zzz333

Kanava, Nro 3/2019 : "Pakkoruotsista on kehittynyt orjuuttava painajainen"

  • Koska Suomi saa vihdoinkin sulan hattuunsa merkiksi vapaasta kielivalinnasta.
    Koska Suomi saa vihdoinkin sulan hattuunsa merkiksi vapaasta kielivalinnasta.
  • Puolueet vaanivat ja vaalivat edelleen vapaan kielivalinnan puolustajia
    Puolueet vaanivat ja vaalivat edelleen vapaan kielivalinnan puolustajia

 

Eilen ilmestyi suuresti arvostamani Kanava-lehti, joka onkin lähes ainoa median edustaja nykyään, joka uskaltaa tarttua tähän arkaan aiheeseen jo toisen kerran tänä vuonna. Tänä vaalikautena eivät gallupit (Länsiväylää lukuunottamatta) ole koskaan ennen näin täysin sivuuttaneet kysymystä pakkoruotsista. 

Nähtävästi sitä pidetään jo niin itsestään selvänä suomalaiseen kielipolitiikkaan kuuluvana, ettei sitä edes kannata ottaa esille. Miksi tähän on tultu?  En ole yhdenkään muun kansanedustajaehdokkaan edes kuullut puhuvan asiasta, paitsi sinisten Tervon ja persujen ehdokkaiden, mutta siinä se sitten onkin.  Ei edes ne kokoomuksen ehdokkaat, joiden tiedän sitä selkeästi vastustavan. Edellisissä vaaleissa taisi ainoa vastustava ääni kokoomuksesta olla Sanna Lauslahdella, mutta hänkin on jo valitettavasti siirtynyt muihin töihin. 

Juuri nyt, kun tarvitsisimme laajalla rintamalla pelottomia, ennakkoluulottomia, rohkeita uudistajia, joille eteenpäin katsominen on sama asia kuin yhteisön kehitys ja myöskin moraalin tason nostaminen kaikkien yhteiseksi hyväksi.  Missä ovat  meillä tulisieluiset uudistajat, filosofit, muutkin politiikot kuin persut, jotka haluaisivat silläkin riskillä aktiivisiksi keskustelijoiksi, että ovat valtaapitäviä vastaan?  Vain joidenkin  omien urahaaveiden vahvistamiseksiko?

On harmillista havaita nettikeskusteluissa, miten paljon  blogeissa  väärin selittämisellä   vahingoitetaan yhteisten asioiden pohdiskelua, ilman ymmärrystä, mitä joku on oikeasti kirjoituksellaan tarkoittanut.   Ei riitä, että irrotetaan muutama sana ja lause kokonaisuudesta, joka itseltä menee yli ymmärryksen. Tätähän harrastetaan muissakin asioissa jatkuvasti.  Vilpitönkin ajatus saadaan vaikuttamaan väärältä ja jos vielä muut samanmielisetkin vaikenevat, niin ajatuksen esittäjä tulkitaan vain tyhmäksi tai jopa rasistiksi. 

Kanava-lehden  kirjoituksessa ihmettelee teol.ja fil.maisteri Marjatta Astrèn. "Miksi nyt eroava eduskunta hylkäsi kansalaisaloitteen vapaasta kielivalinnasta?  Vaikka viime eduskuntavaalien  alla tehtiin akateeminen tutkimus kansalaisten suhtautumisesta pakkoruotsiin.  Tulos oli, että kolme neljäsosaa vastusti sitä. Miten tähän absurdiin nykytilanteeseen on tultu? Siitä olisi hyvä kuulla jonkun asiantuntijan kertomus  Nyt voimme vain  todeta, että jos joskus annettiin pahalle pikkusormi ja se vei koko käden."  

Pahinta minusta on myös enemmistön tiedonpuute. Pakkoruotsi ei koske entiseen tapaan vain pientä joukkoa koululaisia, vaan tänään se koskee ihan kaikkia suomalaisessa koulutuksessa olevia, niin lukiossa kuin ammattikouluissa - sekä kaikissa yliopistoissa ja korkeakouluissa.  Tiedetäänkö, kysyy  Marjatta Astren, että oppilaan eteneminen luokka-asteelta toiselle ensin peruskoulussa ja sitten muissa ammatti-ym kouluissa edellyttää aina vähintään hyväksyttävää arvosanaa ruotsin kielessä. Siksi siitä on kehittynyt orjuuttava painajainen.  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

18Suosittele

18 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (123 kommenttia)

Käyttäjän SakariJSaarilahti kuva
Sakari Saarilahti

Pakkoruotsikeskusteluun on saatu jälleen uusi, selkeä kannanotto, joten lienee paikallaan kysyä, mitä aiotte asialle tehdä? RKP taitaa olla ainoa puolue, jota asia tuntuu kiinnostavan.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Kiitos Sakari kommentistasi. Kyllä, minua se kovin ilahduttaa, että maamme paras ja asiallisin lehti on julkaissut myöskin pakkoruotsia kritisoivia blogeja. Ehkä valistuneet muutkin suomalaiset ja päättäjät pohtivat asiaa uudelta näkökannalta.

Minun tekee mieli verrata tätä nyky-yhteiskunnan yhtä kipeää kohtaa mieheksi, joka yrittää kulkea eteenpäin katsoen koko ajan taakseen. Kulku muuttuu paikallaan polkemiseksi ja siten samalla muistuttaa kohtuuttomasta tilanteesta missä me nyt olemme. Muistuttaa sen ontuvaa kielipolitiikkaa, jota enemmistö kansasta kuitenkin vastustaa.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Pahinta nähtävästi on ylipäätään tiedon puute, joka tuli selkeästi esiin eilisessä nuorten puheenjohtajien vaalitentissä. RKP:n edustaja tuhahti kysymykseen Itä-Suomessa olevasta kokeilusta, johon pieni määrä peruskoululaisia sai luvan osallistua, eikä edes kaikki siihen tarttuneet. Toimittajatkaan eivät osanneet siihen mitään vastata, joten tiedonpuute vaivasi silläkin puolella aitaa, kuten on nähty niin monta kertaa aikaisemminkin.

Osa jopa peruutti osallistumisensa, koska valinnanvapaus ruotsin tilalle, olisi johtanut siihen, että oppilaiden tiet jatko-opintoihin olisivat täysin katkenneet. Eivät olisi ilman hyväksyttävää kielikoetta päässeet mihinkään, vain tie ojankaivajaksi olisi ollut vapaa, tai työttömyyskortistoon.

Tarkoitus oli laventaa nimenomaa oppilaiden kielivalikoimaa. Työ jäi täysin kesken, koska samalla olisi pitänyt vapauttaa pakkoruotsivaatimus muistakin kouluista peruskoulun jälkeen. Nyt voidaan sitten jälkikäteen RKP:n ja muiden puolueiden taholta todeta, ettei vapaa kielivalinta sitten kiinnostanutkaan, vaikka siihen oli nyt mahdollisuus. Näin tämä meidän demokratia vain toimii.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

"Toimittajatkaan eivät osanneet siihen mitään vastata...".
Eivät osanneet vai eivät halunneet ?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Vallitseva, valittu politiikkojen ainoa oikea sallittu linja julkisuudessa.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Kun uusi eduskunta saadaan kokoon ja hallitus aikaiseksi, asia on syytä ottaa taas käsittelyyn. Perustelut ovat samat vanhat. Meillä on liian vähän saksan ja ranskan osaajoa ja aivan liian vähän espanjan ja kiinan osaajia. Jostakin ne tunnit on löydettävä ja parhaiten niitä löytyy ruotsin opetuksesta, joka suunnilleen puolella koululaisista menee täysin hukkaan.

Ruotsin muuttamista valinnaiseksi ei pidä kääntää suomenruotsalaisten vastustamiseksi eikä siihen käyttää. Kyllä heidän oikeutensa omaan kieleensä ja sillä saataviin palveluihin on oltava jatkossakin samalla tasolla kuin tähänkin asti. Se vain ei mitenkään vaadi sitä, että jossakin Keski-Suomessa tai Lapissa luettaisiin koulussa ruotsia pakollisena. Ei se koululaisten vastahakoisestii sinnitelty ruotsin vitonen heille mitenkään näy eikä heitä mitenkään hyödytä.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

JaakKo: "Ruotsin muuttamista valinnaiseksi ei pidä kääntää suomenruotsalaisten vastustamiseksi eikä siihen käyttää. Kyllä heidän oikeutensa omaan kieleensä ja sillä saataviin palveluihin on oltava jatkossakin".

Tämä onkin se surullisin asia, että liian usein pakkoruotsin vastustaminen halutaan kääntää vihaksi tai jopa rasistiseksi toiminnaksi. Se on täysin väärä tulkinta, jossa on ehkä myös oma tarkoitushakuisuus pohjalla puoltamaan edelleen vallitsevaa käytäntöä.

Liian moni unohtaa sen totuuden, että täälläkin jo kaikki iäkkäämpi polvi on elänyt sitä aikaa, kun ruotsi oli vain oppikoulussa pakollinen aine ja muualla sitä ei ollut. Silloin ei myöskään ollut tätä kahtiajakoisuutta, joka tänään vaikuttaa moniin ihmisiin kielteisenä toimintana ja turhana suukopuna. Ennen 1970-lukua vain virkamiesten edellytettiin osaavan molempia kotimaisia kieliä. Se riitti ihan hyvin. Ja tänään se riittäisi myöskin hyvin.

Olemme EU:n kansalaisina todistettavasti eurooppalaisia, emmekä muuta haluakkaan olla. Identiteettimme on suomalainen ja useimmilla suomenruotsalaisilla se on kuulemani mukaan taas ruotsalainen ja sekin on ihan hyvä niin. Mutta ei sen pitäisi edellyttää nykyisen kaltaista kielifasismia, kun tarvitsemme, tai ainakin osa tarvitsee muitakin vieraita kieliä kuin vain englantia ja ruotsia.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

"...liian usein pakkoruotsin vastustaminen halutaan kääntää vihaksi tai jopa rasistiseksi toiminnaksi...".
Jos jäisikin siihen. Ellen väärin muista, joku joskus jossain jo kirjoitti suomalaisten haluavan tappaa kaikki suomenruotsalaiset. Jos oikein yrittää, noinkin väärin voi asian ilmeisesti tulkita. Tai sitten vaan keitti yli.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

"...että jossakin Keski-Suomessa tai Lapissa...".
Koko itärajalla on sama ongelma. Venäjää tarvittaisiin, mutta turhaa pakkoruotsia päntätään.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Miltä mahtaa pakkoruotsivastustajista tuntua kun persut haalivat ääniä pakkoruotsikampanjoinnilla ja sitten saivat käskyn natseilta lopettaa asian eteenpäinviemisen kuin seinään.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

??? Mitäs tuo nyt on ? "...saivat käskyn natseilta...". En ymmärrä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Natsit ajavst yhdistynyttä pohjoismaista natsivaltiota ruotsinatsien alla. Persut tottelevat heitä.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

"...En ole yhdenkään muun kansanedustajaehdokkaan edes kuullut puhuvan asiasta, paitsi sinisten Tervon ja persujen ehdokkaiden, mutta siinä se sitten onkin. Ei edes ne kokoomuksen...".
Eli sensuuri eli ryhmäkuri puraisee.

Suomessa kaikki kehuvat suomalaista sanavapautta, mutta missä se vapaus näkyy ? Saamme vapaasti olla hiljaa pakkoruotsista ?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Nyt en ymmärrä tuota natsivertausta? Persut eivät muuten ole pakkoruotsista nyt mitään kamppanjoinnissaan edes maininneet. Ei sen paremmin kuin muutkaan. Sitä olenkin ihmetellyt, mistä se johtuu?

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

"... paitsi sinisten Tervon ja persujen ehdokkaiden...".
Muutama vuosi sitten kinasin jonkun lappeenrantalaisen Persun kanssa pakkoruotsista. Lopulta ilmoitti kannattavansa pakkoruotsia.
Persu Lappeenrannassa itärajalla ! Uskomatonta, vaan pakkohan minun oli uskoa.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Maailma on ihmeitä täynnä. Ja sekin on suuri ihme, että meidän päättäjät tykkäävät itäsuomalaisten oppivan ja osaavan mielumin ruotsia kuin venäjää.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

#13:
Suoraan sanottuna minä ihmettelen, miksi itäsuomalaisille kaupataanm aina tuota venäjää. Kyllä siellä kauppiaat osaavat jo nyt venäjää sen verran kuin tarvitsevat ja jos tuntevat lisää tarvitsevansa käyvät kansalaisopistossa tai palkkaavat venäjältä tulevia maahanmuuttajia tai tekevät molempia. Muut taas eivät ole turpeeseen sidottuja, vaan muuttavat tarpeen vaatiessa työn perässä ympäri Suomea ja maailmaa. Firmat puolestaan käyvät kauppaa ympäri maailmaa. Itse asiassa venäjän osaajia on siellä varsin helppo löytää.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala Vastaus kommenttiin #76

Olisiko siksi, että Suomessa kävi v. 2017 3,1 miljoonaa venäläisturistia. Ruotsillako heille palvelut ja tavarat myydään ? Pari vuotta sitten isossa rautakaupassa näytti olevan vain yksi vänäjäntaitoinen myyjä ja hällä piti kiirettä.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #78

#78:
Kyllä ne palvelut myydään vanäjän tai englannin kielellä. Yllättävän usein jopa suomeksi. Kaikkien näiden osaajia löytyy kohtuullisen hyvin. En minä sano, etteikö Itä-Suomen koluissa olisi hyvä venäjää opettaa, mutta jos pakkoruotsi korvataan pakkovenäjällä, ei asia paljoa viisastu.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #79

Oliko se tosiaankin pakkovenäjä mitä pentujen piti ottaa ruotsin tilalle?? Luulin, että heillä on täysi valinnanvapaus.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala Vastaus kommenttiin #79

Venäjä, englanti, suomi. Missä ruotsi ? Kuka täällä pakkovenäjästä mitään on sanonut ? Ei kukaan.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Kun otsikossa mainitaan yhdestä kouluaineesta että se on "orjuuttava painajainen", ei meillä jotka kannatamme kaikille yhteistä kieliopetusta ole huolen häivää.

Ei kukaan vakavasti otettava poliitikko halua panna kättään tähän sotkuun.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

"...kukaan vakavasti otettava poliitikko...".
Siis vain ryhmäkuria tottelevat kumileimasimet ovat vakavasti otettavia ?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Ei vaan sellaiset jotka eivät halua samaistua näihin "herrakansa", "Freudenthal", "orjuuttaminen" jne höpinöihinne. Eli paria yksittäistä kylähullua lukuunottamatta ei kukaan komppaa näitä ääliöimäisyyksiä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #21

Tuo on totta. Esim kaikki ruotsinkieliset tai kaksikieliset eivät olisi pakollisen toisen kotimaisen puolella mutta eivät halua tulla samaistetuiksi fanaatikoihin.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #22

Tiedän pari äinkieleltään ruotsia puhuvaa jotka haluaisivat luopua "pakkoruotsista" jotta, kuten itse sanovat, "se hurrittelu loppuisi".

Kiusaamisella on mahtava voima.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #23

Kuulemma 40 prosenttia ruotsinkielisistä haluaisi luopua pakkoruotsista. Jos minä olisi ruotsinkielinen itse, niin olisi samoilla linjoilla jo kohtuuden ja oikeudenmukaisuuden tähden.

Sveitsissä puhutaan eri kantoneissa neljää eri kieltä, ja saksa on suurin puhutuin kieli 60-prosentillaan. Sveitsissäkin on pakko valita vain yksi toisen alueen kieli ja lukiossa senkin voi jo vaihtaa englantiin. Samoin Kanadassa 30-prosenttia ranskaa puhuvia ei vaadi koko maan kattavaa pakkoa kuten meillä. Mutta meillä onkin se "hemmotelluin vähemmistö maailmassa" kuten New York Timesissä kerrottiin:)

Tästäkin huolimatta saan minäkin aina kuraa päälleni, vaikka ruotsinkieliset ystäväni tietävät hyvin kuinka paljon heistä tykkään. Mutta, mutta siitä vaan blogisti-ystävät, minulla on vanhan naisen vahva nahka:)

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala Vastaus kommenttiin #22

"...eivät halua tulla samaistetuiksi fanaatikoihin".
Sanoo Persuja natsifanaatikoiksi sanova ?

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala Vastaus kommenttiin #21

"...paria yksittäistä kylähullua lukuunottamatta...".
Mistä ne 70-75% suomalaisista sitten tulevat ? Missä piileskelevät ?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #24

Eivät ole valikoituneet poliitikoiksi, kerroin jo edellä miksi.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #24

Varmasti on totta että pakollinen ruotsin opetus ei ole erityisen suosittua. Asian omi populistipuolue jota kiinnosti vain valtaan pääsy. Loppu on historiaa. Joka hieman hymyilyttää.
Pahimpia oikeistopopulistit ovat omille äänestäjäryhmilleen. Ei vain tässä kysymyksessä.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #27

Juuri noin Sini.
Ja kysyttäessä voi asenne olla kielteinen mutta on ilmiselvää että asia on niin merkityksetön, että juuri kenellekään sillä ei ole merkitystä äänestyspäätökseen.

Somen muutamakymmenen monomaanikkoa jotka ääntä pitävät ovat omiaan karkoittamaan loputkin. Itsekin olin ennen "pakkoruotsia" vastaan mutta varsinaiseti kiinnostuin asiasta lukiessani näitä freudenthalisteja ja muutin mieltäni.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala Vastaus kommenttiin #28

"freudenthalisteja".
Keitähän nuo ovat ? Ville Itälä ja Paavo Lipponen ainakin saivat Freudenthal-mitalin ansioistaan pakkoruotsin vahvistamiseksi.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #33

Ville Itälä? Lipponen sentään puhuu ruotsia, Itälä ei. Muistan opiskeluajoilta Itälän ”laajan” kielitaidon. Saattaa tietysti olla nykyään parempi, kun duunia on ollut EU:ssa.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala Vastaus kommenttiin #28

"freudenthalisteja".
Keitähän nuo ovat ? Ville Itälä ja Paavo Lipponen ainakin saivat Freudenthal-mitalin ansioistaan pakkoruotsin vahvistamiseksi.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala Vastaus kommenttiin #21

"...ei kukaan komppaa....
Noinhan se näyttää olevan, vaan miksi ? 70% sanoo vastustavansa pakkoruotsia ja 94% maksaa siitä maltaita, mutta pakko ei vaan katoa mihinkään. Onpa outoa. Kitistään, jos jotain korvausta leikataan pari %, mutta ei välitetä pakkoruotsin ylimääräisistä ja turhista kustannuksista.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #21

Tämäkö on sitä sivistynyttä keskustelua aiheesta, josta suuri osa suomalaisista on kuitenkin kiinnostunut. Kuten on todettu, niin kolme neljäsosaa vastustaa pakkoruotsia. Ei se voi olla vain pienen joukon höpinöitä. Otsikko oli muuten suoraan Kanava-lehdestä kopioitu.

"Kanava on Suomen johtava yhteiskunta- ja kulttuuripoliittinen lehti, joka käsittelee politiikkaa, taloutta, yhteiskuntaa ja kulttuuria syvällisesti."

Tiedät Janne hyvin, ettemme ole kieltämässä kenenkään kulttuuria, kouluja ja oman äidinkielen puhumista. Miksi te välttämättä haluatte, että jokainen suomalainen koululainen on pakolla opittava toista pientä kielialueen kieltä, josta ei ole kuin harvalle jotain hyötyä? Eikö vapaa kielenvalinta olisi teidänkin mielestä se paras tae Suomen viennille ja talouselämän tehokkuudelle.

Ei ole sama asia mitä kieliä meillä osataan, aina on tärkeitä ja vähemmän tärkeitä kieliä ja ruotsi tai suomi ei todellakaan kuulu niihin eturivin kieliin. Äidinkielenä toki on, mutta ei muuten.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #31

Eikun tämä on sitä sivistynyttä keskustelua:
"Pakkoruotsista on kehittynyt orjuuttava painajainen"

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #32

Sitähän se on monille koululaisille, joiden tie katkeaa jo alkumetreillä peruskoulun jälkeen. Monet opettajat ovat sitä valitelleet jo vuosikausia, että on oppilaita, joiden kyvyt eivät vain riitä kahden vieraan kielen hallintaan. Ruotsinkielisille suomi tulee jo lähinnä itsestään, kun kaikkialla kuulee lähinnä vain suomea.

"Tiedetään myös, että "korkeasti koulutettujen" joukossa on monta "melkein maisteria", kun papereista puuttuu hyväksytty arvosana ruotsin kielestä. Inhimillisten tragedioiden lisäksi sopisi pitää mielessä myös lain tarkoitus. Onko meidän yhä edelleen, EU:n kansalaisinakin, todistettava olevamme eurooppalaisia?" Näin kysyy aiheellisesti Kanavassa Maarit Astren. "Ja jos on, voisimmeko osoittaa sen opiskelemalla vaikkapa saksaa, ranskaa, espanjaa tai venäjää."

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala Vastaus kommenttiin #32

Miksi siitä on tullut sellainen ? Vaikka pakko aikanaan säädettiin, meillä olisi ollut kymmeniä vuosia aikaa poistaa se. Ymmärrän toki, että Johannes Virolaisen ja RKP:n siunaama hanke on kiveen hakattu pyhä kirjoitus ja yrityskin muuttaa sitä on pyhäinhäväistys, mutta jos silti...

Kaikki muu jäisi ennalleen tai jopa paremmalle tolalle. Vain pakko poistuisi. Olisiko se niin mahdotonta ja miksi oikeasti ?

Takavuosina Lahden keskustan kauppiaiden sanottiin vastustavan Lahden ohikulkutietä. Idea oli kuulemma pakottaa matkalaiset käymään keskustan kaupoissa. Liekö totta ollenkaan. Ei toiminut ainakaan meillä. Ohikulkutien valmistumisen jälkeen olemme kyllä muutaman kerran pitäneet vapaaehtoisen marssitauon Lahden keskustassa.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #21

Kiitos kohteliaisuudesta Janne. En edes tiedä mitä tarkoitat, mutta ehkä olen se toinen kylähullu.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

No, jos persut pääsevät hallitukseen, on odotettavissa varmaankin koululaitos jossa mitään ei ole pakko opiskella. Tällä tavoin kasvatetaan uutta kannattajakuntaa.

Onneksi sain aikoinaan käydä läpi koulun, jossa tiettyjen aineiden osaamista vaadittiin.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

Ei keittänyt. Opiskeltavia aineita oli sopivasti vaikka tietenkin maailma on muuttunut niistä ajoista ja tiettyjä painotuksia aineiden suhteen on varmaan muutettu. Yhteiskunnan tarpeetkin muuttuvat ajan myötä mutta itse en olisi vähentämässä kieltenopetusta. Ehkä vähennystä voisi tehdä uskonnonopetuksesta jonkin verran.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #30

Siinä sanoit hyvin, että yhteiskunnan tarpeetkin muuttuvat. Eikä ole meidän tarkoituksena suinkaan vähentää kieliopetusta, vaan järkevöittää sitä Ruotsin mallin mukaisesti. Siinä ruotsin tilalle voisi oppilaat itse valita mitä kieliä he haluavat opiskella englannin lisäksi. Se toisi kerralla paljon uutta hyödyllistä kielivarantoa meille Suomeen, josta koko maa hyötyisi. Se olisi päätarkoitus uudelle kielilaille. Mikä muu olisi sen tärkeämpää?

Koko Suomen ja kaikkien kansalaisten etuja ajava lobbausryhmää kaivattaisiin nyt Magma-akatemian vastapainoksi. Ehkä saisimme sen avulla ruotsinkieliset ja "muukieliset" suomalaiset ymmärtämään myös mitalin toista puolta? Ja suvaitsevaisuutta lapsillemme, joiden oikeutta järkevään kielten valinnanvapauteen jatkuvasti loukataan.

Onko se liikaa pyydetty vajaan 5-prosentin vähemmistöltä? Näyttää olevan, mutta jos me vielä lisää nöyristelemme ja hartaasti sitä rukoillen pyydämme. Meitä on sentään aika suuri enemmistö, jos yli 70 -prosenttia on pakkoruotsia vastaan.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #35

Suomalaiset kuuluvat maailman parhaimmistoon vieraan englannin puhujina joten tuo Kaijan pakkoenglanti on yksi älyttömimmistä ehdotuksista mitä olen kuullut.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #37

Pakkoenglanti on kuitenkin se pakollinen aine lähes kaikkialla maailmassa. Jos se sinun mielestäsi on älytöntä, niin onneksi meillä on sananvapaus sanoa sekin ääneen:)

Sivumennen sanoen. Korkeakoulujen pakkoruotsikin tuli voimaan vasta 1978. Kuten huomaat, niin ruotsia on lisätty aina vain lisää suomenkielisten vaivaksi, jota niin harva on elämässään joutunut käyttämään.

Vanhat ihmiset toki täälläkin, jotka elivät sitä aikaa kun Ruotsissakaan ei ollut juuri liike-elämässä englannintaitoisia. Sama juttu on aikoinaan rasittanut ihan viime vuosiin asti myöskin Venäjän kauppaa, siellä saksa oli se luetuin vieras kieli.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren Vastaus kommenttiin #45

"Englannin oppii kolmessa kuukaudessa, Ranskan kolmessa vuodessa ja Saksan kolmessakymmenessä vuodessa" Näin sanoi Mark Twain. Itse olen valmis vaihtamaan kahden jälkimmäisen järjestyksen.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #55

Kuinkahan moni suomalainen pystyy vaivatta lukemaan Timesiä, jota pidetään yhtenä kompastuskivenä tärkeissä ja vaativissa neuvotteluissa, jos se taito puuttuu?

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren Vastaus kommenttiin #57

Mitä vaativammasta asiasta on kysymys,niin keskustelu ei vaadi täydellistä kielen hallintaa.Ja toisaalta, jos Krugman kirjoittaa kolumnin alkuun ( very wonkish), niin hyvästä kielitaidosta ilman alan opintoja (taloustiede) ei mitään hyötyä.
Itselle muistuu tapaus, missä venäjän kielen maisteri oli kääntänyt huoltokirjan suomesta venäjäksi.Miltä kuulostaa ero suomennettuna.Tarkasti en voi muistaa, mutta idea oli tämä.
Suomeksi;Laite oikeinkäytettynä ei aiheuta vaaraa käyttäjälleen.
Venäjäksi:Tästä voi aiheutua vaaratilanteita, mutta siitä ei tarvitse välittää.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala Vastaus kommenttiin #37

"Suomalaiset kuuluvat maailman parhaimmistoon vieraan englannin puhujina...".
Kukas se kissan hännän nostaa ellei kissa itse.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren Vastaus kommenttiin #47

Mitä puhumiseen tulee, niin ruotsalaisilla on luontainen etumatka.Heidän vokaalit sointuvat hyvin samankaltaisesti englannin kanssa, samoin tempo on hyvin samanlainen.On äärimmäisen helppo erottaa kuka on norjalainen, tanskalainen tai ruotsalainen.Erot säilyvät pitkään, vaikka henkilö on saattanut näytellä isoissa rooleissa kymmenenkin vuotta. Amerikassa.Suomenruotsalaisilla ei tätä etua ole.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #47

Ruotsalaiset ja tanskalaiset ovat tunnetusti parempia!

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari Vastaus kommenttiin #35

"Siinä ruotsin tilalle voisi oppilaat itse valita mitä kieliä he haluavat opiskella englannin lisäksi."

Siis lapset itse valitsisivat mitä haluavat opiskella? Matematiikan tilalle XBox-pelien opiskelua, ruotsinkielen tilalle dekkareita, historian tuntien sijaan biljardin peluuta.

Mitenkähän tuo käytännössä onnistuisi? Jos pienessä Pohjois-Karjalan koulussa lapset päättäisivät että haluavat opiskella bikyaa sen vuoksi että olivat nähneet jossain tietokonepelissä tiedon siitä että kyseistä kieltä puhuu enää vain yksi ihminen, olisi sitten valtion pakko järjestää tuon kielen opetusta. Eikö tuollainen tulisi kalliiksi?

Itse en kouluaikoina Pohjois-Karjalassa tiennyt tarvitsevani ruotsia niin paljon kuin sitten elämäni aikana tarvitsin. Ehkä nykynuoret sitten ovat niin paljon viisaampia että kaikki päätösvalta voidaan antaa heille...

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala Vastaus kommenttiin #39

"Siis lapset itse valitsisivat mitä haluavat opiskella?".
Miten se piru raamattua lukeekaan... Tahallaan väärinymmärtämisen jalo taito elää ja voi hyvin.
Kannattaisi vääntää termostaattia pienemmälle.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #44

#44:
Katsos, se joka ei kykene ymmärtämään eikä halua ymmärtää, kykenee sentään väärinymmärtämään.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #39

Heh, heh. "Mitään ei ole jaettu yhtä oikeudenmukaisesti kuin tervettä järkeä - kukaan ei tunne tarvitsevansa sitä lisää". (Descartes)

Joskus toivoisi, että jotkut kokisivat ihan itse sitä tarvittavansa edes vähän lisää.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari Vastaus kommenttiin #46

No, jos lapset eivät sitten itse päätäkään mitä opiskelevat, niin kuka? Kaija Kelhu?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #48

Jukka, olen sitä mieltä, että lasten kanssa asioista keskustellaan ja kuunnellaan herkällä korvalla mitä he itse haluavat. Haluavatko esimerkiksi opiskella ruotsin tilalla ranskaa, kun korkeammat taideopintojen haaveet ja toiveet liittyvät juuri Pariisin taidekouluihin.

Tai haluavatko he opiskella tekniikkaa ja tiedettä, jolloin pakkoenglannin lisäksi saksa olisi hyödyllinen lisä kielipalettiin. Aikoinaanhan Polilla oli saksa se eniten opiskeltu kieli. Juu, puhumalla ne asia ratkaistaisiin.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari Vastaus kommenttiin #54

"Miksei ovikello tikitä ja voisilmä räpytä?" (Pikku Kalle)

"Kunnia sille jolle kummia kuuluu." (Gummisetä)

Ei kai kukaan ole ranskan tai saksan opetusta kieltämässä (perussuomalaisia lukuunottamatta), vaikka tuskin moni kouluaikana niin tarkkaan tietää sitä ammattia josta elanto tulevaisuudessa kullekin tulee. Mielestäni kieliä pitäisi Suomessa opiskella lisää. Ruotsia puhuvaan törmää ainakin Etelä-Suomessa paljon todennäköisemmin kuin ranskaa puhuvaan.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala Vastaus kommenttiin #30

"...en olisi vähentämässä kieltenopetusta".
Eikä myöskään vaihtamassa hyödyllisempään ?

Suomen tavaraviennin arvo oli helmikuussa Tullin ennakkotilaston mukaan hieman yli 5,1 miljardia euroa. Mahtaisiko vienti olla yhtään enemmän, jos pakkoruotsin tilalla olisi joku käyttökelpoisempi kieli...

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari Vastaus kommenttiin #36

Kyllä moni suomalainen edelleen kannattaa kulttuurista ja poliittista yhteyttä muihin Pohjoismaihin, vaikka itse et niin tekisikään. Kielenopetuksen laittaminen vapaaehtoiseksi ei tuota tavaravientiä paljoakaan nosta.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #40

Et taida tietää Jukka, että Ruotsissa puhutaan englantia myöskin kaikissa yhteisyrityksissä - myös suomalaisten kanssa. Jos muuten keskitymme liikaa viennissä vain ruotsin kieleen, niin sillä ei tätä velkaista Suomea auteta. Saksa on nyt suurin vientimaamme, joten missä viipyy sen kielellinen tärkeysjärjestys?

Vai eikö muihin kieliin ole meillä mitään tarvetta, kunhan ruotsi on aina etusijalla, vaikka meillä on ruotsinosaajia omasta takaa pilvin pimein, niin mikään määrä ei teille riitä - niinkö?

Piti vielä kysymän sinulta Jukka, että onko sinusta kaikkien maiden kielitaito meille yhtä tärkeää kuin juuri ruotsin? Vai onko se tärkein?

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari Vastaus kommenttiin #49

Ei taida Kaija tietää että Ruotsissa osataan ruotsia myös muissa kuin yhteisyrityksissä, jopa maaseudulla.

Ei vienti ole se ainoa syy miksi kieliä opiskellaan, ei ainakaan ollut aikaisemmin. Kouluopetuksen tavoite on yleissivistys. Jatko-opiskelussa sitten nuoret opiskelevat kieliä jotka auttavat heitä ammateissaan, ja tietenkin myös viennissä. Tottakai myös kiinan, japanin, arabian, italian ja muiden kielien opiskelu on tärkeää viennin kannalta. Muttei yleissivistyksen.

Kyllä ruotsin osaaminen on suomalaisille tärkeää. Suurin osa Suomen historiasta on kirjoitettu ruotsiksi. Jopa omien esivanhempieni tiedot kirkonkirjoissa tallennettiin ruotsiksi. Ei omaa historaa pidä hävetä ja piilottaa, vaan kannattaa ottaa itse selvää asioista.

Kielten suhteellinen "tärkeys" vaihtelee oman kiinnostuksen, ammatin ja harrastusten mukaan. Suomalaiselle historioitsijalle esimerkiksi ruotsin osaaminen on tärkeää, tärkeämpää kuin esim. udmurtin. Amerikkalaiselle historian tutkijalle taas ranskan ja espanjan osaaminen on tärkeämpää kuin esim. kiinan.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala Vastaus kommenttiin #50

Miten tuo kaikki puoltaa ruotsin pakollisuutta ?

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari Vastaus kommenttiin #51

Koulussa nyt vain on "pakko" oppia asioita. Jos kaikki on vapaaehtoista, tulevat ainoastaan kehittyneimmät oppilaat oppimaan niitä aineita jotka ovat heille tärkeitä myöhemmin. Kielenopetuksen vapauttaminen, tekeminen vapaaehtoiseksi, ajaa ehkä niiden asiaa jotka haluavat sulkea rajat ja estää ihmisten muuttamisen ulkomaille (koska harvempi sitten enää kieliä opiskelee koulussa).

Suomalaisten viha ulkomaalaisia kohtaan johtuu nähdäkseni osaltaan siitä että kieliä ei osata ja ei tiedetä mitä toinen tarkoittaa. Jos Suomessa lisätään kielenopetusta sen vähentämisen sijaan, saattaa olla mahdollisuus myös kansainvälistymiseen ja rauhalliseen yhteiseloon ulkomaalaisten kanssa.

Itse olen vain tyytyväinen että koulussa oli "pakko" oppia asioita. Ehkä nykyajan lapset näkevät asian toisin, mutta olen kai liian vanha ymmärtämään tätä vapaaehtoisvouhotusta.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #53

Voi herran jestas mitä sinä Jukka turiset! Jukka... "jotka haluavat sulkea rajat ja estää ihmisten muuttamisen ulkomaille (koska harvempi sitten enää kieliä opiskelee koulussa). ...Ehkä nykyajan lapset näkevät asian toisin, mutta olen kai liian vanha ymmärtämään tätä vapaaehtoisvouhotusta".

Niin näytät olevan. Ehkä sinulla ei enää ole näköpiirissäsi kouluikäisiä lapsia?
Et näytä ymmärtävän mistä täällä edes puhutaan? Ei opiskelun vähentämisestä, vaan kielten valinnanvapaudesta. Taidan nyt lopettaa tämän, kun ei näytä mikään menevän enää läpi. Nythän on ollut vain puhe ruotsin opiskelun turhuudesta monille suomalaisille, mutta edelleen sitä toki lukisi moni suomalainen. Näin uskon.

Ei kukaan ole mistään vihasta puhunut, sen keksit ihan itse! Tai joku muu kaltaisesi.

Olen itsekin asunut ja tehnyt töitä niin Sveitsissä kuin Saksassakin ja toivotan todellakin kaikki mahdolliset työtä tekevät ihmiset tervetulleeksi Suomea rakentamaan yhdessä meidän kanssamme. Emmehän ole mikään Pohjois-Korea, emmekä siksi halua edes koskaan tulla.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari Vastaus kommenttiin #65

Ei sitä vihaa keksiä tarvitse. Olen ihan itse kokenut sen millaista on elää englanninkielisen perheen kanssa Suomessa.

"Suomeen ei saa muuttaa kukaan niin kauan kuin Lapissa on yksikin työtön", kuten joku hengenheimolaisesi joskus minulle totesi.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #70

Voi taivaan vallat mitä taas Jukka oikein kirjoitat! / Minullakin on ollut englantia äidinkielenään puhuva sukulainen, eikä koskaan meillä ole ollut mitään ongelmia liikkua Suomessa. Jos käyttäytyy maassa maan tavalla, niin saat mitä parhainta kohtelua ja palvelua.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari Vastaus kommenttiin #84

Juu, se sinun sukulaisesi kokemus siis määrää myös millainen kokemus muilla on?

Suomessa pärjää englanninkielinenkin jos ei puhu englantia julkisesti ja vielä varmemmin kun pysyttelee kotonaan. Kotiinsa heitä käsketäänkin koko ajan menemään.

Maassa maan tavalla käyttäytyminen vaatii tosiaan kaikkien suomen murteiden täydellisen osaamisen, pukeutumisen vain suomalaisiin vaatteisiin, ämpärinjonotusta ja lihansyöntiä. Kaikki eivät siihen riittävästi pysty, ja siitä seuraa suomalaisten oikeutettu viha.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #89

89. Jukka. Nyt taas kirjoitat ihan outoa juttua. Meillä Tapiolassa ainakin kuulee usein englantia ympärillään ja jopa omat lapsenlapseni puhuvat kaveriensa kanssa englantia, kun se on kuulemma vain niin kivaa... Samoin kuin koululaisryhmissä - erityisesti tytöt sitä harrastavat keskenään. / Ämpärinjonot ovat nähtävästi kokonaan muualla kuin täällä. Missä sinä muuten asut,kun ihmiset toimivat täysin eri lailla, kuin itse olen Suomessa nähnyt? En ole koskaan ennen edes kuullut moisia ongelmia olevan.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari Vastaus kommenttiin #94

Me haittamamut olemme muuttaneet pois Suomesta emmekä enää vaivaa suomalaisten yksikielisyysvaatimuksia. Täällä USA:ssa saa englantia puhua ihan vapaasti ilman että kukaan uhkaa tappaa.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #101

Sehän on sitten hyvä, kun olet siellä onnellinen ja tyytyväinen oloosi. Kaikkea hyvää sinulle ja perheellesi.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #50

Kouluopetus tähtää juuri kaikkialla muuallakin Euroopassa ensisijaisesti hyvään yleissivistykseen, normaalien perustaitojen lisäksi. Samoin EU:n suositus jäsenilleen on kaksi vierasta kieltä. Meillä se täyttyy jo kertaheitolla eli ruotsi ja englanti, mutta mihin jäävät muut kielet lähes koko kansalta saamatta? Kuka sanoo sitä järkeväksi kielipolitiikaksi? En minä ainakaan:)

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari Vastaus kommenttiin #56

Ruotsi ei ole Suomessa "vieras" kieli, vaan toinen kotimainen kieli. Tämä tosiseikka näyttää monilta unohtuvan.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #59

Jukka. Ruotsi ei pitäisi edes olla pakollinen kieli kaikille suomalaisille edes perustuslain mukaan. Muutenhan Suomi olisi ollut ennen 1970- lukua täysin lainvastainen, jolloin pakkoruotsia ei ollut kuin lukioissa.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari Vastaus kommenttiin #67

Lakia kyllä meidän koulussa noudatettiin ja ruotsia opiskeltiin jo 1967. Siihen aikaan ei vain tullut mieleenkään vastustaa sen oppimista, kuten ei myöskään matematiikan, historian, maantiedon tai biologian oppimista. Nyky-Suomessa ollaan siis aivan toisilla linjoilla, mutta aika näyttää onko se täydellinen oppimisen vapaaehtoisuus sittenkään ainoa autuaaksitekevä asia tässä maailmassa.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #71

Peruskoulua ei vielä tuolloin ollut, joten kävit oppikoulua, missä ruotsi oli pakollinen, mutta muissa kouluissa ja yliopistossa se ei ollut vielä silloin. Äläkä turhaan mainitse normaaleja sivistykseen kuuluvia oppiaineita. Niitähän kaikki opiskelevat mielellään, jotta pääsevät seuraavalle portaalle opinnoissaan. / Ja nyt puhutaan vain pakkoruotsista, mikä missään muussa maassa ei ole pakollinen aine. Etkö ole sitä vieläkään tajunnut?

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari Vastaus kommenttiin #85

Kyllä Ruotsissa on ruotsi aivan kouluaineena, kuten Suomessakin molemmat kotimaiset kielet ovat.

Tässä hysteriassahan on kyse vain siitä persujen hivutustaktiikasta. Kunhan on ensin saatu kielletyksi ruotsin kielen opiskelu, voidaan seuraavassa vaiheessa sitten kieltää englanti, saksa, ranska ja muut kielet. Tarkoitusperät ovat aivan selvät.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #90

Heh, heh. Aina vain muuttuu juttusi hullummaksi. Menehän jo nukkumaan ja hyvää yötä. Huomenna on päivä uus ja jännä päivä se onkin!

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari Vastaus kommenttiin #95

Ei nyt tähän aikaan nukuta.

Helppohan se on hekotella kun Suomessa ollaan siirtymässä suljettuihin rajoihin, yksikielisyyteen ja muiden kulttuurien kieltämiseen. Itse en tuommoista halunnut, mutta nähtävästi Suomi on valinnut eristäytymisen tien.

Käyttäjän SakariJSaarilahti kuva
Sakari Saarilahti Vastaus kommenttiin #102

#95

Jukka Salakari kirjoitti: "Helppohan se on hekotella kun Suomessa ollaan siirtymässä suljettuihin rajoihin, yksikielisyyteen ja muiden kulttuurien kieltämiseen. Itse en tuommoista halunnut, mutta nähtävästi Suomi on valinnut eristäytymisen tien."

Nyt sinä Jukka sotket asioita, eristäytyminen ja rajojen sulkeminen on tällä hetkellä käynnissä Yhdysvalloissa, Donald Trumpin johdolla, sekä Britanniassa, jossa pääministeri Theresa Mayn hallitus toteuttaa brexitiä.

Kaikki englannin kieliset maantieteelliset alueet, joissa on vielä brittiläisen kulttuurin vaikutteita, ajavat parhaillaan voimakasta eristäytymispolitiikkaa ja omien rajojensa sulkemista: Yhdistyneet kuningaskunnat, Yhdysvallat, Kanada, Australia ja Uusi-Seelanti.

Suomen kouluissa opetettavien kielten valikoima on paljon laajempi kuin yhdessäkään noista yllämainituista valtoista :)

Käyttäjän ajjmikkola kuva
Jouko Mikkola Vastaus kommenttiin #95

Salakari on tunnettu näistä huuhaa-jutuistaan, eräänlainen häirikkö.

Käyttäjän ajjmikkola kuva
Jouko Mikkola Vastaus kommenttiin #59

Ruotsi on todellisuudessa suurimmalle osalle suomalaisista vieras kieli, eikä sitä sisämaassa käytännössä koskaan edes kuule. Eikä muuten edes Helsingissäkään enää pärjää ruotsilla, siitähän oli taannoin ylessä juttua.

Ruotsinkielisestä suvusta lähtöisin oleva Wille Rydman sanoi aikoinaan, että "pakkoruotsille ei ole järkiperusteita". Se on juuri näin.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari Vastaus kommenttiin #73

"Ruotsi on todellisuudessa suurimmalle osalle suomalaisista vieras kieli, eikä sitä sisämaassa käytännössä koskaan edes kuule."

Ruotsi on Suomen toinen kotimainen kieli, edelleen. Tottakai Suomessa on voimia, kuten persut, joiden mielestä venäjä pitäisi ottaa toiseksi kotimaiseksi. Kuitenkin kielen kuuleminen on nykyisin valintakysymys.

Radio ja internet tuottaa jatkuvasti tietoa ja ohjelmia jotka ovat ruotsinkielisiä. Suomessa on typerää sulkea niiltä korviaan ja kuunnella vain venäläisiä lähteitä. Willellekin tekisi hyvää joskus tutustua myös toisen naapurimaan kulttuuriin.

Käyttäjän ajjmikkola kuva
Jouko Mikkola Vastaus kommenttiin #103

Eräs ahvenanmaalainen poliitikko sanoi kerran, että ruotsin kieltä ei pelasta enää mikään Manner-Suomessa. Ja näin se on, ruotsin kieli tulee kuihtumaan vähitellen pois mantereelta ihan väkisinkin. Suomenruotsalaisten määräkin jatkaa laskuaan, osa myös suomenkielistyy, eikä ruotsin kielen asemasta enää välitä käytännössä kuin kielipuolue Rkp.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #50

Minulla on Jukka monta metriä pelkkää Suomen historiaa suomeksi ja niissä on kaikkiaan kymmeniätuhansia sivuja, joten tietoa kyllä löytyy. Sukututkimuskin on meillä edennyt jo 1400-luvulle asti isän puolelta, joten onneksi tiedän juureni ja olen niihin sangen tyytyväinen. Ruotsia pukkaa, niin kuin se on kaikissa muissakin suvuissa.

Muistan kuinka haastattelin viime eduskunta vaaleihin nuorta vihreää kaveria, joka kertoi pakkoruotsin olevan tärkeää kaikille suomalaisille, kun hän opiskelee luonnontieteitä ja kaikki hänen tärkeimmät oppikirjansa ovat ruotsiksi. Ei tullut pojulle mieleen, että saksaksi olisi ollut vielä enemmän hänelle tärkeitä kirjoja:)

Just. Näitä vain omalta minä - minä - vinkkelistään asioita katsovia on turhankin paljon. Niin eivät asiat edisty missään parhaalla mahdollisella tavalla. Itse olen jo toinen jalka lähes haudassa, joten ei tämä minua itseäni koske mitenkään, vaan vain lastenlasteni ja koko Suomen tulevaisuudelle aihe on tärkeä. Rakastan tätä maata ja kansaa, ja toivon sen vastaisuudessakin pärjäävän lähes yhtä hyvin kuin tähänkin asti.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari Vastaus kommenttiin #61

Kyllähän googlen käännöksillä pärjää monesta paikasta, mutta mielestäni kulttuuria ymmärtää parhaiten ihan itse kieltä lukemalla ja oppimalla...

"Poju" taisi tietää oman alansa kirjoja sinua paremmin. Et ehkä ole kuullut Ruotsin Linneauksesta, Rudbeckiuksesta, Solanderista, Nobelista yms. Hyvä että Suomessa vieläkin riittää näitä "pojuja" huolimatta laajasta Ruotsi-vihasta.

Omista lapsenlapsistani toivon tulevan itseäni PALJON kansainvälisempiä, jotka eivät kavahda kielten oppimista.

Käyttäjän ajjmikkola kuva
Jouko Mikkola Vastaus kommenttiin #72

Tässä sulle vähän suomenruotsalaisen tutkijan tutkimusta, joka kertoo suomenruotsalaisten negatiivisista(rasistisista)asenteista suomalaisia kohtaan. Suomenkielinen media muistaakseni ei halunnut kertoa tästä mitään, eihän suruista saa antaa negatiivista kuvaa.

"Anti-finska attityder på många håll"

https://svenska.yle.fi/artikel/2013/08/02/herberts...

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari Vastaus kommenttiin #80

Omat kokemukseni eivät tuota tue, mutta sen tiedän että suomenruotsalaisilla on PALJON myönteisempi asenne meitä englanninkielisiä kohtaan. Yksikään suomenruotsalainen ei perhettämme uhannut tai käskenyt muuttaa pois koko sinä aikana kun Suomessa asuimme.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #36

Ei kielet haitaksi ole viennille. Junttimaisuus on, persujen tai trumppilsisuuden nykyään vahvistama epäkohteilaisuuskulttuuri on, oikeistopuolueiden persut+ kokoomus flirtti haitallisen alkoholikulttuurin kanssa on, naisten aliedustus johtokunnissa on jne.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren Vastaus kommenttiin #41

Trumpia on on äärimmäisen vaikea tulkita ellei tunne taustoja.Kun Trump puhuu isästään niin me tiedämme jo, että hän tarkoittaakin isoisää.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman Vastaus kommenttiin #36

Vahvasti kaksikielinen Vaasa on vientikaupan ykkönen per kansalainen Suomessa. Ruotsinkielisellä Pohjanmaalla on lähes täystyöllisyys. Työttömyysluvut ovat monessa kunnassa alle viiden %.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari Vastaus kommenttiin #64

Niinpä! Ei ruotsin osaamisesta ainakaan paljon haittaa ole!

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #64

Juuri näin Manu. Pohjanmaalta kotoisin olevat ruotsinkieliset ystävämme ovat juuri näitä tehokkaita ja yritteliäitä ihmisiä, joita toivoisi muuallakin Suomessa olevan enemmän.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Minua pyydettiin vielä vanhoilla paivillani kummiksi vaikka en edes kirkkoon kuulu. Kummityttöni Amelie täytti äskettäin viisi vuotta, puhuu jo nyt kolmea eri kieltä iso-siskojensa tapaan, Suomea, englantia, kirgiisia. Isän kanssa Amelie puhuu Suomea, Äidin kanssa kirgiisia, päiväkodissa englantia. Ei yksi kielen opetus pois sulje muiden kielten oppimista.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Kyllä se Arto-hyvä vain sulkee. Lapsena sitä oppii vanhemmiltaan helposti uuden kielen, ihan niin kuin ruotsinkieliset oppivat helposti suomea, kun sitä kaikkialla kuulee.

Jos vähän haastattelet ympäristössäsi asuvia ihmisiä, niin harva osaa muuta kuin englantia ja vähän ruotsia. Eihän edes eduskunnan valikoitunut super-ihmisjoukko osaa juuri muuta kuin huonoa englantia ja vähän ruotsia. Osa käy kesäisin Lontoossa opiskelemassa lisää englantia, kuten olemme saaneet lehdistä lukea.

Tosin nuoremmat jo pärjäävät hyvin englanniksi, mutta julkisesti monet eivät halua ruotsia edes puhua. Häpeä osaamattomuudesta, on sitä vanhaa häpeä- kulttuuria, joka on meille niin luonteenomaista. Sekin on ihan ok. Parempi on lukea muita eduskunnan käsittelemiä papereita, kuin ruotsia. Hyöty on suurempi.

Pohjoismainen yhteistyökin käy nykyään englanniksi jo norjalaisten ja tanskalaisten toiveesta. EU:ssa olisi toki hyvä osata jotain suurta Euroopassa puhuttua kieltä englannin lisäksi, mutta ehkä se vielä joskus onnistuu, kunhan ruotsi jää vapaaehtoiseksi aineeksi. Kaksi vierasta kieltä on useimmille juuri sopiva määrä. Varsinaiset kielimiehet ovat eri asia.

Käyttäjän ajjmikkola kuva
Jouko Mikkola

On kummallista että jotkut suomenkieliset vielä puolustelevat pakkoruotsia,asiaa joka poliittisten lehmänkauppojen seurauksena 1960-luvun lopulla tuli kouluihin. Mutta joillekkin se aivopesu ruotsin kielen ihanuuteen on uponnut.

Kukas siitä nyt kerran jossain kirjoitti että pakkoruotsi ei toimi, sillä suomalaiset eivät siitä huolimatta osaa yhtään sen paremmin ruotsia. Vapaaehtoispohjalta motivaatio lukea ruotsia olisi varmaan paljon parempi, eiköhän niitä lukijoita silloinkin vielä riittäisi.

Jotkut puolustelevat pakkoruotsia mm. sillä, että kaksikielisyys on rikkaus. Mutta jostain syystä se ei olekkaan rikkaus Ahvenanmaalla, ei ainakaan jos se toinen kieli on suomi. Siellähän suomen kieli pistettiin boikottiin kouluissa.

Pakko- ja virkamiesruotsi pitäisi ilman muuta poistaa.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

Eiköhän Suomi ole poistamassa kaikkia kielitaitovaatimuksia kunhan persut pääsevät hallitukseen. Kun rajat suljetaan, ei kielitaitoa tarvita!

Matti Illi

Kaija Kelhun juttu on täyttä asiaa. Oman aikuisen poikani valmistuminen ammattiin viivästyi kahdella vuodella pakkoruotsin takia. Hänen käytännön ruotsin kielensä lienee kuitenkin jossain välttävän ja hylätyn välillä. Minulla on ystäviä, joiden
tutkinto on jäänyt - ei viittä - vaan ruotsia vaille. Surullista. Pakkoruotsi poistui yo-kirjoituksista jo vuosia sitten. Sen tähden nuorinkin poikani suoritti tutkinnon. Mitä tällä oikein ajetaan takaa. Pakkoruotsi aiheuttaa enemmän haittaa ja ahdistusta. Oppilaitosten opetussuunnitelmissa ruotsinkieli voisi olla muiden vapaavalintaisten kielten joukossa, ei pakkopullana.
Ja ettei asia jäisi vain ruotsinkieleen, ihmettelen suuresti, miksi Ahvenanmaalle maksetaan valtion budjetista 241,6 miljoonaa euroa ns. tasoitusmaksuna. Se tekee yli 8 000 euroa asukasta kohden saarella, jonka BKT per asukas edustaa Suomen toisiksi korkeinta tasoa Uudenmaan jälkeen ollen yli 40 000 euroa per asukas.
Jos valtio tukisi jokaisen suomalaisen elämistä vastaavalla summalla, tekisi se valtion budjettiin 4,4 miljardin aukon, mikä olisi noin 8 % budjetin loppusummasta. Ehkä on hyvä muistaa, että Suomen itsenäistyessä 1917, Ahvenanmaa olisi halunnut liittyä Ruotsiin, mutta Suomen eduskunta ei hyväksynyt tätä. Sen sijaan säädettiin Ahvenanmaalle itsehallintolaki. Tämä summa voitaisiin laittaa lyhentämättömänä lapsilisien korottamiseen.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

Täytyy todeta Jörn Donnerin sanoin, että sellainen joka ei opi ruotsia ei opi mitään muutakaan.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Olisi parempi sanoa, että eivät halua opiskella ruotsia, kun muita puhutuimpia ja tarpeellisempia kieliä on vielä runsaasti oppimatta. Ainakin useimmilla.

Juhana Jalava

-Kielitaito on hyödyllinen vain silloin, kun se riittää oikeasti vastavuoroiseen kommunikontiin.

-Monipuoliseen kommunikointiin riittävän kielitaidon hankkiminen on valtava taistelu. Se kestää vuosia ja taas vuosia.

Minä pystyn lukemaan lehtiä suht sujuvasti englanniksi, venäjäksi, ruotsiksi, italiaksi ja espanjaksi.

Kieliopin hallitsen ylivoimaisesti parhaiten venäjässä, mutta kommunikointiin pystyn ainoastaan englanniksi.

Jotta saavuttaisin edes kohtalaisen puhetaidon muissa kielissä, se vaatisi ankaraa opiskelua ja asumista ulkomailla.

Niinpä olen sitä mieltä, että koulussa kaikki paukut kannattaa satsata englantiin, koska se on kieli, jota monet osaavat jo nyt ja jonka merkitys tulevaisuudessa vain kasvaa.

Hyvästä englannista on monin verroin enemmän hyötyä kun usean kielen kohtalaisesta taidosta.

Kuunnelkaa Roman Schatzin Maamme kirjaa (Ylen areenassa). Siellä on toisinaan vieraina ulkomaalaisia, jotka ovat asuneet Suomessa jopa vuosikymmeniä. Silti heidän kielitaitonsa on usein selvästi vajavainen.

Suomalaisille on uskoteltu, että kielitaidon voi hankkia opiskelemalla, vaikka monet eivät saavuta kunnollista kielitaitoa edes kauan maassa asumalla.

Opiskelu pelkän opiskelun vuoksi voi olla viihdyttävää ja sivistävääkin, mutta hyötyä siitä ei ole. Vain taidosta on.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

En ymmärrä miksi joku oli poistattamassa nämä kaksi kommenttia? Palautin ne taas takaisin. Ja kiitos teille asiallisista kommenteistanne. / Nehän ovat molemmat ihan täyttä asiaa, ilman viha ym. puheita. Enemmän täällä niitä on jo valmiina tuolla aikaisemmissa kommenteissa.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

Totta, Juhana! Jos englannin kieltä ei Suomessa vihattaisi niin paljon, voitaisiin osa tästä haukutusta "kotouttamisesta" muuttaa englannin opettamiseksi turvapaikanhakijoille. Siitä olisi heille paljon enemmän hyötyä kuin suomesta.

Suomen pakko-osaaminen haittaa työllistymistä ja jos persut eivät lopullisesti kiellä englannin opetusta Suomen kouluissa, voisi monessa ammatissa pärjätä pelkällä englannilla sen "hoonon soomen" sijaan.

Mutta ei. Jopa torstaisessa vaalikeskustelussa muutkin kuin Halla-aho vaativat jokaiselta maahanmuuttajalta kaikkien suomen murteiden täydellistä osaamista.

Juhana Jalava

Äidinkielellä on arvo, jota kannattaa vaalia. Suomi suomenkielisenä, Ruotsi ruotsinkielisenä, Saksa saksankielisenä.

Äidinkieli on ainoa kieli, jolla ihminen pystyy ilmaisemaan todellisesti itseään. Se on myös ainoa kieli, joka sitoo hänet henkisesti yhteisöön, johon on lapsesta saakka kasvanut.

Tosiasiassa kotimaansa aikuisiällä jättänyt ei enää koskaan opi uutta identiteettiä, vaan synnyinmaan identiteetti säilyy läpi elämän. Identiteetillä on suuri arvo henkiselle hyvinvoinnille. Lisäksi sillä on arvo kansakunnan eheyden yllä pitämisessä.

Myös kielen oppiminen aikuisiällä on paljon haastavampaa kuin yleensä oletetaan. Tuossa pitkään Islannissa asunut islantilaisen kanssa naimisissa oleva kertoo kielellisistä haasteistaan.

http://www.salamatkustaja.com/2019/02/kaksikieline...

Erikielisiä mahtuu joukkoon, mutta kansojen kannattaa aina vaalia kielellistä identiteettiään. Pakotettu monikielisyys johtaa ainoastaan hajaannukseen ja huonokielisyyteen.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #98

Olisi hyvä jos jatkossa laittaisitte myöskin kuvanne ohjeiden mukaan. / Minulle se ei ole tärkeä arvo, jos kommentti on ihan ok.- ilman vihapuhetta. Tosin tässäkin ketjussa vihapuhetta riittää, mutta he ovatkin ennestään tunnettuja kiukkuisia yksilöitä:) Varsinkin jos on eri mieltä pakkoruotsista, niin tunteet saavat heille suhteettoman suuren vallan.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Siinä olet Jukka täysin oikeassa, että maahanmuuttajilta vaaditut kielet ovat heille aivan liian raskaita. Moni ei vielä osaa edes kunnolla lukea ja kirjoittaa. Helsingin Sanomissa oli muutama viikko sitten opettjan kirjoitus maahanmuuttaja holhokistaan.

Tämä kaveri kävi ammattikoulua ja muiden maahanmuuttajien tapaan he vain kopsasivat suomen - ja ruotsinkieliset kokeet toisiltaan ja olivat täysin turhautuneita koulunkäyntiin. Sen ymmärtää jokainen ihminen, että miten voidaankin vaatia ennestään kouluja käymättömiltä näin paljon vieraita kieliä. Englanti ja niiden päälle myös molemmat kotimaiset,!!

Koululainsäädäntömme on jäänyt täysin jälkeen nykyisestä tilanteesta, eikä se edes ole inhimillinen kaikkein heikommille maahanmuuttajille. Aiheuttavaa vain koulupudokkaita yhä lisää entisten suomenkielisten päälle. Sääli. Jopa Ruotsissa on asia hoidettu hienosti. Ruotsin lisäksi vain englanti on pakollinen kieli.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari Vastaus kommenttiin #108

Jos Suomessa osattaisiin vähän laajemmin englantia, ei työntekijöiden englanninkielisyys olisi niin paha juttu kuin nykyisin. Helsingin ulkopuolella vaan ei englannilla pärjää.

Käyttäjän SakariJSaarilahti kuva
Sakari Saarilahti

#93

Jukka Salakari kirjoitti: "Suomen pakko-osaaminen haittaa työllistymistä ja jos persut eivät lopullisesti kiellä englannin opetusta Suomen kouluissa, voisi monessa ammatissa pärjätä pelkällä englannilla sen "hoonon soomen" sijaan."

Suomen- tai ruotsinkielen opiskelun ensisijaisena tarkoituksena on integroida maahanmuuttajat suomalaiseen yhteiskuntaan. Huono englannin kieli ei ole oikea vaihtoehto huonolle suomen kielelle :)

Muutenkin ajatuksesi siitä, miten Suomessa ollaan siirtymässä suljettuihin rajoihin, yksikielisyyteen ja muiden kulttuurien kieltämiseen kuulostavat vähän höpsähtäneiltä, to say the very least :)

Eristäytyminen ja rajojen sulkeminen on nyt käynnissä Yhdysvalloissa Donald Trumpin johdolla sekä Britanniassa, jossa pääministeri Theresa Mayn hallitus toteuttaa parhaillaan brexitiä. Siinäkö pari hienoa esikuvaa Suomelle?

Kaikki englannin kieliset maantieteelliset alueet, joissa on vielä brittiläisen kulttuurin vaikutteita, ajavat nykyisin voimakasta eristäytymispolitiikkaa ja rajojen sulkemista: Yhdistyneet kuningaskunnat, Yhdysvallat, Kanada, Australia ja Uusi-Seelanti.

Suomen kouluissa opetettavien kielten valikoima on laajempi kuin yhdessäkään noista yllä mainituista valtioista :) ja Suomeen on myös huomattavasti helpompi saapua maahanmuuttajana.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #109

Kiitos. Viitsit sentään Sakari vielä tulla tänne kommentoimaan, vaikka tämä onkin välillä ollut melkoisen rasittavaa ja pelkkää "juupas-eipäs päivää kirvesvartta-juttua":) Näinhän nämä näyttää menevän, kun juopa asialliselle keskustelulle on nopeasti täysin tukossa.

Täytyy kyllä kommenttiisi sen verran vielä mainita, että minusta maahanmuuttajille on täysin turhaa kiusaamista opettaa ruotsia, jota meillä niin vähän enää puhutaan. Ei se todellakaan auta heitä työnsaannissa, kuin korkeintaan ihan rannikon ruotsinkielisillä alueilla. Pohjanmaalla on tietääkseni paljon tomaattiviljelyksillä maahanmuuttajia, mutta kokonaislukumäärän verraten sekin on kovin vähäistä.

Käyttäjän SakariJSaarilahti kuva
Sakari Saarilahti Vastaus kommenttiin #111

#111

Kaija Kelhu kirjoitti: "Täytyy kyllä kommenttiisi sen verran vielä mainita, että minusta maahanmuuttajille on täysin turhaa kiusaamista opettaa ruotsia, jota meillä niin vähän enää puhutaan."

Olen samaa mieltä siitä, että sekä suomen- että ruotsin kielten opettaminen maahanmuuttajille asettaa heidät täysin mahdottomaan asemaan. Näkisin itse, että toinen kotimainen kieli riittää. Toki ruotsin kielikin käy, mikäli he asettuvat esimerkiksi ruotsinkieliselle Pohjanmaalle, josta heidän on myöhemmin helppo muuttaa myös Ruotsiin :)

Ruotsin kielen opetukseen liittyy myös paljon laajempi ongelma; ruotsin kieltä opetetaan tällä hetkellä kouluissa ainoastaan Suomessa ja Ruotsissa. Nykyisin on hyvin tavallista, että globaalissa maailmassa perhe asuu ajoittain vanhempien työn vuoksi ulkomailla, jossa lapsilla ei ole mahdollisuutta ruotsin kielen opetukseen. Perheiden muuttaessa takaisin Suomeen lapsille syntyy huomattava ongelma ruotsin kielen opetuksen suhteen. Tämä koskee tietysti myös muita kuin kantasuomalaisia perheitä.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #109

Ehdit tässä välillä lisätä kommenttiisi uutta asiaa, joka on järkevää tietoa. Jukka Salakarilla on erikoisia mielipiteitä ollut jo pitkään muiltakin aloilta, mutta täällähän meitä on yhtä monta mielipidettä kuin on miestäkin.

Sakari: "Suomen kouluissa opetettavien kielten valikoima on laajempi kuin yhdessäkään noista yllä mainituista valtioista :) ja Suomeen on myös huomattavasti helpompi saapua maahanmuuttajana."

Juurikin näin. Olen samaa mieltä tuosta Suomeen tulosta ja ihmettelen usein tätä rasisti-natsi-linjaa, mitä jotkut jatkuvasti täälläkin huutelevat. Kun haastattelee itse tulijoita tai lukee heidän mielipiteitään, niin saa ihan toisen kuvan. Suomi on monelle nykyään unelmien maa, vaikka tietysti on aina isossa joukossa kaikenlaisia rähinöitsijöitä.

Käyttäjän SakariJSaarilahti kuva
Sakari Saarilahti Vastaus kommenttiin #113

#113

Kaija Kelhu kirjoitti: "Ehdit tässä välillä lisätä kommenttiisi uutta asiaa, joka on järkevää tietoa."

Joo, anteeksi. Elämäni on niin hektistä, että kirjoittaminenkin muuttuu kovin fragmentoituneeksi. Yritän parantaa tapani :)

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #114

Ei tässä ole mitään anteeksipyydettävää, minä olin vain vähän liian vikkelä vastaamaan:) Lisäyksesi oli hyvä, ja toki olen minäkin samaa tehnyt, kun kiireessä jää vielä jotain sanottavaa hampaankoloon.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari Vastaus kommenttiin #109

Fixitistä haaveillaan Suomessakin, jos olet havainnut.

Totta on, että USA:ssa on menossa eristäytymisvaihe joka kestää niin kauan kuin Trumpin valtakausikin kestää. Hän on ollut kovasti huolissaan siitä että USA:ssa on paljon niitä jotka ovat syntyneet muualla kuin USA:ssa. Omalta kohdaltani ei tuosta vouhotuksesta ole ollut kovasti haittaa, mutta koska Suomessa ollaan siirtymässä yksikielisyyteen ja eristyneisyyteen, on oltava valmis katsomaan muita maita.

Onneksi on muita EU-maita joihin vielä voi muuttaa, jopa sellaisia joissa englannin puhuminen ei ole rikos.

Käyttäjän SakariJSaarilahti kuva
Sakari Saarilahti Vastaus kommenttiin #117

#117

Jukka Salakari kirjoitti "Onneksi on muita EU-maita joihin vielä voi muuttaa, jopa sellaisia joissa englannin puhuminen ei ole rikos."

Hmmm... brexitin jälkeen Malta on ainoa EU -maa, jossa englanti on edes toinen virallinen kieli. Englannin puhuminen ei tietääkseni kuitenkaan ole rikos missään päin maailmaa.

Suosittelen Salakarille kieliopintoja, mikäli hän vielä brexitin jälkeen etsii uutta asuinmaata EU -maista :)

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari Vastaus kommenttiin #120

Ei, tietosi ovat vajavaisia... Englantia osataan oikein hyvin mm. Ruotsissa, Irlannissa, Hollannissa ja Saksassa. Osaan kyllä muitakin kieliä enkä enää tässä iässä viitsi uusia opetella.

Täällä USA:ssa ei edes virallisia kieliä ole, mutta englannilla pärjää kaikkialla. Suomi nyt vain on yksikielisyyspyrkimyksissään aika omassa luokassaan.

Käyttäjän SakariJSaarilahti kuva
Sakari Saarilahti Vastaus kommenttiin #122

#122

Englantia osataan oikein hyvin myös Suomessa, vaikka virallisena kielenä se on EU -maista vain Englannissa ja Maltalla ja brexitin jälkeen ainoastaan Maltalla. (Irlannissakin ainoa virallinen kieli on iirin kieli.)

Minun työkieleni on englanti ja tapaan jatkuvasti ihmisiä eri puolilta maailmaa, sekä tunnen oikein hyvin eri maiden kieliolosuhteet. En oikein tiedä, kenelle sinä luulet kirjoittavasi, mutta säästä toki höpötyksesi persuja varten, minua sinun kommenttisi lähinnä naurattavat :D

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #117

Vaalituloksia katsellessa ainakin näin alkuun, niin ei näytä yksikielisyyteen siirtyminen olevan kovinkaan todennäköistä. Puolueiden vanhat konkarit ovat edelleen hyvin mukana vallankahvassa, joten taidan päästä hautaan näkemättä Suomen monikielisyyttä ja vapautta valita tarpeellisemmat kielet ihan itse.

Olisi hämmästyttävää, jos tuo sinun kertomasi juttu englannin kielen vastaisuudesta olisi totuus. Englanti on kuitenkin eniten opiskeltu kieli lähes kaikkialla maailmassa toisena kielenä äidinkielen jälkeen. Olet varmaankin käsittänyt tai arvioinut asian ihan väärin. Ota ihan rauhassa, kyllä tämä Suomi pitää edelleen rajansa auki ja aikanaan tulee vielä saavuttamaan kielivapaudenkin, kunhan nuoret ehtivät äänestysikään:)

Käyttäjän SakariJSaarilahti kuva
Sakari Saarilahti Vastaus kommenttiin #124

#124

Kaija Kelhu kirjoitti: "Olisi hämmästyttävää, jos tuo sinun kertomasi juttu englannin kielen vastaisuudesta olisi totuus."

En ole itse koskaan törmännyt moiseen ilmiöön, ja pidän koko ajatusta suomalaisten "englannin kielen vastaisuudesta" täysin tuulesta temmattuna :)

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari Vastaus kommenttiin #125

No, olen ollut pois Suomesta jo muutaman vuoden, ja toivon että tuossa asiassa ollaan vihdoin Suomessakin kansainvälistytty.

Olin työmatkalla Suomessa muutama vuosi sitten ja matkatoimistosta tuli työpaikan kautta varoitus siitä että Suomessa on nykyisin kadulla partioita (Soldiers of jotain?) jotka edelleen vainoavat ulkomaalaisia tai sellaisiksi epäiltyjä. Mitä olen lehdistä seurannut, on niitä joukkoja käynyt myös suomalaisten kimppuun.

Mutta tuurillahan ne laivatkin seilaa. Muissa maissa tosin, kuten esim. USA:ssa, ei tuollaisia puolimilitaareja joukkoja ole ulkomaalaisten kimppuun hyökkäämässä. Itse kyllä käyn suomalaisesta koska osaan kieltä, mutta pelkään perheeni puolesta. Vielä kymmenkunta vuotta sitten saimme kyllä toistuvasti, ainakin iltaisin, kuulla siitä kuinka Suomi kuuluu suomalaisille ja että meidän pitäisi mennä kotiimme, jos englantia satuimme puhumaan.

Ehkä he tempasivat nuo mielipiteensä sitten tuulesta, en tiedä. Mutta jos ihan tavallisia englanninkielisiä tuolla tavoin vihataan, voin vain arvailla miten suhtaudutaan esim. eri värisiin tai erilailla pukeutuviin ulkomaalaisiin.

En minäkään työpaikalla vastaavaa juuri huomannut, mutta kauppareissuilla, ratikassa jne. asia oli toisenlainen.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Tällä kertaa tämä blogini on nyt loppulausetta vajaa, mutta taistelu jatkuu, siitä huolimatta, että Jannen mielestä meitä kylähulluja on vain kaksi. Joku voisi ottaa tuostakin herjasta nokkiinsa, mutta minua se vain kiehtoo uusiin taisteluihin Suomen tulevien sukupolvien parhaaksi.

Katselin arkistoani, johon olen koonnut yli 10-vuoden ajalta aiheesta kirjoituksia ja ihmetykseni vain taas kasvoi, että kuinka hiljaisia poikia median edustajat ovatkaan nykyään pakkoruotsista. Kansan enemmistön tahdosta ei ole niin väliä. Ja nähtävästi linja jatkuu edelleen tulevienkin politikkojen suosiollisella avustuksella.

Mielenkiintoinen oli avaus oli Bo Lönnqvistiltä, professori emeritus etnologiassa, kuvaa Läraren-lehdessä -2.12.2012, että "..me ruotsinkieliset melkein maanisesti ajamme ja puolustamme ruotsin kieltä suomenkielisille, samaan aikaan kun ruotsi äidinkielenämme hajoaa ja menee sisäisesti rikki. Ei osata eri tyylilajeja, ja spontaani puhekieli on toinen säälimätön mittari, radiossakin käytetään köyhää, käännettyä ruotsia. Keskustelun jatkaminen lisää tunnetta lähestyvästä tappiosta. Ehkä on parempi esittää kuollutta. Ainakin silloin kun on kyse kielestä oikeutena saada palvelua"

Näin se on mennytkin, näin näitä "kuolleina" esiintyviä politiikkoja on joka puolueessa. Kun pitäisi asiasta keskustella, niin vain maataan hiljaa poteroissamme. Minusta se on aika säälittävää nöyristelyä.

---------------

Katselin myös liikuttuneena vanhaa Martti Ahtisaaren HS:n kirjoittamaa Vieraskynäblogia. Tämä on vallitseva kanta tämänkin päivän Suomessa.

"Oppimalla useita kieliä - jotka ilmentävät kulttuuria ja arvoja ja toimivat yhteisöllisenä muistina - opimme myös ymmärtämään syvällisemmin vierautta ja erilaisuutta. Ruotsin taidon avulla me suomenkieliset voimme lukea myös norjalaisia ja tanskalaisia lehtiä. Kyse ei ole vain ruotsin taidoista, vaan meille on siitä hyötyä - vaikka Nokian Tanskan-toimistossa työskentelystä tai oikeustieteen opinnoista Oslossa. Ruotsin kielen opiskelu palkitaan myöhemmin elämässä. Ruotsin kielen merkitys pohjoismaisen identiteetin rakennusaineena on keskeinen."

--------------

Toista mieltä taas oli vanhassa Suomen Kuvalehdessä Sixten Korkman. "Kansallinen identiteettimme on kimurantti kysymys. Aikojen saatossa siitä on esitetty hyvin erilaisia käsityksiä. Uljain näistä tutkija Sigrud Wettenhovi-Aspan 1900-luvun alussa esittämä käsitys, että kaikki sivistys on saanut alkunsa Suomesta. Vuonna 1935 ilmestyneessä kirjassa hän kielitieteellisin perustein todisti jopa muinaisen egyptiläisen kulttuurin olevan suomalaisten luoma." (En liian nöyränä suomalaisena haluan myös uskoa tähän:)
"Toisesta ääripäästä löytyy Suomen omaperäisyyttä vähättelevä ohjelmasarja, Suomi on ruotsalainen, jonka TV1 esitti keväällä 2013. Suomen historia on suuri menestystarina politiikan, talouden, sosiaalisen kehityksen ja kulttuurin alalla. Meillä ei todellakaan ole mitään aihetta alemmuudentunteeseen, josta suomalaisten käyttäytyminen joskus näyttäisi kielivän.
Suomi on eurooppalainen. Identiteetin kannalta merkittävämpää on, että Euroopasta olemme arvomme ammentaneet."

-----------

Aikaisemmin voitiin vielä harrastaa edes vapaata ja avointa keskustelua, ja mielipiteitä tuli monelta tunnetultakin julkisuuden ihmiseltä, niin puolesta kuin vastaankin. Nyt kukaan ei sitä enää uskalla/halua tehdä?

Saa somessa vain kylähullun tai muuten viallisen "persuihmisen leiman" itseensä. Vaikka ihan normaaleissa sivistyneissäkin piireissä ja kanssakäymisessä siitä ihmiset puhuvat ja ihmettelevät pakkoruotsin pakkoa koko kansalle. Eikö demokratiaan kuulu enää vapaus edes sanoa ääneen ajatuksiaan julkisesti - puhumattakaan - kirjoittamisesta?

Kiitos kaikille kommentoijille ja lukijoille. Täälläkin on käynyt kuitenkin jo lähes 1500 -lukijaa muutaman päivän aikana, ja ehkä joku on saanut pienen uuden ajatuksenkin, että voisihan julkisestikin oman mielipiteensä tuoda esiin? Toivon ainakin.

Kuitenkin gallupeissa yli 70- prosenttia on tuonut esiin halunsa vapaaseen kielivalintaan, missä kielten valikoimassa on toki myöskin ruotsi muiden joukossa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset