zzz333

Näin Australiassa: Ovatko siirtolaisuus tänään rikkaus vai rasite.

  • Näin Australiassa: Ovatko siirtolaisuus tänään rikkaus vai rasite.
  • Näin Australiassa: Ovatko siirtolaisuus tänään rikkaus vai rasite.

Joka seitsemäs Australian asukas  on toisen maailmansodan jälkeen maahan muuttanut siirtolainen. Australian kehitys nykyiseen hyvinvointiin on ollut täysin riippuvainen uusista tulokkaista. Syndneyn kadulla laskee asfalttia saksalainen, olympiakaupunki Melbornessa ajaa puolalainen taksia, Canberran - pääkaupungin - rakennustyömaalla englantilainen ja suomalainen muuraavat rinnakkain, trooppillisen Pohjois-Queenslandin rannikolla leikkaa sokeriruokoa italialainen.

Ja nyt he kaikki ovat uusia australialaisia, maan eniten tarvitsemaa tuontitavaraa, kirjoittaa eräs demarien kansanedustaja Otavan kustantamassa kirjassa "Autralian kahdet kasvot" Otava 1961.  Tehtaat ja niiden koneistot olivat sotatuotannon kuluttamia ja vanhanaikaisia. Maassa ei ollut riittävästi kouluja eikä sairaaloita. Kulutustarvikkeista oli huutava pula, samoin kuin sodan runtelemassa Euroopassa, mutta ennen kaikkea Australia tarvitsi asukkaita ja työvoiman puute oli huutava.  

Maahanmuuttoa tehostettiin värväystoimenpitein 1946-47 ja jo joulukuuhun 1959 mennessä uusia siirtolaisia oli tullut yli puolitoista miljoonaa. Neljännes Autsralian lähes 25 miljoonasta on syntynyt jossakin muussa maassa. Ulkomaalaistausta ei kuitenkaan ole tae myönteisestä suhtautumisesta tulijoihin, niin kuin se ennen oli.

Nyt asia on aivan toisin. Australian rajavalvonta on tiukempaa kuin koskaan ennen. Tiukennettuun venepakolaisten määrään Australia halusi täyden stopin ja nyt pakolaisia otetaan vain ja ainoastaan hakemuksen myötä. Tiukennusten tavoitteena on vähentää salakuljettajien maahan tuomia aasialaisia  venepakolaisia.  Noin 60 prosenttia australialaisista uskoo, että veneellä saapuvat turvapaikanhakijat eivät ole  oikeita pakolaisia.

Paljon kansainvälistä närää ja arvostelua on saanut australialaisten turvapaikanhakijoiden  vastaanoton  ulkoistaminen ulkomaihin vuonna 2016, niin Naurun kuin  Manusin saarille. Vuosittain kustanukset ovat olleet 392 000 euroa henkilöä kohti.  Miten se onkin noin paljon? 

Brittiläinen sanomalehti  Guardian julkaisi vankileriltä vuodatettuja asiakirjoja, joissa kerrotaan turvapaikahakijoiden kurjista olosuhteista, rikoksista ja raiskauksista.  Yhtään ihmisoikeuksia rikkonutta vastaan ei ole asetettu Naurulla vastuuseen. Amnesty vaatiikin Australian viranomaisilta pakolaiskeskusten välitöntä sulkemista ja turvapaikkaa hakevien päästämistä Australiaan. 

Kun luin  tätä Pajusen kirjaa, niin siinä tuli melkoisen selväksi, että Australia haluaa lähinnä perinteisesti eurooppalaisia tulijoita, kuten tuolloin ennen.  Ei Australiassa ollut virallisesti mitään "rotupolitiikkaa", mutta uudet siirtolaiset hankittiin mieluusti vain eurooppalaisten asuttamista maista ja vielä mieluiten Länsi- ja Pohjois-Euroopasta. 

Koska ei haluttu loukata muita suoranaisella maahanmuuttokiellolla, se naamioitiin  Englannin siirtolaisministeriön suosituksesta erityisellä kielikokeella.   Sanelutestisäännös kumottiin vuonna 1958, mutta jyrkkää erottelua noudatettiin siitä huolimatta edelleen jatkossa. Siirtolaisvirtaa suodatettiin myöskin Italiasta, Kreikasta ja Maltalta tulleita kohtaan, koska sieltä olisi  tullut vaikka millä mitalla uusia tulijoita.

"Meillä ei ole rotuennakkoluuloja, vaan tämä periaate on meillä vaistonvarainen. Haluamme kehittää  tätä maata nopeasti saamalla tänne siirtolaisia, jotka helposti sopeutuvat uuteen ympäristöön ja joilla on sama sivistyksellinen sekä sosiaalinen tausta kuin meilläkin". 

Käytännössä se tarkoitti siirtolaisia Isosta-Britanniasta  ja sodan jälkeen heitä olikin puolet kotoisin saarivaltiosta.  Työhön otettiin  ensin englantilaiset ja vasta sitten muut siirtolaiset - mikäli työtä riitti.  Myös pohjoismaalaisten ihailu oli yleistä kaikkialla Australiassa. 

Pohjoismaalaiset  yleistettiin vanhan perinteen mukaisesti " roteviksi ja pellavatukkaisiksi, koviksi työntekijöiksi ja kaikin puolin kunnon siirtolaisiksi".  Tarinoita menestyneistä ja jopa rikkaista suomalaisista on kirjassa mainittu monia, ja kuvauksista päätellen he olivat myöskin poikkeuksellisen ahkeria, ja saivat myöskin enemmän tuntipalkkaa kuin muut. Ehkä he olivat täysin maineensa ainakin silloin ansainneet? 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (31 kommenttia)

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Timo Uotila kirjoitti täällä Puheenvuorossa 5.2. mielenkiintoisen tapauksen, jossa Iranin kurdi Behrouz Boochan, oli saanut jo kaksi kirjallisuuspalkintoa Australiasta, mutta ei siitä huolimatta ole vielä saanut turvapaikkaa!

Blogi löytyy täältä: timouotila1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/269098-australia-ei-voi-kotouttaa-eika-kotiuttaa-mestarikirjailijaa"

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Jospa menestyskirjailijalla ei katsota olevan riittävän selvää suojelun tarvetta?

Mutta Australian politiikka on johdonmukaista: siirtolaiset otetaan kansalaisia hyödyttämään, eikä eläteiksi veronmaksajien kustannuksella hautaan saakka, kuten asumisperäisen sosiaaliturvan maissa.

Jos sitten ei haluta siirtolaisista hyötymistä vaan humanitäärisyyttä, tulisi ottaa pelkästään kiintiöpakolaisia, jotka olisivat kaikki vaikeavammaisia, pysyvästi työkyvyttömiä ja suuren osan ajasta yliopistosairaalatasoisen hoidon tarpeessa.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Jim Molan Etelä-Walesin yliopistosta valmistunut liberaali, ja Australian turvapaikkapolitiikan laatija kenraalimajuri Jim Molan uskoo, että Eurooppa voisi ottaa käyttöön Australian kolmesta elementistä koostuvan lähestymistavan laittomasta siirtolaisuudesta.

"Alusten käännyttäminen takaisin, turvapaikanhakijoiden sijoittamisen käsittelyn ajaksi maanosan ulkopuolelle, sekä laittomasti maahan tulleiden siirtolaisten vieminen maanosan ulkopuolelle."

Tuo ensin mainittu kohta herätti jopa hymyn huulille. - Meillä Välimerellä turva-alukset tuovat kaikki tulijat Euroopan puolelle ja näin suosivat myöskin laitonta siirtolaisuutta ja salakuljettajien suurempia ansiota. Yhä useammin huonokuntoiset kumiveneet saadaan lastattua täyteen pakolaisia jopa kuolemaa uhaten, kun turva-alukset kuitenkin kiirehtivät nopeasti apuun. Joten se siitä pykälästä:)

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner Vastaus kommenttiin #3

On hyvä että alukset pelastavat, mutta ihmiset pitää viedä takaisin Afrikan puolelle, ei tuoda suoraan Eurooppaan. Vain näin salakuljetusbisnes tyrehtyy. Sen sijaan voimme ottaa kiintiöpakolaisia ja auttaa pakolaisleireillä. Sinne voidaan perustaa peruskouluja, ammattikouluja ja terveysasemia.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala Vastaus kommenttiin #6

Onkin aivan rikollista, että heti, kun salakuljettajien vene erkanee rannasta, Frontexin alus tulee kokka kohisten hakemaan veneellisen Eurooppaan eikä suinkaan takaisin lähtörantaan.
Jotkut "kansalaisjärjestöt" ovat jopa vuokranneet aluksia hakemaan ja kuljettamaan halukkaita tulijoita suoraan Eurooppaan. Helposti ja mukavasti. Jokainen tuollainen menestystarina houkuttelee laumoittain uusia tulijoita.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #20

Totta, olen samaa mieltä kanssasi Pekka. Jos näin tehdään, niin pitäisi järjestöjen hoitaa ja kustantaa myöskin jatko-elämä näille laittomille pakolaisille. Vastuu on heidän, kun houkuttelevat yhä uusia tulijoita ja kasvattavat rikollisten tuottoja.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Niin, pakolaisiksi pitääkin ottaa ne haavoittuvimmat ihmiset. Tietenkin! Nuoria ja terveitä miehiä tarvitaan tälläkin hetkellä rakentamaan raunioina olevaa Irakia ja Syyriaa.

Niin kauan kun Eurooppa antaa ihmisten tulla vapaasti tänne, salakuljetusbisnes kukoistaa ja hukkumiskuolemat jatkuvat (ja tietty ne heikoimmat hukkuvat, vahvimmat selviävät). Järjestelmämme on yksinkertaisesti katasrofaalinen.

Euroopalle tämä aiheuttaa haittaa mm,ssa siten, että kansalaiset jakautuvat yhä enemmän ja riitasoinnut lisääntyvät. Samaan aikaan on käynnissä kehitys, jossa läntisen maailman keskiluokka heikkenee, joka myös se tuo mukanaan lisää haasteita.

Välillä tulee mieleen, että jotkut tahot haluavat kaaosta ja sekasortoa? Kuka tästä kaikesta hyötyy?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #4

Nita "Niin, pakolaisiksi pitääkin ottaa ne haavoittuvimmat ihmiset. Tietenkin! Nuoria ja terveitä miehiä tarvitaan tälläkin hetkellä rakentamaan raunioina olevaa Irakia ja Syyriaa."

Tuosta olen täysin samaa mieltä kuin sinäkin. Miksi juuri nuo terveet nuoret miehet lähtevät ja jättävät muut heikommat perheenjäsenensä pulaan? Ei kuullosta kovinkaan reilulta tavalta. Minun on hyvin vaikea edes kuvitella, että suomalaiset miehemme olisivat niin tehneet?

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #8

Kaija, kysyt "Miksi juuri nuo terveet nuoret miehet lähtevät ja jättävät muut heikommat perheenjäsenensä pulaan?"

Tuohon kysymykseesi on minulla oma tulkintani. Aivan selvä yksi syy tuohon on perheen yhdistäminen suomalaiseen tapaan. Kaikki jokseenkin lähellä oleville sukulaisille myönnetään perheen yhdistämislupa. Näin ensi vaiheessa pitkän rasittavan matkan tekee perheen kaikkein riuskin terve nuori poika/tyttö. Muu perhe sitten yhdistämisluvan saatuaan pääseekin lentämään.

Mikäli Suomi tiukentaisi perheenyhdistämiskäytäntöään (lakimuutos?) niin en usko tänne enää tulevan nuoria siinä määrin kuin nyt tulee. Eikä Eurooppaan yleensäkään, jos perheenyhdistämistoimet poistetaan. Vain pakolaisleireiltä perhe kokonaisena turvapaikansaajiksi pakolaisina.

Tuo minun näkemykseni asiaan.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #18

Varmaankin olet Sirpa pitkälti oikeassa, mutta kun lukee joidenkin miesten olleen jo vuosikausia Suomessa, niin perhe/ vaimot ovat sitten ilman miehistä turvaa maissa, joissa naisen asemakin on niin kovin surkea. Ei hyvältä tunnu sekään.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala Vastaus kommenttiin #19

Miesten antaman turvan lisäksi poistuu lähtömaasta käsiä, joita sielläkin tarvittaisiin rakentamaan sitä maata.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala Vastaus kommenttiin #18

Tuosta sitten seuraa, että nuoret miehet jättävät naiset, lapset ja vanhukset heitteille häipyen itse eurooppalaisten lihapatojen äärelle.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #21

Toissapäivänä oli jo Hesarissa juttu, kuinka Syyriassa kaivataan paluumuuttajia taas takaisin kotiimaahan rakentamaan tuhottuja kaupunkeja uuteen uskoon.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Työperäiset suomalaiset siirtolaiset ovat omalta osaltaan olleet rakentamassa nykyistä modernia Australiaa.

Australian nykyiset vallanpitäjät ymmärtävät kunnioittaa maan menestysreseptiä ja ovat päättäneet estää elintasopakolaisten pääsyn maahan.

Mitään suuria mielenosoituksia en ole australialaisten nähnyt järjestäneen hallitustaan vastaan solidaarisuuden osoituksena torjutuille turvapaikanhakijoille.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Kanada noudattaa melkein yhtä tarkasti rajattua turvapaikkapolitiikkaa kuin Autraliakin. Kanadalla on asetettu monia ehtoja mm. ammatin suhteen ja myöskin kilitaitovaatimus. Tässä vain muutama mielenkiintoisempi ehdotus.

"Pakolaisille ja turvapaikanhakijoille on useampia reittejä Kanadaan. Suurin osa pakolaisista tulee valtion rahoittamien ohjelmien kautta. Tämän lisäksi maassa on otettu käyttöön maahanmuuton sponsorijärjestelmä, jossa kanadalaisilla yksityishenkilöillä on mahdollista saada haluamiaan henkilöitä, kuten omia sukulaisia maahan sillä edellytyksellä, että he sitoutuvat rahoittamaan matkat ja maassa oleskelun vähintään vuoden ajaksi. Aivan kaikille ovet eivät kuitenkaan ole avoinna. Rajoituksena ohjelmassa on, että sen avulla viisumia voi hakea vain perheellisille ja naisille. Yksin tulevat miehet sen sijaan on jätetty sponsorijärjestelmän ulkopuolelle. Valtiokoneisto pääsee siis tässäkin tapauksessa arvioimaan maahantulon edellytykset ja perusteet."

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

On kokemuksistaan viisastuneita siirtolaisten vastaanottajamaita, ja sitten vähemmän viisaita, jotka eivät opi mitään, edes kalliisti maksetuista omista kokemuksistaan.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Minunkin lähipiiriini kuulunut muutti aikanaan nuorena Kanadaan ja kävi täällä aina pilkkaamassa suomalaista "kommunistista systeemiä."
- Ryhtyi kuitenkin myöhemmin tekemään matkailubisnestä InTouristin kanssa, laittoi toimistonsa ikkunaan "sipulikattojulisteita", jonka seurauksena joutui aamuisin pyyhkimään näyteikkunastaan siihen heitettyjen kananmunien jätöksiä...

Kävi matkailubisnesmatkoillaan myös N-liitossa muutaman kerran ja joutui myöntämään, että "isoveli valvoo" Kanadassakin ( Vrt. Suomen tiedustelulakihanke!)
- Nimittäin lierihattuiset punatakit olivat tulleet toimistoon pyytämään täydennystä "raporttiin", josta puuttui muutamia kohteita ja tapaamisia Moskovan bisnesmatkalta...

...Joten kaikkialla on puolensa-"vapaassa lännessäkin..."

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

...Onhan siellä ollut kaikenlaisia-erikoisiakin ongelmia pakolaisten kanssa?
Ovat keränneet pakolaisia mm. lähisaarelle-samaan tapaan kuin Suomessa jotkut halusivat kerätä aikanaan Helsingin pultsaritkin lähisaarelle...ettei vain persut myöhemmin pakolaisiakin...?

Entinen työkaverini asui siellä muutaman vuoden ja kehui rentoja ja iloisia ihmisiä, jotka olivat aikoinaan ja myöhemminkin tulleet tulleet "kuka mistäkin."

- Austrasialaiset poliitikot eivät ole kai ainakaan nimitelleet uus-seelantilaisten tapaan meitä suomalaisia synkiksi juopoiksi jne...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Yksi serkuistani oli parhaimpia kavereitani lapsena. Sitten hänen perheensä, eli enoni vaimoineen ja kaksine lapsineen muutti Australiaan asumaan vuonna 1969. Vuosikymmenet vierivät eikä heistä kuullut paljon mitään. Välimatka oli siihen aikaan kuin olisi muuttanut vieraalle planeetalle. Kukaan ei tiennyt kuinka heillä menee ja ovatko pärjänneet.

Nyt samainen serkkuni on facebook-kaverini ja hänen vanhemmasta veljestäänkin tiedän koko lailla hyvin. Ihan hienosti ovat siellä pärjänneet. Enoni kuoli vuosituhannen taitteen tienoissa.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Rajattu maahanmuutto ei ole rasite tai ongelma, mutta täysin hallitsematon maailman väestönkasvu on suurin globaali ongelma, mihin on jouduttu nyt sitten dinosaurusten aikojen.

Kaikki muu on tähän ongelmaan verraten toissijaista.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Minä pelkään ihan samaa hallitsematonta maahanmuuttoa, kun näyttää ihan siltä, ettei EU:ssa pystytä tekemään sille mitään - ei ainakaan tällä vauhdilla. Muistan kuinka viime vuonna suomalainen pakolaisavussa työskennellyt nainen sanoi, että mitä nopeammin Afrikassa saadaan savimajoihin omat televisiot, niin sitä kiihkeämmin käy ovi Euroopan puolelle.

Sinänsä se on ihan ymmärrettävääkin, kun sieltä suunnalta katsellaan tv:stä vauraita kaupunkeja, hyvin pukeutuneita ihmisiä ja kauniita koteja. Saksan tv:ssä oli taannoin haastattelu, jossa syyrialainen pakolaispariskunta oli hyvin pettynyt, kun joutuivat asumaan ihan tavalliseen kerrostalokaksioon ja he asuivat jo kotomaassaankin paljon paremmin.

Näin kuvitelmat romahtavat, kun ennakkokuvitelmat eivät vastaa todellisuutta. Afrikkalaisilla erot ovat vielä tietysti huomattavasti suuremmat ja kun oletetaan jopa vielä miljoonien tuloa, niin jotain pitäisi sitä ennen tehdä. Kaikkia emme voi millään auttaa, mutta juuri siksi pitäisi valikoida ne kaikkein haavoittuvimmat ihmisryhmät. Haluaisin jättää lapsenlapsillemme lähes yhtä turvallisen ja hyvä Suomen, kuin jättäessäni sen aikanaan seuraaville sukupolville.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

Saattaa tv olla vielä parempi (lähdön) mainostaja kuin Sipilä :-).

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Muistan vielä hyvin juuri 60-luvulta, kun muutama nuori ikätoverinikin suunnitteli Australiaan menoa. Sieltä olisi ollut saatavilla tehokkaiden lobbaajien taholta avustuksia, niin lentolippuun, kuin myöskin työpaikkalupauskin koulutetuille ihmisille.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

On ollut kiinnostavaa lukea tämä kirjoitus ja sen kommentit. Niissä on annettu jokseenkin luotettava kuva Australiasta ja erityisesti sen tiukasta pakolaispolitiikasta.

Itse olen seuraillut näitä asioita 1980-luvuta saakka. Olen asunut Australiassa kolmisen vuotta ja toimittanut Brisbanessa ulkosuomalaislehteä nimeltä Finlandia News. Nykyään avustan Suomi-raporteilla maailman vanhinta ulkosuomalaislehteä nimeltä Suomi Newspaper, joka on perustettu jo vuonna 1926: www.suominewspaper.com.au

Aikoinani toimitin Ylen ulkomaanlähetyksiä maailmalle. Sittemmin olen avustanut Suomesta käsin yli 20 vuotta Australian SBS-radiota, joka on maailman suurin maahanmuuttajaradio.

Tässä on hieman tietoa tuosta SBS-radiosta, josta saa mielenkiintoista tuoretta tietoa Australiasta:
http://timouotila1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/269606...

Olen kirjoittanut Australiasta lukuisan joukon US Puheenvuoroja ja US Vapaavuoroja.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Kiitos Timo kommentistasi ja hyvä, jos juuri sinä sanot, etten ihan pieleen ole tätä juttuani kirjoittanut. Aloittaessani toki muistin hyvin, että sinä se varsinainen Australian tuntija olet, mutta otin riskin:). Tosin tukeuduin lähinnä vanhaan lähes 60-vuotta sitten kirjoitettuun maahanmuuttoon Pajusen haastattelujen perusteella.

Taisit silloin olla niin nuori vielä tuolloin, ettei omakohtaista näkemystä ja kokemusta ollut ehtinyt kertyä noista ”vanhoista ajoista”? Sinänsä Australia on mielenkiintoinen maa, jonka kuuma, polttava aurinko, hiekkarannat ja kepeä surffaava elintapa on monille se tutuin mielikuva tästä kengurujen maasta.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Olin Australiassa ensimmäisen kerran parin vuoden jakson vuosina 1982-84. Suomalaisia oli muuttanut Australiaan suurin joukoin varsinkin vuosina 1958-61 ja taas kymmenisen vuotta myöhemmin 1969-71. Tapasin noita siirtolaisia jo heidän Suomen-matkoillaan 1970-luvulla, jolloin he kävivät Ylen ulkomaanlähetysten toimituksessa.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Tunnet sitten Australian kuin omat taskusi:) Kerro joskus mitä kokemuksia suomalaisilla on ollut vuosien aikana. Niistä olisi kiva kuulla enemmän. Pajusen mukaan he kyllä sopeutuivat hyvin, ja varmaankin myös tuolla pohjoismaalaisuuden hyvällä imagolla oli iso merkitys viihtyvyyteen.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Kaija Kelhu, #27:
"Tunnet sitten Australian kuin omat taskusi:) Kerro joskus mitä kokemuksia suomalaisilla on ollut vuosien aikana. Niistä olisi kiva kuulla enemmän. Pajusen mukaan he kyllä sopeutuivat hyvin, ja varmaankin myös tuolla pohjoismaalaisuuden hyvällä imagolla oli iso merkitys viihtyvyyteen."

Australian suomalaiset ovat ylipäänsä sopeutuneet hyvin ja viihtyvät uudessa kotimaassaan. Heillä on erilaista seuratoimintaa ja oma vanhainkoti Brisbanen lähellä. Vanhainkoti käy siellä nimellä Finlandia Village. Vanhainkoteja kutsutaan "lepokodeiksi", rest home. Ymmärtääkseni hoito on parempaa kuin Suomen laitoksissa, joista olemme viime aikoina kuulleet kauhutarinoita. Haastattelin siellä Finlandia Villagessa aikoinaan mm. "jääkiekkokeisari" Kalervo Kummolan isää.

Käyttäjän KikkaCoombes kuva
Kikka Coombes

Mistä maista maahanmuuttajat tulivat Australiaan pysyvästi (2014-15): Intia, Kiina, UK, Philippines, Pakistan, Ireland, Vietnam ja Africa.

Australiassa on parin kuukauden jälkeen vaalit, saa nähdä kuinka maahanmuuttopolitiikka muuttuu. Lehdissä tapellaan jatkuvasti aiheesta: mm. voiko ulkomaisista vastaanottokeskuksista tuoda maahan sairaita pakolaisia, jonka jälkeen he voivat jäädä maahan pysyvästi. (Vastaanottokeskuksissa on enemmän lääkäreitä kuin "päämaassa" henkeä kohden).

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Kiitos Kikka kommentistasi ja tiedoista, että nykyään aasialaisia on päästetty myöskin helpommin seulan läpi.

”Valkoinen Australia” eli iskulause vuosisadan vaihteesta periytyi Pajusen kirjan mukaan nykyisen sukupolven alitajuntaan. Silloin sodan jälkeen oli Australiaan muuttanut tanskalaisia n. 4500, norjalaisia 1700 ja ruotsalaisia vain vähän toista tuhatta.

Suomessa siirtolaisten värväystoiminta oli jopa lailla kielletty 50- luvun alkupuolen epäonnistuneen Kanadaan suuntautuneen maahanmuuton seurauksena. - Tuota en ennen tietänytkään. Taas pätee loistava oppi, lue enemmän ja luulet vähemmän.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Kiitos kaikille tänne osallistujille, niin kommenteista kuin runsaasta lukijakunnastakin. Vajaassa puolessatoista vuorokaudessa oli kertynyt jo vajaa 800 lukijaa, joten aihe näytti kiinnostavan. Hyvä niin.

Siksi halusin vielä kauniiksi lopuksi kertoa Pajusen kirjasta yhden tarinan suomalaisasutuksen perustajasta Queenslandiin vuonna 1895. Tulija oli raumalainen merimies Johan Fredrik Sjöroos, joka loikkasi laivastaan maihin siirtolaiseksi.

Uudessa kotimaassaan hän sai nimen Russian Jack, ja myöhemmin saapuneet suomalaiset kutsuivat häntä Ryssän-Jackiksi. "on parempi olla kotoisin talosta kuin torpasta", hän totesi tuota "ryssäksi" nimittämistään. Jack ryhtyi ensin kirvesmieheksi ja häntä pidettiin siellä niin hyvänä, että maksettiin kahden miehen palkka ja lisäksi pullo viskiä päivässä.

Neljän vuoden jälkeen Jack omisti 200 eekkeriä mustamultaista maata, jossa ryhtyi viljelemään sokeriruokoa. Myöhemmin hän myi firmansa ja osti taas viljelemätöntä maata 2000 eekkeriä. Kun rautatie vielä tuli hänen maidensa lähelle, niin hän sai suuria voittoja vuokraamalla maitaan sokerifarmeiksi. Jack pysyi naimattomana ja kun rahastakaan ei ollut pulaa, hän alkoi omistaa aikaansa enemmän viskille. Tämä tarunomainen seikkailija-liikemies kuoli vuonna 1914, vain 57 vuotiaana - ilmeisesti liialliseen viskin juontiin.

Jack jätti jälkeensä melkoisen suuren omaisuuden, kaksi testamenttia ja niiden johdosta riidan aiheen lakimiehille. Seitsemän päivää kestäneen oikeudenkäynnin jälkeen lakimiehet lopusta jakoivat keskenään Ryssän Jackin omaisuuden.

Teki mieli laittaa tuohon vielä hymykuvakin perään, mutta ei tuo nyt mikään naurun asia ollut. Ei olisi kyllä tänäänkään. Ehkä Raumalle jäi vielä oikeakin perijä nuolemaan näppejään.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset