat meidät pala palalta. Taloutemme ja kulttuurimme tulevat katoamaan ja tämä lienee meidän suomalaistenkin yhteinen pelko. Voisimme olla yhdessä vahva ja menestykäs, jos yhdistäisimme voimamme kaikilla alueilla.

Mikä saisi Euroopan puhaltamaan yhteen hiileen? Attalin vastaus on yksi sana :pelko. Avain muutokseen on pelko. Se, että ymmärrämme, että olemme yksin eikä meitä kukaan tule auttamaan. "Se, että suomalaiset ymmärtävät, että he ovat yksin eikä kukaan tule heidän avukseen, jos heidän maansa valloitetaan.  Sen jälkeen meillä on todellinen mahdollisuus yhteistyöhön.  Sota nyky-Euroopassa ei ole mahdottomuus." 

Kovaa tekstiä ja huolestuttavaakin, mutta asettaa myöskin meidän oman maamme vahvan puolustuksen etusijalle ja puheet muiden maiden auttamishalusta kyseenalaiseksi, puhumattakaan Natosta.  Euroopan yhteinen vahva halu ja tahto järjestää oma puolustus riittävän hyvin. Sekin vaatii rehellistä tunnustamista, että vaikka olemme itse vakaita ja rikkaita maita, niin emme ole tarpeeksi järjestäytyneet puhaltamaan yhdessä eurooppalaiseen tulevaisuuteen.  Varovaisia tunnusteluja on jo tehty myöskin meidän presidentti Niinistön puheissa, mutta vahva toiminta ja tekeminen  ovat vielä hakusessa.

Kuten Attali sanoo: "Ei ole enää ketään, joka ajattelisi meitä. Amerikkalaiset, kiinalaiset, venäläiset, kaikki he ovat kilpailijoitamme". Eikö meidän kaikkien pitäisi keskustella ja pohtia paljon enemmän ja toivoa, että meidänkin älykkömme politiikkojen ohella alkavat ottaa enemmän kantaa Euroopan omaan puolustukseen?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Pelko motiivina on huono.Diktaattorit johtavat pelolla. Jäljet pelottavat. Euroopan diktatuuriko on Attalin skenaario?

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Demokratiassa vaalien kokeminen riskinä vaikuttaa vähän oudolta kyllä.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Pelko lienee pitkälti aiheellinen niin poliittisesta, kuin taloudellisistakin sekoista. Trumpin viimeaikaiset lausunnot ja päätökset lisäävät vielä tuskaa ja epävarmuutta Eurooppaankin. Italia on vielä EU:n uusin murheenkryyni.

Siirtolaisongelma on myöskin, ei vain yksittäisten maiden, vaan myös koko EU:n kohtalon kysymys. Syvästi jakautunut EU on jo menettänyt uskottavuuttaan jo vuoden 2015 pakolaiskriisin jälkeen. Toisella puolella on perusarvojen puolustajat, toisella Unkari, Puola, Tshekki ja Slovakia eivät halua ottaa vastaan ketään ja porttejaan sulkemassa ovat myös omissa kansallisissa vaikeuksissaan kamppailevat Italia ja Itävalta. Vaikea nähdä miten tästä ulospäin vielä selvitään ehjin nahoin?

Käyttäjän RistoNikander kuva
Risto Nikander

Perusrvojen puolustajia ovat unkari, Tsekki, Puola, Slovakia jne. Onhan niissä puutteitakin.
Itävallassa, Saksassa, Suomessa ja monessa muussakin maassa alkaa olla perusarvojen puolustajia.
Hallitukset vaan rajoittavat niissä perusarvoja kuten mielipiteen ja sanan vapautta.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #17
Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #17

Ymmärrän kyllä sinunkin mielipiteesi, sillä tuskin mikään varakkaampikaan maa haluaa ottaa vastaan elintasopakolaisia ja kustantaa heidän oleskeluaan vuosikausia..... Pakolaisten auttaminen on taas vain inhimillistä apua sitä oikeasti tarvitseville. Työperäinen maahanmuutto on useimmille maille taas toivottua maahanmuuttoa, kuten se aikanaan oli Ruotsille jopa elintärkeää. Suomalaiset tekivät mieluusti jopa ne p. hommatkin, kun saivat alleen ihan oman autonkin.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #19

Valitan, en saa rivejä vaihdettua kännylläni. Siksi käytän selvyyden vuoksi edes pisteitä.

Käyttäjän RistoNikander kuva
Risto Nikander Vastaus kommenttiin #19

Tätähän minä ne omaan tarkoitin. Järjetöntä kun maailmassa on 60 miljoonaa pakolaista, lapsia ja naisia suurin osa. Ja. Suomi maksaa nuorista miehistä,(siipeilijoista) 140 kertaosest sen, kuin todellisista pakolaisista ( per nuppi). Ovat vielä vastaallidis.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #21

Varmaankin suurin osa suomalaisista on samaa mieltä. Siipiveikkoja ei tarvita, kun pakolaisleirit ovat täynnä oikeasti apua tarvitsevia avuttomia lapsia ja naisia.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Tuosta mitä kirjoitat saa sellaisen käsityksen, että Attali on vain ja ainoastaan Unionin kohdalla ajamassa ulkoista turvallisuutta Eurooppaan. Mihin sitten tarvitsemme EU:n suurta organisaatiota? Ei oikeastaan mihinkään, sillä paljon pienemmillä rakenteilla on ulkoinen ja sisäinenkin turvallisuus taattuna/hoidettuna. Kaikki muu pitää olla kansallisessa päätösvallassa kauppapolitiikkaa lukuunottamatta, johon siihenkin on ollut käytössä Euroopan vapaakauppajärjestö EFTA.

Unionista on luotu eliitin leikkikenttä ja hyvät edut heille.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Olen pitkälti samaa mieltä sinun kanssasi Sirpa, sillä näillä turhan vähäisilläkin tiedoillani arveluttaa koko EU:n toiminta, joka on keskittynyt liikaa vain pieniin ja helppoihin asioihin ainakin maallikon silmin nähtynä. Erimielisyyttä on liikaa tärkeissä asioissa jäsenmaiden kesken ja valtava määrä henkilökuntaa EU:n organisaatiossa paisuu aina vain suuremmaksi ja kalliimmaksi. Jokainen maa vetää kotiinpäin minkä ehtii, mutta isoissa päätöksissä ei tahdo yksimielisyyttä syntyä.

Eilen HS:n pääkirjoituksessa sanottiin hyvin kuinka on ihmisiä, jotka pitävät omaa lyhyen aikavälin voittoaan arvokkaampana kuin kokonaisuuden pitkän aika välin etua. Tämä pätee niin yksittäisiin ihmisiin kuin valtioihinkin. "Eurojärjestelmän puskurointi on kesken ja ahneuden ja vastuullisuuden välinen vaihtosuhde vääristyy taas."

Uuden kriisin riski kasvaa. "Kuten haastattelussa Attali kysyi: miten Euroopalla menee? Vaikka olemmekin Euroopassa rikkaita ja hyvin koulutettuja, niin olemme keskenämme kuitenkin liian huonosti järjestäytyneet ja luottamus keskinäiseen yhteisöllisyyteen on vieläkin liian heikkoa. Vai onko? Ainakin Attali on vuosikymmenet puhunut tiiviimmän Euroopan puolesta.

Itse haluaisin Presidentti Niinistön tavoin jatkettavan yhteistä eurooppalaista puolustusta, joka antaisi meille varmuutta yhteisestä rintamasta, mihin myöskin Nato maihin kuuluvat eurooppalaiset valtiot täysillä liittyisivät mukaan. Ihanne yhteisestä, oikeudenmukaisesta ja tasa-arvoisesta Euroopasta elää vielä monien mielessä, eikä sen tarvitsisi olla pelkästään kaunis utopia. Näin haluaisin minäkin vielä uskoa.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Monsieur Jaques Attali luennoi tänään (klo 17.oo) Euroopan tulevaisuudesta Väinö Tanner –säätiön kutsumana.

https://www.facebook.com/events/1899011293728188/
*
Ranskalainen vasemmistolehti Libération kirjoitti Ranskan edellisen (heikohkon) presidentin Francois Hollanden kaudella, että ehkäpä kehitysideoita pursuavaa Attalia tulisikin pitää Ranskan todellisena johtajana virkaan äänestetyn Hollanden sijasta.

Attali on perustanut Positive Planet –järjestön, joka paitsi että kerää rahaa kehittyvien maiden naisille myös pitää listaa siitä, miten eri maat ovat onnistuneet talouskehityksessään tulevien sukupolvien kannalta.
OECD-maiden listauksessa Suomi on sijalla 10. Ranska 19.

*

Positive plant: kotisivuilla heidän esittelynsä:

Welcome
To the Positive Planet Foundation’s world
“Our mission is to help positive economy players, meaning those who work to make a better world for future generations. The Foundation helps people set up income-generating activities in 40 countries thanks to the international NGO, Positive Planet, and in France thanks to the national NGO, Positive Planet France. The Foundation also promotes positive economy in all possible ways thanks to Positive Economy Advocacy, which organizes several internationally-recognized events such as the Positive Economy Forum (in Le Havre, France), as well as the Global Positive Forum and publishes reference works (indexes, Positive Book, Positive Planet Atlas) on positive economy.

Our task is immense, and it requires an urgent response: our well-being depends on that of future generations. We need you to be able to do more, and do it better.”

Jacques Attali, President of
the General Management Committee and the Supervisory Board of the Positive Planet Foundation.

http://positiveplanetfoundation.org/en/who-we-are/

*
Positive Planet Wikipediassa;

https://fr.wikipedia.org/wiki/Positive_Planet
Kovin tuoreita päivityksiä ei sivuilta löydy.
*

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Kiitos Veikko mielenkiintoisesta kommentistasi. Toivon mukaan huomenna lehdet ovat täynnä Attalin kirjoituksia, ajatuksia ja parannusehdotuksia koko Eurooppaa ajatellen. Odotan niitä kiinnostuneena.

Veikko: "Attali on perustanut Positive Planet –järjestön, joka paitsi että kerää rahaa kehittyvien maiden naisille myös pitää listaa siitä, miten eri maat ovat onnistuneet talouskehityksessään tulevien sukupolvien kannalta.
OECD-maiden listauksessa Suomi on sijalla 10. Ranska 19."

Onpa meillä hieno sija listauksessa! Siitä meidän talousviisaat ja politiikotkin voivat olla ylpeitä.

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén

Mitä hätkähdyttävää on tässä toteamuksessa: "Sota ei ole nyky-Euroopassa mahdottomuus"? Venäjähän käy sotaa Ukrainassa. Ukraina on Eurooppaa, samoin Venäjän Euroopan puoleiset osat.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Totta juuri näin Ilkka, mutta miten sitä mieltääkin lähinnä vain perinteiset eurooppalaiset valtiot tähän kastiin? Ukrainakin aikanaan kuului Neuvostoliittoon. Väärinhän se oli näin ajatella - minunkin, mutta olenhan hyvässä seurassa:)

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

En haluaisi olla kenenkään ilonpilaaja Euroopan tulevaisuuden suhteen. Mutta se on rehellisyyden ja realismin nimissä todettava, hyväntahtoisen huumorin säestyksellä, että Monsieur Attali ja Monsieur Mosse ovat uskottavuudeltaan samaa luokkaa Euroopan pelastajina. Tosin Mosjöör Mosse ei tiettävästi millään tavalla aikoinaan pyrkinyt eurooppalaisen politiikan konsultiksi. Tarkoitukseni ei ole millään tavata loukata hänen uraansa.

Kansallisvaltioiden identiteetin, kunnioituksen ja itsemääräämisoikeuden rapauttaminen yhtenäisen Euroopan liittovaltion saavuttamiseksi ei näytä onnistuvan. Ei ainakaan Ranskan johdolla.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Samaa mieltä siitä, että ei Eurooppaa johdeta minkään yksityisen maan johdolla, vaan yhdessä asioista päättäen. Utopiaako sekin, vai vain sinisilmäisyyttä, etteikö vahvimmat ja rikkaimmat maat hoitaisi marssijärjestykset muidenkin puolesta. Britit jo kyllästyivät, mutta eivät kai he ole koskaan oikein olleetkaan sydämeltään eurooppalaisia?

Itse pelkään eniten oman suomalaisen identiteettini puolesta, sillä haluaisin pitää kiinni omasta suomalaisesta kansallisvaltiostamme, millä on kaikesta yhtenäisyydestä huolimatta itsemääräämisoikeus ja oma puolustustahto ja myöskin kyky suojella omaa maatamme. Tosin realiteetit huomioonottaen emme siihen yksin tule pystymään vahvimpien edessä ja siksi toivoisin eurooppalaisten löytän yhteisen eurooppalaisen ”naton” joka yhtenäisenä sotilasliittona voisi seisoa aina yhteisessä rintamassa hyökkääjiä vastaan. Olettaen, että myöskin saksalaiset alkavat panostaa taas omaan vahvaan armeijaan.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

”Attalin suurin pelko Euroopassa liittyy ensi toukokuun vaaleihin. Riskinä on, että niiden jälkeen EU:n merkittävin ryhmä koostuu vain EU:n vastustajista”.

Eikös tämän pitäisi panna ajattelemaan, missä on menty vikaan. Itse asiassa niin olisi pitänyt tehdä ajat sitten, eikä vain kaavamaisesti toistella, että tarvitsemme enemmän Eurooppaa. Pitäisi edes yrittää ymmärtää, mitä vastustajat tarkoittavat, kun sanovat, että emme tarvitse Eurooppaa. Tarkoittavatko he, että tarvitsemme toisenlaista Eurooppaa, vai vähän vähemmän Eurooppaa tai ei lainkaan Eurooppaa. Veikkaan, että joka laatikkoon löytyy edustajia mutta tuohon viimeiseen vähiten.

Vaikuttaa siltä, että Attali on vanha väsynyt mies, joka ei enää jaksa ponnistautua siihen vaativaan palapelin uudelleenjärjestelyyn, jossa pitää miettiä, missä asioissa Eurooppa tarvitsee enemmän yhtenäisyyttä, missä enemmän vapautta, missä enemmän yhteistyötä, missä enemmän joustavuutta ja ennen kaikkea, mitkä ovat oikeasti ne Euroopan yhteiset edut, joiden eteen pitää työskennellä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Eikös tämän pitäisi panna ajattelemaan, missä on menty vikaan."

EU uskalsi jo demokraattisesti kysyä mitä mieltä eurooppalaiset ovat kesäajasta eli jatketaanko viisarien siirtelyä. Tuskin sieltä enempää on demokratiaa odotettavissa, eurooppalaiset voisi vastata väärin.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Ehkä se Jarmo onkin uusi alku uudistuneelle ajattelulle ja tätä saadaan vielä lisääkin. Toivossa on hyvä elää, kun emme muuta voi:)

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Kiitos Jaako, hyvä kommentti, jonka toivoisi herättävän enemmän ja pitemmälle tehtäviä uudistuksia, joilla on oikeasti merkitystä myöskin EU:n kaikkiin rakenteisiin ja kustannuksiin. Ehkä vielä saamme kuulla Attalin lisäselityksiä ja muiden kritiikkiä antavien älykköjen kommentteja, joilla toivottavasti on jotain merkitystä myöskin päätöstenteossa. Jatkuvaa keskustelua mielestäni tarvitaan, jotta saamme parhaan tuloksen EU:n välttämättättömissä uudistuksissa, jos niihin päättäjillä on ylipäätään halua.?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset