zzz333

Uudelle hienolle lastensairaalalle kehuja, mutta myöskin vähän risuja.

 • Uudelle hienolle lastensairaalalle kehuja, mutta myöskin vähän risuja.
 • Peittävyys tässä on lähinnä nolla.
  Peittävyys tässä on lähinnä nolla.
 • Kuvasta näkee kuinka puolet vieraista ei edes mahdu särmin taakse.
  Kuvasta näkee kuinka puolet vieraista ei edes mahdu särmin taakse.
 • Ystävälliselle yöhoitajalle oli helppo jättää oma nuori hoitoon. Kiitos.
  Ystävälliselle yöhoitajalle oli helppo jättää oma nuori hoitoon. Kiitos.

Uusi lastensairaala on jo rakennuksena huomionherättävän kaunis ja värikäs, jonne lasten on hyvä tulla.  Rakennus valmistui toukokuussa 2018. Siinä on kahdeksan kerrosta ja me vierailimme vain yhdessä Avaruudeksi nimetyssä (7.krs)  Kaikkiaan rakennuksessa on  11 leikkaussalia, 18 tehohoito paikkaa ja 141 vuodeosastoa. 

Potilashuoneet ovat pääasiassa yhden hengen huoneita. Kaikissa  on  oma suihku, wc sekä tilaa lapsen huoltajien majoittumiseen.  Tilat ovat avaria ja kauniita, joten voi antaa myöskin isot kehut Arkkitehtiryhmä Reino Koivula/ Arkkitehti Sarc -suunnittelijaryhmille. 

Uuden lastensairaalan 184,5 miljoonan rakennuskustannuksista 38,2 miljoonaa kerättiin keräysvaroin.   Se on lähinnä tarkoitettu lasten vaativaan erikoissairaanhoitoon ja siellä hoidetaan sairaita lapsia kaikkialta Suomesta. Tärkeää onkin, että kaukana asuvat vanhemmat voivat olla sairaan lapsensa luona ympäri vuorokauden. 

Se, mikä kiinnitti erityisesti huomiotani, oli juuri  sairaalatilojen viihtyisyys ja kauniit puhtaat värit muumi- aiheisine seinä- ja lattiamaalauksineen. Kaikesta näkee, että on ajateltu ennenkaikkea lapsia ja heidän mieltymyksiään. Jopa tulo-oven edessä seisonut Pekka Laihon suunnittelema kultainen maljakko, isoine ruusuineen sai jo tulijan hyvälle tuulelle. 

Ainoa asia, joka minua arvelutti oli kahden hengen huoneessa puuttuva yksityisyys.  Hyvin pieni särmi oli ainoa suoja sängyssä makaavalle potilaalle. Siitä otin myöskin kuvan, josta näkyy sen hyvin heikko peittävyys,  varsinkin se on kiusallista lähes murrosikäiselle lapselle,  lähinnä isoa joukkoa vastaan vierailuaikana.  Siitä tullaankin siihen toiseen ongelmaan, kun nykyään voi olla "tupa täynnä" vieraita ihmisiä vaikka koko päivän ja illan.

Entiseen hyvään aikaan oli sentään määrätty joitain aikoja, jolloin vieraiden  sallittiin tulla huoneisiin, mutta nykysysteemillä ei taata edes vaikeasta leikkauksesta toipuvalle rauhallista hetkeä, jos huonosti käy ja vielä heti leikkauksen jälkeenkin. Liikkuva potilas tietysti voi karata huoneesta kesäaikana upealle parvekkeelle, josta voi antaa myös suunnittelijoille täydet pisteet. Entä oikeasti liikkumattomat sairaat?  Ei kuulosta hyvältä.

Minua ahdisti  illan suussa potilashuoneessa toisen potilaan luona oleva noin kymmenen hengen vierailija- joukko, ketkä näyttivät lähinnä seurustelevan keskenään.  Kuitenkin suhteellisen pienessä,   turhankin lämpimässä huoneessa ilma tuntui loppuvan heti alkuunsa.  Eikö voisi asettaa joitain yksinkertaisia sääntöjä vierailijoiden huoneeseen tulolle yhtä aikaa, sillä näin toimien ei  edistetä potilaan lepoa ja tarvetta rauhalliseen eloon ja oloon.  Se lienee kuitenkin pääasia muuten täydellisessä sairaalassa?

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Ei olisi iso sijoitus asentaa jälkikäteen suihkuverhot sänkyjen välille ja aivan oikeassa olet, ettei vuodepaikoille pitäisi klo 18 jälkeen päästää kuin vanhemmat. Hyvä tietää että sairaalaan kerätyt rahat menivät muuten hyvään käyttöön.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Totta ja tuntui todella oudolta, kun näki heti kärkeen viiden miehen istuvan sohvalla suoraan parin metrin päässä meidän nukkuvasta tytöstä. Onneksi nukkui, muuten olisi varmaankin ollut melkoisen kiusaantunut olo.

Jopa minullakin olisi ollut, vaikka on jo mummuna ehtinyt yhtä ja toista nähdäkin:) Ainakin pitäisi vierailla olla joku kohtuullinen aika ja myöskin henkilöiden määrä, mitä kerralla huoneeseen saa ylipäätään mennä.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Bernerin jäljiltä jää vain huonoa tasoa.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Bernerhän on todennut jälkikäteen, ettei tarkoituksena ollutkaan miellyttää ihmisiä.

Tosin tähän hän tuskin on mitään vaikuttanut, mutta kyllä taksi-uudistus taitaa olla ihan niitä pahimpia mahdollisia uudistuksia, mistä kukaan ei taida tykätä.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Jäinpä tässä vielä pohtimaan miksi ylipäätään ei ole tehty vierailukäynneille minkäänlaista aikataulua. Ei myöskään aikuisten sairaaloissa minun oman kokemukseni mukaan? Onko sitä edes suurinpiirtein vaikeaa valvoa, vaikka arkijärkikin jo sanoo, ettei sairaana ollessa ole ympärillä hälisevä joukko mitenkään mielyttävää, eikä voi nukkua silloin kuin haluaisi. Ei sairashuone ole mikään seurustelupaikka.

Ymmärtäisin vielä isommatkin joukkokokoukset silloin, kun potilas on yksin omassa huoneessaan tai muuten elää viimeisiä hetkiään ja kaikki haluavat häntä hyvästellä.
Tietysti myöskin eri kulttuureissa on erilaiset tavat ja halutaan olla yhdessä jokaisessa mahdollisessa tilanteessa, mutta sairaalat ja sairaat ihmiset eivät saa joutua siitä tavasta kärsimään. Tehkää hyvät ihmiset edes joitakin parannuksia vierailuaikoihin. Monet kiittävät.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Non-stop vierailuajat ja monikulttuurisuus eivät missään tapauksessa saa estää lapsipotilaan turvallista ja rauhallista sairastamista ja toipumista.

Ketkään muut kuin lapsen lähiomaiset eivät tätä asiaa pysty viemään sairaalan johdon tietoon.

Lapsi itse on suojaton ja voimaton. Hän tarvitsee puolestapuhujan.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Näin minäkin ajattelin, että tämäkin uudistus olisi lähdettävä potilaista tai lähinnä omaisista, kuten sanot.

Muistan itse kuinka olin huoneessa, jossa oli vastapäätä liiankin suosittu potilas, kun hänellä oli jatkuvasti hälisevä joukko vieraita ja häiritsi niin nukkumista, kuin myöskin liikkumista vapaasti pyjama-asuisena sairaalahuoneessa. Joistakin se ei ehkä ole noloa, mutta minusta se on:). Nuoresta potilaasta se tuntuu varmasti vielä pahemmalta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset