zzz333

Vuoden 2017 paras tietokirja Yhdysvalloissa: "Venäjä vailla tulevaisuutta"

  • Vuoden 2017 paras tietokirja Yhdysvalloissa: "Venäjä vailla tulevaisuutta"
  • Kirjoja Venäjästä on meillä käännetty satoja, mutta ymmärränmekö vieläkään naapuriamme?
    Kirjoja Venäjästä on meillä käännetty satoja, mutta ymmärränmekö vieläkään naapuriamme?

V.Majakovski :  "Aika Leninistä on kertomus alkaa nyt. Vaan ei siksi, että suru olisi haihtunut. /  Aika siksi, että tuska kirvellyt / tietoiseksi / selväksi/ on vaivaksi vaihtunut... /  Aika, jälleen nouskoon myrsky Lenin - tunnuksin / Kyyneltulva oisko lohdutuksemme? "

Leninin kuoleman jälkeen 1924 Majakovski kirjoitti lähes kuusikymmen sivuisen muistelon rakkaasta Leninistä, jossa ei hurmahenkisyyttäkään puutu. 

Mietin hiljaa itsekseni, että  millainen runo olisi tänään kirjoitettava Vladimir Putinista?  Yhysvaltalaisen toimittaja -kirjailija Masha Gessen tuskin terottaisi kynäänsä sitä varten. Viime  syksynä 2018 ilmestyi suomeksi käännettynä  hänen kirjoittamansa kirja, joka on kerännyt kaikki mahdolliset palkinnot Yhdysvalloissa..

Kirjan lukijat saavat hyvän kuvan millaista on elää   totaalitäärisen yhteiskunnan ikeen alla.  Moskovassa syntynyt ja kasvanut Gessen  kertoo pääasiassa seitsämän päähenkilönsä kautta tarinan siitä, mitä on elää tänään Putinin aikaisessa Venäjässä. 

"Kun olin  yhdentoista tai kahdentoista vuoden ikäinen 1970-luvun lopulla, kuulin äidiltäni, että Neuvostoliitto oli totalitaarinen valtio - hän vertasi sen hallintoa natsien hallintoon, mikä oli hämmästyttävää.  "Vanhempani sanoivat minulle, että neuvostovalta jatkuisi ikuisesti ja meidän olisi sen takia muutettava ulkomaille." 

Huvittavaa onkin ajatella, että meidän taistolaisemme eivät  aikoinaan huomanneet Neuvostoliiton köyhyyttä ja kurjuutta, mitä  taas itse ulkomailla käyneet  neuvostokansalaiset näkivät, että kaikki ne kertomukset oman maan ylivoimaisuudesta olivat täyttä  valhetta.  Suomalaisten tunnettu  sinisilmäisyys sai tuosta vain edelleen  vahvistusta.

"Kirjan henkilöitä valitessani etsin ihmisiä, joiden elämä mullistui vuonna 2012 alkaneen kurinpalautuksen seurauksena.  Valitsin neljä nuorta ihmistä, jotka olivat lähtöisin eri kaupungeista, erilaisista perheistä ja erilaisista neuvostomaailmoista. He antoivat minun kertoa, millaista oli varttua maassa, joka avautui, ja sitten elää aikuisena yhteiskunnassa, joka sulkeutui. Maa kävi sotaa sisäistä vihollista ja naapureita vastaan. Venäjä hyökkäsi  Georgiaan vuonna 2008 ja Ukrainaan vuonna 2014".

Ainoat tarinat, joita Venäjä nyt kertoo itsestään itselleen, ovat neuvostoideologien kirjoittamia.  Gessenin mukaan Putinin valtakaudella osa venäläisistä ei enää edes halua vapautta, vaan elää kansallismielisessä suuruuden kuplassaan, ilman demokratiaa ja ilman länsimaisen oikeuslaitoksen perusperiaatteita.  Putinin lähes kahdenkymmenen valtakauden aikana  Venäjä on kehittänyt aseistustaan ja vahvistanut puolustuskykyään, mutta varsinaiset talousuudistukset ovat jääneet melkein kokonaan tekemättä. Ihmisten omat äänet on vaiennettu ja ihmisten mahdollisuudet vaikuttaa ovat jatkuvasti kurjistuneet.  Oppositio, media ja instituutiot ovat ajettu alas, ilman mahdollisuuksia vaikuttaa omaan tulevaisuuteensa.  Kaikki paljastava tieto on tavalliselta kansalta piilotettu propagandan taakse. 

Gessenin kirja kuvaa hyvin turhauttavia mielenosoituksia, poliisin pamputuksia ja rauhanomaisten ihmisjoukkojen raahamista vankiloihin. Yhtenä harvoista protestikanavista toimii oppositiopolitiikko Alexei Navalnyn, jonka aktivoima liike protestoi Venäjän korruptoituneisuutta vastaan.  Hän istuukin vankiloissa tämän tästä, mutta on onneksi kuitenkin vielä säilyttänyt henkensä.  

Boris Nemtsovin kävi huonommin.  Hän julkaisi raportin korruptiosta ja vilpeistä Sotsin olympialaisten valmisteluissa.  Boris paljasti Vladimir Jakuninin, joka oli palvellut Neuvostoliiton aikaan KGB:ssä ja kuului Putinin klaaniin 1990-luvulta lähtien.  Tunnetusti Putinilla on tiivis kaveriklaani, jotka ovat kahmineet  kaksinkäsin omaisuutta omaan taskuunsa koko Putinin hallinnon ajan.  Maailmanennätys, 48 kilometrin mittaisen maantien rakentamiseen Jakuninin sai kulumaan ennätykselliset 50 miljardia dollaria.  Tästä Nemtsov oli varma, että tämä oli historian kallein olympialaisten yksittäinen projekti.  

Nemtsov ryhtyi myös kokoamaan raportia Putinin sodasta Ukrainassa. Hän otti mukaan todisteita Venäjän sotilaiden käytöstä sekä Krimillä että Itä-Ukrainassa.  Hän otti mukaan kaatuneiden määrät ja todisteet siitä, että ohjus, jolla alas ammutussa Malaysin Airlinesin matkustajakoneessa 298 ihmistä sai surmansa heinäkuussa 2014, oli laukaistu  Ukrainan separatistien hallitsemalta alueelta.  Nemstov johti toista rauhanmarssia Moskovassa 2014 ja siihen osallistui noin 25 000 ihmistä. 

Myöhemmin 2015 Aleksei Navalnyi ja hänen veljensä Oleg todettiin syylliseksi petokseen yrityksessä, jonka edustaja todisti kuitenkin oikeudessa, ettei sitä ollut tapahtunut.  Navalnyi sai kotiarestia, veli oli vankilassa, Kasparov ja Ponomarev asuvat maanpaossa ulkomailla, joten Nemtsov oli tunnetuista mielenosoitusten järjestäjistä ainoa, joka oli vielä vapaalla jalalla Moskovassa, mutta ei kauaa... Boris Nemtsov murhattiin Moskovajoen sillalla. 

Boriksen ystävät - aktivistit, jotka olivat seisoneet hänen rinnallaan kymmenen vuotta Solidaarisuudessa, marsseilla ja selleissä - laittoivat sillalle muistomerkin. Kun viranomaiset veivät kukat ja liput pois, niin aktivistit järjestivät paikalle vartion kellon ympäri.  Vladimir Kara-Murza oli yksi kuudesta, jotka kävivät päivittäin seisomassa vartiossa Boriksen muistoksi. Kun Boriksen kuolemasta tuli kolme kuukautta, niin Vladimir Kara -Murza oli viety sairaalaan. Useiden elinten tominta oli pysähtynyt tuntemattoman myrkyn vaikutuksesta. Historia on jo nykypäivänä opettanut, että kuuluisat saivat kuulan sydämeensä ja vähemmän kuuluisat myrkkyä teehensä.

Milloin tulee Alexei Navalnyn vuoro kokea muiden oppositiopoliitikkojen, korruptiota tutkivien lakimiesten ja toimittajien kohtalo?  Tuskin hänkään saa jäädä  kertomaan Venäjän epäkohdista  Venäjän tietämättömille omille kansalaisille, jotka seuraavat vain Kremlin omia tv-lähetyksiä ja lehtiä. Ei voi muuta kuin todeta, että sääli kansaa, joka uskoo kaiken, mitä hallinto heille syöttää, kuten ulkomaailman valheellisesta vihasta heitä kohtaan. 

Tunnettuin Putin - kriitikko Mihail Hodorkovski uskoo, että on turha odottaa vallankumousta, joka kaataisi Putinin rakentaman autoritäärisen järjestelmän.  Hodorkovski, joka istui kymmenen vuotta vankilassa sanoo, ettei talous voi kehittyä ilman oikeusvaltioita, joka taas ei sovi nykyjärjestelmälle.  

"Kuten monet kommentaattorit ovat todenneet, Putinin ortodoksishurmoksellisen Venäjän olevan siirtymässä ideologisesti 1900-luvulta 1800-luvulle". Hodorkovskin vankilamuistelmat menevät Venäjän moraalisten ristiriitojen ytimeen. Ne vaativat  isänmaalta käännöstä eurooppalaiseen oikeudenmukaisuuteen ja humanismiin.  

Steven Lee Myersin kirjassa ,  "Uusi Tsaari / Vladimir Putin ja hänen Venäjänsä" (2016)  kysytäänkin ihan aiheellisesti: "Onko hänestä tullut modernin ajan tsaari?"

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

18Suosittele

18 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Kirjaa lukematta ja blogisi perusteella sanoisin:

Vuoden 2017 "paras" propagandakirja Yhdysvalloissa

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Mitä kirjassa esitettyä ajatusta erityisesti haluaisit opponoida?

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Jos luet Hannu kommenttini ajatuksella ja keskittyen, huomaat mahdollisesti, että en ole kirjaa lukenut.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #3

Blogin perusteella kuitenkin pidät sitä propagandana – miltä osin?

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #7

Kirjan otsikko "Venäjä vailla tulevaisuutta" kertoo jo riittävästi siitä, mistä näkökulmasta käsin ja mihin tarkoitukseen kirja on kirjoitettu.

Kuten Trump ja Putin totesivat viimevuotisessa Helsingin tapaamisessaan, mitään ideologisia vastakkainasetteluja ei Venäjän ja USA:n välillä ole olemassa.

Meneillään olevassa taistelussa on vain kyse siitä, ketkä kapitalistit pystyvät haalimaan haltuunsa maailman luonnonvarat ja työvoiman.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala Vastaus kommenttiin #8

#8. Ei Venäjän ja Yhdysvaltojen välillä ole mitään ideologisia eroja koska kummassakaan maassa ei ole mitään muuta ideologiaa kuin kapitalismi.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #10
Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala Vastaus kommenttiin #11

Vain Pohjois-Koreassa on enää aitoa sosialismia ja hiukan Kiinassakin.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #12

Jos Kiinaa yrittäisi tulkita sosialismiksi, niin saisi käyttää jonkin verran mielikuvitusta.

Mutta Pohjois-Korea kyllä. Laittakaamme toivomme siihen. :)

Tässä muuten yksi kuuntelemisen arvoinen juttu Kiinan systeemistä:

https://www.ted.com/talks/eric_x_li_a_tale_of_two_...

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #14

Eikös Venezuela ole nykyään sosialismin mallivaltio?

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #8

Jos et ole kirjaa lukenut, on turha pelkän otsikon perusteella arvioida sen sisällöstä yhtään mitään.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #18

Ainahan voi kuitenkin syyttää väärin valikoiduista ja liikaa sivuun menevistä esiin nostoista, jotka ovat taas itse blogistin virheitä. Olisikin mielenkiintoista kuulla, mitä asioita joku muu mieluiten nostaisi esiin.

Kirjassa on kuitenkin viisisataa sivua ja niistä ei ole kovinkaan helppo valita vain olennaisia ja tärkeimpiä kohtia, jotka enemmistö myöskin hyväksyisi.

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén Vastaus kommenttiin #19

Olennainen on olennaista ihan riippumatta hyväksyjien määrästä.

Masha Gessen siteeraa kirjassa Hannah Arendtia. Arendt sanoo, että diktatuuri tekee psyykelle sen, että yksilöllä ei ole enää mielipiteitä. Mielipiteetön Homo Sovieticus elää ja voi hyvin nyky-Venäjällä. Meidän voi olla vaikea ymmärtää mielipiteen puuttumista.

Kun Reino Paasilinna teki suomettuneisuuden aikana "dokumentaarisen" ohjelman Neuvostokolhooseista Ylellä 1970-luvulla, hän haastatteli erästä hevosen selässä istuvaa karjapaimenta. Paimen ei oikein tuntunut olevan mitään mieltä mistään. Luulin, että hän on joko täydellisen tietämätön omasta elämästään tai hän ei vain uskaltanut vastata mitään, koska ei ollut varma siitä mitä hänen pitäisi vastata. Nyttemmin täytyy ottaa huomioon myös se mahdollisuus, että hänellä ihan aidosti ei ollut mielipiteitä.

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén Vastaus kommenttiin #18

Älähän nyt Jori. Diktatuurin ihailija voi aivan lukematta pitää Gessenin kirjaa propagandana, koska kirja kertoo siitä mitä diktatuuri tekee ihmisten psyykelle. Jos Kejo lukee kirjan niin edellisessä virkkeessä käyttämäni "voi" täytyy poistaa ja virkettä pitää muuttaa: ....."pitää ehdottomasti Gessenin kirjaa propagandana".

Ilta-Sanomissa on hyvä kirjaesittely.

"Selittäisivätkö siis kaksoisajattelu ja rikoskumppanuus esimerkiksi sen, miksi Venäjän kansa tuntuu sallivan Putinille kaiken eikä mikään Venäjän johdon tekemä laittomuus johda merkittäviin protesteihin maan sisällä?"

"VAIKKA ihmiset näkevät nykyisinkin, että kaikki se, mitä heille syötetään, ei ole totta, valtio onnistuu kytkemään heidät ovelasti yhteisvastuuseen tekemällä heistä ikään kuin Putinin ”rikoskumppaneita”. Yksi esimerkki tästä ovat Venäjän vaalit, joiden väärinkäytöksiä, vilppiä ja nukke-ehdokkaita ei edes yritetä salailla.

– Äänestyspaikalla lista – jonka kärjessä oli absurdi, lähes virtuaalinen ehdokas – teki kaikista äänestäjistä salaliittolaisia. Äänestämällä itse kukin vahvisti petoksen laillisuuden, Gessen kuvailee."

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005874772.html

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #20

Kiitos Ilkka aivan mahtavan hienosta linkistä, joka antaa kirjasta ja sen sisällöstä todella hyvän kuvan, ja myöskin varsin todentuntuisen selityksen neuvostoihmisen psyykeen erinomaisesta manipuloinnista. Sen homman Putin ainakin osaa, vaikka hänen "uhkarohkeita" temppuilujaan eläinten- ja taitolentojen kanssa Kiinan Maon esimerkkiä seuraten, antaa kuitenkin aika typerän kuvan koko miehestä.

Viimeksi hän teki muutama viikko sitten lukemani mukaan, taas jopa viisi maalia lätkäpelissä NHL:n pelaajia vastaan - siis tuosta vain:) Mietin kyllä hetken aikaa onko nyt aprillipäivä, vai voiko se olla ihan totta? Tai olenkohan nähnyt siitä vain unta?

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen Vastaus kommenttiin #22

Melkein samassa sarjassa kuin Kimien urotyöt :D

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #23

Eikä jäänyt paljoa jälkeen myöskään Romanian muinoin ammutun presidentin Nicolae Ceausescu....tai oikeastaan hänen vaimonsa, joka oli myöskin nero vähän joka tieteen alalla. Minulla on jossakin hyllyissäni hänestä kirjoittettu kirjakin, jota en nyt tähän hätään edes löytänyt, mutta ansiot olivat tosi mahtavat. Kirja julkaistiin ennen pariskunnan vierailua Suomeen, jos sen oikein muistan.

On se ihme, kun näiden tsaarien ja. despoottien pitää näytellä superihmistä vähän joka alalla, joka kuitenkin tekee heistä vain yksinomaan naurettavia. Suomalainen sanonta, vaatimattomuus kaunistaa, olisi parempi tie:)

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén Vastaus kommenttiin #24

Vaatimattomuus oli ainakin Mauno Koiviston tavaramerkki. Maukka luki vähän salaa ylioppilaaksi ja ilmoitti sitten siskolleen, että "tuli vähän opiskeltua".

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #25

Ilmankos Mauno Koivisto olikin niin suosittu! Tuota kertomaasi ”salaisuutta” en kyllä ennestään ollut edes kuullut. Kiitos, tuli taas yksi lisäpiste Manulle.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Tätä on Janne nyt pakko peukuttaa, tarkoitan sinun kommenttiasi:) En edes valinnut mitään sellaista, jota en edes itse olisi tässä vuosien aikana suuresti ihmetellyt.

Muistan olleeni hyvin toiveikas Venäjän uusista mahdollisuuksista, kun Putin valittiin presidentiksi vuonna 2000. Pidin häntä uudistusmielisenä vaikka KGB:n tausta vähän arveluttivatkin.

Ensimmäinen vakava teko oli kuitenkin vuonna 2008, kun hän vaihtoi paikkaa pääministeriksi heikon Medvedevin suosiollisella avustuksella.. Silloin jo uskoin ja pelkäsin, ettei tämä kansalle hyvää tiedä. Ja näin on käynyt.

Ihmisoikeudet ovat ala-arvoiset määrätyillä ryhmille, eikä oppositio voi toimia normaaliin tapaan. Lehdistö on hallituksen valtikan alla ja vain vieraita kieliä osaavat kansalaiset voivat seurata ylipäätään maailman uutisia. Köyhät ja kouluttamattomat ihmisryhmät ovat täysin propagandan armoilla.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Sen verran kirja vielä alkulehdillä, ettei kokonaisarviota voi antaa. Alku kuitenkin vaikuttaa mielenkiintoiselta.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Mielenkiinnolla odotan uutta kommenttiasi Eero, kun olet päässyt kirjaa vähän pitemmälle, jos tämä nyt enää silloin on etusivulla. Itse luin sen kolmena päivänä aika tiiviisti, tosin pakosta, kun mieheni kävi sitä aina itselleen hoputtamassa. Sivuja on kuitenkin viisisataa ja nimiä venäläiseen tyyliin paljon, joten luku on aika hidasta.

Me olimme ensin Tapiolan kirjaston lainajonossa, mutta meitä ennen oli yli 500 ihmistä, mutta onneksi saatiin se sitten ihan oma lahjaksi:)

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Ensin lainasin kirjan, sitten ostin sen itselleni, luen sitä kuten oppikirjaa.

Viime syksynä kävin Petserin luostarissa. Tutkin kaikkea tekniikan kannalta. Jo Karjalan matkoilla olen havainnut että nyt Venäjä uhraa valtavia summia kirkkojen ja luostarien kunnostamiseen.

Petserissä näin sotilaiden ja munkkien yhteistyön. Päätelmäni joka saa Gessenin kirjasta vahvistusta: Venäjä uudistaan neuvostoihmistä: kiihkeän nationalismin ja militarismin rinnalle Lenini oppien tilalle tuleekin nyt kirkko. Uusi venäläinen ihminen on yli-ihminen, me lännessä olemme vain pedofiileja, lesboja ja homoja. Venäläisistä tulee nöyriä tsaarin orjia.

Kirjassa on vastaus kysymykseen miksi venäläiset rakastavat Stalinia.

Jokaisessa suvussa, inkeriläisissä, karjalaisissa, eestiläisissä, puhumattakaan venäläisissä on sekä uhreja että vartijoita ja murhaajia. Jokainen kokee sisällään syyllisyyttä sekä taipumusta väkivaltaan. Vaarattomatkin mielenosoitukset hajotetaan pamputtamalla ja viemällä vankilaan. Onneksi ei heti ammuta kuten Stalinin aikana.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Kiitos Leo mielenkiintoisesta kommentistasi. Olen kyllä tosin suuresti ihmeissäni, kun kirjassa kerrottiin Stalinin olevan edelleen suosituin venäläinen. Massamurhaaja, joka murhautti miljoonia syyttömiä venäläisiä vain olankohautuksella, jopa surutta omia läheisiäänkin. Tutkimattomia ovat ihmisten aatokset, joita on välillä vaikea ymmärtää ja vielä vaikeampi hyväksyä.

En myöskään ymmärrä Putinin ja hänen hallintonsa jakamaa väitettä ja tarkoitusperää, että länsimaat haluavat tuhota Venäjän, eivätkä arvosta venäläisyyttä. Kiihottavatko he vain vihapuheillaan suurempaa juopaa kansojen välille, vaikka Putinin lähipiiri taitaa pääasiassa asua itse länsimaissa ja myöskin heidän jälkikasvunsa opiskelee ja elää näissä ”kauheissa rappeutuneissa maissa” . Ja vie vielä venäläisen valtavan omaisuutensakin mukanaan - turvaan todennäköisesti?

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Suosituksien arvoinen kirja.

Hankin sen heti kun tuli halpana pokkarina englanniksi ('Future is history'). Vaikka kriittinen suodatin kannattaa aina pitää päällä, tämä auttoi hieman vahvistamaan käsityksiäni siitä mitä tuolla itänaapurista on meneillään.

Sellainen ei voi päättyä tai edes jatkua hyvin, toivottavasti sellaisen varalle ollaan varuillaan.

Sääliksi käy sikäläistä väkeä. Saa nähdä kuinka käy.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Samaa mieltä olen kuin sinäkin Tomi, kirja on lukemisen arvoinen. Näkökulma Venäjään on laaja ja monipuolinen. Sen sijaan Putinin jälkeinen aika on täysi arvoitus, kun en ainakaan minä ole mistään saanut pienintäkään vihjettä mahdollisesta jatkajasta.

Itse tykkäisin Medvedevistä ilman Putinin ohjauksia ja määräyksiä. Tähän asti hän on ollut vain kiltti ja sopeutuva puudeli, vaikka uskoisin hänellä olevan kykyä ja halua saada Venäjä nopeammin länsimaalaisen demokratian, oikeuden- ja ihmisoikeuksien piiriin . Samalla poistuisi jatkuva pieni vaaran tunne siitä, että mitä mahtava rajanaapurimme meidän suhteemme aikoo, tai ainakin yrittää?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset