zzz333

Posti Groubin yllättävä toimintatapa hämmästyttää

Olin eilen Kauppalehteä lukiessani hämmästynyt ja järkyttynytkin  Posti Groupin palkkapolitiikasta.  Miten on mahdollista siirtää työpaikkoja halvempaan maahan Tallinnaan ja vieläpä enemmistöomisteisen valtioyhtiön  toimesta.  Eikö Suomen hallituksella ole ollut kykyä tai halua puuttua tähän suorastaan erikoiseen toimintaan?

Lisätekijänä on vielä Postin toimitusjohtajan Heikki Malisen ennätystili viime vuodelta, joka näyttää hurjalta. Kuukausiansion ollessa 82 000 euroa ja lyhyen aikavälin bonus sekä vielä 294 234 euron pitkän aikavälin kannustimet vielä tuohon päälle,  nostavat vuosiansiot lähes 990 000 euroon. !

Olen ymmärtänyt jo vuosia sitten päätetyn valtioyhtiöiden palkkapolitiikan olevan tulevaisuudessa huomattavasti kohtuullisemman, koska Suomen hallituksella piti olla siihen myös sanansa sanottavana. Sekö olikin vain tyhjänpuhumista , jota ei ollut tarkoituskaan noudattaa? 

Posti siis aikoo siirtää palvelukeskuksensa töitä Suomesta Tallinnaan ja irtisanoa Helsingistä, Tampereelta ja Jyväskylästä toimivista palvelukeskuksista henkilöstöä Tallinnaan.  Suomalaiset työntekijätkö ovat nyt heittopusseina, jotta yritys saa kulurakenteen alemmas ja näin saadaan muunmuassa toimarin lyhyen aikavälin bonukset samalla kasvamaan?  Lieneekö monopoliyhtiön toimarin työt niin vaikeita, että ei edes niitä vähemmällä vuosiansioilla kannata teettää?

Tämäkö on nyt meidän valtioyhtiöidemme uutta toimintatapaa ja palkkakikkailua, mitä  voivat nyt hyvällä omallatunnolla seurata muutkin Suomessa toimivat yritykset? 

Postin hallintoa ja muita toimintoja koskevat yt-neuvottelut päättyivät viime keskiviikkona ja Posti irtisanoo nyt enintään 59 henkilöä.  Tämä on alku ehkä jollekin uudelle?  Seuraukset tulevat näkymään vielä pitkään monella alalla ja ihmisten omissa valinnoissa.  Reilun pelin henki ei tämän kaltaisissa toimissa ainakaan kukoista.

Asia on tullut ensimmäisen kerran julkisuuteen vuonna 2017, mutta silloin Postin johto kielsi uudet suunnitelmat. Onko Sipilän hallitus ylipäätään antanut tälle siunauksensa - sen haluaisin vielä tietää ja miksi näin tehdään?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

19Suosittele

19 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (33 kommenttia)

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

En saanut korjattua otsikon virhettäni enää jälkikäteen. Piti olla Posti Groupin...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Valtion firma. Ei mitään uutta. Julkisen sektorin työnantajat ketjuttavat työsopimuksiaan jatkuvasti lainvastaisesti esimerkiksi sairaaloissa.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Just kun meinasin haukkua yksityistämisestä. Ehkä se postin pitäisi sitten olla liikelaitos, ettei moista Viroon siirtoa voisi tehdä?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Mikäli nykyään myös ruohoa leikkaavat ja lunta luovat postinjakajat siirtyvät Viroon niin joutuvat vielä
äyskäröimään merivettäkin kansainvälisillä postinjakelumatkoillaan.

Vaikea on huumoria repiä Suomen ja suomalaisen työn alasajosta, joka kaiken lisäksi yksilötasolla palkitaan taloudellisesti järjettömän suurin rahakorvauksin.

Omalle henkiselle hyvinvoinnille olisi parempi, ettei näistä asioista tietäisi yhtään mitään.

Kunhan vaan tyynesti hyväksyy senkin, että kirjeposti maaseudulla jaetaan viiveellä pari kertaa viikossa ja päivän lehti tuodaan postilaatikkoon iltapäivällä.

Tänään kun saattaa olla paljon parempi tilanne kuin huomenna.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Kunpa tästä voisikin edes vähän huumoria repiä, mutta enemmän tämä melkein nyt itkettää, raivon lisäksi. Postimiehillä on tietääkseni ollut aina huonot palkat ja työkään ei ole helppoa, ei ainakaan talvella tuiskussa ja tuulessa. Olisi tosiaankin hyvä, kun ei tietäisi mitään ja lehdistäkin lukisi vain lasten sarjakuvia, niin mielenrauha ja verenpaine pysyisivät aisoissa.

En ymmärrä miten valtionyhtiötkin monipoliasemineen voivat hyvällä omallatunnolla edes näin toimia. Kaiken piti muuttua aikanaan Fortumin jättibonusten myötä ja valtioyhtiöiden ylimääräiset eläke- , erorahat ym. piti poistaa. Vai muistanko kaiken väärin.?

Aikoinaan EU:n lääketutkimusvirasto piti siirtää pois Helsingistä muistaakseni Kuopioon, ja siitäkin jo nousi hirveä poru, mielestäni sitä kyllä ihan oikein vastustettiin jo vaikeiden liikenneyhteyksien tähden. Entä nyt Tallinnaan siirto? Onko se ihan ok. ja seuraavaksi halvin paikka onkin sitten Romania, kuten itse muinoin Nokiakin kävi siellä häpäisemässä itsensä Saksan jälkeen. Kaikkiko on meillä nykyään mahdollista, jos lähdetään mahdollisimman suurista voitoista ja bonuksista liikkeelle?

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

P.T:"..ja päivän lehti tuodaan postilaatikkoon iltapäivällä."

Meidän kylällä lehdet tulevat "heittolaatikkoon", jotka sitten sijoitettu pääteiden varteen ja mikä minnekin. Avonaisia "linnunpönttöjä", joista sitten lehden voi mahdollisesti saada myös kastuneena, koska ei kunnollista suojaa ole. No, itsellei ei tule enää lehteä, joten minua se ei häiritse. Kuitenkin kun muistelee sitä aikaa kun postia jaettiin pari kertaa päivässä ja se kannettiin kävelemällä(ainakin kaupungeissa)vs nykymeininki kun autolla ajetaan ja sieltä ei nousta, niin tuntuu hieman hupaisalta.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Totta, minäkin muistan nyt ajan, kun posti jaettiin kaksi kertaa päivässä, mutta muistaakseni lauantaina vain kerran. Oi, niitä aikoja:)

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus Vastaus kommenttiin #22

K.K:"minäkin muistan nyt ajan, kun posti jaettiin kaksi kertaa päivässä.."

Nyt kun luin uutta paikallislehteämme Kaakonkulmaa ja siellä olevaa "Oi niitä aikoja"-palstaa, niin siellä oli seuraaavanlainen otsikko;

Sunnuntaikanto alkaa

Postin palvelut paranevat jälleen Virolahdella. Sunnuntaina 2.4 aloitetaan sunnuntaikanto kaikille Virolahden postitoimiston reiteille. Sunnuntaikantoon pääsevät mukaan Vaalimaan, Säkäjärven ja kirkonkylän asukkaat, joiden postit toimitetaan kylissä oleviin laatikoihin. jnejne..

En jaksa koko uutisointia tänne naputella, mutta pointtina tossa se, että joskus ne palvelut paranivatkin näissä valtion laitoksissa. Nykyisin vain huononevat.
En itse asunut täällä kulmalla vielä 30v sitten, joten en tuollaista muista itse.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #32

Uskomatonta, kun silloin rahat tuohon kaikkeen riittivätkin?.... Nyt tuskin riittää edes postin-jakajien kunnon palkkaukseen, kun pääpomot lohkaisevat ison siivun vain itselleen:)

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@3. Äitini Ahvenanmaalla lopetti Turun Sanomien lehtitilauksen ja siirtyi digilehteen. Häntä ihmetytti se, että viikonlopun lehdet tulevat maanantaina ja hän halusi saada syyn toimituksiin.

Asiakaspalvelussa kerrottiin, että lehdet viedään lentokoneella sinne Ahvenanmaalle ja tästä syystä viikonloppulehdet ei enää viikonloppuisin jaella. Miksi sitten Viking Linellä ei viedä ja siihen ei osattu kertoa.

Kyllä tässä maassa on nyt pilattu monta infraa ja mitähän lisää sitten uusi hallitus vanhoine puolueineen vielä keksivät?

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

"...viikonlopun lehdet tulevat maanantaina...".
Tuohan on upeaa ja tehokasta. Vaimo tilasi 8 kk tarjouksena nostalgiamielessä Lappeenrannassa ilmestyvän Etelä-Saimaan Turun seudulle (n. 380 km maitse). Pe, la, su ja ma lehti tuodaan laatikkoon tiistaina. Muut jo ilmestymistä seuraavana päivänä.

Aamun Hesari ei tänään tullut ollenkaan. Netissä evästemainos lukitsi koko sivuston. Edes jakelusta ei voinut urputtaa eikä antaa palautetta. Soitto maksulliseen jakelupäivystykseen kertoi, että saamme aamun Hesarin huomenna iltapäivällä. Oikeaoppista asiakasväistelyä.

Postilla tavoitteena ilmeisesti on suututtaa kaikki niin pahasti, eli suuri yleisö vaatii postin yksityistämistä. Mitähän sekin auttaisi...

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #26

Ei juuri mitään. Samaa villiä menoa joka puolella euron kuvat silmissä.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Suomessa laki määrää että yhtiöiden on tehtävä voittoa omistajilleen vaikka yhtiö tekisi itse tappiota konkurssin partaalle asti.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Herättää vain kysymyksen valtion monopolien järkevyydestä?

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Miten työ saatte tästä tuollaisen kysymyksen?

Eikö oikea kysmys olisi, missä valtion omistamalla yhtiöllä monopolin omistavalla on vastuu ja järki?

Ei se että johtaja saa vuodessa 900k tarkoita että omistajan pitää saaada voittoa! Tuo summa on jo niin törkeä että tästä pitäisi lähteä kadulle eikä ilmastonmuutoksesta jne..

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Hallitukset eivät hallitse talouspolitiikkaa, seurauksena kansantalous menee kuralle. En nyt viitsi taas sanoa suurinta syyllistä, joka väittää kuitenkin menon olevan vakaata.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Tämä on niin uskomatonta, ettei oikein voi kommentoida, koska ajatukseni ovat rikollisia.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Eikö meillä hallituksella ja firmoilla itsellään ole enää mitään kunniantuntoa ja moraalia? Kohta tietysti tänne tulee joku taas ihmettelemään suomalaisten katalaa kateutta suurituloisia kohtaan. Kuka ehtii ensimmäiseksi.?

Juu, juu tiedetään, suurituloiset rahoittavat verorahollaan puolet meidän suomalaisten kaikista menoista, mutta jospa nostaisimmekin kaikkien työläisten palkkoja ihan reilusti niin, että siitä riittäisi kaikkiaan verotuloa ihan yhtä paljon kuin nytkin? :)

Käyttäjän VilleKauppinen kuva
Ville Kauppinen

Valtion kannattaa työllistää koska työläisten palkoista tulee suurin osa verotuksella takaisin valtion kassaan. Niin suorana tuloverona kuin muina veroina hänen käyttämien tuotteitten ja palvelujen verotuksen kautta. Kun työpaikat siirretään Suomesta rahakierto ei hyödytä enää Suomen valtiota tippaakaan - vaikka tuntityökustannus olisikin vähän pienempi.

Nähtävästi tässä testataan valtio-omistajan ohjausta ja reagointikykyä ensin pienellä satsilla.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Repäisen tässä huumorilla, vaikka aihetta ei olekaan pätkän vertaa, mutta onko postin täsmätoimena hyvittää Viroa siitä kun pidättivät kolme Afikasta alunperin Italian kautta lentoteitse sinne tullutta henkilö matkalla Suomeen väärillä henkilöllisyyspapereilla pyrkivää maahanmuuttajaa/turvapaikanhakijaa. Viro on pidättänyt ja karkottanut heidät takaisin kotimaahansa uutisoinnin mukaan. Suomen säästö elinaikakustannuksina taitaa olla muutaman miljoonan luokkaa.

Vanha sanonta "vuoroin vieraissa" taitaa osua tässä kohdin, vai osuuko? Voihan kyseessä olla hallituksen suostumus jonkin muun asian puolesta nyt Viron hyväksi. Mistä näitä päättäjien metkuja tietää.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Kiitos ja hienoa Sirpa, että keksit tähänkin nyt "järkevän" syyn :) Se selvästi alentaa verenpainettani. Vaikka jäi vähän vielä hiertämään tuo joku muukin motiivi, kuin vain mainitsemasi "vaihtokauppa". Pitkällä tähtäyksellä virolaiset jäävät kuitenkin vielä voitolle. / Siirryin nyt taas kännyyn, enkä saa tähän syntymään kappalejakoja. Anteeksi. / Piti vielä sanoman, että odotan kovasti meriselitystä päättäviltä politiikoilta tai firman sisältä??

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Tästähän voi lähettää s-postia suoraan ministeristön ministeri Lintilälle (omistajaohjaus) ja kysyä suoraan onko poliittinen valtionohjaus oikealla tiellä siirtämällä postin/Fin-avian toiminnoista osia Viroon.

Samassa s-postissa voi siis kysästä myös Fin-avian vastaavanlaisesta siirtymisestä Viroon.
"Lentoasemia ylläpitävä Fin-avia suunnittelee lennonneuvontapalveluiden ulkoistamista. Kustannussäästöjen takia lennonneuvojien työt viedään Viroon."
https://www.kaleva.fi/mielipide/paakirjoitukset/il...

Nämä siirtymät Viroon valtion osaomistusyhtiöissä näyttää olevan enemmänkin sääntö kuin poikkeus.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #16

Voi Sirpa-kulta, nyt sinä vielä lisämyrkyn lisäsit. En taida tänään enää uutta järkytystä kestää, mutta taidanpa vielä Lintilältä suoraan näitä kysäistä, jos ei kukaan päättäjä tänään minulle mitään vastaa. Tietty, se. on turha toive. Eihän nyt kukaan isokenkäinen viitsi / alennu tänne mitään vastaamaan. Tätäkö tämä valtionohjaus tosiaankin nykyään on. Säästä, ja siirrä toiminnat Viroon?

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Kyllä tuosta uutisesta pelihousut repesi! Ei yksi henkilö voi eikä saa tienata minkäänlaisilla meriiteilla vuodessa miljoonan verran valtion verorahaa!

Tämä suomalaisen hallinnon meno on saanut tragikoomisia piirteitä.

Samaan aikaan, kun märissään makuutettavilla vanhuksilla tienataan rahaa veroparatiiseihin, niin yksi tai useampikin valtiojohtoisen yrityksen pomo vetää miljoonat tosta noin vaan.

Voi, kunpa kaikki kynnelle kykenevät äänestäisivät nurin, nuo arvokkaan yhteiskuntamme mädättäjät.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Voi, kunpa kaikki kynnelle kykenevät äänestäisivät nurin, nuo arvokkaan yhteiskuntamme mädättäjät."

SDP, kokoomus ja keskusta ovat kaikki jakaneet avoimesti näitä virkoja veljilleen kuten myös jatkuvia palkankorotuksia.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Parhaillaan Petteri Orpo puhuu luottamuksesta ja puolueensa tahdosta tehdä parempaa Suomea. Näinhän he kaikki puhuvat, oli kysymys sitten mistä puolueesta tahansa. Kehen voi ylipäätään enää luottaa, kun kaikilla on lupauksia kaikesta mahdollisesta hyvästä ihan kaikille kansalaisille?

Siinäpä iso pulma, mutta eniten minua kuitenkin pelottaa se, että jätämme lapsenlapsillemme huonomman Suomen, kuin mitä he todennäköisesti oikeasti saavat.

Tuhlaamme surutta elintasoomme lainavaroja, joita emme ehkä ehdi itse riittävästi lyhentää, kuten pitäisi. Autammeko sillä koko Suomea, jos alamme siirtää työvoimaa ja eri toimialoja halvempiin maihin, jotka taas omalta osaltaan lähettävät halpatyövomaa meille? Mikä järki siinä on, ei ole minulle vielä selvinnyt. Tarvitsemme itse työtä ja niihin tekijöitä, jotka tuovat verotuloja kassaamme - näinkö se hoituu parhaiten?

Tärkeintä minusta olisi kuitenkin suomalaisten vetää yhdessä yhteistä köyttä, nimenomaan yhteisvoimin kaikkien ryhmien hyvää ajatellen. Utopiaako, toivottavasti ei.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

Olisiko nyt oikea hetki vaatia poliitikkojen moraalin kohottamista ? Keinona tietty usein tarjoilemani ja yhtä usein tyrmätty edustajien määrän leikkaus.

Miksi meillä on nyt EU:n aikana 200 ns. kansanedustajaa ?

Olkoon edustajien maksimimäärä edelleen tuo 200, mutta paikat täytetään vain äänestysprosentin suhteessa. Jos siis vain puolet äänioikeutetuista käy äänestämässä, valitaan eduskuntaan vain 100 pyrkijää.

Säästöjen lisäksi 100 edustajan seuraaminen olisi paljon helpompaa kuin 200. Puolueiden ryhmäkuri ja kellokkaathan kuitenkin määräävät mitä kukin sanoo ja tekee. Miksi maksamme noille kumileimasimille maltaita ?

Edustajien moraalikin saattaisi parantua väen vähetessä ja putoamisvaaran kasvaessa.

Perusteluna ehdotuksen torjumiseksi on homman epäilty mahdottomuus. Entä arabikevät ? Ei sekään helppoa ollut, mutta läpi meni kuitenkin.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #27

Hyvä ehdotus Pekka! Tosin se on puolueiden taholta tyrmätty aina, kun se on ollut jotenkin puheissa. 100 ei riitä koko Suomen hallitsemiseen - näin se vaan on päätetty.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka Vastaus kommenttiin #27

Itse olen samaa mieltä, että edustajia pitäisi vähentää, koska kuitenkin ryhmäkuri päättää, miten he äänestävät eduskunnassa.

Toinen vaihtoehto olisi suora demokratia, mutta siihen ei myöskään ole ollut halukkuutta.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Varsinkin valtion yrityksillä pitäisi olla jotakin rotia näihin palkkoihin. Ei mene millään köyhän jakeluun, että verorahoja tuhlataan estoitta. Jos palkkatuloja oikeudenmukaistettaisiin, niin sitä riittäisi enemmän suhteessa suorittavaan portaaseen.

Ei ole asiat kunnossa tässä maassa, ei totta totisesti. Uudelleenjärjestelyjä kaipaa myös eduskuntamme, joka sallii tämmöisen holtittoman taloudenpidon.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Sanoisin ...

(Mies vaietkoon seurakunnassa)

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Heh. Älkää nyt hyvät miehet kuitenkaan vaietko, kyllä teidän järkeviä mielipiteitänne myös aina tarvitaan. Me tytöt ollaan vaan välillä niin vikkeliä ja puheliaita:)

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Sano Mikko vaan, sinulla sentään on aina järkeviä mielipiteitä! Me tytöt tykätään kunnon miehistä:)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset