zzz333

Oikeus ja totuus poliittisen toiminnan ojennusnuorana,

  • Kokoomuspuolueen vaalitankki 1930
    Kokoomuspuolueen vaalitankki 1930
  • Juhlakirja 1939
    Juhlakirja 1939

P.E. Svinhufvud: Tervehdykseni Kansallisen kokoomuspuolueen vuosijuhlaan pyytäisin kiinnittää huomiota siihen valtiopäiväjärjestyksen pykälään, joka kuuluu näin " Edustajan on toimessaan noudatettava oikeutta ja totuutta. Hän on velvollinen noudattamaan perustuslakia, eivätkä häntä sido mitkään muut määräykset". 

Tässä kohtaa moni meistä kysyykin, mikä sitten on oikeus ja kohtuus? Siitä ollaan kai yhtä montaa mieltä kuin on miestäkin, riippuen siitä, miltä kannalta kukin asioita katsoo.  Lain tarkoitus on kuitenkin selvä. Edustaja velvoitetaan  -  jokaisessa asiassa ja jokaisessa menettelyssään - tarkoin harkitsemaan, mikä siinä on oikein  ja mikä siinä on tosi.  Mutta lakipykälän tarkoituksena toiselta puolen on , että harkinnassa itsekkyys ja puoluellisuus sekä kaikkinainen etuileminen on suljettava pois. 

"Lain tarkoituksena on siis, että valtion ja kansan kokonaisuutta on pidettävä silmällä, eikä yksityisen henkilöiden, ryhmien tahi kansanluokkien pyyteitä saa siinä asettaa etualalle kokonaisuuden kustannuksella. Tämä tietysti ei estä ajamasta eri kansanluokkien tahi ryhmien tahi seutukuntien parasta, kun se vain on sopusoinnussa kokonaisuuden kanssa. Eivätkä valitsijain, eivätkä puolue-elinten ohjeet ja määräykset saa olla edustajaa sitovia, vaan hänen tulee itse harkita asiat ja sen mukaan menetellä", näin  puhui Svinhufvud puoluekokouksessa.  

Jatko puheelle oli minun mielestän myöskin täyttä asiaa, vaikka sitä ei juuri nykyään näytetä puolueissa noudatettavan.

"Osoituksena siitä, kuinka kauas oikealta tieltä voidaan eksyä, mainittakoon, että toisinaan  ulkomailla on tehty pilkkaa koko puheenalaisesta säännöksestä. On sanottu , etteihän sitä noudateta eikä sitä sovikaan noudattaa, vaan kuri pitää olla puolueessa, kun puolueittain parlamentissa toimitaan. Onpa menty niinkin ptkälle, että on vaadittu edustajaa, joka ei noudata puoluejohdon määräyksiä, eroamaan parlamentin jäsenyydestä, jättääkseen tilaa toiselle  puoluekuria noudattavalle.  Sillä puolue ei muka voi toimia täydellä voimalla, elleivät kaikki sen jäsenet aina tarkoin seuraa puoluejohtoa". 

Tämä on se tämän blogini ydinkysymys kansalle,  puolueille ja myöskin kansanedustajille: Onko tiukka puoluekuri se, mihin pitäisi pyrkiä, jotta päätöksiä syntyisi nopeasti ja tehokkaasti äänestäjien tahdonkin vastaisesti? Vaaleissa yksittäiset edustajat kertovat äänestäjälle  oman vakaan kantansa moniin asioihin, mutta eduskunnassa noudattavat kuitenkin orjallisesti puoluejohdon määräyksiä.  Pettymykset oman kansanedustajan toimintaan lienee aika yleistä meidän äänestäjien keskuudessa. Puoluejohdolla on tietysti hyvät keinot pitää vastarannankiisket kurissa, mutta näin ei mielestäni pitäisi olla. Edustajan sanaan pitäisi voida luottaa.

Tämä on meillä nähdäkseni epävirallinen maan tapa, joka  asettaa   puoluejohdolle valtavan vastuun ja vallan, jos ei kuitenkaan oikeus ja kohtuus pääse toteutumaan lain edellyttämällä tavalla -  koko Suomen parhaaksi.    

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

SDP:n puoluejohtaja Antti Rinne määräsi Porin valtuustoryhmän hyväksymään venäläisten sijoittajien vaatimuksen saada rakentaa tuulivoimaloita Suomessa Ahlaisten Lamppiin. - Kyllä on maailman kirjat sekaisin kun joku Arkadianmäellä määrää paikallista valtuustoryhmää hyväksymään vahingollista toimintaa.

"Ylen useista lähteistä saaman tiedon mukaan SDP:n puheenjohtaja Antti
Rinne soitti ohjeistusta porilaisille kaupunginvaltuutetuille ennen
kuin demarit tekivät Lammin tuulipuistoa koskevan myönteisen
ryhmäpäätöksen."

https://yle.fi/uutiset/3-10093835

http://jannesalonen11.puheenvuoro.uusisuomi.fi/251...

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Tämä on juuri sitä politiikkaa, jota sen ei pitäisi olla. Siinä oikeus ja kohtuus ei toteudu, jos ei itse asukkailla ole siihen mitään sananvaltaa. Olen joskus aikaisemminkin tästä samasta asiasta maininnut, kun näin ensi kertaa Reposaarelle mennessäni nuo rumat ja taivaan sinen peittämät hökötykset - puhumattakaan niiden aiheuttamasta äänestä. Ovatko ne vielä maisemaa pilaamassa?

Onko Ahlaisten alueella, jonne ne uudet hökötykset tulevat myöskin lähellä asutusta. Asukkailla itsellään ei taida olla asiaan
mitään sanomista. Helppo se on antaa Helsingistä määräyksiä, kun ei niitä itse tarvitse katsella eikä kuunnella.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Asutusta on alle 2 kilometrin, Pori päätti Peittoon kokemuksen jälkeen ettei tuulivoimaloita rakenneta alle 2 kilometrin ja valtuusto hyväksyi säännön lähes yksimielisesti. Mutta uusi valtuusto ei aiemmasta päätöksestä piitannut, Lammin kaava hyväksyttiin kun SDP niin päätti.

Peittoon tapauksessa on hyväksytty Tuuliwatti Oy:n melumittaukset ja tarkastukset, viranomaiset myötäilevät tuulivoima yhtiön mielihaluja, esimerkiksi turvallisuus tarkastuksessa ei ollut huomauttamista. Tarkastusta teki 2 Tuuliwatin johtajaa ja 1 Elyn tarkastaja ja kaikki oli hyväksyttävässä kunnossa jonka molemmat osapuolet hyväksyivät.

Naurettavaa tarkastusta, Ruotsissa samanlaisia voimaloita kiellettiin rakentamasta toistaiseksi, ei löytynyt CE-merkintöjä voimaloista, eikä niitä ole Peittoon myllyissäkään. Melun takia Peittoon lähellä on ainakin yksi talo tyhjillään, lisää asukkaita haluaisi lähteä pois mutta ei saada siltä alueelta mitään myytyä enää voimaloiden takia. Ja minkäs teet kun syylliset tarkastaa virheitään eikä myönnä mitään ja viranomaiset hyväksyvät nämä lume mittaukset ja - tarkastukset.

Yksittäinen ihminen on aseeton näitä ympäristörikollisia vastaan. Valtio tukee näitä kansalaisia rankaisemalla, terveyshaittoja on pakko kestää, samoin kuin jatkuvasti nousevia sähkölaskuja.

Melkoisen ulkokultaista toimintaa, hillitään muka ilmaston lämpenemisen haittaa tuulivoimaloita rakentamalla ja kerätään ulkomaisille sijoittajille miljoona omaisuuksia suomalaisia verottamalla. - Raakaa ja raukkamaista politiikkaa.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #5

Uskomatonta toimintaa! Eikö noista vääristä ja asukkaista piittaamattomista päätöksistä voi mihinkään valittaa?

Jotta oikeus ja kohtuus toteutuisi, niin pitäisi ainakin ehdottomasti taata lailla, että asumuksia liian lähelle tulevat tuulivoimaloiden omistajat joutuisivat lunastamaan liian lähelle tulevat asunnot kunnolliseen markkinahintaan. Hinnat määräytyisivät puolueettoman ja puolueista vapaan joukon määräämän hinnan mukaan.

Ei kenenkään pitäisi joutua uhraamaan omaa elämäänsä ja viihtyvyyttään tuulivoimaloiden melun - ja muun ympäristöhaitan vuoksi. Minusta se on rikollista toimintaa, johon lainsäädännön pitää puuttua. Asukkaille pitää antaa valinnanvapaus.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala Vastaus kommenttiin #5

"Tarkastusta teki 2 Tuuliwatin johtajaa ja 1 Elyn tarkastaja".
Talvivaaran alkuaikoina sikäläinen ELY hehkutti tehneensä 100 huomautusta. Mitään vaikutusta niillä ei kuitenkaan ollut.
Yhtä jämäkkää toimintaa on Kaupparekisterillä. Netin mukaan Suvi Lindenin yhtiöillä on kana kynittävänä https://www.talouselama.fi/uutiset/te/085f0c80-209.... Selvitysten vauhdittamiseksi
Kaupparekisteri "on piakkoin asettamassa uhkasakkoja puuttuvien tilinpäätösten osalta. Uhkasakkojen suuruus on 3300 euroa".

Raakaa peliä. Peräti yli 3 tonnin uhkasakko. Nyt kyllä varmaan homma hoituu.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #8

Heh, viisaintahan se on ottaa omat miehet tarkastamaan ja hyväksymään myönteiset päätökset. Eikös sen pitäisi olla lainvastaista ja täysin puolueellista toimintaa?

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

Miksi lainvastainen ryhmäkuri ei olisi myös sananvapauskysymys ?
Tässä tapauksessa Rinne on sensuroinut kuntavaltuutettujen mielipiteen ja jotkut selkärangattomat valtuutetut ovat sen hyväksyneet. Käsittämätöntä. Rikollista.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Hyvä kysymys Pekka. Tämäkö on sitä sananvapautta, joka pitäisi olla jokaisen valtuutetun oma oikeus, joka vielä tietää paikallisten omat toiveet ja tahdon. Kuka onkaan joskus hyvin todennut, että suomalaiset ovat liian usein kuin määkiviä heikkoja lampaita, mutta siinä mielessä huonoja lampaita, kun eivät edes tuota villoja.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Väylä: Ehdokkaaksi jonkin puolueen listoille, hyväksyy puolueen linjaukset, ei vaineskaan en hyväksykkään, syyttää puoluettaan ryhmäkurista. Hmm...?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Aika monille taitaa olla tärkeintä saada olla vain mukana päätöksissä. Tuloksesta ei niin väliä, eikä myöhemmin juuri kukaan edes muista tai tiedä, kuka äänesti vastaan tai puolesta.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Elämmekö totuuden jälkeistä aikaa? Onko Kokoomus kansallinen?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Jaa, vaikea sanoa. Luettuani tuota vanhaa juhlakirjaa ja sen aikoinaan merkittävien miesten puheita, niin tuli ristiriitainen olo. Vähän haikeakin...Nykyinen puoluekulttuuri on aikalailla erilainen kuin mitä se oli silloin. Näin äkkipäätä ajatellen, niin taisin tykätä siitä kokoomuksesta paljonkin enemmän.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

Joskus vielä nuorempana sain kunniakseni puristaa Juha Rihtniemen kättä. Oloni oli silloin pollea. Taisi käden pesukin jäädä viikoksi tauolle. Nyt en edes halua puristaa yhdenkään kokoomuslaisen kättä. Mikä on muuttunut...

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #14

Just, noin tuo taitaa mennä aika monenkin kohdalla.??? Nuorena alle kaksikymppisenä minäkin kävin kokoomuksen vaalitilaisuudessa kuuntelemassa näitä nuoria tulevaisuuden toivoja kuten Rihtniemeä ja Holkeria... Ystäväni kuului itse myöskin Helsingin nuoriin ja minä olin vain mukana kuunteluoppilaana.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Elän taas vanhojen kirjojeni aikaa ja nyt olen siirtynyt "Suomalaisen sanomalehtimiesliiton albumiin" vuodelta 1910, ja senkin moraalista ja ihanteista tykkään myös enemmän. Taidan elää väärällä aikakaudella:)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset