zzz333

Ruotiukkoja ja huutolaisia. Vaivaishoitoasetus 1879.

  • Ruotiukkoja ja huutolaisia. Vaivaishoitoasetus 1879.
  • Dokumentistä kuvattuja otoksia..
    Dokumentistä kuvattuja otoksia..

Vaivaistalon ruokavalio vuodelta 1892: "Sunnuntaina potaatinlohkoja lihan kanssa, maanantaina velliä, tiistaina  hapanlohkoja, keskiviikkona potaatinlohkoja tai hernerokkaa, torstaina puuroa, perjantaina hapanlohkja ja lauantaina velliä. Aamiaiseksi vuoroon silakkaserpaa ja potaattia. Iltaruuaksi silakkaa, leipää ja kaljaa". Sunnuntaina annettiin lisäksi voita 30 g ja pala sokeria kahvin kanssa.  (Säkkijärvi) 

Hartolassa sai käsityksen vaivaishoitolautakunnan kokouksessa käytetystä puheenvuorosta: "Säästäväisyys- syistä vaadin päätettäväksi, että vaivaistaloon ei saa ostaa hyväkuntoista ruokatavaraa. Silakat pitää olla ylivuotisia ja punasilmäisiä, ne  ovat näkösämpiä niille syöttää". 

Kirja pohjautuu  Sosiaalihuollon Keskusliiton ry:n ja Turun Yliopiston Kansantieteen laitoksen järjestämän muistitiedon keruukilpailun tuloksiin. Toimittanut Jukka Eenilä, KK:n kirjapaino 1971.   Katsottuani sydäntä särkevän dokumentin Tohmajärven mummoista, joiden kotoisa, pieni "perhekotitunnelmainen" hoivakoti siirrettiin hämmentyneiden vanhusten kyselyistä huolimatta ruotsalaisen pörssiyhtiö Attendon isoon yksikköön.

Kirjoitin tästä samasta aiheesta muutamia vuosia sitten, kun oli vanhusten hoivakodeille tulleet uudet säännöt, jotka  estivät erityisesti maaseudulla pientet, yksityisten pitämät hoivakodit. Määriteltiin tarkoin tilojen koot ja vessojen lukumäärä. Tulos oli se, etteivät yksityiset pystyneet tarvittavia remontteja tekemään ja kunnanisät päättivät hoitaa asian itselleen helpomman kautta - kilpailutus. Tämä on sitten tulos.

Aamulehdessä toimittaja Matti Kuusela toteaa kolumnissaan: "Jos suomalaisia jostain selittämättömästä syystä on vielä jäljellä sadan vuoden kuluttua, he muistelevat 2010-lukua suuttumusta, häpeää ja suurta kummastusta tuntien". 

Kuuselan kommenttia lukiessani muistin hyllyssäni olevan vanhan kirjan, jota olen silloin tällöin vähän kerrallaan lukenut. Siksi vain vähän, koska en kestä niitä kaikkia surullisia kohtaloita, on liikaa kerralla lukea.  Erityisesti vielä kauhistuttaa myöskin pienten orpojen lasten kohtelu, joita jopa 5-6 - vuotiaina myytiin huutokaupassa kuin karjaa.  Tietysti tapahtumat on nähtävä oman aikansa ilmiönä ja erityisesti yhteiskunnallisessa ja sosiaalisessa kentässä. 

Köyhyyttä oli kaikkialla ja Länsi-Suomessa ruotujärjestelmä oli käytössä vielä aina 1910-luvulle saakka. Ruotujärjestelmä tarkoitti siis vaivaisen hoitoa ruodun taloissa ennalta sovitun , esim. manttaalilukuun perustuvan ajan. Ruotuvaivaisen tuli saada talosta ruoka, vaatteet ja hoito.  Ruotuvaivaiset kuuluivat talonpoikaisyhteiskunnan alimpaan kastiin ja heidän asemansa oli kyläyhteisössä lähes olematon. 

Heinäjoki: "Ruotilaisia oli ollut ensin kiertolaisina. He kiersivät talosta taloon. Suuressa talossa he olivat useamman päivän ja pienessä vähemmän. Heidät piti hoitaa ilmaiseksi ja siksi heillä olikin huono kohtelu ja huono ruoka. 

Toholampi: " Vaivaiset siirrettiin hevosella seuraavaan taloon tai vedettiin reellä, jos hevosta ei ollut. Sen talon, jonka vuorokaudeksi sattui lauantai ja sunnuntai, velvollisuutena oli saunottaminen. Varakkaat antoivat joskus ehjät ja puhtaat alusvaatteet". 

Puumala: "Ruotulaisen sijainti oli joko ovensuussa tai uunin vieressä polalla, jossa hänellä oli olkipatja, tyyny ja loimi makuusijana. Ruoka-astioina hänellä oli puu-tai savikippo, puulusikka ja harmaatuppi. Hän söi erikseen omalla sijalla ja harvoin hän pääsi yhteiseen pöytään. Ruoka kyllä oli samanlaista, mitä talonväkikin söi".

Ruotujärjestelmä herätti aikanaan ikävää huomiota siinä ilmenneiden epäkohtien vuoksi ja sitä alettiin pitää epäinhimillisenä.  Vuonna 1916 senaatti kielsi ruotuhoidon käytön.  Se ei ihan toiminut niin kuin piti.

Viitasaari:  Näin itsekin vuosien 1923 ja 1928 välinenä aikana, miten huutolaisia kohdeltiin.  Eräältä minua nuoremmalta pojalta kuoli äiti, ja poika joutui huutolaiseksi tädilleen. Satoi tai paistoi, tuo alle 10-vuotias poika leikkasi lehmänpaloja pientareelta ja teki lehtikirppuja. Hänellä ei ollut kenkiä, ei housuja, lyhyt paidanriekale vain, ja suuri repeytymä riippui polvissa asti. Pojan jalat olivat polviin asti paksussa rahnassa, veri tihkui niistä, kun ne halkeilivat. Sanottiin, että hänellä oli "variksen saappaat". 

Toinen muisto samaiselta viitasaarelaiselta oli pojasta, jolla oli hoidettavana halvaantunut äitinsä. Hänellä oli niin kauheasti täitä, että jaloissa rapisi kun niitä liikutteli. Kampasin usein hänen päätään, kun hän kauniisti pyysi. Vuosia kului ja ja vanhuksen kädet olivat kuin sian selkä, likaiset ja kylmät.  Vanhus kuoli,  ja hänen poikansa sanoi: Joo, johan se muorkin lähti" .

Näiden lukeminenkin tekee niin kipeää ja kun vielä ajattelen, että minunkin äitini on täytynyt nähdä nuorena tyttönä, kuinka ihminen oli ihmiselle susi.  On hämmästyttävää, kuinka hyvin Suomi on noussut tähän pisteeseen missä puutteista huolimatta pidetään jokaisesta huolta. Toisinki voisi olla. Tämän päivän vanhuksien hoidossa pitäisi kuitenkin kiinnittää enemmän huomioita inhimilliseen puoleen ja kuunnella enemmän itse vanhuksia. Ulkoinen hoito on kunnossa, ainakin ulospäin nähtynä, mutta kuten ohjelmassa yksi hoitaja sano: "Omaa äitiäni en laittaisi mihinkään niistä, missä olen työskennellyt, mutta tuohon pieneen tohmajärveläiseen yksityiseen kotiin kylläkin".  Olen samaa mieltä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

>"Kun vuoroni tulee, toivon vain yhtä asiaa: älkää myykö minua Attendolle!

ooo

Tuohon on helppo yhtyä.
Hyvä blogi ja hyviä kommentteja. Kiitos Kaija.

¨¨¨¨¨¨¨¨

Kuitenkin on vaikea hyväksyä ilmaisua "Suomi velkaantuu". Eikö olisi parempi sanoa "Suomi ottaa velkaa".
Enemmistö myöntänee, että Suomi elää yli varojensa, mutta kun kysytään millä tavalla Suomi elää yli varojensaa, ollaan eri mieltä. Erimielisyys hälvenee kun asia hoidetaan ottamalla lisää velkaa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Elämän aikana kymmenissä hoitokodeissa vierailleena, en ole nähnyt yhtään huonoa hoivakotia, mutta terveyskeskusten vuodeosastoilla hoitaminen ei ole hoivakotihoitamista. Ei vaikka se tehtäisiin kuinka kodinomaiseksi.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Oletko Ari vieraillut myöskin näissä ulkomaisissa pörssiyritysten hoitamissa hoivakodeissa?

Olen ennustanut jo vuosia sitten, että tulevaisuus ei välttämättä näytä hyvältä, kun pörssiyritykset syövät yksityiset pois koko alalta ja sen jälkeen heillä on täysi monopoli hoitaa hommat mielensä mukaan. Hammashoidoissa se tuli itselleni hyvin selkeästi esille. Hinnat nousivat joka tasolla.

Vuosia sitten ystäväni oli mammografioita hoitavassa yksityisessä yrityksessä. Mukaan kilpailuun tulivat nämä Mehiläiset ym. pörssiyhtiöt, joilla oli mahdollisuus tehdä alle kustannushinnoin mammografioita sairaaloille. Ja miksi? Heillä oli kuulemma näistä lasten- ja vanhusten hoivayrityksistä niin suuret tulot, että pystyivät helposti tulevaisuuden hyvien näkymien vuoksi tekemään alihintaisiakin tutkimuksia.

Onko tulevaisuus nyt sitä, että kaikki yksityiset yritykset on syöty pois ja ihana monopoli-asema on todellisuutta, joka nostaa hintoja- ja kunnankuluja entisestään? Muuta vaihtoehtoahan ei sitten enää ole häiritsemässä bisnesten tekoa. Senhän ainakin tietävät hyvin Alko- ja Veikkaus-monopolit:) Teet mitä tahansa, niin homma pyörii...

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #11

Olen vieraillut. Töiden merkeissä ja kutsuttuna. Kyllä minusta kaikki hoivakodit toimivat vanhusten parhaaksi, ainakin vakaa aikomus on niin tehdä. Monilla pienillä alkavilla yrittäjillä silloin 20 vuotta sitten tosin oli vaikeuksia kasvamisessa ja sitten myöhemmin laajennukset olisivat olleet tarpeen, mutta rakentaminen on kallista eikä kaikki edes halua kasvaa.

Kilpailullisesti tilanne on kuitenkin sellainen, että pienenä jää helposti isomman jalkoihin. Tämäkin dokumentti sen näytti toteen, eli pienyrittäjällä jo kolmen paikan tyhjänä pitäminen luon konkurssiuhan. Senhän voi tietysti ymmärtää, jos kolmannes liikevaihdosta puuttuu, mutta sata prosenttia tilojen kuluista jatkaa kustannuspuolella.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #12

Oletan että henkilökunta pidetään jatkuvasti liian pienenä kustannusten minimoimiseksi ja siksi vanhuksille ei ole antaa riittävästi aikaa. Nämä esitetyt jaksot pienten kotien yhteisöllisyydestä ja keskinäisestä kiintymyksestä hoitajien ja hoivattavien välillä oli suorastaan liikuttavaa katsottavaa. Näin sen pitäisi ollakin.

Mummut viihtyivät ja kuten tämä iloinen dementiaa sairastava sanoi, että hän nukkuu hyvin ja näkee kauniita unia lähes joka yö. Attendon hoidossa hän kuulemma nyt nukkuu huonosti ja halusi takaisin ”kotiin” . ”Miksi meidän pitää olla täällä” hän kyseli. Ilo hänen aikaisemmin niin tuikkineista silmistään oli nyt kokonaan kuollut. Eikö mitään kompromissia osattu tai haluttu tehdä? Annettu esimerkiksi lisää potilaita Attendosta, jotta pienen kodin kannattavuus olisi saatu säilytettyä.

Yhteisessä kokouksessa kerrottiin, että valituksia on tehty yli 20, joka tietysti voi olla vain alun sopeutumisvaikeuksia, tai sitten ei.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Kiitos kommentistasi Jorma ja myöskin neuvosta, oikeassa olet.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Oma käsitykseni sanonnasta ”Köyhä kuin kirkon rotta” ( rotfattig ) on seuraavanlainen.

Kirkoissa ruotulaisilla oli oma paikkansa kirkkosalin perimmäisessä penkissä. Ruotsiksi tämä köyhien rivi oli nimeltään rot. Suomea puhuvan kansan suussa rot vääntyi helposti rotaksi. Onnetonhan ruotulaisten asema yhteiskunnassa olikin ja vertaus jätteillä eläviin eläimiin ei ollut kaukaa haettu.

”Köyhä kuin ruotulainen”

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Kiitos Pekka kommentistasi ja todellakin ruotulaisilla ei ollut mitään oikeuksia, joita muilla tavallisilla köyhillä kuitenkin oli. Eivät he olleet edes monen mielestä edes ihmisiä, vaikka toki varmasti heitäkin oli.

Lueskelin tuossa vielä yhden surullisen kertomuksen, joka kääntää sydämen melkein nurin pelkästä myötätunnosta.

"Äitini syntyi Kiteellä vuonna 1888 ja hän kuoli 1963. Hän oli toisella vuodella, kun hänen äitinsä kuoli ja naapurin kertoman mukaan hänen isänsä kantoi häntä kontissa selässään metsätöitä käydessään. Sitten isä kuoli ja hän jäi täysin orvoksi 3-vuotiaana, vaikka sukulaiset olivat varakkaita. Näin hän joutui huutolaiseksi taloihin, jotka ottivat hoitoonsa halvimmalla, vuodeksi kerrallaan.

Sitten kun hän alkoi itse muistaa tapahtumia, hän oli 6-vuotias maalaistalossa, jossa häntä pidettiin kaikkein huonoimmin. Hänelle annettiin vanha sarkatakki, joka oli ollut nurkassa koiran alla ja se oli ainoa vaate, jonka hän sai pito-ja makuuvaatteekseen. Isäntä olisi antanut hänen nukkua penkillä, mutta emäntä ajoi ovinurkkaan lattialle. Ruokapöydässä hän ei saanut syödä koskaan. Kun toiset olivat syöneet, hänelle tyhjennettiin tähteet omaan kippoon. Työtäkin piti tehdä ja kuritettiin, jos ei totellut. Puhtaudesta ei huolehdittu, koska hänellä oli täitä päässä ja takissa. Tämä sama talo halusi pitää hänet vielä vuoden, mutta tuntemattomasta syystä hänet haettiin kesken vuotta pois ja vietiin toiseen paikkaan.

Tämän toisen talon nimi oli Ravin Toropainen. Se oli hyvä ja rikas talo, kuten äitini kertoi. Täällä hänet pestiin ja hänelle annettiin puhtaat vaatteet ja hän pääsi pöytään syömään muiden kanssa, mutta hän ei aluksi osannut syödä muuten kuin sormin, koska ei ollut tottunut syömään pöydässä. Tämä talo piti hänet 20-vuotiaaksi, jolloin hän meni naimisiin. Hän oli hyvä työihminen, sai myötäjäisiäkin naimisiin mennessään".

Olipa surullinen ja kova kohtalo nuorella tytöllä, mutta onneksi siihen tuli onnellinen jatko hyvien ihmisten luona. Tuli vähän pitkä kertomus, mutta ehkä se olisi hyvä luetuttaa monillekin nykynuorille, joille kaikkinainen elämä olisi ollut kuin sadussa tai taivaassa tälle pienelle huutolaiselle.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Saanen omassa blogissani vielä heittää pienen sivuhuomautuksen tähän jatkuvasti kärjistettyyn ja valtaisaan kohuun taas kerran Lauran tekemisistä? Tietysti se menee kiinnostuksen mukaan, kuinka innostuneesti kansa jaksaa tätä samaa juttua jauhaa aina vain uudestaan, mutta ihmettelyäni se ei poista. Usarin bloggareista se kyllä antaa aika yksioikoisen ja jopa tyhmänkin kuvan.

Onko näillä ihmisillä mitään muuta elämänsisältöä kuin ruotia yhden nätin tytön Lauran sanomisia, kuin hän olisi maailman tärkein asia? Tällä pelillä ennen pitkään, kukaan Usarin ulkopuolinen lukija ei täällä enää viitsi käydä. On liian tylsää.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Kiitos Markku. Olipa kiva, että löytyi edes yksi joka on tästä asiasta samaa mieltä kanssani.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Todella, olen samaa mieltä kanssasi Laura-aiheesta. Antipatia ja suoranainen parjaus Huhtasaarta kohtaan on saanut aivan liian suuret mittasuhteet.

Kommenttini tämän blogin aiheeseen oli tarkoituksella vahvasti poleeminen. Hieman ikävää, että keskustelu ei sitten jatkunut.

Olen jo taustastani johtuen julkisen perusterveydenhuollon kannattaja. Asiaan ei liity minkäänlaista puoluepoliittista katsantoa.

Bisneksen teko ja sijoittajien intressit eivät kuulu terveydenhuollon perusrakenteeseen. Yksityinen palvelusektori toki voi - ja sen kuuluukin - täydentää kaikille kansalaisille avointa julkista terveydenhuoltoa, siis nimenomaan täydentää sen tarjoamia palveluja.

Tämä näkemys myös Alsiolle ystävällisesti tiedoksi.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #25

Olen sama mieltä, ettei julkinen terveydenhoito ja palvelutalot ole todellakaan tarkoitettu pörssiyhtiöiden saalistuksen kohteeksi ja vielä veroparatiisienkien selän taakse säilöttäviksi.... Veronmaksajien rahat eivät kuulu ihmisten terveydellä rahastettaviksi, eikä myöskään lääkemenot kuulu siihen sarjaan.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Kaija Kelhulta hyvä blogi tärkeästä aiheesta. Vanhusten ja pitkäaikaissairaiden hoiva on Suomessa vielä hyvällä tolalla, jos vertaa tilannetta kansainvälisellä mittapuulla. Useimmissa maissa asiat ovat huonommin kuin Suomessa. Näin me ainakin uskomme, useimmat meistä Suomessa.

Jatkuva suuntaus ja keskittyminen yhä suurempiin monikansallisiin terveys- ja hoiva-alan yrityksiin on kuitenkin erittäin huolestuttavaa. Alalla toimii pörssiyhtiöitä, joiden tunnottomat omistajat vaativat yhä suurempia osinkoja taskuihinsa. Samalla nuo yritykset, jotka kasvavat imemällä kuntien (=veronmaksajien) rahoja, kiertävät kaikin keinoin verotusta.

Jokseenkin kuvottavia ovat Ari Alsion tapaisten "asiantuntijoiden" esittämät visiot yhä suuremmista yhtiöistä ja laajemmista tarjouskilpailuista. Jaan täysin blogistin syvän huolen puolustuskyvyttömien objektien/pelinappuloitten (lue: vanhusten) yhä heikkenevästä asemasta voitonnälkäisten yritysten kynsissä.

PS. Vahva kannanotto sallittakoon, kun otetaan huomioon ongelman laajuus..

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Kiitos Markku kommenteistasi. Ei tämän blogin keskustelut sinun tähtesi loppuneet, oli vain nähtävästi kaikki jo sanottu. On taas uuden blogin aika!... Olisin kyllä peukuttanut muuten sinun hyvää ensimmäistä kommenttiasi, mutta yksi sana sen esti ja tiedät sen hyvin itsekin fiksuna miehenä? :) TERKKUJA!!

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

"Sipilä vei sotekiistan äärimmilleen, pääministeri lupasi tarjota oksennuspusseja kokoomuslaisille." Iltasanomat 3.10.2018.

Jopa hyvätapainen Sipilä käyttää joskus tuonkaltaista retoriikkaa. Miksen siis minäkin, joskus.

Sinä olet Kaija kyllä positiivinen poikkeus tämän blogistanin harmaudessa, oikea helmi olet! Huom. Minä en sorru lämpimikseni höpöttelemään "ale-rakkaudesta" kuten joku pintaliitäjä täällä tekee. :) Eipä silti, annetaan kaikkien kukkien kukkia.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #28

Kiitos Markku kauniista sanoistasi! Ne aina minua kovasti ilahduttavat. Me suomalaiset viljelemme niitä kovin harvakseen:) Saavat myöskin omaa käytöstään vähän enemmän tarkkailemaan - varsinkin tuolla kohteliaisuuden ja ystävällisyyden saralla.

En kyllä minäkään Markku aina muista valikoida sanojani riittävästi, mutta taitaa kodin opit, eli yksinhuoltajaäitini ankarakin kasvatus mennyt vain osittain päähän.:)

Muistan kuinka takavuosina oli jonkun yhdistyksen, tai peräti telkkarin taholta keräilykampanja sanoilla: "Anna hyvän kiertää". Senkin voisi taas jälleen uusia!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset